Nema logike :S

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ljudozder

#1 Nema logike :S

Post by ljudozder »

Imam jedno pitanje za ljude koji poznaju zakon, a još bolje ako pored toga imaju kakve veze s MUP-om :D

Moj rođak koji živi u Sloveniji došao u BiH nedavno, i na magistralnom putu Tuzla-Orašje (u opštini Srebrenik) ga zaustave jer je preticao punom linijom. I aj uredu to, jasno mu je zbog čega je zaustavljen. Međutim, tražili su mu kaznu 150 KM, koju mora platiti odma, i to na sljedeći način: Budući da policijska stanica Srebrenik pripada policijskoj upravi Gradačac, tražili su od njega da odmah s lica mjesta ode u Gradačac i plati kaznu, ali da kod njih ostavi dokumente (vozačku dozvolu i ličnu kartu) i uzme ih od njih pri povratku. Budući da je to nelogično skroz mu bilo (kao što je i meni sad), pito ih je kako to, šta ako ga npr. zaustavi neko na putu do Gradačca ili pregazi pješaka, može pobjeć, niko neće znat ništa, rekli su mu da je takva procedura kad su u pitanju stranci :-) :lol: :x Na kraju im je reko nemojte me ba zajebavat, evo vam 10 eura i uzeli su i riješen problem :lol:

Eh, znam da ovo nije laž sigurno, al opet ne mogu nikako da vjerujem da je "takva procedura" kad su u pitanju strani državljani? Ako neko zna koja je procedura nek pojasni, jer ovo mi se čini da ni nadrealisti ne bi mogli izmislit? :D
Ja_Ja

#2 Re: Nema logike :S

Post by Ja_Ja »

To se zove procedura uzimanja para :)
mayab

#3 Re: Nema logike :S

Post by mayab »

Koliko ja znam, slicne procedure za strance vrijede u skoro svakoj zemlji, bez zahebancije!
I u vecini se tih drugih zemalja to nece rijesiti sa tih 10 eura, nego bas kako je gore napisano!
notsure

#4 Re: Nema logike :S

Post by notsure »

Evo moje iskustvo:
Prije pola godine u Sloveniji nisam usporio prema znakovima kad sam se približavao bivšim naplatnim kućicama na autoputu. Znakovi su išli 80, 60, 40, a ja sam vozio možda 90, 70, 60. Iza naplatne kućice iskoči lizalo, drot i odreže mi kaznu 150 eura, odnosno 75 ako platim odmah. Nisam imao kod sebe toliko keša i on mi zadrži pasoš, pošalje me do najbližeg bankomata (5-6 kilometara do prve petlje, pa autoputem nazad do nekog sela, pa još 20 km do njega), platim kaznu i dobijem pasoš nazad.
Znači jeste takva procedura. Navozah se bezveze po autoputu jer se ne smiješ okretati gdje hoćeš nego samo od petlje do petlje.
suljke

#5 Re: Nema logike :S

Post by suljke »

Proslo je vrijeme "nemam para" pa da se pusti.
U najblizu policijsku stanicu i plati odmah, za sto dobije potvrdu.
madner

#6 Re: Nema logike :S

Post by madner »

Nije bitno da li je stranac ili ne, vec koju vozacku ima. Posto mu ne mogu maznut stranu vozacku :D , samo se naplacuje kazna i odmah.

Sad za visinu ne znam kako je regulisano, ali bi bilo ispravno da su ga oni odvezli do banke. Jer ne mogu ga ostavit bez papira da se voza. Ali ljeni ljudi.
madner

#7 Re: Nema logike :S

Post by madner »

Dobro, ista je fora kada te ufate pod uticajem alkohola.

Iz dobro informisanih izvora :D , maznu ti vozacku ali odvuces svoje auto rahat kuci. Pa onda zovi da ti vrate kad dodjes malo sebi :D
olensoner

#8 Re: Nema logike :S

Post by olensoner »

Moyda je malo OffTopic, ali cuo sam neke price da ako nemam drzavljanstvo, ali imam boravak drzave gdje je auto registrovano, da mi policija moze oduzeti auto :?
drndalo

#9 Re: Nema logike :S

Post by drndalo »

Ko ti je to rekao ? Da ti uzmu auo npr. NL tablica zato sto imas boravak u NL, a npr. BiH si drzavljanin ??? Nek ne pricaju gluposti...

Jedino sto jeste carinski prekrsaj, je da takav auto ostavis ovdje i da ti ga amidzic prijavljen i stalno nastanjen u npr. Zivinicama voza na sve NL tablicama i dalje... Jer on nema nikakve veze sa NL...
olensoner

#10 Re: Nema logike :S

Post by olensoner »

drndalo wrote:Ko ti je to rekao ? Da ti uzmu auo npr. NL tablica zato sto imas boravak u NL, a npr. BiH si drzavljanin ??? Nek ne pricaju gluposti...

Jedino sto jeste carinski prekrsaj, je da takav auto ostavis ovdje i da ti ga amidzic prijavljen i stalno nastanjen u npr. Zivinicama voza na sve NL tablicama i dalje... Jer on nema nikakve veze sa NL...
Ma ovi nasi ''Slovenci'' su mi tako rekli, a znam jos ovih nasih stalno su ovdje vozaju na italijanskim tablama auta, a nemaju drzavljanstvo, nemaju problema, ma i ja mislim da je suplja, ali ua svaki slucaj da znam...
ljudozder

#11 Re: Nema logike :S

Post by ljudozder »

Hvala vam na odgovoru, hahaha ne mogu da vjerujem :D
Jimmy_The_Saint

#12 Re: Nema logike :S

Post by Jimmy_The_Saint »

Što, šta tu ima čudno. Mene tako u CG spengaše. Kaže lik, "nema ništa na adresu, sad moraš u Nikšić na sud, cijeli ćeš dan ostaviti". No, drot je malo slabije vidio slova, ja imao malo dužu bradu, tako da mi je otprilike rek'o, "Miloše nemo više tako brzo, srećan ti put".... :D

Nije mi ni lovu uz'o! :P
CharlesBukowski

#13 Re: Nema logike :S

Post by CharlesBukowski »

Mogu ti uzeti pasos ako si stranac. Stranci moraju platiti isti dan. Takva je procedura. Btw, pocnes pricu i postavis pitanje o jednom, a onda ti kompletna rasprava ode u drugom smjeru jer si napisao kako je policajac podmicen. I jos ti drago... kako smo samo dvolicni.
maxell_sarajevo

#14 Re: Nema logike :S

Post by maxell_sarajevo »

Uzimaju dokumenta da ti sutra ne bi napustio zemlju, a da nisi platio kaznu.Saobracajna policija je duzna odmah da javi dezurnom operativnom da je uzela dokumente i da je osoba upucena da uplati kaznu.Ako te sljedeca patrola zaustavi i nemas dokumenata oni zovi svoju nadleznu PU i ovi njima javljaju da je vozacka uzeta radi kazne.
ljudozder

#15 Re: Nema logike :S

Post by ljudozder »

CharlesBukowski wrote:Mogu ti uzeti pasos ako si stranac. Stranci moraju platiti isti dan. Takva je procedura. Btw, pocnes pricu i postavis pitanje o jednom, a onda ti kompletna rasprava ode u drugom smjeru jer si napisao kako je policajac podmicen. I jos ti drago... kako smo samo dvolicni.
Ma nema meni šta bit drago, kad nisam u pitanju ja :D

a naravno da bi isto i ja postupio, bolje nego bezveze gubit vrijeme i pare :D
holowey

#16 Re: Nema logike :S

Post by holowey »

slucaj iz cg, nacinjen prekrsaj na putu pg-nk, policija oduzela vozacku i saobracajnu, dala potvrdu sa kojom se moglo unutar cg voziti u naredna 24 sata tokom kojih je trebalo izvrsiti placanje kazne... sa placenom uplatnicom do policijske stanice u nk po dokumente i gotova stvar... pretpostavljam da i kod nas stranac nakon oduzimanja dokumenata dobije neko chage da se moze kretati kako bi platio kaznu...
Post Reply