Nemam internet kad prikopcam ruter!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

BAN___KAI

#1 Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Znaci vec 2 godine imam stalnih problema sa internetom jer mi konekcija puca po 50 puta dnevno. Zvao sam 5,6 puta one tehnicare i oni dodju, poprave,odu, i nakon 5 minuta opet se problemi nastave :?

Evo imam 2 racunara+ laptop+2 mobitela.

Kad prikopcam router onda samo ima internet na laptopu i mobitelima, ali nema na racunarima. Naravno kad ištekam router onda mobiteli i laptop nemaju. Ponekad i uspijem imati konekciju i sa routeroum ali prekida baš dosta puta pa moram stalno restartovati i modem i ruter

Probao sam sa raznim metodama prikopcavanja onih kablova ali uvijek bude isti problem

Ovo su moje postavke kablova.
U Ruter:
Sloz ŽUTI: Plavi kabal
Slot 1: kabal ( svaki sam probao)
Ta dva su spojena na modem. Naravno i onaj crni utikac je spojen

U modemu: Slot: 1: Sporedni Racunar
Slot 2: Glavni racunar
Slot 3: Plavi kabal rutera
Slot 4: Bijeli kabal rutera

Rekoše mi iz kablovske da slot 4 uopšte nije u funkciji ali uvijek mi je bio sporedni racunar spojen na slot 4, a sad je ruter.

Moze li mi iko pomoci jer me fkt ovo ubija

Ja mrtav sa posla i hocu da koristim internet a onda mi sestra nema, a ona studira pa je ona prioritet. Ko mene jebe :-)
Benq

#2 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

Ne bi bilo lose da postavis sliku rutera i modema , uslikaj sa zadnje strane gdje su portovi da vidimo kako je to sve povezano.
BAN___KAI

#3 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:Ne bi bilo lose da postavis sliku rutera i modema , uslikaj sa zadnje strane gdje su portovi da vidimo kako je to sve povezano.
U pravu si

Evo slike portova
Image
Image
diablobih

#4 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by diablobih »

A gdje ti idu ova druga 2 kabla? tj. jedan ti ide u komp, a drugi?
Benq

#5 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

Plavi je ukljucen gdje i treba da bude, ali ovaj bijeli kabal sto je spojen na ruter , ako si i njega spojio na modem iskljuci ga. Isto tako provjeri u konfiguraciji rutera da li je postavljen u DHCP mode.

EDIT: Izbjegavaj port 4 na modemu , on je rezervisan za dodatne usluge na resiverima.
BAN___KAI

#6 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

diablobih wrote: Drugi ide u racunar u drugoj sobi koji stari koristi. A taj na kraju bijeli je onaj iz rutera
[/quote]
Benq wrote:Plavi je ukljucen gdje i treba da bude, ali ovaj bijeli kabal sto je spojen na ruter , ako si i njega spojio na modem iskljuci ga. Isto tako provjeri u konfiguraciji rutera da li je postavljen u DHCP mode.

EDIT: Izbjegavaj port 4 na modemu , on je rezervisan za dodatne usluge na resiverima.
[/quote]

ahaa znaci ruter mote raditi samo sa jednim kablom? tj plavi kabal a ne treba onaj bijeli?
Benq

#7 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: ahaa znaci ruter mote raditi samo sa jednim kablom? tj plavi kabal a ne treba onaj bijeli?
Upravo tako, zato ruteri pored standardnih lan portova 1-2-3-4 imaju i jedan izdvojen port, obicno obojen zutom ili plavom bojom.

U ostale portove na ruteru mozes spajati racunare. Sto se tice tvoje situacije , ja bih u modemu ostavio samo plavi kabal ukljucen , a sve ostale kablove bih iskljucio iz modema i ukljucio u ruter, jer si naveo da imas dva racunara , dakle jedan mrezni kabal ti je viska , i to je taj bijeli s kojim si dodatno spojio modem i ruter.
BAN___KAI

#8 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: ahaa znaci ruter mote raditi samo sa jednim kablom? tj plavi kabal a ne treba onaj bijeli?
Upravo tako, zato ruteri pored standardnih lan portova 1-2-3-4 imaju i jedan izdvojen port, obicno obojen zutom ili plavom bojom.

U ostale portove na ruteru mozes spajati racunare. Sto se tice tvoje situacije , ja bih u modemu ostavio samo plavi kabal ukljucen , a sve ostale kablove bih iskljucio iz modema i ukljucio u ruter, jer si naveo da imas dva racunara , dakle jedan mrezni kabal ti je viska , i to je taj bijeli s kojim si dodatno spojio modem i ruter.
a ja ovo sve vrijeme kontam da je problem zbog rutera :D
Evo sad cu probati pa javim
BAN___KAI

#9 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:

Evo za sad radi pa javim ukoliko ne bude nikakvih problema. Ništa ne znam sve dok se open ne pojavi :D

Hvala druze :thumbup:
Benq

#10 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Evo za sad radi pa javim ukoliko ne bude nikakvih problema. Ništa ne znam sve dok se open ne pojavi :D

Nema na cemu :)

Ako ti nije frka uslikaj i sada portove da vidim jesi li sve spojio kako treba.
BAN___KAI

#11 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: Evo za sad radi pa javim ukoliko ne bude nikakvih problema. Ništa ne znam sve dok se open ne pojavi :D

Nema na cemu :)

Ako ti nije frka uslikaj i sada portove da vidim jesi li sve spojio kako treba.
Moze druze naravno Image
Last edited by BAN___KAI on 23/02/2018 00:10, edited 2 times in total.
Benq

#12 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Moze druze naravno http://i65.klix.com/15pr721.jpg

wtf nece da uploaduje i prikaže sliku
Koliko vidim, ovo je stara slika :)
BAN___KAI

#13 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: Moze druze naravno http://i65.klix.com/15pr721.jpg

wtf nece da uploaduje i prikaže sliku
Koliko vidim, ovo je stara slika :)
ah sorry evo sad cu novu lol
Image
Benq

#14 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: ah sorry evo sad cu novu lol
To je to :thumbup:

Ne bi vise trebalo biti problema, sve dalje spajaj na taj ruter, a sto se tice porta 4 na modemu, njega izbjegavaj jer je konfigurisan za resivere.
BAN___KAI

#15 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: ah sorry evo sad cu novu lol
To je to :thumbup:

Ne bi vise trebalo biti problema, sve dalje spajaj na taj ruter, a sto se tice porta 4 na modemu, njega izbjegavaj jer je konfigurisan za resivere.
NIkad mi to nije ni palo na pamet. Tj da sve prebacim na ruter :D hvala amigo i bolje znaš nego oni serviseri xD
Benq

#16 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: NIkad mi to nije ni palo na pamet. Tj da sve prebacim na ruter :D hvala amigo i bolje znaš nego oni serviseri xD
Zato je raja na forumu da pomogne koliko se moze :)

Edit: Jedan mali hint, stavi ruter pored modema a modem stavi u vertikalni polozaj zbog boljeg hladjenja.
Last edited by Benq on 23/02/2018 00:19, edited 1 time in total.
pecpec

#17 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by pecpec »

Trebo si nabavit po jedan mini usb wifi i stavit na svaki racunari pa se kacit kao sa mobitelima i laptopom.Nebi se toliko vremena zezo za 20 maraka.
BAN___KAI

#18 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: NIkad mi to nije ni palo na pamet. Tj da sve prebacim na ruter :D hvala amigo i bolje znaš nego oni serviseri xD
Zato je raja na forumu da pomogne koliko se moze :)

Edit: Jedan mali hint, stavi ruter pored modema a modem stavi u vertikalni polozaj zbog boljeg hladjenja.

hmmm ok stavit cu no problemo :D

Ne bih baš da imam dodatnih troškova za sad. Ako starci i sestre zele onda bujrum xD
Rugafet

#19 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Rugafet »

Sine kakav setup :-D

Ako mozes digni router na neku visu tacku...osim ako ovo nije negdje na spratu a ti si dole
BAN___KAI

#20 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Rugafet wrote:Sine kakav setup :-D

Ako mozes digni router na neku visu tacku...osim ako ovo nije negdje na spratu a ti si dole
Evo kume opet se problemi pojavili iako sad rjedje prekida :-) 3 puta danas
Benq

#21 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Evo kume opet se problemi pojavili iako sad rjedje prekida :-) 3 puta danas
Sada posto je sve spojeno kako treba, problem moze biti ili do interneta (slab signal prema modemu) ili problematican ruter.
Kako bi otklonili sumnju na internet, bit ce potrebno da udjes u konfiguraciju modema i da uslikas status signala po kanalima.

Inace, sta uradis kada ti nestane internet? Da li dodje "samo od sebe" ili moras resetovati ruter/modem?
BAN___KAI

#22 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: Evo kume opet se problemi pojavili iako sad rjedje prekida :-) 3 puta danas
Sada posto je sve spojeno kako treba, problem moze biti ili do interneta (slab signal prema modemu) ili problematican ruter.
Kako bi otklonili sumnju na internet, bit ce potrebno da udjes u konfiguraciju modema i da uslikas status signala po kanalima.

Inace, sta uradis kada ti nestane internet? Da li dodje "samo od sebe" ili moras resetovati ruter/modem?
Pa riješavam na dva nacina. Nekad mogu popraviti jednostavno kad kliknem na ono "Diagnose" pa traži i resetuje local connection, a drugi nacin je da iskopcam sve iz uticnice i cekam 10sec. Pa onda patnja dok se pojavi konekcija. A nekad to moram raditi i 5 puta
Benq

#23 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Pa riješavam na dva nacina. Nekad mogu popraviti jednostavno kad kliknem na ono "Diagnose" pa traži i resetuje local connection, a drugi nacin je da iskopcam sve iz uticnice i cekam 10sec. Pa onda patnja dok se pojavi konekcija. A nekad to moram raditi i 5 puta
Ne mozemo tako znati koji uredjaj konkretno pravi problem jer sad i da nazoves provajdera i da se pozalis na konekciju, cim cuju da imas dodatni ruter reci ce ti da spojis sve na modem pa da testiras konekciju.

Dakle, ako mozes postavi sliku statusa signala u modemu (channel 1; channel 2;...), i kad ti se desi taj problem da nestane konekcije, samo iskljuci ruter iz struje i ponovo ga ukljuci i testiraj, ako se konekcija vrati onda definitivno nije do interneta nego do rutera.

Usput, kad nestane konekcije, je li nestane na svim uredjajima bez obrzira kako su spojeni (wifi, lan) ?
BAN___KAI

#24 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by BAN___KAI »

Benq wrote:
BAN___KAI wrote: Pa riješavam na dva nacina. Nekad mogu popraviti jednostavno kad kliknem na ono "Diagnose" pa traži i resetuje local connection, a drugi nacin je da iskopcam sve iz uticnice i cekam 10sec. Pa onda patnja dok se pojavi konekcija. A nekad to moram raditi i 5 puta
Ne mozemo tako znati koji uredjaj konkretno pravi problem jer sad i da nazoves provajdera i da se pozalis na konekciju, cim cuju da imas dodatni ruter reci ce ti da spojis sve na modem pa da testiras konekciju.

Dakle, ako mozes postavi sliku statusa signala u modemu (channel 1; channel 2;...), i kad ti se desi taj problem da nestane konekcije, samo iskljuci ruter iz struje i ponovo ga ukljuci i testiraj, ako se konekcija vrati onda definitivno nije do interneta nego do rutera.

Usput, kad nestane konekcije, je li nestane na svim uredjajima bez obrzira kako su spojeni (wifi, lan) ?
Pa ne znam kako cu to provjeriti. Tu konfiguraciju i signale. Sve lampice su upaljene cak i kad nestane interneta.
Zna se desiti da kad nestane konekcije onda neki uredjaji i imaju konekciju. Npr nestane na racunarima a ima na mobitelima
Benq

#25 Re: Nemam internet kad prikopcam ruter!

Post by Benq »

BAN___KAI wrote: Pa ne znam kako cu to provjeriti. Tu konfiguraciju i signale. Sve lampice su upaljene cak i kad nestane interneta.
Zna se desiti da kad nestane konekcije onda neki uredjaji i imaju konekciju. Npr nestane na racunarima a ima na mobitelima
Za provjeru signala na modemu, za tebe najlaksi nacin bi bio da jedan racunar iskljucis iz rutera i ukljucis u modem, zatim odes na web stranicu 192.168.0.1 i posto je Cisco modem u pitanju, vec na pocetnoj stranici pisu kanali i vrijednosti, to uslikaj.

Ako se to desava i sada kad su svi uredjaji spojeni na ruter da jedni imaju net a drugi ne, to onda nije do neta.

P.S. Nikako da te pitam, zasto uopste koristis taj dodatni ruter? Cisco modem koji imas trebalo bi da ima i wifi, jedino ako nisi stavio ruter zbog dometa wireless mreze..
Post Reply