Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

crveni il bijeli

#76 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by crveni il bijeli »

Pasa, idi sam na more, uvijek mozes tamo upoznati super raju. :)
Aa sto se tice ovog pustanja, mene su roditelji sa nepunih 14 pustali na more sa rajom (koju su, doduse, super poznavali). Bilo je momaka I cura, neki su cak bili I stariji od 18, a ipak su isli sa nama, djecom. Smatram da roditelji i djeca trebaju imati blizak odnos I odnos ispunjen povjerenjem. Da svojim roditeljima nisam prepricala sve sto sam radila na moru I pravila se da sam skupljala kamencice, ne bi mi povjerovali, a ni pustili iducih godina vjerovatno.
Doduse, moja starija sestra je imala puno manje slobode od mene, valjda dok su se roditelji izvjezbali.
I da, cure imaju puno manje slobode izlazenja od muskaraca, kad izadem s drugaricom, mama je x puta zove, a muskarci komotno sutra ujutru dodu kuci I mirna Bosna.
Tesla10

#77 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

johnnykola wrote:Pa ljudi su subjektivni, a ne objektivni.
Valja ih kao takve razumijeti, empatiju prema njima razvijati.
Naravno, ko to hoće. Ko neće, neka neće,
ovo je još uvijek fri kantri. Samo pišem, ako razumije
bit ćemu lakše i neće se najedared fatati za glavu i pitati gdje sam bio,
šta sam radio, kako sam se na vlastiti biiiip nasadio.:ppp
Je li ovo za mene :) ?
dječak sa šibicama

#78 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by dječak sa šibicama »

Ja sa 16 ish`o u Acapulco.. koja su to vremena bila, eh
klaki

#79 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by klaki »

Ustvari ovaj Nermin ne postoji, ili mozda postoji ali se ne radi o njemu.

Ovo je tesla, i on je taj komsija koji je 2 godine stariji i hoce da ide u CG. Garant mu mama ne da da ide sa jaranima na more, a kamoli sa jaranicama :D

Salim se naravno
Last edited by klaki on 05/07/2015 14:09, edited 1 time in total.
crveni il bijeli

#80 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

NermiH wrote:E tu sam. Tesla ne ide to tako. Bilo kakva kontra roditeljima a pogotovo to 18 mi je godina punoljetan sam mogu šta hoću nije moguća jer glavna i osnovna stvar roditelji nas sve izdržavaju, oni te hrane, kod njih živiš tako da se nemaš zašto buniti.

Ja se ni nemam zašto buniti protiv svojih roditelja.. njima je potpuno svejedno gdje ću i kad ću ići. Govorim za ove drugarice što sam pitao njihove roditelje. Nije da smo mi na prvu odlučili ajmo i onda samo da im kažemo. Mi smo to dobro isplanirali i ispričali im plan i oboje roditelja me isfuraše. A to su da kažem oba simpatična para u smislu da su opušteni i izgledaju emancipovano.
Pa šta bi bilo da sam pitao neke stroge roditelje.. pa nebi živ izašao iz njihove kuće.. :D

Baš bi volio da neko od roditelja odgovori jesam ja naletio na izuzetke ili je stvar ovakva.

crveni il bijeli wrote:I da, cure imaju puno manje slobode izlazenja od muskaraca, kad izadem s drugaricom, mama je x puta zove, a muskarci komotno sutra ujutru dodu kuci I mirna Bosna.
Pa o tome i pričam. Ista stvar kod mene.
Jedan komšija (21 god) otišao u provod u petak naveče sve što zna da se probudio u Ilijašu u subotu prijepodne ispred njega u kafiću postavljena kafa a konobar ga udara da se probudi :lol: , kako je završio tamo niko ne zna, možeš misliti koliko ga je ponijelo onda. :lol: Njegovu mamu baš briga, samo mu poslala poruku da vidi jel gladan i da mu kaže kako nikoga neće biti u stanu.

Sa druge strane ti isti roditelji viču i galame na njegovu sestru koja ima 19 godina ako slučajno dođe kući pola sata kasnije.. a ima izlaz do 1.
Mislim da svi trebaju imati ogranicenja I da se trebaju javljati roditeljima, ali oni overprotective roditelji trebaju shvatiti da ne mogu zastiti svoje dijete. Jednom ja zovem tatu da kazem da cu ostati duze, a on mi kaze: "Peglo, prepade me, sta me budis u ova doba?" Mada, ni ovo bas nije najpametniji nacin :-)
johnnykola

#81 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by johnnykola »

Tesla10 wrote:
johnnykola wrote:Pa ljudi su subjektivni, a ne objektivni.
Valja ih kao takve razumijeti, empatiju prema njima razvijati.
Naravno, ko to hoće. Ko neće, neka neće,
ovo je još uvijek fri kantri. Samo pišem, ako razumije
bit ćemu lakše i neće se najedared fatati za glavu i pitati gdje sam bio,
šta sam radio, kako sam se na vlastiti biiiip nasadio.:ppp
Je li ovo za mene :) ?
Ne, za topcam. :)
shiny

#82 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by shiny »

Ih pa roditelji nisu sretni ni kad im djevojcica sa 27 :-) godina krene s momkom na more, a ne sa 18... Da kako mogu zabraniti, zabranili bi... Ovako kako ne mogu, stalno zovu da se uvjere da je živa i da još nije silovana :-) ne tako direktno, al ono, neofirno, da čuju "zvuk mora preko telefona"...

Ili nađi neku koja je skontala da sa 18 više ne mora nikog ništa pitati ili idi sam, naći ćeš tamo raju :D
p206

#83 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by p206 »

ono bi sa 18 da ide na more sa autom...ja ti ne bi dao do granapa da odeš, a ne na more
dale cooper

#84 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by dale cooper »

NermiH wrote:Pozdrav.

Imam 18 godina i ove godine sam planirao ići prvi put bez roditelja na more. Ja i drug smo se dogovorili, sve riješili, odabrali termin ali njega su roditelji kaznili zbog skroz nekih drugih stvari, ukratko ne može ići i nema šanse da ikako ode sa mnom. Tuga i žalost. Ostatak društva ili bi išao a ne može, ili neće ili su već sklopili planove i uplatili.
Ostao sam sam a toliko sam dugo planirao da se provodim, kupam, odmaram po prvi put samostalno u životu.. imam položeno i auto sam još sredio. Mislio sam ići u Makarsku.. da pijem, ludujem, uživam. :D

Budalasto mi je da idem sam i sigurno bi se smorio i tako ja odlučim da pitam drugarice (odvojeno). One isto imaju po 18 godina. Pitao prvu, ona se složila, naravno da bi htijela i tako mi optimistični odemo kod njenih roditelja a oni nas pravo spustiše na zemlju. Kažu ne može to tako, nemaju oni ništa protiv mene ali mladi smo, treba neko da pazi na nas, nismo još zreli, pa počeše zapitkivati gdje bi spavali, u kakvim sobama bi spavali, da li bi to bilo odvojeno. Znate na šta oni ciljaju. A ja veze s tim nemam.

Takođe sam pitao i drugu drugaricu, ona mi odmah reče kako bi rado išla ali će je roditelji teško pustiti kad čuju da muškarac zove. E čuj kad muškarac zove..... A jbt kad sam to čuo, kao da sam zvjer neka....... I odemo mi kod njenih roditelja a oni odmah pa rano je to, pa kako da mi sami idemo, pa mlad sam ja nisu sigurni kako vozim, ne možemo tamo tako raspušteni, gdje bi spavali, kako bi spavali, da li bi šta pili, da li bi pravili probleme..
Zaključiše njeni roditelji kako bi je pustili da ide sa više svojih drugarica, ali kako je zove muško, onda od toga nema ništa.

Da li sam ja naletio na stroge roditelje ili je ovo inače ovako? Da li bi vi pustili svoju kćerku na more u Makarsku ako ima 18 godina i ide sa primjerenom osobom? (ne pijem dok vozim, upisao sam faks, uredno sve)
Što se mog muškog društva tiče.. odu u provod, niko ni ne pita kad će se vratiti. Idu kud hoće, noće gdje hoće, vrate se kući kad hoće. Stepen brige = nema ga. Ono mama ti samo pošalje poruku da vidi šta radiš, a to kad ćeš kući joj je svejedno. I još mislim da bi radije da ne dolazim kući da se malo odmori od djece. :D

Što se mog ženskog društva tiče.. totalna suprotnost. jao kakva kontrola. Izlaz im je do 12-1, roditelji obavezno po njih moraju doći, mami se moraju javljati u toku večeri gdje su, nedaj bože da kod nekoga prenoće u stanu, ponudim se da je odvezem kući.. jok jok, roditelji će to loše protumačiti... skraćen izlazak, kontrolisanje u toku večeri, dolazak po njih autom da se vrate kući, tačno se mora znati s kim se ide i kakvi će muškarci biti tu.
Imam osjećaj da pogotovo mame plaše svoje kćerke muškarcima kako su ovakvi ili onakvi. Nevjerovatna kontrola kćerki i totalna ravnodušnost oko sinova gdje će izlaziti i šta će raditi. Šta se dešava?

Šta da radim.. kako postupiti u ovoj situaciji? Crknuću ali na more ove godine moram otići. Zaboravio sam reći komšija koji je 2 godine stariji me zove da idemo u Crnu Goru ali tek sredinom avgustva a meni se tamo baš i ne ide.
Ključne dvije rečenice. Je li hoćeš da kažeš da u zanosu ludovanja i pijanog stanja ne bi ni jednom pomislio
da ga pristaviš drugarici? :oops: :D Ja sam spram tebe mator konj pa ne bih tako nešto mogao tvrditi,
a tek ti sa podivljalim hormonima. :D Havana ti je jedini rekao relevantno mišljenje sa stanovišta roditelja.
I normalno je da su roditelji oprezniji kada su u pitanju ženska djeca zbog milion i jednog faktora koji
kod muške djece nisu prisutni.
crveni il bijeli

#85 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

NermiH wrote:Ma razumijem nije samo kažem kako to roditelji razdvoje po polu, muški će se lako snaći a djevojke moraš cimati svakih pola sata gdje su i šta rade. Kako je u Budvi? Nisam nikad bio u CG. Na šta liči...

johnnykola išao sam na sff i iću opet ali ovo je druga stvar, hoću da idem i na more.
Mislim, veci je rizik da napadnu zenu nego muskarca, ali nauci dijete da se brani.
Budva je ok, nije po mom ukusu zbog muzike, ali u svakom slucaju je jeftinije od hr-a.
Nezz zasto, ali mni je cg bas prirasla srcu I odnedavno, radije bih izabrala nju nego hr.
Pryda

#86 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Pryda »

Tesla10 wrote:
Pryda wrote:
Tesla10 wrote: @ Pryda

Neka se financijski osamostali pa neka onda radi šta želi. A ima mnogo pametnijih stvari od ludiranja i opijanja uvijek.
Citam tvoje postove i na drugim temama i uglavnom dijelimo isto misljenje. Isto je i za ovo. Imam primjer djevojke koja zaradjuje ali zivi sa roditeljima. Oni joj ne daju na more sama da ide (sta ce mahala rec) dok se ne uda tj sve dok zivi sa njima u kuci, a ne zaradjuje toliko da moze imati svoj stan. Znaci osudjena je do braka da zivotari i nista ne prodje, ja se samo mogu zapitati sta ce se desiti takvim osobama kad dobiju slobodu.

I zaboravio sam napisati.. U 20tim godinama zivota nema bas puno pametnijih stvari od provoda, kad cu se provodit ako ne sa 20. Kad budem imao djecu mozda ?
Hvala Bogu ja skoro pa ne dijelim sa tobom ista mišljenja. Negdje se slažemo to stoji, ali mladost nije samo za zabavu na koju ti misliš. Mladost je i za učenje, školovanje, razvijanje vlastitog "ja".

Što se tiče te djevojke njoj je najbolje da ode u podstanare ako je stanje takvo i ako ima kakvu takvu zaradu :) . I njoj dadni knjigu "Otrovni roditelji", može joj pomoći mnogo siguran sam :) .
A gdje ti bgt procita u mom postu da je mladost SAMO za zabavu. Ja sam napisao da je najbolje vrijeme za provod i zabavu upravo rane dvadesete i da nema puno pametnijih stvari, sto ne znaci da ih nema (obrazovanje, usavrsavanje). Ako je problem odvojiti 7-10 dana godisnje i otici na more provest se i ne razmisljati o zivotu uopsteno, onda stvarno i ne dijelimo misljenja. Pozz
bumerangss

#87 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by bumerangss »

friskyoreo wrote:Idi sam. Kad dodjes tamo, skontat ces da bi ti cura bila samo teret... :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
P308

#88 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by P308 »

p206 wrote:ono bi sa 18 da ide na more sa autom...ja ti ne bi dao do granapa da odeš, a ne na more
:D
Gabrielo

#89 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Gabrielo »

NermiH wrote:
crveni il bijeli wrote:I da, cure imaju puno manje slobode izlazenja od muskaraca, kad izadem s drugaricom, mama je x puta zove, a muskarci komotno sutra ujutru dodu kuci I mirna Bosna.
Pa o tome i pričam. Ista stvar kod mene.
Jedan komšija (21 god) otišao u provod u petak naveče sve što zna da se probudio u Ilijašu u subotu prijepodne ispred njega u kafiću postavljena kafa a konobar ga udara da se probudi :lol: , kako je završio tamo niko ne zna, možeš misliti koliko ga je ponijelo onda. :lol: Njegovu mamu baš briga, samo mu poslala poruku da vidi jel gladan i da mu kaže kako nikoga neće biti u stanu.

Sa druge strane ti isti roditelji viču i galame na njegovu sestru koja ima 19 godina ako slučajno dođe kući pola sata kasnije.. a ima izlaz do 1.
Jedina stvar koja se muskarcu ne moze desiti a moze curi je da ostane trudan. Sve ostalo je jednako.
razonoda

#90 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by razonoda »

p206 wrote:ono bi sa 18 da ide na more sa autom...ja ti ne bi dao do granapa da odeš, a ne na more
:shock:
jos oce curu da povede--- mali ''pametnjakovic'' -----nek se nadje , mora neko i auto pugurat kad stene :-)
Gabrielo

#91 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Gabrielo »

razonoda wrote:
jos oce curu da povede--- mali ''pametnjakovic'' -----nek se nadje , mora neko i auto pugurat kad stene :-)
U nekim zemljama se moze voziti sa 16. Ako ima polozeno moze ici gdje hoce.
razonoda

#92 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by razonoda »

Gabrielo wrote:
razonoda wrote:
U nekim zemljama se moze voziti sa 16. Ako ima polozeno moze ici gdje hoce.
ne sam , mora biti neko stariji suvozac
nOrMaLaC

#93 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by nOrMaLaC »

Otiđite vi malo po zapadnoj Evropi pa da vidite kakva je omladina tamo, sa 16 pola se kurva, alkohol se u litrima troši i tako. Savjet roditeljima naše djece, čuvajte se zla sa zapada, a Bogami nema bolje djece i naroda od našeg Bosanskog. Nije lahko dijete odgajatai po Eindhovenu ili Arizoni. :D
razonoda

#94 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by razonoda »

• When driving with a temporary permit, you must be accompanied by a parent, guardian or licensed driving instructor seated in the front passenger seat until you turn 16 years old. Then, you must drive with a licensed driver age 21 or older seated in the front passenger seat.
Magarece_godine

#95 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Magarece_godine »

Kolko drugova imaš ? Sad nešto kontam, ja sam sa 18 godina imao stotine potencijalnih kandidata sa kojima bi išao na more ... To je period života kada imaš najviše prijatelja... Period kada imaš raju iz škole, potencijalnu raju sa faxa, drugove iz komšiluka, poznanike, rođake, raju od raje ... Malo mi nelogično da fakat nemaš s kim.

I da bude on topic. Da imam kćerku od 18 godina ne bih joj dozvolio da ide s tobom na more da si joj dobar drug ko brat rođeni. Da vam je po dvaesipet razmilio bih :D
Tesla10

#96 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Tesla10 »

A gdje ti bgt procita u mom postu da je mladost SAMO za zabavu. Ja sam napisao da je najbolje vrijeme za provod i zabavu upravo rane dvadesete i da nema puno pametnijih stvari, sto ne znaci da ih nema (obrazovanje, usavrsavanje). Ako je problem odvojiti 7-10 dana godisnje i otici na more provest se i ne razmisljati o zivotu uopsteno, onda stvarno i ne dijelimo misljenja. Pozz[/quote]

Treba imati vremena za zabavu, normalno. Ja u slobodno vrijeme pročitam knjigu, odigram Football Manager-a, izađem sa društvom u provod. Ali sam mislio da čovjek ne treba da se prepusti toliko mladalačkom ludilu i da ga ono ne opije potpuno, već da treba paziti na "gas" i biti pametan. Sad sam se malo bolje izrazio :) . A vidiš sad si mi nekako postao zanimljiv, hmmm, možda i otkrijem da smo dosta slični, možda :) . Čekam tvoje buduće postove ;) .
lajk

#97 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by lajk »

Nikad mi nece bit jasno kako mozes dozvolit da ide sa drugaricama, a ne sa momkom :D Pa kad je s drugaricama naice na nekog Dalmatinca koji ce je obrnuti za minutu, ako nista sve ce to uradit da se dokaze jaranicama :D a sa svojim momkom jelda najveci problem je sto bi spavali ili mozda ne :lol:

Vise mislim da je do toga sta ce reci komsiluk :zzzz:
Gabrielo

#98 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Gabrielo »

nOrMaLaC wrote:Otiđite vi malo po zapadnoj Evropi pa da vidite kakva je omladina tamo, sa 16 pola se kurva, alkohol se u litrima troši i tako. Savjet roditeljima naše djece, čuvajte se zla sa zapada, a Bogami nema bolje djece i naroda od našeg Bosanskog. Nije lahko dijete odgajatai po Eindhovenu ili Arizoni. :D
Kod nas je drugacije jer je dosta muslimanskog stanovnistva.
Gabrielo

#99 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by Gabrielo »

lajk wrote:Nikad mi nece bit jasno kako mozes dozvolit da ide sa drugaricama, a ne sa momkom :D Pa kad je s drugaricama naice na nekog Dalmatinca koji ce je obrnuti za minutu, ako nista sve ce to uradit da se dokaze jaranicama :D a sa svojim momkom jelda najveci problem je sto bi spavali ili mozda ne :lol:

Vise mislim da je do toga sta ce reci komsiluk :zzzz:
Sta da dokaze jaranicama? Poznato je da su zene dok su u grupama manje zainteresovane za interakciju sa suprotnim spolom.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#100 Re: Nemam s kim da idem na more.. šta raditi i kako postupiti?

Post by stetoskop »

Gabrielo wrote:
nOrMaLaC wrote:Otiđite vi malo po zapadnoj Evropi pa da vidite kakva je omladina tamo, sa 16 pola se kurva, alkohol se u litrima troši i tako. Savjet roditeljima naše djece, čuvajte se zla sa zapada, a Bogami nema bolje djece i naroda od našeg Bosanskog. Nije lahko dijete odgajatai po Eindhovenu ili Arizoni. :D
Kod nas je drugacije jer je dosta muslimanskog stanovnistva.
Na zapadu, ako djevojka greškom zatrudni, država se pobrine za taj slučaj, dok ovdje kod nas najveći teret je na roditeljima te djevojke.
Post Reply