NEKA JE MIR I SPAS NA VAS!
-
T
Jel' mislis da je religiozno budjenje razlog budjenju prostitucije, ili su se ta dva budjenja vremenski samo podudarila, s obzirom na to da nam zemlja prolazi kroz period tranzicije, pa se "budi" dosta toga u isto vrijeme?danas wrote: .... problem prostitucije se javio i kod nas poslije rata, taman sa zamahom religioznog budjenja...
- danas
pa svakako ne mislim da je religiozno budjenje razlog, jer je ocigledno ko je i kako dovukao prostituciju na nase terene. ali smatram sljedece: ako smo vec postali tako religiozni, onda se ovaj konkretni problem ne bi trebao "primiti" kod nas (pitam se, ko li je "klijentela" kad smo svi tako pobozni odjednom?).T wrote:Jel' mislis da je religiozno budjenje razlog budjenju prostitucije, ili su se ta dva budjenja vremenski samo podudarila, s obzirom na to da nam zemlja prolazi kroz period tranzicije, pa se "budi" dosta toga u isto vrijeme?danas wrote: .... problem prostitucije se javio i kod nas poslije rata, taman sa zamahom religioznog budjenja...
plus, posto smo tako pobozni, onda bismo trebali i nesto konkretnije raditi po tom pitanju a ne samo kolutati ocima i otpuhivati. prostitucija koju imamo danas u BH je najgora vrsta, jer je kombinacija robovlasnistva i prinudne prostitucije... i niko nista da kaze po tom pitanju... eto, mozda bi se nasi vjerski sluzbenici mogli zaloziti da se tim nesretnim zenama nekako pomogne.
- stella_k
U pravu si.danas wrote:pa svakako ne mislim da je religiozno budjenje razlog, jer je ocigledno ko je i kako dovukao prostituciju na nase terene. ali smatram sljedece: ako smo vec postali tako religiozni, onda se ovaj konkretni problem ne bi trebao "primiti" kod nas (pitam se, ko li je "klijentela" kad smo svi tako pobozni odjednom?).T wrote:Jel' mislis da je religiozno budjenje razlog budjenju prostitucije, ili su se ta dva budjenja vremenski samo podudarila, s obzirom na to da nam zemlja prolazi kroz period tranzicije, pa se "budi" dosta toga u isto vrijeme?danas wrote: .... problem prostitucije se javio i kod nas poslije rata, taman sa zamahom religioznog budjenja...
plus, posto smo tako pobozni, onda bismo trebali i nesto konkretnije raditi po tom pitanju a ne samo kolutati ocima i otpuhivati. prostitucija koju imamo danas u BH je najgora vrsta, jer je kombinacija robovlasnistva i prinudne prostitucije... i niko nista da kaze po tom pitanju... eto, mozda bi se nasi vjerski sluzbenici mogli zaloziti da se tim nesretnim zenama nekako pomogne.
-
stelium
Selam ili tako nesto za mene predstavlja isto kao i:
"What`s up nigger?!" ili "Grüss dich,was tut sich"...
..dakle strani jezik.
Koji ce mi q... tamo neki Selam???
Ja sam iskljucivo za bosanski pozdrav Vozdra!
Trebalo bi ga i u skole uvesti a ne nametati djeci obicaje tamo nekih hebenih Arapa.
"What`s up nigger?!" ili "Grüss dich,was tut sich"...
..dakle strani jezik.
Koji ce mi q... tamo neki Selam???
Ja sam iskljucivo za bosanski pozdrav Vozdra!
Trebalo bi ga i u skole uvesti a ne nametati djeci obicaje tamo nekih hebenih Arapa.
-
T
pretpostavio sma da to ne mislis, jer citajuci do sada ono sto pises, upadljivo je da si jako razumnadanas wrote: pa svakako ne mislim da je religiozno budjenje razlog, jer je ocigledno ko je i kako dovukao prostituciju na nase terene.
Po onome sto ja znam, klijentela nisu osobe koje bismo mogli ubaciti u sablone kakve imamo o vjernicima.danas wrote: ali smatram sljedece: ako smo vec postali tako religiozni, onda se ovaj konkretni problem ne bi trebao "primiti" kod nas (pitam se, ko li je "klijentela" kad smo svi tako pobozni odjednom?).
Slazem se sa tobom, Vjernici kada govore o problemu prostitucije, alkohola, droga i slicno, najcesce budu ismijani od svojih sagovornika. Takodjer, mislim da vjerski sluzbenici cesto govore svojim vjernicima o navedenim problemima, pokusavajuci im probuditi svijest o ovom problemu...takodjer, u Medjugoruju vec godinama postoji katolicki centar koji sluzi u svrhu pomaganja osobama koje su postale ovisnici, da se vrate normalnom zivotu...koliko znam, i Rijaset BiH takodjer planira da otvori neki slican centar u okolini Zenice...a problem prostitucije je prvenstveno stvar policije i pravosudja...koji, po mom skromnom misljenju, imaju neki presutni dogovor sa kriminalcima....jer meni su bas policajci par puta predlagali (prilikom nekih zaustavljanja) da svratim u neki od takvih lokala, koji se nalaze pored glavne ceste. Znaci, oni znaju za takve lokale, znaju i cime se bave njihovui vlasnici i zene koje su zaposlene...ali sta rade??...nista!danas wrote: plus, posto smo tako pobozni, onda bismo trebali i nesto konkretnije raditi po tom pitanju a ne samo kolutati ocima i otpuhivati. prostitucija koju imamo danas u BH je najgora vrsta, jer je kombinacija robovlasnistva i prinudne prostitucije...
Danas, ne provodis dovoljno vremena u BiH, pa nisi upoznata sa tim stvarima, ali znam da je npr moto proslogodisnjeg Ramazana bio "Postom protiv droge". Za to vrijeme su se intenzivirali govori vjerskih sluzbenika na ovu temu...a sta se promijenilo? Nista! Oni koji uvoze drogu u Sarajevo i prodaju je, kupuju stanove nasim viskopozicioniranim sluzbenicima iz sudstva i policije. Uostalom, o tome se dosta moglo citati i u stampi.danas wrote: ... i niko nista da kaze po tom pitanju... eto, mozda bi se nasi vjerski sluzbenici mogli zaloziti da se tim nesretnim zenama nekako pomogne.
- avicena
Što vičeš?stella_k wrote: ""Allah vam naredjuje da od djece vase-muskom pripadne toliko koliko dvjema zenskima..."
Avicena??
Dužnost muža da uzdržava ženu - kritika i odgovor
- pitt
Isto vazi......kome to moze smetat (znam da ih ima)? meni vise smetaju ljudi koji pokusavaju nametnuti drugima odredjenu vrstu pozdrava kao nego pozdravstella_k wrote:Ma znas pitt, kad nekom smeta moje "dobar dan", logicno je da reakcije idu i u suprotnom smjeru.
- stella_k
Nije ovo vikanje vec samo bold da se istakneavicena wrote:Što vičeš?stella_k wrote: ""Allah vam naredjuje da od djece vase-muskom pripadne toliko koliko dvjema zenskima..."
Avicena??
- danas
da ne citiram sada sve...T wrote:pretpostavio sma da to ne mislis, jer citajuci do sada ono sto pises, upadljivo je da si jako razumna.danas wrote: pa svakako ne mislim da je religiozno budjenje razlog, jer je ocigledno ko je i kako dovukao prostituciju na nase terene.
moj odgovor je bio generalan, i odnosio se na post koji je tvrdio da tamo gdje zive muslimani ima manje prostitucije (bosnu i vjeru sam spomenula samo uzgred, kao samo jedan od primjera da prostitucije itekako ima na mjestima gdje ima muslimana vjernika). elem, samo sam htjela reci da tvdnje iz toga posta jednostavno nisu tacne i da se nikome ne cini usluga ako zatvaramo oci pred problemima sa kojima se maltene sva drustva danasnjice (pa tako i drustva sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom) susrecu, ukljucujuci narkomaniju, prostituciju i slicno.
-
T
Da ne ulazimo u polemiku oko svega,jer smatram da je nepotrebno da raspravljamo da li tih stvari ima vise medju bilo kojim vjernicima na bilo kojem dijelu planete, ili medju ateistima na bilo kojem dijelu planete...jer to i nije sustina problema...htio bih smao da istaknem ovaj boldirani dio... jertaj dio ja prihvatam za sustinu...i mislim da je to nesto o cemu svi treba da razmisljamo, i vidimo na koji nacin mozemo dati svoj doprinosdanas wrote: da ne citiram sada sve...
moj odgovor je bio generalan, i odnosio se na post koji je tvrdio da tamo gdje zive muslimani ima manje prostitucije (bosnu i vjeru sam spomenula samo uzgred, kao samo jedan od primjera da prostitucije itekako ima na mjestima gdje ima muslimana vjernika). elem, samo sam htjela reci da tvdnje iz toga posta jednostavno nisu tacne i da se nikome ne cini usluga ako zatvaramo oci pred problemima sa kojima se maltene sva drustva danasnjice (pa tako i drustva sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom) susrecu, ukljucujuci narkomaniju, prostituciju i slicno.
...a sad idem da gledam utakmicu
- stella_k
Dok ti gledas utakmicu dragi moj T, ja bih da naglasim da treba apelovati na sve muskarce koji se nalaze u bilo kojem dijelu svijeta da ne idu u posjet tim jadnim zenama.......Ostatak moze odraditi samo policija.
-
T
Eh Stella, dok ljudi ovdje raspravljaju cija su vjerovanja ispravnija, i dok traze nacin kako da se izrugaju "onoj drugoj strani" pametnije bi bilo da tu energiju utrose na konkretne stvari...ali, mi smo rodjeni samo da palamudimostella_k wrote:Dok ti gledas utakmicu dragi moj T, ja bih da naglasim da treba apelovati na sve muskarce koji se nalaze u bilo kojem dijelu svijeta da ne idu u posjet tim jadnim zenama.......Ostatak moze odraditi samo policija.
By the way .... dobili smo
- stella_k
Ma znam da smo dobili....T wrote:Eh Stella, dok ljudi ovdje raspravljaju cija su vjerovanja ispravnija, i dok traze nacin kako da se izrugaju "onoj drugoj strani" pametnije bi bilo da tu energiju utrose na konkretne stvari...ali, mi smo rodjeni samo da palamudimostella_k wrote:Dok ti gledas utakmicu dragi moj T, ja bih da naglasim da treba apelovati na sve muskarce koji se nalaze u bilo kojem dijelu svijeta da ne idu u posjet tim jadnim zenama.......Ostatak moze odraditi samo policija.
By the way .... dobili smo
I ne palamudimo, samo malo filozofiramo a uzgred se da i ponesto nauciti.
A sta bismo to mogli konkretno uraditi?
Imas prijedloge???
-
T
Znaci, prati se sport, Stellastella_k wrote: Ma znam da smo dobili....
I ne palamudimo, samo malo filozofiramo a uzgred se da i ponesto nauciti.
A sta bismo to mogli konkretno uraditi?
Imas prijedloge???
Stella, prijedloga ima jako puno, i koji god da bih naveo, ne bih izmislio neku toplu vodu...bez veze mi da sad palamudim o necemu sto svi mi vrlo dobro znamo
Svako onaj ko zaista ozbiljno misli nesto da uradi, nece cekati da mu ti, ja, peti, deseti nesto predlaze, nego ce se sam na neki nacin aktivirati.
- stella_k
"E necemo tako Dino" iz kojeg je to filma bilo??avicena wrote:Što vičeš?stella_k wrote: ""Allah vam naredjuje da od djece vase-muskom pripadne toliko koliko dvjema zenskima..."
Avicena??
Btw, znam da smo pobijedili (utakmica)
Ja tebi lijepo i prijateljski, a ti meni ne deri se, evo ti link.