Neonska rasvjeta

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
holowey

#1 Neonska rasvjeta

Post by holowey »

ziv sam se polomio trazeci po gradu neonsku rasvjetu koja bi se mogla uklopiti u dimenzije kucista od 10cmX52cm

neonskih sijalica od 45cm ima ali lezista za te sijalice nisam uspio naci...tako sam dosao na ideju da "skratim" duze kuciste i prilagodim ga za sijalicu od 45cm...

ono sto me buni u svemu ovome je ova slicica

Image

ovo je doslo uz kuciste za sijalicu od 36w pa me sad interesuje da li to znaci da je ovo iskljucivo za sijalice od 36w, ili se moze koristiti za sijalicu do 36w (ova od 45cm je 15w)

btw, nisam znao gdje drugo da postavim ovu temu pa se nadam da mi moderacija nece zamjeriti :)
chuchumbamayumbe

#2 Re: Neonska rasvjeta

Post by chuchumbamayumbe »

Ovo ti je klasična prigušnica za sijalice snage do 36W, znači gura sve do 36.
Šteta što nije elektronska, one su mnogo bolje (ja ih imam u akvarijumu), čisto iz razloga što se svjetlo upali bez problema, nema kašnjenja i manjih je dimenzija.
holowey

#3 Re: Neonska rasvjeta

Post by holowey »

chuchumbamayumbe wrote:Ovo ti je klasična prigušnica za sijalice snage do 36W, znači gura sve do 36.
Šteta što nije elektronska, one su mnogo bolje (ja ih imam u akvarijumu), čisto iz razloga što se svjetlo upali bez problema, nema kašnjenja i manjih je dimenzija.
nije mi se dalo cekati na odgovor pa sam sve spojio i isprobao... nista nije eksplodiralo :D

a kakve su te elektronske? gdje to ima kupiti? i ja ovo radim da bih napravio rasvjetu za akvarij pa ako imas neki savjet i'm all ears :D
chuchumbamayumbe

#4 Re: Neonska rasvjeta

Post by chuchumbamayumbe »

Ako hoćeš da prođeš što jeftinije a što bolje (neki best buy), idi u Škafu na Mostarskom raskršću.
Oni su ti uvoznici Vito programa (kinezi, nisu uopšte loši), i imaš kod njih komplet armatura sa sijalicom, elektronskom prigušnicom zaštitom...kada sam ja uzimao bilo je nešto plaho jeftino, oko 11-12km za one od 18w, ja mislim jedno 60cm dužine, za T8 sijalice.
Same el. prigušnice su 5-6 km, s tim da i njih imaš raznih snaga i opcija (više izlaza, i sl).
Pored toga što odmah pale svjetlo, puno se manje zagrijavaju, i mnogo su lakše od ovih klasičnih (pogotovu kada ti je važan svaki gram manje koji stavljaš ispod poklopca).
Dakle, pravac Škafa, dole u prizemlju i nadam se da se nećeš razočarati.

p.s naravno, ja sam zamijenio fluo cijev iz Vito armature sa groluxsicama. :)
holowey

#5 Re: Neonska rasvjeta

Post by holowey »

chuchumbamayumbe wrote:Ako hoćeš da prođeš što jeftinije a što bolje (neki best buy), idi u Škafu na Mostarskom raskršću.
Oni su ti uvoznici Vito programa (kinezi, nisu uopšte loši), i imaš kod njih komplet armatura sa sijalicom, elektronskom prigušnicom zaštitom...kada sam ja uzimao bilo je nešto plaho jeftino, oko 11-12km za one od 18w, ja mislim jedno 60cm dužine, za T8 sijalice.
Same el. prigušnice su 5-6 km, s tim da i njih imaš raznih snaga i opcija (više izlaza, i sl).
Pored toga što odmah pale svjetlo, puno se manje zagrijavaju, i mnogo su lakše od ovih klasičnih (pogotovu kada ti je važan svaki gram manje koji stavljaš ispod poklopca).
Dakle, pravac Škafa, dole u prizemlju i nadam se da se nećeš razočarati.

p.s naravno, ja sam zamijenio fluo cijev iz Vito armature sa groluxsicama. :)
hvala puno na savjetu, otici cu popodne do njih da vidim sta imaju... inace te elektronske, osim sto su lakse, ne razlikuju se izgledom mnogo od ovih obicnih prigusnica? ili ce mi prodavac tamo znati reci nesto bez da gleda sta pise na pakovanju? :)
holowey

#6 Re: Neonska rasvjeta

Post by holowey »

bio u skafi, kupio elektronsku prigusnicu i sada se ceskam po glavi... ova moja obicna ima samo dva mjesta gdje mogu prikopcati zicu, a ova elektronska ima sest...

Image

da spojim samo na ova dva sa lijeve strane kao sto je na ovoj staroj ili trebam nesto i na ovu drugu stranu kopcati?

help! hilfe! upomoc! :D
dufa

#7 Re: Neonska rasvjeta

Post by dufa »

holowey wrote:bio u skafi, kupio elektronsku prigusnicu i sada se ceskam po glavi... ova moja obicna ima samo dva mjesta gdje mogu prikopcati zicu, a ova elektronska ima sest...

Image

da spojim samo na ova dva sa lijeve strane kao sto je na ovoj staroj ili trebam nesto i na ovu drugu stranu kopcati?

na lijevu stranu spojis napajanje, tj nulu i fazu dok na drugoj strani gdje imas cetiri prikljucka gornja dva spojis na jednu stranu sijalice i donja dva na drugu stranu sijalice. sasvim jednostavno da jednostavnije ne moze biti. :thumbup: za ovu ti nije potreban starter kao za one stare prigusnice :thumbup: :sax:
holowey

#8 Re: Neonska rasvjeta

Post by holowey »

dufa wrote:
holowey wrote:bio u skafi, kupio elektronsku prigusnicu i sada se ceskam po glavi... ova moja obicna ima samo dva mjesta gdje mogu prikopcati zicu, a ova elektronska ima sest...

Image

na lijevu stranu spojis napajanje, tj nulu i fazu dok na drugoj strani gdje imas cetiri prikljucka gornja dva spojis na jednu stranu sijalice i donja dva na drugu stranu sijalice. sasvim jednostavno da jednostavnije ne moze biti. :thumbup: za ovu ti nije potreban starter kao za one stare prigusnice :thumbup: :sax:
popodne cu da to majstoram prateci ove upute, nadam se da sarajlije nece vidjeti nikakav iznenadni bljesak i kuglu dima kako se dize iznad vraca :D

hvala puno :thumbup:
Post Reply