nekretnine - klasifikacija i kvadratura
-
photo
#1 nekretnine - klasifikacija i kvadratura
gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
slijedeca stvar: gladm na netu oglase za tibra pacific stanove u nedzaricima i tamo balkon racunaju u kvadraturu stana. znaci, na stan od, recimo, 87.34 m2 balkon uzme 8.42 m2 a stan zauzima samo 78.62 m2 (link a nije reklama: http://www.tibra-pacific.com/tibra/v1/s ... grada%20A1) iako se reklamira kao stan od 87m2, dobijes 78m2.
pitanje je: odakle sada ovo skroz cudno klasifikovanje stambenih prostora u sarajevu (u razgovorima sa ljudima iz drugih gradova i inostranstva svi mi kazu da se dnevna soba NE RACUNA u klasifikaciju stana vec samo SPAVACE sobe) - je li to navlakusa da ljudi kao uzmu trosoban stan pa dobiju samo dvije spavace sobe ili se razum i arhitektonska definicja izgubila u "vremenu i prostoru?"
slijedeca stvar: gladm na netu oglase za tibra pacific stanove u nedzaricima i tamo balkon racunaju u kvadraturu stana. znaci, na stan od, recimo, 87.34 m2 balkon uzme 8.42 m2 a stan zauzima samo 78.62 m2 (link a nije reklama: http://www.tibra-pacific.com/tibra/v1/s ... grada%20A1) iako se reklamira kao stan od 87m2, dobijes 78m2.
pitanje je: odakle sada ovo skroz cudno klasifikovanje stambenih prostora u sarajevu (u razgovorima sa ljudima iz drugih gradova i inostranstva svi mi kazu da se dnevna soba NE RACUNA u klasifikaciju stana vec samo SPAVACE sobe) - je li to navlakusa da ljudi kao uzmu trosoban stan pa dobiju samo dvije spavace sobe ili se razum i arhitektonska definicja izgubila u "vremenu i prostoru?"
-
zonbirile
#2 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
-------------------------------------photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
klasifikacija je stvar rutine i poslovne umješnosti,a kvadraturu riješava etažiranje.U Hrvatskoj obavezno,ne znam za BiH,elem ovlaštena firma geometarska najčešće,izvrši mjerenja i to je to-taj broj se upisuje u grunt u vlasnički list.Naravno čim je to zaživjelo i porez i plačanje ide tim putem,a investitor može pričati što hoće.
- metar_drva
#3 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
-
zonbirile
#4 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
od slučaja do slučaja.Uvođenjem etažiranja mnogi su saznali da su platili po 2-3 kvadrata više,pa 5-6000 KM,nije malo+prenos vlasništva.Stvar je u pisanju ondašnjih riješenja na dodjeljenje stanove,gdje se tome nije polagalo računa,pa su i građevinari se malo ogrebali,jer uglavnom je bilo više,rijetko manje napisano od stvarnih kvadrata.
Last edited by zonbirile on 27/05/2011 10:58, edited 1 time in total.
- Alhemicarkaa
#5 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
I ja mislim da se prije rata stan sa dvije spavaće i dnevnom računao kao trosoban. Odnosno sigurna sam, mi smo živjeli u stanu koji je imao spavaću, dnevnu i malu dječiju i u rješenju je pisalo dvoiposoban. Kasnije smo zamjenili za četverosoban (po rješenju) koji je imao tri spavaće i dnevnu. Znači ta klasifikacija je od prije rata i znam da nam je dijaspora govorila da se tamo anam kod njih kad kaže trosoban podrazumjeva tri spavaće sobe plus dnevni boravak.
-
zonbirile
#6 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
posebna specifičnost je bila da dvosoban bude veći od trosobnog.
-
photo
#7 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
ne bas. ja sam rodjen i odrastao u sarajevskom dvosobnom stanu izgradjenom 1969 i tako klasifikovanom gdje su bile 2 spavace sobe + dnevna + kupatilo + kuhinja (odvojena od dnevne sobe) + hodnik + balkon ima 2 kvadrata koji ne ulaze u kvadraturu.metar_drva wrote:hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
po danasnjem to bi bio trosoban
- metar_drva
#8 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
a ja sam, pak, odrastao i rođen u stanu koji je imao dnevnu i spavaću, a koji se vodio kao dvosoban. poslije toga, prešli smo u stan koji ima dnevnu i 2 spavaće, a koji se vodio (a i danas je tako) kao trosoban. također, kupio sam stan koji ima jednu spavaću i jednu dnevnu, također dvosoban.photo wrote:ne bas. ja sam rodjen i odrastao u sarajevskom dvosobnom stanu izgradjenom 1969 i tako klasifikovanom gdje su bile 2 spavace sobe + dnevna + kupatilo + kuhinja (odvojena od dnevne sobe) + hodnik + balkon ima 2 kvadrata koji ne ulaze u kvadraturu.metar_drva wrote:hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
- samo malo reloaded
#9 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
I ja mislim da je tako bilo.metar_drva wrote:hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
- vicious
#10 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
Da, uvijek su se kod nas sve sobe računale u taj ukupni broj, dakle spavaća + dnevna = dvosoban stan, 2 spavaće+dnevna = trosoban stan itd.
Ta klasifikacija gdje se samo spavaće sobe računaju je čini mi se karakteristična za Ameriku, oni koliko sam mogao primijetiti i za kuće i za stanove govore samo broj spavaćih soba, kao to je najbitnije (npr. kuća sa tri spavaće sobe).
Ta klasifikacija gdje se samo spavaće sobe računaju je čini mi se karakteristična za Ameriku, oni koliko sam mogao primijetiti i za kuće i za stanove govore samo broj spavaćih soba, kao to je najbitnije (npr. kuća sa tri spavaće sobe).
-
neki
#11 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
Nije tacno..kod nas se i prije i sad dnevna soba ubrajala u sobe, moguce da si ti zivio u jednoipoiposobnom stanu pa su tako klasifikovali ili je nekad neko trpezariju pregradio u sobu. Kvadratura balkona se uvijek racuna ali procentualno zavisno o broju zatvorenih strana i natkrivenosti.photo wrote:ne bas. ja sam rodjen i odrastao u sarajevskom dvosobnom stanu izgradjenom 1969 i tako klasifikovanom gdje su bile 2 spavace sobe + dnevna + kupatilo + kuhinja (odvojena od dnevne sobe) + hodnik + balkon ima 2 kvadrata koji ne ulaze u kvadraturu.metar_drva wrote:hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
Svi ti standardi danas i prije rata su potpuno isti. Samo sto neki investitori danas prodaju stanove u kojima polusobe od 8 kvadrata prodaju kao sobe i sto vecina stanova nema trpezariju pa se desi npr da stan od 50 kvadrata proglase trosobnim sto je nemoguce
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#12 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
A koja je razlika između garsonjere i jednosobnog?
Ja kontam da jednosoban stan ima jednu sobu (koja je dnevna i spavaća) i kuhinju, a garsonjere su ono gdje je sve bukvalno u jednoj sobi. Je li tako?
Ja kontam da jednosoban stan ima jednu sobu (koja je dnevna i spavaća) i kuhinju, a garsonjere su ono gdje je sve bukvalno u jednoj sobi. Je li tako?
- Haris.ba
#13 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
Često su izostavljeni balkoni u kvadraturi stana u zemljišnim knjigama(kpu). A nekada su pisani kao pola kvadrature. Npr. balkon od 4 metra kvadrata piše se kao 2 kvadratna metra.zonbirile wrote:od slučaja do slučaja.Uvođenjem etažiranja mnogi su saznali da su platili po 2-3 kvadrata više,pa 5-6000 KM,nije malo+prenos vlasništva.Stvar je u pisanju ondašnjih riješenja na dodjeljenje stanove,gdje se tome nije polagalo računa,pa su i građevinari se malo ogrebali,jer uglavnom je bilo više,rijetko manje napisano od stvarnih kvadrata.
Mislim da je sada standard da se veličina balkona računa kao i svakog drugog prostora. Bilo bi fino kada bi ljudi prije kupovine i prodaje tražili neki papir ako sumnjaju u kvadraturu stana. Pa u slučaju neslaganja sa zk to ispravljali.
Možda danas glava ne boli, ali ko zna hoće li zatrebati hipoteka pa svaki kvadrat dobro dođe.
----
A u zk su stanovi pisani kao dvosoban( 1 dnevna + 1 soba), trosoban(1 dnevna + 2 sobe). A kako na tržištu pričaju je nevažno. Nećeš valjda kupiti stan na neviđeno.
-
neki
#14 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
jednosoban bi trebao da ima sobu, kuhinju i trpezariju kao odvojene prostore, dok garsonjera trpezariju nema a kuhinju bi trebala imati odvojenoPera Trta wrote:A koja je razlika između garsonjere i jednosobnog?
-
neki
#15 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
Balkon bi trebao da se racuna po sljedecem principu:Haris.ba wrote:Često su izostavljeni balkoni u kvadraturi stana u zemljišnim knjigama(kpu). A nekada su pisani kao pola kvadrature. Npr. balkon od 4 metra kvadrata piše se kao 2 kvadratna metra.zonbirile wrote:od slučaja do slučaja.Uvođenjem etažiranja mnogi su saznali da su platili po 2-3 kvadrata više,pa 5-6000 KM,nije malo+prenos vlasništva.Stvar je u pisanju ondašnjih riješenja na dodjeljenje stanove,gdje se tome nije polagalo računa,pa su i građevinari se malo ogrebali,jer uglavnom je bilo više,rijetko manje napisano od stvarnih kvadrata.
Mislim da je sada standard da se veličina balkona računa kao i svakog drugog prostora. Bilo bi fino kada bi ljudi prije kupovine i prodaje tražili neki papir ako sumnjaju u kvadraturu stana. Pa u slučaju neslaganja sa zk to ispravljali.
Možda danas glava ne boli, ali ko zna hoće li zatrebati hipoteka pa svaki kvadrat dobro dođe.
----
A u zk su stanovi pisani kao dvosoban( 1 dnevna + 1 soba), trosoban(1 dnevna + 2 sobe). A kako na tržištu pričaju je nevažno. Nećeš valjda kupiti stan na neviđeno.
ako je otvoren sa max dvije strane i natkriven 75% stvarne povrsine (ovo je ustvari lodja)
ako je otvoren sa tri strane i natkriven 50%
ako je otvoren sa tri strane i nije natkriven 25%
-
photo
#16 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
zasto se onda u mostaru, bihacu, zagrebu, podgorici, beogradu (da ne idem van granica bivse YU) stan racuna po spavacim sobama + dnevni boravak????
ja sam primjetio da se samo u sarajevu dnevna soba racuna u klasifikaciju stana.
ja sam primjetio da se samo u sarajevu dnevna soba racuna u klasifikaciju stana.
-
photo
#17 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
usput, ima li neko iz neke opstinske urbanisticke komisije ili neki arhitekta koji ovo moze da objasni svima a ne da mi svi pricamo svoje verzije?
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#18 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
Ja nisam iz Sarajeva, i kod nas se odkad pamtim računala i dnevna soba (šta je soba, ako TO nije, mani američke gluposti o "bedrooms").photo wrote:zasto se onda u mostaru, bihacu, zagrebu, podgorici, beogradu (da ne idem van granica bivse YU) stan racuna po spavacim sobama + dnevni boravak????
-
neki
#19 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura
Ovo sto sam napisao su norme po JUS-u koje su vazile za cijelu ex yu a koje su prepisane u BAS i vaze i danas, tako da se uvijek u cijeloj bivsoj drzavi dnevna racunala u sobu. Po tim standardima je tacno definisano sta mora imati koja kategorija stana pa je npr spavaca soba morala imati min 9 kvadrata (za vojne stanove 12), trosoban stan je morao imati i degazman i poseban wc pored kupatila, definisan je max procenat stana koji smije ici na komunikacije (ne znam napamet) itd.. Vojni stambeni fond je imao strozije standarde ali su i oni racunali dnevni boravak u sobu. Moguce da su ovakvi standardi usvojeni tokom 70tih a da su prije toga bili blazi u vidu kvadrature soba i slphoto wrote:usput, ima li neko iz neke opstinske urbanisticke komisije ili neki arhitekta koji ovo moze da objasni svima a ne da mi svi pricamo svoje verzije?