Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Phia

#1 Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by Phia »

Danas je stiglo ovo pismo na mail UG SOS-a.Napisala ga je građanka Jajca i njime potvrdila ono što svi znaju i što nažalost većina smatra normalnim..da se širom BiH napušteni psi i mačke sakate, muče i ubijaju na najbrutalniji način od strane lovaca, šintora i profitera od životinjske patnje. Ovaj "grad" koji želi da bude grad i koji se diči kulturom nažalost pokazuje da je ta kultura umrla sa ljudima koji su bili njeni nosioci..Ljudi koji tamo i širom BiH žive i svakodnevno prolaze pored prizora koje ova građanka opisuje na takve stvari samo okreću glavu..govore sebi: kako odvratno i jedva čekaju da dođu svojim toplim domovima gdje je "sve kako treba" i gdje je "2+2=5" dok "neko" ne "počisti" te "dosadne ružne prljave i opasne" pse.. Ta živa bića, koja je čovjek otrgao iz divljine, uzeo ih sebi da bi ga štitili od neprijatelja i upozoravali na opasnost i da bi mu na kraju bili dobar drug, moraju sada da svojim životima i bolom plaćaju to što je čovjek, koji se sada osjeća sigurno i bez njega, odlučio da ovog prastarog prijatelja proglasi štetočinom, opasnim po društvo i krvolokom. E da bi se zapravo sam čovjek pretvorio u krvoloka dopustivši sebi da u svom srcu zakopa najvrijedniju osobinu: samilost sa drugim živim bićima ubijajući svog prijatelja koji osjeća bol i pati kao i sam čovjek.
Zašto je samo jedna osoba iz Jajca a čak nijedna iz većine gradova BiH reagovala na ovakvu svakodnevnicu? Zar je zaista ovo loše stanje kod nas još od rata učinilo da ljudi postanu inertni i tupi na ono što se oko njih dešava i da jednostavno u sebi ne nalaze ono što nalaze ljudi u drugim naprednijim državama svijeta? Snagu, volju i smisao da REAGUJU?
Veliki pozdrav

Vama iz udruzenja gradana za sprjecavanje okrutnosti nad zivotinjama.

Pozitivno sam se iznenadila kad sam vidjela da takva organizacija postoji i u Bosni i Hercegovini, s obzirom da sam dugo tražila kome se mogu obratiti sa problemima kontinuiranog ubijanja životinja u našem gradu.
Javljam se iz Jajca-grada istorijskih i prirodnih bogatstava istovremeno i grada u kojem se vrši najbrutalnije ubijanje kućnih ljubimaca na najprimitivniji način i to u 21. vijeku. Kao što ste vjerovatno već upućeni-lovci dobijaju novce za metke i za svaku ubijenu životinju, za ženke nešto više jer one donose na svijet mlade psiće. Kao dokaz je odsječeni rep koji svakom ubijenom psu ili mački lovci odsjeku, često tek polumrtvoj ranjenoj životinji.
Naravno kako lovci žele zaraditi što više, ne prežu od još brutalnijih načina ubijanja, metalnim i drvenim šipkama, kako bi uštedili metke. Ukoliko ne uspiju usmrtiti odmah životinju ostave je da umre od posljedica ranjavanja i sakaćenja. Očito je da radi što veće zarade lovci ubijaju i pse koji imaju vlasnike, pse koji imaju značke na ogrlici i to u gradskoj zoni na očigled prolaznika i djece.

Ja udomljavam 4 psa od kojih su dva bili žrtve takvih mučenja od strane šintora, i još uvijek vuku trajne posljedice torture kao i nekolicina mačaka o kojima brinem.
I ovih dana po tko zna koji put se u Jajcu provodi brutalna akcija od strane lovaca šintora, masovno ubijanje životinja na ulicama Jajca. Objavljeno je i na lokalnom radiju Jajce i to uz niz besmislenih poluinformacija navodno mjera o načinu držanja životinja. Ni sam voditelj emisije ne zna šta je rekao i kako, na koji način. Uglavnom uspio je zbuniti i sebe, a i slušaoce radija. Kao prva zbunjoza pročitana je odluka grada:
ZABRANA DRŽANJA SVIH ŽIVOTINJA U UŽOJ GRADSKOJ JEZGRI!
Naravno ova odluka se odnosi samo na domaće životinje, a ne i na kućne ljubimce, što voditelj naravno ne zna, ili neće da zna, a ni neuki građani, no da li namjerno ili slučajno iz neznanja, ostavili su prostora brojnom needukovanom stanovnicima da nakon emisije radio Jajca dižu hajku protiv vlasnike kućnih ljubimaca u gradu. Osim tog radio gafa pročitana je i masa uputstava prema kojima se mačke i psi trebaju držati skoro pa vezani uz krevet vlasnika u kavezima, kojih se moramo i pridržavati u naznačenom periodu masovnih ubijanja na svakom koraku. Naravno ako želimo da naši ljubimci ostanu na životu. Ja sam im pokušlal uputuiti kritike o prvom radio gafu koje se kosi sa ostalim pravilima, o držanju kućnih ljubimaca te na neispravnost izrečenog na radiju, no oni su me samo uputili na adresu komunalnog preduzeća Jajce koje je njima platilo i dalo taj zbunjujući oglas, uz napomenu da ga oni na radio Jajcu samo čitaju. Poput govornog automata (bez razmišljanj

Zato Vas molim da nam pomognete u ovom slučaju koji je izazvan pogrešnim informiranjem i uputama građanima Jajca koji ne vide razliku između domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Pomažući humanim građanima Jajca pomažete i nedužnim životinjama koje još uvijek nažalost stradavaju na ulicama našega grada Jajca koji ništa ne poduzima po pitanju zaštite životinja i ako mu je Zako o zaštiti i dobrobiti životinja BiH već pred vratima. Izgleda da će ubrzo biti iznenađeni tužbama kao i ovim snijegom.
waterfall

#2 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by waterfall »

Pisala sam ja vec na drugoj temi i zasebna tema o Masakru pasa u Jajcu ali i sprijecimo odstrel na ulicama Sarajeva

Pismo je objavilo UG Prijatelji zivotinja BiH koji ce dalje uputiti javni protest opcini i Veterinarskom zavodu. Ja sam poslala MUP-u SBK/KSB, Avaz, Nova TV, lokalni list u Jajcu Senzor. Skupljam jos mail adresa jer su najavili nove pokolje 10.02.

http://www.prijatelji-zivotinja-bih.com ... 5&Itemid=1

Trebamo vasa pomoc da se ova akcija sprijeci. Ja nazalost nisam u Jajcu niti BiH tako da sad nemam prilike biti dole, ali ako mozete nek jos neko od vas posalje na par adresa. Mozemo koristiti i copy-paste za tekst o odstrelu pasa u Sarajevu samo promijeniti na Jajce.

Molim vas saljite kome stignete jos malo pa nece biti zivotinja u Jajcu i oko.
to sam ja

#3 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by to sam ja »

Ima li ikakav gradski portal sa forumom da se skupite u sto vecem broju...Građani Jajca moraju prije svega djelovati a mi odavde da podrzimo i pomognemo koliko je u nasoj moci...ali morate se vi skupiti
waterfall

#4 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by waterfall »

Ima http://www.jajceportal.com, vec smo objavili i ovo i protestna pisma, pismo je poslano i opcini Jajce. Sad razmisljam i o novoj facebook-grup evt. na engleskom. Ma Jajce je maleno ili su protiv tebe ili su uz tebe, mnogo je jos primitivnog razmisljanja, ima ljudi koji se protive ali shute.
to sam ja

#5 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by to sam ja »

waterfall wrote:Ima http://www.jajceportal.com, vec smo objavili i ovo i protestna pisma, pismo je poslano i opcini Jajce. Sad razmisljam i o novoj facebook-grup evt. na engleskom. Ma Jajce je maleno ili su protiv tebe ili su uz tebe, mnogo je jos primitivnog razmisljanja, ima ljudi koji se protive ali shute.
Vjerujem... skupi 10-20 dusa..to bi bilo sasvim dovoljno da se pokrene nesto
Cober

#6 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by Cober »

Ma i dvije-tri ili pet osoba mogu napraviti čudo.. Znate li koliko je pozotovnih reakcija bilo od MUP-a KS zbog stotina mailova proslijeđenih u svijet i kojki su njima dalje pisali, kritikovali ili hvalili i što treba i što ne treba.. I MUP u Jajcu ima svoju adresu i osjetljiv je na pritisak javnosti, i te kako se puno može napraviti sa samo par osoba. Potrebno je izvršiti pritisak na sprovođenje zakona i traženje odgovornosti. I MUP u Jajcu polaže nekom odgovornost za nesprovođenje Zakona po službenoj dužnosti i tako dalje, a nije zgodno kada te relevantne institucije ili pojedinci zatrpaju mailovima iz cijelčog svijeta. A tek mediji, naši ili susjednih zemalja kao hrvatski koji prenose takve vijesti.. NARAVNO DA SE MOŽE! MUP je obavezan sprovoditi Zakon na dobrobit građana, i svaki pojedinac u lokalnoj PU počevši od komandira preko kantonalnog do federalnog ministra i te kako polaže odgovornost nekome iznad sebe. I jako im je bitan glas javnosti, ako se glasno jasno i daleko čuje naravno. A dvadeset ljudi koji se time pozabave kao građani mogu i te kako pomoći MUP-u u sprovođenju Zakona.

Pozdrav, Cober
waterfall

#7 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by waterfall »

Pozdrav svima

Svaka cast, pratila sam od pocetka do kraja i hvala vam sto se borite za svakog tog psa i macku.

Evo malo pojasnjenja policijska uprava Jajce potpada pod MUB SBK/KSB, i ja mislim da PU nema ni kompjutera kako treba a kamoli mail. Ja sam pisala u MUP SBK-a, takodje i jajackom nacelniku niko od njih se nije oglasio, bar ne meni ili nama. Mailovi su poslani i u HRT, i WSPA i RSPCA, SPCA, NOA Banjaluka, Prijatelji zivotinja BiH i HR, SOS Sarajevo, jos niz Srbijanskih i Hrvatskih organizacija,i VELIKA hvala svima sto su objavili vijesti.

Ja koja sam 2000 km od Jajca, nema teoretske sanse da mogu puno uticati (a pogadja me iskreno duplo jer sam rodjena Jajcanka) ali zato uticem na ovdasnje lokalne organizacije. Morate shvatiti da Jajce nije Sarajevo, Jajce je mrtvo osim ljeti kad mozda malo ozivi, a mozete pogadjati jednom zbog cega, no to je druga prica. Sto je manja sredina, primitivnija je. Kuda cete vise kad na radiju objavljuju i podrzavaju ovakve i slicne akcije. Ne kazem da je vama lako ali vam je lakse jer vas je vise ako nista.

Niko se ne zeli upustati u nesto ako ne mora, jedina osoba koja je nesto pokrenula strijepi za svojih 5 pasa i ne znam koliko macaka jer joj sinteri prijete i boji se da ih je jos vise ugrozila sad kako pise o tome. Ali eto u kontaktu je s nekima u gradu, mozda joj se jos neko pridruzi.

Ali borimo se i boricemo se na nacin na koji najbolje mozemo.

[email protected]
Cober

#8 Re: Nekultura ubijanja napuštenih životinja u Jajcu

Post by Cober »

Ponovo moram istaknuti da dugujemo izuzetno veliku zahvalnost, kako gop Miokoviću lično, tako i cijelom MUP-u KS na profesionalnoj saradnji i preventivi protuzakonitog djelovanja, a kao odjek glasa javnosti prilažem mail koji sam dobio iz MUP-a KS. Ja sam naravno sve relevantne adrese, pojedince kao i institucije obavijestio o strogo pozitivnom i profesionalnom odnosu MUP-a Kantona Sarajevo koji moraju slijediti i ostale PU u drugim kantonima.

Međutim, to nije odraz dobre volje nego obaveza sprovođenja Zakona. Do građana je hoće li osim apela tražiti odgovornost pojedinaca za nesprovođenje istog Zakona po službenoj dužnosti. Je li mislite da to ne dotiče MUP-ove po drugim kantonima? FMUP? Kantonalne vlade ili dalje? I ako nema odgovora, to je samo zato da se sve stiša i da se ne bi dizala još veća buka oko toga. Dotiče ih se, i te kako, pa tv, mediji i prvenstveno glas javnosti ih je birao do sada i ubuduće će.

Vi ste glas javnosti.

Pozdrav, Cober.

od: Javnost <[email protected]>
za: mene
datum: 20. siječnja 2009. 15:33
predmet RE: Fwd: Prevent kill dogs in the streets of Saraj evo - Stoppen Sie Hunde Erschie?ung auf di e Strassen von Sarajevo - Empecher de fus iller des chiens dans les rues de Sarajevo

Odgovor:

Postovani,

Zelim vas informisati da na e-mail adresu Odsjeka za odnose s javnoscu MUP KS, jos uvijek stizu pisma, prakticno, iz citave Evrope, u kojima gradjani vrlo ostro protestuju protiv "pokolja pasa lutalica na ulicama Sarajeva", "upotrebe pusaka za ubijanje pasa na ulicama Sarajeva" i sl., uz sto idu i vrlo ostre ocjene, odnosno kritike na racun policije Kantona Sarajevo "zbog propustanja da vrse poslove iz svoje nadleznosti", "nespremnosti da zastite zivotinje", uz citiranje odredaba clanova Krivicnog zakona FBiH koji se odnose na krivicna djela izazivanja opce opasnosti i zlostavljanja zivotinja.

Mi u potpunosti razumijemo da asocijacijama i pojedincima, kako iz Sarajeva tako i citave BiH, koji se vrlo pozrtvovano angazuju na zastiti zivotinja u svakom smislu, odgovara da njihovi istomisljenici iz Evrope i svijeta, pisminma podrske, podrze njihove aktivnost, odnosno izvrse dodatni konstruktivni pritisak na organe vlasti u nasoj zemlji, s ciljem postizanja zacrtanih ciljeva. Takodjer, smatramo da bi javnost u BiH, a u ovom slucaju i Evrope odnosno svijeta, trebala biti informisana da u Sarajevu nije bilo odstrela pasa od strane lovaca, da ne postoji zakonski osnov da se tako nesto organizuje i ubuduce, te da je policija Kantona Sarajevo, blagovremeno i profesionalno odreagovala odmah po prijemu navedene informacije, a potom o rezultatima svojih aktivnosti transparentno izvjestila javnost. S tim u vezi, molim Vas da, ukoliko ste u mogucnosti, nadjete nacina da aktiviste navedene provinijencije obavijestite o cinjenicnom stanju u predmetnoj stvari, kada je u pitanju Kanton Sarajevo.

Koristimo se prilikom da Vas obavijestimo da, shodno zakonskoj regulativi u BiH, odnosno FBiH, Uprava policije MUP KS mjere i radnje iz svoje nadleznosti moze primjenjivati iskljucivo na teritoriju koji, administrativno, pripada Kantonu Sarajevo, tako da ne postoji nacin da na bilo koji nacin uticemo na nacin postupanja kolega u drugim kantonima.

Potpuno uvjereni da ce ovo pismo, s Vase strane, biti shvaceno i prihvaceno kao poziv za nastavak uspjesno zapocete saradnje,

S postovanjem,

Odsjek za odnose s javnoscu MUP KS
Dragan Miokovic
Visi inspektor
Post Reply