Bas mi je drago sto sam naletio na ovu temu. Evo mene, tipicni kladuski carsijaner. Crko sam od smijeha kad sam procito neke od izraza, posebno sa ovih ranijih stranica. Dosta ih je 100% tacno, a i sto se tice onoga gorika(na) i dolika(na), koristi se, istina, ali samo u pojedinim selima i obicno kao zajebancija u "carsiji".
Mnogi izrazi kojima ja nikad nisam bio izlozen su dosli u grad za vrijeme "Autonomije" kada se grad i njegova okolica bivala pretrpana izbjeglicama sa ruralnih dijelova opstine. Moja prva komsinica, izbjeglica iz okoline Pecigrada, je imala obicaj koristiti "NAIME JEL I TO" i "ŠTO NJEKAVIKO" (sto je neki govorio).
Ja sam krajiske bisere kupio vecinom nedeljom kad odem na selo kod tatinih roditelja. Ortodoksni Krajisnici. Ipak postojala je velika razlika izmedju govora u gradu i na selima.
Mislim da je vazno istaci da pojedini (rijetki) Krajisnici upotrebljavuju i ekavicu kad hoce nekog da impresiraju sa poznavanjem "pravilnog" govora. Recimo, od jedne moje tetke sin zna koristiti MLIKO, LEPO, DVE, OŠINTI, NALIPITI sve u jednom kracem razgovoru.
Muskarci (pogotovo) puno koriste SINE, BRACO, MALI nevazno s kim pricaju. Na primjer:
JOJ MALI DA SI VIDIO ŠTO GA TUČU!
ĐES SINE, ŠTA IMA?
E MOJ BRACO DAS VIĐO TE PIČOKE, IZNESVISTIO BI SE!
U gradu se ne koristi izraz TREBA za curu. Koristi se RIBA, a ponajvise PIČKA. SINE KOJA TJE ONO PIČKA? U ovom kontekstu mala shakica ljudi se nadje uvrijedjenima ako cuju takvo nesto.
Evo jos poneki izraz:
KUMPIR - Krompir
MEZARLUK - Mezar; MEZARLUCI - Mezarje
KROZANA - Kuruzana
KURUZ - Kukuruz; Primjer: JEBO TE KURUZ JES VIDIO ONO!
POVLAKA - Pavlaka
ĆENO - Ćuko u pojedinim mjestima
NATRAG! - Nazad
GUJCA - guzica
PISKANA - Pjeskana
Baj d vej, ko nije jeo krajiske kljukuse sa sirom, pOvlakom i maslom nikad nije okusio raj na zemlji! Npr: NANE, IMAL KOĆE KLJUKUŠE DA JIDEM?