Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
-
JMJ
#26 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Nego, drvosjeca, drzi se ti sume i segaj, segaj
-
omar little
#27 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Ajde?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Jos si ti mlad i zelen pa ti ne uzimam za zlo takav naivan nacin razmisljanja. Takvi dokumenti se narucuju na visokom nivou i prezentiraju se upravo od takvih nazovi ozbiljnih institucija (The George Washington University) da bi bili sto uvjerljiviji.omar little wrote:Naruceni od strane koga? Da li si ti uopce pogledao odakle ovi dokumenti dolaze?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
http://www.gwu.edu/~nsarchiv/NSAEBB/NSA ... .htm#study
Eki @Fair da imas sluge u "GEORGE WASHINGTON UNIVERSITY"?!? Pa daj ne moj bit' stipsa, izbunari mi kakvu stipendiju za magistarski ako moRe ekonomija to mi je onako srcu draga disciplina, ali mogu i politicke nauke, necu zanovjetat'...![]()
-
ObiVan
#28 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Veritas wrote:Palestinci se pedeset godina bore za slobodu, i nikada nisu imali ono sto smo mi imali i i sto nam je Alija upropastio, jedinstvenu domovinu priznatu od UN. Ne zaboravi, svijet je nama priznao Republiku BiH, a Palestinci nisu imali nIkakvo priznanje. Medjutim, za samo nekoliko mjeseci pregovora, i to kada je Armija BiH pobjedjivala, Alija potpisa da je pola BiH "srtpsko", ukljucujuci i Banja Luku i Srebrenicu i ostakle nase gradove.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
Da te podsjetim, Clinton ne mogade natjerati Arafata da potpise da je Jerusalem Izraelski, a sigurno mu je 100 puta vise stalo do Izraela nego do Republike Srpske, a kao bajagi "zavrnu ruku" Aliji da potpise.
A nije samo Clinton rekao da ce postovati zelje Bosanske strane. To su i drugi govorili i mislili, jer smo mi bili zrtve agresije, i svijet se svrstao uz zrtve od pocetka. Amerika je pristala da se BiH podijeli tek KADA SU SHVATILI DA TO I "BOSANCI ZELE".
Ova konstatacije je relativno, cak i vise od toga. Tacno je da je R BIH bila priznata od strane UN-a, ali kada pogledas dalji tok situacije uz napomenu da je to retrospektiva, te kada se osvrnes na par suhih cinjenica tipa da je uopste bila upitna agresija nad tom istom priznatom Republikom, onda shvatas koliko je ustvari "tesko" to priznanje. Ne bih da branim Aliju, prije bih stavio stvari na pravo mjesto. BiH je bila priznata kao drzava, a njeno politicko uredjenje je bilo daleko od priznanja i to je kljucna tacka. S druge strane bi se moglo reci da se citav rat, pa i danas poslije rata, kada se vode pregovori vezani za BiH, sve se svodi opet na istu shemu, a to je pregovor sa dvije ili vise strana. Tako je bilo i 92`, gdje je Alija&co mogao da nastupa kao da zastupa cijelu BiH, ali je to bilo daleko od prave istine. Sustinski politicki kiks je ignorisanje velikog dijela stanovnista i minorizacija u politickim stavovima. Ne kazem da je to radjeno namjerno, niti da je moglo drugacije, ali kazem da sa vanjskopoliticke strane je stvar funkcionisala tako. Namjerno necu da ulazim u pozicije zemlja nesklonih ideji nezavisne i stabilne BIH, isto tako necu da ulazim u razloge rata, interese Zapada, Dejton je jedno perverzno, ali nazalost jedino zadovoljavajuce rjesenje u datom trenutku, ne jer je jedino moguce, nego jer su se svjetske sile njega prihvatile i njega prisilno sproveli. Tako je moglo teoretski da se prisili i republicki oblik BiH, samo to povlaci ignorisanje onoga sto sam pomenuo. Dejton je jedno umjetno i totalno nevitalno rjesenje, a bilo bi suludo ocekivati da bude suprotno. Postojale su teoretske mogucnosti blagovremeno dokazati da je Dejton pogresan ili ga u praksi pokazati na pravi nacin kao neizvodiv i neracionalan projekat. BiH i danas moze slobodno da place zbog cinjenice da nema mnogo stosta sto svaka zemlja svijeta ima, BiH je zemlja bez profesionalnih kadrova, pogresnih ljudi na pogresnim mjestima, nisam pesimista,ali zemlja koja bi itekako mogla da ima svjetlu buducnost, trenutno tone dublje od Titanika. Nije Dejton ni problem, niti rjesenje svega!
- Fair Life
#29 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Dan državnosti BiHObiVan wrote:Ova konstatacije je relativno, cak i vise od toga. Tacno je da je R BIH bila priznata od strane UN-a, ali kada pogledas dalji tok situacije uz napomenu da je to retrospektiva, te kada se osvrnes na par suhih cinjenica tipa da je uopste bila upitna agresija nad tom istom priznatom Republikom, onda shvatas koliko je ustvari "tesko" to priznanje. Ne bih da branim Aliju, prije bih stavio stvari na pravo mjesto.Veritas wrote:Palestinci se pedeset godina bore za slobodu, i nikada nisu imali ono sto smo mi imali i i sto nam je Alija upropastio, jedinstvenu domovinu priznatu od UN. Ne zaboravi, svijet je nama priznao Republiku BiH, a Palestinci nisu imali nIkakvo priznanje. Medjutim, za samo nekoliko mjeseci pregovora, i to kada je Armija BiH pobjedjivala, Alija potpisa da je pola BiH "srtpsko", ukljucujuci i Banja Luku i Srebrenicu i ostakle nase gradove.
Da te podsjetim, Clinton ne mogade natjerati Arafata da potpise da je Jerusalem Izraelski, a sigurno mu je 100 puta vise stalo do Izraela nego do Republike Srpske, a kao bajagi "zavrnu ruku" Aliji da potpise.
A nije samo Clinton rekao da ce postovati zelje Bosanske strane. To su i drugi govorili i mislili, jer smo mi bili zrtve agresije, i svijet se svrstao uz zrtve od pocetka. Amerika je pristala da se BiH podijeli tek KADA SU SHVATILI DA TO I "BOSANCI ZELE".
...
Danas je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Onima koji slave sretan praznik. Ovu genijalnu rečenicu čuo sam na zaboravljenom Radio Fernu nekada davno. Svaka čast.
Tada mi je Sale pokrenuo razmišljanja u nekom drugom pravcu i pokušavajući da shvatim zašto tako govori vremenom sam sklopio mozaik i stvari konačno stavio na svoje mjesto.
Naime, ono što nas muči cijelo vrijeme nije i ne treba da bude ko je prvi počeo, već kako je sve počelo. Evo, dakle, postavke dešavanja, a počet ćemo od ove genijalne rečenice sa Radio Ferna: onima koji slave... Ako je princip zavnobiha i, i, i, a ni, ni, ni (BiH je država i Srba, i Hrvata, i Muslimana, a ni Srba, ni Hrvata, ni Muslimana), onda je proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine kršenje zavnobihovog principa jer su Srbi bili protiv, a Muslimani i Hrvati za (referendum i plebiscit).
Pa onda se može i govoriti o diskriminaciji na nacionalnoj, vjerskoj i dr. osnovi, ali genijalnost zavnobihovog dokumenta ne treba posebno obrazlagati. Umjesto što su krenuli tenkovima praviti fašističku SAO, Srbi su se mogli žaliti Ustavnom sudu i Domu za ljudska prava u Briselu.
"Ali međunarodna zajednica je priznala BiH kao nezavisnu državu, sav slobodan svijet…" Čuo sam da kad čovjek ostane bez argumenata fata se papira. Jeli to ista međunarodna zajednica koja je prije priznanja proglasila embargo na uvoz oružja. Napoleonova krilatica je 'Podijeli pa vladaj".
Četiri godine torture, 17 rezolucija Ujedinjenih naroda, dvije provedene u djelo - embargo na uvoz oružja i aerodrom u Sarajevu. Sve u cilju uništenja industrije koja je odnosila međunarodne tendere i pravila najbolji tenk na svijetu, te garantovala zavidna socijalna prava svojim građanima.
One enklave za koje su se UN obavezale da će štititi, a najpoznatija je Srebrenica, možda najbolje mogu posvjedočiti o dobrim namjerama međunarodne zajednice. "Nisu mogli spriječiti rat u Bosni", reći će branioci međunarodnih principa na Balkanu.
Ako se ne varam, Amerikanci nisu nikoga pitali kada su '93. poslali 20.000 svojih vojnika u Makedoniju i spriječili rat. Pa nisu li NATO snage završile posao u Bosni za 48 sati nakon što su odlučile da ludilo mora stati. "Nije bilo konsenzusa između Evrope i Amerike, Klinton je pomogao, a Buš nije htio", branit će se međunarodna zajednica.
Nije li Slobodan Milošević bio bankar u Njujorku '83. Vašingtnon je tada imao plan po kojem će u Jugoslaviji biti krvi do koljena da bi se destabilizovala Evropa i spriječilo stvaranje supersile na Starom kontinentu, te prišlo Rusima još malo bliže.
Instalirati svog čovjeka koji će u datom trenutku izabrati silu kao rješenje političke krize i započeti rat, pa onda se pojaviti kao mirotvorac i umarširati sa svojim trupama na Balkan bez izgubljenog vojnika.
CIA radi po principu "kreiram ti problem, pa se pojavim kao neko ko će da ga riješi. Sebi obezbijedim posao i teritorij u narednom periodu.
Ako želim da kontrolišem narod, najbolje je da se infiltriram u njegove nacionalističke redove, recimo među četnike u Čikagu. Ili još bolje da finansiram osnivanje nacionalističkih i vjerskih pokreta kao što je onaj vehabijski u Saudijskoj Arabiji pa da onda kontrolišem i taj dio svijeta".
Isto tako Gojko Šušak ponikao u međunarodnoj kuhinji svinja rata dođe kao zapovjednik partizanovcu Franji. Nijemci su nagovorili Tuđmana da žrtvuje Vukovar da bi imali izgovor za priznanje Hrvatske kao nezavisne države ne zato što ovi vole Hrvate, već da bi "Simens" preuzeo tržište jugoslovenskih firmi. "Simensov" generator će zamijeniti "Končarev" u hidroelektrani Rama kod Prozora, i to bi trebao biti hrvatski nacionalni interes.
"Dajmler Krajsler" uvozi aluminij isključivo kao sirovinu, a fabriku gotovih proizvoda ne misli pokretati. Nego će se osigurati preko svog čovjeka Čovića da "Soko" i svaka druga firma koja je priozvodila gotov proizvod od aluminija, propadne. I na kraju stvaranje muslimanske države na Balkanu (vidi islamsku deklaraciju).
Jedan od načina da se ovo postigne je da se muslimani prikažu kao žrtve u očima javnosti i time opravda stvaranje muslimanske države u Evropi. Kada je Juka Prazina deblokirao Sarajevo na Ilidži u maju '92. naređeno je povlačenje. Caco je izašao na Trebević pa je naređeno povlačenje uz totalni nedostatak koordinacije.
Juka zanemaruje naređenja i rješava da sam deblokira Sarajevo, pa ga Vehbija Karić zasipa granatama sa Igmana na Otesu. Juka povede sve svoje borce preko piste na Igman, polomi Vehbiji obje noge, uzme bijelog konja i riješi da deblokira grad izvana sam.
Ali kad vidi da prvo mora sravniti Butmir sa zemljom da bi uopšte došao u poziciju da se bori na Ilidži, shvati da su SDS i SDA u talu oko blokade Sarajeva jer 40 maraka je kila šećera, Muslimani su žrtve, zamjena za istočnu Bosnu je odavno dogovorena i sve ide po planu.
Juka k'o Juka naivan i glup ode u Mostar, prijavi se u HVO i prozove Josip Prazina Tito. Međutim, brzo shvati da je i dolje isti đavo pa diže ruke od svega i bježi vani.
Safet Zajko jednom prilikom na naređenje povlačenja odgovara sa: "Dođi ti pa naredi povlačenje, ja ne smijem." Poslije te uspješne akcije Safeta stiže snajperski metak. "Izvirio", kažu stručnjaci. Ni činjenica da je MUP tražio autopsiju nije spriječila da reis Cerić zabrani istu.
Tih dana mu je peti put u ratu obijena kasa. Po knjizi doktora Kerima u Sarajevu je '93. godine bilo 30.000 policajaca i 70.000 boraca Armije BiH. Bili su naoružani sa 70.000 cijevi (uglavnom kalašnjikovi, nešto papovki i tandžare-M48 u većini s optikom), fabrikom municije, bombi, tromblona, zolja toliko da se može grad braniti pet godina od tenkova oko Sarajeva.
Srpska vojska oko grada je brojala ne više od 30.000 boraca i bili su razvučeni na 38 km (podatak sa suđenja u Hagu srpskom generalu koji je odgovoran za blokadu Sarajeva). Armija je bila na Igmanu i Žuči s artiljerijom.
Najvažnije je da se stvari poredaju na svoje mjesto. Onda je sve lakše.
Robert Rener, Sarajevo, 25/11/2004. godine
-
feral.tribune
#30 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Ja mislio Fair se razljutio pa hoce u mahu da nam otkrije sve tajne i misterije nedokucive obicnom covjeku .Kada ono dolje potpis Robert R.
Ko je taj ?
Ko je taj ?
- Fair Life
#31 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Taj je autor ovog teksta iznad.feral.tribune wrote:Ja mislio Fair se razljutio pa hoce u mahu da nam otkrije sve tajne i misterije nedokucive obicnom covjeku .Kada ono dolje potpis Robert R.
Ko je taj ?
-
feral.tribune
#32 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Bakire zivi ti u svojim iluzijama i tjesi se ali cinjenice i stanje na terenu govore suprotno .Istrajavanje na unistenju Ustava Republike BiH na kojem je alija bio za koplje ispred Radovana dovelo je bosanske muslimane na rub opstanka .Takodje ukidanje Ustava Republike BIH je dovelo neke ljude koji se odazivaju na ime Bosnjak na listu bogatih ljudi .Valjda je to bio smisao svega Unistiti bosnu i bosance da bi Saja i raja ilami veliku kucu i puno pineza u dzepu . Bas je lijepo kada Reic Ceric za iftar jede teletinu u svilenom bijelom mantilu ( da nema bradu ja bi mislio da je papa ) dok njegovi Bosnjaci okrecu kontejnere da bi oblizali konzervu .SDA , SBiH , IVZ ....gadite mi se .Vi ste olos .Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
P.S. mala digresija Drvosjeca , odnosno ispravka znam da ovo nisi namjerno napisao pa da popravim
" Istrajavanje na Ustavu R BiH bi tzv Bosnjake odvelo u nestanak ."
Znas jarane , moji ocevi BOSANCI bosanski muslimani su krv prolijevali za Republiku Bosnu i Hercegovinu bez koje ne bi bilo ni alije i ni cerica ni dzamija ..nicega .......da bi dosao neki bosnjak iz picke materine koji laze krade koji Bosnu dijeli sa cetnicima i taj Ustav nazvao tzv .Sada imate tzv Bosnu i tzv Bosnjake .Dok je bilo Ustava R BiH nista nije bilo tzv .
-
feral.tribune
#33 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
To vidim i ja mada nisam duhovit tako ko ti .Nego , je li to sve sto je napisao u zivotu i otkud tebi taj tekst ? To ti covjek ostavio i rekao da objavis kada on umre ili sta ?Fair Life wrote:Taj je autor ovog teksta iznad.feral.tribune wrote:Ja mislio Fair se razljutio pa hoce u mahu da nam otkrije sve tajne i misterije nedokucive obicnom covjeku .Kada ono dolje potpis Robert R.
Ko je taj ?
- Vodenjak
#34 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
feral.tribune wrote:To vidim i ja mada nisam duhovit tako ko ti .Nego , je li to sve sto je napisao u zivotu i otkud tebi taj tekst ? To ti covjek ostavio i rekao da objavis kada on umre ili sta ?Fair Life wrote:Taj je autor ovog teksta iznad.feral.tribune wrote:Ja mislio Fair se razljutio pa hoce u mahu da nam otkrije sve tajne i misterije nedokucive obicnom covjeku .Kada ono dolje potpis Robert R.
Ko je taj ?
-
ObiVan
#35 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Fair Life wrote:Dan državnosti BiHObiVan wrote:Ova konstatacije je relativno, cak i vise od toga. Tacno je da je R BIH bila priznata od strane UN-a, ali kada pogledas dalji tok situacije uz napomenu da je to retrospektiva, te kada se osvrnes na par suhih cinjenica tipa da je uopste bila upitna agresija nad tom istom priznatom Republikom, onda shvatas koliko je ustvari "tesko" to priznanje. Ne bih da branim Aliju, prije bih stavio stvari na pravo mjesto.Veritas wrote:Palestinci se pedeset godina bore za slobodu, i nikada nisu imali ono sto smo mi imali i i sto nam je Alija upropastio, jedinstvenu domovinu priznatu od UN. Ne zaboravi, svijet je nama priznao Republiku BiH, a Palestinci nisu imali nIkakvo priznanje. Medjutim, za samo nekoliko mjeseci pregovora, i to kada je Armija BiH pobjedjivala, Alija potpisa da je pola BiH "srtpsko", ukljucujuci i Banja Luku i Srebrenicu i ostakle nase gradove.
...
Danas je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Onima koji slave sretan praznik. Ovu genijalnu rečenicu čuo sam na zaboravljenom Radio Fernu nekada davno. Svaka čast.
Tada mi je Sale pokrenuo razmišljanja u nekom drugom pravcu i pokušavajući da shvatim zašto tako govori vremenom sam sklopio mozaik i stvari konačno stavio na svoje mjesto.
Naime, ono što nas muči cijelo vrijeme nije i ne treba da bude ko je prvi počeo, već kako je sve počelo. Evo, dakle, postavke dešavanja, a počet ćemo od ove genijalne rečenice sa Radio Ferna: onima koji slave... Ako je princip zavnobiha i, i, i, a ni, ni, ni (BiH je država i Srba, i Hrvata, i Muslimana, a ni Srba, ni Hrvata, ni Muslimana), onda je proglašenje nezavisnosti Bosne i Hercegovine kršenje zavnobihovog principa jer su Srbi bili protiv, a Muslimani i Hrvati za (referendum i plebiscit).
Pa onda se može i govoriti o diskriminaciji na nacionalnoj, vjerskoj i dr. osnovi, ali genijalnost zavnobihovog dokumenta ne treba posebno obrazlagati. Umjesto što su krenuli tenkovima praviti fašističku SAO, Srbi su se mogli žaliti Ustavnom sudu i Domu za ljudska prava u Briselu.
"Ali međunarodna zajednica je priznala BiH kao nezavisnu državu, sav slobodan svijet…" Čuo sam da kad čovjek ostane bez argumenata fata se papira. Jeli to ista međunarodna zajednica koja je prije priznanja proglasila embargo na uvoz oružja. Napoleonova krilatica je 'Podijeli pa vladaj".
Četiri godine torture, 17 rezolucija Ujedinjenih naroda, dvije provedene u djelo - embargo na uvoz oružja i aerodrom u Sarajevu. Sve u cilju uništenja industrije koja je odnosila međunarodne tendere i pravila najbolji tenk na svijetu, te garantovala zavidna socijalna prava svojim građanima.
One enklave za koje su se UN obavezale da će štititi, a najpoznatija je Srebrenica, možda najbolje mogu posvjedočiti o dobrim namjerama međunarodne zajednice. "Nisu mogli spriječiti rat u Bosni", reći će branioci međunarodnih principa na Balkanu.
Ako se ne varam, Amerikanci nisu nikoga pitali kada su '93. poslali 20.000 svojih vojnika u Makedoniju i spriječili rat. Pa nisu li NATO snage završile posao u Bosni za 48 sati nakon što su odlučile da ludilo mora stati. "Nije bilo konsenzusa između Evrope i Amerike, Klinton je pomogao, a Buš nije htio", branit će se međunarodna zajednica.
Nije li Slobodan Milošević bio bankar u Njujorku '83. Vašingtnon je tada imao plan po kojem će u Jugoslaviji biti krvi do koljena da bi se destabilizovala Evropa i spriječilo stvaranje supersile na Starom kontinentu, te prišlo Rusima još malo bliže.
Instalirati svog čovjeka koji će u datom trenutku izabrati silu kao rješenje političke krize i započeti rat, pa onda se pojaviti kao mirotvorac i umarširati sa svojim trupama na Balkan bez izgubljenog vojnika.
CIA radi po principu "kreiram ti problem, pa se pojavim kao neko ko će da ga riješi. Sebi obezbijedim posao i teritorij u narednom periodu.
Ako želim da kontrolišem narod, najbolje je da se infiltriram u njegove nacionalističke redove, recimo među četnike u Čikagu. Ili još bolje da finansiram osnivanje nacionalističkih i vjerskih pokreta kao što je onaj vehabijski u Saudijskoj Arabiji pa da onda kontrolišem i taj dio svijeta".
Isto tako Gojko Šušak ponikao u međunarodnoj kuhinji svinja rata dođe kao zapovjednik partizanovcu Franji. Nijemci su nagovorili Tuđmana da žrtvuje Vukovar da bi imali izgovor za priznanje Hrvatske kao nezavisne države ne zato što ovi vole Hrvate, već da bi "Simens" preuzeo tržište jugoslovenskih firmi. "Simensov" generator će zamijeniti "Končarev" u hidroelektrani Rama kod Prozora, i to bi trebao biti hrvatski nacionalni interes.
"Dajmler Krajsler" uvozi aluminij isključivo kao sirovinu, a fabriku gotovih proizvoda ne misli pokretati. Nego će se osigurati preko svog čovjeka Čovića da "Soko" i svaka druga firma koja je priozvodila gotov proizvod od aluminija, propadne. I na kraju stvaranje muslimanske države na Balkanu (vidi islamsku deklaraciju).
Jedan od načina da se ovo postigne je da se muslimani prikažu kao žrtve u očima javnosti i time opravda stvaranje muslimanske države u Evropi. Kada je Juka Prazina deblokirao Sarajevo na Ilidži u maju '92. naređeno je povlačenje. Caco je izašao na Trebević pa je naređeno povlačenje uz totalni nedostatak koordinacije.
Juka zanemaruje naređenja i rješava da sam deblokira Sarajevo, pa ga Vehbija Karić zasipa granatama sa Igmana na Otesu. Juka povede sve svoje borce preko piste na Igman, polomi Vehbiji obje noge, uzme bijelog konja i riješi da deblokira grad izvana sam.
Ali kad vidi da prvo mora sravniti Butmir sa zemljom da bi uopšte došao u poziciju da se bori na Ilidži, shvati da su SDS i SDA u talu oko blokade Sarajeva jer 40 maraka je kila šećera, Muslimani su žrtve, zamjena za istočnu Bosnu je odavno dogovorena i sve ide po planu.
Juka k'o Juka naivan i glup ode u Mostar, prijavi se u HVO i prozove Josip Prazina Tito. Međutim, brzo shvati da je i dolje isti đavo pa diže ruke od svega i bježi vani.
Safet Zajko jednom prilikom na naređenje povlačenja odgovara sa: "Dođi ti pa naredi povlačenje, ja ne smijem." Poslije te uspješne akcije Safeta stiže snajperski metak. "Izvirio", kažu stručnjaci. Ni činjenica da je MUP tražio autopsiju nije spriječila da reis Cerić zabrani istu.
Tih dana mu je peti put u ratu obijena kasa. Po knjizi doktora Kerima u Sarajevu je '93. godine bilo 30.000 policajaca i 70.000 boraca Armije BiH. Bili su naoružani sa 70.000 cijevi (uglavnom kalašnjikovi, nešto papovki i tandžare-M48 u većini s optikom), fabrikom municije, bombi, tromblona, zolja toliko da se može grad braniti pet godina od tenkova oko Sarajeva.
Srpska vojska oko grada je brojala ne više od 30.000 boraca i bili su razvučeni na 38 km (podatak sa suđenja u Hagu srpskom generalu koji je odgovoran za blokadu Sarajeva). Armija je bila na Igmanu i Žuči s artiljerijom.
Najvažnije je da se stvari poredaju na svoje mjesto. Onda je sve lakše.
Robert Rener, Sarajevo, 25/11/2004. godine
Ludnica, pa ja sam skroz u pogresnom filmu bio, nemam rijeci, pa to su odgovori na sva pitanja. E bas sada su stvari na svom mjestu. Deblokada Sarajeva, ma macji kasalj, slusam Jadranku Stojakovic i pjevamo u jedan glas "Sve smo mogli mi"
Da CIA, kao i svaka druga pojaka obavjestajna sluzba ima svoje rucne i nozne prste u rasturanjima uredjenja drzava znaju mislim i vrapci u jajima, ne samo oni na granama. Jeste Juka je bio Rambo, ali ne znam jel vise kao u Rambu II ili III, biti ce prije Rambo III. SAmo malo artiljerije, tek sacica vojnika, ma malkice bolji polozaj, sitna blokada. Bilo profitera u ratu? Ma daaj, pa to je prvi put da cujem da postoji tako nesto u ratu, znaci moze neko i u ratu profitirati. Super je sve to. A jest mi drago sto sam malo progledao. Dok je covjek u podrumu, na liniji i ne znam ti gdje, ima kvantitativno malo potreba, potrebu da prezivi i da ne izgubi drage osobe, nikoga...u nekim drugim zivotnim okolnostima kod covjeka prevlada potreba da sere. Puni su mi organi nekih surealnosti, apsurdnih teorija, ne kazem ja da nema istine u mnogo cemu, ali se zaboravljaju kljucne cinjenice da je bilo bitno prezivjeti, a upravo je to prioritet, a ostalo se ostavilo za kasnije. To kasnije jos nije doslo, sada je toliko sranje da momentalno mozemo da vidimo da se nista ne desava. Nijedna politicka figura, nijedna struja nije progresivna, niko ne okuplja ljude da bi napravio nesto od "Republike" , ma ljudi od Bosne i Hercegovine. Kada treba da se sere skupi se uvijek sacica ljudi, kada dodju izbori nadje se uvijek dovoljno muha da nasjednu na ista sranja. Kriv je nacionalizam, kriv je ovaj onaj, ma krivi smo mi, najbolnije mozda zato sto smo zivi pa to sve trpimo.
-
jefferson
#36 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Friskog mlijeka nema kupiti u Africi jer je afrika jedno veliko sranje od situacije za koju su odgovorni njihove vodje koje nisu nakon kolonijalne vladavine bile u stanju iskoristiti pomoc koju su zapadne zemlje davale da bi oprale bar malo svoju savjest nakon kolonijalne vladavine.Abacija wrote:Fair Life wrote:A sta misis kako je tek meni popaja?
Ja 14 godina kopam po kontejnerima trazeci od nekog odbacenu prezrenu istinu.
Trazim objasnjenje... Pandora je temeljito kutiju sakrila.
Vise ces stvari shvatiti ako se zarovis po kontejnerima Afrike i Azije nego Bosne ili Dejtona.
Pitanja za zadacu:
- kako to da u nekim africkim zemljama nema kupiti friskog mlijeka?
- kako to da u tim istim zemljama ima kupiti mlijeka u prahu i to po nizoj cijeni nego u Evropi, a isto je proizvedeno u Njemackoj ili Francuskoj?
- Sta bi od troskova za transport i slicno?
- Ko pokriva tu razliku u troskovima?
- Ko zaradjuje na svemu ovome?
Kada se shvate slicni tudji problemi onda ce se shvatiti kako i zasto je bio rat u BiH, ili generalno na Balkanu. U africkom kontejneru lezi zec...
Mlijeko u prahu je jeftinije zato sto se subvencionira parama poreskih obveznika drzava kao sto je Francuska i sl.
Treba malo otvoriti oci i ne gledati sve kao zavjeru. Npr. sutra kada bi americka mornarica povukla svoje brodove iz svjetskih voda litar goriva bi placao jedno dva puta vise, i opet bi amerikanci bili krivi kao sto su i danas.
Vidis, i mnogo manje zemlje od BiH daju ogromnu humanitarnu pomoc svijetu, i mi to mozemo, ali necemo jer su nasi politicari striktno optereceni svojim licnim bogatsvom, dok su moral i etika nepoznate rijeci u njihovom rijecniku.
Nikad necu zaboraviti sjednicu OV u Livnu pocetkom 2005, nekoliko sedmica nakon Tsunamija u jugoistocnoj aziji kada je neko predlozio da se vijecnici odreknu pausala za tu sjednicu u korist zrtava. Samo dva covjeka su bila za, predlagac i jos jedan poslanik, to sve govori da je u nama problem a ne njima!
Ja sam oduvjek govorio da smo mi sami krivi za Dayton, ne amerikanci.Richard Holbrook je uporno govorio Aliji da zauzme Prijedor jer ce ostat u nasim rukama nakon Daytona, i da iskoristi NATO avijaciju kao svoju, a mi to nismo uradili.
- Vodenjak
#37 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Bas me zanima cije drzavljanstvo @Drvosjeca ima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
Drzavljanstvo Federacije BiH ili drzavljanstvo Republike Srpske?
O onom boldiranom sto predstavlja parafrazu poznatih rijeci Radovana Karadzica izrecenih prijetecim glasom na jednoj od predratnih sjednica Parlamenta BiH o predstojecoj sudbini muslimanskog naroda necu ni da govorim...
Same za sebe kazu sve...
De sad i meni kazi da sam ili izmanipulisan ili da manipulisem s mladim i nejakim ljudima!
-
ObiVan
#38 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Vodenjak wrote:Bas me zanima cije drzavljanstvo @Drvosjeca ima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
O onom boldiranom sto predstavlja parafrazu poznatih rijeci Radovana Karadzica izrecenih prijetecim glasom na jednoj od predratnih sjednica Parlamenta BiH o predstojecoj sudbini muslimanskog naroda necu ni da govorim...
Same za sebe kazu sve...
De sad i meni kazi da sam ili izmanipulisan ili da manipulisem s mladim i nejakim ljudima!
Neko je ovdje na forumu pokrenuo temu identiteta Bosnjaka, Bosanaca itd. To je i sjeme i korijen i drvo i grana. Sta se od `92, da ne pricam o ranijem periodu, ali NAGLASAVAM da se prije `92 znalo ko su i sta su BOSANCI, tako na moru nije niko mogao da ti kaze, hej pa ti si Hrvat, ti si nas ili da ti nisi mozda Srbin, ma ti si Balija i tako to. Od `92 se upravo ozbiljno radilo na istrebljenju BOSANACA! Politika SDA je tako bezkompromisno postigla homogenizaciju svoje biracke populacije po jednu grupu po cijenu da zrtvuje nacionalni identitet citave populacije BiH. Neko se dosjetio starog naziva, cime je samo pokusano da bude zamijenjen onaj naziv "Turci", a zanemareno je da se tim nista nije postiglo. Srpske politicke struje maksimalno izbjegavaju taj termin, forsiraju termin Muslimani (velikim ili malim zavisno kako im treba) , jer tako maksimalno negiraju naciju naroda Bosne i Hercegovine. Sve zbog niskih i jeftinih interesa, a van pameti. To je nesto sto ozbiljno zamjeram vladajucim strukturama, posebno Aliji i gardi, jer je upravo na taj nacin sama pogazila ideju Republike, ne na papiru, ali u praksi. Svaki razuman covjek koji zivi u BiH ce znati da je BOSANAC, biti ce to isto za svakog drugog u inostranstvu, ali neee kod nas je to tezak porodjaj. Kod nas je to sahovsko polje nacionalnih prepucavanja i osvajanja glasova, zasicivanja primitivnih interesa neobrazovanog naroda. Heej mi smo ovo mi smo ono, stavi ti ovu ili onu zastavu. Najvise me je strah da je ovo stanje zabetonirano i da se jos vise zabetonira, jer niti je politika SDP-a rjesenje na ovo pitanje, niti ijedna dosadasnja politicka figura. Ne treba stvari podcjenjivati, jer danas je puno teze nego `92 raditi na tom identitetu. Zasto ? U ratu cvjeta patriotizam, tu raste i stasava, kasnije ga njegujes i odrzavas, a kod nas je rat posluzio da ubije mnogo elemenata identiteta i patriotizma. Ko smo i sta smo? Ma najlakse je reci marionete, i cak i kad je tacno, pa ostaje nam dovoljno prostora da pocnemo drugacije razmisljati.
-
palermo
#39 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
.Vodenjak wrote:Bas me zanima cije drzavljanstvo @Drvosjeca ima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
Same za sebe kazu sve...
Pa znaš šta jarane, da li bi istrajavanje na ustavu Republike BiH značilo nestajanje Bošnjaka ili ne bi značilo nikada nećemo otkriti.Ono što je u priličnoj mjeri vjerovatno jeste da bi istrajavanje na Ustavu Republike BiH značilo nastavak rata.E sad, iskreno da ti kažem ja ni sa tim nemam nekih problema, možda se trebalo ratovati i dalje ( ja ne mislim da se trebalo, al mož biti da se ja i varam, ne bi bilo prvi put),naravno ishod je vrlo neizvjestan,al bože moj i život je neizvjestan.
Samo onako iskreno mislim, da je jako nemoralno iz sigurne daljine, pozivati se na neka načela,boriti se za navodnu pravdu, a pri tome tvoja djeca i ti ste na sigurnom, bez rovova i pušaka u rukama, sa Bosnom u srcu, al bogami i guzicom zavaljenom u meki naslonjač.Mislim, svima vama, i tebi u Švedskoj, i Fair Life u Australiji i Omar Little u Kanadi, svima su otvorena vrata Bosne i Hercegovine, mnogo se nama šta ovdje ne sviđa, mnogi bi od nas nešto drukčije napravili,mnogo bi šta mijenjali,bujrum brate, ne biste bili prvi koji su se vratili, koji su zamijenili vašu sadašnju realnost ovom našom sadašnjom realnošću,i bore se, pokušavaju, ovako ili onako da učine ovu zemlju boljom nego što jeste sada.I tek onda bi tvoji i postovi tvojih drugara dobili na vjerodostojnosti.A ako nećeš (nećete) razumjet ću naravno, samo razumi i ti mene,više cijenim onog BH fanatikosa koji pređe hiljade kilometara da bi sa zastavom u ruci navijao za BiH iako možda i zna da će opet žalostan izaći sa utakmice, ali čeka, nada se , živi za taj majušni trenutak pobjede.I dok čeka, ne prestaje navijati.
Mislim, niko vam ne može zabraniti da mislite što hoćete, da pišete što hoćete (gluho bilo da bi iko to i pomislio), al eto, htio bih da ti kažem da ove priče baš teško neko ovdje može ozbiljno shvatiti.I ne mislim da te iko može optužiti za manipulisanje sa mladim i nejakim ljudima, isuviše su te priče , kako bih ti rekao, ma brate glupe
Last edited by palermo on 27/05/2008 21:19, edited 1 time in total.
- Maraschino
#40 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Pošto su tada Srbi držali 75 posto teritorije Bosne pod okupacijom, NATO ih je bombardirao
da bi ih smekšao. U isto vrijeme, zajednickim snagama ARBiH, HVO i HV pocela je ofanziva
na oslobadanju Bosne, ali samo do vec potpisanog omjera od 51:49. Pošto je Izetbegovic
vec potpisao podjelu zemlje, to je NATO zaprijetio da ce bombardirati i položaje ARBiH ako
se ne zaustave.
Zasto pametnjakovici ( ovdje na forumu) ne oslobodise ovu teritoriju pa da sjednemo za sto i da se u miru dogovorimo da podjele nece biti. Ko to od vas zamislja da bi mi mogli vlastitim snagama unistiti ono sto je NATO unistio ? Sta mislite koliko bi jos rat trajao da smo morali mi da unistimo sva skladista MTS-a, sve releje i infrastrukturu koju su imali JNA i VRS ? Da li bi mi sada pisali na ovom forumu, koliko bi nas prezivjelo...a sve smo imali osjecaj da smo toliko snazni ali to je bio lazni osjecaj. Stanje na terenu je bilo drugacije. Neka Dejtona, mozda je meni, mozda tebi spasao zivot a ove prividne podjele, nestat ce kako su i nastale.
-
jefferson
#41 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Bas si me onako iskreno nasmijao!Maraschino wrote:Pošto su tada Srbi držali 75 posto teritorije Bosne pod okupacijom, NATO ih je bombardirao
da bi ih smekšao. U isto vrijeme, zajednickim snagama ARBiH, HVO i HV pocela je ofanziva
na oslobadanju Bosne, ali samo do vec potpisanog omjera od 51:49. Pošto je Izetbegovic
vec potpisao podjelu zemlje, to je NATO zaprijetio da ce bombardirati i položaje ARBiH ako
se ne zaustave.
Zasto pametnjakovici ( ovdje na forumu) ne oslobodise ovu teritoriju pa da sjednemo za sto i da se u miru dogovorimo da podjele nece biti. Ko to od vas zamislja da bi mi mogli vlastitim snagama unistiti ono sto je NATO unistio ? Sta mislite koliko bi jos rat trajao da smo morali mi da unistimo sva skladista MTS-a, sve releje i infrastrukturu koju su imali JNA i VRS ? Da li bi mi sada pisali na ovom forumu, koliko bi nas prezivjelo...a sve smo imali osjecaj da smo toliko snazni ali to je bio lazni osjecaj. Stanje na terenu je bilo drugacije. Neka Dejtona, mozda je meni, mozda tebi spasao zivot a ove prividne podjele, nestat ce kako su i nastale.
- osa
#42 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
možda bi ozbiljnije zvučao da je umjesto riječi prividne koristio riječ prirodne.jefferson wrote:Bas si me onako iskreno nasmijao!Maraschino wrote:Pošto su tada Srbi držali 75 posto teritorije Bosne pod okupacijom, NATO ih je bombardirao
se ne zaustave.
-
Abacija
#43 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
A zasto te njihove vodje ne koriste stranu pomoc za razvoj stocarstva?jefferson wrote:Friskog mlijeka nema kupiti u Africi jer je afrika jedno veliko sranje od situacije za koju su odgovorni njihove vodje koje nisu nakon kolonijalne vladavine bile u stanju iskoristiti pomoc koju su zapadne zemlje davale da bi oprale bar malo svoju savjest nakon kolonijalne vladavine.Abacija wrote:
Vise ces stvari shvatiti ako se zarovis po kontejnerima Afrike i Azije nego Bosne ili Dejtona.
Pitanja za zadacu:
- kako to da u nekim africkim zemljama nema kupiti friskog mlijeka?
- kako to da u tim istim zemljama ima kupiti mlijeka u prahu i to po nizoj cijeni nego u Evropi, a isto je proizvedeno u Njemackoj ili Francuskoj?
- Sta bi od troskova za transport i slicno?
- Ko pokriva tu razliku u troskovima?
- Ko zaradjuje na svemu ovome?
Kada se shvate slicni tudji problemi onda ce se shvatiti kako i zasto je bio rat u BiH, ili generalno na Balkanu. U africkom kontejneru lezi zec...
Tu si pogodio, upravo je tako.jefferson wrote:Mlijeko u prahu je jeftinije zato sto se subvencionira parama poreskih obveznika drzava kao sto je Francuska i sl.
Ovo u vezi mornarice bas ne kontam pa mi pojasni. Koliko znam ta mornarica koristi ogromne kolicine goriva, i sa njenim povlacenjem samo bi bilo vise goriva na trzistu.jefferson wrote: Treba malo otvoriti oci i ne gledati sve kao zavjeru. Npr. sutra kada bi americka mornarica povukla svoje brodove iz svjetskih voda litar goriva bi placao jedno dva puta vise, i opet bi amerikanci bili krivi kao sto su i danas.
A sto se ti nisi pobunio na tu njihovu sramnu odluku?jefferson wrote: Vidis, i mnogo manje zemlje od BiH daju ogromnu humanitarnu pomoc svijetu, i mi to mozemo, ali necemo jer su nasi politicari striktno optereceni svojim licnim bogatsvom, dok su moral i etika nepoznate rijeci u njihovom rijecniku.
Nikad necu zaboraviti sjednicu OV u Livnu pocetkom 2005, nekoliko sedmica nakon Tsunamija u jugoistocnoj aziji kada je neko predlozio da se vijecnici odreknu pausala za tu sjednicu u korist zrtava. Samo dva covjeka su bila za, predlagac i jos jedan poslanik, to sve govori da je u nama problem a ne njima!
U nama jeste problem, ali druge vrste. Mucimo, eto sta ti je. Mucimo od straha koji je u nama nastao za vrijeme rata... Tad smo vidjeli da niko nece prstom da makne za nas a imali smo skoro sve moguce rezolucije UN (nazalost samo na papiru).
Ma i da se Prijedor zauzeo i da je odnos 55 naprema 45 % sta bi sa Laktasima na primjer? Opet bi Laktasi ostali u onih 45%. Gdje su ti ljudi iz Laktasa, sta bi sa njima?jefferson wrote:Ja sam oduvjek govorio da smo mi sami krivi za Dayton, ne amerikanci.Richard Holbrook je uporno govorio Aliji da zauzme Prijedor jer ce ostat u nasim rukama nakon Daytona, i da iskoristi NATO avijaciju kao svoju, a mi to nismo uradili.
-
popajic
#44 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Svi mi,izgleda,mislimo da smo pametnjakovici,a svi smo doboga izradjeni-samo sto je to,nakon svih patnji,nekima tesko shvatiti.@Maraschino,
Jeste,mi smo prezivjeli,ali mnoooogi nisu.Zar nije logicno razmisljanje:kad smo u svakom pogledu bili najslabiji i ako se bez podjele drzave nije moglo prezivjeti - sto je onda ne podijelise na vrijeme(ah...),da bar ljudi ne stradaju.A bilo je ponuda,znas i sam.
Ali ne,cekalo se da armija BiH stasa,ojaca,da pocne biljeziti stvarne pobjede i bas TADA-Dayton.Da nas zaustavi,da nas rasparca,da nas zatruje za bogzna jos koliko generacija.
I osta za sva vremena zapisano,tamo u nekoj americkoj vukojebini da su TRI zaracene strane potpisale mir(!?)Heej,3 zaracene strane!
Agresija,kao zvanicna cinjenica,nestade iz akata.Nestade Republika iz naziva drzave.
Poklonise galantno 50% drzave nikom drugom do njenom dzelatu.I to sve NAKON tolikih nasih zrtava.
To ne mogu zaboraviti i aminovati samo zato sto sam JA svoju guzicu slucajno spasio.
- Maraschino
#45 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
jefferson wrote:Bas si me onako iskreno nasmijao!Maraschino wrote:Pošto su tada Srbi držali 75 posto teritorije Bosne pod okupacijom, NATO ih je bombardirao
se ne zaustave.
edit: pod onim podjelama mislio sam na teritorij
a to sto vi sanjate da ovako ostane ili jos jedan entitet, samo vi sanjajte i javite se kada se probudite
- Fair Life
#46 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
DAYTON NAŠ NASUŠNI
Živimo u naprednom društvu, bolje nismo ni zaslužili!
Pročitao sam neki dan tu rečenicu i odmah poželio da nešto napišem o Daytonu na naš Posavski, pa i još uže, na naš Domaljevački način. Iako između te rečenice i Daytona vjerovatno nema nikakve stvarne veze, meni je odnekud prva asocijacija na nju bila upravo Dayton.
Dare legenda!
Darko Matic u Daytonu
I ne znam da li je ikada ijedan Domaljevčanin bio u tom američkom gradu države Ohajo, osim Darka Matića – Dareta, koji je prije desetak godina kao «biker» proputovao tim krajem i fotoaparatom zabilježio to putešestvije. Ako jeste, neka je. treba. Neka nam se javi. Sigurno bi imao što reći, što ne mogu danas ja.
Kaže mi Dare neki dan da je to bogat i predivan kraj, ni nalik na našu Posavinu. Moram mu vjerovati, jer ne mogu provjeriti. Prošetao sam ipak malo Internetom da se biografski i etimološki upoznam sa tim američkim gradićem poznatim po dvije stvari: prvo, da je to američka vojna baza i drugo, da je tamo, u okrilju međunarodne zajednice «sklepan» naš Ustav.
Oni ponosniji kažu da je tamo završen, a oni oprezniji kažu da je tamo (privremeno) zaustavljen, rat u Bosni Hercegovini. Ja nisam bio neoprezan kada sam upotrijebio izraz «sklepan», jer sve drugo osim prekida vojnih dejstava u BiH, liči na to objašnjenje.
Implementacija entiteta
Znam da će mnogi požuriti da me iskritiziraju jer im je Dayton puno toga značio u životu, pogotovo materijalno, ali sa takvima nikada se u životu nisam nikada slagao, pa zašto bih danas. Svojevremeno sam i jednu šaljivu «rugalicu» napisao na tu temu, pa ću je, evo, prvi put u životu, prepustiti sudu javnosti. Da ne bi odbio čitaoce od daljeg čitanja, obavještavam vas da neću prepričavati odredbe tog dokumenta, neću ga ocjenjivati sa ustavnopravnog, niti ću se izjašnajvati o njemu sa političkog stanovišta (o tome, apsurdima međunarodnih zakona, biće riječi u jednom od narednih priloga).
Prekinut ću ovdje pisanje o tome i uputiću se do, kako se to moderno kod nas na našem hrvatskom jeziku) kaže, implementacije tog sporazuma (Ustava) na našem posavskom terenu. Idem do granice Entiteta (entiteti su djeca Daytona) da se uvjerim u našu stvarnost koju svakoga dana gledamo, a ne vidimo, slušamo, a ne čujemo, pipamo, a ne osjećamo. Ne moram putovati daleko. Samo ću do Grebnica, Brvnika ili do Oštre Luke. To su mjesta koje je «usrećio» Dayton.
Diraj me nježno

Tamo se «nježno» dodiruju Federacija BiH i Republika Srpska, tamo se «grubo» sudaraju općine Domaljevac-Šamac – Bosanski Šamac i Orašje, tamo se s nevjericom «susreću» Grebničani (ovi i oni), Brvničani (ovi i oni) i Oštrolučani (ovi i oni). Ni za živu glavu neću bez svog Fuji Finepixa, jer i vi dragi posjetioci DOM@ljevac, morate vidjeti kakvu je logiku u Daytonu potpisala trojka u sastavu Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević i njihov neprikosnoveni mentor – Richard Holbrooke.
Narodna policija pod trešnjom
Dakle krećem. Idem prvo u Grebnice. Sjedam u auto, vozim polako, jer naša narodna policija svakodnevno vreba kod Jakoba Đokina kuće ili ispod visoke trešnje na putu za Grebničku crkvu. Poveze li se preko 50 na tom putu, sljeduje opomena, novčana kazna ili prijava, ovisno od toga da li si iz ovih krajeva ili si sa strane. Ili si jednostavno prekardašio. Iskreno, i ja često povezem puno brže nego što propisi dopuštaju, ali na toj relaciji je relativno slaba naseljenost pa čovjek da malo oduška konjskim snagama koje ga vuku. Danas voziv pametno.
Domaljevac mi izgleda nekako lijep i uređen. Od Đizine kuće do Lecijeve ima stvarno predivnih kuća. Gotovo za razglednice. Dvorišta uredna i odnjegovana. Prekrasno cvijeće. Fasade živih boja. Zelenila za oči i dušu.
Bazik na prodaju
Bazik (oprostite mi dragi Bazičani) mi djeluje pusto. Maleno pa još pusto. Na jednoj kući tabla «NA PRODAJU». Saznajem da je to kuća Ive Lukača, bivšeg predsjednika Komiteta i Suda, sada umirovljenika iz Županje. Tristo metara dalje opet natpis „ KUĆA NA PRODAJU“. Znam da je mnogo bazičana preraslo svoje mjesto i odselilo «kud koji mili moji». Volim što ga pamtim iz sretnijih vremena, kada je pola bazičana u svako doba čučilo na gati. S ove perspektive, Bazik nema šansi. Dok se nešto ne promijeni. Usuđujem se reći, prvo vlast! Na kraju Bazika lijepo uređena kuća Dragana Lukača. I Dragan je blizu mirovine. Spremali se to on za „povratak“ Baziku? Bilo bi lijepo. Dobrodošao kući Dragane!
Opet mine

Grebnice mi začudo izgledaju normalno. Bar dok im se ne zaviri u dušu. A duša je negdje u unutra, u sredini, na granici kojoj se približavam. Ne mogu reći da Grebnice nisu lijepe. Urađeno je mnogo na infrastrukturi, ali se još uvijek vide posljedice rata. Dosta kuća je još išarano mecima, drveće je masakrirano gelerima i svakojakim kuglama, Školska sportska dvorana liči na ratno strašilo, pokraj puta još mnogo oznaka «MINE». Osnovna škola, koju je financirala Japanska vlada, nova je i blista u svojoj ljepoti. Djeca se igraju ispred škole jer još uvijek nemaju uvjeta da se igraju kao sva druga djeca.
Kraj svijeta
Malo naprijed, svakakvih znakova i tabli. Zastajem. Tu je kraj ili početak? Početak ili kraj? Ovdje se nalazi daytonska crta, granica entiteta, granica Općina, granica sela i nevidljiva granica svjetova. Bila je do prije deset godina i stvarna granica, jer se dalje nije moglo. Bilo je prokopano. 80 metara raskopane ceste. Kažu da je za to trebalo „šamčanima“ 40 tona eksploziva. Pamte to mnogi. Krvlju je obilježeno.
Sada tih 80 metara ima najbolji asfalt. Vidi se golim okom da je nov. Teško povjerovati ko nije nikada vidio. 80 metara raskopane ceste, toliko duboke da bi autobus mogao stati u tu jamu a da se ne vidi. Valjda zamišljeno, da se nikada više ne popravi: Da tu bude kraj svijeta.
Jedno vrijeme i bijaše, ali ih onda zajebaše. Fotografiram sve oko sebe. 13 godina je iza Daytona, ali se ipak nekako nelagodno osjećam. Oštrim pogledom tražim one koji proviruju kroz prozore i gledaju šta ja to muljam okolo. Tišina. Nigdje nikoga.
Dan škole
Desno od mene je bara. Danas suva. Nekada davno, tamo je bilo igralište na kome su Krsta, Cvanco, Ćutan, Žika, Res i ostali razvaljivali u nogometu. Prisjećam se da sam jednom i ja igrao tamo, za Dan škole, kada sam imao jedva deset godina. Išli smo svi učenici domaljevačke škole pješke do Grebnica. Dvoje po dvoje. Noge nam otpale.
Lijevo, tabli na pretek. Informacija da ti pamet stane. Čini mi se da su sve u Federaciji. Odatle prema Federaciji kao da život počinje, a odatle prema Republici Srpskoj kao da umire. Pade mi na pamet pitanje: Jesu li se za to borili? Glupo, ali iskreno.
Dejtonska crta bez naroda
Stao sam kraj kuće pokojnog Luke Abramovića - Frlje. Usuđujem se ući pred kuću. Znam da tu više niko ne živi. Luka je tragično završio. Ima „DOORS“. Domaljevačka firma za proizvodnju tišljeraja. Vodi je Fifa i kompanija. Dobri momci. Nalazim u prostranoj proizvodnoj hali „Hrabrog“ i još jednog radnika. Čini mi se poznat, ali me mrsko pitati ko je. S neba u rebra, pitam: gdje je ovdje Daytonska crta? Kažu da ne znaju točno. Tu je negdje. Dvaest metara tamo, dvaest vamo. Zna bolje Šatija, zovi njega, eno ga pred kućom. Zovi komšiju, susjeda. Nezgodno mi. Zovu oni. Eto ga. Naslonio se na ogradu, susretljiv. Znam tog čovjeka. Redovan je nedjeljom na hrtaroškoj fešti kod crpne stanice. I sam je hrtaroš. Pitam ga isto pitanje. Kaže mi bez uvijanja: crta je iza Zebecove kuće, a prije Đusine kuće.
I onda ide sve ono na dva. Dva entiteta, dvije općine, dva sela, dva naroda. DVA SVIJETA. A samo jedna država. Dejtonska Bosna i Hercegovina.
Sve mi je tu "nenormalno" osim jednog. Ovdje je sve višak, osim naroda.
I to onih koji su oduvijek živjeli ovdje i tako se osjećali. Grebničana. Gdje su sada?
Nicija zemlja
Znači, Daytonsak linija nije ovdje u avliji Luke Abramovića. Ne znam, odgovara Šatija. „Oni“ granicu postavljaju gdje hoće. Pogledaj da struja (žice) iz Federacije dolaze na Zebecovu kuću i tu je kraj, a pogledaj da na Đusinu kuću dolazi iz RS i tu je opet kraj. Od Zebecove kuće do Đusine je „ničija zemlja“. DAYTON. Grebnički "Checkpoint Charlie".
Stvarno je tako. Pogledam još jednom bolje da se ne zajebem. Istina. „Jebem ti Dayton i sve one koji ovo stvoriše i nazvaše ga „normalnim“, ote mi se. Sva sreća niko nije čuo.
Zebeca nema, ima kuća, Đuse nema, ima kuća. Oba naiđu. Đusa je sad visoki funkcioner općine Kukuruzari kod Kostajnice u Hrvatskoj. Nekada je bio ugledan Grebničanih. Vrijedan i napredan. Poduzetan. Znam Đusu. Dayton, Dayton. Zar je moralo biti baš oavko. Da li ima ikoga kome ovo konkretno stanje odgovara, a da je pametan? Dabome da djeca iz RS, 100 metara od onako veleljepne škole, koja se nalazi u Federaciji BiH, ne idu u tu školu. Dabome, kako mi odjednom posta mrska ta obična riječ. Kako je stvarnost surova? Šatija mi pokazuje kuda su prolazile „njihove“ tranšeje. 100-200 metara bliže, bile su „naše“. „Čuli smo gdje razgovaraju“. A, pogledaj tamo dole!. Ona šuma je još minirana. Odatle se živ ne vraća. Mogul slikati sve ovo? Slikaj koliko hoćeš. Slikam sve.
Naguzne mine i "Berlinski zid"

Slikam i jedan poljski WC na kome piše MINE. Valjda „naguzne“. Malo šale u ovoj ozbiljnoj temi. I jednog kera koji opominje da iza njega i nije pametno ići (slika sasvim gore). Dalje je pakao. Daytonski. Goni me želja da sve to idem još jednom polako, natenane, razgledati.
Perica Mišić, daytonsku crtu neki dan nazva „Bosanski Berlinski zid“. Da, da. Berlinski zid. Samo ovaj zid je moderan, američki, nevidljiv. Toliko nevidljiv, da se sve oko njega dobro vidi. Ko ne vjeruje neka dođe. Ne mogu se načuditi da tu Srbi nisu istakli onu veliku tablu "Odavde počinje Republika Srpska". Obično se utrkuju gdje će je sve postaviti. Što veću. Vole kad to iritira „federalce“. To je jako bitno za podizanje nacionalne svijesti.
Izlazim na cestu da to još jednom pogledam. Eto, ubijte me ako bi znao objasniti gdje se to završava crta, a počinje linija - daytonska. Tu je negdje između Zebeca i Đuse. Između dva Grebničanina. Dobro su prošli. Oni se bar ne mrze. Oba su Hrvati i oba vole Grebnice. Dobro prođoše.
Alija, Franjo, Slobo & Richard
Gore je prošao neki Lučanin. Moram otići tamo. Tamo postoji čovjek, domaćin, kome Dayton cijepa avliju na dva entiteta. I opet ide sve na dva. Ali danas mi je i ovo dosta sa Grebnicama. Nasikirao sam se. Idem kući. Sve bi ovo najradije riješio sočnom psovkom, ali ne psujem. Nije dobro protiv Boga. Istina, Bog nema sa ovim nikakve veze, osim što je stvorio ljude kao što su Alija, Franjo, Slobodan, Richard i sve one ostale kojima je ova crta, koju drugi zovu linija, treći linea - sasvim normalna.
Postaviću na kraju pitanje? Ili su oni (ne)normalni ili ja? Svi nismo „normalni“.
Jebem vam Dayton!
Mogu i ja nekada protiv sebe. Opsovah, i tako olakša dušu. Obećavam otići u Oštru Luku. Samo da me prođe ova sikiracija oko Grebnica.
(Đuro Kesić Pole)
Živimo u naprednom društvu, bolje nismo ni zaslužili!
Pročitao sam neki dan tu rečenicu i odmah poželio da nešto napišem o Daytonu na naš Posavski, pa i još uže, na naš Domaljevački način. Iako između te rečenice i Daytona vjerovatno nema nikakve stvarne veze, meni je odnekud prva asocijacija na nju bila upravo Dayton.
Dare legenda!
Darko Matic u Daytonu
I ne znam da li je ikada ijedan Domaljevčanin bio u tom američkom gradu države Ohajo, osim Darka Matića – Dareta, koji je prije desetak godina kao «biker» proputovao tim krajem i fotoaparatom zabilježio to putešestvije. Ako jeste, neka je. treba. Neka nam se javi. Sigurno bi imao što reći, što ne mogu danas ja.
Kaže mi Dare neki dan da je to bogat i predivan kraj, ni nalik na našu Posavinu. Moram mu vjerovati, jer ne mogu provjeriti. Prošetao sam ipak malo Internetom da se biografski i etimološki upoznam sa tim američkim gradićem poznatim po dvije stvari: prvo, da je to američka vojna baza i drugo, da je tamo, u okrilju međunarodne zajednice «sklepan» naš Ustav.
Oni ponosniji kažu da je tamo završen, a oni oprezniji kažu da je tamo (privremeno) zaustavljen, rat u Bosni Hercegovini. Ja nisam bio neoprezan kada sam upotrijebio izraz «sklepan», jer sve drugo osim prekida vojnih dejstava u BiH, liči na to objašnjenje.
Implementacija entiteta
Znam da će mnogi požuriti da me iskritiziraju jer im je Dayton puno toga značio u životu, pogotovo materijalno, ali sa takvima nikada se u životu nisam nikada slagao, pa zašto bih danas. Svojevremeno sam i jednu šaljivu «rugalicu» napisao na tu temu, pa ću je, evo, prvi put u životu, prepustiti sudu javnosti. Da ne bi odbio čitaoce od daljeg čitanja, obavještavam vas da neću prepričavati odredbe tog dokumenta, neću ga ocjenjivati sa ustavnopravnog, niti ću se izjašnajvati o njemu sa političkog stanovišta (o tome, apsurdima međunarodnih zakona, biće riječi u jednom od narednih priloga).
Prekinut ću ovdje pisanje o tome i uputiću se do, kako se to moderno kod nas na našem hrvatskom jeziku) kaže, implementacije tog sporazuma (Ustava) na našem posavskom terenu. Idem do granice Entiteta (entiteti su djeca Daytona) da se uvjerim u našu stvarnost koju svakoga dana gledamo, a ne vidimo, slušamo, a ne čujemo, pipamo, a ne osjećamo. Ne moram putovati daleko. Samo ću do Grebnica, Brvnika ili do Oštre Luke. To su mjesta koje je «usrećio» Dayton.
Diraj me nježno

Tamo se «nježno» dodiruju Federacija BiH i Republika Srpska, tamo se «grubo» sudaraju općine Domaljevac-Šamac – Bosanski Šamac i Orašje, tamo se s nevjericom «susreću» Grebničani (ovi i oni), Brvničani (ovi i oni) i Oštrolučani (ovi i oni). Ni za živu glavu neću bez svog Fuji Finepixa, jer i vi dragi posjetioci DOM@ljevac, morate vidjeti kakvu je logiku u Daytonu potpisala trojka u sastavu Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević i njihov neprikosnoveni mentor – Richard Holbrooke.
Narodna policija pod trešnjom
Dakle krećem. Idem prvo u Grebnice. Sjedam u auto, vozim polako, jer naša narodna policija svakodnevno vreba kod Jakoba Đokina kuće ili ispod visoke trešnje na putu za Grebničku crkvu. Poveze li se preko 50 na tom putu, sljeduje opomena, novčana kazna ili prijava, ovisno od toga da li si iz ovih krajeva ili si sa strane. Ili si jednostavno prekardašio. Iskreno, i ja često povezem puno brže nego što propisi dopuštaju, ali na toj relaciji je relativno slaba naseljenost pa čovjek da malo oduška konjskim snagama koje ga vuku. Danas voziv pametno.
Domaljevac mi izgleda nekako lijep i uređen. Od Đizine kuće do Lecijeve ima stvarno predivnih kuća. Gotovo za razglednice. Dvorišta uredna i odnjegovana. Prekrasno cvijeće. Fasade živih boja. Zelenila za oči i dušu.
Bazik na prodaju
Bazik (oprostite mi dragi Bazičani) mi djeluje pusto. Maleno pa još pusto. Na jednoj kući tabla «NA PRODAJU». Saznajem da je to kuća Ive Lukača, bivšeg predsjednika Komiteta i Suda, sada umirovljenika iz Županje. Tristo metara dalje opet natpis „ KUĆA NA PRODAJU“. Znam da je mnogo bazičana preraslo svoje mjesto i odselilo «kud koji mili moji». Volim što ga pamtim iz sretnijih vremena, kada je pola bazičana u svako doba čučilo na gati. S ove perspektive, Bazik nema šansi. Dok se nešto ne promijeni. Usuđujem se reći, prvo vlast! Na kraju Bazika lijepo uređena kuća Dragana Lukača. I Dragan je blizu mirovine. Spremali se to on za „povratak“ Baziku? Bilo bi lijepo. Dobrodošao kući Dragane!
Opet mine

Grebnice mi začudo izgledaju normalno. Bar dok im se ne zaviri u dušu. A duša je negdje u unutra, u sredini, na granici kojoj se približavam. Ne mogu reći da Grebnice nisu lijepe. Urađeno je mnogo na infrastrukturi, ali se još uvijek vide posljedice rata. Dosta kuća je još išarano mecima, drveće je masakrirano gelerima i svakojakim kuglama, Školska sportska dvorana liči na ratno strašilo, pokraj puta još mnogo oznaka «MINE». Osnovna škola, koju je financirala Japanska vlada, nova je i blista u svojoj ljepoti. Djeca se igraju ispred škole jer još uvijek nemaju uvjeta da se igraju kao sva druga djeca.
Kraj svijeta
Malo naprijed, svakakvih znakova i tabli. Zastajem. Tu je kraj ili početak? Početak ili kraj? Ovdje se nalazi daytonska crta, granica entiteta, granica Općina, granica sela i nevidljiva granica svjetova. Bila je do prije deset godina i stvarna granica, jer se dalje nije moglo. Bilo je prokopano. 80 metara raskopane ceste. Kažu da je za to trebalo „šamčanima“ 40 tona eksploziva. Pamte to mnogi. Krvlju je obilježeno.
Sada tih 80 metara ima najbolji asfalt. Vidi se golim okom da je nov. Teško povjerovati ko nije nikada vidio. 80 metara raskopane ceste, toliko duboke da bi autobus mogao stati u tu jamu a da se ne vidi. Valjda zamišljeno, da se nikada više ne popravi: Da tu bude kraj svijeta.
Jedno vrijeme i bijaše, ali ih onda zajebaše. Fotografiram sve oko sebe. 13 godina je iza Daytona, ali se ipak nekako nelagodno osjećam. Oštrim pogledom tražim one koji proviruju kroz prozore i gledaju šta ja to muljam okolo. Tišina. Nigdje nikoga.
Dan škole
Desno od mene je bara. Danas suva. Nekada davno, tamo je bilo igralište na kome su Krsta, Cvanco, Ćutan, Žika, Res i ostali razvaljivali u nogometu. Prisjećam se da sam jednom i ja igrao tamo, za Dan škole, kada sam imao jedva deset godina. Išli smo svi učenici domaljevačke škole pješke do Grebnica. Dvoje po dvoje. Noge nam otpale.
Lijevo, tabli na pretek. Informacija da ti pamet stane. Čini mi se da su sve u Federaciji. Odatle prema Federaciji kao da život počinje, a odatle prema Republici Srpskoj kao da umire. Pade mi na pamet pitanje: Jesu li se za to borili? Glupo, ali iskreno.
Dejtonska crta bez naroda
Stao sam kraj kuće pokojnog Luke Abramovića - Frlje. Usuđujem se ući pred kuću. Znam da tu više niko ne živi. Luka je tragično završio. Ima „DOORS“. Domaljevačka firma za proizvodnju tišljeraja. Vodi je Fifa i kompanija. Dobri momci. Nalazim u prostranoj proizvodnoj hali „Hrabrog“ i još jednog radnika. Čini mi se poznat, ali me mrsko pitati ko je. S neba u rebra, pitam: gdje je ovdje Daytonska crta? Kažu da ne znaju točno. Tu je negdje. Dvaest metara tamo, dvaest vamo. Zna bolje Šatija, zovi njega, eno ga pred kućom. Zovi komšiju, susjeda. Nezgodno mi. Zovu oni. Eto ga. Naslonio se na ogradu, susretljiv. Znam tog čovjeka. Redovan je nedjeljom na hrtaroškoj fešti kod crpne stanice. I sam je hrtaroš. Pitam ga isto pitanje. Kaže mi bez uvijanja: crta je iza Zebecove kuće, a prije Đusine kuće.
I onda ide sve ono na dva. Dva entiteta, dvije općine, dva sela, dva naroda. DVA SVIJETA. A samo jedna država. Dejtonska Bosna i Hercegovina.
Sve mi je tu "nenormalno" osim jednog. Ovdje je sve višak, osim naroda.
I to onih koji su oduvijek živjeli ovdje i tako se osjećali. Grebničana. Gdje su sada?
Nicija zemlja
Znači, Daytonsak linija nije ovdje u avliji Luke Abramovića. Ne znam, odgovara Šatija. „Oni“ granicu postavljaju gdje hoće. Pogledaj da struja (žice) iz Federacije dolaze na Zebecovu kuću i tu je kraj, a pogledaj da na Đusinu kuću dolazi iz RS i tu je opet kraj. Od Zebecove kuće do Đusine je „ničija zemlja“. DAYTON. Grebnički "Checkpoint Charlie".
Stvarno je tako. Pogledam još jednom bolje da se ne zajebem. Istina. „Jebem ti Dayton i sve one koji ovo stvoriše i nazvaše ga „normalnim“, ote mi se. Sva sreća niko nije čuo.
Zebeca nema, ima kuća, Đuse nema, ima kuća. Oba naiđu. Đusa je sad visoki funkcioner općine Kukuruzari kod Kostajnice u Hrvatskoj. Nekada je bio ugledan Grebničanih. Vrijedan i napredan. Poduzetan. Znam Đusu. Dayton, Dayton. Zar je moralo biti baš oavko. Da li ima ikoga kome ovo konkretno stanje odgovara, a da je pametan? Dabome da djeca iz RS, 100 metara od onako veleljepne škole, koja se nalazi u Federaciji BiH, ne idu u tu školu. Dabome, kako mi odjednom posta mrska ta obična riječ. Kako je stvarnost surova? Šatija mi pokazuje kuda su prolazile „njihove“ tranšeje. 100-200 metara bliže, bile su „naše“. „Čuli smo gdje razgovaraju“. A, pogledaj tamo dole!. Ona šuma je još minirana. Odatle se živ ne vraća. Mogul slikati sve ovo? Slikaj koliko hoćeš. Slikam sve.
Naguzne mine i "Berlinski zid"

Slikam i jedan poljski WC na kome piše MINE. Valjda „naguzne“. Malo šale u ovoj ozbiljnoj temi. I jednog kera koji opominje da iza njega i nije pametno ići (slika sasvim gore). Dalje je pakao. Daytonski. Goni me želja da sve to idem još jednom polako, natenane, razgledati.
Perica Mišić, daytonsku crtu neki dan nazva „Bosanski Berlinski zid“. Da, da. Berlinski zid. Samo ovaj zid je moderan, američki, nevidljiv. Toliko nevidljiv, da se sve oko njega dobro vidi. Ko ne vjeruje neka dođe. Ne mogu se načuditi da tu Srbi nisu istakli onu veliku tablu "Odavde počinje Republika Srpska". Obično se utrkuju gdje će je sve postaviti. Što veću. Vole kad to iritira „federalce“. To je jako bitno za podizanje nacionalne svijesti.
Izlazim na cestu da to još jednom pogledam. Eto, ubijte me ako bi znao objasniti gdje se to završava crta, a počinje linija - daytonska. Tu je negdje između Zebeca i Đuse. Između dva Grebničanina. Dobro su prošli. Oni se bar ne mrze. Oba su Hrvati i oba vole Grebnice. Dobro prođoše.
Alija, Franjo, Slobo & Richard
Gore je prošao neki Lučanin. Moram otići tamo. Tamo postoji čovjek, domaćin, kome Dayton cijepa avliju na dva entiteta. I opet ide sve na dva. Ali danas mi je i ovo dosta sa Grebnicama. Nasikirao sam se. Idem kući. Sve bi ovo najradije riješio sočnom psovkom, ali ne psujem. Nije dobro protiv Boga. Istina, Bog nema sa ovim nikakve veze, osim što je stvorio ljude kao što su Alija, Franjo, Slobodan, Richard i sve one ostale kojima je ova crta, koju drugi zovu linija, treći linea - sasvim normalna.
Postaviću na kraju pitanje? Ili su oni (ne)normalni ili ja? Svi nismo „normalni“.
Jebem vam Dayton!
Mogu i ja nekada protiv sebe. Opsovah, i tako olakša dušu. Obećavam otići u Oštru Luku. Samo da me prođe ova sikiracija oko Grebnica.
(Đuro Kesić Pole)
- Maraschino
#47 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
popajic wrote:Svi mi,izgleda,mislimo da smo pametnjakovici,a svi smo doboga izradjeni-samo sto je to,nakon svih patnji,nekima tesko shvatiti.@Maraschino,
Jeste,mi smo prezivjeli,ali mnoooogi nisu.Zar nije logicno razmisljanje:kad smo u svakom pogledu bili najslabiji i ako se bez podjele drzave nije moglo prezivjeti - sto je onda ne podijelise na vrijeme(ah...),da bar ljudi ne stradaju.A bilo je ponuda,znas i sam.
Ali ne,cekalo se da armija BiH stasa,ojaca,da pocne biljeziti stvarne pobjede i bas TADA-Dayton.Da nas zaustavi,da nas rasparca,da nas zatruje za bogzna jos koliko generacija.
I osta za sva vremena zapisano,tamo u nekoj americkoj vukojebini da su TRI zaracene strane potpisale mir(!?)Heej,3 zaracene strane!
Agresija,kao zvanicna cinjenica,nestade iz akata.Nestade Republika iz naziva drzave.
Poklonise galantno 50% drzave nikom drugom do njenom dzelatu.I to sve NAKON tolikih nasih zrtava.
To ne mogu zaboraviti i aminovati samo zato sto sam JA svoju guzicu slucajno spasio.
Uz svo uvazavanje tvojega misljenja, samo bih ovo prokomentarisao.
RBiH je bila priznata, zasto dodjose oni silni pregovaraci i posrednici i od agresije stvorise tri strane u sukobu. U svakoj normalnoj zemlji, to da se desilo imalo bi karakret agresije potpomognute petom kolonom i bilo bi naredjeno da se agresor povuce ( sto je i ucinjeno sa bezbroj rezolucija) a teroristicke grupe koje ratuju protiv legitimne i legalne vlade, moraju biti razoruzane i stavljene pod kontrolu. NE, to se nije desilo pa su Vens, Oven, Karington... sve ucinili da imaju tri strane, dakle, krenulo se sa pretpostavkom da moraju postojati teritorije za sve etnicke grupe i time je podjela zapoceta. Ovo isto govori o MZ, Europi, UN-u... i svima koji su doprinijeli da se BiH teritorijalno dijeli po etnickim kriterijumima. Ko je nas pitao sta mi zelimo, tako ti je uzmi ili nastavi ratovati pa ko prezivi neka prica o propustenim prilikama.
- Vodenjak
#48 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Necu se ovdje osvrtati na bezobrazno udaranje po licnosti sagovornika kojim se sluzis. Reci cu samo da bi se trebalo barem malo vise postovanja imati prema ljudima koji su vani i ciji se boravak u zemljama u kojima se nalaze zasniva ISKLJUCIVO na tome da su zrtve rata. Rata u kojemu, zasto ne reci i to, mnogi od nas nismo imali priliku da stanemo pod zastavu opcije koja se bori za onakvu BiH kakvu smo zeljeli i za kakvu smo se na referendumu opredijelili.palermo wrote:.Vodenjak wrote:Bas me zanima cije drzavljanstvo @Drvosjeca ima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa eto Palestinci nisu pristali na podjelu koja im je nudjena 1948. godine pa gdje su danas? Vojno, kulturno, ekonimski i kao narod su svedeni na nestajanje. Istrajavanje na tzv. Ustavu R.BiH bi Bosnjake odvelo u nestanak jer je opcija bila potpisi ili ostavi. Ovi gore naruceni PDF fajlovi dolaze od covjeka koji nista drugo i ne radi osim sto po citave dane posta slicne gluposti i dezavujise mladje, necu reci labilnije, clanove ovog foruma. Ponekad se pitam da li je Fair program ili ziva osoba?
Same za sebe kazu sve...
Pa znaš šta jarane, da li bi istrajavanje na ustavu Republike BiH značilo nestajanje Bošnjaka ili ne bi značilo nikada nećemo otkriti.Ono što je u priličnoj mjeri vjerovatno jeste da bi istrajavanje na Ustavu Republike BiH značilo nastavak rata.E sad, iskreno da ti kažem ja ni sa tim nemam nekih problema, možda se trebalo ratovati i dalje ( ja ne mislim da se trebalo, al mož biti da se ja i varam, ne bi bilo prvi put),naravno ishod je vrlo neizvjestan,al bože moj i život je neizvjestan.
Samo onako iskreno mislim, da je jako nemoralno iz sigurne daljine, pozivati se na neka načela,boriti se za navodnu pravdu, a pri tome tvoja djeca i ti ste na sigurnom, bez rovova i pušaka u rukama, sa Bosnom u srcu, al bogami i guzicom zavaljenom u meki naslonjač.Mislim, svima vama, i tebi u Švedskoj, i Fair Life u Australiji i Omar Little u Kanadi, svima su otvorena vrata Bosne i Hercegovine, mnogo se nama šta ovdje ne sviđa, mnogi bi od nas nešto drukčije napravili,mnogo bi šta mijenjali,bujrum brate, ne biste bili prvi koji su se vratili, koji su zamijenili vašu sadašnju realnost ovom našom sadašnjom realnošću,i bore se, pokušavaju, ovako ili onako da učine ovu zemlju boljom nego što jeste sada.I tek onda bi tvoji i postovi tvojih drugara dobili na vjerodostojnosti.A ako nećeš (nećete) razumjet ću naravno, samo razumi i ti mene,više cijenim onog BH fanatikosa koji pređe hiljade kilometara da bi sa zastavom u ruci navijao za BiH iako možda i zna da će opet žalostan izaći sa utakmice, ali čeka, nada se , živi za taj majušni trenutak pobjede.I dok čeka, ne prestaje navijati.
Mislim, niko vam ne može zabraniti da mislite što hoćete, da pišete što hoćete (gluho bilo da bi iko to i pomislio), al eto, htio bih da ti kažem da ove priče baš teško neko ovdje može ozbiljno shvatiti.I ne mislim da te iko može optužiti za manipulisanje sa mladim i nejakim ljudima, isuviše su te priče , kako bih ti rekao, ma brate glupe
Tvoja i razmisljanja @drvosjece u postu koji sam citirao najbolji su dokaz tome. Izvini, ali tvoja i moja BiH sasvim sigurno nisu iste drzave. Jer, tvoja je produkat upravo Karadziceve vizije dok se moja jos uvijek oslanja na gore pomenuti referendum.
E sad, to sto sam ovdje a ne dole da se za tu i takvu BiH borim stvar je samo prostog pragmatizma! Znam da nemam SHANSE!
A pominjem pragmatizam jer je upravo to bilo ono sto je bilo i ostalo nepoznanica ljudima koji su vodili bosanskog covjeka od ´90.
Ti su ljudi veliki dio Bosanaca odveli u smrt, drugi dio u dozivotno izbjeglistvo a ostatak ususkali u neudobnu beshiku koju beshikom cini samo to sto je se moze ljuljati bas onako i onoliko koliko tim istim ljudima prahne.
p.s. Ja mislim da se NIJE trebalo ratovati dalje!
Sta vise, mislim da se UOPSTE nije trebalo ratovati!
Bili bi cetnici zadovoljni sa mnogo manje da im se dalo nego sa ovim sto su dobili nakon sto su nas degenjecili 3 i pol godine!
p.p.s. I zanimljivo da se niko ni ne osvrce na moje pitanje drzavljanstva RS-a i drzavljanstva Federacije....
Toliko o drzavi BiH i pobjedi nad agresorom!
-
zavrzlama
#49 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Meni je najsmjesnija ova revolucionarna parola..
U dejtonu dato "srbima" pola BIH..isto ko da je ARBIH imala kontrolu nad 100% teritorije BIH 1995-e,pa neki bosnjak na pregovorima u dejtonu radi stvaranjaq bosnjikistana dao pola teritorije onim anamo....
...neki misle da je se u Dejtonu reklo "ne" dejtonskom mirovnom sporazumu..da bi MZ promijenila misljenje ...skinula embargo na oruzje,izvrsila vojnu intervenciju protiv karadjicevih snaga i podrzala Hrvtaski recept za normalizaciju BIH....
U dejtonu dato "srbima" pola BIH..isto ko da je ARBIH imala kontrolu nad 100% teritorije BIH 1995-e,pa neki bosnjak na pregovorima u dejtonu radi stvaranjaq bosnjikistana dao pola teritorije onim anamo....
- Maraschino
#50 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu
Ovo gore nisam ni procitao, nego da prokomentarisem ovo boldirano,Necu se ovdje osvrtati na bezobrazno udaranje po licnosti sagovornika kojim se sluzis. Reci cu samo da bi se trebalo barem malo vise postovanja imati prema ljudima koji su vani i ciji se boravak u zemljama u kojima se nalaze zasniva ISKLJUCIVO na tome da su zrtve rata. Rata u kojemu, zasto ne reci i to, mnogi od nas nismo imali priliku da stanemo pod zastavu opcije koja se bori za onakvu BiH kakvu smo zeljeli i za kakvu smo se na referendumu opredijelili.
Tvoja i razmisljanja @drvosjece u postu koji sam citirao najbolji su dokaz tome. Izvini, ali tvoja i moja BiH sasvim sigurno nisu iste drzave. Jer, tvoja je produkat upravo Karadziceve vizije dok se moja jos uvijek oslanja na gore pomenuti referendum.
E sad, to sto sam ovdje a ne dole da se za tu i takvu BiH borim stvar je samo prostog pragmatizma! Znam da nemam SHANSE!
A pominjem pragmatizam jer je upravo to bilo ono sto je bilo i ostalo nepoznanica ljudima koji su vodili bosanskog covjeka od ´90.
Ti su ljudi veliki dio Bosanaca odveli u smrt, drugi dio u dozivotno izbjeglistvo a ostatak ususkali u neudobnu beshiku koju beshikom cini samo to sto je se moze ljuljati bas onako i onoliko koliko tim istim ljudima prahne.
p.s. Ja mislim da se NIJE trebalo ratovati dalje!
Sta vise, mislim da se UOPSTE nije trebalo ratovati!
Bili bi cetnici zadovoljni sa mnogo manje da im se dalo nego sa ovim sto su dobili nakon sto su nas degenjecili 3 i pol godine!
p.p.s. I zanimljivo da se niko ni ne osvrce na moje pitanje drzavljanstva RS-a i drzavljanstva Federacije....Toliko o drzavi BiH i pobjedi nad agresorom!
Vodenjak
Koliko je vazno i kakav znacaj ima drzavljanstvo RS tako ce biti vazna i RS, dakle NISTA ali na papiru stvarno postoji. U tome je poenta, bit ce je a neces ni znati kada si usao a kada izasao iz iste.