NEKREDITNI NOVAC

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
stojan nenadovic

#151 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by stojan nenadovic »

Gospodine zonbirile, iz drugog pisma Reganu možete videti šta sam ja rekao Reganu. Pretpostavimo da me nije poslušao. Ali mi je Fridman odmah odgovorio, takvim rečima da je pokazao da je protiv moga predloga, a Regan je odmah počeo da vodi politiku budžetskog deficita za koju je Fridman napisao u Njujork Tajmsu da je nenaučna i šarlatanska, svi sledbenici Fridmana i naučnici uopšte napali su u medijima Regana i predviđali brzi krah te politike, odmah posle sledećih izbora. Regan je obećao biznisu smanjenje poreza, dakle prihoda budžeta, a povećanje prihoda za prosvetu i zdravstvo i za vojsku (što su sve rashodi budžeta). Tako su rashodi budžeta bili veći od prihoda budžeta i tako je bio budžetski deficit. Tako je dohodak bio veći od troška, kako i treba da bude, u skladu sa teorijom o nekreditnom novcu. Nekreditni novac se pokazao kao prerušen u budžetski deficit. Ja sam naveo dest primera kako se nekreditni novac pojavljuje prerušen u nešto drugo. To ima na mom sajtu i Vi možete to čitati, bez obzira da li je Regan to čitao ili ne. Ali od Regana se promenio stav prema budžetskom deficitu od 3%. Sad treba da se promeni prema grčkom deficitu od 10%. Ustvari, to što je Grčka uradila sa 300 milijardi evra duga, mogla je da uradi sa 3 miljarde evra nekreditnog novca a bez ikakvog duga. To su sve primeri koji dokazuju moju teoriju. Najveća dimenzija vrednosti robe je njena korisnost. Najmanja dimenzija vrednosti robe je njen trošak. Cena je neka srednja veličina koja ostavlja kupcima (potrošačima) njihovu dobit a prodavcima (proizvođačima) daje njihov profit. Korisnost meri nacionalni dohodak, a zbir cena daje nacionalni proizvod (GDP). Nacionalni dohodak = troškovi (dohodak od rada) + nekreditni novac. Svi ti računi realno postoje, ali umanjeni zbog negativnog dejstva kredta. Sa nekreditnim novcem računi će biti veći i realni i lako vidljivi, dok su sada zamagljeni dejstvom inflacije.
stojan nenadovic

#152 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodo, na mom sajtu možete videti šta sam ja pisao a šta je Fridman meni odgovorio. Napisao je da ja ne razumem o ćemu pišem zato što ne vidim "da je profit takođe trošak". Morate znati šta je Regan uradio i da je to potpuno suprotno onome što je zahtevao Fridman i sva američka javnost. Regan je uradio to slučajno, ali je to ono što sam ja tražio i rekao sam da je potpuno i trajno rešenje nekreditni novac. Ja sam Reganu pisao termodinamičku interpretaciju viška korisnosti i to je pisano za istoriju, a samo je adresirano za Regana. To ostaje ali još nije pročitano i shvaćeno, ali je to dokaz da sam ja to pisao pre trideset godina. Sve što ste Vi pisali je tačno ali mene ne interesuje. Znam da sa nekreditnim novcem može da se reši problem svake države pa i Grčke. Pisao sam i gospodinu Papandreu. Dobio sam odgovor da je poruka upućena u njegov kabinet. Ako nešto bude, javiću Vam. Ali Grčka je u evro zoni pa je sa njom teža situacija. Ali Grčka može da predloži da cela Evropa pređe na nekreditni novac. Ima već predloga da Evropa osnuje svoju organizaciju kao što je MMF.
zonbirile

#153 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

aauuuu bre Stojane pa vi ne znate ni šta je MMF.Pa to je glavna poluga finansijskih mešetara,pa vi stvarno živite u nekom svom svijetu.A riknuti ko Grčka prava je umjetnost i još jednom,ništa nije uradila,sem gole pljačke.Nema tu nikakvog razvoja od 600 milijardi eura.
stojan nenadovic

#154 Re: NEKREDITNI NOVAC

zonbirile wrote:aauuuu bre Stojane pa vi ne znate ni šta je MMF.Pa to je glavna poluga finansijskih mešetara,pa vi stvarno živite u nekom svom svijetu.A riknuti ko Grčka prava je umjetnost i još jednom,ništa nije uradila,sem gole pljačke.Nema tu nikakvog razvoja od 600 milijardi eura.
Gospodine zonbirile, ja znam ko je MMF i vodeći ljudi EU znaju ko je MMF i predložili su da se osnuje Evropski monetarni fond. Ja sam pisao MMF-u i pozvao ih da pređu na nekreditni novac, ako žele da prežive, inače će nekreditni novac uvesti zemlje BRIK bez njih, i to će biti njihov kraj. Isto sam pisao i Obami, preko Njujork Tajmsa, i Njujork Tajms je moj komentar izabrao među dest najboljih kmentara, koji se posebno čuvaju. Nekreditni novac je predložio Biagio Bossone, bivši izvršni direktor MMF-a, Samitu G-20. Ako kritikujete mene, kritikujete njega. Razvoj ne podrazumeva samo rast proizvodnje, nego i usporavsnje brzine opticaja novca. Ako se brzina opticaja novca usporava, onda novac nestaje iz opticaja tako da se taj nestanak novca može nadoknaditi samo pomoću novca koji se poklanja, a to je nekreditni novac iz moje formule. Usporavanje opticaja novca diktiraju potrošači koji određuju tražnju, kao što proizvođači određuju ponudu. Vi verovatno mislite da se brzina opticaja novca ubrzava sa razvitkom društva a upravo se dešava obrnuto. Recite šta mislite o tome i konačno ću znati šta stvarno mislite.
zonbirile

#155 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:
zonbirile wrote:aauuuu bre Stojane pa vi ne znate ni šta je MMF.Pa to je glavna poluga finansijskih mešetara,pa vi stvarno živite u nekom svom svijetu.A riknuti ko Grčka prava je umjetnost i još jednom,ništa nije uradila,sem gole pljačke.Nema tu nikakvog razvoja od 600 milijardi eura.
Gospodine zonbirile, ja znam ko je MMF i vodeći ljudi EU znaju ko je MMF i predložili su da se osnuje Evropski monetarni fond. Ja sam pisao MMF-u i pozvao ih da pređu na nekreditni novac, ako žele da prežive, inače će nekreditni novac uvesti zemlje BRIK bez njih, i to će biti njihov kraj. Isto sam pisao i Obami, preko Njujork Tajmsa, i Njujork Tajms je moj komentar izabrao među dest najboljih kmentara, koji se posebno čuvaju. Nekreditni novac je predložio Biagio Bossone, bivši izvršni direktor MMF-a, Samitu G-20. Ako kritikujete mene, kritikujete njega. Razvoj ne podrazumeva samo rast proizvodnje, nego i usporavsnje brzine opticaja novca. Ako se brzina opticaja novca usporava, onda novac nestaje iz opticaja tako da se taj nestanak novca može nadoknaditi samo pomoću novca koji se poklanja, a to je nekreditni novac iz moje formule. Usporavanje opticaja novca diktiraju potrošači koji određuju tražnju, kao što proizvođači određuju ponudu. Vi verovatno mislite da se brzina opticaja novca ubrzava sa razvitkom društva a upravo se dešava obrnuto. Recite šta mislite o tome i konačno ću znati šta stvarno mislite.
----------------------------------------------------------------
pa mi se razumijemo donekle,samo što ste vi idealista,sanjar humanista,a ja realnih spoznaja o pijačnim prevarama koja se glorifikuju.Znate li da su zadnju krizu napuhanih hipotekarnih kredita,kreirali tako da čak ni banke nisu znala kada kupuju pool A,B i C šta kupuju,ali svi su kupovali.Isti scenario kao i 29g,od istih familija.Tako vam se ciklično jave i Happy line i ostale spirale.Pa gospodine da li ste ikada gledali šibicare i onoga koji navlači naivne.Pa vi padate na predloge dir.MMF i lutka Obame,pa čovjeće vi ste nevjerovatni.Čuj,ako MMF preživi.Pa oni su vam hitmeni,ubice društava država,finansijska dužnička omča.Pokazaće se i kod nas ko je pare umno iskoristio,ko će još samo jednom dobiti 2,3-5 milijardi dolara,onda ide poznati scenario,može još,ali prvo nam prepišiTelecom,vodu,Elektroprivredu,rudnike.To su uradilo bezbroj puta u mnogo zemalja na redu je istok Evrope i zapadni Balkan.Sindrom žrtve je uvijek isti i kada zna modus operandi ubice,misli da neće baš njega na taj način.Hoće,zato i postoji MMF,a vaša pisma,žalosno da se time dičite.Meni je to kao da pišete sada D.Šariću kako je droga pogubna po mlade.
stojan nenadovic

#156 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, znači da se slažemo da je postojeći poredak pogrešan. To je bitno. Vi kažete da sam ja idealista a Vi realista. Možda sam ja realista koao i Vi. Možda sam ja optimista a Vi pesimista. Možda sam ja napisao nešto što mislim da vredi da ostane zabeleženo. I šta sad u penziji da radim. Ne vidim ništa intresantnije nego da radim to što radim. Niste mi odgovorili na pitanje šta mislite o brzini opticaja novca. Da li se ubrzava ili usporava? Ovi koje rušim bez ikakvih izgleda na uspeh, kad dođe veme da padnu, srušiće se, kao i sve ostalo, što se srušilo, kad je za to došlo vreme.
zonbirile

#157 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, znači da se slažemo da je postojeći poredak pogrešan. To je bitno. Vi kažete da sam ja idealista a Vi realista. Možda sam ja realista koao i Vi. Možda sam ja optimista a Vi pesimista. Možda sam ja napisao nešto što mislim da vredi da ostane zabeleženo. I šta sad u penziji da radim. Ne vidim ništa intresantnije nego da radim to što radim. Niste mi odgovorili na pitanje šta mislite o brzini opticaja novca. Da li se ubrzava ili usporava? Ovi koje rušim bez ikakvih izgleda na uspeh, kad dođe veme da padnu, srušiće se, kao i sve ostalo, što se srušilo, kad je za to došlo vreme.
---------------------------------------------------------------------------------------------
ma to vi izvukoste takav zaključak,ali nejse.Moje ili vaše mišljenje o brzini opticaja novca je irelavtntno,čak i Štiglica,Fridmena,Galbrajta,bilo koga.Imaju oni koji o tome misle i sada je faza "poravnanja",treba skloniti milijarde dolara koje su realno viška.Isti scenario kao i 29,74,89 i inih godina.Đaba vam otkrivanje tople vode,formule,teorije i teoretska znanja,ljudi krenuli sa pijačnim varanjem i osvojili svijet.Čak i ono što ste mislili da će unaprijediti svijet oni osmislili i finsnsirali i naravno u prvoj petoljetki 10truko naplatili.
stojan nenadovic

#158 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, ja ću Vam reći, brzina opticaja novca se neprestano usporava. Brzinu opticaja novca usporavaju potrošači kad povećavaju korisnost, koju izvlače iz potrošnje. Povećavaju vreme korišćenja i tako smanjuju tražnju, što se može nadoknaditi samo nekreditnim novcem. S druge strane, realna količina novca se definie kao recipročna vrednost brzine opticaja ovca. To znači da se brzina opticaja novca smanjuje i kad se povećava proizvodnja, jer valjda i povećanje proizvodnje povećava realnu količinu novca. Znači povećanje proizvodnje za 5% traži povećanje količine novca u opticaju za 5%, i smanjenje tražnje za 5% zahteva povećanje novca za 5%, što je ukupno 10%. To znači da rast proizvodnje od 5%, traži rast novca od 10%. Ja ne otkrivam toplu vodu. Ja sam dao najbolju teoriju o novcu. Teorija o kreditnom novcu je najobičnija besmislca, kojom se skriva pljačka koju vrše bankari, a zastupnici nekreditnog novca nisu odmakli dalje od zdravorazumskog rezonovanja. Ja sam dao o novcu onoliko koliko je potrebno da uđe u udžbenike osnovne škole, kao i da zauzme nekoliko uvodnih strana kojima počinju prave studije ekonomije.
zonbirile

#159 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, ja ću Vam reći, brzina opticaja novca se neprestano usporava. Brzinu opticaja novca usporavaju potrošači kad povećavaju korisnost, koju izvlače iz potrošnje. Povećavaju vreme korišćenja i tako smanjuju tražnju, što se može nadoknaditi samo nekreditnim novcem. S druge strane, realna količina novca se definie kao recipročna vrednost brzine opticaja ovca. To znači da se brzina opticaja novca smanjuje i kad se povećava proizvodnja, jer valjda i povećanje proizvodnje povećava realnu količinu novca. Znači povećanje proizvodnje za 5% traži povećanje količine novca u opticaju za 5%, i smanjenje tražnje za 5% zahteva povećanje novca za 5%, što je ukupno 10%. To znači da rast proizvodnje od 5%, traži rast novca od 10%. Ja ne otkrivam toplu vodu. Ja sam dao najbolju teoriju o novcu. Teorija o kreditnom novcu je najobičnija besmislca, kojom se skriva pljačka koju vrše bankari, a zastupnici nekreditnog novca nisu odmakli dalje od zdravorazumskog rezonovanja. Ja sam dao o novcu onoliko koliko je potrebno da uđe u udžbenike osnovne škole, kao i da zauzme nekoliko uvodnih strana kojima počinju prave studije ekonomije.
-------------------------------------------------------
eto sami ste dali i pitanje i odgovor o svemu.Interes finansijskih vladara ne poznaje vaše teorije,hajde de zakone,a praksa pokazuje da NJIMA ide,u čemu je problem.U ljudima svedenim na roblje sa dužničkom omčom oko vrata,pa dajte Stojane to nije za osnovne škole,to su bajke za jaslice.Koga boli qurac za raju,shvatite,i tada padaju svi zakoni.Poravnanje ukupne emisije i brzina kada naruši nametnuti kontrolisani haos,riješi se lako-ratom.Kontradiktorno,ali tako,čuj lako ,a ratom.I uvijek kao i onda u ratu,u slomu berze tako i danas oni izađu još bogatiji,doduše i svijet postane još bogatiji za par stotina ekonomskih eksperata koji magistriraju,doktorijaju u objašnjavanju šta nas zgodi.Njima najdrži dobace i do Nobela.
stojan nenadovic

#160 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, ja očekujem da se to reši na miran i demokratski način, dogovorom i prihvatanjem svih. Sinoć sam u Dnevniku na TV čuo da Velika Britanija ima budžetski deficit veći od 12%, dakle gori su od Grka. Neće biti da je tako. Jednostavno oni koji imaju veći deficit znači da su bolji. Promeniće se sve naopako, i biće sve kako sam ja rekao i predvideo. Biće da se svet razvijao onako kako sam ja hteo (ili samo znao kako se svet razvija) a ne kako su hteli Rotšildi i Rokfeleri. Svemu i svima dođe kraj pa će i njima. Čuo sam da je pre nekoliko decenija bilo nekoliko stotina valuta u svetu (ima 200 država), pa sam pre nekoliko meseci čuo da ima 700 lokalnih valuta, a sada čujem da ih ima pet hiljada. Sve su one bazirane na nekredtnom novcu. Verovatno zdravorazumski. Moja teorija je teorija zdravog razuma.
zonbirile

#161 Re: NEKREDITNI NOVAC

Post by zonbirile »

stojan nenadovic wrote:Gospodine zonbirile, ja očekujem da se to reši na miran i demokratski način, dogovorom i prihvatanjem svih. Sinoć sam u Dnevniku na TV čuo da Velika Britanija ima budžetski deficit veći od 12%, dakle gori su od Grka. Neće biti da je tako. Jednostavno oni koji imaju veći deficit znači da su bolji. Promeniće se sve naopako, i biće sve kako sam ja rekao i predvideo. Biće da se svet razvijao onako kako sam ja hteo (ili samo znao kako se svet razvija) a ne kako su hteli Rotšildi i Rokfeleri. Svemu i svima dođe kraj pa će i njima. Čuo sam da je pre nekoliko decenija bilo nekoliko stotina valuta u svetu (ima 200 država), pa sam pre nekoliko meseci čuo da ima 700 lokalnih valuta, a sada čujem da ih ima pet hiljada. Sve su one bazirane na nekredtnom novcu. Verovatno zdravorazumski. Moja teorija je teorija zdravog razuma.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
moj g.Stojane Rotšildi su stari tek 250g,ali oni su samo nastavak trenda starog kao i pisana historija cca 6000g i više.Pa zdrav razum nema veze s time,zdravorazumski je i da postoji pravda na svijetu,da smo svi ista ljudska bića,da nema diskriminacije po rasi,polu etc.,etc,ali to nije tako.Nešto ne valja ,ili nam razum nije zdrav
stojan nenadovic

#162 Re: NEKREDITNI NOVAC

Poštovani gospodine zonbirile, potpuno ste u pravu, ali možda je to bila teorija zdravog razuma, koja je nedostajala. S obzirom da se nekreditni novac pojavio više puta (u SAD na primer Franklin, Linkoln i Kenedi, a možda ih je bilo još), i da se posle zaboravljalo na njega, ukazuje na to da je to bila "karika koja je nedostajala" raznim humanistima, utopistima i drugim revolucionarima u borbi za bolje društvo, čije su se ideje obično završavale suprotno od onog čto su oni propovedali.
stojan nenadovic

#163 Re: NEKREDITNI NOVAC

Gospodine zonbirile, šaljem Vam link iz Hrvatske. Možete videti da u Hrvatskoj već postoji alternativni novac. Da je u Hratskoj TV Nova prikazala prilog o Alternativnom novcu i da je u SAD svedočio Bernanke u Kongresu i izazvao senzaciju koja je navodno okrenula narod protiv Feda. Pogledajte http://cromalternativemoney.org
Post Reply