Neobično snažna snježna oluja šokirala je stanovnike Bogote u Kolumbiji. Vodeni val u kombinaciji sa snijegom zatrpao je desetke automobila, a pravi je kaos izbio na jednom od križanja gdje su neki automobili doslovno potopljeni.

Moderator: anex
Neobično snažna snježna oluja šokirala je stanovnike Bogote u Kolumbiji. Vodeni val u kombinaciji sa snijegom zatrpao je desetke automobila, a pravi je kaos izbio na jednom od križanja gdje su neki automobili doslovno potopljeni.

Research conducted by Dev Niyogi indicates the most significant impact of climate change will be drought rather than just global warming.

ovo je bas supersinus wrote:
To je onaj Milankovic matematicar vec davno dokazao.Smjena ledenih doba, periodicno ponavljanje sa kratkim zahladjenjima ili zatopljenjima. Ono sto za sad odrzava stabilnu temperaturu, su mosrske struje i ako se one poremete, dolazi do velikih oscijacija u vidu susa, naglih zahladjenja, ili snaznih kisnih perioda . Problem je sto se otapaju ogromne kolicine leda npr. sa Grenlanda pored kojeg prolazi Golfska Struja i biva obogacena neslanom vodom tako da se mjenjaju osobine same Golfske Struje. Naime , Golfska Struja od Ekvatora dolazi povrsinom, zapljuskuje Englesku i odlazi prema Skandinaviji, zatim skrece prema Grenlandu i tu ponire duboko da bi se ponovno pojavila kod Ekvatora. Promjena strukture vode, smanjenje saliniteta moze prouzrokovati razbijanje ili djeljenje struje ili njeno skretanje , sto je automatski poremecaj u snabdijevanju sa temperaturom .Ovo malo globalno zatopljenje u kojem se vjerovatno nalazimo ?, ce se reflektovati tako sto temperature nece biti rasporedjene kako je bilo u dugom nizu godina, vec ce se pojedina podrucja pregrijavati ( suse, dugi periodi bez kise ) dok ce na drugom kraju to biti kompezirano vecim hladnocama , jacim olujama, snaznim nevremenima i svim sto to prati . A radi se samo o 1-2 Cstepena.Comrad wrote:Sta me briga, mi smo na 500m nadmorskeDa mi je vidjeti taj val sto ce nas potopiti
Ja sam takodjer gledao neke emisije, na kojima su profesori govorili da ove promjene nisu samo zbog covjeka, odnosno da je covjek ima mali uticaj, vec da se radi o prirodnim promjenama vremena te da ce takodjer doci i malo hladniji period itd.
Ovo je najvjerovatniji razlog zbog kojeg bi moglo doci do vecih klimatskih promjena na globalnom nivou...gospodar kuglastih munja wrote:
To je onaj Milankovic matematicar vec davno dokazao.Smjena ledenih doba, periodicno ponavljanje sa kratkim zahladjenjima ili zatopljenjima. Ono sto za sad odrzava stabilnu temperaturu, su mosrske struje i ako se one poremete, dolazi do velikih oscijacija u vidu susa, naglih zahladjenja, ili snaznih kisnih perioda . Problem je sto se otapaju ogromne kolicine leda npr. sa Grenlanda pored kojeg prolazi Golfska Struja i biva obogacena neslanom vodom tako da se mjenjaju osobine same Golfske Struje. Naime , Golfska Struja od Ekvatora dolazi povrsinom, zapljuskuje Englesku i odlazi prema Skandinaviji, zatim skrece prema Grenlandu i tu ponire duboko da bi se ponovno pojavila kod Ekvatora. Promjena strukture vode, smanjenje saliniteta moze prouzrokovati razbijanje ili djeljenje struje ili njeno skretanje , sto je automatski poremecaj u snabdijevanju sa temperaturom .Ovo malo globalno zatopljenje u kojem se vjerovatno nalazimo ?, ce se reflektovati tako sto temperature nece biti rasporedjene kako je bilo u dugom nizu godina, vec ce se pojedina podrucja pregrijavati ( suse, dugi periodi bez kise ) dok ce na drugom kraju to biti kompezirano vecim hladnocama , jacim olujama, snaznim nevremenima i svim sto to prati . A radi se samo o 1-2 Cstepena.
Ovakvo nesto sam dozivio licno prije kojih 16-17 g. Upravo ovakvu pijavicu u sred Bosne !. Bila je toliko snazna da je usisala vodu iz rijeke da je dno bilo suho na mjestu gdje je dubina kojih 2-2.5m. Precnik je bio kojih 7-8m.Skyfox wrote:Negdje u Slavoniji
Snimio: Tomas Mikić
gospodar kuglastih munja wrote:
Ovakvo nesto sam dozivio licno prije kojih 16-17 g. Upravo ovakvu pijavicu u sred Bosne !. Bila je toliko snazna da je usisala vodu iz rijeke da je dno bilo suho na mjestu gdje je dubina kojih 2-2.5m. Precnik je bio kojih 7-8m.
drugi slucaj ; Skoro identicno mjesto, gotovo crni oblaci nisko spusteni i....onda....7-8 kuglastih munja koje su doslovice ispale iz oblaka, kao zuckasti baloni velicine 50cm koji su iluminirali zuckastu svjetlost...nestali su nakon 30 sec...bez ikakvog traga...doduse, culo se karakteristicno pucketanje elektriciteta...
...otud i moj nik..."gospodar kuglastih munja"...jer sam jedan od rijetkih koji je dozivio tu prirodnu pojavu....![]()