Nadam se da ovo sto cu u daljem tekstu napisati nece biti protumaceno kao komentar rada moderacije.
Ja ne razumijem zasto mjesto moderatora nije sasvim normalno radno mjesto, kao bilo kojeg novinara. Makar to non-stop citam na ovom forumu.. (ja ne bih nikad!) Znam da su moderatori ti koji drze forume u zivotu, a s obzirom na to da je i stranica djesi.ba umrla kad je zamro zanimljivi forum na istoj. A to je sad nesto sto ima usko veze sa ekonomijom, i pravim radnim mjestom: gazda stranice prodaje mjesto za reklamu, ugovore dobija zato sto nudi odredjeni broj posjetilaca na dan. Siguran sam da postoji ovdje ogroman broj posjetilaca koji procitaju jednu, jal' nijednu vijest s portala i produze za forum. Cesto razmisljam kako moderacija ovdje ima puno vise odgovornosti od novinara, odvagati kad je nesto primjereno, a kad ne je nekad stvarno tesko, a
sve to u trku (s obirom na to da postoje ljudi koji ni u wc-ne idu da ne otvore temu na forumu, otud ona moja satira...) i sve interaktivno, posto nije dosta ni izbacivati nepodobne / nepotrebne komentare, vec to sve treba i moderirati. Uglavnom, Nije jednostavan zadatak (bez trunke ironije) i nadam se da ce nas Dr. Gog, nasa predivna, Fukara tz i ostali nekad moci zivjeti od toga. (vrijeme ce u svakom slucaju doci, nadam se sto prije).
(a ako nista, da imaju plate oni bi prvo ovaj moj tekst preuredili, i onda postavili na forum i to bi super izgledalo, a ne 'vako navrat nanos..)
(bas moram provjeriti kako to rade na forumu Der Spiegel.de...)