Neodgovoran advokat. Zamjena.

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Kurjak

#1 Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by Kurjak »

Radi se o utvrdjivanju medje. Advokat je prije vise od godinu dana podnio zahtjev nadležnom sudu i od tada se nista nije desilo. Ceka se da sud odredi vrijeme. U medjuvremenu advokat je radio neke minimalne korake(bio u sudu u pisarnici i provjerio ga), nesto je radio ali nikakvog pomaka nema. Dok mi se javljao na telefon uvijek bilo za dan dva, mjesec, tri mjeseca itd. I shvatam da nije sve do njega, problem je sto se on sedmicama ne javlja na telefon, a to ne zelim tolerisati. Nisam ga smarao. Mjesecima je bio miran.

Pitanje je da li novom advokatu moram dostaviti punomoci (jer nas je vise u sporu) od svih zainteresiovanih? (Problem je sto svi zivimo vani) i da li on samo nastavlja gdje je ovaj "stao"? Ne moramo ispocetka? (Prilicno sam siguran da je tako).
I ako moze neki prijedlog advokata na Tuzlanskom kantonu koji se bavi ovim stvarima.
moonca

#2 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by moonca »

Da , morate svi .
Nastavit ce- a izgleda da nije puno i odradio. :-)
hladan.preminger

#3 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by hladan.preminger »

vi možete samo sebi izabrati drugog advokata. prvom pismeno otkažete punomoć, preuzemete svoj spis, platite nastale troškove i nagrdadu do tada što su nastali i date punomoć drugom advokatu
kuli1961

#4 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by kuli1961 »

Prije nego konacno angazujete drugog punomocnika, dobro razmislite da li ce taj novi punomocnik moci ubrzati postupak? Mozda nije "do advokata", vec je "do suda"?
Kako kazete, godina dana je prosla od pokretanja postupka uredjenja medje, a sud ne reaguje. Ako sud ne reaguje, tj. nije zakazao rociste, niti je proveo bilo koju drugu radnju u postupku, veliko je pitanje da li ce i novu punomocnik moci ista uraditi u smislu da se zakaze termin rasprave.
Inace, dijelim Vase misljenje da konstantno neodgovaranje na telefonske pozive nije korektno sa njegove strane. Ali, i sa pozivima treba imati mjeru- advokat nije roba, nije "unajmljen" kako se ovdje nekad moze procitati, on ima i druge i predmete i obaveze, nije cinovnik da sjedi u kancelariji cijelo vrijeme. Vrlo cesto se desava da su sudovi potpuno neaktivni (citati kao- ocajno spori, neazurni u procesuiranju predmeta), sto punomocnik ne moze promijeniti ni na koji nacin.
Inace, u svako doba i iz bilo kojeg razloga (koje nije dozna saopstiti) stranka ima ovlastenje da punomocniku otkaze punomoc.
kuli1961

#5 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by kuli1961 »

U Tuzli poznajem samo ove advokate:
Bahrija Dautović
Mirjana Šarkinović
Amir Morankić
Kurjak

#6 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by Kurjak »

@kuli1961 sve sto si rekao pije vode zato i trazim savjet sta i kako. Kao sto sam rekao zbog "nepovjernja" advokatu sam provjerio sta je uradio i da li je istina sto mi je rekao i zato nisam ni htio mijenjati ga, medjutim ovo s nejavljanjem na telefon je preslo sve granice.
I da uopste ga nisam zvao cesto, cak je bilo perioda da ga mjesecima nisam zvao i u najgorem slucaju jednom mjesecno, ako i toliko.
Hvala za imena. Znas li da li se neki od njih bavi i ovim stvarima. Ovom sadasnji specijaliziran za privredu pa ne bi volio fulati opet.
JThomas

#7 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by JThomas »

ti uvijek imaš pravo i bez razloga promijeniti advokata. nije lijepo što ti se ne javlja, a da li će neko drugi zaista ubrzati nešto na sudu - to je uvijek neizvjesno...
moonca

#8 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by moonca »

Zbog toga i angazujes advokata da ti ubrza proces- i to uopste nije neki tezak slucaj- nije malo ni placen za taj posao..
Altsa

#9 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by Altsa »

ocito je da advokat ne radi svoj posao kako treba. mijenjat ga svakako jer ne placa on vas vec vi njega.
muminovic

#10 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by muminovic »

Mozes angazovati i vise advokata da rade na tvom predmetu, npr 2 ili 3
moonca

#11 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by moonca »

:roll:
..zar je zbilja to potrebno- naknada nije mala za uslugu koju nude..
muminovic

#12 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by muminovic »

moonca wrote::roll:
..zar je zbilja to potrebno- naknada nije mala za uslugu koju nude..
Kome je potrebno i ima novca, moze, a moze i sam sto misli da moze :-)
Kurjak

#13 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by Kurjak »

Ove duhovite komentare cu uzeti za ozbiljno :roll:
Zahvljujem svima na savjetima. Ako ima jos kakvih imena u TZ bio bih zahvalan.
kuli1961

#14 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by kuli1961 »

Sasvim suprotno, te komentare, ma kako Vam bili duhoviti, ne bih uzimao za ozbiljno.
Prvo, svrha angazovanja advokata NIJE da predmet, tj rjesavanje ubrza-tu postoje zakonska pravila odvijanja postupka, ali na drugoj strani je i realan zivot- stvarnost, tj. brojnost predmeta, objektivna i subjektivna nemogucnost sudije da "zavrti" predmete kojima je zaduzen, pa i njegov/njen nemar u radu.itd itd.
Svrha angazmana advokata kao punomocnika je pruzanje strucne pravne pomoci, koja naravno ima svoju cijenu, jer se radi o intelektualnoj usluzi. Cijena te usluge je ili nacelno ili taksativno definisana advokatskom tarifom (Tarifa o nagradi i naknadama za rada advokata, npr: https://advokat-prnjavorac.com/advokatska_tarifa.html)). Skupa, realna, jeftina usluga?- relativno je.
Kako se radi o vanparnicnom postupku uredjenja medje, predmet moze biti jednostavan ,ali se moze i iskomplikovati- ako nema saglasnosti medju strankamao polozaju medje, ako se pojavi spor o pravu, itd itd..U ovakvim predmetima, gotovo uvijek je neophodno izvrsiti geodetsko vjestacenje, a nalazom i misljenjem vjestaka neko od stranaka vrlo lako moze biti nezadovljan, i eto problema...tj. produzenje trajanja postupka.

Osobe koje sam naveo, poznajem kao korektne, sto naravno apsolutno ne znaci da i drugi advokati iz Tuzle nisu takvi.
Kurjakk

#15 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by Kurjakk »

@kuli1961 zahvaljujem na konstruktivnom komentaru. ove duhovite naravno ignorisem. svega sam svjestan kao i eventualnih komplikacija i mislim da ce geodetsko vjestacenje bitno ukljuceno u proces, a posto i sam dolazim iz geodetske struke svjestan sam svih komplikacija i mogucih manipulacija. naravno insistirat cu na korektnom vjestacenju, jer svakvih vjestaka ima! meni je problem ovo s vremenom i nisam siguran na koji nacin to sve ubrzati i da li cu dobiti na vremenu promjenom advokata. kao sto sam naveo zaista ga nisam smarao, ali on bash bezobrazan postao, jos mi se nije javio i sada je zamjena neupitna samo zelim naci nekoga ko ce se ponasati odgovorno i savjesno.
preludezalude

#16 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by preludezalude »

Kurjakk wrote: 26/10/2019 22:03 @kuli1961 zahvaljujem na konstruktivnom komentaru. ove duhovite naravno ignorisem. svega sam svjestan kao i eventualnih komplikacija i mislim da ce geodetsko vjestacenje bitno ukljuceno u proces, a posto i sam dolazim iz geodetske struke svjestan sam svih komplikacija i mogucih manipulacija. naravno insistirat cu na korektnom vjestacenju, jer svakvih vjestaka ima! meni je problem ovo s vremenom i nisam siguran na koji nacin to sve ubrzati i da li cu dobiti na vremenu promjenom advokata. kao sto sam naveo zaista ga nisam smarao, ali on bash bezobrazan postao, jos mi se nije javio i sada je zamjena neupitna samo zelim naci nekoga ko ce se ponasati odgovorno i savjesno.
Ko ti je bio advokat? Ima nekih koji su umrli a ima nekih koji su prestali da se bave advokaturom pa su predmeti prebaceni kod drugog advokata.
JThomas

#17 Re: Neodgovoran advokat. Zamjena.

Post by JThomas »

ne može se predmet bez tebe prebaciti kod drugog advokata ni kad umre advokat. nego se određuje likvidator kancelarije i on saziva, kontaktira stranke da vidi šta i koga žele.
Post Reply