Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
FKSarajevo

#1 Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by FKSarajevo »

Pozdrav!
Ovako, imam nekoliko pitanja, ali prije toga da objasnim situaciju, pa ako neko ima odgovor bio bih zahvalan da napise. :)

U planu imam otvaranje jednog web shopa(narucivanje online, placanje putem pouzeca i sl.). Posto bi roba stizala iz inostranstva, potrebno je da imam registrovanu firmu (doo) sto imam. Firma posjeduje svoj poslovni prostor, ali djelatnost buduceg web shopa je sasvim druga djelatnost od one cime se firma bavi, tako da taj poslovni prostor ne mogu koristiti, a posto je web shop u pitanju nemam namjeru otvarati jos jedan poslovni prostor.

Ono sto mene zanima jeste, da li zaista moram imati registrovan jos jedan poslovni prostor za novu djelatnost u sklopu vec postojece firme ili taj "web shop" i novi posao mogu voditi preko vec postojece adrese firme i istog racuna, jer sam cuo da se mora imati nova prodavnica/adresa?
Dalje, interesuje me sta mi je potrebno za trgovinu maloprodajom, osim onoga sto vec znam; kasa i trgovacka knjiga?
Postoji li neki zakon o internet poslovanju ili nesto na taj fazon?

Ja bi bio najrahatniji da imam samo web shop, da ljudi naruce, ja posaljem robu, ispostavim racun. Uredno placam porez, vodim knjige i to je to.

Da li se neko vec susretao s necim slicnim ili moze pomoci?
Unaprijed hvala!

p.s. da li znate nekoga da radi slican posao, pa bi mi mogao objasniti sve u vezi toga?
FKSarajevo

#2 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by FKSarajevo »

Zar nema niko upucen jebemu misa :)
Murisno1

#3 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by Murisno1 »

vidi jara, ti imaš doo već i ako ti nije osnovna djelatnost trgovina, ili ako je nemaš nikako na onom spisku djelatnosti kojima se možeš baviti najbolje ti je da trgovinu dodaš naknadno, nešto se plaća i to je to.

Što se tiče trgovine, postoji tu nekoliko stvari koje se moraju ispoštovati, konkretno kod trgovine robom moraš imati "kao" magacin i one ostale petljanije ...

Sad to što je to web shop nema veze, ti prodaješ robu, baviš se trgovinom i to je suština. Sad, dali ti to radiš preko neta, preko jarana, preko tetke :) sasvim je svejedno - ispostaviš robu, naplatiš i ispostaviš račun.

Sve je to ok ako u navedenim djelatnostima kojima se tvoja doo može baviti postoji i trgovina na velikačko i malehno :) ... ako imaš onda super, a ako nemaš, moraš dodati tu djelatnost i prijaviti postojeći poslovni prostor za tu namjenu - trgovina.

Eto .. valjda ti je ovo od neke pomoći :)

Živio! ;)
Miki123

#4 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by Miki123 »

Uzmi zadnje Rješenje o registraciji i vidi da li imaš trgovinu. To su ti djelatnosti od 51.101 pa nadalje.
Ako nemaš, morat ćeš raditi proširenje djelatnosti.
FKSarajevo

#5 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by FKSarajevo »

Registrovana je firma i za trgovinu i za uvoz, zaboravio sam napisat.
Murisno1

#6 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by Murisno1 »

onda radiš regularno. Imaš, pretpostavljam, poslovni prostor i to ti je sve što ti treba. Prodaj robu, ispostavi račun :D .. nije bitno preko čega prodaješ ...
FKSarajevo

#7 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by FKSarajevo »

imam poslovni prostor u kojem se prodaje kajmak (uzmimo za primjer).
eh sad hocu da prodajem cipele, a necu u istom prostoru.

mene interesuje MORAM LI imati jos jedan poslovni prostor(za cipele) ili mogu drzat CIPELE u skladistu i isporucivat/prodavat po narudzbi(preko web shopa), a uredno vodit knjige i evidenciju.. radi inspekcije i sl. pitam.
Murisno1

#8 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by Murisno1 »

ma ne treba ti novi prostor :-)

ako imas u djelatnostima i trgovinu, napuni magacin svakavom robom i prodaji je kako hoćeš i preko čega hoćeš. Zna se šta je ulaz, šta uzlaz, uredno vodi račune i to je to ... Dakle, prodaji i kajmak i cipele. Kajmak pretpostavljam hoćeš da prodaješ onako u radnji, da ti ljudi dođu itd ... a cipele nećeš da prodaješ u radnji nego hoćeš na web shopu :D

tako da, samo prodaji ba :)
FKSarajevo

#9 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by FKSarajevo »

Murisno1 wrote:ma ne treba ti novi prostor :-)

ako imas u djelatnostima i trgovinu, napuni magacin svakavom robom i prodaji je kako hoćeš i preko čega hoćeš. Zna se šta je ulaz, šta uzlaz, uredno vodi račune i to je to ... Dakle, prodaji i kajmak i cipele. Kajmak pretpostavljam hoćeš da prodaješ onako u radnji, da ti ljudi dođu itd ... a cipele nećeš da prodaješ u radnji nego hoćeš na web shopu :D

tako da, samo prodaji ba :)
taj sam odgovor trazio i prizeljkivao, nadam se da je relevantan i kompetentan. :D

p.s. ma ja, ne ide kajmak bas preko web shopa tako da ide direktno s kupcem, ne moze se probat'.. a dok cipele idu. :D
njonjica

#10 Re: Nekoliko strucnih pitanja? poslovna ideja

Post by njonjica »

Ja sam radila veleprodaju; kad sam odlucila osim "kajmaka" (za koji vec imam rjesenje) prodavati i "cipele" morala sam zvati inspekciju da dodju u isti prostor gdje drzim "kajmak", pregledaju ga i daju mi dozvolu da mogu prodavati i "cipele". To sam cekala nekih mjesec dana i platila 150 KM izlazak komisije. E sad, tome ima godina (mnozina) i bila je veleprodaja...a sto ne nazoves inspekciju i pitas?
Post Reply