Nemogucnost napustanja USA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eborg

#1 Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

Pozdrav,

Nekako mi ovaj forum izgleda najprikladniji za ovo,nadam se da ce biti ljudi koji imaju neku okvirnu sliku o ovome. :D

Naime,rodjak mi je emigrirao u USA negdje 1989. i tamo napravio neko sr*nje dok je jednom prilikom vozio pijan krajem devedesetih.Elem,zavrshio je u zatvoru,odsluzhio kaznu i to je to.Pretpostavljam da je bilo sa smrtnim posljedicama poshto on nevoljko pricha o tome.
Elem,iako ima potpunu slobodu kretanja po USA nema pravo napushtanja iste i chovjek fakat ludi jer 20 godina nije vidio BiH,mamu,familiju,nikoga a tako zheli doci.Unajmio je nekog advokata da vidi shta se mozhe uraditi pa cemo vidjeti.

E sad mene je zhivo zaintrigirala ova situacija.I sam studiram pravo u Sarajevu pa me zanima po kojoj osnovi bi njemu bio zabranjen izlazak iz USA da to malo istrazhim.Uvjetna kazna?Dozhivotna zabrana?Je li neko chuo za slichan sluchaj?Jesu li moguce apelacije i sl.?

Veliki pozdrav Bosancima i Hercegovcima ovdje i u tudjini! :bih:
shana_majka

#2 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by shana_majka »

Folira te nece da dodje (da se ne bi "troshio" za poklone ;-) )
Eborg

#3 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

shana_majka wrote:Folira te nece da dodje (da se ne bi "troshio" za poklone ;-) )
Ma da je tako ja bih bio sretan.Nazva me jutros u 04:00 i plache kako hoce da vidi svoju BiH! :D
Last edited by Eborg on 17/06/2009 13:28, edited 1 time in total.
alica.k

#4 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by alica.k »

uslikaj mu!
karanana

#5 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by karanana »

folira te. strah ga da kad dodje vamo da mu ne dadnu da se vrati u USA pa okreno pricu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Truba »

ako treba svako jutro saljem slike onih sto rove po kanti
kockica_kockica

#7 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by kockica_kockica »

ako je uslovno pusten iz zatvora odnosno ako mu je sudjeno za krivicno djelo onda moze imati zabranu izlaska iz drzave, i mislim da je drugi razlog nesto u vezi nacionalne sigurnosti ... ali to ce bolje znato pravnici koji se time bave ...
shana_majka

#8 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by shana_majka »

Eborg wrote:
shana_majka wrote:Folira te nece da dodje (da se ne bi "troshio" za poklone ;-) )
Ma da je tako ja bih bio sretan.Nazva me jutros u 04:00 i plache kako hoce da vidi svoju BiH! :D

o kojoj "drzavi" se radi ?
Lesli Eldridž

#9 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Lesli Eldridž »

Ima frajer neplaćenih poreza i kredita i ne daju mu da izađe... :D
Eborg

#10 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

shana_majka wrote:
Eborg wrote:

o kojoj "drzavi" se radi ?
Nevada.
shana_majka

#11 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by shana_majka »

Il' ti laze razlog shto je (od)lez'o il' nece da dodje..
Bistra_boza

#12 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Bistra_boza »

Sve je moguce, ali malo si podataka dao da bi se ista moglo reci.
melb26sa

#13 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by melb26sa »

Moze on napustiti drzavu osim ako nije na uslovnoj sa onom narukvicom na nozi (k'o sto je Sacirbey nosao). Druga opcija je da su mu oduzeli papire pa je sad ilegalno tamo a cim izadje iz zemlje onda je zabrana ulaska nazad 3,10 godina ili zauvijek.

Treba malo vise informacija da bi se tacno moglo reci sta i kako je s njim i zasto ne moze van zemlje.
Eborg

#14 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

Ma znam 100% da je odlezhao neko vrijeme za vozhnju u alkoholiziranom stanju gdje je neko nastradao.Legalno radi i boravi u USA.Meni samo nije jasno po kojem osnovu mu nije dozvoljeno da napusti USA.Je li to za vrijeme trajanja uslovne kazne (poshto pretpostavljam da je ima) ili je dozhivotno "zakljuchan" u USA?
GandalfSivi

#15 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by GandalfSivi »

I mene ponekad zaustave sto pijan vozim motor, ali posto nemam vozacke, ne dadne im se peglati sa mnom, pa me puste :D
melb26sa

#16 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by melb26sa »

Eborg wrote:Ma znam 100% da je odlezhao neko vrijeme za vozhnju u alkoholiziranom stanju gdje je neko nastradao.Legalno radi i boravi u USA.Meni samo nije jasno po kojem osnovu mu nije dozvoljeno da napusti USA.Je li to za vrijeme trajanja uslovne kazne (poshto pretpostavljam da je ima) ili je dozhivotno "zakljuchan" u USA?
Kad mu istice uslovna kazna? Nakon toga ne bi trebao imati problema sa napustanjem zemlje jer ima zelenu kartu. Sa zelenom kartom moze do godine (iako neki kazu do 6 mjeseci) biti van zemlje bez ikakvih problema. Sve preko toga ocekuje ga ispitivanje sto je toliko bio van zemlje i naravno onda mu se resetuje sat za drzavljanstvo.
Eborg

#17 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

melb26sa wrote:
Eborg wrote:Ma znam 100% da je odlezhao neko vrijeme za vozhnju u alkoholiziranom stanju gdje je neko nastradao.Legalno radi i boravi u USA.Meni samo nije jasno po kojem osnovu mu nije dozvoljeno da napusti USA.Je li to za vrijeme trajanja uslovne kazne (poshto pretpostavljam da je ima) ili je dozhivotno "zakljuchan" u USA?
Kad mu istice uslovna kazna? Nakon toga ne bi trebao imati problema sa napustanjem zemlje jer ima zelenu kartu. Sa zelenom kartom moze do godine (iako neki kazu do 6 mjeseci) biti van zemlje bez ikakvih problema. Sve preko toga ocekuje ga ispitivanje sto je toliko bio van zemlje i naravno onda mu se resetuje sat za drzavljanstvo.
Dakle jedino na osnovu uslovne kazne mozhe biti zadrzhan?Nema drugog nachina da ga zadrzhe?
bambuelo

#18 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by bambuelo »

Eborg wrote:
melb26sa wrote:
Dakle jedino na osnovu uslovne kazne mozhe biti zadrzhan?Nema drugog nachina da ga zadrzhe?
Ako je uslovna kazna, onda ne moze setati po USA samo po svojoj drzavi, u ovom slucaju Nevadi i mora se javljati osobi koja je zaduzena za njegov slucaj jednom sedmicno.
Eborg

#19 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

A mozhe hodati po USA nesmetano.Zato i meni nije jasno,i meni je najlogichnije rjeshenje da je to uslovna kazna ali ovako zaista ne znam.
melb26sa

#20 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by melb26sa »

Pitaj ti rodjaka ko mu je rekao da ne moze napustiti zemlju. Ako su neki nasi bosanci neka zaboravi na to - prije je bila prica da se ne moze ici van Amerike 5 godina ako hoces uzeti drzavljantsvo sto nije tacno - moze se po 6 mjeseci biti van zemlje a da se ne poremeti opcija uzimanja drzavljanstva pa ljudi nisu micali iz zemlje.

I da, ako je on tamo od 1989, vjerovatno je dobio zelenu kartu na kojoj nema rok vaznosti. Od prije godinu (ili dvije) su rekli svima koji imaju ovakve zelene karte da ih moraju zamjeniti za one sto traju po 10 godina. Da nije to problem?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#21 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by corolla02 »

Eborg wrote:Pozdrav,

Nekako mi ovaj forum izgleda najprikladniji za ovo,nadam se da ce biti ljudi koji imaju neku okvirnu sliku o ovome. :D

Naime,rodjak mi je emigrirao u USA negdje 1989. i tamo napravio neko sr*nje dok je jednom prilikom vozio pijan krajem devedesetih.Elem,zavrshio je u zatvoru,odsluzhio kaznu i to je to.Pretpostavljam da je bilo sa smrtnim posljedicama poshto on nevoljko pricha o tome.
Elem,iako ima potpunu slobodu kretanja po USA nema pravo napushtanja iste i chovjek fakat ludi jer 20 godina nije vidio BiH,mamu,familiju,nikoga a tako zheli doci.Unajmio je nekog advokata da vidi shta se mozhe uraditi pa cemo vidjeti.

E sad mene je zhivo zaintrigirala ova situacija.I sam studiram pravo u Sarajevu pa me zanima po kojoj osnovi bi njemu bio zabranjen izlazak iz USA da to malo istrazhim.Uvjetna kazna?Dozhivotna zabrana?Je li neko chuo za slichan sluchaj?Jesu li moguce apelacije i sl.?

Veliki pozdrav Bosancima i Hercegovcima ovdje i u tudjini! :bih:
U tom lancu ipak neka karika fali?!
Eborg

#22 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by Eborg »

Znam da su mu ovi problemi nastali zbog tog incidenta koji je napravio u pijanoj vozhnji i da nije samo pricha kojom ga neko lozhi.Dakle,nije zelena karta niti neshto trece. :-)

Postoji li neki zakon da se recimo osudjenima za neko krivichno djelo oduzima mogucnost izdavanja pasosha ili tako neshto kao shto reche @kockica_kockica?

Sve bih ja to njega pitao no kada nazove samo stane da se raspituje o tome kako da "otamo" otvori Burger King ili McDonald's u Sarajevu. :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#23 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by corolla02 »

To bi advokat najbolje trebao znati, ali ako ima nesto onda je to ili INS ili State koji tu nesto osporavaju
melb26sa

#24 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by melb26sa »

Eborg wrote:Znam da su mu ovi problemi nastali zbog tog incidenta koji je napravio u pijanoj vozhnji i da nije samo pricha kojom ga neko lozhi.Dakle,nije zelena karta niti neshto trece. :-)

Postoji li neki zakon da se recimo osudjenima za neko krivichno djelo oduzima mogucnost izdavanja pasosha ili tako neshto kao shto reche @kockica_kockica?

Sve bih ja to njega pitao no kada nazove samo stane da se raspituje o tome kako da "otamo" otvori Burger King ili McDonald's u Sarajevu. :D
O kojem pasosu govorimo? Nasem ili americkom?

Vidi ovo: http://answers.google.com/answers/threadview?id=227365
JThomas

#25 Re: Nemogucnost napustanja USA

Post by JThomas »

brate, on je tamo u americi, ti si ovdje, i ti se za njega preko ovdašnjeg foruma raspituješ o američkom pravu?

možda bi ipak njemu samom bilo malo lakše saznati šta je fazon nego tebi?
Post Reply