Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

jefferson

#101 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by jefferson »

Zasto pametnjakovici ( ovdje na forumu) ne oslobodise ovu teritoriju pa da sjednemo za sto i da se u miru dogovorimo da podjele nece biti. Ko to od vas zamislja da bi mi mogli vlastitim snagama unistiti ono sto je NATO unistio ? Sta mislite koliko bi jos rat trajao da smo morali mi da unistimo sva skladista MTS-a, sve releje i infrastrukturu koju su imali JNA i VRS ? Da li bi mi sada pisali na ovom forumu, koliko bi nas prezivjelo...a sve smo imali osjecaj da smo toliko snazni ali to je bio lazni osjecaj. Stanje na terenu je bilo drugacije. Neka Dejtona, mozda je meni, mozda tebi spasao zivot a ove prividne podjele, nestat ce kako su i nastale.

Bas si me onako iskreno nasmijao![/quote]

možda bi ozbiljnije zvučao da je umjesto riječi prividne koristio riječ prirodne.[/quote]

I za tvoje se vjetrove zna odakle pusu ;)[/quote]

Jes tako je! Prirodne. Zasto bi npr. muslimanska, hrvatska i srpska djeca zajedno ucila kada mogu odvojeno da uce i pri tom da mrze jedni druge.
Znaci Osa, po tebi ja trebam da se striktno zenim muslimankom, jer je to prirodno. Znaci moja sadasnja djevojka koja je muslimanka/hrvatica nije prirodna pojava?
Vise gluposti i jada ne procitah dugo i to samo u jednoj recenici![/quote]

ništa ti ne shvaćaš, nije pitanje da li se mora učiti odvojeno ili zajedno, naglasak je na tome "mora", to ne smije postojati, ako su ljudi odlučili zajedno onda zajedno, ali kod većine ljudi u bih to ne prolazi, postoje zakoni kojih se treba držati, barem dok se ne donesu drugi. a pitanje ženidbe, bilo bi smiješno da nije tragično, ništa ti ne moraš , ženi koga hoćeš ili onog tko se želi udati za tebe. šta misliš da ti tek kažu da moraš ženiti tu i tu(bar u islamu to nije nepoznanica), kao što bi ti rekao da djeca moraju ićio zajedno u školu iako to njihovi roditelji ne žele i zakoni ne propisuju.i na kraju samo bolesnici uče djecu da mrze, normalni ljudi ih uče da poštivaju druge i drugačije, ali isto tako da vole i bore se za svoje.[/quote]

Slusaj, boli me k... sta koja religija kaze na to s kim se ja trebam zenit. Ti si rekao PRIRODNA pojava, sto znaci da je po tebi PRIRODNO da se ljudi djele.
Ljudi u mojoj okolini su odlucili ZAJEDNO da su mjesani brakovi, druzenje, i ucenje pod istim krovom OK! Tos to ti smatras da je aparthedj OK, ili neonacizam je tvoj problem, ali valjda to tako treba, jer napose, Rvatska ce nas u Europu uvest!
jefferson

#102 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by jefferson »

[
osa

#103 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by osa »

jefferson wrote:Zasto pametnjakovici ( ovdje na forumu) ne oslobodise ovu teritoriju pa da sjednemo za sto i da se u miru dogovorimo da podjele nece biti. Ko to od vas zamislja da bi mi mogli vlastitim snagama unistiti ono sto je NATO unistio ? Sta mislite koliko bi jos rat trajao da smo morali mi da unistimo sva skladista MTS-a, sve releje i infrastrukturu koju su imali JNA i VRS ? Da li bi mi sada pisali na ovom forumu, koliko bi nas prezivjelo...a sve smo imali osjecaj da smo toliko snazni ali to je bio lazni osjecaj. Stanje na terenu je bilo drugacije. Neka Dejtona, mozda je meni, mozda tebi spasao zivot a ove prividne podjele, nestat ce kako su i nastale.

Bas si me onako iskreno nasmijao!
možda bi ozbiljnije zvučao da je umjesto riječi prividne koristio riječ prirodne.[/quote]

I za tvoje se vjetrove zna odakle pusu ;)[/quote]

Jes tako je! Prirodne. Zasto bi npr. muslimanska, hrvatska i srpska djeca zajedno ucila kada mogu odvojeno da uce i pri tom da mrze jedni druge.
Znaci Osa, po tebi ja trebam da se striktno zenim muslimankom, jer je to prirodno. Znaci moja sadasnja djevojka koja je muslimanka/hrvatica nije prirodna pojava?
Vise gluposti i jada ne procitah dugo i to samo u jednoj recenici![/quote]

ništa ti ne shvaćaš, nije pitanje da li se mora učiti odvojeno ili zajedno, naglasak je na tome "mora", to ne smije postojati, ako su ljudi odlučili zajedno onda zajedno, ali kod većine ljudi u bih to ne prolazi, postoje zakoni kojih se treba držati, barem dok se ne donesu drugi. a pitanje ženidbe, bilo bi smiješno da nije tragično, ništa ti ne moraš , ženi koga hoćeš ili onog tko se želi udati za tebe. šta misliš da ti tek kažu da moraš ženiti tu i tu(bar u islamu to nije nepoznanica), kao što bi ti rekao da djeca moraju ićio zajedno u školu iako to njihovi roditelji ne žele i zakoni ne propisuju.i na kraju samo bolesnici uče djecu da mrze, normalni ljudi ih uče da poštivaju druge i drugačije, ali isto tako da vole i bore se za svoje.[/quote]

Slusaj, boli me k... sta koja religija kaze na to s kim se ja trebam zenit. Ti si rekao PRIRODNA pojava, sto znaci da je po tebi PRIRODNO da se ljudi djele.
Ljudi u mojoj okolini su odlucili ZAJEDNO da su mjesani brakovi, druzenje, i ucenje pod istim krovom OK! Tos to ti smatras da je aparthedj OK, ili neonacizam je tvoj problem, ali valjda to tako treba, jer napose, Rvatska ce nas u Europu uvest![/quote]

ti izgleda ne živiš u bih niti blizu bih, pa da su ljudi u bih tako odlučili niti bi bilo rata niti današnjih problema, upravo je suprotno zbog nemogućnosti zajedničkih rješenja ljudi u bih su odlučili da žive jedni pored drugih, ali da se bar ne kolju i da si ne pale imovinu, i to je nekakav nepredak u odnosu na ono što je bilo prije 13 godina, možda nekad bude i ovako kako ti želiš, ali to je proces.
jefferson

#104 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by jefferson »

Tamo odakle ja dolazim pola mojih prijatelja i prijateljica je u mjesanom braku i bogami tako ce i ostati!
Vodenjak

#105 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Vodenjak »

osa wrote:

ti izgleda ne živiš u bih niti blizu bih, pa da su ljudi u bih tako odlučili niti bi bilo rata niti današnjih problema, upravo je suprotno zbog nemogućnosti zajedničkih rješenja ljudi u bih su odlučili da žive jedni pored drugih, ali da se bar ne kolju i da si ne pale imovinu, i to je nekakav nepredak u odnosu na ono što je bilo prije 13 godina, možda nekad bude i ovako kako ti želiš, ali to je proces.

To sto se ne mogu naci zajednicka rjesenja, ponajmanje je do obicnih gradjana BiH, pa ma kom stadu pripadali.
Bosanci i Hercegovci su kroz svoju dugu istoriju pokazali da i te kako znaju zivjeti zajedno.
Nikada do sada se nisu potukli izmedju sebe a da na njih nije izvrsen pritisak sa strane pa makar to bila Turska, Austrougarska, Njemacka, Srbija, Hrvatska... Sve i jedan od navedenih osvajaca, agresora, nerijetko zlocinaca, pokusao je po onoj staroj "zavadi pa vladaj" i uspijevao. Neko duze neko krace ali - na kraju su svi odreda prnuli u chabar.
Sad preostaje jos da se to desi sa Srbijom i Hrvatskom i da se za sva vremena rijesimo dushebriznika kojima je hobi ratovati za prava svog naroda - u tudjoj kuci! :oops:
pjo

#106 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

Vodenjak wrote:
To sto se ne mogu naci zajednicka rjesenja, ponajmanje je do obicnih gradjana BiH, pa ma kom stadu pripadali.
Bosanci i Hercegovci su kroz svoju dugu istoriju pokazali da i te kako znaju zivjeti zajedno. :oops:

Kako to mislis "znali zivjeti zajedno", pa kad je Austrija anektirala Bosnu dobar dio Muslimana je pruzao otpor dok su Hrvati bili za ulazak AU vojske. Pogledaj "bratoubilacki" rat za vrijeme drugog svjetskog rata, pa i ovaj zadnji ?
Vodenjak

#107 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Vodenjak »

pjo wrote:
Vodenjak wrote:
Bosanci i Hercegovci su kroz svoju dugu istoriju pokazali da i te kako znaju zivjeti zajedno. :oops:

Kako to mislis "znali zivjeti zajedno", pa kad je Austrija anektirala Bosnu dobar dio Muslimana je pruzao otpor dok su Hrvati bili za ulazak AU vojske. Pogledaj "bratoubilacki" rat za vrijeme drugog svjetskog rata, pa i ovaj zadnji ?
Kad budem imao vremena, nacrtacu ti... :zzzz:
mostarac

#108 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by mostarac »

pjo wrote:
Vodenjak wrote:

Kad je Austrija anektirala bosnu i hercegovinu njena vojska je bila u bosni i hercegovini vec 30 godina. To se uci jos u osnovnoj skoli. Ako vec zelis da se udaras necim kao arguemntom, onda bar nauci osnovne pojmove toga o cemu raspravljas.
Kako ne znas ni osnovne pojmove, tvoje izjave se uzimaju samo kao izjave propagandom ispranog mozga kojem je potrebna ozbiljna denacifikacija, al jebiga ti jos uvijek pises po forumu mada mi nije jasno kako ti se to dozvoljava.
pjo

#109 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

mostarac wrote:
pjo wrote:
Vodenjak wrote:

Kad je Austrija anektirala bosnu i hercegovinu njena vojska je bila u bosni i hercegovini vec 30 godina. To se uci jos u osnovnoj skoli. Ako vec zelis da se udaras necim kao arguemntom, onda bar nauci osnovne pojmove toga o cemu raspravljas.
Kako ne znas ni osnovne pojmove, tvoje izjave se uzimaju samo kao izjave propagandom ispranog mozga kojem je potrebna ozbiljna denacifikacija, al jebiga ti jos uvijek pises po forumu mada mi nije jasno kako ti se to dozvoljava.

Stvar nije tako jednostavno kao sto ti mislis.

Ovdje mozes procitati kako je ono sto ti nazivas " vojna okupacija" ustvari bila unaprijed tajno dogovorena aneksija BiH izmedju Austrije i Turske.

http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp ... osen57.htm

Sam politicki cin "aneksije" je nist adrugo nego legalizicija stanja nastalog nakon stvarnog - vojnog prikljucenja ili "aneksije".

Inace, iz tvojih rijeci izbija bijes. Pretpostavljam da te izivciralo kad sam rekao da su najzesci Bosnjaci oni u dijaspori koji iz sigurnih fotelja zagovaraju jos jedan rat. Ostajem kod te svoje tvrdnje a ti mi svojim pricama samo dajes potvrdu.

Inace, ne znam sto mislis kad spominjes "denacifikaciju". Ne brijem na nikakve naciste, ne zanimaju me Ustase (pretpostavljam ni tebe iako su i tvoji sunarodnjaci tamo bili u nemalom broju (navodno su se Hrvati lazno dozivali muslimanskim imenima)) tako da ove tlapnje o "denacifikaciji" ostavi za sastanke tajne udruge obozavatelja saveza socijalisticke omladine u dijaspori kad vas bude posjecivao Sejdo Komsic.
popajic

#110 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by popajic »

@pjo,
Jebote,jesi zatrovan nekom mrznjom !!!
Pojam bratoubilacki rat se najcesce koristi da se kamufliraju profashisticki nacionalizmi.
Za vrijeme oba rata se vodio oslobodilacki rata-gledano iz BiH perspektive.Iz perspektive druge nam dvije bratske republike,ovaj zadnji je imao prefix-osvajacki.
U BiH se uvijek zajedno zivjelo i opet ce.Doduse,ovaj put ima puno vise kocnicara tvog tipa...na nesrecu,normalnog gradjanina.
mostarac

#111 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by mostarac »

pjo wrote:
mostarac wrote:
pjo wrote:

Stvar nije tako jednostavno kao sto ti mislis.

Ovdje mozes procitati kako je ono sto ti nazivas " vojna okupacija" ustvari bila unaprijed tajno dogovorena aneksija BiH izmedju Austrije i Turske.

http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp ... osen57.htm

Sam politicki cin "aneksije" je nist adrugo nego legalizicija stanja nastalog nakon stvarnog - vojnog prikljucenja ili "aneksije".

Inace, iz tvojih rijeci izbija bijes. Pretpostavljam da te izivciralo kad sam rekao da su najzesci Bosnjaci oni u dijaspori koji iz sigurnih fotelja zagovaraju jos jedan rat. Ostajem kod te svoje tvrdnje a ti mi svojim pricama samo dajes potvrdu.

Inace, ne znam sto mislis kad spominjes "denacifikaciju". Ne brijem na nikakve naciste, ne zanimaju me Ustase (pretpostavljam ni tebe iako su i tvoji sunarodnjaci tamo bili u nemalom broju (navodno su se Hrvati lazno dozivali muslimanskim imenima)) tako da ove tlapnje o "denacifikaciji" ostavi za sastanke tajne udruge obozavatelja saveza socijalisticke omladine u dijaspori kad vas bude posjecivao Sejdo Komsic.
Prvo mene likovi kao ti nikad ne mogu izbacit iz takta sto znaci da ti apsolutno nisi sposoban izazvati bijes kod mene.
Drugo ja dijaspora nisam, a i da jesam zna se kako su gradjani ove zemlje postajali dijaspora i cijom krivicom i ko ih je to tjerao u dijasporu
Trece ja odlicno znam kako je bosna okupirana od strane austrougarske, a tvoje tvrdnje da su BiH od okupacije branili samo muslimani su totalna laz koju nicim ne mozes potkrijepiti.
Da pricas gluposti govori i sljedeca cinjenica :

Jasmin Brankovic: Okupacija Mostara 1878. godine (casopis Most 188-189)

....
Vijesti, koje su stizale iz razlichitih izvora o skorom ulasku austrougarske vojske u Bosnu i Hercegovinu, kao i Portine sluzhbene objave, da se tome niko ne treba protiviti, unijele su pravu pometnju medju stanovnishtvo Mostara.4 Kao reakcija na sve ove dogadjaje, u gradu otpochinju burna previranja. Nakon informacija iz Sarajeva o formiranju Narodnog odbora, odnosno Vlade, te njene spremnosti da organizira stanovnishtvo i pruzhi otpor okupaciji, u Mostaru je odrzhan sastanak zagovornika otpora, koji su takodjer izabrali svoje narodno predstavnishtvo. Tom prilikom je za vojnog zapovjednika izabran Alijaga Hamzic', dok je Ali-efendija Haljevac imenovan civilnim upraviteljem. Istovremeno su hercegovachki prvaci, ili, kako se navodi, ”vas narod hercegovachki, muhamedanci, pravoslavni i rimokatolici, slozhno bratimski” 26. juna (9. jula) 1878. godine uputili pismo (izjavu) austrougarskom konzulu u Mostaru Stratzu. U pismu istichu svoju podrshku provodjenju reformi i povratku izbjeglog krshc'anskog stanovnishtva iz Dalmacije, te zauzvrat mole austrougarsku vladu, da umjesto najavljenih okupacionih trupa imenuje i uputi u ove krajeve povjerenstvo i potreban broj chinovnika.

Pismo su svojim potpisima i pechatima ovjerili: muftija hadzhi Mustafa ef., hadzhi Arif ef., hadzhi Shakir ef., predsjednik obc'ine (mostarske – pr. aut.) Alajbegovic', Odbor krshc'anski, Odbor pravoslavni, Ibrahim beg Kapetanovic' od Ljubushkog, Mustajbeg Lakishic', Mustafa ef. Oruchevic', Ibrahim beg Bashagic' od Nevesinja, Ismail aga Sharic' od Stoca, Mula aga od Gacka, Alaga Dizdar, hadzhi Mustafa ef. C'emalovic', hadzhi Mustafa Trklja od Stoca ispred sva tri milleta, te chlanovi obc'ine (mostarske) Alaga Hamzic', Mustafa aga Hadzhi Selimovic', Mihajlo Anichic', Risto Shantic', Gjorgjo Jelachic', Jovan Soldo, Juro Bashadur, Blazhko Zelenika i Shimun Milic'evic'.
izvor za potpisnike pisma: Haus-, Hof- und Staatsarchiv Wien, Politisches Archiv des Ministerium des Aussern, Kt 225, fol. ....
Cetvrto kad spominjem denacifikaciju onda se jasno zna sta mislim. ti mozda deklarativno odstupas od ideologija koje su zasjele u zagreb 1941. godine, ali sustinski ono sto radis i pises je upravo to i iz svake tvoje rijeci izbija mrznja, krvolocnost i zelja za zatiranjem svega sto nije hrvatsko, potpomognuta temeljitim propagandnim materijalom kojim su ti nafilovali to sto su vec nafilovali.

A sad pa-pa dok se ne naucis pricati jezikom argumenata, a ne jeziko krvolocnosti, fasizma i mrznje.
pjo

#112 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

mostarac wrote: A sad pa-pa dok se ne naucis pricati jezikom argumenata, a ne jeziko krvolocnosti, fasizma i mrznje.
Krvolocnosti, fasizma i mrznje... E genije, nisi primijetio da admini ne dijele tvoje impresije ? Valjda me zato jos i drze na ovom forumu... :mrgreen:

Pozdrav i tebi, nije mi jasno zasto si se uopce javljao kad si toliko intelektualno i na svaki drugi nacin nadmocan.
pjo

#113 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

popajic wrote:
@pjo,
Jebote,jesi zatrovan nekom mrznjom !!!

Mozes mi objasniti kakve veze ima moj post sa mrznjom ?
mostarac

#114 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by mostarac »

pjo wrote:
mostarac wrote: A sad pa-pa dok se ne naucis pricati jezikom argumenata, a ne jeziko krvolocnosti, fasizma i mrznje.
Krvolocnosti, fasizma i mrznje... E genije, nisi primijetio da admini ne dijele tvoje impresije ? Valjda me zato jos i drze na ovom forumu... :mrgreen:

Pozdrav i tebi, nije mi jasno zasto si se uopce javljao kad si toliko intelektualno i na svaki drugi nacin nadmocan.
admini ovdje mnogo sta tolerisu, al ne bi o tome.
Javio sam se zato sto volim da jedno naci misljenje formirano ispiranjem mozga lazima i propagandom ponizim i dotucem silom argumenta sto sam i ucinio :D
haj sad zdra'o
pjo

#115 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

mostarac wrote:
pjo wrote:

admini ovdje mnogo sta tolerisu, al ne bi o tome.
Javio sam se zato sto volim da jedno naci misljenje formirano ispiranjem mozga lazima i propagandom ponizim i dotucem silom argumenta sto sam i ucinio :D
haj sad zdra'o

Tvoja "pobjeda" me podsjeca na onu pricu kad je ona pusila pa ga ugrizla za neku stvar... :lol:

Pozdrav, nemam ja veze sa fasizmom, volim otvoreno raspravljati o temama i pokusavam ne biti pristran. Pametniji ljudi i od mene i od tebe su rekli da je istina "voda duboka". Ne moras niti ti bas pusiti svaki komad partizanske propagande, ipak je najveci dio njih bio nepismen a dobar dio njih su upravo presvuceni cetnici a i ustase.

Nisu ni oni bezveze uveli elitizam u svoje redove pa dijelili ordene spomenice '41 i spomenice '42 da se zna koji je "pravi" a koji je presvuceni.
fantom slobode

#116 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by fantom slobode »

Da vi uvedete kakav organizacioni odbor ponistenja "Dejton-a", dajte se organizirati, obavezno se obratite amerikancima, kod njih je potpisan, dajte ljudi konkretne akcije, ne supljirajte ovdje.Nesto slabo radite, evo prodje 12 i nesto godina, a vi nista...Vratite se na teren, pomognite da se to izmjeni...
Miralem2

#117 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by Miralem2 »

To o Rugovi pricas obicne besmislice. Ali jako si kreativan.
Šandor wrote:BiH je ušla u proces federalizacije u martu 1994. godine. Ko je bio inicijator mirovnog sporazuma u Vašingtonu? Amerikanci. Bez Amerike Hrvati nikada ne bi pristali na bilo kakav sporazum. Rat bi bio nastavljen. Do konačnog i potpunog poraza. Ne bismo imali nikakve šanse. Počeli bi jesti travu i lišće (svi koji su bili u Bosni 1993. dobro znaju o čemu govorim, bili smo na ivici umiranja od gladi).

Po vama ispade da su Srbi i Hrvati došli do konačnog cilja? Da su se borili baš za ovo što imaju danas? Kako da ne. Da je bilo tako, nikad ne bi bio ispaljen niti jedan metak.

Činjenice govore da je odnos 51 : 49 kompromis velikih sila. A nikako prevara Amerikanaca od strane Alije. Nemam potrebu da branim dotičnog...niti mislim da je ikad imao časne namjere. Ali ovo je ipak previše nebulozno. Čuj Alija prevario Amere. :-)

Da su Ameri htjeli da pošutamo druge dvije strane, podržali bi nas, sve i da smo ubijali ljude koji imaju 1/8 Srba i Hrvata u porodici. Pogledajte šta su Albanci učinili na Kosovu 1999. godine. Protjeraše sve. A i oni su se prije 1999. godine klanjali Slobi. Rugova ga je ljubio u dupe na Dedinju x puta.
ld

#118 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

Miralem2 wrote:To o Rugovi pricas obicne besmislice. Ali jako si kreativan.
Šandor wrote:BiH je ušla u proces federalizacije u martu 1994. godine. Ko je bio inicijator mirovnog sporazuma u Vašingtonu? Amerikanci. Bez Amerike Hrvati nikada ne bi pristali na bilo kakav sporazum. Rat bi bio nastavljen. Do konačnog i potpunog poraza. Ne bismo imali nikakve šanse. Počeli bi jesti travu i lišće (svi koji su bili u Bosni 1993. dobro znaju o čemu govorim, bili smo na ivici umiranja od gladi).

Po vama ispade da su Srbi i Hrvati došli do konačnog cilja? Da su se borili baš za ovo što imaju danas? Kako da ne. Da je bilo tako, nikad ne bi bio ispaljen niti jedan metak.

Činjenice govore da je odnos 51 : 49 kompromis velikih sila. A nikako prevara Amerikanaca od strane Alije. Nemam potrebu da branim dotičnog...niti mislim da je ikad imao časne namjere. Ali ovo je ipak previše nebulozno. Čuj Alija prevario Amere. :-)

Da su Ameri htjeli da pošutamo druge dvije strane, podržali bi nas, sve i da smo ubijali ljude koji imaju 1/8 Srba i Hrvata u porodici. Pogledajte šta su Albanci učinili na Kosovu 1999. godine. Protjeraše sve. A i oni su se prije 1999. godine klanjali Slobi. Rugova ga je ljubio u dupe na Dedinju x puta.
evo znam je,bio sam 1993 u zenici
jel ti znas da smo mi digli 30 000 vojnika na domobrane u lasvanskoj dolini i u zepcu,i da nije tudjman to potpisao,da bi ih opuhali
i zatim se do bola pogruhali u hercegovini
mozda je i bilo bolje da nisu potpisali,pa da smo to jednom za sva vremena rijesili
pa kad su dombrani vidjeli da je gotovo,pa su poglavniku zakukali da potpisuje
i americki pritiska sa druge strane
znamo mi dobro sta postuju domobrani i cetnci,samo kad ga opalis dobro po gubici
osa

#119 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by osa »

ld wrote:
Miralem2 wrote:To o Rugovi pricas obicne besmislice. Ali jako si kreativan.

evo znam je,bio sam 1993 u zenici
jel ti znas da smo mi digli 30 000 vojnika na domobrane u lasvanskoj dolini i u zepcu,i da nije tudjman to potpisao,da bi ih opuhali
i zatim se do bola pogruhali u hercegovini
mozda je i bilo bolje da nisu potpisali,pa da smo to jednom za sva vremena rijesili
pa kad su dombrani vidjeli da je gotovo,pa su poglavniku zakukali da potpisuje
i americki pritiska sa druge strane
znamo mi dobro sta postuju domobrani i cetnci,samo kad ga opalis dobro po gubici
i niste mogli poraziti par tisuća opkoljenih domobrana, a da zaustavio vas alija ili amerikanci ili europa ili netko drugi svaki put kad je trebalo upisati pobjedu, a frustracija, tolika vojska a zauzela i drži 24% domovine.
ld

#120 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

osa opet ti
sta ti znas o ratu u srednjoj bosni
mi smo uzeli od hrvata sta nam je bilo potrebno
uzeli smo fojnicu,vares,ovnak jer su nam bile potrebne komunikacije
uzeli smo polovinu opcina vitez,busovaca,kiseljak i n.travnik
stjerali smo domobrane i okruzili ih,i time smo zavrtali ruku tudjmanu

jel ti poznata mahala u vitezu,kilometar sa kilometar,u srcu viteza
domobrani su citavu godinu dana ih drzali u blokadi i nisu uspjeli zauzeti mahalu
cak su poslali pun kamion eksplozva i detonirali ga kod carsijske djamije,tu je bila otprilike prva linija odbrane mahale

a mahalu je baranilo izmedju 50-100 bosnjaka

ali pocetkom 94 vise nismo mogli da odrzavamo takvo stanje i digli smo vojsku i oslabili linije prema cetnicima i oko 30 000 ljudi smo poslali na lasvasku dolinu,kiseljak i zepce
da tudjamn nije potpisao,mi bi to uzeli i krenuli na hercegovinu,sta bi poslije bilo,to je stvar nagadjanja,nisam siguran,ali da mi nismo mogli uzeti ta mjesta,osa nemoj biti smjesan

sa hercegovinom bi bilo puno teze,ne radi ,,opasnih,, hercegovaca,to su pickice koje su se pokazale na g.vakufu i mostaru kad su zavaljivali jedinice iz hrvatske,vec radi zaledja i logistike
a nije lako ratovati istovremno na 3 fronta,u totalnoj blokadi
susak i tudjman nisu nimalo bili sretni kad su potpisali washingtonski sprazum,i odreci se sna o velikoj hrvatskoj
ali eto prosli su bolje nego se nadali,dobili su hrvatsku u komadu,jest da je jos kao tanka kifla
i pri tome popunjavaju knin i okolinu hrvatskim iseljenicima iz bosne

a mi smo opstali,prezivjeli,pokusavamo da gradimo neku normalnu drzavune ide nam bas lose,evo i ekonomija je zivnula,otprilike smo u bosni 50-55% za 20-30 godina bicemo dvotrecinaska vecina akoBogda,pa cemo gledati da i taj usta promjenimo,da napokon dobijemo normalnu gradjansku drzavu
svaki normalan hrvat,srbin,rom,jevrej,ko voli bosnu i smatra je svojom domovinom bice dobrodosao,a fasisti iz tih naroda imaju gdje da se isele
ld

#121 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

i jos jedna ispravka,ta vojska je zauzela vise od 24% teritorije
to si ti negdje procitao na nekom domobranskom forumu i sad po obicaju baratas tim ,,vjerodostojnim,,podatcima
da znas gdje je armija bih radila akcije i ofanzivna dejstva znao bi koliko su oslobodili teritorije
ali sto nismo u u ratu,to cemo u miru akoBogda
evo ti primjer srednje bosne
opcina kiseljak danas ima 12000 hrvata i 10500 bosnjaka,sta mislis koliko nam treba da budemo vecina,mogu se okalditi za nekih 10-tak godina akoBogda
tako ti je i u vitezu,n.trvniku,busovaci,u svakoj opcini nam bjezite za tisucu ljudi,a i u zepcu
i znas sta domobrani rade kad vide da su manjina
ili krenu u rat i pokolje,kao srbi,s parolom ugrozeni smo

ili se iseljavaju

ja koliko vidim danas je ovo drugo u trendu
osa

#122 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by osa »

ld wrote:osa opet ti

domobrani su citavu godinu dana ih drzali u blokadi i nisu uspjeli zauzeti mahalu
cak su poslali pun kamion eksplozva i detonirali ga kod carsijske djamije,tu je bila otprilike prva linija odbrane mahale

ali pocetkom 94 vise nismo mogli da odrzavamo takvo stanje i digli smo vojsku i oslabili linije prema cetnicima i oko 30 000 ljudi smo poslali na lasvasku dolinu,kiseljak i zepce
da tudjamn nije potpisao,mi bi to uzeli i krenuli na hercegovinu,sta bi poslije bilo,to je stvar nagadjanja,nisam siguran,ali da mi nismo mogli uzeti ta mjesta,osa nemoj biti smjesan

sa hercegovinom bi bilo puno teze,ne radi ,,opasnih,, hercegovaca,to su pickice koje su se pokazale na g.vakufu i mostaru kad su zavaljivali jedinice iz hrvatske,vec radi zaledja i logistike
susak i tudjman nisu nimalo bili sretni kad su potpisali washingtonski sprazum,i odreci se sna o velikoj hrvatskoj
ali eto prosli su bolje nego se nadali,dobili su hrvatsku u komadu,jest da je jos kao tanka kifla

a mi smo opstali,prezivjeli,pokusavamo da gradimo neku normalnu drzavune ide nam bas lose,evo i ekonomija je zivnula,otprilike smo u bosni 50-55% za 20-30 godina bicemo dvotrecinaska vecina akoBogda,pa cemo gledati da i taj usta promjenimo,da napokon dobijemo normalnu gradjansku drzavu
svaki normalan hrvat,srbin,rom,jevrej,ko voli bosnu i smatra je svojom domovinom bice dobrodosao,a fasisti iz tih naroda imaju gdje da se isele
ma to su samo lijepe želje i ništa drugo, dapače želje jednog bošnjačkog nacionaliste koji se ne razlikuje od ustaša i četnika po ničem osim po nacionalnom prefiksu, kako ti više ne dosadi "mogli smo ali nismo", ma da ste mogli vi to i bi, tko može nekog spriječiti da oslobodi svoju domovinu, a što se tiče postotaka, ne znam koliko imaš obrazovanja ali to ti je vrlo komplicirana nauka, statistika se može svakako tumačiti, recimo 50-55%, ali ne spominješ da većina tih ljudi živi na 24% bih a dio i u dijaspori i to dobar dio, zar ti stvarno misliš da će ta većina uticati na život u rs ili u dijelu federacije gdje hrvati čine veliku većinu. i stari moj država ne ože biti"normalna građanska " ako je većina tih građana poput tebe, to bi moglo bit eventualno nekakav emirat ili nešto slično, čuj svaki normalan hrvat, pa i svaki normalan bošnjak se dobro osjeća i u mostaru i banja luci, jer ako je normalan poštuje većinu, tako ti vjerovatno zamišljaš normalne hrvate, srbe i ostale.
pjo

#123 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by pjo »

osa wrote:

ma to su samo lijepe želje i ništa drugo, dapače želje jednog bošnjačkog nacionaliste

Ja sam poceo razlikovati Bosance, Bosnjake i navijace Turske.

O Bosancima imam najbolje misljenje bez obzira na vjeru a ove zadnje bih nazvao Turcima medjutim uvrijedio bih Turke koji su inteligentan narod. Radi se o onome sto i Turci preziru i nazivaju zadnjim sljamom - poturicama.

Ono sto me zabrinjava je da taj sljam sasvim normalno demonstrira svoju agresivnost u Sarajevu, Bugojnu, Vitezu, Mostaru i da se nitko ne buni a razliku kad to cine simpatizeri susjednih zemalja koje su ipak susjedne za razliku od 1000 kilometara udaljene Turske.
ld

#124 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by ld »

osa wrote:

ma to su samo lijepe želje i ništa drugo, dapače želje jednog bošnjačkog nacionaliste koji se ne razlikuje od ustaša i četnika po ničem osim po nacionalnom prefiksu, kako ti više ne dosadi "mogli smo ali nismo", ma da ste mogli vi to i bi, tko može nekog spriječiti da oslobodi svoju domovinu, a što se tiče postotaka, ne znam koliko imaš obrazovanja ali to ti je vrlo komplicirana nauka, statistika se može svakako tumačiti, recimo 50-55%, ali ne spominješ da većina tih ljudi živi na 24% bih a dio i u dijaspori i to dobar dio, zar ti stvarno misliš da će ta većina uticati na život u rs ili u dijelu federacije gdje hrvati čine veliku većinu. i stari moj država ne ože biti"normalna građanska " ako je većina tih građana poput tebe, to bi moglo bit eventualno nekakav emirat ili nešto slično, čuj svaki normalan hrvat, pa i svaki normalan bošnjak se dobro osjeća i u mostaru i banja luci, jer ako je normalan poštuje većinu, tako ti vjerovatno zamišljaš normalne hrvate, srbe i ostale.
to su cinjenice osa koje ti ne volis,ali j... sta je tu je
evo ja ti pisem i osmjeh mi na licu,jer mi drago to je tako,a tebi to jede srce,zato sto ti nisi ustasa,ti si domobran
ustasa je bio kraljevic,a domobrani su ga ubili
u federaciji zivi 2 350 000 ljudi,plus 500 000 vani
sta mislis koliko je rvata od toga
i plus nekih 100-150 000 bosnjaka povratnika u rs
a danas u bosni se nalazi oko 3 500 000-3 700 000 stanovnika
ja znam da bi ti volio da nas je manje,jer si bolestan lik
i ja za razliku od tebe itekako zelim da u bosni ostanu normalni hrvati,poput mojih komsija u zenici,pa moj prvi komsija,vrata do vrata je srbin ozenjen hrvaticom,ispod mene hrvatska porodica,iznad mene hrvatska porodica i to ovoj zadnjoj zine je bio neki ,,cimbenik,, u hvo,i citav rat su ostali u zenici,niko nikad im rijeci nije rekao,a sin je bio mislim u busovaci 93
nisu oni krivi sto im je sin domobran i fasista
ali kad vas to nije bas bilo pravilo,sve svoje suborce ste pozatvarli u logore,tukli,ubijali,iselili van bosne,a 92 ste zajedno sa tim bosnjama dijelili rovove i retovali protiv cetnika

srbi su bar otvoreno rekli,mi cemo ratovati i znas na cemu si
hrvati su prvo bili s nama,pa protiv nas i to zajedno sa cetnicima i opet na kraju sa bosnjacima protiv cetnika
i to poslije vukovara,dubrovnika
sacuvaj Boze vaseg ,,prijateljstva,,
osa

#125 Re: Nema tajni oko pregovora u Dejtonu

Post by osa »

ld wrote:
osa wrote:

to su cinjenice osa koje ti ne volis,ali j... sta je tu je
evo ja ti pisem i osmjeh mi na licu,jer mi drago to je tako,a tebi to jede srce,zato sto ti nisi ustasa,ti si domobran
ustasa je bio kraljevic,a domobrani su ga ubili
u federaciji zivi 2 350 000 ljudi,plus 500 000 vani
sta mislis koliko je rvata od toga
i plus nekih 100-150 000 bosnjaka povratnika u rs
a danas u bosni se nalazi oko 3 500 000-3 700 000 stanovnika
ja znam da bi ti volio da nas je manje,jer si bolestan lik
i ja za razliku od tebe itekako zelim da u bosni ostanu normalni hrvati,poput mojih komsija u zenici,pa moj prvi komsija,vrata do vrata je srbin ozenjen hrvaticom,ispod mene hrvatska porodica,iznad mene hrvatska porodica i to ovoj zadnjoj zine je bio neki ,,cimbenik,, u hvo,i citav rat su ostali u zenici,niko nikad im rijeci nije rekao,a sin je bio mislim u busovaci 93
nisu oni krivi sto im je sin domobran i fasista
ali kad vas to nije bas bilo pravilo,sve svoje suborce ste pozatvarli u logore,tukli,ubijali,iselili van bosne,a 92 ste zajedno sa tim bosnjama dijelili rovove i retovali protiv cetnika

srbi su bar otvoreno rekli,mi cemo ratovati i znas na cemu si
hrvati su prvo bili s nama,pa protiv nas i to zajedno sa cetnicima i opet na kraju sa bosnjacima protiv cetnika
i to poslije vukovara,dubrovnika
sacuvaj Boze vaseg ,,prijateljstva,,
nakon svih tih kardinalnih poteza hrvatske politike koja ti država danas izgleda jedina normalna na ovim prostorima, bih, srbija ili nela druga.
Post Reply