Neka kćerki za usranih gaća....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
registrovana onako

#126 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by registrovana onako »

annoy wrote:Iskreno ne znam želim li djecu, ali ukoliko ću ih imati, od njih ne očekujem baš ništa osim neke elementarne razine poštovanja mene kao osobe i mog autoriteta dok god su maloljetna. Djeca ne biraju da dođu na ovaj svijet, ja ću ga stvorit i rodit, i ono je moja odgovornost, ja sam odgovorna za njegovo postojanje. Ja sam mu, kao roditelj, dužna osigurati život najbolji što mogu, biti mu potpora u svakom pogledu. Ono je do punoljetnosti dužno poštovati određena ograničenja koja ću mu postaviti, u granicama razuma, naravno, a poslije toga, kud odleti. Ne očekujem da me mora bezuvjetno pomagati, i vratiti mi bilo šta. Ta cijela ideja o "vraćanju" nečega mi se gadi, jer, kao što rekoh, dijete nije tražilo biti rođeno, i od njega nemam pravo tražiti baš ništa "zauzvrat".
Naravno da bi najviše voljela kad bi mi dijete pomoglo u starosti koliko može, u nekim granicama dok to ne remeti njegov život,i kad bi ono to htjelo, ali mislim da nemam prava očekivati to pod obavezno.
slazem se, ako postoje dugovi, bicu duzna svom djetetu, kao sto su moji bili duzni meni
sve ostalo je stvar dobre volje i odnosa koje smo razvili sa roditeljima
Najčešće posljedice za dijete su sljedeće (prema Martynu Carruthersu):
- problemi u učenju, asocijalno ponašanje, povlačenje ili pretjerano vezivanje za druge
- nedostatak povjerenja, suosjećanja i sposobnosti za intimnost
- nedostatak samopoštovanja i samokontrole

Posljedice u odrasloj dobi:
- očekivanje obožavanja i roditeljskog ponašanja od partnera
- strah od kontrole i izbjegavanje partnerstva kroz povlačenje, intelektualizam ili promiskuitet
- krivnja i nesposobnost za istinsku sreću
- nedostatak vlastitog identiteta i integriteta.

Roditelj koji je na ovakav način vezan za dijete obično će pokušati zadržati dijete vezanim za sebe čak i kad je odraslo: najčešće kroz različite oblike manipulacije, izazivanja krivnje i kupovanja ljubavi, a posebno kroz ljubomoru na djetetovog partnera i pokušaje da ga se ocrni ili udalji.

Osjećaj krivnje kod djeteta od kojeg roditelj očekuje da na taj način 'otplaćuje' za to što je rođeno i odgojeno, u kombinaciji s krivnjom zbog zauzimanja neprikladnog položaja u obitelji, najčešće je previše dubok i snažan da bi se osvijestio i preispitao. Ljudi odgojeni u takvoj atmosferi smatrat će takvo ponašanje normalnim i opravdanim, te će teško uopće i pomisliti da postave granice i potraže neovisnost i sreću.

Isto tako, ako ste partner takvoj osobi, provjerite svoje obrasce, odnosno, zbog čega vas je upravo takva osoba romantično privukla? Ljudi s ovim sindromom obično su snažno romantično privučeni osobama suprotnog spola s istim obrascem, te se u braku izmjenjuju u ulozi roditelja odnosno djeteta jedno drugom. S vremenom ih počinje iritirati ponašanje partnera ('Isti si kao moj otac!') ili osjećaju suptilnu krivnju zbog napuštanja roditelja, te se emocionalno povlače i sabotiraju intimnost. To vodi razvodu, ovisničkim igrama... ili traženju partnerske ljubavi od djece, čime se obrazac prenosi na slijedeće generacije.
ziva istina, koliko samo ima nezdravih odnosa koji su posljedica roditeljskog odnosa i koliko kroz isto tako nesredjenog partnera pokusavao naci balans za nesto sto nam ne bi ni trebalo biti mjerilo, ali nam je usadjeno jos kao djeci
Čudna sorta

#127 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Čudna sorta »

Prosto mi para uši kad neko kaže "ne očekujem ništa od svoje djece" ili kad čujem "obaveza djece prema roditeljima". Ja ne radim ništa iz obaveze ili zato što to moja mama nešto očekuje od mene, već iz ljubavi prije svega. To je najnormalnija stvar na svijetu kad nekoga voliš i poštuješ. Ne mora ona ništa očekivati od mene, niti ja osjećam obavezu za bilo šta, ja jednostavno ne bih znala drugačije, niti mogla. Isto kao što roditelji ne čini, sve što čine za svoju djecu, samo iz obaveze ili zato što se to očekuje od njih, već iz ljubavi prema njima.

Takav je bio i odnos moje mame i njene braće i sestara prema njihovim roditeljima, sada prema majci. I nikada nisam osjetila da su zbog toga zapostavili svoje obaveze kao roditelji prema svojoj djeci i porodici. Čak mislim da smo mi djeca kroz njihov primjer naučili kako se treba odnositi prema roditeljima, sa ljubavlju i poštovanjem, a ujedno i prema nanama i dedama.

Opet, naravno da ima svakakvih roditelja, to je već neka druga priča... ali zapostaviti svoje roditelje da ne bi zapostavili svoju porodicu, jer moraš oprati prozore, uključiti mašinu, usisati... to mi je :-) .
spreca

#128 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by spreca »

Čudna sorta wrote:Prosto mi para uši kad neko kaže "ne očekujem ništa od svoje djece" ili kad čujem "obaveza djece prema roditeljima". Ja ne radim ništa iz obaveze ili zato što to moja mama nešto očekuje od mene, već iz ljubavi prije svega. To je najnormalnija stvar na svijetu kad nekoga voliš i poštuješ. Ne mora ona ništa očekivati od mene, niti ja osjećam obavezu za bilo šta, ja jednostavno ne bih znala drugačije, niti mogla. Isto kao što roditelji ne čini, sve što čine za svoju djecu, samo iz obaveze ili zato što se to očekuje od njih, već iz ljubavi prema njima.

Takav je bio i odnos moje mame i njene braće i sestara prema njihovim roditeljima, sada prema majci. I nikada nisam osjetila da su zbog toga zapostavili svoje obaveze kao roditelji prema svojoj djeci i porodici. Čak mislim da smo mi djeca kroz njihov primjer naučili kako se treba odnositi prema roditeljima, sa ljubavlju i poštovanjem, a ujedno i prema nanama i dedama.

Opet, naravno da ima svakakvih roditelja, to je već neka druga priča... ali zapostaviti svoje roditelje da ne bi zapostavili svoju porodicu, jer moraš oprati prozore, uključiti mašinu, usisati... to mi je :-) .
:thumbup: Jasno ko bijeli dan
GarfieldLover

#129 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by GarfieldLover »

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Last edited by GarfieldLover on 31/03/2017 14:44, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#130 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Ma.Le.Na »

komsinica u ulici
zavrsila fax..zaposlila se
i udala
kaze jedna na sve to, kako je samo sebicna, mjesto da je sad kad se zaposlila ostala malo kod kuce da pomogne svoje nego poletila i odmah se udala (porodica je slabijeg imovinskog stanja, a djevojka je vec imala momka i cekala posao da bi se mogli uzeti) ..
sta reci na to? :|
Mutivoda

#131 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Mutivoda »

Čudna sorta wrote:Prosto mi para uši kad neko kaže "ne očekujem ništa od svoje djece" ili kad čujem "obaveza djece prema roditeljima". Ja ne radim ništa iz obaveze ili zato što to moja mama nešto očekuje od mene, već iz ljubavi prije svega. To je najnormalnija stvar na svijetu kad nekoga voliš i poštuješ. Ne mora ona ništa očekivati od mene, niti ja osjećam obavezu za bilo šta, ja jednostavno ne bih znala drugačije, niti mogla. Isto kao što roditelji ne čini, sve što čine za svoju djecu, samo iz obaveze ili zato što se to očekuje od njih, već iz ljubavi prema njima.

Slažem se od riječi do riječi. :thumbup:
sha_ba

#132 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by sha_ba »

Ma.Le.Na wrote:komsinica u ulici
i udala
kaze jedna na sve to, kako je samo sebicna, mjesto da je sad kad se zaposlila ostala malo kod kuce da pomogne svoje nego poletila i odmah se udala (porodica je slabijeg imovinskog stanja, a djevojka je vec imala momka i cekala posao da bi se mogli uzeti) ..
pa dovesti ga da zive svi zajedno :-)
sala mala.....
sreca imam najbolje roditelje na svijetu :srce: :srce:

@cudna sorta
:thumbup: svaka cast na postu :-D
Mutivoda

#133 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Mutivoda »

Ma.Le.Na wrote:komsinica u ulici
i udala
Joj mahalanja :-)
Šta nju briga je l' ona ostala ili nije?! I uostalom, ona ako želi pomoći svojima i u mogućnosti je da to uradi - može to i da ne živi s njima, ali eto ljudima samo nek' je nešto pričati, fuj.

Ma.Le.Na, ovo nije tebi upućeno, samo mi je muka od tih ljudi kao što je tvoja komšinica :roll: :D
Ma.Le.Na

#134 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Ma.Le.Na »

znam
i meni se stomak okrenuo na opasku
aj jbg
ima ljudi koji jako puno ocekuju zauzvrat
realna do boli

#135 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by realna do boli »

Nijedna porodica nije ista.
Nisu iste porodice na selu i u gradu.
Nije isto ostariti na selu i u gradu.
Nije isto pisati na ovoj temi ako zivite u kuci ili ste podstanar na desetom spratu.
Nije isto ako porodica ima vise clanova ili samo jednog ili dva.
Nije isto bilo odgajati djecu jecur i danas.
Nije isto pricati na ovoj temo ako ste samo dijete koje zivi u kuci roditelja.
Nije isto pricati na ovoj temi ako imate malo ili odraslo dijete.
Nije isto pisati na ovoj temi ako ste zdravi ili bolesni.

Zivot nije jednostavan niti jednoobrazan..svako ga dozivljava drugacije,
Svako rjesava svoje probleme kako zna i umije.
Ako su vasi roditelji imali nekakav odnos sa svojim roditeljima, zivot zna napraviti takvu zavrzlamu, da i pored vase najbolje volje neceti moci i vi to isto uraditi za svoje roditelje.
madtv

#136 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by madtv »

dert wrote:Cuvajte , pazite mame, oceve .Boljih prijatelja necete naci.Ne dozvolite da zalite kada ih vise ne bude, sto nisam ovo , ono uradio/la za njih.
Biti cete i vi roditelji .Koga cete prvo nazvati ili pitati nesto oko vase djece :?: ...Budite sretni da im rok trajanja bude sto duzi :D :kiss:
:thumbup: :thumbup:
spreca

#137 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by spreca »

GarfieldLover wrote:Kad sam imala priliku otići živjeti u inostranstvu (odmah poslije rata), nisam mogla ostaviti majku. Nije patetika, STVARNO NISAM MOGLA. Nisam mogla da zamislim da će postojati dan a ne sedmica i mjesec u kojem je neću vidjeti i poljubiti. I ne, nisam se pokajala. I da, ponovo bih uradila isto. Časna pionirska :)

Danas sam majka malog djeteta (predškolski uzrast) i priznajem da maštam o tome da će mu se pružiti prilika da ide vani da se školuje i živi (i već štedimo za buduću školarinu), jer jednostavno ne vidim budućnost i perspektivu ovdje gdje jesmo. A već sad znam da će mi srce pući kad/ako do toga dođe i ako ode daleko od mene. Ali stalno ponavljam sebi da moram ostati hrabra i omogućiti mu da sam izabere svoj put...

Rodila sam dijete iz čiste ljubavi i MOJE potrebe. Ne mogu reći da je djetetova potreba, jer ko ga je pitao hoće li se roditi? :D Uživam u svakom danu koji je uz mene, uživam u svemu što mu mogu pružiti, i trudim se jako da dostignem nešto što možda želim da mu pružim a trenutno ne mogu. To su MOJE želje, i JA se lijepo osjećam kad je i on sretan. I ne, apsolutno mi nije dužan ništa. Ja bih samo voljela da me voli... I trudim se da budem majka koju se može voljeti... I koja je zaslužila tu ljubav (ali je nikako uslovljavala bilo čime)...
:thumbup: nece ni tebe tvoji ostaviti
stakasa

#138 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by stakasa »

Ma.Le.Na wrote:znam
i meni se stomak okrenuo na opasku
aj jbg
ima ljudi koji jako puno ocekuju zauzvrat
Nemoj zajebavat, sta se je i ona stisla

:D
Dr.medicine

#139 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Dr.medicine »

Primitivna seljacka razmisljanja

Imam jarana koji radi u jednom gradicu i prica mi o svom poslu. Sta se dešava. Dodju starci, oronulog zdravlja u bolnicu. Niko o njima ne brine. Da imaju i trunku brige ne bi bili u takvom zapuštenom stanju.
Na pitanje gdje su im djeca, a gdje bi bila? U saraejvu naravno. A ko o njima brine? NIko!!! Kad djeca dođu? Jednom godišnje ili ni tada.
I kad roditelji budu na 5% svoje snage, dolete i daj da se smjeste u bolnicu, jer eto nema niko da brine o njima!!!!!!
Pa nije bolnica starački dom jarane.

Desio se tako jednom slucaj, da je sincic dosao kod bolesnog starog i doveo ga u bolnicu da ga tako uvali i da ne brine o njemu. I moj jaran mu fino rekao: druže moj i tebe ovo isto čeka :lol: :lol: :lol: kad budes, star i bolestan, i tebe ce ovako tvoje dijete šutnuti ko ti svog starog :lol:
Mutivoda

#140 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Mutivoda »

Dr.medicine wrote:
Desio se tako jednom slucaj, da je sincic dosao kod bolesnog starog i doveo ga u bolnicu da ga tako uvali i da ne brine o njemu. I moj jaran mu fino rekao: druže moj i tebe ovo isto čeka :lol: :lol: :lol: kad budes, star i bolestan, i tebe ce ovako tvoje dijete šutnuti ko ti svog starog :lol:
:? Ovo baš i nije neka smiješna situacija. :roll:
realna do boli

#141 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by realna do boli »

Ja opet ponavljam, nismo svi isti.
Eto, moj otac je u domu staraca, tamo vidim svasta, na svu srecu, dom je stvarno uredan, cist, osoblje usluzno i ljubazno.
Moja briga za oca nije prestala njegovim smjestajem u dom.
Obilazim ga dva-tri puta sedmicno, dovedem sebi na rucak, izadje u grad, prosetamo, kupujem sta treba...ali tamo vidim i starce koje niko ne obilazi...samo placaju i to smatraju dovoljnim.
Najcesce su to djeca koja zive u inostranstvu, a sta mogu drugo...nove drzave im najcesce ne dozvoljavaju da dovedu roditelje da tamo zive, a nekada i roditelji sami to ne zele.
Romanticno je zamisljati kako cete kada vam roditelji ostare vi o njima brinuti...zapitate li se kako ce to izgledati.

Nije briga da ih nazovete..kupite sta treba..dobro je to dok su zdravi..kada dodje do usranih gaca..to je druga prica.
Nije zgodno ni vama ni njima..nekako nije prirodno, prosla sam to....posebno kada se javi ona staracka zadrtost...necu nikoga drugoga, to moras biti ti i samo ti...ako ti je tesko..i nemoras...a ko ce, a oni nisu mala djeca, odrasli su to ljudi.

Pa uprljani kreveti, posteljina, presvlacenje, hranjenje..senilnost...sto te nema danima, a ti tu maltene stalno, i smatra se prirodnim da to rade kceri.
Kada je moj brat dolazio..sve je bilo isto za mene...on je samo sjedio i pricao bajke uz kafu...a ja se dignem operem usrane gace, posteljinu...

Nema tu puno romantike, nema tu pricanja bajki unucima, nema tu pita i kolaca kada ih dodjete posjetiti....
Nije tesko, ali je nekada teze sve to gledati, kako je njima nezgodno, kako bi najradije da se ubiju, sto i ponavljaju, pa se pitate..pomazeti li vi...sta ustvari radite....i je li to lijepa starost.
Sada, sa ove distance, smatram da je humanije u domu straca uz obuceno osoblje koje vodi brigu o higijeni, odlasku doktoru, terapiji na vrijeme, pod preduslovom da ih redovno obilazite i zaista provedete kvalitetno vrijeme s njima, a ne posjetu svedete na pranje, rintanje i kuhanje, a najmanje vremena imate za razgovor s njima, jer...ceka vas vasa porodica...vasa kuca...posao...odlazak doktorima po uputnice, molite doktore da dodju u kucnu posjetu...izlazite s pola malo malo....prigovaraju vam na poslu....
Nije romanticno...bez obzira sto vam nije tesko....
Cherry-Cherry

#142 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Cherry-Cherry »

Ne znam šta je to loše u staračkim domovima. Zar treba biti toliko sebičan i očekivati, da ti neko podredi cijeli svoj život, zapostavi sve, da bi se brinuo o tebi ? :-) Koliko puta sam čula da neko kaže: rodi sebi granapče, nek se ima ko brinuti o tebi. :-) I onda se još nerođeno dijete osudi na to da nema svoj život. :-)
stakasa

#143 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by stakasa »

Cherry-Cherry wrote:Ne znam šta je to loše u staračkim domovima. Zar treba biti toliko sebičan i očekivati, da ti neko podredi cijeli svoj život, zapostavi sve, da bi se brinuo o tebi ? :-) Koliko puta sam čula da neko kaže: rodi sebi granapče, nek se ima ko brinuti o tebi. :-) I onda se još nerođeno dijete osudi na to da nema svoj život. :-)
Eto ce ga neko (djete kad se rodi) moci natjerat da bude uz tebe
realna do boli

#144 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by realna do boli »

Evo, bicu brutalno realna...pogledajte svoju majku, oca, i zamislite da se unerede...da sada morate ostaviti sve...presvuci ih i oprati u kadi, izaprati odjecu, promijeniti pelene odraslom covjeku ...zamislite taj "miris" odraslih ljudi...i tako danima...godinama....pod pretpostavkom da mogu ustati, ako su nepokretni...neka vam je Bog na pomoci.

Nije to briga...nije...a ima ih koji su "napravili" kcerku bas za to..ima ih, to je istina, jer to je tema ove diskusije.
Bloo
Globalna šefica

#145 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Bloo »

realna do boli wrote:J
Sada, sa ove distance, smatram da je humanije u domu straca uz obuceno osoblje koje vodi brigu o higijeni, odlasku doktoru, terapiji na vrijeme, pod preduslovom da ih redovno obilazite i zaista provedete kvalitetno vrijeme s njima, a ne posjetu svedete na pranje, rintanje i kuhanje, a najmanje vremena imate za razgovor s njima, jer...ceka vas vasa porodica...vasa kuca...posao...odlazak doktorima po uputnice, molite doktore da dodju u kucnu posjetu...izlazite s pola malo malo....prigovaraju vam na poslu....
Nije romanticno...bez obzira sto vam nije tesko....
slazem se u potpunosti
bilo bi idealno da su staracki domovi brojniji i kvalitetniji i ne toliko skupi :) potrebno je da se stvori kultura starackih domova, ako su roditeljske jedinice vec stare i nepokretne, bolje im je u starackom domu gdje cete ih posjecivati, nego da budu u kuci i uhelaće se još više dok vi dođete sa posla ...ali ovdje se na stavljanje u starački dom gleda kao da ste se odrekli roditelja
Mutivoda

#146 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Mutivoda »

realna do boli wrote:Evo, bicu brutalno realna...pogledajte svoju majku, oca, i zamislite da se unerede...da sada morate ostaviti sve...presvuci ih i oprati u kadi, izaprati odjecu, promijeniti pelene odraslom covjeku ...zamislite taj "miris" odraslih ljudi...i tako danima...godinama....pod pretpostavkom da mogu ustati, ako su nepokretni...neka vam je Bog na pomoci.

Nije to briga...nije...a ima ih koji su "napravili" kcerku bas za to..ima ih, to je istina, jer to je tema ove diskusije.
Dobro, to stoji, starački dom može nekada biti i najbolja opcija, slažem se.
Ali komentari nekih kako smatraju da ne duguju ništa svojim roditeljima jer su oni njima bili zakonska obaveza stvarno zvuče ružno. :-)
madner

#147 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by madner »

Cuj treba kultura, treba love za staracki dom.
Valja platiti smjestaj i njegu.

Inace, mnogo toga sto zakonski nije regulisano jeste moralna obaveza.
Ma.Le.Na

#148 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Ma.Le.Na »

itekako istinito

pogotovo ako je bolesnik nepokretan
ne mozes nigdje otici, uvijek se prave smjene ko ce ostati i biti pri ruci
i to najmanje dvoje
jer ako hoce na wc neko mora pomoci da se digne..

a staracki dom ,..dobar..je 800KM mjesecno..
Edin25

#149 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Edin25 »

[quote="realna do boli"]Evo, bicu brutalno realna...pogledajte svoju majku, oca, i zamislite da se unerede...da sada morate ostaviti sve...presvuci ih i oprati u kadi, izaprati odjecu, promijeniti pelene odraslom covjeku ...zamislite taj "miris" odraslih ljudi...i tako danima...godinama....pod pretpostavkom da mogu ustati, ako su nepokretni...neka vam je Bog na pomoci.

Sto rece bluelady, izgovori, izgovori, izgovori i suplja tipa sta bi bilo kad bi bilo.
Velis unerede se, ma ja valja sjedit uz TV, gledat safunjare, kaHvu piti, obici mahalu, pa malo na ono sranje FB.
A sta mislis, tako vozis se jedan dan na posao ili sa posla, i tamo neki pijani, nadrogirani kreten buum pravo u tebe sa autom.
Da skratim, budis se a nepokretna.
Ehh sad ti mlada an nepokretna, valja hizmetit oko tebe, posto se tebi gade rodjeni roditelji, mogu mislit kako bi se gadilo tvom muzu, hem te valja cistit, hem od tebe nema nista.
Zalosno kakvo smo drustvo, mogu razumiti da je i rat ucinio svoje, ali ovo sto se moze ovdje procitati malo je reci prikaze.
Bloo
Globalna šefica

#150 Re: Neka kćerki za usranih gaća....

Post by Bloo »

madner wrote:Cuj treba kultura, treba love za staracki dom.
Valja platiti smjestaj i njegu.

Inace, mnogo toga sto zakonski nije regulisano jeste moralna obaveza.

da, ali trebalo bi ih biti više :) onda da ovo par što postoji ne može tražiti 800 KM na mjesečnoj osnovi

Ja sam uvijek za dostojanstveni sepukku kada dođeš u stadij da ne možeš zadržati tjelesne tekućine i produkte u sebi :D

a moralna obaveza...nema svrhe to objašnjavati ljudima koji nemaju osjećaj časti i osjećaj dužnosti prema roditeljskim jedinicama
Post Reply