Neobicno vrijeme - klimatske promjene

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Skyfox

#1 Neobicno vrijeme - klimatske promjene

Post by Skyfox »

Jos jedan od dokaza promjene klime, podsjeca me na neki filmski scenarij koje se polako zakuhava a niko ne reaguje... Sta kad predemo granicu s koje nema povratka na "normalne" klimatske uslove?
Neobično snažna snježna oluja šokirala je stanovnike Bogote u Kolumbiji. Vodeni val u kombinaciji sa snijegom zatrpao je desetke automobila, a pravi je kaos izbio na jednom od križanja gdje su neki automobili doslovno potopljeni.
Image

Image

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

Porast temperature u veoma skorijoj buducnosti...

Image

Ovako to izgleda u stvarnosti...

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

Porast nivoa vode opet vodi prema neobicnom vremenu na koje nismo navikli.

Negdje u Europi!

Image

Ovo je samo animacija ali zasnovana na znanstvenim prognozama!

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

Susa je jos jedan vremenski fenomen koji dolazi do izrazaja, suse koje traju neobicno i neocekivano dugo...

Image
Research conducted by Dev Niyogi indicates the most significant impact of climate change will be drought rather than just global warming.
Image

Ovo bi moglo biti i kod nas uobicajena pojava ako temperatura poraste 4-5C!
sinus

Post by sinus »

Image

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

Moze se reci da je sve ovo prirodni prelazak planete u novo ledeno doba ili obratno ali definitivno postoji covijekova uloga kao kljucni faktor koji sve to ubrzava...
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

sinus wrote:Image
ovo je bas super :D vise mi se svidja bez leda

treba gledat' i pozitivne strane ovih promjena

npr. marina konjic ili trajektna luka ostrozac, vinarija pazaric, djevicansko maslinovo ulje sa padina nahoreva itd...
Comrad

Post by Comrad »

Sta me briga, mi smo na 500m nadmorske :D Da mi je vidjeti taj val sto ce nas potopiti :D Ja sam takodjer gledao neke emisije, na kojima su profesori govorili da ove promjene nisu samo zbog covjeka, odnosno da je covjek ima mali uticaj, vec da se radi o prirodnim promjenama vremena te da ce takodjer doci i malo hladniji period itd.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Comrad wrote:Sta me briga, mi smo na 500m nadmorske :D Da mi je vidjeti taj val sto ce nas potopiti :D Ja sam takodjer gledao neke emisije, na kojima su profesori govorili da ove promjene nisu samo zbog covjeka, odnosno da je covjek ima mali uticaj, vec da se radi o prirodnim promjenama vremena te da ce takodjer doci i malo hladniji period itd.
To je onaj Milankovic matematicar vec davno dokazao.Smjena ledenih doba, periodicno ponavljanje sa kratkim zahladjenjima ili zatopljenjima. Ono sto za sad odrzava stabilnu temperaturu, su mosrske struje i ako se one poremete, dolazi do velikih oscijacija u vidu susa, naglih zahladjenja, ili snaznih kisnih perioda . Problem je sto se otapaju ogromne kolicine leda npr. sa Grenlanda pored kojeg prolazi Golfska Struja i biva obogacena neslanom vodom tako da se mjenjaju osobine same Golfske Struje. Naime , Golfska Struja od Ekvatora dolazi povrsinom, zapljuskuje Englesku i odlazi prema Skandinaviji, zatim skrece prema Grenlandu i tu ponire duboko da bi se ponovno pojavila kod Ekvatora. Promjena strukture vode, smanjenje saliniteta moze prouzrokovati razbijanje ili djeljenje struje ili njeno skretanje , sto je automatski poremecaj u snabdijevanju sa temperaturom .Ovo malo globalno zatopljenje u kojem se vjerovatno nalazimo ?, ce se reflektovati tako sto temperature nece biti rasporedjene kako je bilo u dugom nizu godina, vec ce se pojedina podrucja pregrijavati ( suse, dugi periodi bez kise ) dok ce na drugom kraju to biti kompezirano vecim hladnocama , jacim olujama, snaznim nevremenima i svim sto to prati . A radi se samo o 1-2 Cstepena.
parafin

Post by parafin »

uozo

Post by uozo »

http://www.international-alert.org/imag ... nflict.pdf
:shock: :roll:
BiH oznacena kao
State facing a high risk of armed
conflict as a knock-on consequence of
climate change
:roll:
Skyfox

Post by Skyfox »

Neobicno vrijeme na Jadranu

Image

Image

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

Negdje u Slavoniji

Snimio: Tomas Mikić

Image

Image
Skyfox

Post by Skyfox »

gospodar kuglastih munja wrote:
To je onaj Milankovic matematicar vec davno dokazao.Smjena ledenih doba, periodicno ponavljanje sa kratkim zahladjenjima ili zatopljenjima. Ono sto za sad odrzava stabilnu temperaturu, su mosrske struje i ako se one poremete, dolazi do velikih oscijacija u vidu susa, naglih zahladjenja, ili snaznih kisnih perioda . Problem je sto se otapaju ogromne kolicine leda npr. sa Grenlanda pored kojeg prolazi Golfska Struja i biva obogacena neslanom vodom tako da se mjenjaju osobine same Golfske Struje. Naime , Golfska Struja od Ekvatora dolazi povrsinom, zapljuskuje Englesku i odlazi prema Skandinaviji, zatim skrece prema Grenlandu i tu ponire duboko da bi se ponovno pojavila kod Ekvatora. Promjena strukture vode, smanjenje saliniteta moze prouzrokovati razbijanje ili djeljenje struje ili njeno skretanje , sto je automatski poremecaj u snabdijevanju sa temperaturom .Ovo malo globalno zatopljenje u kojem se vjerovatno nalazimo ?, ce se reflektovati tako sto temperature nece biti rasporedjene kako je bilo u dugom nizu godina, vec ce se pojedina podrucja pregrijavati ( suse, dugi periodi bez kise ) dok ce na drugom kraju to biti kompezirano vecim hladnocama , jacim olujama, snaznim nevremenima i svim sto to prati . A radi se samo o 1-2 Cstepena.
Ovo je najvjerovatniji razlog zbog kojeg bi moglo doci do vecih klimatskih promjena na globalnom nivou...
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

Skyfox wrote:Negdje u Slavoniji

Snimio: Tomas Mikić

Image

Image
Ovakvo nesto sam dozivio licno prije kojih 16-17 g. Upravo ovakvu pijavicu u sred Bosne !. Bila je toliko snazna da je usisala vodu iz rijeke da je dno bilo suho na mjestu gdje je dubina kojih 2-2.5m. Precnik je bio kojih 7-8m.

drugi slucaj ; Skoro identicno mjesto, gotovo crni oblaci nisko spusteni i....onda....7-8 kuglastih munja koje su doslovice ispale iz oblaka, kao zuckasti baloni velicine 50cm koji su iluminirali zuckastu svjetlost...nestali su nakon 30 sec...bez ikakvog traga...doduse, culo se karakteristicno pucketanje elektriciteta...

...otud i moj nik..."gospodar kuglastih munja"...jer sam jedan od rijetkih koji je dozivio tu prirodnu pojavu.... :) :D
Skyfox

Post by Skyfox »

gospodar kuglastih munja wrote:
Ovakvo nesto sam dozivio licno prije kojih 16-17 g. Upravo ovakvu pijavicu u sred Bosne !. Bila je toliko snazna da je usisala vodu iz rijeke da je dno bilo suho na mjestu gdje je dubina kojih 2-2.5m. Precnik je bio kojih 7-8m.

drugi slucaj ; Skoro identicno mjesto, gotovo crni oblaci nisko spusteni i....onda....7-8 kuglastih munja koje su doslovice ispale iz oblaka, kao zuckasti baloni velicine 50cm koji su iluminirali zuckastu svjetlost...nestali su nakon 30 sec...bez ikakvog traga...doduse, culo se karakteristicno pucketanje elektriciteta...

...otud i moj nik..."gospodar kuglastih munja"...jer sam jedan od rijetkih koji je dozivio tu prirodnu pojavu.... :) :D
:shock: fakat neobicno vrijeme...
Post Reply