nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
photo

#1 nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by photo »

gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.

slijedeca stvar: gladm na netu oglase za tibra pacific stanove u nedzaricima i tamo balkon racunaju u kvadraturu stana. znaci, na stan od, recimo, 87.34 m2 balkon uzme 8.42 m2 a stan zauzima samo 78.62 m2 (link a nije reklama: http://www.tibra-pacific.com/tibra/v1/s ... grada%20A1) iako se reklamira kao stan od 87m2, dobijes 78m2.

pitanje je: odakle sada ovo skroz cudno klasifikovanje stambenih prostora u sarajevu (u razgovorima sa ljudima iz drugih gradova i inostranstva svi mi kazu da se dnevna soba NE RACUNA u klasifikaciju stana vec samo SPAVACE sobe) - je li to navlakusa da ljudi kao uzmu trosoban stan pa dobiju samo dvije spavace sobe ili se razum i arhitektonska definicja izgubila u "vremenu i prostoru?"
zonbirile

#2 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by zonbirile »

photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.

slijedeca stvar: gladm na netu oglase za tibra pacific stanove u nedzaricima i tamo balkon racunaju u kvadraturu stana. znaci, na stan od, recimo, 87.34 m2 balkon uzme 8.42 m2 a stan zauzima samo 78.62 m2 (link a nije reklama: http://www.tibra-pacific.com/tibra/v1/s ... grada%20A1) iako se reklamira kao stan od 87m2, dobijes 78m2.

pitanje je: odakle sada ovo skroz cudno klasifikovanje stambenih prostora u sarajevu (u razgovorima sa ljudima iz drugih gradova i inostranstva svi mi kazu da se dnevna soba NE RACUNA u klasifikaciju stana vec samo SPAVACE sobe) - je li to navlakusa da ljudi kao uzmu trosoban stan pa dobiju samo dvije spavace sobe ili se razum i arhitektonska definicja izgubila u "vremenu i prostoru?"
-------------------------------------
klasifikacija je stvar rutine i poslovne umješnosti,a kvadraturu riješava etažiranje.U Hrvatskoj obavezno,ne znam za BiH,elem ovlaštena firma geometarska najčešće,izvrši mjerenja i to je to-taj broj se upisuje u grunt u vlasnički list.Naravno čim je to zaživjelo i porez i plačanje ide tim putem,a investitor može pričati što hoće.
metar_drva

#3 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by metar_drva »

photo wrote:gledam oglase za stanove u sarajevu i vidim da svi definise dnevnu sobu kao onu koja se racuna u stambeni prostor. prije rata, dvosoban stan je znacilo dvije SPAVACE sobe + dnevna soba + kupatilo i mozda balkon. danas, to je trosoban stan jer se i dnevna soba racuna (nigdje veze) umjesto da ima tri SPAVACE sobe.
hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.
zonbirile

#4 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by zonbirile »

od slučaja do slučaja.Uvođenjem etažiranja mnogi su saznali da su platili po 2-3 kvadrata više,pa 5-6000 KM,nije malo+prenos vlasništva.Stvar je u pisanju ondašnjih riješenja na dodjeljenje stanove,gdje se tome nije polagalo računa,pa su i građevinari se malo ogrebali,jer uglavnom je bilo više,rijetko manje napisano od stvarnih kvadrata.
Last edited by zonbirile on 27/05/2011 10:58, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

#5 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by Alhemicarkaa »

I ja mislim da se prije rata stan sa dvije spavaće i dnevnom računao kao trosoban. Odnosno sigurna sam, mi smo živjeli u stanu koji je imao spavaću, dnevnu i malu dječiju i u rješenju je pisalo dvoiposoban. Kasnije smo zamjenili za četverosoban (po rješenju) koji je imao tri spavaće i dnevnu. Znači ta klasifikacija je od prije rata i znam da nam je dijaspora govorila da se tamo anam kod njih kad kaže trosoban podrazumjeva tri spavaće sobe plus dnevni boravak.
zonbirile

#6 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by zonbirile »

posebna specifičnost je bila da dvosoban bude veći od trosobnog.
photo

#7 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by photo »

metar_drva wrote:
hm, nisam baš siguran, čak mislim da je i prije rata bilo isto; dvosoban stan = 1 spavaća + 1 dnevna.
ne bas. ja sam rodjen i odrastao u sarajevskom dvosobnom stanu izgradjenom 1969 i tako klasifikovanom gdje su bile 2 spavace sobe + dnevna + kupatilo + kuhinja (odvojena od dnevne sobe) + hodnik + balkon ima 2 kvadrata koji ne ulaze u kvadraturu.

po danasnjem to bi bio trosoban
metar_drva

#8 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by metar_drva »

photo wrote:
metar_drva wrote:
ne bas. ja sam rodjen i odrastao u sarajevskom dvosobnom stanu izgradjenom 1969 i tako klasifikovanom gdje su bile 2 spavace sobe + dnevna + kupatilo + kuhinja (odvojena od dnevne sobe) + hodnik + balkon ima 2 kvadrata koji ne ulaze u kvadraturu.

a ja sam, pak, odrastao i rođen u stanu koji je imao dnevnu i spavaću, a koji se vodio kao dvosoban. poslije toga, prešli smo u stan koji ima dnevnu i 2 spavaće, a koji se vodio (a i danas je tako) kao trosoban. također, kupio sam stan koji ima jednu spavaću i jednu dnevnu, također dvosoban.
samo malo reloaded

#9 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by samo malo reloaded »

metar_drva wrote:
I ja mislim da je tako bilo.
vicious

#10 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by vicious »

Da, uvijek su se kod nas sve sobe računale u taj ukupni broj, dakle spavaća + dnevna = dvosoban stan, 2 spavaće+dnevna = trosoban stan itd.

Ta klasifikacija gdje se samo spavaće sobe računaju je čini mi se karakteristična za Ameriku, oni koliko sam mogao primijetiti i za kuće i za stanove govore samo broj spavaćih soba, kao to je najbitnije (npr. kuća sa tri spavaće sobe).
neki

#11 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by neki »

photo wrote:
metar_drva wrote:

Nije tacno..kod nas se i prije i sad dnevna soba ubrajala u sobe, moguce da si ti zivio u jednoipoiposobnom stanu pa su tako klasifikovali ili je nekad neko trpezariju pregradio u sobu. Kvadratura balkona se uvijek racuna ali procentualno zavisno o broju zatvorenih strana i natkrivenosti.
Svi ti standardi danas i prije rata su potpuno isti. Samo sto neki investitori danas prodaju stanove u kojima polusobe od 8 kvadrata prodaju kao sobe i sto vecina stanova nema trpezariju pa se desi npr da stan od 50 kvadrata proglase trosobnim sto je nemoguce
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#12 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by Pera Trta »

A koja je razlika između garsonjere i jednosobnog?
Ja kontam da jednosoban stan ima jednu sobu (koja je dnevna i spavaća) i kuhinju, a garsonjere su ono gdje je sve bukvalno u jednoj sobi. Je li tako?
Haris.ba

#13 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by Haris.ba »

zonbirile wrote:od slučaja do slučaja.Uvođenjem etažiranja mnogi su saznali da su platili po 2-3 kvadrata više,pa 5-6000 KM,nije malo+prenos vlasništva.Stvar je u pisanju ondašnjih riješenja na dodjeljenje stanove,gdje se tome nije polagalo računa,pa su i građevinari se malo ogrebali,jer uglavnom je bilo više,rijetko manje napisano od stvarnih kvadrata.
Često su izostavljeni balkoni u kvadraturi stana u zemljišnim knjigama(kpu). A nekada su pisani kao pola kvadrature. Npr. balkon od 4 metra kvadrata piše se kao 2 kvadratna metra.

Mislim da je sada standard da se veličina balkona računa kao i svakog drugog prostora. Bilo bi fino kada bi ljudi prije kupovine i prodaje tražili neki papir ako sumnjaju u kvadraturu stana. Pa u slučaju neslaganja sa zk to ispravljali.

Možda danas glava ne boli, ali ko zna hoće li zatrebati hipoteka pa svaki kvadrat dobro dođe.
----

A u zk su stanovi pisani kao dvosoban( 1 dnevna + 1 soba), trosoban(1 dnevna + 2 sobe). A kako na tržištu pričaju je nevažno. Nećeš valjda kupiti stan na neviđeno.
neki

#14 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by neki »

Pera Trta wrote:A koja je razlika između garsonjere i jednosobnog?
Ja kontam da jednosoban stan ima jednu sobu (koja je dnevna i spavaća) i kuhinju, a garsonjere su ono gdje je sve bukvalno u jednoj sobi. Je li tako?
jednosoban bi trebao da ima sobu, kuhinju i trpezariju kao odvojene prostore, dok garsonjera trpezariju nema a kuhinju bi trebala imati odvojeno
neki

#15 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by neki »

Haris.ba wrote:
zonbirile wrote:od slučaja do slučaja.Uvođenjem etažiranja mnogi su saznali da su platili po 2-3 kvadrata više,pa 5-6000 KM,nije malo+prenos vlasništva.Stvar je u pisanju ondašnjih riješenja na dodjeljenje stanove,gdje se tome nije polagalo računa,pa su i građevinari se malo ogrebali,jer uglavnom je bilo više,rijetko manje napisano od stvarnih kvadrata.
Često su izostavljeni balkoni u kvadraturi stana u zemljišnim knjigama(kpu). A nekada su pisani kao pola kvadrature. Npr. balkon od 4 metra kvadrata piše se kao 2 kvadratna metra.

Mislim da je sada standard da se veličina balkona računa kao i svakog drugog prostora. Bilo bi fino kada bi ljudi prije kupovine i prodaje tražili neki papir ako sumnjaju u kvadraturu stana. Pa u slučaju neslaganja sa zk to ispravljali.

Možda danas glava ne boli, ali ko zna hoće li zatrebati hipoteka pa svaki kvadrat dobro dođe.
----

A u zk su stanovi pisani kao dvosoban( 1 dnevna + 1 soba), trosoban(1 dnevna + 2 sobe). A kako na tržištu pričaju je nevažno. Nećeš valjda kupiti stan na neviđeno.
Balkon bi trebao da se racuna po sljedecem principu:
ako je otvoren sa max dvije strane i natkriven 75% stvarne povrsine (ovo je ustvari lodja)
ako je otvoren sa tri strane i natkriven 50%
ako je otvoren sa tri strane i nije natkriven 25%
photo

#16 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by photo »

zasto se onda u mostaru, bihacu, zagrebu, podgorici, beogradu (da ne idem van granica bivse YU) stan racuna po spavacim sobama + dnevni boravak????

ja sam primjetio da se samo u sarajevu dnevna soba racuna u klasifikaciju stana.
photo

#17 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by photo »

usput, ima li neko iz neke opstinske urbanisticke komisije ili neki arhitekta koji ovo moze da objasni svima a ne da mi svi pricamo svoje verzije?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#18 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by Pera Trta »

photo wrote:zasto se onda u mostaru, bihacu, zagrebu, podgorici, beogradu (da ne idem van granica bivse YU) stan racuna po spavacim sobama + dnevni boravak????

ja sam primjetio da se samo u sarajevu dnevna soba racuna u klasifikaciju stana.
Ja nisam iz Sarajeva, i kod nas se odkad pamtim računala i dnevna soba (šta je soba, ako TO nije, mani američke gluposti o "bedrooms").
neki

#19 Re: nekretnine - klasifikacija i kvadratura

Post by neki »

photo wrote:usput, ima li neko iz neke opstinske urbanisticke komisije ili neki arhitekta koji ovo moze da objasni svima a ne da mi svi pricamo svoje verzije?
Ovo sto sam napisao su norme po JUS-u koje su vazile za cijelu ex yu a koje su prepisane u BAS i vaze i danas, tako da se uvijek u cijeloj bivsoj drzavi dnevna racunala u sobu. Po tim standardima je tacno definisano sta mora imati koja kategorija stana pa je npr spavaca soba morala imati min 9 kvadrata (za vojne stanove 12), trosoban stan je morao imati i degazman i poseban wc pored kupatila, definisan je max procenat stana koji smije ici na komunikacije (ne znam napamet) itd.. Vojni stambeni fond je imao strozije standarde ali su i oni racunali dnevni boravak u sobu. Moguce da su ovakvi standardi usvojeni tokom 70tih a da su prije toga bili blazi u vidu kvadrature soba i sl
Post Reply