NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#251 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote:Najbolji način da dobijemo odgovor na pitanje o kojem se ovdje raspravlja, odnosno šta današnji dizajneri (to se u moje vrijeme zvalo konstruktori) automobila misle o položaju lamelnog kvačila prilikom startanja motora, je taj da provjerimo šta se događa kada automobil (tj. njegova centralna upravljačka elektronska jedinica) sam o tome odlučuje.

Dakle, pitanje je da li se kod automobila koji ima potpuno automatizovani DSG mjenjač sa shift-by-wire prenosnim sistemom upravljanja ukopčavanja / iskopčavanja kvačila i promijene stepeni prenosa, startanje motora vrši sa ukopčanim ili sa iskopčanim lamelama kvačila, odnosno da li prilikom startanja motora kod ovakvog automobila, starter pokreće samo dijelove motora, ili pored njih i oba koaksijalna ulazna vratila mjenjača.
Cijenim tvoje misljenje i znanje, @seawolf, ali se moramo sloziti da ovdje usporedjujes neusporedive stvari. Ovaj tvoj DSG iz primjera ima 2 komada kvacila, mehatronike solidnu kolicinu, ali automobil (tj. njegova centralna upravljačka elektronska jedinica) ne odlucuje sam o ovim stvarima. O tim stvarima odlucuju inzinjeri koji su to sve projektovali i naplatili. A koliko je DSG dobar primjer mjenjaca, i koliko dobro su inzinjeri uradili svoj posao, moze se uvjeriti na listi opoziva vezanih za isti taj DSG kojeg je onomad konstruisao ZF. A ne, ipak je bio BorgWarner u pitanju... :D

Pravo pitanje bi bilo, kolikom silom potisni lezaj opterecuje aksijalni lezaj koljenastog vratila u npr. Toyoti 2.8 D4D. I zasto je taj dio relativno popularan u prodavnicama autodijelova. :mrgreen:

Pazi ovog, sto mrda repom kad se stisne kvacilo, a nije zrakom hladjen:

A tek mu 250k km...

@nedimsveznadar

Valjda su te u osnovnoj skoli naucili koja vrsta rijeci dolazi iza bez, a nije glagolska fraza? Recenzent, wannabe... :izet: Bolje da drzis usta zatvorena, da te ne ubije propuh kroz usi. ;)
Seawolf

#252 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote:Najbolji način da dobijemo odgovor na pitanje o kojem se ovdje raspravlja, odnosno šta današnji dizajneri (to se u moje vrijeme zvalo konstruktori) automobila misle o položaju lamelnog kvačila prilikom startanja motora, je taj da provjerimo šta se događa kada automobil (tj. njegova centralna upravljačka elektronska jedinica) sam o tome odlučuje.

Dakle, pitanje je da li se kod automobila koji ima potpuno automatizovani DSG mjenjač sa shift-by-wire prenosnim sistemom upravljanja ukopčavanja / iskopčavanja kvačila i promijene stepeni prenosa, startanje motora vrši sa ukopčanim ili sa iskopčanim lamelama kvačila, odnosno da li prilikom startanja motora kod ovakvog automobila, starter pokreće samo dijelove motora, ili pored njih i oba koaksijalna ulazna vratila mjenjača.
Cijenim tvoje misljenje i znanje, @seawolf, ali se moramo sloziti da ovdje usporedjujes neusporedive stvari. Ovaj tvoj DSG iz primjera ima 2 komada kvacila, mehatronike solidnu kolicinu, ali automobil (tj. njegova centralna upravljačka elektronska jedinica) ne odlucuje sam o ovim stvarima. O tim stvarima odlucuju inzinjeri koji su to sve projektovali i naplatili. A koliko je DSG dobar primjer mjenjaca, i koliko dobro su inzinjeri uradili svoj posao, moze se uvjeriti na listi opoziva vezanih za isti taj DSG kojeg je onomad konstruisao ZF. A ne, ipak je bio BorgWarner u pitanju... :D
Usporedivo je, jer su kvačila kod DSG mjenjača, klasična lamelna kvačila (suha, ili sa podmazivanjem) koja imaju sve mehaničke dijelove kakve ima kvačilo kod vozila sa ručnim mjenjačem. Samo je rad tih dijelova potpuno automatizovan.

Uostalom, ako ti poređenje sa DSG mjenjačem nije adekvatno zbog postojanja dva kvačila u sistemu, onda uzmimo automatizovani mjenjač kod kamiona. On ima klasično jednolamelno kvačilo sa automatskim upravljanjem i nema pedalu. I prenosi pozamašan obrtni moment. Da li se kod njega startanje motora obavlja pri odvojenom, ili pri ukopčanom kvačilu?
NediM17

#253 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by NediM17 »

direstraits0078 wrote: @nedimsveznadar

Valjda su te u osnovnoj skoli naucili koja vrsta rijeci dolazi iza bez, a nije glagolska fraza? Recenzent, wannabe... :izet: Bolje da drzis usta zatvorena, da te ne ubije propuh kroz usi. ;)
Kakve ovo Toyote iz '79e stavljas Bog ti bolju pamet dao? :lol: :lol:

Odavno se ovako ne nasmijah, frajer mrtav ozbiljan stavlja trulje stare skoro 40 godina i prica o nekim luftovima. Popravio si mi noc!

Jedini luft koji je ovdje prisutan je u tvojoj glavi, sad si vec na drugoj specijali! :mrgreen:

Pa bolan ne bio Energoinvest je jos '78e rashodovane primjerke ovog modela u more bacao u Golfskom zaljevu, a sad mi ti dodjes 2016.g. pricati kako ista ta Toyota ima neki luft. Placem od smijeha, najjaci si! :lol: :lol: :lol:
direstraits0078

#254 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Seawolf wrote: Usporedivo je, jer su kvačila kod DSG mjenjača, klasična lamelna kvačila (suha, ili sa podmazivanjem) koja imaju sve mehaničke dijelove kakve ima kvačilo kod vozila sa ručnim mjenjačem. Samo je rad tih dijelova potpuno automatizovan.

Uostalom, ako ti poređenje sa DSG mjenjačem nije adekvatno zbog postojanja dva kvačila u sistemu, onda uzmimo automatizovani mjenjač kod kamiona. On ima klasično jednolamelno kvačilo sa automatskim upravljanjem i nema pedalu. I prenosi pozamašan obrtni moment. Da li se kod njega startanje motora obavlja pri odvojenom, ili pri ukopčanom kvačilu?
Razumijem ja sve to o cemu govoris, i mogu odgovoriti potvrdno na tvoja pitanja, ali i dalje stoji ono sto sam napisao. Zanima me sta ti mislis o tome, i jesi li imao priliku vidjeti motore s unistenim lezajevima zbog problema s transmisijom?
direstraits0078

#255 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

NediM17 wrote:
direstraits0078 wrote: @nedimsveznadar

Kakve ovo Toyote iz '79e stavljas Bog ti bolju pamet dao? :lol: :lol:

Odavno se ovako ne nasmijah, frajer mrtav ozbiljan stavlja trulje stare skoro 40 godina i prica o nekim luftovima. Popravio si mi noc!

Jedini luft koji je ovdje prisutan je u tvojoj glavi, sad si vec na drugoj specijali! :mrgreen:

Pa bolan ne bio Energoinvest je jos '78e rashodovane primjerke ovog modela u more bacao u Golfskom zaljevu, a sad mi ti dodjes 2016.g. pricati kako ista ta Toyota ima neki luft. Placem od smijeha, najjaci si! :lol: :lol: :lol:
Nisi dobro zatvorio usta, i dalje je promaha, wannabe recenzent. :D

Ovaj primjer i jeste bio namijenjen tebi, jer si se upecao na njega kao skobalj. :lol:
Da ti postavim primjer novije generacije? 2000-? E moj wannabe sveznadaru...
tempuser

#256 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:
530i wrote:Teorija stoji, ali gdje su u praksi oštećenja motora radi paljenja sa pritisnutim kvačilom? Mislim da ih nema, ili se uklope u stanje polovnog motora sa par stotina hiljada kilometara i x ili xx godina korištenja.
Kao i za sve ostalo, postoje statistike, samo treba znati gdje ih naci. Na forumu sigurno neces, a ni gugl nije najbolje mjesto, pogotovo ako se ne zna sluziti guglom.

Ovdje ima nesto vise o problemima s aksijalnim lezajevima, kako nastaju itd, za one koji se sluze engleskim jezikom:

http://www.motor.com/magazine-summary/t ... -analysis/
Svrha opcije da kvacilo mora biti pritisnuto je sprecavanje poskakivanje auta prilikom anlasovanja kod ljudi koji voze automatike i koji nemaju naviku provjeravati da li je auto u leru prije okretanja kljuca.
Da li je to stetno motoru, teoretski i u nekoj minimalnoj mjeri jeste, ali u tolikoj da je zanemariva. To nije jedini slucaj gdje cilj opravdava sredtsvo, start-stop sistem skrajucu zivot anlaseru i bateriji (iako su namjenski za SS sisteme), anlasovanje pod upaljenim svjetlima itd itd. Sve to skodi ali minimalno.
Seawolf

#257 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote: Usporedivo je, jer su kvačila kod DSG mjenjača, klasična lamelna kvačila (suha, ili sa podmazivanjem) koja imaju sve mehaničke dijelove kakve ima kvačilo kod vozila sa ručnim mjenjačem. Samo je rad tih dijelova potpuno automatizovan.

Razumijem ja sve to o cemu govoris, i mogu odgovoriti potvrdno na tvoja pitanja, ali i dalje stoji ono sto sam napisao. Zanima me sta ti mislis o tome, i jesi li imao priliku vidjeti motore s unistenim lezajevima zbog problema s transmisijom?
Nažalost, nemam baš puno mehaničarske prakse, a moje kolege u servisu uglavnom rade sa vozilima koja nisu starija od pet godina.

Ćuo sam za problem zaribavanja aksijalnih ležajeva radilice kod četvorocilindričnih BMW dizel motora (mislim da je M47) sa ručnim mjenjačem, za koji su vlasnici krivili proizvođača, tvrdeći da je problem uzrokovan time što im proizvođač nije omogućio startanje motora bez pritisnute pedale kvačila. Tako da tvoja priča, svakako ima smisla.

No, s druge strane, teško mi je povjerovati da je obaveza startanja motora kod vozila sa ručnim mjenjačem, sa odvojenim kvačilom, uvedena samo kao sigurnosna mjera i da ne postoji neki drugi razlog. Savremeni automobili imaju senzore položaja svega i svačega, pa sigurno "znaju" prilikom stavljanja ključa u kontakt bravu, u kojoj je poziciji ručica mjenjača i prema tome se mogu "ponašati". A, opet, dovoljno je da je neko u SAD-u stradao zbog toga što je neko startao motor sa ukopčanim kvačilom i mjenjačem u brzini, pa da se proizvođači prepadnu plaćanja odšteta i uvedu taj dodatni sigurnosni mehanizam.

Moj automobil sa automatizovanim DSG mjenjačem se može startati bez da išta pritisnem prije toga. Čak ne moram pritisnuti niti pedalu kočnice. Mjenjač je prilikom startanja uvijek u položaju (u stvari u indikatoru, jer ručica ima samo jedan položaj) P, jer se u taj položaj automatski ubaci prilikom zaustavljanja motora i vađenja ključa. I sretan sam zbog toga.

Što se tiče kamiona sa automatizovanim mjenjačima sa klasičnim suhim lamelnim kvačilom, skoro sam potpuno siguran da se njihovi motori startaju sa ukopčanim kvačilom (što bi značilo da si ti u pravu), ali ću to sutra morati provjeriti sa nekim ljudima.
direstraits0078

#258 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Seawolf wrote: Nažalost, nemam baš puno mehaničarske prakse, a moje kolege u servisu uglavnom rade sa vozilima koja nisu starija od pet godina.

Ćuo sam za problem zaribavanja aksijalnih ležajeva radilice kod četvorocilindričnih BMW dizel motora (mislim da je M47) sa ručnim mjenjačem, za koji su vlasnici krivili proizvođača, tvrdeći da je problem uzrokovan time što im proizvođač nije omogućio startanje motora bez pritisnute pedale kvačila. Tako da tvoja priča, svakako ima smisla.

No, s druge strane, teško mi je povjerovati da je obaveza startanja motora kod vozila sa ručnim mjenjačem, sa odvojenim kvačilom, uvedena samo kao sigurnosna mjera i da ne postoji neki drugi razlog. Savremeni automobili imaju senzore položaja svega i svačega, pa sigurno "znaju" prilikom stavljanja ključa u kontakt bravu, u kojoj je poziciji ručica mjenjača i prema tome se mogu "ponašati". A, opet, dovoljno je da je neko u SAD-u stradao zbog toga što je neko startao motor sa ukopčanim kvačilom i mjenjačem u brzini, pa da se proizvođači prepadnu plaćanja odšteta i uvedu taj dodatni sigurnosni mehanizam.

Moj automobil sa automatizovanim DSG mjenjačem se može startati bez da išta pritisnem prije toga. Čak ne moram pritisnuti niti pedalu kočnice. Mjenjač je prilikom startanja uvijek u položaju (u stvari u indikatoru, jer ručica ima samo jedan položaj) P, jer se u taj položaj automatski ubaci prilikom zaustavljanja motora i vađenja ključa. I sretan sam zbog toga.

Što se tiče kamiona sa automatizovanim mjenjačima sa klasičnim suhim lamelnim kvačilom, skoro sam potpuno siguran da se njihovi motori startaju sa ukopčanim kvačilom (što bi značilo da si ti u pravu), ali ću to sutra morati provjeriti sa nekim ljudima.
Moj automobil s automatizovanim DSG mjenjacem se ne moze startati a da (prije toga) ne pritisnem kocnicu. I birac stepena prijenosa mora biti u P, jer se motor nece ugasiti ako nije u P.
Rjesenja razlicitih proizvodjaca su razlicita, kamionski program ima drugacije rjesene neke stvari u poredjenju s putnickim vozilima zbog prirode rada motora itd.
direstraits0078

#259 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

tempuser wrote:
Svrha opcije da kvacilo mora biti pritisnuto je sprecavanje poskakivanje auta prilikom anlasovanja kod ljudi koji voze automatike i koji nemaju naviku provjeravati da li je auto u leru prije okretanja kljuca.
Da li je to stetno motoru, teoretski i u nekoj minimalnoj mjeri jeste, ali u tolikoj da je zanemariva. To nije jedini slucaj gdje cilj opravdava sredtsvo, start-stop sistem skrajucu zivot anlaseru i bateriji (iako su namjenski za SS sisteme), anlasovanje pod upaljenim svjetlima itd itd. Sve to skodi ali minimalno.
Kod nekih motora je zanemarivo, kod nekih drugih nije uopce. Pojedini proizvodjaci su radili opozive zbog ovih problema, sila djelovanja potisnog lezaja je bila prevelika (zbog konstrukcije kvacila), pa su lezajevi trpili pri startovanju motora, a pritiskanje kvacila je bilo obavezno, upravo iz tih razloga. Radi se o americkom trzistu i proizvodjacima koji na vozilo daju garanciju dulju od 2 godine. Aksijalni pomak, odnosno slobodni hod radilice bi bio pretjeran, pa su se javljali razliciti zvukovi, a u nekim slucajevima su lezajevi ispadali iz lezista, pa bi ih nasli u karteru prilikom rastavljanja motora.
Danguba

#260 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Danguba »

Sreca pa nemam vise kvacila. Mozak ste mi izhandrili sa time. :roll:

Start/stop sistem pa nek se pali kad i kako hoce. Sta me briga.
direstraits0078

#261 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Sve je super i divno i krasno dok je u garanciji. Na ovom pdf-u nema mnogo onih koji se javljaju dok je vozilo u garanciji. Problem se obično pojavi nakon isteka garancije, proizvođača i ovlaštenog zastupnika ne interesuje, neće da čuju za to. Mijenjaš motor kad crkne ventil itd. Ali znam da ispadam smiješan, jer šuplja uvijek zvuči bolje, wannabes kao nedimsveznadar i slični, koji veze s mozgom nemaju, ali su jaki na šupljoj, uvijek djeluju privlačnije.
Throttle

#262 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Throttle »

Da malo skrenemo pažnju s radilice i ležajeva, kod BMWa a vjerovatno i kod drugih proizvodjaca-zavisno od opreme, obara desni retrovizor kad se ubaci u rikverc :autic:
tempuser

#263 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by tempuser »

Ja sam to "obaranje" imao na G-IV.
mirzet87sa

#264 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by mirzet87sa »

Meni obara oba retrovizora ka dole, a ujedno se i pali kamera :D
ranger

#265 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by ranger »

Throttle wrote:Da malo skrenemo pažnju s radilice i ležajeva, kod BMWa a vjerovatno i kod drugih proizvodjaca-zavisno od opreme, obara desni retrovizor kad se ubaci u rikverc :autic:
kod novijih bmwa :D
e46 ne znam da je to imao, tek e90.
Throttle

#266 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Throttle »

ranger wrote:
Throttle wrote:Da malo skrenemo pažnju s radilice i ležajeva, kod BMWa a vjerovatno i kod drugih proizvodjaca-zavisno od opreme, obara desni retrovizor kad se ubaci u rikverc :autic:
kod novijih bmwa :D
e46 ne znam da je to imao, tek e90.
E46 isto ima, ne znam za E36, mozda M3 i eventualno kabrio novijih godista..
ranger

#267 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by ranger »

onda su morebit s nekom bijesnom opremom, ja sam 2 komada imo bez toga :D
isto zanimljivost kod nekih bmw-a je akumulator u gepeku zbog rasporeda tezine, slomise se amidze gledajuc gdje je akumulator :-)
Throttle

#268 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Throttle »

Na dosta ih se moze dijagnostikom aktivirat..mozda je bilo iskljuceno samo.. a sto se tice akumulatora, dobra solucija za pokopcat woofer u gepeku, metar kabla i 2 min posla da spojis napajanje :D
sema911s

#269 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by sema911s »

ranger wrote:onda su morebit s nekom bijesnom opremom, ja sam 2 komada imo bez toga :D
isto zanimljivost kod nekih bmw-a je akumulator u gepeku zbog rasporeda tezine, slomise se amidze gledajuc gdje je akumulator :-)
4cl aku je naprijed, l6 v8 u gepeketu, ovo vazi i za pogonjenje ekoloskim gorivom
Mr.Fundamental

#270 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Mr.Fundamental »

Nije BMW jedini sa tim fazonom akumulatora u gepeku :) Npr. dosta Mercedesa, većina (novijih) Audija...također ima smještene akumulatore u gepeku.
milojicabrzi

#271 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by milojicabrzi »

Sjecam se da je i NSU princ imao akumulator negdje iza zadnjeg sjedista, nije bio u motornom prostoru, a motor je nazad, pa je taj auto bio nestabilan poput glisera na moru, tezak nazad, a vrlo lagan i leprsav naprijed jer je osovina gdje je volan bila u slabijem kontaktu sa podlogom.

Imao je vazdusno hladjenje, pa se stalno pregrijavao :D

Zanimljivo je rjesenje da je imao poklopac od rezervoara, negdje iznad blatobrana, prema sofersajbni :)
amar1994

#272 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by amar1994 »

podsjeti me , rupa za pecanje :mrgreen:

:mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#273 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by corolla02 »

1978 Skoda 120LS imala ablender jednom prema sebi, duga se palila od sebe; imala akumulator ispod sica na zadnjoj klupi, hladnjak bio naprijed a motor od pozadi :-) oceva se uvijek grijala, nije bilo coolanta tad nekad; kontakt se mogo dati sa upaljenim 4 zmigavca, luft u volanu bio...

takoder skoda imala ovaj fazon
Image
quarterback

#274 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by quarterback »

ako se dobro sjecam i kod fice je akumulator bio ispod zadnjeg sjedista ?
Ommadawn

#275 Re: NEOBIČNA MEHANIČKA RJEŠENJA NA AUTIMA (NOŽNA RUČNA ITD)

Post by Ommadawn »

corolla02 wrote:1978 Skoda 120LS imala ablender jednom prema sebi, duga se palila od sebe; imala akumulator ispod sica na zadnjoj klupi, hladnjak bio naprijed a motor od pozadi :-) oceva se uvijek grijala, nije bilo coolanta tad nekad; kontakt se mogo dati sa upaljenim 4 zmigavca, luft u volanu bio...

takoder skoda imala ovaj fazon
Image
O jebo joj ja mater da izvineš zbog tog sistema, od Banja Luke do Sarajeva (tad se išlo preko Mudenburga, D.Vakufa, Komara) smo najmanje 3 puta morali stajati a ljeti nam je trebalo čitav dan puta. Srećom imali je samo dvije godine.
Post Reply