Nemam pojma kako da naslovim temu...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Nemam pojma kako da naslovim temu...

Post by Fair Life » 22/03/2007 23:16

Image...[size=100]Broj 510 - 23.03.2007.[/size] wrote:
Život: Ispovijest žrtve traffickinga

Prodali su me u 16-oj godini za 200 KM

Ines je 19-godišnja djevojka koja ide u treći razred srednje škole i odlična je učenica. Planira da se zaposli kad završi školu, a budućnost veže i za momka u koga je zaljubljena. Iako liči na bilo koju od svojih vršnjakinja, njena životna priča je stravična: na prevaru je odvedena od kuće kad je imala samo 16 godina i prodata pedesetčetvorogodišnjem muškarcu koji ju je silovao. Ovo je njena priča

Dženana Karup-Druško

Ines M. je imala pet godina kada je zbog rata sa roditeljima i bratom napustila BiH. Otišli su u Englesku. Roditelji su radili po cijeli dan želeći djeci obezbijediti bezbrižan život. "Brat je išao u školu, a onda bi dolazio po mene u obdanište. Međutim, nerijetko se dešavalo da se zaigra sa prijateljima i zaboravi me. Tada bih stajala sama pred obdaništem i čekala ga", počinje svoju ispovijest Ines. Ubrzo je dobila još jednu sestru što joj je izazvalo još veći osjećaj usamljenosti i odbačenosti. Priča: "U školi sam bila do podne, a onda bih čuvala sestru jer je mama radila poslije podne."

Ines je u školi bila najbolji đak, ali roditelji joj za pet godina nikad nisu došli na roditeljski sastanak. "Po završetku razreda dobijala sam nagrade i uvijek sam među drugim roditeljima tražila svoje, ali nikad ih nije bilo", sjeća se Ines i dodaje da je tako počelo neslaganje sa roditeljima zbog čega je ona sve više postajala buntovnik.

Prve batine
Nakon završetka rata u BiH njen otac je '96. kupio stan, odlučivši da se jednog dana vrate i to su učinili '98. Ines je išla u šesti razred osnovne škole. "Bilo mi je grozno i nikako se nisam mogla uklopiti. Nisam dobro znala ni naš jezik, gledam nastavnika koji mi predaje neku lekciju, a pola ga ne razumijem", priča o tom periodu. Kako roditelji nisu našli posao, otac se vratio na tri mjeseca u Englesku.

Prema Ines su roditelji postajali sve strožiji. "Kako bih se uklopila u novu sredinu, počela sam trenirati odbojku. Jednog dana u svlačionici jedna od djevojaka me je pitala brijem li noge. Odgovorila sam ne, a ona mi je objasnila da to djevojke moraju raditi kako bi ljepše izgledale. Došla sam kući i odmah otišla u kupatilo. Izašla sam sva sretna i pitala mamu jesu li mi lijepe noge, a ona je povikala: 'Vidjet ćeš ti kad ti babo dođe!' Trebao se vratiti za nekoliko dana. Kad je došao, bila sam sa drugaricom vani. Potrčala sam da ga zagrlim i poljubim jer ga nisam vidjela tri mjeseca, a on me je istukao. Tada sam dobila prve batine. Udarao me je rukama, nogama, čime je stigao." Ines je imala 12 godina.

Dalje priča: "Do tada me nikad nisu pitali gdje sam bila i šta sam radila, a onda su odjednom počeli da mi kontrolišu svaki korak. S druge strane pritisak je u školi postajao sve veći. Nisam imala prijatelja, a djeca su mi se često smijala jer sam bila drugačija od njih." Počela se družiti sa starijima koje je upoznala u kafiću u blizini škole. Među njima su bili Emir, Amir i Nijaz. Ines je često u školu dolazila sa modricama. Pitali bi je šta joj se desilo. Svima je odgovarala da se potukla, jer ju je bilo stid priznati da je otac tuče. Jedan dan su je Emir, Amir i Nijaz prijateljski nagovarali da im kaže šta se dešava i sve im je priznala.

"U kući je postajalo sve gore. Roditelji bi se svađali, sestra bi plakala. Nju bih sklonila u sobu, a onda njih pokušavala smiriti. Nerijetko sam razdvajajući njih ja dobijala udarce", priča Ines.

Osmi mart
Zbog svih problema Ines je popustila u školi. Polugodište prvog razreda srednje škole je završila sa nekoliko slabih ocjena. Sjedila je u kafiću i plakala. Nije smjela kući, sigurna da će dobiti batine. Emir i Amir su joj obećali pomoć, otišli u školi i vratili se govoreći joj da je prošla, ali da će se morati popraviti u drugom polugodištu. Znala je da oni nisu "čisti", da je Amirovog brata ubio momak na koga su njih dvojica malo prije toga pucali, ali ona nije mogla zaboraviti koliko su joj pomogli.

Problemi u kući su se intenzivirali, a Ines je postajala sve lošiji učenik. Počela je bježati sa časova, pušiti. U februaru 2004. Nijaz koji, kaže, nikad sa njom nije puno razgovarao, rekao joj je da bi bilo dobro da se malo povuče jer to društvo nije za nju. Nije ga shvatila ozbiljno. Njegovih riječi sjetit će se tek puno kasnije.

"Amir me počeo nagovarati da izađemo za osmi mart. Bila sam sigurna da me otac neće pustiti, ali on me je savjetovao da popravim ocjene i vladanje, što sam i učinila i otac je rekao da mogu izaći. Međutim, sedmog marta smo se opet nešto posvađali i rekao mi je da zaboravim na izlazak", sjeća se Ines. Ispričala je Amiru da nema ništa od dogovora, a on je počeo galamiti i govoriti kako se njen otac nema pravo tako ponašati i da je zlostavlja. Rekao joj je da treba otići u centar za socijalni rad. Pristala je uz uslov da to ne bude u njihovom gradu gdje su se svi poznavali. Amir je tvrdio da on u Sarajevu ima prijatelja koji je socijalni radnik.

Osmog marta ujutro mama je Ines poslala u prodavnicu. "Dala mi je 20 maraka da joj kupim piletinu da napravi ručak, to neću nikad zaboraviti. Amir me nagovorio da taj dan idemo u centar za socijalni rad i umjesto u prodavnicu, ja sam otišla sa njim", priča Ines. Kad su došli u Sarajevo, Amir je zvao socijalnog radnika, ali ga, navodno, nije mogao dobiti. Tada se pojavio njegov prijatelj Nino koji je imao 30-ak godina. Pričao je o svojoj supruzi i dvije kćerke. Socijalni radnik je i dalje bio nedostupan. Ines je već hvatala panika jer je satima bila odsutna od kuće.

Silovanje i batine
Otišli su u neki kafić. Pojavio se stariji čovjek koji je za Ines rekao: "Vidi što je lijepa ta mala." Ona je okrenula glavu jer je bio star i ružan. Amir je izašao sa njim. Nino je predložio da odu kod njegove sestre. U stanu je bila sa sinom koji je bio Inesinih godina i bio je neki Rom, Goran. Počeli su pričati o stranim djevojkama kojima je Nino pravio pasoše. Ines je osjetila strah. Nino je pričao da je držao noćni bar. Ines je molila Amira da idu. Otišli su. Amir je rekao da je napokon dobio tog socijalnog radnika i da idu kod njega. Nino je krenuo s njima.

"Stan je bio u suterenu. U dnevnom boravku je na podu bila jedna spužva, neki stari krevet, sto i televizor. Sve je bilo jako prljavo i neuredno. Smučilo mi se jer je jako smrdjelo. U stanu je bio onaj stari čovjek koji je dolazio dok su sjedili u kafiću, no Amir je tvrdio da on nije taj, već da je to Safet, socijalni radnik. Safet mi je ponudio votku. Odbila sam. Amiru je zazvonio telefon i on je izašao. Ubrzo je telefon zazvonio i Ninu, i on je izašao. Pitala sam Safeta gdje su otišli. Krenuo je za njima. Čula sam da se vrata zaključavaju. Držao je ključ u ruci i rekao mi: 'Oni su otišli, a ti si ostala sa mnom.' Počeli smo se gombati. Otimala sam se i vrištala, ali on je bio jači i silovao me je. Cijelu noć mi nije dao da se obučem. Ležao je na onoj spužvi, a ja sam čučala gola na podu. Molila sam ga da me pusti. Odbijao je vičući: 'Zar ti nije bilo dobro? Zar nisi uživala?' Rekao mi je da je Amiru i Ninu platio 200 maraka da mu dovedu putericu na osmi mart. Oni su doveli mene i prodali me njemu", drhtavim glasom priča Ines kojoj je to bilo prvo seksualno iskustvo. Imala je 16 godina.

U jutarnjim satima, kad je on zaspao, Ines se na brzinu obukla i uzela ključeve koje je Safet držao u ruci. Pobjegla je. Sjeća se da je taj dan u Sarajevu jako padao snijeg. Stan u kome je bila zatvorena bio je u centru. "Ništa nisam osjećala. Sjećam se da mi je desno oko zaigralo. Možda od njegovih udaraca, ne znam. Od centra sam došla do Alipašina. Samo sam hodala. Tada su mi noge klecnule. Pala sam. Nisam mogla dalje. Naišli su neki čovjek i žena. On je prišao da mi pomogne. Počela sam vrištati: Pusti me! Pusti me! Čovjek me je zbunjeno pogledao i otišao."

Otišla je kod jedne djevojke koju je poznavala od ranije. Nazvala je Nijaza. Došao je po nju. Sve mu je ispričala, osim da je silovana. Nagovorio je da idu u kafić koji je bio u blizini stana njenih roditelja. Tada je pozvao njenu majku. Ines je vidjela kad mu je njena mama dala sto maraka. "Uzela me je za ruku i odvela kući. Čim smo ušli u stan, počeo je haos. Otac me je istukao što sam pobjegla od kuće, a onda ošišao na ćelavo. To mi je bilo skoro teže i od silovanja. Zatvorili su me u sobu."

Suđenje
Ponovo je pobjegla od kuće. Našla se s prijateljem koji je s društvom krenuo u Neum. Pošla je i ona sa njima. Našla je posao i stan, ali jedan od prijatelja s kojim je bila u kontaktu rekao je njenoj majci gdje je. Došli su po nju. Ines kaže da je najviše povrijedilo to što je saznala da su njeni roditelji djelimično znali šta joj se desilo: "One noći kad sam silovana pozvali su moje roditelje i rekli im da sam kod njih i da donesu 10.000 eura ako me žele ikad više vidjeti. Mama je to prijavila policiji. Kad sam otišla u Neum, opet su ih zvali tvrdeći da sam kod njih i ponovo tražili novac. I to su prijavili policiji. Zato je sa mamom u Neum po mene došao i jedan policajac. Vratili smo se kući. Ulazila sam stiskajući zube jer sam očekivala batine. Babo je rekao da me neće tući jer je oko cijele zgrade policija."

Sutradan ujutro
Ines je mama odvela u policiju i ostavila je sa dvojicom inspektora. Sjeća se: "Vrata od njihove kancelarije su bila širom otvorena. Vidjela sam puno policajaca koji su poznavali i moje roditelje i kriminalce koji su me prodali. Nisam im ništa smjela reći. Držali su me cijeli dan, a nisu mi dali ni čašu vode. Tada su došle dvije žene, inspektorice i odvele me u centar za socijalni rad. Dale su mi da jedem, ali ni njima nisam sve rekla. Tada su me odvele u sigurnu kuću."

Deset dana je jedan inspektor dolazio i razgovarao sa Ines dok mu nije sve ispričala. Nakon toga je dala i zvaničnu izjavu. Otvorena je istraga. U međuvremenu, Ines je primijetila da je ispred sigurne kuće uvijek parkiran jedan automobil u kojem su se svako par sati smjenjivala dvojica muškaraca. Tražila je da o tome obavijesti policiju, ali su u sigurnoj kući s tim odugovlačili. Ines je pobjegla i otišla u policijsku stanicu u centru. Dežurni je prepoznao i viknuo: "Ti si ona što Nini pravi probleme." Preznojila se od straha jer je i ona njega prepoznala: sjedio je onaj dan sa njima u kafiću kad su je prodali. Bio je Ninin prijatelj. Umjesto da zovne inspektora kako je od njega tražila, policajac je pozvao njene roditelje.

U sigurnu kuću više nisu htjeli da je prime, a ni Ines nije željela da se tamo vrati. Zatražila je da je odvedu u jednu nevladinu organizaciju o kojoj je čitala, a koja je bila u drugom gradu. U toj NVO je proslavila svoj 17. i 18. rođendan. Amiru, Ninu i Safetu je počelo suđenje. Policija je pronašla dovoljno dokaza, ali je Ines bila ključni svjedok. Kaže da joj je najteže bilo kad ju je ispitivao Fahrija Karkin, advokat jednog od optuženih, koji je vulgarno tražio od nje da detaljno opiše "seksualni čin". Plakala je.

Trojka je osuđena: silovatelj je dobio šest godina. Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na četiri, a Amiru i Ninu sa dvije i po na po godinu i sedam mjeseci. "A oni su mi za 200 maraka uništili život", kaže Ines. Ona je danas 19-godišnja djevojka koja ide u srednju školu i odlična je učenica. Planira da završi školu i zaposli se. Ima i dečka u koga je zaljubljena. Kaže, više ne plače zbog onoga što joj se desilo jer nema suza, ali nikad to neće zaboraviti.


felichi
Posts: 886
Joined: 15/01/2005 17:48

Post by felichi » 22/03/2007 23:31

Zbog svih problema Ines je popustila u školi. Polugodište prvog razreda srednje škole je završila sa nekoliko slabih ocjena. Sjedila je u kafiću i plakala. Nije smjela kući, sigurna da će dobiti batine.


u prvom srednje ubijala tugu u kafani?!

Sogan
Posts: 1423
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

Post by Sogan » 22/03/2007 23:37

felichi wrote:
Zbog svih problema Ines je popustila u školi. Polugodište prvog razreda srednje škole je završila sa nekoliko slabih ocjena. Sjedila je u kafiću i plakala. Nije smjela kući, sigurna da će dobiti batine.


u prvom srednje ubijala tugu u kafani?!


Ti od cijele ispovjesti bas tu da zapnes? :-)

Uostalom, zar je cudno da srednjoskolci idu u kafice?

Sogan
Posts: 1423
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

Post by Sogan » 22/03/2007 23:50

InfraRedRidinghood wrote:Samo na kolače Sogane :-) :-) :-) :-) :-)


...ali ne one sa rumom, to vec granici sa dekadencijom :D i ni slucajno zagledati prema sanku gdje vise tipovi sumnjivih profila :x

freak_with_a_laptop
Posts: 1035
Joined: 12/10/2006 13:01
Location: Kifino selo

Post by freak_with_a_laptop » 23/03/2007 00:04

prvo sto bi ucinila - ja bi tuzila te roditelje :x majku im njihovu blesavu, sta su od rodjenog djeteta uradili :x :x ne kontam, sto im to drugo dvoje djece ne uzmu, jer ocigledno nisu sposobni, da vode brigu o djeci

User avatar
Bl_ManiaC
Posts: 185
Joined: 14/02/2007 20:26
Location: zgrada u blizini mjesta odakle polecu avioni

Post by Bl_ManiaC » 23/03/2007 00:36

Jao clanka
Svasta u Bozijoj basci :-)

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by Fair Life » 23/03/2007 01:42

felichi wrote:
Zbog svih problema Ines je popustila u školi. Polugodište prvog razreda srednje škole je završila sa nekoliko slabih ocjena. Sjedila je u kafiću i plakala. Nije smjela kući, sigurna da će dobiti batine.

u prvom srednje ubijala tugu u kafani?!

A mogao si i ovo "utefteriti" u svoju glavu...

...Tražila je da o tome obavijesti policiju, ali su u sigurnoj kući s tim odugovlačili. Ines je pobjegla i otišla u policijsku stanicu u centru. Dežurni je prepoznao i viknuo: "Ti si ona što Nini pravi probleme." Preznojila se od straha jer je i ona njega prepoznala: sjedio je onaj dan sa njima u kafiću kad su je prodali. Bio je Ninin prijatelj. Umjesto da zovne inspektora kako je od njega tražila, policajac je pozvao njene roditelje.
...

Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

Post by Eshek » 23/03/2007 02:10

Fair Life wrote:A mogao si i ovo "utefteriti" u svoju glavu...

...Tražila je da o tome obavijesti policiju, ali su u sigurnoj kući s tim odugovlačili. Ines je pobjegla i otišla u policijsku stanicu u centru. Dežurni je prepoznao i viknuo: "Ti si ona što Nini pravi probleme." Preznojila se od straha jer je i ona njega prepoznala: sjedio je onaj dan sa njima u kafiću kad su je prodali. Bio je Ninin prijatelj. Umjesto da zovne inspektora kako je od njega tražila, policajac je pozvao njene roditelje.
...


Oznčio bih još i ovo:

Tražila je da o tome obavijesti policiju, ali su u sigurnoj kući s tim odugovlačili.Svaka čast, Fair. Sve ostalo navedeno je česta pojava bilo gdje u svijetu i u suštini se nas ne tiče jer tu ne možemo ništa učiniti, ali ovo označeno nas se itekako tiče.

Zbog ovakvih stvari je moguće da neko jednom Pavlu Bezeku puca u glavu pred 200-tinjak gostiju u Štrosmajerovoj, a da se niti jedan jedini svjedok ne smije javiti :-?

Lično iskustvo: Prije godinu sam otišao u policiju i prijavio ozbiljno krivično djelo (ja i još jedna stranka su oštećeni). Poslije pola sata se pojavljuju ti igrači i inspektori se SRDAČNO pozdravljaju s njima :? , saslušaju njihove nebuloze i laži, uzmu to zdravo za gotovo i onda, poslije lijepog ispraćaja tih govana, mene na osnovu njihovih tvdnji prijavljuju kao osumnjičenog :? Epilog: oni, koji su očito krivi i policiji poznati, su proveli 20 minuta u muriji, a ja, čist k'o suza, sam tamo proveo 3 dana!! Poslije toga smo uspjeli riješiti problem i štetu angažovanjem utjerivača iz skroz drugog dijela Bosne (kao poklon su mi skinuli i policiju s vrata).

Jebem ti zemlju u kojoj moraš angažirati profesionalne kriminalce da izganjaju pravdu i tvoje pare.

Ako se tad nisam ispalio iz Bosne, neću vala nikad...
Last edited by Eshek on 23/03/2007 02:45, edited 3 times in total.

User avatar
Ivy
Posts: 1691
Joined: 08/02/2004 00:00
Location: Sarajevo, BiH
Contact:

Post by Ivy » 23/03/2007 02:12

Fakat i roditelje treba tuzziti za sve, od pocetka! Koji kreteni! :x

User avatar
Fair Life
Posts: 14269
Joined: 02/03/2004 00:00

Post by Fair Life » 23/03/2007 02:22

Pegasus317 wrote:...
Jebem ti zemlju u kojoj moraš angažirati profesionalne kriminalce da izganjaju pravdu

Ako se tad nisam ispalio iz Bosne, neću vala nikad...

Kolaricu-Panicu pletemo-se-samicu,
sami sebe zaplicemo,
sami sebe rasplicemo...

Eshek
Posts: 2421
Joined: 12/11/2004 00:21
Location: Dunya

Post by Eshek » 23/03/2007 02:32

Fair Life wrote:
Pegasus317 wrote:...
Jebem ti zemlju u kojoj moraš angažirati profesionalne kriminalce da izganjaju pravdu

Ako se tad nisam ispalio iz Bosne, neću vala nikad...

Kolaricu-Panicu pletemo-se-samicu,
sami sebe zaplicemo,
sami sebe rasplicemo...


:lol: :lol:

kontam šta hoćeš reći, ali iza "izganjaju pravdu" sam propustio dodati "i pare" :D

Vozdra_123
Posts: 2219
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

Post by Vozdra_123 » 23/03/2007 03:44

:(

neki ljudi zasluzuju smrtnu kaznu na licu mjesta :x

obuca
Posts: 2642
Joined: 04/01/2007 18:46

Post by obuca » 23/03/2007 09:23

:( UZAS. Potpuno razumijem kako se osjecala kada je kao dijete dosla iz dijaspore ovamo. Tesko se uklopiti, a stvarnost je surova. Roditelji zauzeti svojim brigama, a nastavnici i ne pokusavaju da pomognu. Svjedok sam da je dosta mladih na neki nacin tako unisteno. TAmo su bili super ucenici a ovdje su bili nista, jer je sistem skolovanja drugaciji. Cura se povukla. Nije imala s kim da razgovara. Tuzna prica. Tu pocinju problemi.
Ove svinje koje su osudene na mizerne kazne treba javno prozvati kao i tog drota majku mu njegovu. Sve ih treba lincovati. A roditelji? Hm, pa da su meni moji to ucinili ne bih ih vise ni pogledala. OStarice pa ce im se vratiti. Imace kada razmisljati. Kazu da je najteze da dozivis nesto ruzno ruzno od svoje djece. A mislim da ce njima tek tad doci iz glave u dupe.

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 23/03/2007 13:57

Ah da ti roditelji! :shock: Otjerali su djete u bijelo roblje! Svojim nedolicnim roditeljskim ponasanjem! :oops:
Postavlja se pitanje, zasto onda sva ostala djeca, koja zive u izuzetno losim situacijama i u losim porodicnim odnosima ne zavrse ovako?
Ili se radi o spletu okolnosti? I o tome, da zivot u BiH, pogotovo zivot zene, ne vrijedi pisljiva boba? ( Neka mi oproste one pametne, fine, zaposlene zene koje sebi ne bi mogle dozvoliti ovako nesto i one koje smatraju da su zrtve same krive )
Strasna je cinjenica, da tortura nad zenom u ratu, nije zavrsila ni u miru.Nekada silovanje i ubijanje.Danas silovanje i prodaja. :x

vesela
Posts: 1248
Joined: 08/12/2005 20:03

Post by vesela » 23/03/2007 15:37

InfraRedRidinghood wrote:Mislim da nisi fer s ovim; nit' su svi ljudi isti, niti isto reaguju na probleme, a kod djece se to naročito dobro vidi...Slazem se, potpuno! Bilo da se radi o djeci u BiH ili negdje vani!

Za nesrecu djeteta iz uvodnog teksta su krivi samo i iskljucivo roditelji! Onaj ko ne shvata da djetetu prvenstveno treba roditeljska ljubav, paznja, kontrola i podrska, ne treba ni da ima djecu!

Jako mi smeta kad roditelji kazu da su im djeca jako dobri djaci! Sta to znaci? Da sve ostalo funkcionise samo od sebe?
Ti dobri djaci su, najcesce usamljeni i asocijalni, na njihovu veliku zalost. Zbog toga 'ulijecu' u problematicna drustva i vjeruju svakom ko im pokaze malo paznje, jer ne znaju razlikovati iskrenost od manipulacije!

tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

Post by tempora » 23/03/2007 22:48

vesela wrote:
InfraRedRidinghood wrote:Mislim da nisi fer s ovim; nit' su svi ljudi isti, niti isto reaguju na probleme, a kod djece se to naročito dobro vidi...Slazem se, potpuno! Bilo da se radi o djeci u BiH ili negdje vani!

Za nesrecu djeteta iz uvodnog teksta su krivi samo i iskljucivo roditelji! Onaj ko ne shvata da djetetu prvenstveno treba roditeljska ljubav, paznja, kontrola i podrska, ne treba ni da ima djecu!

Jako mi smeta kad roditelji kazu da su im djeca jako dobri djaci! Sta to znaci? Da sve ostalo funkcionise samo od sebe?
Ti dobri djaci su, najcesce usamljeni i asocijalni, na njihovu veliku zalost. Zbog toga 'ulijecu' u problematicna drustva i vjeruju svakom ko im pokaze malo paznje, jer ne znaju razlikovati iskrenost od manipulacije!


Prije no sto prosudis tim roditeljima, preispitaj se koliko ti mozes razlikovati cinizam ili ironiju u napisanom-na sto se moj post i odnosio. Jer ne dijelim tvoje misljenje o apsolutnoj roditeljskoj odgovornosti, niti ga podrzavam.Za mene licno, ovaj clanak je perfidno smisljen i iznosi vise o zivotu jedne porodice, cime se namece glavna odgovornost roditelja-a manje govori o drustvenoj odgovornosti i drzavnom aparatu koji je umijesan u bijelo roblje i podrzavanje istoga. :oops:
A po tvojoj teoriji, ja spadam u skupinu usamljenih, izmanipulisanih i onih koji ne znaju razlikovati iskrenost od neiskrenosti, posto sam slucajno kao djete imala zelju da se vise druzim sa knjigom nego sa svojim vrsnjacima. :oops:
Presaberite se. :shock:

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 24/03/2007 00:02

za mene je ovaj dio kritican:

Trojka je osuđena: silovatelj je dobio šest godina. Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na četiri, a Amiru i Ninu sa dvije i po na po godinu i sedam mjeseci. "A oni su mi za 200 maraka uništili život", kaže Ines.

posebno mi je "zapela" odluka Vrhovnog suda

http://www.vsfbih.ba/o_sudu/sudije/index.php

KRIVIČNO ODJELJENJE

PREDSJEDNIK ODJELJENJA i PREDSJEDNIK VIJEĆA
Sudija DODIK IGNJACIJE

PREDSJEDNIK VIJEĆA
Sudija HADŽIOMERAGIĆ MALIK

Sudija ALIKALFIĆ SOFIJA
Sudija OBRADOVIĆ mr. JEVROSIMA
Sudija ZLOTRG NIDŽARA
Sudija LOVRIĆ VJEKOSLAV
Sudija BUBALOVIĆ dr. TADIJA
Sudija FILIPOVIĆ mr. LJILJANA
Sudija SOFTIĆ VESNA
Sudija ORAŠANIN GORAN
Sudija JAGANJAC AMIR

Post Reply