Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Kemo BA

#101 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

ohnidE1102 wrote:
Kemo BA wrote:
Jay Gatsby wrote:Ponavljaj ti koliko hoćeš, ali tebe praksa pobija. Popiši premijere zemalja u okruženju ili u EU, vidi šta je ko završio od škole i to ti je to. Govorimo o znanju, stručnosti i vladanju poslom. To kakav je ko čovjek je na drugom kraju spektra.
Ti premjeri su se prvo dokazali u svim drugim osobinama pa onda je odlucila diploma.A vezano,za znanje strucnost i vladanje poslom ne bi komentarisao. Svako neka prosudi u svojoj sredini kolicinom strucnosti i znanja koje stoje iza diploma ljudi sa kojima rade.

Kojim drugim osobinama ? Tamo gdje su radili prije premijerskog mandata vjerovatno je trebala diploma a ne tvoja ublehaska prica, cuj ne treba diploma jer ces znanje steci onako kroz zivot a kad dodjes na vlast tek koji ce ti onda qurac kakva diploma, pa tu su savjetnici :lol: :lol: :lol:

Idi ba zavrski kakav fakultet, mani se foruma, pa da pricamo ko ljudi !
Cuj akademski građaninu. Takav nacin razgovora i vrijeđanje je možda prihvatljivo u tvojoj sredini. Nismo u dijelu foruma bez cenzure.E upravo o takvim ja pišem i protiv njih se borim.
Odgovor na tvoje pitanje "Kojim drugim osobinama" je :onim koje ti nikada neceš imati. :lol: Diploma ne cini covjeka! :-)
Jay Gatsby

#102 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:
Jay Gatsby wrote:Ponavljaj ti koliko hoćeš, ali tebe praksa pobija. Popiši premijere zemalja u okruženju ili u EU, vidi šta je ko završio od škole i to ti je to. Govorimo o znanju, stručnosti i vladanju poslom. To kakav je ko čovjek je na drugom kraju spektra.
Ti premjeri su se prvo dokazali u svim drugim osobinama pa onda je odlucila diploma.A vezano,za znanje strucnost i vladanje poslom ne bi komentarisao. Svako neka prosudi u svojoj sredini kolicinom strucnosti i znanja koje stoje iza diploma ljudi sa kojima rade.
Diploma se za te premijere podrazumijeva. Nigdje to ne piše, ali je tako.
Man of steel

#103 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Man of steel »

Jay Gatsby wrote:
Man of steel wrote:Ne postoji taj fakultet ni diploma koji će ti garantovati da uspješno vodiš državu i na pravi način se brineš o ljudima.

To čovjek u sebi ima ili nema, nikakva mu diploma ni obrazovanje tu neće pomoći.

Kod nas ljudi uopšte imaju skroz iskrivljenu sliku o ljudima koji su zaduženi za državu i stoku u njoj, ali to je više posljedica ispiranja mozgova u demokratskim sistemima nego li oni sami.

Kao ona gore što priča o "pametnom" Obami sa Harvarda i "seljaku" sa Lukomira.
Da, ali formalni zahtjev je da moraš završiti fakultet ako hoćeš da vodiš, recimo, grupu učenika u osnovnoj ili srednjoj školi, da im budeš nastavnik ili razrednik. Iz nekog neobičnog razloga, tu postoji zahtjev da se završi faks, a jedan premijer, koji ipak treba voditi malo više od toga u redovnom poslu, eto, ne mora proći filter formalnog obrazovanja.
Voditi grupu učenika, gdje ti je jedini posao da im što uspješnije preneseš svoje znanje nije ni približno kompleksno i zahtjevno kao posao jednog državnika i ozbiljnijeg političara. Primjer ti je poprilično plitak.

Ja shvatam šta vi želite da kažete i djelimično se slažem sa vama, ali ne baš i u potpunosti.

Diploma i visoko obrazovanje jeste bitna stavka za jednu osobu koja dođe na tako bitnu funkciju kao što je političar,ali ta stavka nije ni u kojem slučaju presudna niti pruža bilo kakvu garanciju da će ta osoba adekvatno ispuniti očekivanja bolje od druge osobe koja nema tu diplomu i taj list papira.

Pogledajte samo naše guzonje koji danas sjede po parlamentu i foteljama. Skoro svaki od njih ima taj list papira pa nam nešto i ne cvjetaju ruže. Čak i danas se ljudi sa sjetom prisjećaju vladavine jednog "običnog" bravara ;-)

Ja vam kao primjer uspješnih državnika mogu navesti mnogo poznatih historijskih ličnosti koji su bili veoma loši učenici i koji uopšte nisu imali diplomu, a uspjevali su vladati carstvima i državama tako što su imali kvalitete i osobine koje te ni jedan fakultet na svijetu ne može naučiti.
Man of steel

#104 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Man of steel »

Gray wrote:
Man of steel wrote:Ne postoji taj fakultet ni diploma koji će ti garantovati da uspješno vodiš državu i na pravi način se brineš o ljudima.

To čovjek u sebi ima ili nema, nikakva mu diploma ni obrazovanje tu neće pomoći.

Kod nas ljudi uopšte imaju skroz iskrivljenu sliku o ljudima koji su zaduženi za državu i stoku u njoj, ali to je više posljedica ispiranja mozgova u demokratskim sistemima nego li oni sami.

Ti ocito nisi dobro procitao ili nisi dobro razumio moj post. I da, cinjenica je da je Obama zavrsio Harvard, kao i da su obicno kandidati za predsjednika SAD-e ljudi sa najprestiznijih univerziteta.
Dobro sam ja pročitao tvoj post, ne boj se.

Obama jeste završio Harvard, ali nije zbog toga postao predsjednik najmoćnije države na svijetu niti se zbog toga postaje predsjednik Amerike.
Intimus

#105 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Intimus »

Drgarice i drugovi forumaši, posebno vi koji nekim slučajem završiste fakultet (ili gluho bilo kakav magisterij ili doktorat), da bi okončali ovu višednevnu smarajuću kampanju o tome kako fakultet nije bitan za jednog političara, predlažem da svi jednoglasno prihvatimo tu nepobitnu istinu i da na slijedećim parlamentarnim izborima podržimo nadasve uspešnog (i što bi neki zlobnici rekli "pomalo kontroverznog") biznismena g-dina FahrA za budućeg Predcednika, jer će nas jedino ON, bez obzira na FORMALNI nivo obrazovanja, iz ove sumorne svakodnevnice odvesti u bolju budućnost... 8-)
Last edited by Intimus on 03/05/2012 23:52, edited 1 time in total.
Jay Gatsby

#106 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Man of steel wrote:
Jay Gatsby wrote:

Da, ali formalni zahtjev je da moraš završiti fakultet ako hoćeš da vodiš, recimo, grupu učenika u osnovnoj ili srednjoj školi, da im budeš nastavnik ili razrednik. Iz nekog neobičnog razloga, tu postoji zahtjev da se završi faks, a jedan premijer, koji ipak treba voditi malo više od toga u redovnom poslu, eto, ne mora proći filter formalnog obrazovanja.
Voditi grupu učenika, gdje ti je jedini posao da im što uspješnije preneseš svoje znanje nije ni približno kompleksno i zahtjevno kao posao jednog državnika i ozbiljnijeg političara. Primjer ti je poprilično plitak.

Ja shvatam šta vi želite da kažete i djelimično se slažem sa vama, ali ne baš i u potpunosti.

Diploma i visoko obrazovanje jeste bitna stavka za jednu osobu koja dođe na tako bitnu funkciju kao što je političar,ali ta stavka nije ni u kojem slučaju presudna niti pruža bilo kakvu garanciju da će ta osoba adekvatno ispuniti očekivanja bolje od druge osobe koja nema tu diplomu i taj list papira.

Pogledajte samo naše guzonje koji danas sjede po parlamentu i foteljama. Skoro svaki od njih ima taj list papira pa nam nešto i ne cvjetaju ruže. Čak i danas se ljudi sa sjetom prisjećaju vladavine jednog "običnog" bravara ;-)

Ja vam kao primjer uspješnih državnika mogu navesti mnogo poznatih historijskih ličnosti koji su bili veoma loši učenici i koji uopšte nisu imali diplomu, a uspjevali su vladati carstvima i državama tako što su imali kvalitete i osobine koje te ni jedan fakultet na svijetu ne može naučiti.
Tvoj komentar na navedeni primjer mi nije jasan, ali nije ni bitno. Obzirom na složenost posla premijera ili državnika, takvom čovjeku je potrebno opsežno formalno, neformalno i informalno znanje i učenje. Ako on ne mora imati formalno obrazovanje i diplomu, ne vidim zašto se ona traži od jednog nastavnika. Jer, kako sam kažeš, diploma "ne pruža bilo kakvu garanciju da će ta osoba adekvatno ispuniti očekivanja bolje od druge osobe koja nema tu diplomu i taj list papira". Ako možeš biti premijer bez diplome, možeš vala biti i nastavnik (samo što zakon kaže drugačije).

"Obični" bravar je mogao vladati u sistemu u kojem nema tržišne privrede, višestranačja i izbornih ciklusa. Današnja situacija je drugačija. Ne vidim kako bi se, čak i on, kao bravar danas probio kroz stranačke redove i filtere i uopće dospio na izborne liste. Teško, vrlo teško. Da ne idemo dalje.

I ja tebi mogu navesti primjere uspješnih državnika s diplomama. A garancije nemaš nikad - imao političar diplomu ili ne. U svakom slučaju, današnja praksa i tebe demantira. Popiši današnje premijere i državnike i vidi šta ko ima od škole. To je dovoljno.
ohnidE1102

#107 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by ohnidE1102 »

Kempo BA wrote:Cuj akademski građaninu. Takav nacin razgovora i vrijeđanje je možda prihvatljivo u tvojoj sredini. Nismo u dijelu foruma bez cenzure.E upravo o takvim ja pišem i protiv njih se borim.
Odgovor na tvoje pitanje "Kojim drugim osobinama" je :onim koje ti nikada neceš imati. :lol: Diploma ne cini covjeka! :-)
Ovo sam iskljucivo tebi napisao zbog tvojih "nebuloznih" stavova sa namjerom da te uvrijedim i uspio sam :D ! Preispitaj ih malo (stavove) ! NEMOJ BITI KOMPLEKSAŠ !

PS.

Nemam ni ja diplomu !
Gray

#108 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Gray »

Man of steel wrote:
Gray wrote:

Ti ocito nisi dobro procitao ili nisi dobro razumio moj post. I da, cinjenica je da je Obama zavrsio Harvard, kao i da su obicno kandidati za predsjednika SAD-e ljudi sa najprestiznijih univerziteta.
Dobro sam ja pročitao tvoj post, ne boj se.

Obama jeste završio Harvard, ali nije zbog toga postao predsjednik najmoćnije države na svijetu niti se zbog toga postaje predsjednik Amerike.

Nisam rekao da je predsjednik zbog toga što ima diplom sa Harvarda, nego sam rekao da često, u državama sa kvalitetnim obrazovnim sistemom, vodeći ljudi budu sa vrhusnkh fakulteta, ne zbog same diplome, nego zbog procesa sticanja diplome (tj. obrazovanja) kroz koji se steku određena znanja, sposobnosti i osobine, i koji su također pokazatelj određenih sposobnosti.

Dakle nije stvar u samoj diplomi kao listu papira.
Kemo BA

#109 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

ohnidE1102 wrote:
Kempo BA wrote:Cuj akademski građaninu. Takav nacin razgovora i vrijeđanje je možda prihvatljivo u tvojoj sredini. Nismo u dijelu foruma bez cenzure.E upravo o takvim ja pišem i protiv njih se borim.
Ovo sam iskljucivo tebi napisao zbog tvojih "nebuloznih" stavova sa namjerom da te uvrijedim i uspio sam :D ! Preispitaj ih malo (stavove) ! NEMOJ BITI KOMPLEKSAŠ !

PS.

Nemam ni ja diplomu !
I šta sada to što ti nemaš diplomu treba da znaci?Da nisi dovoljno obrazovan? ( pa dobro donekle se slažem po tom pitanju zbog nacina na koji diskutuješ ali to nije stvar diplome to je vec stvar kucnog odgoja i sposobnosti osobe na kulturan dijalog).Sada ono ko ja bi trebao korigovati svoja razmišljanja jer ti smatraš da su moji stavovi "nebulozne ublehe" i da ne bi bio po tvojim kriterijima "kompleksaš".To što si u ranijem postu, kako kažeš, išao sa namjerom da me uvrijediš samo po sebi govori o tebi ( deder malo se preispitaj).Je li smatraš da je to tvoja vrlina?Nikada u zivotu ni prema kome nisam imao takve namjere pa cak ni ovdje na forumu, a takve koji razmišljaju kao ti i diskutuju na nacin da im je vrijeđanje drugih nacin diskutovanja jednostavno žalim.Samoimaš jedan problem a taj je da sam ja navikao da procjenjujem ljude( kao i svako od nas) i da takvima kao ti nastojim ukazati na njihove pogreške bez da se vrijeđam jer smatram da je tako najispravnijeMora da si završio neku školu.Pogledaj šta ti piše na dokumentu koji potvrđuje da si je završio.Možda nađeš da piše DIPLOMA.Možda ,predlažem ti da provjeriš ali treba da svatiš da diploma ne cini covjeka.
Kemo BA

#110 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Potpisujem sve gore postano od strane "Man of steel" :thumbup:I da dodam . Kada bi na izbor imali na jednoj strani nekoga kao što je bio Tito a na drugoj politicara sa svim mogucim diplomama svjeta koga bi birali? Ja znam koga bi ja.A vi?
Kemo BA

#111 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

Intimus wrote:Drgarice i drugovi forumaši, posebno vi koji nekim slučajem završiste fakultet (ili gluho bilo kakav magisterij ili doktorat), da bi okončali ovu višednevnu smarajuću kampanju o tome kako fakultet nije bitan za jednog političara, predlažem da svi jednoglasno prihvatimo tu nepobitnu istinu i da na slijedećim parlamentarnim izborima podržimo nadasve uspešnog (i što bi neki zlobnici rekli "pomalo kontroverznog") biznismena g-dina FahrA za budućeg Predcednika, jer će nas jedino ON, bez obzira na FORMALNI nivo obrazovanja, iz ove sumorne svakodnevnice odvesti u bolju budućnost... 8-)
Imaš problem prijatelju.Ljude cijeniš prema diplomi.Diploma ne cini covjeka.Misliš li suprotno?Možda bi za tebe bio dobar izbor akademik Dobrica Cosic ( triput ponovljena laž postaje istina :lol: )da je kojim slucajem u BiH.A možda da glasaš za Dodika i on je sa visokim formalnim nivoom obrazovanja.Možda se ipak odluciš za nekog od trenutno aktuelnih politicara cija su se bogatstva u imovinskom kartonima za kratko vrijeme ustostrucila a sve to zahvaljujuci njihovim veoma visokim formalnim nivoom obrazovanja. A što se tice Fahra u njegovoj stransci sve sami visokoobrazovani (ako ne vjeruješ provjeri) pa možda i ona bude tvoj izbor. Moj nije ni jedan gore navedeni.Moj je prije onaj neobrazovani iz "Lukomira".
PS. Ono "drugarice i drugovi" takvi kao ti bi trebali da ne upotrebljavaju.Oni koji ljude cijene iskljucivo na taj nacin nisu drugovi ni drugarice.
Jay Gatsby

#112 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Jay Gatsby »

Kemo BA wrote:Potpisujem sve gore postano od strane "Man of steel" :thumbup:I da dodam . Kada bi na izbor imali na jednoj strani nekoga kao što je bio Tito a na drugoj politicara sa svim mogucim diplomama svjeta koga bi birali? Ja znam koga bi ja.A vi?
S Titom bi išlo i puno toga što danas nije moguće provesti u praksi i što ljudi danas ne bi prihvatali. Možeš ti postaviti i dva Tita da budu na čelu države, ali u današnjem svijetu bi i njegovi uspjesi bili ograničeni. Još bi mu valjalo na izbore i odgovarati na svakojaka pitanja. Ne znam ni da bi on sam uopće bio zanteresiran da danas bude predsjednik države. Pitanje je i kako bi on danas uopće prošao filtere vlastite stranke, bio na čelu te stranke i dospio u poziciju da bude na izbornoj listi, a da ne spominjem da ostane na vlasti 35 godina.
Intimus

#113 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Intimus »

Kemo BA wrote:
Intimus wrote:Drgarice i drugovi forumaši, posebno vi koji nekim slučajem završiste fakultet (ili gluho bilo kakav magisterij ili doktorat), da bi okončali ovu višednevnu smarajuću kampanju o tome kako fakultet nije bitan za jednog političara, predlažem da svi jednoglasno prihvatimo tu nepobitnu istinu i da na slijedećim parlamentarnim izborima podržimo nadasve uspešnog (i što bi neki zlobnici rekli "pomalo kontroverznog") biznismena g-dina FahrA za budućeg Predcednika, jer će nas jedino ON, bez obzira na FORMALNI nivo obrazovanja, iz ove sumorne svakodnevnice odvesti u bolju budućnost... 8-)
Imaš problem prijatelju.Ljude cijeniš prema diplomi.Diploma ne cini covjeka.Misliš li suprotno?Možda bi za tebe bio dobar izbor akademik Dobrica Cosic ( triput ponovljena laž postaje istina :lol: )da je kojim slucajem u BiH.A možda da glasaš za Dodika i on je sa visokim formalnim nivoom obrazovanja.Možda se ipak odluciš za nekog od trenutno aktuelnih politicara cija su se bogatstva u imovinskom kartonima za kratko vrijeme ustostrucila a sve to zahvaljujuci njihovim veoma visokim formalnim nivoom obrazovanja. A što se tice Fahra u njegovoj stransci sve sami visokoobrazovani (ako ne vjeruješ provjeri) pa možda i ona bude tvoj izbor. Moj nije ni jedan gore navedeni.Moj je prije onaj neobrazovani iz "Lukomira".
PS. Ono "drugarice i drugovi" takvi kao ti bi trebali da ne upotrebljavaju.Oni koji ljude cijene iskljucivo na taj nacin nisu drugovi ni drugarice.
Ništa od toga. Samo i jedino Fahro! Nadam se da će cijeniti ovo tvoje zalaganje na forumu i postaviti te za Ministra obrazovanja... :oops: :mrgreen:
ohnidE1102

#114 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by ohnidE1102 »

Kemo BA wrote:
ohnidE1102 wrote:

PS.

Nemam ni ja diplomu !
I šta sada to što ti nemaš diplomu treba da znaci?Da nisi dovoljno obrazovan? ( pa dobro donekle se slažem po tom pitanju zbog nacina na koji diskutuješ ali to nije stvar diplome to je vec stvar kucnog odgoja i sposobnosti osobe na kulturan dijalog).Sada ono ko ja bi trebao korigovati svoja razmišljanja jer ti smatraš da su moji stavovi "nebulozne ublehe" i da ne bi bio po tvojim kriterijima "kompleksaš".To što si u ranijem postu, kako kažeš, išao sa namjerom da me uvrijediš samo po sebi govori o tebi ( deder malo se preispitaj).Je li smatraš da je to tvoja vrlina?Nikada u zivotu ni prema kome nisam imao takve namjere pa cak ni ovdje na forumu, a takve koji razmišljaju kao ti i diskutuju na nacin da im je vrijeđanje drugih nacin diskutovanja jednostavno žalim.Samoimaš jedan problem a taj je da sam ja navikao da procjenjujem ljude( kao i svako od nas) i da takvima kao ti nastojim ukazati na njihove pogreške bez da se vrijeđam jer smatram da je tako najispravnijeMora da si završio neku školu.Pogledaj šta ti piše na dokumentu koji potvrđuje da si je završio.Možda nađeš da piše DIPLOMA.Možda ,predlažem ti da provjeriš ali treba da svatiš da diploma ne cini covjeka.

U 1000000000000000000000000000 postova kod tebe se samo moze procitati "Diploma ne cini covjeka" !!!
Ozbiljno sam mislio idi ba zavrsi sta pa da pricamo !
TO sto sam te uvrijedio (a nije neka uvreda) je zbog toga sto nas konstantno silujes u mozak !

Zar si glup, kad svi zavrse pa mozes i ti.....ili ne mozes ?
detroit-mercy

#115 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

Kemo BA wrote:Potpisujem sve gore postano od strane "Man of steel" :thumbup:I da dodam . Kada bi na izbor imali na jednoj strani nekoga kao što je bio Tito a na drugoj politicara sa svim mogucim diplomama svjeta koga bi birali? Ja znam koga bi ja.A vi?
Kemo, najbolje je da ukinemo sve visoko skolske i naucne institucije i da damo strucnjacima srednjoskolcima da vode firme, institute i drzavu :mrgreen: .
Kemo BA

#116 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

detroit-mercy wrote:
Kemo, najbolje je da ukinemo sve visoko skolske i naucne institucije i da damo strucnjacima srednjoskolcima da vode firme, institute i drzavu :mrgreen: .
To ti kažeš a ja nisam ni u jednom od mojih postova napisao tako nešto.Imam pravo na svoje mišljenje.Jbga demokratija je.Ako si pažljivo citao moje postove nigdje nisi mogao procitati to što mi imputiraš.Molim citiraj gdje ima takav post i citiraj ga kompletnog.To što ja tvrdim da obrazovanje nije jednako diploma,da se do znanja i strucnosti (kao jednog od djelova obrazovanja) može doci na više nacina (na formalan,neformalan i informalan nacin edukacije) i da diploma nije garancija istog je moje mišljenje,vi imate suprotno.OK.Nikada i nicim nisam omalovažio formalno obrazovanje ako je rezultat istog znanje i strucnost.Dok za razliku od mene vi uporno omalovažavate cjeloživotno ucenje na neformalan nacin. Vi smatrate da odnos prema zajednici,prijateljima,poštenju i dr... pojedinca treba cijeniti prema diplomi. U konkretnom slucaju (politicara) po vama i diploma treba da bude mjerilo nivoa zalaganja za određene politicke ideje,programe i dr.Ja smatram da danas pravi politicari trebaju imati talent,srce,poštenje,kucni odgoj i mu.. da se suprotstave onima koji im mogu nanijeti zlo, jedino tako mogu izboriti provođenje stranackog programa .
Kemo BA

#117 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

ohnidE1102 wrote:
U 1000000000000000000000000000 postova kod tebe se samo moze procitati "Diploma ne cini covjeka" !!!
TO sto sam te uvrijedio (a nije neka uvreda) je zbog toga sto nas konstantno silujes u mozak !

Simpa! :lol:A jel diploma cini covjeka? :-)Diploma ne cini covjeka :-D
Last edited by Kemo BA on 04/05/2012 18:43, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#118 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

Kemo BA wrote:
detroit-mercy wrote:
To ti kažeš a ja nisam ni u jednom od mojih postova napisao tako nešto.Imam pravo na svoje mišljenje.Jbga demokratija je.Ako si pažljivo citao moje postove nigdje nisi mogao procitati to što mi imputiraš.Molim citiraj gdje ima takav post i citiraj ga kompletnog.To što ja tvrdim da obrazovanje nije jednako diploma,da se do znanja i strucnosti (kao jednog od djelova obrazovanja) može doci na više nacina (na formalan,neformalan i informalan nacin edukacije) i da diploma nije garancija istog je moje mišljenje,vi imate suprotno.OK.Nikada i nicim nisam omalovažio formalno obrazovanje ako je rezultat istog znanje i strucnost.Dok za razliku od mene vi uporno omalovažavate cjeloživotno ucenje na neformalan nacin. Vi smatrate da odnos prema zajednici,prijateljima,poštenju i dr... pojedinca treba cijeniti prema diplomi. U konkretnom slucaju (politicara) po vama i diploma treba da bude mjerilo nivoa zalaganja za određene politicke ideje,programe i dr.Ja smatram da danas pravi politicari trebaju imati talent,srce,poštenje,kucni odgoj i mu.. da se suprotstave onima koji im mogu nanijeti zlo, jedino tako mogu izboriti provođenje stranackog programa .
Politika je kurva :mrgreen: ako mislis da ces naci politicara koji ce moci zadovoljiti sve zainteresirane/suprostavljene strane onda si dobro u krivu.
Ono sto ti ovdje ljudi uporno ponavljaju je da nije isto voditi mjesnu zajednicu i drzavu, nije isto voditi zanatsku radnju od 3 radnika i firmu od 50 hiljada ljudi. Kako se ide gore komplexnost se povecava i da bi mogao da odgovoris na sve te izazove treba da budes viseslojna osoba sa znanjima iz vise disciplina. Normalon da ces se kroz edukaciju ili komplexnijeposlove prije susresti sa mnogim stvarima i problemima, u isto vrijeme izgraditi neku podlogu logickog razmisljanja. Ti si tako uporan sa tim savjetnici, savjetnici da je to nevjerovatno. Savjetnici su tu da savjetuju a ti si tu da presijeces i doneses najbolju odluku a da bi donio neku odluku ipak treba da posjedujes odredjena znanja.
Da ti to predstavim na drugi nacin, posao koji ja radim (finansijska analiza) se moze reci da je savjetnicki posao jer ja prikupljam podatke za finansijskog direktora i donosim moju interpretaciju u isto vrijeme imas jos par analista koji rade isti posao za druge oblasti. Negovo je, finansijskog direktora, da stvori jednu siru sliku od ovih dijelova koje mu mi dajemo i da na osnovu te sire slike donese odluku.
Ja ne mogu da vjerujem da bi ti za ministra industrije npr. postavio nekoga ko se nimalo ne razumije u privredne tokove u mikro i makro ekonomiju, globalne industrijeske trendove i td., da ne duzim o tome.
detroit-mercy

#119 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

Kemo BA wrote:
ohnidE1102 wrote:

Simpa! :lol:A jel diploma cini covjeka? :-)
Evo ti jedan primjer
http://en.wikipedia.org/wiki/Steven_Chu
Pogledaj ko je po naski ministar za energetiku u USA :mrgreen: .
Pa i dalje raspravljaj o savjetnicima.
Intimus

#120 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Intimus »

detroit-mercy wrote:
Kemo BA wrote:
detroit-mercy wrote: To ti kažeš a ja nisam ni u jednom od mojih postova napisao tako nešto.Imam pravo na svoje mišljenje.Jbga demokratija je.Ako si pažljivo citao moje postove nigdje nisi mogao procitati to što mi imputiraš.Molim citiraj gdje ima takav post i citiraj ga kompletnog.To što ja tvrdim da obrazovanje nije jednako diploma,da se do znanja i strucnosti (kao jednog od djelova obrazovanja) može doci na više nacina (na formalan,neformalan i informalan nacin edukacije) i da diploma nije garancija istog je moje mišljenje,vi imate suprotno.OK.Nikada i nicim nisam omalovažio formalno obrazovanje ako je rezultat istog znanje i strucnost.Dok za razliku od mene vi uporno omalovažavate cjeloživotno ucenje na neformalan nacin. Vi smatrate da odnos prema zajednici,prijateljima,poštenju i dr... pojedinca treba cijeniti prema diplomi. U konkretnom slucaju (politicara) po vama i diploma treba da bude mjerilo nivoa zalaganja za određene politicke ideje,programe i dr.Ja smatram da danas pravi politicari trebaju imati talent,srce,poštenje,kucni odgoj i mu.. da se suprotstave onima koji im mogu nanijeti zlo, jedino tako mogu izboriti provođenje stranackog programa .
Politika je kurva :mrgreen: ako mislis da ces naci politicara koji ce moci zadovoljiti sve zainteresirane/suprostavljene strane onda si dobro u krivu.
Ono sto ti ovdje ljudi uporno ponavljaju je da nije isto voditi mjesnu zajednicu i drzavu, nije isto voditi zanatsku radnju od 3 radnika i firmu od 50 hiljada ljudi. Kako se ide gore komplexnost se povecava i da bi mogao da odgovoris na sve te izazove treba da budes viseslojna osoba sa znanjima iz vise disciplina. Normalon da ces se kroz edukaciju ili komplexnijeposlove prije susresti sa mnogim stvarima i problemima, u isto vrijeme izgraditi neku podlogu logickog razmisljanja. Ti si tako uporan sa tim savjetnici, savjetnici da je to nevjerovatno. Savjetnici su tu da savjetuju a ti si tu da presijeces i doneses najbolju odluku a da bi donio neku odluku ipak treba da posjedujes odredjena znanja.
Da ti to predstavim na drugi nacin, posao koji ja radim (finansijska analiza) se moze reci da je savjetnicki posao jer ja prikupljam podatke za finansijskog direktora i donosim moju interpretaciju u isto vrijeme imas jos par analista koji rade isti posao za druge oblasti. Negovo je, finansijskog direktora, da stvori jednu siru sliku od ovih dijelova koje mu mi dajemo i da na osnovu te sire slike donese odluku.
Ja ne mogu da vjerujem da bi ti za ministra industrije npr. postavio nekoga ko se nimalo ne razumije u privredne tokove u mikro i makro ekonomiju, globalne industrijeske trendove i td., da ne duzim o tome.
Ali, to ne znači da je tvoj direktor bolji čovjek od tebe, pogotovo ako je zakazao u procesu cjeloživotnog učenja... :oops: :mrgreen:
Intimus

#121 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Intimus »

detroit-mercy wrote:
Kemo BA wrote:
ohnidE1102 wrote:

Evo ti jedan primjer
'ta će on pored našeg Heće...?! :mrgreen:
Kemo BA

#122 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

detroit-mercy wrote:
Kemo BA wrote:
ohnidE1102 wrote:

Evo ti jedan primjer
Ma ko Vama spori da u demokratskim izborima vecim nivoom obrazovanja,znanja i strucnosti kao i postignutim ranijim uspjesima ubjedite glasace da ste pravi izbor i da vodite u bolju buducnost.Primjer koji postavljaš je logican izbor u USA.Iza tog covjeka stoje dokazani uspjesi,znanje i sposobnost.Hajde predloži mi nekoga u BiH po USA kriterijima na to mjesto u BiH.Da vidimo koga imaš na izbor.Mislim da jako griješiš prema covjeku koji je ministar u USA upoređujuci njegova postignuca da bi dokazao vrijednost i kvalitet diplome u BiH.
Kemo BA

#123 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

detroit-mercy wrote:Politika je kurva :mrgreen: ako mislis da ces naci politicara koji ce moci zadovoljiti sve zainteresirane/suprostavljene strane onda si dobro u krivu.
Ja i ti evo vec na više tema iznosimo svoja mišljenja.U najvecem broju slucajeva imamo suprotna mišljenja.Ne sjecam se da smo na bilo koji nacin koristili neprimjerene rijeci ili sl.Malo ljutnje da,u pojedinim postovima,ali ipak na nivou kulturnog.Pokušaj analizirati diskusije drugih i moci ceš vidjeti znacajnu razliku u kulturi dijaloga.Nažalost ta razlika nije samo u kulturi dijaloga i ona postoji i u svim vidovima obrazovanja.Zato razmisli kada i svoje obrazovanje vežeš za ovdašnje diplome.To što si postigao u svom poslu sigurno je rezultat obrazovanja,znanja i strucnosti koje posjeduješ.Ne dozvoli da se drugi koji ne posjeduju isto a imaju diplomu pozivaju na tvoja postignuca.Uvijek se trudiš kao i ja da iznošenjem argumenata dokažeš svoj stav kao ispravan a i ja pokušavam isto.Problem je što ti iz svoje perspektive ne možeš zamisliti ovdašnje stanje a ja citajuci tvoje postove priželjkujem da dođe dan kada cu moci postati razmišljanja identicna tvojim (nadam se da ceš ovo razumjeti).
detroit-mercy

#124 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by detroit-mercy »

Kemo BA wrote:
detroit-mercy wrote:
Kemo BA wrote: TO sto sam te uvrijedio (a nije neka uvreda) je zbog toga sto nas konstantno silujes u mozak !

Evo ti jedan primjer
Ma ko Vama spori da u demokratskim izborima vecim nivoom obrazovanja,znanja i strucnosti kao i postignutim ranijim uspjesima ubjedite glasace da ste pravi izbor i da vodite u bolju buducnost.Primjer koji postavljaš je logican izbor u USA.Iza tog covjeka stoje dokazani uspjesi,znanje i sposobnost.Hajde predloži mi nekoga u BiH po USA kriterijima na to mjesto u BiH.Da vidimo koga imaš na izbor.Mislim da jako griješiš prema covjeku koji je ministar u USA upoređujuci njegova postignuca da bi dokazao vrijednost i kvalitet diplome u BiH.[/quote]
Pa ko tebi brani da u BiH npr postavis Batka za ministra industrije, energije i rudarstva :mrgreen: . Mislim. Batko je dobar covjek :mrgreen: , omiljen u narodu. To sto veze nema o energiji i rudarstvu koga briga :mrgreen: , imaju savjetnici. Pa onda kada mu neki savjetnik dodje i predlozi da gradimo nuklearke po BiH, Batko ce ga poslusati.
Kemo BA

#125 Re: Neophodni formalni nivo obrazovanja jednog politicara??

Post by Kemo BA »

detroit-mercy wrote:Pa ko tebi brani da u BiH npr postavis Batka za ministra industrije, energije i rudarstva :mrgreen: . Mislim. Batko je dobar covjek :mrgreen: , omiljen u narodu. To sto veze nema o energiji i rudarstvu koga briga :mrgreen: , imaju savjetnici. Pa onda kada mu neki savjetnik dodje i predlozi da gradimo nuklearke po BiH, Batko ce ga poslusati.
Ako vecina odluci ja cu da poštujem i izbor Batka ( iz demokratskih razloga) iako smatram da on nije za to mjesto ali za mjesto ministra raseljenih i izbjeglih lica on bi dobio moj glas.Iskreno nuklearke mi nisu pale na pamet.Šta ti misliš koga imamo u BiH strucnog iz te oblasti da ga postavimo na mjesto ministra.
Post Reply