Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
-
Eborg
#1 Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Nakon opsade Sarajeva veliki broj unistenih zgrada je obnovljen. Medjutim, neke od njih nisu a nalaze se na prilicno atraktivnim lokacijama. Koji je razlog?
1) Zgrada preko puta "Kluba Slovenaca" uz tramvajske sine od crvene cigle. Sta se uopce nalazilo u ovoj zgradi prije rata? Izgleda kao zatvor na prvi pogled, ne znam da li se radi o osmanskoj ili austro-ugarskoj gradnji. Nekad se pricalo da je nekretnina u vlasnistvu Cele Bajramovica no ne znam koliko je to istina.
2) Zgrada odmah do "Bicakcica" i one banke, nedavno je veliki pano za reklame montiran na nju. Je li ovo prije bilo kino, ekspres-restoran ili nesto tako?
3) Stambena zgrada preko puta tramvajske stanice kod Katedrale, potpuno unistena. Cuo sam price da se radi o vracenoj jevrejskoj imovini koja je bila nacionalizovana no ne znam koliko je to istina.
Dakle, razumijem zasto recimo tursko kupatilo kod Careve dzamije nije obnovljeno, to zahtijeva mnogo novca za restauraciju i pitanje je koliko bi bilo samoodrzivo ali sta je slucaj sa ovim nekretninama? Jesu li opcine kao vlasnici postavile visoke otkupne cijene ili nemaju novac za obnovu, vlasnici nista ne rade s njima ili su to neke zakulisne radnje gdje se ceka da ih neko od guzonja poklopi?
1) Zgrada preko puta "Kluba Slovenaca" uz tramvajske sine od crvene cigle. Sta se uopce nalazilo u ovoj zgradi prije rata? Izgleda kao zatvor na prvi pogled, ne znam da li se radi o osmanskoj ili austro-ugarskoj gradnji. Nekad se pricalo da je nekretnina u vlasnistvu Cele Bajramovica no ne znam koliko je to istina.
2) Zgrada odmah do "Bicakcica" i one banke, nedavno je veliki pano za reklame montiran na nju. Je li ovo prije bilo kino, ekspres-restoran ili nesto tako?
3) Stambena zgrada preko puta tramvajske stanice kod Katedrale, potpuno unistena. Cuo sam price da se radi o vracenoj jevrejskoj imovini koja je bila nacionalizovana no ne znam koliko je to istina.
Dakle, razumijem zasto recimo tursko kupatilo kod Careve dzamije nije obnovljeno, to zahtijeva mnogo novca za restauraciju i pitanje je koliko bi bilo samoodrzivo ali sta je slucaj sa ovim nekretninama? Jesu li opcine kao vlasnici postavile visoke otkupne cijene ili nemaju novac za obnovu, vlasnici nista ne rade s njima ili su to neke zakulisne radnje gdje se ceka da ih neko od guzonja poklopi?
- Hemera
#2 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
ovo pod jedan vjerovatno mislis na elektricnu centralu na hisetima ili dole nize gdje je kao bila pijaca? 
ako mislis na centralu to je ostala obaveza elektroprivredi da renovira jer je zasticeni historijski objekat i napravi svoj tehnicki muzej
ako mislis na centralu to je ostala obaveza elektroprivredi da renovira jer je zasticeni historijski objekat i napravi svoj tehnicki muzej
-
Eborg
#3 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
A ne znam sta je. Odmah je do onog parkinga preko puta "Kluba Slovenaca", sa desne strane malo prije semafora kada se ide prema bulevaru. Panoi sa reklamama su na njoj. Ne znam je li to ista zgrada na kojoj pise ono "Sasa-Lasta" kada se gleda sa trolejbuske stanice.
- sorcerer
#4 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
to pod 1. su bile zgrade nekadasnjeg preduzeca vladimir peric valter(sadasnja elektrodistribucija) koje su prodate firmi energoinvest iris kad je pred kraj osamdesetih godina elektrodistribucija preselila kod stupske petlje.jedna od tih zgrada je nekadasnja elektricna centrala koja bi svugdje u svijetu bila sigurno muzej ili spomenik,ali jedino kod nas je ostavljena da bude spomenik gluposti...tako da elektrodistribucija nema nista s tim ,a elektroprivreda nikad nije imala niti ce imati.
pod 2. je nekadasnje kino sutjeska
- Hemera
#5 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
ufff sto si mi u toku....hhhsorcerer wrote:to pod 1. su bile zgrade nekadasnjeg preduzeca vladimir peric valter(sadasnja elektrodistribucija) koje su prodate firmi energoinvest iris kad je pred kraj osamdesetih godina elektrodistribucija preselila kod stupske petlje.jedna od tih zgrada je nekadasnja elektricna centrala koja bi svugdje u svijetu bila sigurno muzej ili spomenik,ali jedino kod nas je ostavljena da bude spomenik gluposti...tako da elektrodistribucija nema nista s tim ,a elektroprivreda nikad nije imala niti ce imati.
http://www.--- NO LINKS ---/vijesti/kultura/ele ... vara-muzej
- Hemera
#6 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
zgrada feroelektra,nisu rijeseni imovinsko-pravni odnosiEborg wrote: 3) Stambena zgrada preko puta tramvajske stanice kod Katedrale, potpuno unistena. Cuo sam price da se radi o vracenoj jevrejskoj imovini koja je bila nacionalizovana no ne znam koliko je to istina.
i da dodam na ovaj spisak zgradu hotela zagreb
ruina u centru grada
- sorcerer
#7 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
ma ti si u toku pravo ...Hemera wrote: ufff sto si mi u toku....hhh
ja ti sve rekoh sta je i kako je ,al ti i dalje pametan .... ebe te samo datum na linku i ta rijec MOGLA ...
taj amer vise nije direktor elektroprivrede i nema veze s tim .zgrada je vlasnistvo je irisa ,a ne elektroprivrede ,nema niko interesa da to radi niti da daje pare za to.
Last edited by sorcerer on 07/01/2013 15:57, edited 1 time in total.
- johntra
#8 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
pa sve ti je čovjek fino napisao...je li se u članku spominje ko je vlasnik zgrade? spominje...ovo je dobra volja Elektroprivrede, a ne obaveza...Hemera wrote:ufff sto si mi u toku....hhhsorcerer wrote:to pod 1. su bile zgrade nekadasnjeg preduzeca vladimir peric valter(sadasnja elektrodistribucija) koje su prodate firmi energoinvest iris kad je pred kraj osamdesetih godina elektrodistribucija preselila kod stupske petlje.jedna od tih zgrada je nekadasnja elektricna centrala koja bi svugdje u svijetu bila sigurno muzej ili spomenik,ali jedino kod nas je ostavljena da bude spomenik gluposti...tako da elektrodistribucija nema nista s tim ,a elektroprivreda nikad nije imala niti ce imati.
- sorcerer
#9 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
vidis da je pojedinci jos ne znaju razliku izmedjujohntra wrote:
pa sve ti je čovjek fino napisao...je li se u članku spominje ko je vlasnik zgrade? spominje...ovo je dobra volja Elektroprivrede, a ne obaveza...
elektroprivrede
elektroprenosa
elektrodistribucije
tri razlicite firme i bave se razlicitim stvarima
- johntra
#10 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Ja bi ovom spisku svakako dodao Dom penzionera u Nedžarićima, a ima i masu zgrada koje su polurazrušene i sa lošim fasadama....mislim da i ima ovakva tema negdje...
- DaysleepeR
#11 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
ne nego zgrada crvenog krsta. kino je odmah pored i na njemu nema billboardasorcerer wrote:to pod 1. su bile zgrade nekadasnjeg preduzeca vladimir peric valter(sadasnja elektrodistribucija) koje su prodate firmi energoinvest iris kad je pred kraj osamdesetih godina elektrodistribucija preselila kod stupske petlje.jedna od tih zgrada je nekadasnja elektricna centrala koja bi svugdje u svijetu bila sigurno muzej ili spomenik,ali jedino kod nas je ostavljena da bude spomenik gluposti...tako da elektrodistribucija nema nista s tim ,a elektroprivreda nikad nije imala niti ce imati.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- sorcerer
#13 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
izvinjavam se ,kino je novo ,nije uopste sruseno,cak kino nije ni u sklopu zgrade crvenog krsta ....DaysleepeR wrote: ne nego zgrada crvenog krsta. kino je odmah pored i na njemu nema billboarda
-
azdralovic
#14 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
iii sta bi sa onom zgradom na marin dvoru, nekada se pricalo da bi se ona trebala srusiti pa da se nova gradi ali ocigledno nista se ne radi na tome
- NEOPLAN
#15 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
U ulici Kalmija Baruha (iza Al Shiddija) uskoro pocinje izgradnja novog objekta, cca 8000 m2, sa dva sprata pod zemljom (garaze) i 6 etaza iznad zemlje. 31. Decembra je zavrsen tender za izgradnju prve faze i trenutno se ocekuju rezultati ko ce biti izvodjac radova. Ovo je info iz prve ruke.
-
Eborg
#16 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Hotel Zagreb - pisalo se prošle ili pretprošle godine o njegovoj restauraciji, možda čak i na ovom forumu. Nije mi jasno zašto nema ništa od toga, sjajna lokacija za jedan poslovni hotel.
Dom Penzionera Nedžarići - problem je užasno komplikovana vlasnička struktura, mislim da ima čak oko 70-tak suvlasnika koji su na ovaj ili onaj način došli do toga.
Sjajne lokacije, velika rugla.
Dom Penzionera Nedžarići - problem je užasno komplikovana vlasnička struktura, mislim da ima čak oko 70-tak suvlasnika koji su na ovaj ili onaj način došli do toga.
Sjajne lokacije, velika rugla.
- DaysleepeR
#17 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
ovo ti je sve zgrada crvenog krsta, kino je tamo iza jošsorcerer wrote:izvinjavam se ,kino je novo ,nije uopste sruseno,cak kino nije ni u sklopu zgrade crvenog krsta ....DaysleepeR wrote: ne nego zgrada crvenog krsta. kino je odmah pored i na njemu nema billboarda
- sorcerer
#18 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
koliko se ja sjecam to u sredini gdje je balkon bio je ulaz u kino,mozda me sjecanje ne sluzi bas, jer sam samo par puta bio u tom kinu....nisam ga bas volio ,kao ni prvi maj...uvijek puno ciganije bilo....desno je bio ulaz u crveni krst.a gdje je sad banka bila je kafana triglav i ulica je motala tacno preko tog platoa ispred bicakcica ,nije se moglo uci u kranjcevicevu kao sada iz pravca od higijenskog zavoda vec se motalo desno s titove ....DaysleepeR wrote:
ovo ti je sve zgrada crvenog krsta, kino je tamo iza još
- charrrmed
#19 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Ja sam cuo da se planira i izgradnja manjeg objekta na raskrscu izmedju ulica Hiseta i Kotromanica (trenutno je tu parking), vec je prostor ociscen od nekih baraka koje su prije toga bile na navedenom mjestu.NEOPLAN wrote:U ulici Kalmija Baruha (iza Al Shiddija) uskoro pocinje izgradnja novog objekta, cca 8000 m2, sa dva sprata pod zemljom (garaze) i 6 etaza iznad zemlje. 31. Decembra je zavrsen tender za izgradnju prve faze i trenutno se ocekuju rezultati ko ce biti izvodjac radova. Ovo je info iz prve ruke.
A nikako ne mogu da se orijentisem gdje dodje ulica Kalmija Baruha, moze li malo detaljnije objasnjenje
Last edited by charrrmed on 07/01/2013 23:53, edited 1 time in total.
-
ins
#20 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Idemo redom:Eborg wrote:Nakon opsade Sarajeva veliki broj unistenih zgrada je obnovljen. Medjutim, neke od njih nisu a nalaze se na prilicno atraktivnim lokacijama. Koji je razlog?
1. Stara elektricna centrala, ima status nacionalnog spomenika, u vlasnistvu Iris Computers, koji je pokusava prodati. Bila zainteresovana EP BiH da otvori Tehnicki muzej, sto su opstruisali SDA i SDP u skupstini KS u dnevnopolitickom prepucavanju sa SBiH
2. Zgrada Crvenog Krsta BiH (u kojem je bilo Kino Sutjeska) koji je nesposoban da je obnovi vec 17 godina, i od kojeg je treba oduzeti
3. Stambena zgrada u velikom dijelu u privatnom vlasnistvu, ciji je nasljednik jedan bezveznjak koji vec 10-ak godina prica da samo sto nisu poceli radovi, a pri tome blokira Opstinu Stari Grad da nadje ozbiljne investitore. Navodno su u 2012. on i opstina postigli neki dogovor.
Neko je spomenuo i Hotel Zagreb, tu je na djelu reketiranje vlasnika od strane nezadovoljnih arhitekata koji su ostali bez svojih ocekivanih talova, a reketiranje se obavilo putem doslovno preko noci osiguranog statusa nacionalnog spomenika, bez obzira sto zgrada nikakvu vrijednost nema. Duga prica...
-
Eborg
#21 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Dakle čuča i dalje... 
-
dječak sa šibicama
#22 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Kino Sutjeska i Crveni kriz.Eborg wrote: 2) Zgrada odmah do "Bicakcica" i one banke, nedavno je veliki pano za reklame montiran na nju. Je li ovo prije bilo kino, ekspres-restoran ili nesto tako?
Pretpostavljam da nisi iz Sarajeva.
- Hemera
#23 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
danas pis eu avazu da bi radovi trebali krenuti na proljece investicija od 3mil km od strane vlade turskeEborg wrote:
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#24 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Kino "Sutjeska", a na ćošku gdje je danas banka bila kafana...bilijara mi šutali na spratu...samo se ne sjećam kako se zvalasorcerer wrote:izvinjavam se ,kino je novo ,nije uopste sruseno,cak kino nije ni u sklopu zgrade crvenog krsta ....DaysleepeR wrote: ne nego zgrada crvenog krsta. kino je odmah pored i na njemu nema billboarda
-
nedzadrk
#25 Re: Neobnovljene unistene zgrade u Sarajevu
Zvala se "Triglav" mislim