nek se i Bosni desi lijepa stvar

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
rpg
Posts: 18
Joined: 04/08/2006 04:18

nek se i Bosni desi lijepa stvar

Post by rpg » 09/08/2006 16:04

1. SUPERVIZOR ZA DISTRIKT BRCKO, SUSAN JOHNSON, UKINULA ENTITESKU LINIJU U DISTRIKTU

Ovo je veoma dobra vijest. Ovim se Brcko vraca na originalnu presudu Arbitraze za Brcko, po kojoj DISTRIKT BRCKO NIJE NI U REPUBLICI SRPSKOJ NI U FEDERACIJI, nego je samostalna cjelina u okviru Bosne i Hercegovine. Cetnici su uvijek trazili na toj Arbitrazi da za Brcko vazi formula po kojoj je BRCKO I U RS I U FEDERACIJI, I DA ZATO TREBA DA POSTOJI RAZGRANICENJE U DISTRIKTU, TZV. ETNTETSKA LINIJA, po kojoj bi se Brcko takodjer podijelilo kada RS dobije priliku da se otcijepi iz BiH.

Odluka supervizora za Brcko kojom se napokon implementira Arbitraza za Brcko je veoma povoljna za Bosnu i Hercegovinu, jer cuva Bosnu i Hercegovinu tako sto prekida teritorijalni kontinuitet Republike srpske. Time se onemogucava otcjepljenje RS.

Postavlja se pitanje, zasto je ta povoljna odluka Arbitraze za Brcko dosla u centar paznje tek sada? Pa zato sto se tek sa ovim odluka Arbitraze provodi u djelo.

Naime, poslije odluke Arbitraze, cetnici su bili veoma nezadovoljni, posebno Dodik, ali presudu bi jos tada morali ispostovati da im nisu u pomoc priskocili "nasi". Tada im je u pomoc priskocio licno Alija Izetbegovic. On je poslao svoga pijuna Edhema Bicakcica, tadasnjeg visokog funkcionera BiH, koji se dogovorio sa Dodikom da se Brcko smatra kao da je "I u RS i u Federaciji", suprotno presudi Arbitraze da je NI U RS I U FEDERACIJI. A jedini nacin da jedna teritorija pripada dvjema stranama je da se podijeli na interesne sfere. Tako, zahvaljujuci jos jednoj Alijinoj izdaji ostade entitetska linija u Brckom i RS dobi "koridor" kao svoju uticajnu sferu u Distriktu. Dakle, ako bi se jednom krenulo sa otcjepljenjem RS, onda bi se dijelilo i Brcko, pa bi RS kroz svoju uticajnu sferu u Brckom imala teritorijalni kontinuitet. Znaci, tada su "nasi" po ko zna koji put dogovorom sa cetnicima izigrali jednu pravosnaznu odluku svijeta, koja je bila u nasu korist. Svijet je implicitno prihvatio taj dogovor Bicakcica i Dodika, ali samo kao privremen, a u finalnoj odluci arbitraze se kaze da ce se u buducnosti izbrisati medjuentitetska granica u Brckom. Cetnici su se vjerovatno nadali da ce doci prije do otcjepljenja RS iz BiH, nego sto ce se ukinuti granica podjele Brckog.

Opravdano se plasimo da ce i ovaj put domaci izdajinci priskociti u pomoc cetnicima i izvrsiti pritisak na supervizorku Susan Johnson, da promjeni udluku.

U intervjuu Avazu, kojega navodimo kasnije, pod tackom 5, Adnan Terizc to vec nagovjestava. On toboze podrzava odluku, kaze da je "vjerovatno potrebna", ali se isto kao Ivanic ljuti sto nije prvo dosla na institucije BiH. On trazi, isto kao lideri RS, da ta odluka dodje na skusptinu BiH. On dobro zna da tamo u intitucijama BiH cetnici imaju pravo veta i da ukidanje medjuentitetske linije u Brckom ne bi proslo. Jos jednom po ko zna koji put se ovaj cetnicki agent infiltriran u SDA odao na cijoj je strani. Svaki Bosanac i Hercegovac koji ima i malo patriotizma je sa odusevljenjem primio ovu odluku, a Terzic nije siguran da je potrebna, pa rezervisano kaze "vjerovatno je potrebna", a onda trazi da ta odluka dodje na institucija sistema, da bi cetnici mogli staviti veto.

U njegovom intervjuu vidjecete da on prihvata cinjenicu da su cetnici potpuno blokirali sve reforme u drzavi, a onda opet trazi da ova "vjerovatno potrebna" odluka o Brckom dodje u taj cetnicki mlin koji unistava sve sto valja, mlin koji se zove INSTITUCIJE DAYTONSKE BiH.

USTVARI, SUPERVIZORKA JOHNSON JE URADILA ONO STO MI GODINAMA, BEZUSPJESNO TRAZIMO OD NASIH POLTICARA DA URADE. Da ponovimo, rjesenje povoljno za Bosnu i Hercegovinu se moze postici jedino ako se kao polazna tacka uzima prethodno, pred daytonsko pravno stanje, u kojem RS nema pravo Veta. Primjetimo da Susan Johnson kaze da do novih zakona, KOJE TREBAJU SAMI BRCACI USVOJITI, CE VAZITI ZAKONI SOCIJALISTICKE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE. DAKLE, PRVI PUT JE OD DAYTONA DO DANAS SKINUTA SUSPENZIJA SA ZAKONA REPUBLIKE BiH NA JEDNOM DIJELU TERITORIJE BiH. OVIM SMO SE UVJERILI DA JE TO MOGUCE, DA TO IMAMO PRAVO TRAZITI ZA CIJELU BiH.

Odluka da ce se Arbitrazom odrediti sudbina distrikta Brcko nije donesena u daytonskim institucijama, nego na osnovu prethodnog (pred Daytonskog) pravnog stanja na osnovu kojeg su radili pravnici u Arbitraznoj komisiji. Republika srpska i Federacija nisu postojale kada je donesena odluka o Arbitrazi za Brcko, tj. Distrik je tvorevina na istom nivou kao RS i Federacija, bez obzira sto je Arbitraza bila zavrsena nekoliko godina poslije Daytona. Dakle, ne mogu RS i Federacija imati uticaj nad Distriktom Brcko jer je Distrikt Brcko ravopravno nastao sa RS i Federacijom u Daytonu, s tim sto je njegovo uredjenje finalizirano kasnije Arbitrazom.

U svom intervuu Avazu Adnan Terzic se toboze buni sto medjunarodna zajednica nista ne cini, a direktno pokusava da pokvari ovu izvanrednu stvar koju je medjunarodna zajednica UCINILA, i to u korist Bosne i Hercegovine.

Strah nas je da ce Tarzic, Lagumdjija, Tihic i slicni ponovo odigrati igru u korist cetnika iz RS i da nece podrzati supervizora Susan Johnson u ovoj izvanredno dobroj odluci.

Sigurno ce se sada cetnici nadici, zaliti se, prijetiti, demonstrirati itd. Vjerovatno ce sada Tihic telefonirati clanovima SDA u institucijama Distrikta da o odluci pregovaraju sa cetnicima, isto kao sto je nedavno telefonirao Bosnjacima iz Skupstine RS da odustanu od "vitalnog nacionalnog interesa" u vezi prodaje Telecoma. Slicna aktivnost se moze ocekivati i od Lagumdjije, Terzica, Bakira Izetbegovica, uglavnom od svih onih cuvara Republike srpske, koji su se zauzeli i za nedavne "ustavne reforme". MEDJUTIM, SVI TI CETNICKI DUSEBRIZNICI SU NEMOCNI AKO SAMI BRCACI PRUZE MAKSIMALNU PODRSKU SUPERVIZORKI SUSAN JOHNSON, i niposto ne pristanu da o odluci pregovaraju sa cetnicima. Distrikt Brcko je samostalna ravnopravna cjelina sa Federacijom i RS, te Federacije i RS se nemaju pravo mijesati u odlucivanje u Brckom, isto kao sto se npr. nema pravo Federacija mjesati u odlucivanje organa RS. Dakle, sudbina Brcaka je u njihovim rukama.

Opasnost lezi u cinjenici da bi Bosnjaci i Hrvati iz Brckog mogli pristati da pregovaraju sa Cetnicima o sudbini Brckog. Pristanak Bosnjaka i Hrvata na pregovore o ovoj odluci bi unistio odluku, jer bi se tako odrekli Arbitraze i pristali bi na nagodbu sa cetnicima. Ne treba nam nagodba kada vec imamo povoljnu presudu. Pristanak na pregovore bi u stvari znacio slaganje sa cetnicima da postoji potreba za medjuentitetskom linijom u Brckom, a to je klica buduce podjele grada kojom bi se uspostavio teritorijalni kontinuitet RS. Ako "Bosnjaci" na vlasti u Sarajevu ne nadju izdajnike medju Brcacima i ako Bosnjaci i Hrvati iz Brckog ne pristanu ni na kakve pregovore, nego insistiraju da se implementira odluka Arbitraze, tj. supervizorke Johnson, to ce biti veliki korak naprijed u spasavanju Bosne i Hercegovine.

A Brcaci vole svoj grad i nece dati da ih ponovo prevare i podijele ga. Prevarili su ih kada su ih razoruzali, da bi ih toboze JNA "cuvala od cetnika", i tu naivnost su skupo platili svojim zivotima. Tada su cetnici dobili koridor i to je sve sto su "vojno" postigli. Brcaci su dokazali svoju ljubav za Brcko i svoj patriotizam. Za 4 godine rata cetnici, sa svim svojim tenkovima i topovima, nisu uspjeli prosiriti koridor ni metar. Brcaci su ginuli za svoj grad. Skupo su platili tu slobodu. Nece valjda sada pustiti da im to isklizne kroz prstre, sada kada je sudbina napokon u njihovim rukama.

Dr. M. B.
--------------------------------------------------------------------------------

2. Ukinuti entitetski zakoni na podrucju Distrikta Brcko

NTV Hajat: 4. avgust 2006.

Supervizor za Brcko Suzan Džonson izdala je nalog kojim se ukida primjena entitetskih zakona na podrucju Brcko distrikta i proglašava prestanak pravnog znacaja meduentitetske granice u Distriktu, saopšteno je danas iz OHR-a.

"Nalog proistice iz Konacne arbitražne odluke, koja predvidja ukidanje pravnog znacaja medjuentitetske granice u Brcko distriktu i nalaže Distriktu i supervizoru da obezbijede da se to uradi, a da bi se to ostvarilo, zahtijeva da se entitetski zakoni, koji se primjenjuju u Distriktu zamijene zakonima Distrikta koji se primjenjuju na obje strane meduentitetske granice", navodi se u saopštenju.

Nalogom se navodi da svi zakoni Federacije BiH i Republike Srpske, kao i svih institucija koje su sastavni dio bilo kog entiteta, odmah prestaju da imaju pravno dejstvo u Brcko distriktu.

"Sve dok ne budu doneseni novi zakoni Distrikta kojima ce biti zamijenjeni ukinuti entitetski zakoni, postojeci zakoni Distrikta, države i Socijalisticke Republike BiH koji se primjenjuju u Distriktu, dovoljni su da regulišu oblasti djelovanja obuhvacene entitetskim zakonima koje ovaj nalog ukida", istice se u saopštenju.

OHR navodi da ce entitetski zakoni navedeni u Aneksu ovog naloga supervizora biti odmah preuzeti kao zakoni Brcko distrikta i primjenjivace se na cijelom podrucju Brcko sistrikta.

"Ovi zakoni ce ostati na snazi sve dok ne budu izmijenjeni ili ukinuti od strane Skupštine Brcko distrikta", dodaje se u saopštenju OHR-a.
--------------------------------------------------------------------------------

3. IVANIC: ODLUKA SUZAN JOHNSON PRETVARA BRCKO U TRECI ENTITET

Banja Luka, 05.08.2006. - Odluka supervizorice za Brcko Distrikt Suzan Johnson o ukidanju primjene entitetskih zakona na podrucju Distrikta pretvara Brcko u treci entitet, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova BiH i lider Partije demokratkog progresa Mladen Ivanic. To nikada nije, kako je naveo, bio cilj Dejtonskog sporazuma i Arbitražne odluke za Brcko. Ivanic je u izjavi medijima u RS naglasio da je odluka Suzan Johnson apsolutno neprihvatljiva, posebno što je donesena bez rasprave u bh. parlamentima i u vrijeme kada se oni ne sastaju što ukazuje na autokratski pristup.
--------------------------------------------------------------------------------

4. CAVIC: MEDJUNARODNA ZAJEDNICA JE I PRIJE POKUSAVALA DA SE BRCKO STAVI U PRAVNI SISTEM BiH, A NE ENTITETA

Nakon odluke supervizora za Brcko o ukidanju primjene entitetskih zakona

BANJA LUKA - Odluka supervizora za Brcko Suzan Džonson o ukidanju primjene entitetskih zakona na podrucju Brcko distrikta u vrijeme kada se ne sastaju parlamenti ukazuje na autokratski pristup i Brcko pretvara u treci entitet, smatra Mladen Ivanic, ministar inostranih poslova BiH.

On je istakao da je odluka donijeta bez rasprave u parlamentima BiH i entiteta zbog cega je apsolutno neprihvatljiva. Ivanic je najavio da ce PDP insistirati da se o ovom pitanju otvori rasprava na svim prvim sjednicama parlamenata.

"Cini mi se da se ovom odlukom Brcko pretvara u treci entitet, što nikada nije bio cilj Dejtonskog sporazuma, a ni arbitražne odluke za Brcko", rekao je Ivanic.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Cavic kazao je da je od ranije postojala politicka inicijativa od strane dijela medunarodnih krugova da se distrikt Brcko uklopi u pravni sistem normi BiH, a ne entiteta.

"Po arbitražnoj odluci Brcko je u stvari kondomini odnosno zajednicko vlasništvo entiteta u BiH. Bilo je onda logicno da se za ovakav potez pitaju prije svega vlasti entiteta, ali se to nije dogodilo", kazao je Cavic. On je izrazio uvjerenje da ce Vlada RS u narednim danima ovakvu vrstu odluke prouciti sa stanovišta arbitražne odluke i da ce nakon toga na adekvatan nacin reagovati u smislu koristi ili štete koju je prouzrokovala odluka Džonsonove po RS.

Za razliku od Cavica i Ivanica, predsjednik Gradanske demokratske stranke BiH Ibrahim Spahic pozdravio je odluku Džonsonove navodeci da to predstavlja "pocetak kraja podjelama u BiH i ukidanje nepotrebnih zakonskih i drugih propisa te uvodenje normalne zakonske regulative koju je donio distrikt i Parlamentarna skupština BiH.

S. Ka.

http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 006-03.php


Post Reply