Nema Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Zlata M.

#51 Re: Nema Boga

Post by Zlata M. »

nista novo wrote:
Azamo wrote:
nista novo wrote:Demokratija je nesto sto se pokazalo sa svim svojim manama, do sada najbolje sto su ljudi izmislili. I tamo se kaze, svako ima pravo da kaze sto misli. Ja licno mislim da postoji nesto, ali sta je to tacno ne znam, samo mogu vjerovati.
Tako i vi dragi vjernici, vjerujte u sto god hocete, ali nemojte nekome namecati vase misljenje, jer postajete nasilnici. Pustite svakog da kaze svoje misljenje. Zasto bi neko morao vjerovati u sta vi vjerujete, Ako ovaj postavljac teme ne vjeruje u vasu viziju Boga ne mora znaciti da je los covjek, i obratno onaj ko vjeruje u Boga. Ima losi ljudi i kod vjernika i oni koji ne vjeruju u Boga.Znaci probajte diskutovati, ovo je forum a ne namecanje..
Mislim da su oni koji zastupaju tvoje mišljenje mnogobrojniji i više nasilni nego vjernici.Jer VI dolazite na NAŠ podforum Religija i prosipate svoja mišljenja,niko vas ne zove i ne tjera da posjećujete i čitate NAŠE postove i bivate tjerani da budete vjernici. Jeli tebi ili bilo kome iko prijetio da će ti nauditi ako svaki dan ne posjetiš podforum RELIGIJA?
Prvo ti nemas pojma koje je moje misljenje, i ja sam vjernik, nisam ateist, procitaj bolje moj post. I ko to vi, ja zastupam samo sebe, nisam ni u cijem klanu. I ne znam sta da ti kazem, "vas podforum". Ajd, necu vise dolaziti na vas podforum, nisam znao da je to privatna svojina :-) Mogli ste naznacit, "svima koji nisu naseg misljenja i psima ulaz zabranjen"
... meni se, recimo, ovo povecano mnogo svidja. Zato bi bilo steta da vise ne dolazis na ovaj podforum. :)
A postavljac teme je pretjerao, slozicemo se ... je l' da ?
Nije problem u tome da covjek ne vjeruje, nego u generaliziranju, u nipodastavanju.
Azamo

#52 Re: Nema Boga

Post by Azamo »

nista novo wrote:
Azamo wrote:
nista novo wrote:Demokratija je nesto sto se pokazalo sa svim svojim manama, do sada najbolje sto su ljudi izmislili. I tamo se kaze, svako ima pravo da kaze sto misli. Ja licno mislim da postoji nesto, ali sta je to tacno ne znam, samo mogu vjerovati.
Tako i vi dragi vjernici, vjerujte u sto god hocete, ali nemojte nekome namecati vase misljenje, jer postajete nasilnici. Pustite svakog da kaze svoje misljenje. Zasto bi neko morao vjerovati u sta vi vjerujete, Ako ovaj postavljac teme ne vjeruje u vasu viziju Boga ne mora znaciti da je los covjek, i obratno onaj ko vjeruje u Boga. Ima losi ljudi i kod vjernika i oni koji ne vjeruju u Boga.Znaci probajte diskutovati, ovo je forum a ne namecanje..
Mislim da su oni koji zastupaju tvoje mišljenje mnogobrojniji i više nasilni nego vjernici.Jer VI dolazite na NAŠ podforum Religija i prosipate svoja mišljenja,niko vas ne zove i ne tjera da posjećujete i čitate NAŠE postove i bivate tjerani da budete vjernici. Jeli tebi ili bilo kome iko prijetio da će ti nauditi ako svaki dan ne posjetiš podforum RELIGIJA?
Prvo ti nemas pojma koje je moje misljenje, i ja sam vjernik, nisam ateist, procitaj bolje moj post. I ko to vi, ja zastupam samo sebe, nisam ni u cijem klanu. I ne znam sta da ti kazem, "vas podforum". Ajd, necu vise dolaziti na vas podforum, nisam znao da je to privatna svojina :-) Mogli ste naznacit, "svima koji nisu naseg misljenja i psima ulaz zabranjen"
Pa naznačeno je,ne tako grubo ko što si ti reko ali je naznačeno.A postavljač nema vizije o Bogu baš kao ni ti koji vjeruješ u nešto šta god to bilo. Zato ne možemo ni napredovati što svako sebe zastupa i misli da je njegovo mišljenje najbolje.Samo zatvori vrata kad budeš izlazio... :run:
Zlata M.

#53 Re: Nema Boga

Post by Zlata M. »

Azamo wrote:
Pa naznačeno je,ne tako grubo ko što si ti reko ali je naznačeno.A postavljač nema vizije o Bogu baš kao ni ti koji vjeruješ u nešto šta god to bilo. Zato ne možemo ni napredovati što svako sebe zastupa i misli da je njegovo mišljenje najbolje.Samo zatvori vrata kad budeš izlazio... :run:
:shock: :shock:

ne možemo ni napredovati
... ne mozeMO ?! :roll: ... moze li se kolektivno napredovati u vjeri ?! :roll:
Azamo

#54 Re: Nema Boga

Post by Azamo »

Zlata M. wrote:
Azamo wrote:

ne možemo ni napredovati
??? :?
arte.fakt

#55 Re: Nema Boga

Post by arte.fakt »

lgG wrote:
therrarrius wrote:
Upravo to, ali kako ocekuje iko da se vodi normalna rasprava kada neko napise nesto tipa:''Golf je najbolje auto ikada proizvedeno i ja to najbolje znam'', a dokaza, argumenta, citata... nigdje.
e ja to znam zato sto sam ga vozio, sjeo u njega, pa lagano 250km/h, za mene nema boljeg :D a gdje je dokaz da postoji bog? nisam ga vidio, nisam ga osjetio, nista, ne vjerujem dok ne vidim, zato on za mene ne postoji. Ima puno tih stvari koje mi nemaju smisla, postanak svega, veliki prasak i sl. Kad sam bio mali stvarno sam se plasio boga, dijete jbg, sve sto mi nije bilo jasno ja sam mislio da je to od boga. Jednom prilikom pitam mamu "kako nastaju djeca", bio sam jos uvijek dosta mali, zena me gleda, ne zna sta da kaze, otkud mi to... I ja onako njoj "jel od boga"... Religija i vjera u nesto vece, vise mislim da su donijeli puno dobrih stvari za sve nas danas, ljudi su se plasili valjda. Da nije bilo toga uhh... ali ima i puno losih stvari
tvoj mozak niko nije vidio niti ga je osjetio , a ni dodirno sto prema tvojoj teoriji dokazuje sta ????
Zlata M.

#56 Re: Nema Boga

Post by Zlata M. »

Azamo wrote:
Zlata M. wrote:
Azamo wrote:

ne možemo ni napredovati
??? :?
... sta ' :? ' ?
Citirala sam ovo
Zato ne možemo ni napredovati što svako sebe zastupa
... pa ako ti nije mrsko, pojasni ... Na kakvo napredovanje mislis i zasto govoris u mnozini ?
... samopersiranje ili skrivanje iza kolektiva ? :)
Azamo

#57 Re: Nema Boga

Post by Azamo »

Hajd' nek' ti bude. Odgovorit ću ti pitanjem.Šta misliš što naša Država ne funkcioniše?
cigara

#58 Re: Nema Boga

Post by cigara »

Dont Forget wrote:Boga nema, a sve religije su izmisljene u vrijeme kada su ljudi bili divljaci, pa su neki pametni ljudi izmislili religije da bi opsti narod znaci divljaci se bojali takozvanog ''boga'' i da bi se ti divljaci ponasali koliko toliko civilizovano.

Tako da opsti narod bi bio pod kontrolom religije.

Znaci boga nema, religije su izmisljotine, i to svaki normalni covjok danas koji ima barem i malo intelekta i znanja o historiji je svjestan toga.

Ja licno smatram da su religije imale i pozitivni i negativni utisak na ljude, i da su ljudi postali vise obrazovani i civilizovani djelimicno zbog religije.

Ali i religija je donjela takodje i dosta zla, i danas smatram da ljudima nije potrebna religija vise sto dokazuje da vecina Evrope je danas de facto ateisticka.

Religija je potrebna samo primitivnim ljudima u svijetu kao u Africi, Aziji, Juznoj Americi, ali kada i ti ljudi konacno budu obrazovani i civilizovani kao vecina Evrope i oni ce biti ateisti.
kupi kinder jaje i zabavi se sklapanjem igrackice
Zlata M.

#59 Re: Nema Boga

Post by Zlata M. »

Azamo wrote:Hajd' nek' ti bude. Odgovorit ću ti pitanjem.Šta misliš što naša Država ne funkcioniše?
... ne znam. Hajde objasni, vjerovatno znas, cim pitas. :)
lgG

#60 Re: Nema Boga

Post by lgG »

therrarrius wrote: U tom slucaju ti spadas u ''vjernika'' jer si iskusio cari golfa, a onaj koji cijelog zivota vozi nesto drugo nikada ti nece vjerovati, kontaš? Recimo da da. Covjek voli forsirati svoje uvjerenje i to je cinjenica, kada su teizam/ateizam u pitanju onda se moze iznaci nacina za zdravu raspravu kojih je na ovom forumu bilo, i to je istina. Ne postoji apsolutna istina, nesto u sta mozes uperiti prstom i reci:''TO JE TO'', postoje razliciti ukusi, razliciti nacini razmisljanja i to treba prihvatiti jer se covjek upravo po tom nacinu razmisljanja i razlikuje od zivotinja. Problem je kada covjek sebi nesto utuvi u glavu i ne razmislja o tome, ne uzima tudje razmisljanje u razmatranje i samo tjera svoje.
Problem je sto se ne zna(ili ne zeli da zna) da je vjera ono sto covjek osjeti u svome srcu i to samo moze ucvrstiti pronalazenjem spone izmedju vjere i nauke.
Najlakse je reci da je jabuka trula samo zato sto je pala sa stabla, valja je pokupiti i vodjeti dali je zaista tako.
ali i taj neko drugi moze voziti golfa, pa mozda promijeniti i misljenje. A vec bog, niko ne moze dokazati da postoji ili ne, ova tema nema bas smisla mislim, nema dokaza a neki se mozda nadju uvrijedjeni.
theTruePath

#61 Re: Nema Boga

Post by theTruePath »

:D
lgG

#62 Re: Nema Boga

Post by lgG »

arte.fakt wrote: tvoj mozak niko nije vidio niti ga je osjetio , a ni dodirno sto prema tvojoj teoriji dokazuje sta ????
meni nije potrebno da osjetim, dodirnem, vidim moj mozak, svaki covjek ga ima, pa i ja, dokazano je to bezbroj puta, bez njega se ne moze, a gdje dokaz da postoji bog???? malo mi to nema smisla porediti mozak i boga, nije 600 i neka
Abdulvahid

#63 Re: Nema Boga

Post by Abdulvahid »

lgG wrote:
arte.fakt wrote: tvoj mozak niko nije vidio niti ga je osjetio , a ni dodirno sto prema tvojoj teoriji dokazuje sta ????
meni nije potrebno da osjetim, dodirnem, vidim moj mozak, svaki covjek ga ima, pa i ja, dokazano je to bezbroj puta, bez njega se ne moze, a gdje dokaz da postoji bog???? malo mi to nema smisla porediti mozak i boga, nije 600 i neka
Kuran, sura El-Furkan 41-44

41. Kad te vide, rugaju ti se: "Je li ovo onaj kojeg je Allah kao poslanika poslao?
42. Umalo da nas od božanstava naših nije odvratio, ali mi im vjerni ostadosmo." A kad dožive patnju, saznaćemo ko je dalje s pravog puta bio skrenuo.
43. Kaži ti Meni, hoćeš li ti biti čuvar onome koji je strast svoju za boga svoga uzeo/
44. Misliš li ti da većina njih hoće da čuje ili da nastoji da shvati? Kao stoka su oni, čak su još dalje s pravog puta skrenuli.

Kuran, sura El-A"raf

179. Mi smo za džehennem mnoge džinnove i ljude stvorili; oni pameti imaju – a njima ne shvaćaju, oni oči imaju – a njima ne vide, oni uši imaju – a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni.
karbofix

#64 Re: Nema Boga

Post by karbofix »

Abdulvahid wrote: Kuran, sura El-Furkan 41-44

41. Kad te vide, rugaju ti se: "Je li ovo onaj kojeg je Allah kao poslanika poslao?
42. Umalo da nas od božanstava naših nije odvratio, ali mi im vjerni ostadosmo." A kad dožive patnju, saznaćemo ko je dalje s pravog puta bio skrenuo.
43. Kaži ti Meni, hoćeš li ti biti čuvar onome koji je strast svoju za boga svoga uzeo/
44. Misliš li ti da većina njih hoće da čuje ili da nastoji da shvati? Kao stoka su oni, čak su još dalje s pravog puta skrenuli.

Kuran, sura El-A"raf

179. Mi smo za džehennem mnoge džinnove i ljude stvorili; oni pameti imaju – a njima ne shvaćaju, oni oči imaju – a njima ne vide, oni uši imaju – a njima ne čuju; oni su kao stoka, čak i gori - oni su zaista nemarni.
pa sto se patis.....stipu ih.....znaci tako; tako! super! nek' je!
Desert Wind

#65 Re: Nema Boga

Post by Desert Wind »

Dont Forget wrote:Boga nema, a sve religije su izmisljene u vrijeme kada su ljudi bili divljaci, pa su neki pametni ljudi izmislili religije da bi opsti narod znaci divljaci se bojali takozvanog ''boga'' i da bi se ti divljaci ponasali koliko toliko civilizovano.

Znaci boga nema, religije su izmisljotine, i to svaki normalni covjok danas koji ima barem i malo intelekta i znanja o historiji je svjestan toga.

Ja licno smatram da su religije imale i pozitivni i negativni utisak na ljude, i da su ljudi postali vise obrazovani i civilizovani djelimicno zbog religije.

Ali i religija je donjela takodje i dosta zla, i danas smatram da ljudima nije potrebna religija vise sto dokazuje da vecina Evrope je danas de facto ateisticka.

Religija je potrebna samo primitivnim ljudima u svijetu kao u Africi, Aziji, Juznoj Americi, ali kada i ti ljudi konacno budu obrazovani i civilizovani kao vecina Evrope i oni ce biti ateisti.
Jaruga ja tebe razumijem u potpunosti, beznadje je veliko a velike se nesrece dogadjaju.... da znam da ga nema bio bi svjestan da nema smisla zivot - smjestio bi sam sebi metak u grlo da umirem na nogama dok sam zdrav citav i cio nego da krepavam star... ali me jebe ono - a sta ako ga ima... za sve sam bio kurcina u zivotu al za to sam picka - ne smijem... u ratu sam zelio samo da mi nesto ne bude otkinuto jer bi sam sebi prekratio muke odmah (vidi ovo gore) a kapu dizem ko prezivi ovo sve kao invalid rata... nema jarane nigdje snage dok je ne nadjes u sebi - dijelovi smo bozjeg bica i sto reko Niče ko ne nadje boga u sebi nece ga svejedno nikad naci...
Great Cornholio

#66 Re: Nema Boga

Post by Great Cornholio »

I ja takođe mislim da su ljudi izmislili religije, ali to ne može biti dokaz da Bog ne postoji. O Bogu se ne može raspravljati, može se raspravljati o sadržaju neke religije - o dobrobiti ili šteti koja nastaje prakticiranjem uputa koje određena religija propisuje.
TOM SCHOLZ

#67 Re: Nema Boga

Post by TOM SCHOLZ »

Jedan citat glasi ovako"Kad dvije osobe raspravljaju o postojanju boga,jedna od njih je sigurno budala :!: ".
Risto Kuglarić

#68 Re: Nema Boga

Post by Risto Kuglarić »

herbert mekfjuger wrote:Znatel vi onu: Dok se vjernik i ateist prepiru oko toga da li ima ili nema boga, agnostik ode šta jebat :D Živjeli :D
:lol: :lol: :lol: baš htjedoh upitat ove posmatrače kako im više ne dodije uz ovo žvakat kokice, kad ono ti nađe bolju mjeru. :D
murat arslan

#69 Re: Nema Boga

Post by murat arslan »

U jebote, što nam čo'jk ispriča. Nema šta, odmah se vidi kako on zna. I samo hoće da nas poduči onome što nismo znali, i da one koji, eventualno, još nisu dospjeli do ove spoznaje, ubijedi ubjedljivim argumentima, te da, jednom za svagda, riješimo problem spomenute rasprave. Jah, i da živimo u miru i blagostanju i uzornom moralnom životu.
Ja bih zamolio sve učesnike foruma da ovog "ne zaboravljenog" ne napadaju, jer, zaista, ne postoje nikakvi razlozi za to. On je sasvim iskren u svojoj namjeri da poduči neznane, kao i da donese mir u svijetu.
strongwoman

#70 Re: Nema Boga

Post by strongwoman »

Ha,ha,ha...

E, slatko se nasmijah!!!

Neko postavi temu nema Boga, jasno i odlucno i onda ocekuje raspravu!!! Sta bolan da te ubjedjujemo da ima??? Ne pada mi na lijepu pamet ubjedjivati nekoga da ima... Vjeruj jarane ako hoces, ako neces tvoj problem... SAMO MI U MOJU VJERU NE DIRAJ :x , jer ne diram ni ja u tvoje nevjerovanje... bas me boli briga, niti cu ja odgovarati za tebe, niti ti za mene...
Locked