Neoprane ruke trgovaca na hljebu koji jedemo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Sarayman

#1 Neoprane ruke trgovaca na hljebu koji jedemo

Post by Sarayman »

Iz naslova jasno se vidi o cemu je riječ. Znate li da se na papirnatim novcanicama nalaze jako opasne bakterije? Da li je neko gledao prilog o istrazivanju na ovu temu na Discovery kanalu? Ja jesam, i sada sam fakat uplasen.

Najezim se kada vidim da (usudiću se s pravom) seljak/nka od trgovca golom rukom hvata za hljeb koji sam zatražio i stavlja ga u plastičnu kesu. Čast izuzecima, ali primjećujem i da dio njih ne poštuje uvijek ispravan nacin posezanja rukom za hljeb (rukavice ili kroz kesu). Zaboli njih za nas, samo je prodaja bitna (znamo i to da se hljeb prilikom stavljanja u police obavezno hvata golom rukom, a onda kada mi kupujemo, KAO vodi se racuna o higijeni, šatro)! Smeta li i Vama i kako reagujete (opominjete li ih), i na kraju, šta nam je činiti sa ovom balkanskom pošasti?
shin

Post by shin »

Meni ne smeta, godinama to rade, nije mi nista bilo.
Sarayman

Post by Sarayman »

shin wrote:Meni ne smeta, godinama to rade, nije mi nista bilo.
Ni meni ništa nije bilo, barem tako mislimo.. Ako operem (opereš) ruke svaki put prije objedovanja, zašto onda dopustiti nekom krkanu da još prljavijim rukama dira moj hljeb?
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Naj je bolje hodati sa maskom i rukavicama, procenat sansi za dodir se znatno smanjuje.Istina, gubi se na spontanosti, ali sta cemo.
Op3r4t0r

Post by Op3r4t0r »

Hoces mozda da ti ga jos i ispece ispred tebe pa da ga sam sebi izvadis iz rerne? lol

U ratu se jelo i iz kontejnera, a ti bi sad par godina kasnije da ti ga i rukavicom dodaje, hoces mozda ga da tom prilikom i sterilise?
sicx

Post by sicx »

jao preseravanja :-D :lol:
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

kao sto shin rece, godinama jela i nista mi nije bilo. :D
Medjutim, svaki put mi taj detalj upadne u oci. I onako, malo mi dodje ko neka mucnina :D Sta cu kad sam gadljiva. :oops: :D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ne mislim da je preseravanje... Istina je da smo godinama jeli takav hljeb, a sta smo u ratu jeli - ne zelim ni da znam :oops:

No cinjenica je da je, npr BSDK bas tako mogao fasovati svoje gliste... Isto tako je cinjenica da ce, ako pticja gripa ikad mutira, veliki broj onih koji sada pricaju o preseravanju, pozivati na linc drzavnih organa kojima je duznost da brinu o zdravlju i higijeni...

Nemoguce je odbraniti se od svega, ali je budalasto odobravati ocigledne prekrsaje pod izlikom da nam dosad nista nije bilo...
Sarayman

Post by Sarayman »

Na novcanici od 20 GBP (slucajan uzorak iz novcanika) laboratorijski nalazi su pokazali (pored cestica raznih droga) prisustvo tri bakterije od kojih je jedna stafilokoka (ili cak streptokoka, a jedna od ove dvije, sigurno je, sjecam se), a koja spada u gupu od dvije manje opasne bakterije. Ova sto je posebno opasna, zaboravih joj naziv, nazalost!
Eto, pa vi sto mislite da je ovo presravanje, sto se mene tice nemojte prati ruke i neka vam je svejedno kad prodavac stavi prljave ruke na vasu hranu. Samo, i vi i oni dalje od mene. I fakat mislim kako je krajnje seljacki cin u naslovu teme.

P.S. Po ovome se vidi kakav odnos prema higijeni, ali i vlastitom zdravlju pojedinci imaju.
Sarayman

Post by Sarayman »

Shoshana wrote: Nemoguce je odbraniti se od svega, ali je budalasto odobravati ocigledne prekrsaje pod izlikom da nam dosad nista nije bilo...
Dobar odgovor (cjelokupan), a boldirano se odnosi na nasu zabludu. Mi samo vjerujemo kako nam nikad nista nije bilo.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nezgodno je ako covjek nema izbora pri kupovini.

Sto se mene tice, moze mi hljeb golom rukom dodati. Ali mene vise nikad nema u tom ducanu. Nisam gadljiv, niti sam picajzla, ali vremenom covjek malo nauci o bakterijama. I najmanje sto mozes uciniti za svoje zdravlje je da pazis sta unosis u organizam...
Sarayman

Post by Sarayman »

Zao mi je sto pojedinci smatraju kako je sve ovo nebitno. I sto bi mi i oni sasvim normalno, kao i onaj prodavac, golom rukom dodali hljeb. Ako nista, onda barem zbog toga sto nisu citali bonton.
Last edited by Sarayman on 01/04/2007 18:56, edited 2 times in total.
Sarayman

Post by Sarayman »

kub lajkan wrote:Nezgodno je ako covjek nema izbora pri kupovini.

Sto se mene tice, moze mi hljeb golom rukom dodati. Ali mene vise nikad nema u tom ducanu. Nisam gadljiv, niti sam picajzla, ali vremenom covjek malo nauci o bakterijama. I najmanje sto mozes uciniti za svoje zdravlje je da pazis sta unosis u organizam...
Cinjenica je da trgovci zbog ovoga gube musterije. Meni se desilo nekoliko puta i ne idem cak ni u najblizi granap gdje stanujem, vec preko puta gdje radi savjesna zena. Problem je sto oni nisu svjesni, a kada bih im ja kao komsija, prije svega kupac, rekao kako nije u redu to sto rade, mogu misliti kako bi reagovali. Ja sam digao ruke i kad sami ne kontaju, onda nek' razmisljaju zbog cega imaju slab promet. Kazem jer mi i najbolji prijatelj (koji mi je i komsija) sa porodicom isto misli o svemu kao i ja (i izbjegava doticnu radnju). I mogu misliti koliko jos ljudi iz komsiluka.
_sa_

Post by _sa_ »

ne kupujem ga svugdje pa nemam frke oko toga, kad je hrana u pitanju pazim gdje je uzimam...
a sto se tice discovery-a - ubio mi je zelju za putovanjima van evrope sa svojim emisijama o parazitima.
Sarayman

Post by Sarayman »

_sa_ wrote:ne kupujem ga svugdje pa nemam frke oko toga, kad je hrana u pitanju pazim gdje je uzimam...
a sto se tice discovery-a - ubio mi je zelju za putovanjima van evrope sa svojim emisijama o parazitima.
Meni o istragama na slucajevima srusenih aviona. :shock: :shock: :shock:
Ipak, meni je najbolja TV stanica (u dlaku). :-D :-D
_sa_

Post by _sa_ »

jest dobar, isto kao i national g. ali vala neke stvari je bolje i ne pogledati :D
pirmin

Post by pirmin »

Pokretac teme je garant djevica po horoskopu :D :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Ovo je država pekara i mesara. Nema šanse da jedem njihovo meso i hljeb.
Hljeb/kruh sam potkuhavam i pečem od Ustikoljanskog brašna, tip-500. Tako izbjegavam i nesavjesne trgovce sa prljavim rukama.
harka

#19 Re: Neoprane ruke trgovaca na hljebu koji jedemo

Post by harka »

Sarayman wrote:Iz naslova jasno se vidi o cemu je riječ. Znate li da se na papirnatim novcanicama nalaze jako opasne bakterije? Da li je neko gledao prilog o istrazivanju na ovu temu na Discovery kanalu? Ja jesam, i sada sam fakat uplasen.

Najezim se kada vidim da (usudiću se s pravom) seljak/nka od trgovca golom rukom hvata za hljeb koji sam zatražio i stavlja ga u plastičnu kesu. Čast izuzecima, ali primjećujem i da dio njih ne poštuje uvijek ispravan nacin posezanja rukom za hljeb (rukavice ili kroz kesu). Zaboli njih za nas, samo je prodaja bitna (znamo i to da se hljeb prilikom stavljanja u police obavezno hvata golom rukom, a onda kada mi kupujemo, KAO vodi se racuna o higijeni, šatro)! Smeta li i Vama i kako reagujete (opominjete li ih), i na kraju, šta nam je činiti sa ovom balkanskom pošasti?
i ovdje je tako,sta mislis da je nesto bolje.Kupujem kruh uvijek u pekarama,jes da je skuplji al je ukusniji, i isto je kao kod nas daju ti ga bez rukavica,samo sto ga ovdje jos narezu :) .U prodavnicama je vec u najlon kesicama,al dok je dosao do kesice bog zna kroz koliko je ruku prosao.Oni koji se brinu i zamaraju oko toga nek' zasucu rukave i sami naprave kod kuce. :)
black

Post by black »

joj sto negumo ovih picajzli :oops: nedaj boze sa takvima otici na kampovanje i sl. i shta eto neka koristi i rukavice, pa nadjes citavog misha u malom hljebu, sto se desilo jaranu mi nedavno, pa 2 dana nije nista okusio koliko mu se zgadilo... josh na poslu je bio pa se i drugima zgadilo ....
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

black wrote:joj sto negumo ovih picajzli :oops: nedaj boze sa takvima otici na kampovanje i sl. i shta eto neka koristi i rukavice, pa nadjes citavog misha u malom hljebu, sto se desilo jaranu mi nedavno, pa 2 dana nije nista okusio koliko mu se zgadilo... josh na poslu je bio pa se i drugima zgadilo ....
:shock:
eto i meni sad zgadi :shock: kuku, kako niko nije vidio misa kad je mijesio hljeb :-) ja bih dusu povratila :(

ja se sjecam iz djetinstva price kako slasticar onim spicom na kornetu cacka usi, pa gooooodinama nisam jela kornet :D
black

Post by black »

mamica 31 wrote:
:shock:
eto i meni sad zgadi :shock: kuku, kako niko nije vidio misa kad je mijesio hljeb :-) ja bih dusu povratila :(
kaze i oni su isto se pitali..al' moguce da je namjerno ostavljen jer nekako mi nemoguce djelovalo da ne vidi misa uginulog kad je mjesio taj neko u pekari.. :-?
belay_djecko

Post by belay_djecko »

U granapima je situacija vjerovatno takva (99,9%), ali kad je u pitanju pekara, upravo zbog ovoga zaletish se fino u KAIZER (vjerovatno se ovako ne pishe) i eto ga rijesen problem :)
Gray

Post by Gray »

Pa nemoguće se od svega zaštititi, i sve i da ti ga daju rukavicom, papirom itd, ko zna kolikoi je ruku prije toga preko njga prešlo, samo što niste vidjeli.

Radio sam jedno ljeto u supermarketu i bas sam stalno prodavao hljeb, i stvarno sam se trudio da uvijek ga uzimam papirom ili kesom, ali ne mozes uvijek nekad ti isklizne iz kese pa ga slučajno uhvatiš rukom, nekad si u žurbi pa se ne potrudiš itd.

Ali nije to baš najgora stvar na svijetu, niti se baš treba toliko čuvati svega, time samo oslabljujemo svoj imunitet, kao što je dokazano da prevelika zaštita djece od bakterija i prljavštine dovodi do toga da budu bolješljvija.

Kako su ljudi prije? Sjećam se jednom u Švedskoj na izletu sa skolom ucili smo kako su ljudi prije "kuhali". Uzeli smo komad mesa, na vatri zagrijali kamenje, iskopali rupu u zemlji, meso zamotali u koru od drveta stavili kamenje u zemlju, meso preko njega, i zakopali.

Poslije pojeli, iako je bilo i malo zemlje i kore po mesu pa nikome ništa nije bilo.
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

Post by trimi68 »

подржавам све горе наведене постове у којима се спомиње пресеравање
јер је сама тема пресеравање
кад се толико бојите вируса, микроорганизама и сличних живуљки размислите дали је ? и када је задњи пут полица на којој хлјеб, пања или какво већ једете пициво, стоји, обрисана крпом умоченом у средство за дезинфекцију. И размислите колико руку је прошао хљеб док је дошао до полице, размислите ко се све (почев од животинја) попишао и очешао о клас пшенице док је растао, шта је све пшеница доживила док је прошла кроз комбајн. Сво оно додириванје са бојом за метал (којом су заштићени метални дијелови у сваком оном механизму и приколици и гдје све још не), уља и мазива којима се подмазују дијелови машина преко којих се транспортује жито до млина (покретне траке), сви они адитиви употребљени у бетону од којег је силос у којем је жито оставлјено да стоји (а пшеница док стоји у силосу је у додиру са тим истим бетоном). Шта је са силним пестицидим који су употреблјени у полју док је жито расло, шта је са силним средствима за дезинфекцију и отровима за мишеве и силосима за жито (знам да ће те рећи нема шансе да то све дође у додир са житом, брашном и сл). Али какве су шансе да продавачица или продавач није баш пар тренутака раније чешао (јаја или пичку) и послужио Вас са Хљебом или пецивом.
ПАРАНОЈА
могао бих овако маркове конаке написати
Post Reply