Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1 Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Imate li baštu pored kuće, vikendice, pored naselja, na balkonu,...?
Jeste li zasijali/zasadili tzv. zdravo povrće,...ono, ''za kuće'', NON-GMO, organik,...?
Uživate li u plodovima svoga mukotrpnog rada?
Kakva su vaša iskustva kao ''zdravog seljačkog elementa'', poljoprivrednika ili poljoprivrednice?
Priložite fotografije.
Jeste li zasijali/zasadili tzv. zdravo povrće,...ono, ''za kuće'', NON-GMO, organik,...?
Uživate li u plodovima svoga mukotrpnog rada?
Kakva su vaša iskustva kao ''zdravog seljačkog elementa'', poljoprivrednika ili poljoprivrednice?
Priložite fotografije.
Last edited by PipiDugaDevetka on 19/08/2009 13:34, edited 1 time in total.
-
encian
#2 Re: Nema luka dok ga ne posadi tvoja ruka
moji se od prije rata bave tim. vikendom u bastu i rade ko pravi. umore se vise nego od 5 radnih dana, ali kazu da im prija promjena iz kancelarije na zemlju
. moram reci da sam kod kuce naviknuta na prirodne proizvode i da se mrstim kad se sta mora kupiti na pijaci. ukus jednostavno nije ni nalik.
ovdje gdje ja zivim, pa hmm, i gmo i ne-gmo imaju isti ukus. organiski-neorganski, pih ko ce ti ga znati.
ovdje gdje ja zivim, pa hmm, i gmo i ne-gmo imaju isti ukus. organiski-neorganski, pih ko ce ti ga znati.
- Ja_Ja
#3 Re: Nema luka dok ga ne posadi tvoja ruka
Uhh..jesi razmazenaencian wrote:moji se od prije rata bave tim. vikendom u bastu i rade ko pravi. umore se vise nego od 5 radnih dana, ali kazu da im prija promjena iz kancelarije na zemlju. moram reci da sam kod kuce naviknuta na prirodne proizvode i da se mrstim kad se sta mora kupiti na pijaci. ukus jednostavno nije ni nalik.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Nema luka dok ga ne posadi tvoja ruka
Imam osjećaj @Ja_Ja, da si blago ironičan u vezi sa nazivom ''organski'' uzgoj hrane.Ja_Ja wrote: Uhh..jesi razmazena... Posadi se svake prestupne godine po nesto ali ne mnogo. A ovdje gdje sam ja neorganska je ko iznosan opanak dok ni organska nije daleko od toga. Nema nista bez pravih domacih proizvoda. Na moju zalost na ovo smece od povrca sam vec navikao tako da mi stomak niti ne reaguje dobro na neki kvalitetan proizvod.
Taj nezgrapni naziv (Jednako su nezgrapni i nazivi BIO, EKO, zdrava,...hrana) nam je pristigao sa Zapada i označava uzgoj/proizvodnju hrane uz što je moguće manje dodataka pesticida, umjetnog djubriva i slične ''hemije''.
Nisu sva umjetna djubriva isključena iz proizvodnje hrane na organski način. Azot je azot, pa dodao ga biljci čovjek ili kao prirodan postoji u zemljištu. Problem je kada čovjek mimo uputstva sa pakovanja umjetnog djubriva doda previše/premalo azota.
Stvar je konvencije medju ljudima kako će se definisati ova hrana jednom rječju.
-
zelenashica
#5 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Mogu li se i moje male pilke(naravno kad odrastu)računati u tu zdravu hranu

-
b.boja
#7 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
ja sadim:mrkvu, celer, persun, cveklu,rotkvice, rodakvu, paradajz, krumpir, grah, blitvu, krastavice,zelje... mali milijun salata
imam sve vocke, koje mogu da uspijevaju ovdje... imam cak i smokvu
i puno zacinskog i ljekovitog bilja...
sjeme nabavljamo od poznanika sa sela, mjenjamo se kao djeca slicice...ne koristimo nikakvu hemiju 
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#8 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
U ratu smo koristili bastu tatinog rahmetli amidze koja je odmah u blizini nase kuce i tu je bilo svega, krompira, paradajza, luka, rotkvica, kelerabe mmmm kako sam to volila, maline, kupine, ribizle...
Najvise sam volila zuti paradajz.
A u nasoj basti smo imali buraniju.
Tata se ove godine opet odlucio da posije nesto pa je zasijao paradajz, krastavice, i ono nesto malo zacina.
Krastavice su podavno pocele radjati, dok paradajz je poceo da dobiva boju tek unazad mozda mjesec dana, ali tek sada pocinje bas da sazrijeva.
Jest da je manji dosta od onog na pijaci, ali tako je ukusan i ima onaj miris....uh.
A inace imamo u basti visnju, dunju, jagode svake godine. Bila je jos jedva visnja velikaaaa ali je u ratu otisla u pec.
Doduse ova ju je mozda vec stigla.
Najvise sam volila zuti paradajz.
A u nasoj basti smo imali buraniju.
Tata se ove godine opet odlucio da posije nesto pa je zasijao paradajz, krastavice, i ono nesto malo zacina.
Krastavice su podavno pocele radjati, dok paradajz je poceo da dobiva boju tek unazad mozda mjesec dana, ali tek sada pocinje bas da sazrijeva.
Jest da je manji dosta od onog na pijaci, ali tako je ukusan i ima onaj miris....uh.
A inace imamo u basti visnju, dunju, jagode svake godine. Bila je jos jedva visnja velikaaaa ali je u ratu otisla u pec.
- fakat
#11 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Nekada prije rata davno smo imali vikendicu gdje su roditelji dolazili svakog vikenda i radili po cio dan na nasoj povelikoj basti. Sjecam se okopavanja malina i ribizli kao najtezeg od svih poslova, stalno u sagetom polozaju, sa malom motikom, jooooj.....ali je svega bilo, i sve je bilo organic, ukljucujuci i mene, a danas, ne znam ni sam ?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#12 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Par dobrih ideja za povrtlare koji su deficitarni sa prostorom.
Viseci paradajz.

Viseci paradajz.

- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#13 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
zelenashica wrote:Mogu li se i moje male pilke(naravno kad odrastu)računati u tu zdravu hranu![]()
Koke nosilje poslije dvije godine prirodno smanjuju proizvodnju jaja i tad nisu vise rentabilne za proizodnju pa ih proizvodjaci prodaju kao "polovne"
- ladyblue18
#14 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Joj sjecam se da sam gledala na tv-u da meni se cini u Ze, neka porodica ima drvo banane.
Ali tako sam se iznenadila kada sam nedavno vidjela kod prijatelja drvo kajsije
Tako su ukusne, ja nisam do tada pojela ukusnije kajsije u svom zivotu.
A amidza ima kod sebe ogroooooomnu bastu, to je nepregledno koliko je, i on tu ima od sljive, jabuka, kruski, ovoga, onoga...meni uzitak otici "u pljacku".

Ali tako sam se iznenadila kada sam nedavno vidjela kod prijatelja drvo kajsije
A amidza ima kod sebe ogroooooomnu bastu, to je nepregledno koliko je, i on tu ima od sljive, jabuka, kruski, ovoga, onoga...meni uzitak otici "u pljacku".
- Sunrise00
#15 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Imam i ja kajsije, pofineladyblue18 wrote:Joj sjecam se da sam gledala na tv-u da meni se cini u Ze, neka porodica ima drvo banane.![]()
![]()
Ali tako sam se iznenadila kada sam nedavno vidjela kod prijatelja drvo kajsijeTako su ukusne, ja nisam do tada pojela ukusnije kajsije u svom zivotu.
![]()
A amidza ima kod sebe ogroooooomnu bastu, to je nepregledno koliko je, i on tu ima od sljive, jabuka, kruski, ovoga, onoga...meni uzitak otici "u pljacku".![]()
- ladyblue18
#16 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
Sunrise00 wrote:Imam i ja kajsije, pofineladyblue18 wrote:Joj sjecam se da sam gledala na tv-u da meni se cini u Ze, neka porodica ima drvo banane.![]()
![]()
Ali tako sam se iznenadila kada sam nedavno vidjela kod prijatelja drvo kajsijeTako su ukusne, ja nisam do tada pojela ukusnije kajsije u svom zivotu.
![]()
A amidza ima kod sebe ogroooooomnu bastu, to je nepregledno koliko je, i on tu ima od sljive, jabuka, kruski, ovoga, onoga...meni uzitak otici "u pljacku".![]()
![]()
![]()
Ne trazim nista, no se falim
![]()
![]()
![]()
- Sunrise00
#17 Re: Nema paradajza i luka dok ih ne posadi tvoja ruka
volim i ja tebe lejdibluladyblue18 wrote:![]()
mrzim te