NEPLAĆANJE DOPRINOSA POSLODAVCA
Moderator: anex
-
Svetlana
#1 NEPLAĆANJE DOPRINOSA POSLODAVCA
pitanje pravnicke prirode:
pravno lice zbog lose materijalne situacije nije u mogucnosti placati doprinose iz radno pravno odnosa niti ijednom radniku pa i direktoru društva,jedna od otpustenih sudskim putem zeli da mu se izmire doprinosi i pravno lice nespori isplatu i odgovara da ce po stabilizaciji finansijskog polozaja iste obaveze izmiriti ne samo jednom nego svim radnicima
ima li zakonske osnove da sud prisilno nakon provedengo procesa poduzme prinudnu naplatu ili da povuce neki drugi instrument i prisili pravnolice da radniku koji je tuzio svoju firmu da isplati te obaveze tom radniku
pravno lice zbog lose materijalne situacije nije u mogucnosti placati doprinose iz radno pravno odnosa niti ijednom radniku pa i direktoru društva,jedna od otpustenih sudskim putem zeli da mu se izmire doprinosi i pravno lice nespori isplatu i odgovara da ce po stabilizaciji finansijskog polozaja iste obaveze izmiriti ne samo jednom nego svim radnicima
ima li zakonske osnove da sud prisilno nakon provedengo procesa poduzme prinudnu naplatu ili da povuce neki drugi instrument i prisili pravnolice da radniku koji je tuzio svoju firmu da isplati te obaveze tom radniku
- chinese_water
ja sam svojim radnicima preskocio samo jednu uplatu doprinosa (jer nisam bio u gradu) i odmah su mi zaprijetili prekrsajnom prijavom ... ne znam koliko ti placaju inspekciji ... ispod stola 
- nebojeplavo
Radnici mogu podnijeti tuzbu nadleznom sudu, i ukoliko dobiju presudu u svoju korist, a poslodavac i dalje odbija uplatiti doprinose, mogu podnijeti sudu prijedlog za izvrsenje te presude.
Inace, PIO je taj koji ima zakonsku obavezu da se brine o uplati doprinosa od strane firmi, sto oni naravno ne rade, te je prije godinu-dvije izmijenjen zakon da i radnici imaju pravo da se sami obrate sudu.
Inace, PIO je taj koji ima zakonsku obavezu da se brine o uplati doprinosa od strane firmi, sto oni naravno ne rade, te je prije godinu-dvije izmijenjen zakon da i radnici imaju pravo da se sami obrate sudu.
-
Svetlana
za pojasnjenje dakle, radnica je angazovala svog zastupnika , bilo je nekoliko rasprava na sudu, i vjerovatno ce sud i naloziti da se izmiri taj iznos neplacenih doprinosa, ali dakle da li je praksa da i pored navedenih okolnosti sud ce ipak natjerati pravno lice da to plati prijeteci mozda cak i plijenidbom imovine pravnog lica ako nema novaca
- nebojeplavo
Pa ako dobije presudu u svoju korist, a ima imovine, onda da..trazilac izvrsenja (u ovom slucaju, radnik) je taj koji predlaze sredstvo i predmet izvrsenja, ako me pamcenje dobro sluzi
Ipak mislim da je najbolje da se konsultuju s advokatom, kad ga vec ima
Ipak mislim da je najbolje da se konsultuju s advokatom, kad ga vec ima
-
Mislilac
Kratko i jasno - DA.Svetlana wrote:za pojasnjenje dakle, radnica je angazovala svog zastupnika , bilo je nekoliko rasprava na sudu, i vjerovatno ce sud i naloziti da se izmiri taj iznos neplacenih doprinosa, ali dakle da li je praksa da i pored navedenih okolnosti sud ce ipak natjerati pravno lice da to plati prijeteci mozda cak i plijenidbom imovine pravnog lica ako nema novaca
Međutim, to se može odužiti i odugoooovlaaačiti.....
-
neutral
ja vec 6 godina nisam nista postigla...nikad mi nije uplacen staz...direktor ima stele i stelice i dug prema 6 radnika kao i dug prema drzavi zbog neplacenog poreza i bla bla...vise puta bila po sudovima ali...ne mogu ga naci jer nema adresu...ta firma ne radi 6 g i ne znam kojom magijom niko njega ne tereti za ne izmirene dugove... u stvari znam...lik sa glavnim facama ide po pijankama... a malo je u SA malo u LA ... tako da ga rupe u zakonu cuvaju...a radnike ko j.... sad sam trudna i nikakva nemam prava ko da sam rodjena u Hondurasu a ne u SA... za svaki odlazak doktoru moram da kesiram...Biro trazi da on izmiri obaveze da bih se mogla prijaviti a njega na mapi nema... tako da...ima nas koji smo nigdje... zalosno...
-
neutral
ne, ne mozes...cak sam trazila da sama izmirim ono sto mi poslodavac nije ali ni to ne mogu (apsurd) ...jer kao samo kolektivno se mogu izmiriti te obaveze jer kao tako cemo natjerati direktora da to uradi...ali to se nikad nije desilo ni nakon dvije kolektivne tuzbe sudu... ne mogu ga pronaci da mu uruce tuzbu i bla bla... ma... 
-
Hendrix
Ne shvaćam ovu nemogućnost prijavljivanja ako šef nije sve uplatio. Ja sam bio prijavljen kod oca u firmi , radio sam par godina , zadnjih par mjeseci mi nije uplaćeno bilo i prijavljen sam na biro bio regularno pola godine ali nisam mogao dobiti onu pomoć od biroa kad otkaz dobiješ jer mi nije sve uplaćeno do kraja bilo ali sam se mogao prijaviti.
To mi je kao neki paradoks , šta ako firma propadne i nema nikakve šanse da ti iko uplati više doprinose znači do kraja života ne možeš na biro? Po meni je logično da se ti mjeseci izbrišu iz evidencije kao da nisi ni radila jer tako i ispada na kraju zar ne , što je i najžalosnije u ovoj državi , radiš a ne pika ti se zbog gazde i njegovih malverzacija.
To mi je kao neki paradoks , šta ako firma propadne i nema nikakve šanse da ti iko uplati više doprinose znači do kraja života ne možeš na biro? Po meni je logično da se ti mjeseci izbrišu iz evidencije kao da nisi ni radila jer tako i ispada na kraju zar ne , što je i najžalosnije u ovoj državi , radiš a ne pika ti se zbog gazde i njegovih malverzacija.