Ne mozes biti pametan
Srecom kod mene djete jos malo za bilo kakvog telefona

Ti si mnogo fin, ja bih mu razbila glavuCapajebo wrote:Kad mi neko podje tabirit po telefonu dok smo na kafu, najradije bi mu razbio telefon![]()
Osaburam nekih 10-15 min, a onda planem... i sto je najgore od svega, ja ispadam kao "muhanat, mrzovoljan... itd itd"

Zavisi kako gledas. Po pitanju tehnike idemo gore. Dobna granica kad dijete zna rukovati sa smartphone/racunar je sve niza.sizifinho wrote:Ma ima tu i preuveličavanja, ima i istine, ima svega.
Generalno, bio je period kad su govorili: "djeca se ne odvajaju od radija, postaju gluplja", pa je bio period "djeca se ne odvajaju od televizije, postaju gluplja", pa je bio period "djeca se ne odvajaju od računara, postaju gluplja" i eto sad je došao taj period "djeca se ne odvajaju od mobitela, postaju gluplja".
Činjenica je, da ako gledamo funkciju čovječijeg razvoja, mi samo idemo prema gore. Iako su smartphonei sve bolji.
A po toj priči da svijet postaje gluplji zbog pametnih telefona, onda bi se trebao uočiti kakav plato u razvoju, ili bar stagnacija, ali nema je.
Znači to je priča koja ne pije vode.
Neće smartphone učiniti vaše dijete glupim ni asocijalnim. I ja sam imao telefon u 4. osnovne, jedan od boljih u to vrijeme, pa sam dane provodio vani igrajući se. Kući me čekao računar, mogao sam se zatvoriti i igrati igre, ali opet mi je draže bilo ganjati loptu.
Pravilan odgoj, postavljanje pravih vrijednosti i usmjeravanje djetetove pažnje prema bitnim stvarima je proguralo generacije i kroz radio, i kroz televiziju, kroz računare pa će ih progurati i kroz smartphonove.
To što ljudi vade telefone na kafama je fenomen današnjice koji više ovisi o čovjeku nego o pametnom telefonu. Toliko smo opterećeni šta drugi misle o nama da ćemo izaći s nekim na kafu iako nam se ne izlazi, samo da ne bi kasnije bilo priče kako ste loša osoba. Meni se nikad nije desilo da ljudi vade telefon usred razgovora, sem ukoliko nije poziv ili da se vidi koliko je sati - a to je jer su konverzacije zanimljive.
Jebi ga, da ja sjedim s debilom koji ne zna pet pametnih sastaviti i ja bih se okrenuo mom pametnom telefonu, on bar ima onaj prefix "smart" u svom imenu.
Naravno, slazem se da djeca danas sve upijaju, kao da su na neki nacin modificirana i to je ok.O'zone wrote:Ne bih ja rekao da djeca danas zaglupljuju zbog korištenja tehnologije. Gledam svog klinju 4,5 godine nema jbnog uređaja koji ne zna koristiti dovoljno je da jednom vidi i to je to kao da ga je on napravio. Svaki mobitel koji uzme u ruke zna ga otključat na neki način koji čak nije ni fabrički uplanirankomotno sa njim pričam engleski kući koji razumije i govori jer konstantno gleda klipove na Youtube i veže pravo brzo jer to su te godine u kojima se najviše upija i opet kad izađemo vani trči ko blesav ne znam odakle mu volja i snaga
Problem je što mene izvlači iz moje kabineTomahawk11 wrote:Naravno, slazem se da djeca danas sve upijaju, kao da su na neki nacin modificirana i to je ok.O'zone wrote:Ne bih ja rekao da djeca danas zaglupljuju zbog korištenja tehnologije. Gledam svog klinju 4,5 godine nema jbnog uređaja koji ne zna koristiti dovoljno je da jednom vidi i to je to kao da ga je on napravio. Svaki mobitel koji uzme u ruke zna ga otključat na neki način koji čak nije ni fabrički uplanirankomotno sa njim pričam engleski kući koji razumije i govori jer konstantno gleda klipove na Youtube i veže pravo brzo jer to su te godine u kojima se najviše upija i opet kad izađemo vani trči ko blesav ne znam odakle mu volja i snaga
Drago mi je da ti je sin tako ziv, ne daj mu samo da napravi svoju kabinu iz koje ne izlazi
Kako da nije. Izađemo na Vilis i odmah on meni "Tata hajde da tlcimo" i djete ne staje od Vrbanje do Pofalića a ja tri puta povratim....dušu i taman kontam dosta mu kad on opet "hajde da tlcimo" ako me nastavi ovako trenirat oderat ću i Tuku na 800 metaraTomahawk11 wrote:![]()
![]()
![]()
Neka, zdravo je to.
O'zone wrote:Kako da nije. Izađemo na Vilis i odmah on meni "Tata hajde da tlcimo" i djete ne staje od Vrbanje do Pofalića a ja tri puta povratim....dušu i taman kontam dosta mu kad on opet "hajde da tlcimo" ako me nastavi ovako trenirat oderat ću i Tuku na 800 metaraTomahawk11 wrote:![]()
![]()
![]()
Neka, zdravo je to.![]()
![]()