Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
The 51st State wrote:
ko ti drma kavez? jes, jes, penzionerski dom bio svjetli primjer arhitektonske avangarde ko i daljnja rodjaka papagajka podno bistrika, razligu....
no kad smo vec kod teme, nije unistena ali je skoro neupotrebljiva zgrada/poslovni prostori preko puta hacijende, iko ista?
ne drma mi niko kavez, nego te jebe što nemaš pogleda iz Tibrinih dvorova...po čemu su, vrli arhitektonski stručnjače, Dom penzionera, a evo i sada Papagajka, bili loši, osim što se tebi, kao klasičnom primjeru pokušaja novograđanštine, ne sviđaju? Znam da po istoku naše lijepe domovine takvih građevina nema, valjda je zbog toga...
jel to onaj pogled vidi te kona iz susjedne lamele u wc-?u spavacoj sobi?
evo citam sad na skyscrapercity-u da su konacno poceli rustiti one objekte u Kalmija Baruha u blizini SCC, bas me zanima sta ce izgraditi na njihovom mjestu.
evo fresh update, na tenderu za Kalmija Baruha pobijedio je Strabag. Oni traze da im neke firme koje su bile na tenderu zajedno s njima dostave ponude za izvodjenje betonskih radova kao kooperanti. Ta procedura bi trebala biti okoncana iduce sedmice tako da ce se radovi vrlo brzo zahuktati.
Ambrozija wrote:evo citam sad na skyscrapercity-u da su konacno poceli rustiti one objekte u Kalmija Baruha u blizini SCC, bas me zanima sta ce izgraditi na njihovom mjestu.
i ja sam danas vidio, i brzo napreduje, rusi se uveliko.
NEOPLAN wrote:evo fresh update, na tenderu za Kalmija Baruha pobijedio je Strabag. Oni traze da im neke firme koje su bile na tenderu zajedno s njima dostave ponude za izvodjenje betonskih radova kao kooperanti. Ta procedura bi trebala biti okoncana iduce sedmice tako da ce se radovi vrlo brzo zahuktati.
Zgrada Čokadži-Sulejman Vakufa iz 1939. godine - arhitekt Reuf Kadić
Kako vidite u vrlo lošem stanju - inače predstavlja odličan primjer moderne arhitekture iz tog razoblja - boli me duša kad vidim propadanje i uništavanje...
corvus_edin wrote:Zgrada Čokadži-Sulejman Vakufa iz 1939. godine - arhitekt Reuf Kadić
Kako vidite u vrlo lošem stanju - inače predstavlja odličan primjer moderne arhitekture iz tog razoblja - boli me duša kad vidim propadanje i uništavanje...
Nije ovako izgledala prije rata, tj. uklonjen je ovaj KuK šmek i zamijenjen klasičnim socijalističkim stilom koji se i danas vidi ako sam dobro upratio.
Historijska građevina – Hotel Zagreb u Sarajevu posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin Dvora. Objekat je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao historicističko (neoromaneskno) ostvarenje.
Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata, kada su od strane pobornika moderne u Sarajevu uklonjeni historicistički dekorativni elementi, a objekat usklađen sa aktuelnim estetskim stremljenjima.