neko banalno finansijsko pitanje!?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
mofo33

#26 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by mofo33 »

ostro i na prvu wrote:samo kesh lova iz jorgana :D
:thumbup: nego sta!!! meni se sve kartice vuku po ladicama, koristim ih samo za web kupovinu :-D
kad kupujem tv, frizider,itd placam odmah, kad je bez kredita moze se negocirati cijena, nedavno sam iscupala ves-masinu za 400 euro, bjese 460 :D
alergicna sam na kredite, ne kupujem nista na guzove
scorpion7

#27 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by scorpion7 »

Mene bi oderali preko bare ko jarca...citav vase postove i nista mi nije jasno :D Ne daj Boze da mi zatreba :D
NinoM

#28 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by NinoM »

Placam kesom sve sto mogu da platim jer radim za tip. Kredit kartica Imam jedno 5 Ali koristim samo jednu koja je American express na kojoj sta god da platim moram odmah sve otplatiti istog mjeseca. I moj credit Score je 780 a to je zato sto ja ne kupujem nista karticom ako to isto nemogu platiti kesom. Znaci auto je 40 hiljada ja isto nikad kupio nebi da nisam Imao ustedjenih 40 hiljada ja to auto ne platim kesom vec uzmem kredit Ali u slucaju da se nesto kao ostanem bez posla ja znam da ja imam pare da otplatim to auto I tu ideologiju koristim za sve osim kupovini kuce jer ne znam kad cu imati ustedjenih pola miliona.
NinoM

#29 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by NinoM »

Sto se tice leasing ja mislim da je to dobro samo za nekog ko Ima dosta para, voli da mijenja auto svake dvije godine I naravno ONI koji Imaju business neki gdje imaju auto prijavljeno za biznis kao trgovac sto sa njim prevozi robu jer nnjega to auto ne kosta nista na kraju godine jer se sve odbije od takse.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#30 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

Evo za sve one koji su zainteresani da pomognu malim businesses in BiH. Dakle moze se dati kao gift, tj. koliko vas srce steze ili jednaostavno da investirate, tj. zajmite im novac danas pa sutra s kamatom se vraca vama, na razlicitim osnovama zavisno od ugovora pa ko sta vise voli. Da bi otpoceli vezu sa njima morate se prvenstveno registrovati odnosno otvoriti svoj racun/odnos sa njima. Koliko znam iz SAD je moguce investirati, a za ostale zemlje (iz Evrope itd) ne znam.

https://www.microplace.com/investments/ ... it+GC+Note

https://www.microplace.com/investments/ ... rt+CI+Note

Evo i glavna stranica koja stoji i za Haiti pomoc te vasu eventualnu registraciju sa daljnim uputama i mogucnostima za ukljucenje u ovakav vid gifta/investiranja!

https://www.microplace.com/gifts?cid=gan
mofo33

#31 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by mofo33 »

eno na, cifutska posla sad :x sramota jedna,pih
treba "giftovati" po nesrecnim haicanima (i slicnoj sirotinji)!!?? :? stvarno se obraza vise nema
bolje ici potpisati peticiju da IMF ponisti dug haitija, ne kosta nista
http://one.org/international/actnow/haiti/
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#32 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

corolla02

#33 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

Nesto interesantno, za one koji razumiju :-D nekad po .20 centi ali se zna nagomilati

Library Sent Me To Collections!

People usually agree that checking your credit report regularly is a good idea, but after downloading all my credit reports just now I found out that I had overdue library fees of $40 from my old city and they sent me to collections! I am 99.9% sure I returned them. I received no mail notices and have received no phone calls from any collection agency either. It’s dated April 2008, although I’ve opened several bank accounts, brokerage accounts, and credit cards since then with no indication that my credit was anything but flawless. It’s only on my Experian report as well.

I’ll have to follow up on this later. Meanwhile, for you library users, I found this NY Times article Late Library Books Can Take Toll on Credit Scores. Well, not a big toll…

http://www.nytimes.com/2007/12/26/nyreg ... ted=1&_r=2
mofo33

#34 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by mofo33 »

moj djed je znao reci da neki sposobni "ono ispod sebe jesti" za male pare...
corolla02

#35 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

prihodi ili procenti prihoda nekih taxa koje drzave uzimaju pojedinacno; kako vasa state stoji u poredjenju sa drugim ili us prosjekom :)

Image

Image

Image
melb26sa

#36 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by melb26sa »

corolla02 wrote:prihodi ili procenti prihoda nekih taxa koje drzave uzimaju pojedinacno; kako vasa state stoji u poredjenju sa drugim ili us prosjekom
Nikako, zivim u IN a radim u IL pa imam tri porezne prijave za predati. Prosle godine smo muz i ja izgleda bili i previse placeni (ne znam kako on je nezaposlen i student) pa sam cak IN morala cek pisati. Da mi je znati gdje su te pare sto navodno ekstra zaradih?
jefferson

#37 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by jefferson »

melb26sa wrote:
corolla02 wrote:prihodi ili procenti prihoda nekih taxa koje drzave uzimaju pojedinacno; kako vasa state stoji u poredjenju sa drugim ili us prosjekom
Ma bjezi, nije mi jasno, isto tako sam i ja morao vracati dok sam bio undergraduate. katastrofa, ovi rasisti na jugu nisu normalni.
A sad jos ne salju cekove odmah!

Nikako, zivim u IN a radim u IL pa imam tri porezne prijave za predati. Prosle godine smo muz i ja izgleda bili i previse placeni (ne znam kako on je nezaposlen i student) pa sam cak IN morala cek pisati. Da mi je znati gdje su te pare sto navodno ekstra zaradih?
corolla02

#38 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

melb26sa wrote:
ma ludnica, ja sam do sad uvijek dobivao nazad ali ove godine jos nisam radio taxe, strah me morat cu vracati nazad

nedavno je nama dosao papir da damo momentalnu vrijednost nekretnine (kuce + zemljista), treba novi appraisal da se napravi navodno radi hodanja (up and down) marketa sa nekretninama ovih zadnjih godina i ja sam stavio naravno manju cifru u $$$, kad nedavno dodje paprir da je dolazio appraisal person i konstatovao vecu vrijednost sa nekih $40, 000 vise, tj. dugujemo vise taxa na nekretninu ove godine. Zalosno, zalosno, nas budget u Ga i u countyu je crvenom vec neki duzi period :-x
corolla02

#39 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

jos malo statistike, za one koje to interesuje :D

http://images.businessweek.com/mz/10/12 ... n+business
corolla02

#40 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

kriza u esalonu poznatih iz holliwoodskog ugla!

http://finance.yahoo.com/real-estate/ar ... state-sell
corolla02

#41 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

jos malo statistike :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Household_ ... ted_States

takodjer, ovo sam iskopao http://wiki.answers.com/Q/What_state_ha ... age_salary i pomalo je zacudjujuce/zabrinjavajuce, meni bar, znaci da je prosjek zarade na saveznom nivou ipak ispod ovog od $45K. Ono sto me je iznenadilo jeste CA :shock:, zar nije ona taj prvi "esalon" nationwide, valjda ako se pare negdje prave onda je to tamo, ako igdje :shock: ; vala i Google i poneke strucne analize ponekad su bas zacudjujuce, i teske za shvatiti/prihvatiti :-)
corolla02

#42 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

Feronia

#43 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by Feronia »

Privatno sve VISA...nista drugo! (ponekad Diners...) Poslovno AMEX - al me za'ebava maksimalno...tako da gledam kako cemo je promjeniti za nesto drugo - slabo ko u EU prima AMEX...i ako prima uvjek neki problem ...
exliberal

#44 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by exliberal »

Feronia wrote:Privatno sve VISA...nista drugo! (ponekad Diners...) Poslovno AMEX - al me za'ebava maksimalno...tako da gledam kako cemo je promjeniti za nesto drugo - slabo ko u EU prima AMEX...i ako prima uvjek neki problem ...
To sam i ja primjetio da je Amex na crnom glasu po Evropi, nece ga u vise od 50 % mjesta dok Viza i MC prolaze bez problema.....zasto?
corolla02

#45 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

amerika nije sjajna u doba krize, opet u EU cini se je i gore; Europljani :?: plasite li se konfiskovanja vase penzije za koju ste odvajali, od strane vlade, kao sto navodi ovaj prilog

http://www.nationalreview.com/corner/25 ... ue-de-rugy
corolla02

#46 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by corolla02 »

da ozivimo temu: malo statistike i informacije, naravno za one koje to interesuje :-D

http://blogs.wsj.com/economics/2011/05/ ... west-paid/
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#47 Re: neko banalno finansijsko pitanje!?

Post by Entropio »

Ja_Ja wrote:Koristim kreditnu karticu koliko je to moguce vise. Nacin na koji je koristim je nesto vec drugo. Ono sto radim jeste da imam 3 kreditne kartice preko kojih placam tri grupe racuna. Prva grupa su hrana i ostale kucanske potrebstine, druga grupa su mjesecni racuni i treca grupa su ostale stvari (ukljucujuci gorivo itd.). Sve tri kartice rade po sistemu poena gdje skupljam poene na potrosene dolare. Ono sto radim jeste da nakon sto svi racuni "legnu"automatski prebacim novac sa tekuceg racuna na kreditnu karticu dovodeci ga ispod $50 i izbjegavajuci ogromnu kamatu. Ovako vec radim tri godine i vec sam dva puta imao dovoljno poena da letim iz STL do Majamija, i STL-LA, plus sto sam na te poene uzimao hrpu drugih stvari. Kreditni limit na dvije kartice je otisao sa 2500 na 19000 a na trecoj sa 6000 na 30000 dolara. Kreditna historija isto tako je skoro 800 a tek mi je 25 godina (oni koji zive u USA znaju da su to godine u kojima se vecina josh uvijek izvlaci iz kredita za skolu).

Kada dodje do samih kreditnih kartica one su dobre sve do onog momenta dok se ljudi ne zanesu njima i pocnu da zive van svojih mogucnosti. Jednom kada se to desi onda se treba vaditi godinama. Ovo sto ja radim u kreditnim krugovima se zove "death beat" tj. osoba koja koristi kreditnu karticu ali banka koja je izdala karticu nema zaradu na njoj jer nema velikog balansa na njoj a posto uvijek ima izmedju 25-50 dolara oni moraju da to prijave kreditnim biroima sto opet dovodi do toga da moj kreditni "skor" raste.
Da li je ovako nešto moguće izvesti u BiH? Ili samo u USA?
Post Reply