Neko ko se razumije u MS Excel !

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Panasonic

#1 Neko ko se razumije u MS Excel !

Post by Panasonic »

Imam mali problem. Kako napisati formulu koja ce brojati sve vrijednosti od 2 do 3 (dakle, >2 i <3) u nekoj koloni? Ja sam koristio ovu:

=COUNTIF(P2:P17;3), ali ova samo trice broji a ova:
=COUNTIF(P2:P17;"<2" & ">3") je pogresno napisana kaze Excel!

I jos jedno pitanje, kako izvrsiti sortiranje (u nekoj koloni) npr. prema plati? Koristio sam opciju Sort iz Data menija ali ona samo 'jednom' sortira i ako se promjeni plata ne dolazi opet do promjene redosljeda u koloni. Meni treba da uvijek automatski najveca plata bude prva i da se onda prema dole sortiraju one manje plate po redu i kada jednu platu promijenim da se opet ona uvrsta tamo gdje joj je mjesto i sve to automatski.

Da vas cujem, hitno mi je ovo :)
kub lajkan

#2 Re: Neko ko se razumije u MS Excel !

Post by kub lajkan »

Panasonic wrote:Imam mali problem. Kako napisati formulu koja ce brojati sve vrijednosti od 2 do 3 (dakle, >2 i <3) u nekoj koloni? Ja sam koristio ovu:

Pomaze li ovo:

=COUNT(P2:P17)-(COUNTIF(P2:P17, "<=2")+COUNTIF(P2:P17, ">=3"))

Panasonic wrote: I jos jedno pitanje, kako izvrsiti sortiranje (u nekoj koloni) npr. prema plati? Koristio sam opciju Sort iz Data menija ali ona samo 'jednom' sortira i ako se promjeni plata ne dolazi opet do promjene redosljeda u koloni. Meni treba da uvijek automatski najveca plata bude prva i da se onda prema dole sortiraju one manje plate po redu i kada jednu platu promijenim da se opet ona uvrsta tamo gdje joj je mjesto i sve to automatski.

Ne znam kako bi ovo bez makroa...

Doduse, nisam ti ja neki strucnjak...
Jeff

#3 Re: Neko ko se razumije u MS Excel !

Post by Jeff »

Panasonic wrote:Imam mali problem. Kako napisati formulu koja ce brojati sve vrijednosti od 2 do 3 (dakle, >2 i <3) u nekoj koloni? Ja sam koristio ovu:

I jos jedno pitanje, kako izvrsiti sortiranje (u nekoj koloni) npr. prema plati? Koristio sam opciju Sort iz Data menija ali ona samo 'jednom' sortira i ako se promjeni plata ne dolazi opet do promjene redosljeda u koloni. Meni treba da uvijek automatski najveca plata bude prva i da se onda prema dole sortiraju one manje plate po redu i kada jednu platu promijenim da se opet ona uvrsta tamo gdje joj je mjesto i sve to automatski.

Kako sam te skontao zelis sabirati vrijednost iz vise polja? Ako je to u pitanju i imas npr sljedece:

Polje A1 (Vrijednost 2)
Polje A2 (Vrijednost 3)
Polje A3 (Zbir 5)

U Excelu ce ti trebati ova formula u polju A3

=SUM(A1:A2) da bi dobio zbir polja A1 i A2
Panasonic

Post by Panasonic »

Ova radi :)

=COUNT(Sortiranje!P2:P17)-(COUNTIF(Sortiranje!P2:P17;"<=2")+COUNTIF(Sortiranje!P2:P17;">=3"))

Hvala!! Puno!
Pravda30

Post by Pravda30 »

Ne mislim da se radi o tome Jeff.

Ja mislim da on ima odredene sume(brojeve) u koloni i treba da su one poredane po velicini. Naravno to nije tesko uraditi,no kada dodas novu cifru ona se ne sortira automatski vec ostaje tamo gdje si je ukucao.

Eh sad ja ne znam da li postoji ta mogucnost da se to radi automatski.Meni nije poznata.Medutim ima opcija "Filtriraj" pa mozda pomocu nje mozes to napravit?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Hoces da ti rijesimo i sortiranje? Samo trebao bi ici u 'Visual Basic Editor', a ne znam koliko ti je to poznat teren?
Panasonic

Post by Panasonic »

VBE mi je poznat jako dobro - izbiflaj code :)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Pa ako vec znas VBE, onda vjerovatno znas i snimiti makro? To nije tesko, a tako ces i dobiti kod koji ti treba...
neko iz mase

Post by neko iz mase »

VBA bi ti stvarno bilo najbolje rijesenje. Primjera na internetu imas mali milion, i oni su manje vise prilicno jednostavni za razumjeti. Koliko se sjecam, excell ima funkciju "on update" ili nesto slicno, koja je trigger. manje vise, cim promjenis vrijednost celije u excellu, on ti automatski pokrene macro ili obavi operacije koje zelis (sorting, proracunavanje itd.) Problem kod macra koji snimis je da je on prilicno statican, tj ako imas 100 podataka koji se mijenjaju, on ti moze pomoci. u slucaju da se duzina podataka mijenja, jedini izlaz ti je macro koji pokreces kao trigger. ako ti treba vise informacija, mogu ti poslati par e-books kao uvod u VBA. Javi se na pm
RPM

Post by RPM »

brojac mozes lako uraditi pomocu CSE-ARRAY formule, cak postaviti dodatno uslova koliko se trazi:

{=COUNT(IF((P2:$P$17>2)*($P$2:$P$17<3),$P$2:$P$17))}

kad upises formulu is celije izlazis sa CTRL+SHIFT+ENTER

za sortiranje se fino "uhvatis" makroa, uradis jednom i snimis kod. ... :D
pitt

Post by pitt »

Milostiva,
probaj ovo:

1) copy taj row
2) paste special i chekiraj "transpose" i klikni ok.

trebalo bi fercerati :D
pitt

Post by pitt »

Sro ti je koincidencija....ja se bas sad sa tim nesto isto zajebajem :?
Samo kod mene to ne kopira u beskonacnost :D:D
pitt

Post by pitt »

Dobro je onda. Vec sam se uplasio da me negdje kroz staklenu kuglu posmatras :D:D:D
pitt

Post by pitt »

Dobro je pa sam se pocesljao jutros i zube oprao :D:D:D
pitt

Post by pitt »

jasta je... i po prvi put do sad sa uspjehom je problem rjesen, :D:D Nije nama milostiva bilo ko :D:D:D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

[quote="A"]Image[/qu ote]

vidi ista kao moja
pitt

Post by pitt »

Vidi nene sto se na mladju fura :D:D:D
Post Reply