Nekoliko uvijek relevantnih tema

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Nekoliko uvijek relevantnih tema

Post by Jastreb35 » 09/01/2007 09:24

# 1 ; DEJTONSKI SPORAZUM
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma, kojim se zaustavilo visegodisnji rat, nije obezbjedilo ekonomski prosperitet drustva niti ideolosko priblizavanje sukobljenih strana. Medjutim, to uopste i nije bio cilj ovog sporazuma. Primarni cilj je bilo zaustavljanje rata, te stvaranje mirnodopskih uslova koji ce omoguciti odvijanje mukotrpnog i dugotrajnog procesa reintegracije drustva. Ta cinjenica nazalost ne sprecava pojedine kriticare da sam potpis na Dejtonskom sporazumu, deklarisu neodgovornim cinom, jer se istim nije postiglo sve ciljeve patriotski orijentisanih gradjana. Iluzorno je od sporazuma napravljenog u jeku rata, ocekivati da definise transformaciju zemlje u gradjansko i ekonomski stabilno drustvo, jer to nije i ne moze biti funkcija neceg sto je u sustini samo mirovni sporazum.

# 2 ; PREMOC ARBiH
Niz ofanzivnih operacija, koje su uspjesno izvedene tokom 1995-e, (uglavnom) nisu rezultat nezavisnog djelovanja ARBiH, nego je premoc potrebna za te poteze ostvarena uz pomoc tek pronadjenih saveznika u vodjstvu SAD-a. To je postignuto (in)direktnim naoruzavanjem ARBiH te raketiranjem telekomunikacijskih i artiljerijskih polozaja VRS-a od strane NATO-a. Nakon sto je Sarajevo prihvatilo taj vid sponzorstva Vasingtona, bilo je obavezno postivati i ogranicenja koja je Vasington nametnuo. Tako da zaustavljenje ofanzivnih operacija u vrijeme "premoci ARBiH" nije Izetbegoviceva izdaja, nego odluka onih koji su Izetbegovicu dali naoruzanje da popravi svoju pregovaracku poziciju, odnosno, radilo se o isteku dozvole za koristenje naoruzanja kojeg mu se dalo.

# 3 ; DIJALOG SA POBUNJENICIMA
Kritika koju se cesto dostavi na racun ratnog vodjstva drzavi lojalnih gradjana, tice se samog procesa pregovaranja sa separatistima (Karadzic, Boban), odnosno agresorima (Milosevic, Tudjman). Po zamisli pojedinaca, drzavno vodjstvo u Sarajevu je trebalo ignorisati legitimitet grupe okupljene oko Radovana Karadzica, kao legalno izabranog predstavnistva veceg dijela jednog od konstitutivnih naroda, separatizmu i agresiji se suprotstaviti pozivanjem na medjunarodno pravo (i nepostojecom silom), te nadati se da ce vec sljedece jutro, naoruzane formacije oko Sarajeva poloziti oruzje. Medjutim, Izetbegovic nije taj koji je Karadzicu dao legitimitet, nego je Karadzicu nazalost od vecine srpskog naroda, dat mandat da predstavlja vecinu srpskog naroda.

# 4 ; PRIPREMA STANOVNISTVA ZA RAT
Intenzitet razaranja Vukovara je trebao biti neoborivi dokaz da ce se srpskohrvatski sukob u Hrvatskoj, prosiriti i na tlo BiH. Izetbegovic je znao da se rat ne moze izbjeci, te otud i njegova podrska projektu Patriotske Lige. Medjutim, u to je vrijeme svaki oblik pripreme mogao biti iskoristen kao dokaz protiv samog Izetbegovica (kao sto jeste), odnosno kao argument za tezu da SDA predvodjena Izetbegovicem stvara paravojne formacije van kontrole "zajednicke" JNA. Zato Izetbegovic nije mogao biti aktivniji nego sto jeste bio, te zato nije mogao nekoliko mjeseci prije rata, kada je njemu vjerovatno bilo ocigledno da se rat ne moze izbjeci, reci pred TV kamerama da ce se i u BiH narodi medjusobno ubijati, odnosno da se treba poceti s naoruzavanjem. To bi bilo protumaceno kao deklaracija rata, sto Izetbegovic nije imao luksuz proglasiti.

# 5 ; SREBRENICA
Napad na podrucje Srebrenice nije bilo moguce odbiti. Odnos snaga na terenu je bio vise nego povoljan po napadaca, a sama operacija nije poznata po vjestim manevrima VRS-a, nego nazalost po genocidnom projektu eliminacije nesrpskog stanovnistva. Komanda u Sarajevu nije imala potencijal da sprijeci pad Srebrenice, niti je ocekivala to, s obzirom na status Srebrenice kao "zasticene" zone. Izetbegovic jeste koketirao s idejom evakuacije stanovnistva, no neuspjesno, a to se poslije (neopravdano) tumacilo kao pokusaj prodaje Srebrenice. Grad nije imao potencijal Gorazda i Bihaca, pa da se moze vojno braniti, nego je ovisio o dobroj volji medjunarodnih centara moci, koja je nazalost istekla sredinom 1995-e. Krivicu za ovu tragediju snosi separatisticko vodjstvo i centri moci koji su tako nesto dopustili. Izetbegovic je kao i vecina nas bio bespomocni posmatrac.

# 6 ; ODGADJANJE NEZAVISNOSTI
Jos jedna neopravdana optuzba na racun ratnog vodjstva drzavi lojalnih gradjana, jeste kritika zbog insistiranja na nezavisnosti BiH, cime se navodno izazvalo revolt srpskog elementa u drustvu, te dovelo do stradanja i genocida. Pristalice ove teorije Izetbegovica kritikuju zato sto nije prihvatio ostanak BiH u krnjoj SFRJ (zajedno sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom), sto bi navodno sprijecilo rat i ratna razaranja. Medjutim, desavanja u Hrvatskoj su srpskohrvatski rat na tlu BiH cinila neizbjeznim. Naoruzane formacije pobunjenih Srba u Hrvatskoj se pojavljuju vec u avgustu 1990-e, a podrsku imaju medju bosanskim Srbima, kao i u Beogradu, ukazujuci na to da Milosevicu SFRJ nije bila interes, pa ni ona krnja u kojoj su Srbi apsolutna vecina. Stvarni cilj je bila uspostava Velike Srbije, a Izetbegovic bi svojim pristankom na takav projekat, indirektno pristao i na podjelu BiH, odnosno na pripajanje Gruda, Posusja, Neuma, Livna itd Hrvatskoj. Odgadjanje nezavisnosti BiH ne bi sprijecilo rat jer bi se rat za Livno i Mostar u svakom slucaju vodio. Odgadjanje nezavisnosti bi dovelo do gubljenja jedinog vremenskog prozora u kojem se moglo ostvariti medjunarodno priznanje BiH.

# 7 ; ISLAMIZACIJA ARBIH
Iako je ovaj proces cesto anatemisan, igrao je vaznu ulogu u strategiji ocuvanja cjelovite BiH, sluzeci kao alternativa ideji cjelovite BiH. Moguce je da ideolog Izetbegovic nije bio potpuno uvjeren u odvojenost drzave BiH i vjere, ali je to politicar Izetbegovic morao vjerovati. Zato transformacija ARBiH u vojnu silu prosaranu islamskom ikonografijom i folklorom nije bila koncipirana kao temeljna ideoloska reforma, nego samo kao privid radiklizacije, zadrzavajuci se na terminologiji, a primjenom termina "sehid", "selam" i sl. Na terenu, alkoholizirani su pojedinci uzvikivali tekbir, sluzeci kao konkretan primjer radikalizacije koja to nije bila. Izetbegovic se na ovaj trik odlucio nakon sto je postao svjestan da medjunarodni centri moci nisu pravedni arbitri, nego da sjede po strani i ocekuju pobjedu naoruzanijeg. Zato se podjelu BiH moralo predstaviti kao puno goru opciju od njene cjelovitosti, zato tolerisanje jedinice "El Mudzahid" i zato pribjegavanje prividnoj palestinizacije konflikta. Rezultat su Vasingtonski sporazum i tajni letovi kojim se ojacalo ARBiH.

# 8 ; SRBI KAO KOLEKTIV
Da bi nase drustvo moglo ozdraviti, neophodno je doci do ispravne dijagnoze. A krajnosti koje se u BiH zivi, cesto onemogucavaju objektivnu analizu. Jedan od subjektivnih (i netacnih) zakljucaka, jeste onaj koji se tice podjele srpskog korpusa na drzavi lojalne gradjane i velikosrbe. Srbi koji podrzavaju gradjansku drzavu su giganti naseg vremena, jer rjecju i djelom ukazuju na vrijednost drustva predvodjenog tehnokratama, a ne Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima. Srbi koji zele uspostavu Velike Srbije su na suprotnom polu, zive u Srednjem vijeku i svetili bi se za prije milenijuma izgubljenu bitku. Koliko su daleko spremni ici, vidjelo se po tragu koji od Visegrada, preko Prijedora vodi do Srebrenice. Medjutim, medju Srbima egzistira i treca grupa, a ona je najbrojnija. Ne vjeruje u opravdanost raspada BiH, ali ne misli da moze svoju sudbinu prepustiti brojnijim Bosnjacima, koji bez potrebne institucionalne zastite, mogu samostalno izglasavati zakone i upravljati drzavom. Da bi se uspostavilo vezu s ovim segmentom naseg drustva, potrebno je poceti otvoren dijalog kojim se adresira njihovu bojazan od majorizacije. Insistiranje na gradjanskoj drzavi nazalost sluzi kao opravdanje za njihove strahove, te im za saveznike (neizbjezno) namece velikosrbe.


mostarac
Posts: 8427
Joined: 03/03/2005 13:47

Post by mostarac » 09/01/2007 09:29

pljuvanje po liku i djelu Zlatka Lagumdzije od nezadovolj(e)nih haretovaca :D

Edit
Posts: 709
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Edit » 09/01/2007 12:46

Relevantnih - za sta?

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

Post by Neelix » 09/01/2007 12:52

valjda je mislio aktuelnih :D

neda mi se sve citat, al je #2 :thumbup: ono sto mnogi ne (zele) da vide...

Vingo
Posts: 3917
Joined: 11/03/2003 00:00

Post by Vingo » 09/01/2007 12:53

Rizzo? Prijanja svakoj podlozi....

Post Reply