Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#1 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by insomnia78 »

Ne znam
Ne mozes biti pametan
Srecom kod mene djete jos malo za bilo kakvog telefona :lol:
insomnia78

#2 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by insomnia78 »

Ja sam npr poprilicno ovisan
Mada rijetko kad u drustvu koristim tel
Mene "jebe", nesanica+flat4G+krajnje fleksibilno radno vrijeme i mjesto+dosta vremena u autu sa cestim guzvama
cyprus

#3 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by cyprus »

Posljednji sam vjerovatno u Sarajevu koji je nabavio mobitel :mrgreen: Više od šest godina sam se opirao toj pošasti (između ostalog i cijelu srednju školu - jedini sam u razredu bio bez mobitela :D )... 2007. godine sam konačno pokleknuo, a od tada sam promijenio tek tri mobitela... Ne bih da nisam morao (totalno su bili devastirani)... Ovaj koji mi je aktuelan imam već četiri godine... Nikad u životu nisam pristupio internetu putem mobitela...

Jebenim pametnim telefonima se još uvijek opirem... Inače se suzdržavam da ljudima koji stalno prebiru po telefonu, čak i dok pričaš sa njima, oduzmem isti i razlupam ga od pod, ali mi nije lako :oops: Sreća pa sam fin :)
Capajebo

#4 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Capajebo »

Kad mi neko podje tabirit po telefonu dok smo na kafu, najradije bi mu razbio telefon :-)
Osaburam nekih 10-15 min, a onda planem... i sto je najgore od svega, ja ispadam kao "muhanat, mrzovoljan... itd itd" :-)
sizifinho

#5 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by sizifinho »

Ma ima tu i preuveličavanja, ima i istine, ima svega.
Generalno, bio je period kad su govorili: "djeca se ne odvajaju od radija, postaju gluplja", pa je bio period "djeca se ne odvajaju od televizije, postaju gluplja", pa je bio period "djeca se ne odvajaju od računara, postaju gluplja" i eto sad je došao taj period "djeca se ne odvajaju od mobitela, postaju gluplja".

Činjenica je, da ako gledamo funkciju čovječijeg razvoja, mi samo idemo prema gore. Iako su smartphonei sve bolji.
A po toj priči da svijet postaje gluplji zbog pametnih telefona, onda bi se trebao uočiti kakav plato u razvoju, ili bar stagnacija, ali nema je.

Znači to je priča koja ne pije vode.
Neće smartphone učiniti vaše dijete glupim ni asocijalnim. I ja sam imao telefon u 4. osnovne, jedan od boljih u to vrijeme, pa sam dane provodio vani igrajući se. Kući me čekao računar, mogao sam se zatvoriti i igrati igre, ali opet mi je draže bilo ganjati loptu.
Pravilan odgoj, postavljanje pravih vrijednosti i usmjeravanje djetetove pažnje prema bitnim stvarima je proguralo generacije i kroz radio, i kroz televiziju, kroz računare pa će ih progurati i kroz smartphonove.

To što ljudi vade telefone na kafama je fenomen današnjice koji više ovisi o čovjeku nego o pametnom telefonu. Toliko smo opterećeni šta drugi misle o nama da ćemo izaći s nekim na kafu iako nam se ne izlazi, samo da ne bi kasnije bilo priče kako ste loša osoba. Meni se nikad nije desilo da ljudi vade telefon usred razgovora, sem ukoliko nije poziv ili da se vidi koliko je sati - a to je jer su konverzacije zanimljive.

Jebi ga, da ja sjedim s debilom koji ne zna pet pametnih sastaviti i ja bih se okrenuo mom pametnom telefonu, on bar ima onaj prefix "smart" u svom imenu.
Ajatolah_

#6 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Ajatolah_ »

Desi se da nekad neko iz nekog razloga nešto pogleda na telefonu, al' baš ovaj gore što kaže da istrpi 15 minuta... :? :lol: Malo mi se čini k'o da se masovno pretjeruje oko ovog, ili ja ispadam među rijetkim da se s osobama kojima sam toliko nezanimljiv da me isključe na punih 15 minuta jednostavno ne družim. :D

Nemam još uvijek smartphone, ali imat ću određenih razloga da ga trebam do kraja godine. A inače me jedino igrice na njemu privlače, pošto sam u zadnje vrijeme sve češće u situaciji da moram ubiti pola sata - sat. :D
Last edited by Ajatolah_ on 08/09/2015 01:19, edited 2 times in total.
mufa1

#7 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by mufa1 »

Sta pise ovo gore u prvom postu, ja ovo nista ne razumijem?!? Cek da pitam google translate.
This look like Serbian, do you want to translate on Bosnian?

:D
cenecimoveocino

#8 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by cenecimoveocino »

Imam ja jedan bolji pametni fon,nepamtim dal sam ga koristio u drustvu dok smo u kafani,izvadim s vremenq na vrijeme vidim ima li kakvih obavijesti i tjt.
Sve je do drustva,ako je interesantno i zanimljivo u drustvu neces ni pomislit na telefon :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Truba »

sta imaju pricat ionako nemaju sta pametno reci
Bodkin

#10 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Bodkin »

Ja sam ovisan o telefonu
Naslovnica

#11 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Naslovnica »

Ja kada izađem na kafu ili sa društvom, lijepo ostavim telefon u torbici tamo gdje mi nije na dohvat ruke, stavim ga na vibraciju i to je to.
Nema "mobitelanja".
Tako i većina mog društva praktikuje, i bude baš lijepo bez mobitela.
I da, postoji život bez mobitela. :)
dust in the wind

#12 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by dust in the wind »

I ja sam ovisna o telefonu. bar sam mislila da jesam. ali evo pokvario mi se pametni telefon, pa sam deset dana ne nekakvom malom alcatelu. I moram vam reci da sam se tako navikla na nemanje neta da mi nije potrebno zbog putovanja i zbog džabnih poruka vratila bih se na ove "glupe" telephone i ne zamarala se netom.
forum_selektor

#13 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by forum_selektor »

Pozdrav domovini :D
Image
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#14 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by plain vanilla »

Capajebo wrote:Kad mi neko podje tabirit po telefonu dok smo na kafu, najradije bi mu razbio telefon :-)
Osaburam nekih 10-15 min, a onda planem... i sto je najgore od svega, ja ispadam kao "muhanat, mrzovoljan... itd itd" :-)
Ti si mnogo fin, ja bih mu razbila glavu :mrgreen:

Alergicna sam na to, najradije bih odmah ustala i otisla :evil:
colt

#15 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by colt »

Ja sam se odrekao telefona ima jedno 3 godine. Uopšte ga nemam . . . supruga ima dva i to je to . . .
O'zone
Globalni moderator

#16 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by O'zone »

Nisam ovisan ali često pregledam informacije na portalima i FB. Žena u mene malo više :mrgreen:

Jbg-a takav vakat. Malo smo zaboravili in vivo komunikaciju ali se zato odlično snalazimo u elektronskoj, nije potrebno čovjeka gledati u oči kad mu svašta laneš :lol: možeš se i ženama ofirno upucavat a da se ne crveniš opet s druge strane ako se zadesiš u bilo kakvoj nepoznatoj situaciji, nedoumici ili bi želio nešto da uradiš a nemaš pojima kako samo se provrti kroz Google, YT, ili bezbroj stručnih stranica ili foruma i negdje ćeš naći riješenje. Posljedica toga bi mogala biti da uskoro ništa nećemo znati/smjeti uraditi bez konsultacija interneta ali opet sa druge strane će se msanjiti broj grešaka u postupku jer već imaš gotova riješenja. Nije ovo sve tako loše kako izgleda.

Problem će biti na kraju da ćemo se samo pretvoriti u blijede, mršave spodobe veeeeeeoma dugih prstiju i velikih očiju jer ćemo se evolucijski adaptirati na tipkanje i korištenje smart uređaja.

Image

:mrgreen:
dust in the wind

#17 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by dust in the wind »

najsmjesnije mi je sto se zgrazavaju tipkanja na telefon ljudi koji su na silnim drustvenim mrezama ili na forumima imaju desetine hiljada postova... sve je to u pet deka. I forum je preseravanja. mnoge stvari uzivo nikad izgovorene ne bi bile. I za kraj sve je ovo dio novog vremena. prilagodba je najvaznija za opstanak. :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#18 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Tomahawk11 »

sizifinho wrote:Ma ima tu i preuveličavanja, ima i istine, ima svega.
Generalno, bio je period kad su govorili: "djeca se ne odvajaju od radija, postaju gluplja", pa je bio period "djeca se ne odvajaju od televizije, postaju gluplja", pa je bio period "djeca se ne odvajaju od računara, postaju gluplja" i eto sad je došao taj period "djeca se ne odvajaju od mobitela, postaju gluplja".

Činjenica je, da ako gledamo funkciju čovječijeg razvoja, mi samo idemo prema gore. Iako su smartphonei sve bolji.
A po toj priči da svijet postaje gluplji zbog pametnih telefona, onda bi se trebao uočiti kakav plato u razvoju, ili bar stagnacija, ali nema je.

Znači to je priča koja ne pije vode.
Neće smartphone učiniti vaše dijete glupim ni asocijalnim. I ja sam imao telefon u 4. osnovne, jedan od boljih u to vrijeme, pa sam dane provodio vani igrajući se. Kući me čekao računar, mogao sam se zatvoriti i igrati igre, ali opet mi je draže bilo ganjati loptu.
Pravilan odgoj, postavljanje pravih vrijednosti i usmjeravanje djetetove pažnje prema bitnim stvarima je proguralo generacije i kroz radio, i kroz televiziju, kroz računare pa će ih progurati i kroz smartphonove.

To što ljudi vade telefone na kafama je fenomen današnjice koji više ovisi o čovjeku nego o pametnom telefonu. Toliko smo opterećeni šta drugi misle o nama da ćemo izaći s nekim na kafu iako nam se ne izlazi, samo da ne bi kasnije bilo priče kako ste loša osoba. Meni se nikad nije desilo da ljudi vade telefon usred razgovora, sem ukoliko nije poziv ili da se vidi koliko je sati - a to je jer su konverzacije zanimljive.

Jebi ga, da ja sjedim s debilom koji ne zna pet pametnih sastaviti i ja bih se okrenuo mom pametnom telefonu, on bar ima onaj prefix "smart" u svom imenu.
Zavisi kako gledas. Po pitanju tehnike idemo gore. Dobna granica kad dijete zna rukovati sa smartphone/racunar je sve niza.
Da, eto ti si imao telefon, a opet si se igrao vani.
Danas to vise nije slucaj. Imam jednog rodjaka koji je krenuo u srednju, njegova soba lici na kabinu, racunar, slusalice, taj ne izlazi iz sobe da je ne znam ko dosao. Nema nikakav osjecaj. Ako to nije asocijalizacija, onda ne znam sta je.
Dalje, odem na igraliste, igramo basketa, znas koje su tu generacije? U odnosu na moju, +-5 godina. Nema klinaca ili bude tek po koji. Sta rade? Igraju se na kompjuterima/smartphone/Play Station ili sta vec. Igrao sam se i ja tako, ali puno vise vremena sam provodio vani nego to oni danas cine. Kad sve sagledas, onda je puno toga zbog cega se moze reci da danas djeca na neki nacin zaglupljuju.
Naravno, ovo je generalizacija, sto kazes, ima djece koja se pravilno razvijaju, roditelji moraju uloziti trud da dijete ne bi bilo rob tehnologije, asocijalna licnost i fizicki invalid.
O'zone
Globalni moderator

#19 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by O'zone »

Ne bih ja rekao da djeca danas zaglupljuju zbog korištenja tehnologije. Gledam svog klinju 4,5 godine nema jbnog uređaja koji ne zna koristiti dovoljno je da jednom vidi i to je to kao da ga je on napravio. Svaki mobitel koji uzme u ruke zna ga otključat na neki način koji čak nije ni fabrički uplaniran :lol: komotno sa njim pričam engleski kući koji razumije i govori jer konstantno gleda klipove na Youtube i veže pravo brzo jer to su te godine u kojima se najviše upija i opet kad izađemo vani trči ko blesav ne znam odakle mu volja i snaga :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#20 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Tomahawk11 »

O'zone wrote:Ne bih ja rekao da djeca danas zaglupljuju zbog korištenja tehnologije. Gledam svog klinju 4,5 godine nema jbnog uređaja koji ne zna koristiti dovoljno je da jednom vidi i to je to kao da ga je on napravio. Svaki mobitel koji uzme u ruke zna ga otključat na neki način koji čak nije ni fabrički uplaniran :lol: komotno sa njim pričam engleski kući koji razumije i govori jer konstantno gleda klipove na Youtube i veže pravo brzo jer to su te godine u kojima se najviše upija i opet kad izađemo vani trči ko blesav ne znam odakle mu volja i snaga :lol:
Naravno, slazem se da djeca danas sve upijaju, kao da su na neki nacin modificirana i to je ok.
Drago mi je da ti je sin tako ziv, ne daj mu samo da napravi svoju kabinu iz koje ne izlazi :)
O'zone
Globalni moderator

#21 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by O'zone »

Tomahawk11 wrote:
O'zone wrote:Ne bih ja rekao da djeca danas zaglupljuju zbog korištenja tehnologije. Gledam svog klinju 4,5 godine nema jbnog uređaja koji ne zna koristiti dovoljno je da jednom vidi i to je to kao da ga je on napravio. Svaki mobitel koji uzme u ruke zna ga otključat na neki način koji čak nije ni fabrički uplaniran :lol: komotno sa njim pričam engleski kući koji razumije i govori jer konstantno gleda klipove na Youtube i veže pravo brzo jer to su te godine u kojima se najviše upija i opet kad izađemo vani trči ko blesav ne znam odakle mu volja i snaga :lol:
Naravno, slazem se da djeca danas sve upijaju, kao da su na neki nacin modificirana i to je ok.
Drago mi je da ti je sin tako ziv, ne daj mu samo da napravi svoju kabinu iz koje ne izlazi :)
Problem je što mene izvlači iz moje kabine :( :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#22 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Tomahawk11 »

:lol: :lol: :lol:
Neka, zdravo je to. :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#23 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by O'zone »

Tomahawk11 wrote::lol: :lol: :lol:
Kako da nije. Izađemo na Vilis i odmah on meni "Tata hajde da tlcimo" i djete ne staje od Vrbanje do Pofalića a ja tri puta povratim....dušu i taman kontam dosta mu kad on opet "hajde da tlcimo" ako me nastavi ovako trenirat oderat ću i Tuku na 800 metara :lol: :lol: :lol:
bezVolana

#24 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by bezVolana »

ako na kafi neko vadi mob to je ocit dokaz dosade.
ja znam burazu mladjem otersati, on sad ima 20 god i ne pusta g... iz ruku. obzirom na okolnosti ne vidjamo se cesto i kad izadjemo pa uzme mob ... pfff. :twisted:
a onda sam skontala da se to ne isplati, samo cemo se bezveze svadjati. i onda fino smislim aktivnosti koje cemo skupa, te kupovine namirnica i gluposti za kucu, te kino, te hajmo tamo hajmo vamo. i onda ne uzima mob. nismo jos dosli do nivoa da sjednemo na kafu :-D

a zna se i meni desiti da uzmem mob kada mozda ne bih trebala, tipa kad porodicno sjedimo. obicno je jer sam smorena i ne prica mi se..

tako da, sta znam, tesko je danas odgajati dijete, bez daljnjeg.. iako nemam iskustva, usudjujem se reci da je to i do roditelja. realno najalkse djetetu tutnuti mobitel nek se igra dok ja ovamo nesto svoje.. puno lakse nego trckarati oko njega i zabavljati ga.
Tomahawk11
Globalni moderator

#25 Re: Neke nove generacije - ne dižemo pogled s telefona..

Post by Tomahawk11 »

O'zone wrote:
Tomahawk11 wrote::lol: :lol: :lol:
Kako da nije. Izađemo na Vilis i odmah on meni "Tata hajde da tlcimo" i djete ne staje od Vrbanje do Pofalića a ja tri puta povratim....dušu i taman kontam dosta mu kad on opet "hajde da tlcimo" ako me nastavi ovako trenirat oderat ću i Tuku na 800 metara :lol: :lol: :lol:
:mrgreen: :lol: :lol: :thumbup:
Tako ti se ponasaju pojedini danasnji tinejdzeri :D Kad bi potrcali, tu bi im i bio kraj.
Dok te tjera da trcite, dobro je. Kad ti uvali dzojstik i kaze necemo danas vani, e onda....
Post Reply