Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Moderator: anex
-
globalbih
#1 Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Pozdrav,
grupi...
pogledajte
http://img411.imageshack.us/img411/4205 ... 050pq0.jpg
zatezna kamata na novi račun koji je tek dosao je 0.5 feninga... preko 2 miliona potrosaca x 0.5 feninga i to nekome i negdje ide bespravno u dzep...
nije mi radi 0.5 feninga ali jeste do pravde.. ako vec prave zaokruzenje racuna.. onda bi to trebalo biti na fer osnovi...
pozdrav,
gb
grupi...
pogledajte
http://img411.imageshack.us/img411/4205 ... 050pq0.jpg
zatezna kamata na novi račun koji je tek dosao je 0.5 feninga... preko 2 miliona potrosaca x 0.5 feninga i to nekome i negdje ide bespravno u dzep...
nije mi radi 0.5 feninga ali jeste do pravde.. ako vec prave zaokruzenje racuna.. onda bi to trebalo biti na fer osnovi...
pozdrav,
gb
- karanana
#2 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
ovo nije 0.5 feninga nego je 5 feninga.
mozda si prosli racun zakasnio dan-dva? nemam pojma, nisam jos dobio racun da vidim jeli i meni.
mozda si prosli racun zakasnio dan-dva? nemam pojma, nisam jos dobio racun da vidim jeli i meni.
- sheilak
#3 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Pa, naravno da to rade. I ne uzimaju samo tu!
Pitanje je samo kome to ide.
Pitanje je samo kome to ide.
-
akcija007
#4 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
meni je obraciun struje od 20 do 20-tog i racun dodje 25.tog tekuceg mjeseca.Ja ga placam 15-tog narednog mjeseca dakle 5 dana prije novog racuna tj.racun kod mene kuci bude 20 dana i dolazi mi oko 55 KM i placam 0,20 feninga zatezne kamete. Ali ja stvarno kasnim s placanjem.
- homo_sapiens
#5 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Obračun struje u mojoj zgradi je 15. u mjesecu. Računi nikad ne stignu prije 18, a rok za plaćanje je 7 dana. Naravno je da nikad ne platim u tom roku (iz milion razloga), i u svakom slijedećem imam prikazane zatezne kamate. Po zakonu je, nema rasprave.
I ja sam računao iznos koji Elektrodistribucija Sarajevo ostvari naplatom zateznih kamata, i dobio milionske KM
Ali - prema zakonu o zaštiti potrošača, ja nisam zvanično nikad dobio račun, nije mi uručen (bez obzira što mi ga je neko ostavio u sandučić), mogao je i da ne bude ostavljen, mogao ga je neko i ukrasti i sl.
Osim toga, nikad mi nije bila jasna naplata ponovnog uključenja el.energije, koja iznosi 19.90 KM, i koja se ne plaća na isti transakcijski račun kao i utrošak el.energije, već na drugi. Taj iznos se plaća samo prema Nalogu za isključenje, nigdje računa, ničega ...
I ja sam računao iznos koji Elektrodistribucija Sarajevo ostvari naplatom zateznih kamata, i dobio milionske KM
Ali - prema zakonu o zaštiti potrošača, ja nisam zvanično nikad dobio račun, nije mi uručen (bez obzira što mi ga je neko ostavio u sandučić), mogao je i da ne bude ostavljen, mogao ga je neko i ukrasti i sl.
Osim toga, nikad mi nije bila jasna naplata ponovnog uključenja el.energije, koja iznosi 19.90 KM, i koja se ne plaća na isti transakcijski račun kao i utrošak el.energije, već na drugi. Taj iznos se plaća samo prema Nalogu za isključenje, nigdje računa, ničega ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#6 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Imam naopake komšije i baš mi se ovo boldirano desilo, pa stiže prijetnja da ODMAH platim sa obračunatim zatezanjima, a nigdje broja računa, ni obračuna...ništa.homo_sapiens wrote: Ali - prema zakonu o zaštiti potrošača, ja nisam zvanično nikad dobio račun, nije mi uručen (bez obzira što mi ga je neko ostavio u sandučić), mogao je i da ne bude ostavljen, mogao ga je neko i ukrasti i sl...
Naravno, platio i evo, danas NE dodjoše da režu,...
Hoću li ikada moći sve te neke kućne obaveze poplaćati od kuće, putem interneta, da ne moram u gužve prednovogodišnje ili kako već pristižu računi?
Kako to šljaka, šta trebam uraditi, plaća li se bankama takva mogućnost?
-
d2
#7 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
ja placem svoje racune preko interneta, prije nekog vremena hypo banka je imala akciju za hyponet uslugu i pristup je bio besplatan (inace je 50 km ja mislim), tada sam se prijavio i dobio svoj account preko kojeg mogu, uz pomoc interneta da placam racune odnosno uplacujem novac gdje treba.
isti je sistem ja mislim u svim bankama koje nude ovu uslugu, mislim da jedino rajfajzen jos ovo nema (za fizicka lica), svi drugi imaju.
dobijes svoj minitoken

uredjaj kao mali digitron koji pritiskom na dugme generise seriju brojeva koju ukucas na web stranicu banke zajedno sa svojim usernameom i passwordom
tu imas pristup web aplikaciji za vodjenje svog racuna i mozes placati, mijenjati valute i slicno...
zgodno je sto kad jednom napravis templejte za racune ne moras ih svaki put popunjavati od nule nego samo promjenis iznos i broj racuna koji placas...
meni je ovo vise negodobrodoslo da ne moram cekati u redovima po postama
nisam sada siguran bas koliko banka zaraduje na ovome, mislim da je 0.75 po uplati, ne znam da li se ponovo placa neka godisnja clanarina, mislim da ne.
isti je sistem ja mislim u svim bankama koje nude ovu uslugu, mislim da jedino rajfajzen jos ovo nema (za fizicka lica), svi drugi imaju.
dobijes svoj minitoken

uredjaj kao mali digitron koji pritiskom na dugme generise seriju brojeva koju ukucas na web stranicu banke zajedno sa svojim usernameom i passwordom
tu imas pristup web aplikaciji za vodjenje svog racuna i mozes placati, mijenjati valute i slicno...
zgodno je sto kad jednom napravis templejte za racune ne moras ih svaki put popunjavati od nule nego samo promjenis iznos i broj racuna koji placas...
meni je ovo vise negodobrodoslo da ne moram cekati u redovima po postama
nisam sada siguran bas koliko banka zaraduje na ovome, mislim da je 0.75 po uplati, ne znam da li se ponovo placa neka godisnja clanarina, mislim da ne.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#8 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
tnx,
baš sam vidio reklamu jedne banke da daju neke kartice sa ovim dodatkom NET, pa pošto su mi usput sa filijalom, navratim do njih da priupitam ''pošto košta''.
Jeste, evo je na ovoj stranici - vidi gore ispod prvog posta ima reklama Sponzorirana poruka: VISA NET.
Je li to - to?
''Nemere'' se više izdurat',...ja dodjem do šaltera, odnosno, uplatnog mjesta, a ono, radi do 14 sati, a subotom samo u glavnoj zgradi EDP. Rade oni, ali bukadar njih, tamo zaključuju kase, obračunavaju i slično. Kako onda ovi što rade (Ja sam umirovljeni penzioner), kako oni stignu da stoje u redovima da bi platili. Valjda moraju tražiti neki izlaz, pa šefa ''narezile'' i kada ispadne da dijete moraju voditi kod dr., tek tada šef plane i pobuni se protiv tolikih izlazaka,...
baš sam vidio reklamu jedne banke da daju neke kartice sa ovim dodatkom NET, pa pošto su mi usput sa filijalom, navratim do njih da priupitam ''pošto košta''.
Jeste, evo je na ovoj stranici - vidi gore ispod prvog posta ima reklama Sponzorirana poruka: VISA NET.
Je li to - to?
''Nemere'' se više izdurat',...ja dodjem do šaltera, odnosno, uplatnog mjesta, a ono, radi do 14 sati, a subotom samo u glavnoj zgradi EDP. Rade oni, ali bukadar njih, tamo zaključuju kase, obračunavaju i slično. Kako onda ovi što rade (Ja sam umirovljeni penzioner), kako oni stignu da stoje u redovima da bi platili. Valjda moraju tražiti neki izlaz, pa šefa ''narezile'' i kada ispadne da dijete moraju voditi kod dr., tek tada šef plane i pobuni se protiv tolikih izlazaka,...
-
d2
#9 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
mislim da je to - to s tim da se to internet bankarstvo kod unicredita zove JES odnosno dio je JES paketa (ne znam za ovo visa.net mozda se to odnosi na novu banjalucku banku koja je dio unicredita ili tako nesto), u svakom slucaju skokni do poslovnice koja ti je usput i raspitaj se malo, vidi koji su troskovi posto se clanarine razlikuju, u principu ti je maltene svejedno kod koga imas internet bankarstvo jer ne moras ici tamo, dovoljno je da ti lijezu pare kod njih (ne znam kako ide to sa penzijama, moze li se penzija usmjeriti u neku od banaka po izboru) a ti parama potom pristupas preko interneta - nebitno je gdje je sama banka
ma i ja gledam da ne placam dodatne troskove ako ne moram ali ako je vrijeme novac a jeste onda je cekanje u redu gubljenje novca, na stranu sto ako necu da cekam u redu moram da odem do velike poste a to mi je konkretan novac pretocen u gorivo tako da mi je na kraju pametnije platiti nesto internetom...
sretno !
ma i ja gledam da ne placam dodatne troskove ako ne moram ali ako je vrijeme novac a jeste onda je cekanje u redu gubljenje novca, na stranu sto ako necu da cekam u redu moram da odem do velike poste a to mi je konkretan novac pretocen u gorivo tako da mi je na kraju pametnije platiti nesto internetom...
sretno !
-
Utokkha
#10 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Nije vezano za samu temu konkretno, ali jeste za matičnu firmu.
Danas sam otišao platiti račun za struju, u Direkciji Sarajevo (Pofalići). Od šest šaltera radila su tri, s tim što se na svakom stvorio red po 15 ljudi. Iza paviljona, grupica žena je pričala iza sebe. Užasno je vruće u samom objektu.
Scena #1
Žena dolazi za šalter Informacije. Traži nekoga ko radi na tom Šalteru, međutim uposlenice nema. Uskoro ista stiže i pita stranku "Šta je? Šta ste trebali?". Elem, nisam slušao do kraja ovu priču, dok sam kratio vrijeme zbog stajanja u redu. Priča je bila vezana za odjavu brojila. Stranka je rekla da je predala sve potrebne papire, a ova vrišti na nju kako je papire trebala ponijeti sa sobom. Stranka izuzetno smireno kaže pogledajte kod sebe na računaru, vidjet ćete da imate sve uredno, što ova gunđajući radi. Konstatujući da je Stranka u pravu, ista joj se nije ni izvinila već još nešto nastavila mrmljati.
Scena #2
Ulazi stari dedo, amputirana mu noga. Niko ga ne pušta prije sebe iako se dedo jedva drži na štankama. Njegovo zdravstveno stanje je takvo da mora biti pušten prije svih. Intervenisao sam u svom redu i čovjek je pušten prije svih uz neodobravanje jedne žene od nekih cca 40ak godina u mom redu.
Scena #3
Nakon dede, na red dolazi čovjek od svojih takođe 40ak godina. Uredno plaća račune i odlazi. Za njim slijedi djevojka, međutim ovaj se vraća i konstatuje da mu je uposlenica Elektra (ne ona sa Informacija, već druga), naplatila 23 KM više i traži povrat novca nazad. Povrat novca traži uz komentar da ovo nije prvi put da se dešava, i da su ga tako jednom zakinuli ranije. Ova mu govori kako ima evidentiran avans u računaru i da neće biti zakinut, ali da su građani strašno bezobrazni, jer tobože kad oni uplate 60 od 100 KM, Elektro i njegovi uposlenici se ne žale, a oni se žale kad im treba vratiti 23 KM.
Tu priča ne završava. Ona mu ovjerava odrezak pečatom, pošto je račun već provukla kroz skimmer, olovkom prekrižila naplaćeni iznos i preko njega pečat ovjerila. Stranka traži da mu se napravi novi račun, jer sumnja u vjerodostojnost samog pečata. Ova vrišti na njega i objašnjava mu da to ne može uraditi (zaista ne može). On insistira i stiže njena šefica, jedna od onih teta što sjede iza paviljona u farmerkama s nekakvom majicom (wow, "Šefice"...), i pita našu stranku (pogodi kako, čitaoče) "Šta hoćeš?". Stranka objašnjava da ne želi biti prevarena i da želi ponovo isprintan iznos. Ova na njega "Ne može ti to uradit!". Mid-rješenje nalazi Stranka insistirajući da se "Šefica" potpiše što ova radi puna prkosa i izjavu "Evo! Potpisat ću ti se.", silujući i ostavljajući trajne traume olovki.
Scena #4
There I come, there I go. Moj red konačno. Mlada, od vrućine ošamućena heroina EP šaltera uzima račun. I račun mi glasi na iznos, XX,90 KM. Pita me imam li jednu KM, i ja kažem da nemam. Heroina se sjeti da mi vrati 5 KM sve po 20 KPF, iako pored sebe ima i srebrene jedinice, i žućkaste dvojke. I fino zalupi šakom, gledajući me što polako uzimam one pare što je stavila. Elem, tad je lagano oborila glavu. Šteta, zaista šteta... Jer sam uzeo one pare i fino ih prebacio rukom preko staklene pregrade s namjerom da je izrešetam uz jedno "Jebem ti...., koji klinac radiš ako ti se ne radi".
Svi u šoku. Lagano na vrata kao da se ništa nije desilo.
Naravoučenije - OTPOR STOKO!
Danas sam otišao platiti račun za struju, u Direkciji Sarajevo (Pofalići). Od šest šaltera radila su tri, s tim što se na svakom stvorio red po 15 ljudi. Iza paviljona, grupica žena je pričala iza sebe. Užasno je vruće u samom objektu.
Scena #1
Žena dolazi za šalter Informacije. Traži nekoga ko radi na tom Šalteru, međutim uposlenice nema. Uskoro ista stiže i pita stranku "Šta je? Šta ste trebali?". Elem, nisam slušao do kraja ovu priču, dok sam kratio vrijeme zbog stajanja u redu. Priča je bila vezana za odjavu brojila. Stranka je rekla da je predala sve potrebne papire, a ova vrišti na nju kako je papire trebala ponijeti sa sobom. Stranka izuzetno smireno kaže pogledajte kod sebe na računaru, vidjet ćete da imate sve uredno, što ova gunđajući radi. Konstatujući da je Stranka u pravu, ista joj se nije ni izvinila već još nešto nastavila mrmljati.
Scena #2
Ulazi stari dedo, amputirana mu noga. Niko ga ne pušta prije sebe iako se dedo jedva drži na štankama. Njegovo zdravstveno stanje je takvo da mora biti pušten prije svih. Intervenisao sam u svom redu i čovjek je pušten prije svih uz neodobravanje jedne žene od nekih cca 40ak godina u mom redu.
Scena #3
Nakon dede, na red dolazi čovjek od svojih takođe 40ak godina. Uredno plaća račune i odlazi. Za njim slijedi djevojka, međutim ovaj se vraća i konstatuje da mu je uposlenica Elektra (ne ona sa Informacija, već druga), naplatila 23 KM više i traži povrat novca nazad. Povrat novca traži uz komentar da ovo nije prvi put da se dešava, i da su ga tako jednom zakinuli ranije. Ova mu govori kako ima evidentiran avans u računaru i da neće biti zakinut, ali da su građani strašno bezobrazni, jer tobože kad oni uplate 60 od 100 KM, Elektro i njegovi uposlenici se ne žale, a oni se žale kad im treba vratiti 23 KM.
Tu priča ne završava. Ona mu ovjerava odrezak pečatom, pošto je račun već provukla kroz skimmer, olovkom prekrižila naplaćeni iznos i preko njega pečat ovjerila. Stranka traži da mu se napravi novi račun, jer sumnja u vjerodostojnost samog pečata. Ova vrišti na njega i objašnjava mu da to ne može uraditi (zaista ne može). On insistira i stiže njena šefica, jedna od onih teta što sjede iza paviljona u farmerkama s nekakvom majicom (wow, "Šefice"...), i pita našu stranku (pogodi kako, čitaoče) "Šta hoćeš?". Stranka objašnjava da ne želi biti prevarena i da želi ponovo isprintan iznos. Ova na njega "Ne može ti to uradit!". Mid-rješenje nalazi Stranka insistirajući da se "Šefica" potpiše što ova radi puna prkosa i izjavu "Evo! Potpisat ću ti se.", silujući i ostavljajući trajne traume olovki.
Scena #4
There I come, there I go. Moj red konačno. Mlada, od vrućine ošamućena heroina EP šaltera uzima račun. I račun mi glasi na iznos, XX,90 KM. Pita me imam li jednu KM, i ja kažem da nemam. Heroina se sjeti da mi vrati 5 KM sve po 20 KPF, iako pored sebe ima i srebrene jedinice, i žućkaste dvojke. I fino zalupi šakom, gledajući me što polako uzimam one pare što je stavila. Elem, tad je lagano oborila glavu. Šteta, zaista šteta... Jer sam uzeo one pare i fino ih prebacio rukom preko staklene pregrade s namjerom da je izrešetam uz jedno "Jebem ti...., koji klinac radiš ako ti se ne radi".
Svi u šoku. Lagano na vrata kao da se ništa nije desilo.
Naravoučenije - OTPOR STOKO!
-
d2
#11 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
prijateljica mi je na privremenom radu u srbiji i kaze da oni tamo imaju mogucnost da ostvare popust na racune ako plate odmah, recimo ako platis racun unutar 7 ili 10 dana od dana prijema imas popust cini mi se rece i po 20-30% od iznosa...
mislim da nesto slicno ili isto ima i u hrvatskoj...
a gdje smo mi...
mislim da nesto slicno ili isto ima i u hrvatskoj...
a gdje smo mi...
- vjesticanametli
#12 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
sad kad placate odvoz smeca uzimaju 1 km provizije.............ima li negdje poslovnica da se to plati bez provizije kao sto se moze uraditi s racunima struje ili upravitelja.............
- karanana
#13 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Radov salter je u ulici hamdije cemerlica u pofalicima, ona duga zgrada gdje ima ona buregdzinica MM mislim i jos neki kafici.vjesticanametli wrote:sad kad placate odvoz smeca uzimaju 1 km provizije.............ima li negdje poslovnica da se to plati bez provizije kao sto se moze uraditi s racunima struje ili upravitelja.............
Btw. nije na temu a mozda i jeste, zasto EP naplacuje promjenu imena na racunu 50 i nesto maraka? Sta ustvari urade da bi naplatili tolike pare osim jednostavne promjene imena u sistemu?
- vjesticanametli
#14 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
e super
hvala
htjedoh davno da promijenim ime na racunu ali kad rekose 50 km skontam da nije bitno uopste............ za to ne dam pare
htjedoh davno da promijenim ime na racunu ali kad rekose 50 km skontam da nije bitno uopste............ za to ne dam pare
-
akcija007
#15 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Meni obracun zakljucen 20.12. stigao mi racun oko 24.12, ja ga platio 31.12. kad na racunu za januar zatezne kamate 0,15KM, nije mi zbog petnaest feninga al necu da me ludim prave.
Jucer mi je stigao racun za januar idem odmah sutra da ga platim pa cu cekati februar da vidim hoce li se pojaviti zatezne kamate.
Jucer mi je stigao racun za januar idem odmah sutra da ga platim pa cu cekati februar da vidim hoce li se pojaviti zatezne kamate.
-
kone
#16 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
Zar nije promjena imena vlasnika prikljucka 20 i kusur maraka,a ne 50 kako vi kazete?!
- karanana
#17 Re: Neko u Elektroprivredi uzima 0.5 "kamate" na nove račune
mjesto da ukinu i to 20 i kusur maraka, oni nakon hayatovog priloga i istrage razloga ove glupe naplate, povecavaju ovu "uslugu" na 50 i kusur. svaka im dala.kone wrote:Zar nije promjena imena vlasnika prikljucka 20 i kusur maraka,a ne 50 kako vi kazete?!
evo meni stigo januarski racun. mjereno 21.1, racun izdat 23.1, stigo u sanduce danas 26.1., do 31.1. imam da platim po datumu dospijeca. eh platicu i cekat cu i ja pa ako me opale i 5 feninga ima da im zgrada gori ko 92.