NEKO OPET SPOMENU BOGA...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

digger

#1 NEKO OPET SPOMENU BOGA...

Post by digger »

Greska!... Boga nema.

Kako? What? Was? Que?

Lijepo, zato sto ne postoji.

Kao sto ne postoji ni svemocna sablja, ni cudotvorni lijek, ni konj sa krilima, niti blago u Sezame pecini, ni Atlantida, ni Noahov brod...
Nejma nista. Izmisljotina i laza kao gornje... Mozda je to izgledalo kao istina kada si kao dijete prije nego sto si zaspao zamislio kako ces "njoj" sutra pokazati kakav si junak, pa ti je masta radila kao na hipodromu... a sutra ujutro, sve po starom.

Jebeni svijet uvijek ide kroz nesrece. Nekada prirodne, a nekada zato sto su drugi kolektivno pomahnitali. Pa zatvore bivse prijatelje i komsije u bogomolju i zapale je, te cekaju dok ne izgori do temelja. A bog to valjda samo promatra, uzima neku teku i nesto zapisuje... mozda imena.... za kasnije.

Na prvom casu vjeronauke u skoli (kasnije hvala BOGU ukinuta), objasnjeno nam je da bog, onaj sa dugom i sijedom bradom, sjedi negdje malo iznad oblaka i sve pazljivo promatra. Shmeker. Hoce sve da zna, cak da li sam trljao cunu te noci.

Onda dodjose avioni, pa nam rekose da se bog popeo nesto vise...valjda ga je buka smetala. Pa dodjose rakete, pa Hubble teleskop. I trazi, pretrazuj, i opet nigdje boga. A lako bi ga bilo prepoznati po dugoj sijedoj bradi. Sto me je uvijek kao dijete zbunjivalo: zasto sijeda? Jel' on toliko ostario da mu je skoro bila?

Onda sam citao bibliju sa slikama. Divnim slikama. I plakao kada su prikazivali kako je Isus zakovan na krsta. Jadnik. A njegov "otac" to sve mirno promatra, ali i dalje sve biljezi nesto u svoju svesku. Valjda: "Poncije", pa "Lucretius" (sef rimske garde), i slicno. Jebace on njima sve po spisku kada mu se prijave na sudnji dan.

I sta me je jos cudilo: Isus je sa 5 riba, 5 hljebova, i 5 flasa vina nahranio 5000 ljudi. Eh ako mu je bog pomogao da namjesti trpezu, zasto je zbrisao kad je Isusu doslo gusto?

Zasto je zbrisao iz Jasenovca? Iz Srebrenice, iz Kazana, Ausvica... Zasto je dozvolio da Rev. Jones odvede 900 vijernika u Gajanu pa da ih sve potruje cijanidom, ukljucujuci djecu? Mora da je bio zauzet necim na drugom kraju svijeta kada je 800.000 ljudi u Ruandi bilo masakrirano. Neka vrlo zauzeta osoba, kojoj je trebalo samo 6 dana da stvori svijet, a ni qurcem nije mrdnuo da spasi nesto zitelja koji su ginuli u njegovoj svetoj kuci--u bogomolji. I to pozivajuci ga po imenu: "Boze, pomozi. Spasi nas." A on, valjda sto je toliko star, pa ne cuje: "Ha, sta to govorite?" Moze i to biti. Sam bog zna.

Da li vi koji u svemu gore navedenom mozete naci opravdanje, smatrate da ste srecni i pocasceni "njegovim prisustvom"? Te bog nas testira, on je nasa vodilja, te moramo proci kroz muke ovdje da bi nam tamo bilo bolje, te to je "bozija volja".... Je li bozija volja kada u zakljucanom stanu izgori petoro naivne djece, jedno drugom do uha, dok je majka samo skoknula da nesto kupi? Zasto je tako zao i naopak? Sta su mu djeca smetala? A nije ni prvi ni zadnji put.

Sta ja sigurno znam o bogu je ono sto on objerucke prihvata, cijeni i voli. To su pare. I nikada mu ih dosta. On je svemoguc, ali pare su mu nesto cemu ne moze odoliti. Zato valjda i nisu u 10 zapovijesti. Samo dodji u bogomolju, ostravi gotovinu, i ti ces se osjecati odmah boljim. Naravno, i laksim za pare. A ako te na putu kuci udari grom, znaj da nije isti dosao od njega. On ti je zahvalan i sigurno da bi te zastitio--pa zar ti to nisu rekli hiljadama puta--ali je bas tada bio prezauzet brojanjem para.

Uzmite tu mrzovoljnu, neosjecajnu, nemilostivu, nepravednu, nezasitnu spogodu i klanjajte joj se i ulizujte joj se. Sto se mene tice, daleko mu lijepa kuca.
GENEX

Post by GENEX »

bog postoji

ako ni zbog cega drugog - postoji jer ljudi vjeruju da postoji. i to je to.

e sad ti pokreces nesto drugo - sta je njegov zadatak? cemu sluzi?

jesi li ikada pokusao da odes glavnom i odgovornom u tvojoj firmi i da ga pitas - sto dopusti ono? najverovatnije nisi - jer ti ne pada na pamet da izazoves njegov bjes. jel' tako?

hajd kad si vec pokrenouo - da ovo dobro raspravimo :-)
Toozla

Post by Toozla »

GENEX wrote:bog postoji

...ko je onda koga stvorio... :D
GENEX

Post by GENEX »

Toozla wrote:

hajd da probamo da prestanemo sa naklapanjem oko necega sto mi ocekujemo da je bog i onoga sto pise u raznim vjerskim knjigama.

koliko je star stari zavjet? geneza? prije krista, to je prije 2005 godina, e sad odbij koliko? mozda jos 500 godina?

koliko je to u evolutivnom smislu? nije puno. ali sta se znalo i mislilo tada? danas - smjesno. zamisli tehnologiju koja bi te poslala na neku planetu koja je toliko zaostala koliko su za nas zaostali ljudi od prije 2500 godina? kako bi im objasnio sve sto mislis da treba da znaju?
Fair Life

#5 Re: NEKO OPET SPOMENU BOGA...

Post by Fair Life »

digger wrote:Greska!... Boga nema.

Kako? What? Was? Que?

(...)
E, svasta od tebe. Gori si od Nikoletine Bursaca!

:lol:
OBRACUN S BOGOM wrote:Nikoletina Bursac, partizanski vodnik, svratio kod matere na konak. Sjedi uz prozor, dobuje prstima po stolu i stroga izraza slusa staricino pricanje.
- Moj sinko, nek samo tebe dragi bog i sveta nedjelja sacuvaju u zivotu, a meni je lako za sve ostalo.
Nikoletina nista ne odgovara, samo odbojno frknu i cutke pruzi duvansku kutiju Talijanu, zarobljeniku, koji vec poodavno zivi i radi tu, kod Nikoline matere.
- Nece li dragi bog dati da se ovaj rat uskoro zavrsi ? – upitno se ogleda stara na Nikoletinu, ali ovaj samo pusi i mrko zuri u cosak. Pored njega, na klupi, Talijan miluje macku i tepa joj:
- Dobro, dobro !
Od svih nasih rijeci, Talijan je najprije naucio rijec “dobro”, pa iako sad zna prilican broj novih, on se ipak najcesce sluzi ovom prvom, jer je najsigurniji da ce s njom dobro proci. Tako je za njega “dobro-dobro” i kad pocne oluja s grmljavinom, dobro je kad ga nude jelom, kad goni krmacu, kad se odziva na djeciju viku itd.
Nikoletina, dobrodusno namrgodjen, gleda Talijana i macku pa se okrece materi:
- A ovaj tvoj… jede li on macke ili je to, tek onako – propaganda ?
- Ma hajde! – zacudjeno odmahuje stara i smjeska se na Talijana. – Otkud ce krsteno celjade jesti macke, bog s tobom ?
- Dobro, dobro ! – za svaki slucaj potvrdi zarobljenik i nasmija se na njih oboje.
Nikoletina se opet mrsti, cuti, nesto zvace, a zatim se usturuje na stolici i prokaslja se. Oprezna mati dize glavu od ognjista i ocekuje sta ce momak reci.
- Majko, - svecano zapocinje Nikoletina i udara dlanom po stolu – odsada da znas: nema boga !
Starica se zaprepasceno ispravlja s masicama u ruci. Sve ne vjeruje da je dobro cula.
- Ma sta ti to rece ?
- Nema boga, jesi li cula ?
- Pa otkad to, moj sinko ? Sta ti bi ?
- Od veceras, da znas...
Stara se krsti i uzdise:
- Ma od koga si to cuo, jadna ti sam ?
- Cuo sam u ceti, od komesara. Kaz’o nam neki dan.
Starica nijece glavom i cokoce jezikom kao nad nekom golemom nevoljom.
- Pa ko ce nam onda dati dragu kisu, kad boga nema ?
- Nece niko. Sta ce nam kisa ? – nabusito odgovara momcina. – Kad se oslobodimo, njive ce se orati karakterom. Nece kise ni trebati.
- Sta ti je sad opet karakter, pobogu dijete ?
- Karakter… to ti je – tako kao napriliku jedna masina koja ide sama od sebe i ore brda i doline.
- E moj sinko, moj sinko ! – vajka se starica i obraca se Talijanu. – Cu li ti ovo, dijete ?
- Dobro, dobro ! – pomalo uplasen, smireno potvrdjuje Talijan opazajuci da se tu nesto vazno raspravlja.
Nikoletina se prokasljava kao da isprobava svoje govorno oruzje i prelazi u napad:
- Kakav bog ! Gdje si ti vidjela boga, kad tako u nj vjerujes ?
- A gdje si ti video taj tvoj karakter, kad vec njime ores brda i doline ?
- Pric’o nam komesar. Pedeset je ljudi to culo.
- A i ja sam cula boga. Kad on zagrmi gore na nebesima, cuju ga sve drzave. Od Bosne do Like, a ne tvojih pedeset ljudi. Deder, ko ti ono gore sijeva i grmi, kad nema boga ?
Momak se rogusi i neodredjeno gundja:
- Hm, grmi ! Sta ti tu mene ispitujes, nije ovo skola. Zna se sta grmi.
- Deder, deder, sta ? - navaljuje starica osjecajuci Nikolinu slabu tacku.
- Ma sta si se tu nadovezala k’o Blagoje na cicvaru ? – brunda momcina. – Kad si bas tako navalila, pitacu ja i to komesara, pa ces ti onda vidjeti.
- Pitaj, pitaj ! – osokolila se mati, pa mu se vec i ruga. – A ko nas je stvorio, lijepi moj sine, kada boga nema ?
- I to se zna.
- Sve se kod tebe zna. Pa kad si vec tako mudar, ko je stvorio sunce, kad nema boga ?
Nikoletina vidi da ce ga dalji razgovor uvaliti u grdnu nepriliku, pa pribjegava visoj sili:
- Bog s tobom, majko, nijesam ja to izmislio, nego je tako doslo iz staba odreda. Kad komanda kaze da nema boga, onda ga nema i kvit !
- Pa sto tako ne kazes, sramoto svoja ! – pomirljivo docekuje starica i vec se nimalo ne ljuti na sina. Ona je rodom Licanka, granicarka, navikla jos od svojih starih da postuje vojsku i njezine naredbe. Nema zato nista ni protiv ove o bogu. Kad vojska kaze da ga nema, onda je red slusati, jer vojska zna sta radi.
Pomirena sa sudbinom, starica se okrece svom Talijanu I slijeze ramenima.
- Eto ti, Talijancicu, jesi li cuo: nema ga. Izasla takva naredba, pa sta mu mozes. Budi bog s nama i s ovom kucom.
- Dobro, dobro ! – slozi se Talijan.
A Nikoletina dotle savija novu cigaretu, cuti i nikako nije zadovoljan sobom. Zaista, ruku na srce, stara ga je stjerala u cosak svojim skakljivim pitanjima. Red bi bio, zna on to dobro, da joj se na sve to posteno odgovori, ali koja vajda kad Nikola to ne zna.
I sta je sad uradio ?
Izvrdao, brate, izvrdao na kukavicki nacin: zaklonio se iza autoriteta staba i komande. Cudna mi junastva ! Ako tako i ubuduce budemo radili i ljude poklapali strahom i naredbama, jos neko moze i Nikoletinu proglasiti za boga, pa da vidimo ko ce smjeti reci da nije tako.
Nikoletina se grdno zamisli videci kud bi ga odvela njegova malopredjasnja linija, pa progundja:
- E, necemo tako, komesaru. Najprije ti meni imas da objasnis i kako grmi, i otkud je postao covjek i jos trista cuda, pa kad ja to budem znao, lako ce meni biti za boga. Moci cu onda i staroj objasniti, a i sam nacisto biti jesi li mi ti o njemu istinu kazao ili nijesi.
Pa se zagleda u mater i uze da mrmlja:
- Pazi ti nje, otkud joj samo onako skakljiva pitanja ? Pokolebala bi i politkoma brigade, a kamoli nece mene, obicnog desetara, najnizi rukovodeci kadar. E, majko, majko, nisam ni znao kakvog agitatora bog ima u mojoj kuci.
God bless you Digger!

Evo jedan s bradom...

Image
kub lajkan

Post by kub lajkan »

digger wrote:Ili mozda, da mu oduzmemo tu titulu "svemoguceg" pa mu damo nesto laksu titulu: recimo, Sef Moralne Poslovnice(...)
:lol: :lol: :lol:
digger

Post by digger »

Da postoji jer ljudi vjeruju da postoji, s tim se slazem. Mozemo li onda konacno sjahati oko opsteprisutnom, generalnim bogom? Mozemo li reci: OK, ima dosta naroda u svijetu koji vjeruju u razlicite bogove ili mnogobogove. Zasto onda da to ne prihvatimo i prestanemo da nabijamo na nos drugima postojanje "naseg" boga?

Ili mozda, da mu oduzmemo tu titulu "svemoguceg" pa mu damo nesto laksu titulu: recimo, Sef Moralne Poslovnice gdje on moze da igra ulogu koja mu pripada?
jesi li ikada pokusao da odes glavnom i odgovornom u tvojoj firmi i da ga pitas - sto dopusti ono? najverovatnije nisi - jer ti ne pada na pamet da izazoves njegov bjes. jel' tako?
Jesam, otisao sam par puta i iznio svoje misljenje. A jednom sam rekao: Ako je tako, ciao! I otisao sam.

Da li je sef bio bijesan ili ne, njegov problem. A da sam zivio u ropskom sistemu tj., kao rob, onda bi u njega gledao k'o u boga, zar ne?
digger

#8 Re: NEKO OPET SPOMENU BOGA...

Post by digger »

Fair Life wrote:God bless you Digger! :lol:
So far, so good? Ja i on imamo divan odnos: ja ga ne zarezujem, a on se pravi k'o mutav. Nikakav znak da mi dâ, ili upozorenje... bas nista. Sto je dobro jer znaci da prihvata kritiku. Posebno kada radi naopako.
GENEX

Post by GENEX »

Toozla wrote:

e sad bi se neki mogli svadjat ciji je bog pravi, odnosno ciji bog je stvaratelj, a kog boga su stvorili :)
GENEX

Post by GENEX »

digger wrote:
Da postoji jer ljudi vjeruju da postoji, s tim se slazem. Mozemo li onda konacno sjahati oko opsteprisutnom, generalnim bogom? Mozemo li reci: OK, ima dosta naroda u svijetu koji vjeruju u razlicite bogove ili mnogobogove. Zasto onda da to ne prihvatimo i prestanemo da nabijamo na nos drugima postojanje "naseg" boga?

Ili mozda, da mu oduzmemo tu titulu "svemoguceg" pa mu damo nesto laksu titulu: recimo, Sef Moralne Poslovnice gdje on moze da igra ulogu koja mu pripada?
Jesam, otisao sam par puta i iznio svoje misljenje. A jednom sam rekao: Ako je tako, ciao! I otisao sam.

Da li je sef bio bijesan ili ne, njegov problem. A da sam zivio u ropskom sistemu tj., kao rob, onda bi u njega gledao k'o u boga, zar ne?
lako je tebi. ja znam ljude koji imaju zene i djecu pa ne smiju nista drugo nego da vjeruju u sve :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

GENEX wrote:
Toozla wrote:

e sad bi se neki mogli svadjat ciji je bog pravi, odnosno ciji bog je stvaratelj, a kog boga su stvorili :)
Pa bas i nisi na liniji onog sto te Toozla pita... A fino i ragovijetno te pita... :D
mosor1

Post by mosor1 »

Mala digresija, evo sam stavio jednu zgodnu pricicu, pa povirite, ako vas komoda:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 517#440517
digger

Post by digger »

mosor1 wrote:Mala digresija, evo sam stavio jednu zgodnu pricicu, pa povirite, ako vas komoda:
Yup! A good one.
Oni koji bi trebali da procitaju, nece. Oni koji bi trebali da ovo shvate, nece. A oni koji su bogohuli kao ja, chuckle. Steta, jer bi inace prvi i drugi imali vece koristi od napisa.
(Mosor je pravi dalmatinac...ako vas komoda) :-D
GENEX

Post by GENEX »

kub lajkan wrote:
GENEX wrote:
Toozla wrote: ...ko je onda koga stvorio... :D
Pa bas i nisi na liniji onog sto te Toozla pita... A fino i ragovijetno te pita... :D
moje licno misljenje - objasnjenja o bogu su napravili ljudi. kakvi ucitelji - takvi i ucenici.

sta je stvarnost - sumnjam da iko od nas ima intelektualnog kapaciteta da objasni stvaranje zivota i svega sto nam je jasno da postoji.

medjutim - svi se nadjemo da ne vjerujemo u boga "zato sto nista nije uradio kad je bilo ono..."

opet ona stara - ako ima boga jeli on dobricak ili je zajeban?
GENEX

Post by GENEX »

mosor1 wrote:Mala digresija, evo sam stavio jednu zgodnu pricicu, pa povirite, ako vas komoda:

vidim ja sve pricice ali me cudi da neko ko ovoliko zagovara da nema boga - zanijemi na temu "AKO NEMA BOGA" - sta onda?

sta to govori o vama?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

GENEX wrote:moje licno misljenje - objasnjenja o bogu su napravili ljudi. kakvi ucitelji - takvi i ucenici.

sta je stvarnost - sumnjam da iko od nas ima intelektualnog kapaciteta da objasni stvaranje zivota i svega sto nam je jasno da postoji.
Stvarno je da je bog samo INSTRUMENT u rukama ovozemaljskih jebenkovica. Probaj se iskljuciti iz svih ovozemaljskih predrasuda (tesko, ali probaj), pa odgovori na pitanje:

ZASTO BI TEBI, MENI ILI BILO KOME NA DUNJALUKU TREBALO BITI VAZNO STA NEKO MISLI O BOGU, TJ. DA LI ON POSTOJI ILI NE?
GENEX

Post by GENEX »

kub lajkan wrote:
GENEX wrote:moje licno misljenje - objasnjenja o bogu su napravili ljudi. kakvi ucitelji - takvi i ucenici.

Stvarno je da je bog samo INSTRUMENT u rukama ovozemaljskih jebenkovica. Probaj se iskljuciti iz svih ovozemaljskih predrasuda (tesko, ali probaj), pa odgovori na pitanje:

ZASTO BI TEBI, MENI ILI BILO KOME NA DUNJALUKU TREBALO BITI VAZNO STA NEKO MISLI O BOGU, TJ. DA LI ON POSTOJI ILI NE?
zato sto nijedan drzavni zakon ne definise MORAL i HUMANOST i za NEMORAL i NEHUMANOST u stvari ne postoje kazne. Kadija te tuzi, kadija ti sudi, sila boga ne moli, obraza nema - boga se ne boji...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

GENEX wrote:
kub lajkan wrote:

zato sto nijedan drzavni zakon ne definise MORAL i HUMANOST i za NEMORAL i NEHUMANOST u stvari ne postoje kazne. Kadija te tuzi, kadija ti sudi, sila boga ne moli, obraza nema - boga se ne boji...
Mozes biti i moralan i human neovisno o tome jesi li vjernik ili ne...
Soul_Sista

#19 Re: NEKO OPET SPOMENU BOGA...

Post by Soul_Sista »

digger wrote:
Fair Life wrote:God bless you Digger! :lol:
So far, so good? Ja i on imamo divan odnos: ja ga ne zarezujem, a on se pravi k'o mutav. Nikakav znak da mi dâ, ili upozorenje... bas nista. Sto je dobro jer znaci da prihvata kritiku. Posebno kada radi naopako.
digger

Post by digger »

kub lajkan wrote:Mozes biti i moralan i human neovisno o tome jesi li vjernik ili ne...
Ma problem sa ovim tvrdoglavcima je u tome sto pitanje morala njima nije primarno: po njima, primarno je sta "on" misli sta je moralno, jer te on konstantno prati. A moras da priznas da je 10 zapovijesti vrlo stur vodic.

Ali sada nastaje drugi problem. Ako sam katolik, ja odem da se tajno ispovjedim, dobijem kao kaznu da izucim deset Ave Marija, i sve mi je na brzaka oprosteno. Posto je fratar ispovjednik nisko u hijerarhiji, on valjda treba da se konsultuje sa visim autoritetom oko moje absolvencije. Pitam se, sta se sada dogodilo sa vec zapisanim rekordom koji "on" ima o mome prijasnjem nedolicnom ponasanju?

Kako li se ova datoteka uskladjuje?
maccarona

Post by maccarona »

Nije neko spomenu Boga, nego ja sam ga spomenula :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

digger wrote:
kub lajkan wrote:Mozes biti i moralan i human neovisno o tome jesi li vjernik ili ne...
Ma problem sa ovim tvrdoglavcima je u tome sto pitanje morala njima nije primarno: po njima, primarno je sta "on" misli sta je moralno, jer te on konstantno prati. A moras da priznas da je 10 zapovijesti vrlo stur vodic.

Ali sada nastaje drugi problem. Ako sam katolik, ja odem da se tajno ispovjedim, dobijem kao kaznu da izucim deset Ave Marija, i sve mi je na brzaka oprosteno. Posto je fratar ispovjednik nisko u hijerarhiji, on valjda treba da se konsultuje sa visim autoritetom oko moje absolvencije. Pitam se, sta se sada dogodilo sa vec zapisanim rekordom koji "on" ima o mome prijasnjem nedolicnom ponasanju?

Kako li se ova datoteka uskladjuje?
Pa valjda povremeno rade defragmentaciju i prave back-up... :roll:
danas

Post by danas »

GEORGE CARLIN ON THE 10 COMMANDMENTS
from "Complaints and Grievances" (HBO special)

Here is my problem with the ten commandments- why exactly are there 10?

You simply do not need ten. The list of ten commandments was artificially and deliberately inflated to get it up to ten. Here's what happened:

About 5,000 years ago a bunch of religious and political hustlers got together to try to figure out how to control people and keep them in line. They knew people were basically stupid and would believe anything they were told, so they announced that God had given them some commandments, up on a mountain, when no one was around.

Well let me ask you this- when they were making this shit up, why did they pick 10? Why not 9 or 11? I'll tell you why- because 10 sound official. Ten sounds important! Ten is the basis for the decimal system, it's a decade, it's a psychologically satisfying number (the top ten, the ten most wanted, the ten best dressed). So having ten commandments was really a marketing decision! It is clearly a bullshit list. It's a political document artificially inflated to sell better. I will now show you how you can reduce the number of commandments and come up with a list that's a little more workable and logical. I am going to use the Roman Catholic version because those were the ones I was taught as a little boy.

Let's start with the first three:

I AM THE LORD THY GOD THOU SHALT NOT HAVE STRANGE GODS BEFORE ME

THOU SHALT NOT TAKE THE NAME OF THE LORD THY GOD IN VAIN

THOU SHALT KEEP HOLY THE SABBATH

Right off the bat the first three are pure bullshit. Sabbath day? Lord's name? strange gods? Spooky language! Designed to scare and control primitive people. In no way does superstitious nonsense like this apply to the lives of intelligent civilized humans in the 21st century. So now we're down to 7. Next:

HONOR THY FATHER AND MOTHER

Obedience, respect for authority. Just another name for controlling people. The truth is that obedience and respect shouldn't be automatic. They should be earned and based on the parent's performance. Some parents deserve respect, but most of them don't, period. You're down to six.

Now in the interest of logic, something religion is very uncomfortable with, we're going to jump around the list a little bit.

THOU SHALT NOT STEAL

THOU SHALT NOT BEAR FALSE WITNESS

Stealing and lying. Well actually, these two both prohibit the same kind of behavior- dishonesty. So you don't really need two you combine them and call the commandment "thou shalt not be dishonest". And suddenly you're down to 5.

And as long as we're combining I have two others that belong together:

THOU SHALT NOT COMMIT ADULTRY

THOU SHALT NOT COVET THY NEIGHBOR'S WIFE

Once again, these two prohibit the same type of behavior. In this case it is marital infidelity. The difference is- coveting takes place in the mind. But I don't think you should outlaw fantasizing about someone else's wife because what is a guy gonna think about when he's waxing his carrot? But, marital infidelity is a good idea so we're gonna keep this one and call it "thou shalt not be unfaithful". And suddenly we're down to four.

But when you think about it, honesty and infidelity are really part of the same overall value so, in truth, you could combine the two honesty commandments with the two fidelity commandments and give them simpler language, positive language instead of negative language and call the whole thing "thou shalt always be honest and faithful" and we're down to 3.

THOU SHALT NOT COVET THY NEIGHBOR"S GOODS

This one is just plain fuckin' stupid. Coveting your neighbor's goods is what keeps the economy going! Your neighbor gets a vibrator that plays "o come o ye faithful", and you want one too! Coveting creates jobs, so leave it alone. You throw out coveting and you're down to 2 now- the big honesty and fidelity commandment and the one we haven't talked about yet:

THOU SHALT NOT KILL

Murder. But when you think about it, religion has never really had a big problem with murder. More people have been killed in the name of god than for any other reason. All you have to do is look at Northern Ireland, Cashmire, the Inquisition, the Crusades, and the World Trade Center to see how seriously the religious folks take thou shalt not kill. The more devout they are, the more they see murder as being negotiable. It depends on who's doin the killin' and who's gettin' killed. So, with all of this in mind, I give you my revised list of the two commandments:

Thou shalt always be honest and faithful to the provider of thy nookie.

&

Thou shalt try real hard not to kill anyone, unless of course they pray to a different invisible man than you.

Two is all you need; Moses could have carried them down the hill in his fuckin' pocket. I wouldn't mind those folks in Alabama posting them on the courthouse wall, as long as they provided one additional commandment:

Thou shalt keep thy religion to thyself.
danas

Post by danas »

George Carlin on religion

When it comes to bullshit, big-time, major league bullshit, you have to stand in awe of the all-time champion of false promises and exaggerated claims, religion. No contest. No contest. Religion. Religion easily has the greatest bullshit story ever told. Think about it. Religion has actually convinced people that there's an invisible man living in the sky who watches everything you do, every minute of every day. And the invisible man has a special list of ten things he does not want you to do. And if you do any of these ten things, he has a special place, full of fire and smoke and burning and torture and anguish, where he will send you to live and suffer and burn and choke and scream and cry forever and ever 'til the end of time!

But He loves you. He loves you, and He needs money! He always needs money! He's all-powerful, all-perfect, all-knowing, and all-wise, somehow just can't handle money! Religion takes in billions of dollars, they pay no taxes, and they always need a little more. Now, you talk about a good bullshit story. Holy Shit!

But I want you to know something, this is sincere, I want you to know, when it comes to believing in God, I really tried. I really, really tried. I tried to believe that there is a God, who created each of us in His own image and likeness, loves us very much, and keeps a close eye on things. I really tried to believe that, but I gotta tell you, the longer you live, the more you look around, the more you realize, something is fucked up.

Something is wrong here. War, disease, death, destruction, hunger, filth, poverty, torture, crime, corruption, and the Ice Capades. Something is definitely wrong. This is not good work. If this is the best God can do, I am not impressed. Results like these do not belong on the résumé of a Supreme Being. This is the kind of shit you'd expect from an office temp with a bad attitude. And just between you and me, in any decently-run universe, this guy would've been out on his all-powerful ass a long time ago. And by the way, I say "this guy", because I firmly believe, looking at these results, that if there is a God, it has to be a man.

No woman could or would ever fuck things up like this. So, if there is a God, I think most reasonable people might agree that he's at least incompetent, and maybe, just maybe, doesn't give a shit. Doesn't give a shit, which I admire in a person, and which would explain a lot of these bad results.

So rather than be just another mindless religious robot, mindlessly and aimlessly and blindly believing that all of this is in the hands of some spooky incompetent father figure who doesn't give a shit, I decided to look around for something else to worship. Something I could really count on.

And immediately, I thought of the sun. Happened like that. Overnight I became a sun-worshipper. Well, not overnight, you can't see the sun at night. But first thing the next morning, I became a sun-worshipper. Several reasons. First of all, I can see the sun, okay? Unlike some other gods I could mention, I can actually see the sun. I'm big on that. If I can see something, I don't know, it kind of helps the credibility along, you know? So everyday I can see the sun, as it gives me everything I need; heat, light, food, flowers in the park, reflections on the lake, an occasional skin cancer, but hey. At least there are no crucifixions, and we're not setting people on fire simply because they don't agree with us.

Sun worship is fairly simple. There's no mystery, no miracles, no pageantry, no one asks for money, there are no songs to learn, and we don't have a special building where we all gather once a week to compare clothing. And the best thing about the sun, it never tells me I'm unworthy. Doesn't tell me I'm a bad person who needs to be saved. Hasn't said an unkind word. Treats me fine. So, I worship the sun. But, I don't pray to the sun. Know why? I wouldn't presume on our friendship. It's not polite.

I've often thought people treat God rather rudely, don't you? Asking trillions and trillions of prayers every day. Asking and pleading and begging for favors. Do this, gimme that, I need a new car, I want a better job. And most of this praying takes place on Sunday His day off. It's not nice. And it's no way to treat a friend.

But people do pray, and they pray for a lot of different things, you know, your sister needs an operation on her crotch, your brother was arrested for defecating in a mall. But most of all, you'd really like to fuck that hot little redhead down at the convenience store. You know, the one with the eyepatch and the clubfoot? Can you pray for that? I think you'd have to. And I say, fine. Pray for anything you want. Pray for anything, but what about the Divine Plan?

Remember that? The Divine Plan. Long time ago, God made a Divine Plan. Gave it a lot of thought, decided it was a good plan, put it into practice. And for billions and billions of years, the Divine Plan has been doing just fine. Now, you come along, and pray for something. Well suppose the thing you want isn't in God's Divine Plan? What do you want Him to do? Change His plan? Just for you? Doesn't it seem a little arrogant? It's a Divine Plan. What's the use of being God if every run-down shmuck with a two-dollar prayerbook can come along and fuck up Your Plan?

And here's something else, another problem you might have: Suppose your prayers aren't answered. What do you say? "Well, it's God's will." "Thy Will Be Done." Fine, but if it's God's will, and He's going to do what He wants to anyway, why the fuck bother praying in the first place? Seems like a big waste of time to me! Couldn't you just skip the praying part and go right to His Will? It's all very confusing.

So to get around a lot of this, I decided to worship the sun. But, as I said, I don't pray to the sun. You know who I pray to? Joe Pesci. Two reasons: First of all, I think he's a good actor, okay? To me, that counts. Second, he looks like a guy who can get things done. Joe Pesci doesn't fuck around. In fact, Joe Pesci came through on a couple of things that God was having trouble with.

For years I asked God to do something about my noisy neighbor with the barking dog, Joe Pesci straightened that cocksucker out with one visit. It's amazing what you can accomplish with a simple baseball bat.

So I've been praying to Joe for about a year now. And I noticed something. I noticed that all the prayers I used to offer to God, and all the prayers I now offer to Joe Pesci, are being answered at about the same 50% rate. Half the time I get what I want, half the time I don't. Same as God, 50-50. Same as the four-leaf clover and the horseshoe, the wishing well and the rabbit's foot, same as the Mojo Man, same as the Voodoo Lady who tells you your fortune by squeezing the goat's testicles, it's all the same: 50-50. So just pick your superstition, sit back, make a wish, and enjoy yourself.

And for those of you who look to The Bible for moral lessons and literary qualities, I might suggest a couple of other stories for you. You might want to look at the Three Little Pigs, that's a good one. Has a nice happy ending, I'm sure you'll like that. Then there's Little Red Riding Hood, although it does have that X-rated part where the Big Bad Wolf actually eats the grandmother. Which I didn't care for, by the way. And finally, I've always drawn a great deal of moral comfort from Humpty Dumpty. The part I like the best? "All the king's horses and all the king's men couldn't put Humpty Dumpty back together again." That's because there is no Humpty Dumpty, and there is no God. None, not one, no God, never was. In fact, I'm gonna put it this way. If there is a God, may he strike this audience dead! See? Nothing happened. Nothing happened? Everybody's okay? All right, tell you what, I'll raise the stakes a little bit. If there is a God, may he strike me dead. See? Nothing happened, oh, wait, I've got a little cramp in my leg. And my balls hurt. Plus, I'm blind. I'm blind, oh, now I'm okay again, must have been Joe Pesci, huh? God Bless Joe Pesci. Thank you all very much. Joe Bless You!

(Copyright 1999 by George Carlin)
Produži dalje!

#25 Re: NEKO OPET SPOMENU BOGA...

Post by Produži dalje! »

digger wrote:Greska!... Boga nema.

Kako? What? Was? Que?

Kao sto ne postoji ni svemocna sablja, ni cudotvorni lijek, ni konj sa krilima, niti blago u Sezame pecini, ni Atlantida, ni Noahov brod...
Nejma nista. Izmisljotina i laza kao gornje... Mozda je to izgledalo kao istina kada si kao dijete prije nego sto si zaspao zamislio kako ces "njoj" sutra pokazati kakav si junak, pa ti je masta radila kao na hipodromu... a sutra ujutro, sve po starom.

Jebeni svijet uvijek ide kroz nesrece. Nekada prirodne, a nekada zato sto su drugi kolektivno pomahnitali. Pa zatvore bivse prijatelje i komsije u bogomolju i zapale je, te cekaju dok ne izgori do temelja. A bog to valjda samo promatra, uzima neku teku i nesto zapisuje... mozda imena.... za kasnije.

Na prvom casu vjeronauke u skoli (kasnije hvala BOGU ukinuta), objasnjeno nam je da bog, onaj sa dugom i sijedom bradom, sjedi negdje malo iznad oblaka i sve pazljivo promatra. Shmeker. Hoce sve da zna, cak da li sam trljao cunu te noci.

Onda dodjose avioni, pa nam rekose da se bog popeo nesto vise...valjda ga je buka smetala. Pa dodjose rakete, pa Hubble teleskop. I trazi, pretrazuj, i opet nigdje boga. A lako bi ga bilo prepoznati po dugoj sijedoj bradi. Sto me je uvijek kao dijete zbunjivalo: zasto sijeda? Jel' on toliko ostario da mu je skoro bila?

Onda sam citao bibliju sa slikama. Divnim slikama. I plakao kada su prikazivali kako je Isus zakovan na krsta. Jadnik. A njegov "otac" to sve mirno promatra, ali i dalje sve biljezi nesto u svoju svesku. Valjda: "Poncije", pa "Lucretius" (sef rimske garde), i slicno. Jebace on njima sve po spisku kada mu se prijave na sudnji dan.

I sta me je jos cudilo: Isus je sa 5 riba, 5 hljebova, i 5 flasa vina nahranio 5000 ljudi. Eh ako mu je bog pomogao da namjesti trpezu, zasto je zbrisao kad je Isusu doslo gusto?

Zasto je zbrisao iz Jasenovca? Iz Srebrenice, iz Kazana, Ausvica... Zasto je dozvolio da Rev. Jones odvede 900 vijernika u Gajanu pa da ih sve potruje cijanidom, ukljucujuci djecu? Mora da je bio zauzet necim na drugom kraju svijeta kada je 800.000 ljudi u Ruandi bilo masakrirano. Neka vrlo zauzeta osoba, kojoj je trebalo samo 6 dana da stvori svijet, a ni qurcem nije mrdnuo da spasi nesto zitelja koji su ginuli u njegovoj svetoj kuci--u bogomolji. I to pozivajuci ga po imenu: "Boze, pomozi. Spasi nas." A on, valjda sto je toliko star, pa ne cuje: "Ha, sta to govorite?" Moze i to biti. Sam bog zna.

Da li vi koji u svemu gore navedenom mozete naci opravdanje, smatrate da ste srecni i pocasceni "njegovim prisustvom"? Te bog nas testira, on je nasa vodilja, te moramo proci kroz muke ovdje da bi nam tamo bilo bolje, te to je "bozija volja".... Je li bozija volja kada u zakljucanom stanu izgori petoro naivne djece, jedno drugom do uha, dok je majka samo skoknula da nesto kupi? Zasto je tako zao i naopak? Sta su mu djeca smetala? A nije ni prvi ni zadnji put.

Sta ja sigurno znam o bogu je ono sto on objerucke prihvata, cijeni i voli. To su pare. I nikada mu ih dosta. On je svemoguc, ali pare su mu nesto cemu ne moze odoliti. Zato valjda i nisu u 10 zapovijesti. Samo dodji u bogomolju, ostravi gotovinu, i ti ces se osjecati odmah boljim. Naravno, i laksim za pare. A ako te na putu kuci udari grom, znaj da nije isti dosao od njega. On ti je zahvalan i sigurno da bi te zastitio--pa zar ti to nisu rekli hiljadama puta--ali je bas tada bio prezauzet brojanjem para.

Uzmite tu mrzovoljnu, neosjecajnu, nemilostivu, nepravednu, nezasitnu spogodu i klanjajte joj se i ulizujte joj se. Sto se mene tice, daleko mu lijepa kuca.

Bog su izmislili bogati da bi upravljali rajom- najprostije rečeno.

Ja ću se laički osvrnuti na kršćanstvo.

Kada se kršćanstvo pojavilo najprije kao pokret sljedbenika Isusa u početku je bilo zabranjivano ali kada su vlastodršci(Rimljani) uvidjeli da se isti zalažu za pokornost i mirno rješavanje problema dobro su to iskoristili i stvorili "crkvu" kao instituciju gdje su "odabrani" određivali pravila dok ih istovremeno nisu poštovali. Sveštenstvo je poznato po razvratnosti dok s druge strane su propovijedali običnoj raji nešto drugo ali je narod bio na nižem nivou obrazovanja da shvati to a pojedinci koji su se osmjelili bili su kažnjavani na razne načine npr. spaljivanje na lomači.

Jeste, slažem se da BOG ne postoji.
Post Reply