Nekultura u odgoju djece
- sadie_forever
#1 Nekultura u odgoju djece
Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"
to je neki dan uradila moja tetka i morala sam da joj ostro odgovorim i sad je ljuta
kakva vi iskustva imate s ovim? ja sam zaista opterecena ovim,nema mi nista ruznije nego kad vidim crne zube u djedce,a to je jer cokoladu jede svaki dan a i zube mu roditelji ne peru,ja djetetu zube perem od 1 godine i to nas ovdje uce redovno,jer navika se namece na pocdrtku odmah
- mousstapha
#2 Re: Nekultura u odgoju djece
Pa sama si rekla, ti si opterecena tim 
- travar
#3 Re: Nekultura u odgoju djece
Strašno 
-
KIseljak12
#4 Re: Nekultura u odgoju djece
Ja bi uzeo tu cokoladu pa tetku sve po glavi s njom
- sadie_forever
#5 Re: Nekultura u odgoju djece
bila sam blizu no susdrzala sam se,rekla sam "ti sebi pravi djecu i onda im daji sta zelis ovdje sam ja majka" i otela mu iz ruku slatkis...da vidis pogledaKIseljak12 wrote:Ja bi uzeo tu cokoladu pa tetku sve po glavi s njom
- mousstapha
#6 Re: Nekultura u odgoju djece
A sta dijete na to?
- sadie_forever
#7 Re: Nekultura u odgoju djece
mousstapha wrote:A sta dijete na to?
ma znas djecu vriska hocu cokoladu itd itd
ranije je pojeo sladoled,i nebi ni reagovala da nije pojeo sladoled vec
- spreca
#8 Re: Nekultura u odgoju djece
uzimas li ti sta u usta...slatko 
- cenecimoveocino
- zforumas
#10 Re: Nekultura u odgoju djece
Srecom nije svekrva
Jah eto zubi crni od cokolade i nehigijene...Da mi je znati kakvi su tvoji mlijecni zubi bili pred ispadanje. Bijeli k'o biseri.
I btw. moje dijete pere zube od prvog zuba, nije cekao da napuni godinu
Jah eto zubi crni od cokolade i nehigijene...Da mi je znati kakvi su tvoji mlijecni zubi bili pred ispadanje. Bijeli k'o biseri.
- Altsa
#11 Re: Nekultura u odgoju djece
moja djeca prala zube od kako su im nikli. jeli cokoladu ne svaki dan ali ni ne po rezimu samo vikendom tj. nisam im nikad zabranjivao. danas odrasle osobe. zubi ko biseri. o cemu ti pricas. zapadnjacke gluposti. a i naslov teme ti je glup. kakve ovo ima veze sa nekulturom. uglavnom sva si za propast.sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
to je neki dan uradila moja tetka i morala sam da joj ostro odgovorim i sad je ljuta
kakva vi iskustva imate s ovim? ja sam zaista opterecena ovim,nema mi nista ruznije nego kad vidim crne zube u djedce,a to je jer cokoladu jede svaki dan a i zube mu roditelji ne peru,ja djetetu zube perem od 1 godine i to nas ovdje uce redovno,jer navika se namece na pocdrtku odmah
Last edited by Altsa on 04/09/2018 09:19, edited 3 times in total.
- djkurt
#12 Re: Nekultura u odgoju djece
Previše se možda integriraš u oti zapad a zaboravljaš odakle si, evo moja djeca jedu slatko svaki dan i nisu i crni zubi. 
Plus na odmoru ste nek se malo i djeca opuste.
Ti imaš problem sa kontrolom koliko ja vidim, neće to na dobro izać ama nikako.
Plus na odmoru ste nek se malo i djeca opuste.
Ti imaš problem sa kontrolom koliko ja vidim, neće to na dobro izać ama nikako.
- shape of despair
#13 Re: Nekultura u odgoju djece
Jadna tvoja djeca stobomsadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
- sadie_forever
#14 Re: Nekultura u odgoju djece
zasto?jer im zelim pruzit zdrav temelj? jer mogu jesti i voce,ima ekstra voca...ne znam mrzim sto nema pedagogije u Bosni,ili bar odakle sam ja.shape of despair wrote:Jadna tvoja djeca stobomsadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
- sadie_forever
#15 Re: Nekultura u odgoju djece
zforumas wrote:Srecom nije svekrva![]()
Ne znam dal da slusam nene sa sijela ili zubara kod kojeg moje dijete ide..koji je rekao najvise 1 sedmicno
svaka cast za pranje zuba,u mojoj rodbini zato ne znaju,zato im djeci i danas kad su veca mrsko zube prati,jer nemaju te navike...a moj mali sincic sam leti da ih pere voli dusa moja
- Altsa
#16 Re: Nekultura u odgoju djece
ne mozes generalizovati. moja djeca peru redovno zube i posjecuju zubara a iz Bosne sam mozes li to zamislitisadie_forever wrote:zasto?jer im zelim pruzit zdrav temelj? jer mogu jesti i voce,ima ekstra voca...ne znam mrzim sto nema pedagogije u Bosni,ili bar odakle sam ja.shape of despair wrote:Jadna tvoja djeca stobomsadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
Last edited by Altsa on 04/09/2018 09:23, edited 1 time in total.
-
julisiz es grant
-
ado_sar
#18 Re: Nekultura u odgoju djece
ko ti je kriv kad dovodis djecu ovamo medju divljake. drzi se zapada, ovdje je sve naopako.sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
- MaD_ProfessoR
#19 Re: Nekultura u odgoju djece
ništa dok nas sda dijaspora ne nauči kulturi
- mad_max_ba
#20 Re: Nekultura u odgoju djece
majke m, previše ti to nešta,sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
pusti ba djecu
nijedan moj nema problem sa tim, a branim slatko samo u momentima kada nisu slano jeli prvo...
- zforumas
#21 Re: Nekultura u odgoju djece
Slusaj koga god hoces, izbor tebe i tvog muza, ali ne smaraj raju po forumu svojim shvatanjem zivota i seruckanjem po narodu medju kojem si odrasla.sadie_forever wrote:zforumas wrote:Srecom nije svekrva![]()
Ne znam dal da slusam nene sa sijela ili zubara kod kojeg moje dijete ide..koji je rekao najvise 1 sedmicno
svaka cast za pranje zuba,u mojoj rodbini zato ne znaju,zato im djeci i danas kad su veca mrsko zube prati,jer nemaju te navike...a moj mali sincic sam leti da ih pere voli dusa moja
Na zapadu si, shvatili smo. Svu pamet svijeta si pokupila i niko ko je ostao u Bosni ne valja. Svi krezavi i neuredni, jedu cokoladu za svaki obrok.
Hajd sad u market i kupi celera djetetu da gricka, ali obavezno da je BIO.
- sadie_forever
#22 Re: Nekultura u odgoju djece
Altsa wrote: ne mozes generalizovati. moja djeca peru redovno zube i posjecuju zubara a iz Bosne sam mozes li to zamislitiali isto tako nece ti djeca biti krnjava ako pojedu cokoladu i drugim danom a ne samo vikendom. malo pretjerujes.
Pa napisala sam gore,na putu ka tetki smo uzeli sladoled.Mora postojati neka granica
a naucila sam kod djece da je lakse da znaju ima samo vikendom i kraj price,lakse je reci evo sad ce vikend nego ne moze danas drugi put ..onda vise navaljuju,ako ih naviknes na vikendom cekaju vikend ..ako ih naviknes na "kako kad" onda ce se boriti da to kako kad bude sto cesce
Last edited by sadie_forever on 04/09/2018 09:28, edited 1 time in total.
- spreca
#23 Re: Nekultura u odgoju djece
Ti si jedan ociti primjer loseg vaspitanja ili te niko nije mogao vaspitati jer si jedan veliki ters i samo mogu da zamislim kako ce jadna tvoja djeca zivjeti sa tobom kao i svi oni koji te poznaju....osla Hamsa u opancima u njemacku i odmah postala svabicasadie_forever wrote:
zasto?jer im zelim pruzit zdrav temelj? jer mogu jesti i voce,ima ekstra voca...ne znam mrzim sto nema pedagogije u Bosni,ili bar odakle sam ja.
- insomnia78
#24 Re: Nekultura u odgoju djece
Nevezano za cokoladu u pravu si. Nema sta bilo ko mom djetetu dozvoljvati ili zabranjivati preko mene