Nek' crknu dusmani!

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Zox

#1 Nek' crknu dusmani!

Post by Zox »

Penzioneri kopaju po smecu, ali ne po danu, vec ih mozes vidjeti kasno uvece, dok hodas gradom, kako krisom pretrcavaju iz jednog mraka u drugi do kontejnera, jer se i oni sami stide, to nisu ljudi koji su to uvijek radili, to su ljudi koji su cetrdeset godina nabijali radni staz, koji su bili cijenjeni, koji su mozda djecu izveli na pravi put.

Demonstracije na ulicama, neki ljudi sa peskirima na glavi, pozivaju na linc.

Vlada kakvu smo mozda i zasluzili, ima neke prioritete koji nisu prioriteti gradjana.

Srljamo pravo u katastrofu.

Ali, sta nas briga.

Osvojili smo sve najvaznije filmske nagrade na svijetu.

Nek crknu dusmani, svijet nas poznaje po filmu.

Svi su culi za nase filmske velikane.

Bravo Jafar (Zlatni lav), bravo Abbas (Zlatna palma, Zlatni lav), bravo Majid (nominacija za Oscara, dva puta prvo mjesto u Montrealu).

Ponosan sam sto sam iranac!
magyarovar

Post by magyarovar »

INDIVIDUALIZAM je tu jos nepoznanica :zzzz:

bitna je pripadnost, a to dobro dodje i prodavacima magle da lakse kontroliraju rulju...
:D
dinash

Post by dinash »

upravu si. tvoj sarkazam je vise nego opravdan.

ali ... ostatak je u komentaru na temi "Grbavica" ...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Nije mi jasno kako se jedne kjafirska Evropa i Amerika mogle tako ponasati pa dati irancima tolike nagrade :D:D:D:D
Zox

Post by Zox »

Ne slazem se bas s onim sto si napisao na temi grbavica, dinash.
Sta je imalo veceg uticaja, Mooreova recenica na dodjeli Oscara "Shame on you, mister Bush" ili gola sisa Janet Jackson na Super Bowlu?
danas

Post by danas »

Zox wrote:Ne slazem se bas s onim sto si napisao na temi grbavica, dinash.
Sta je imalo veceg uticaja, Mooreova recenica na dodjeli Oscara "Shame on you, mister Bush" ili gola sisa Janet Jackson na Super Bowlu?
pa sta ti mislis da je od ovo dvoje paralela jasmilinom radu? po tebi, eto ni taj moore nije trebao praviti film o iraku, jer eto teska je to tema, dao bog da se nije desilo, kako li je majkama onih sto su poginuli u iraku dok gledaju, ma dao bog da je napravio film o necemu drugom i opet dobio nagradu... :roll:
horns&drums

Post by horns&drums »

Neka Jasmila trzne grud na doceku i kaze "Shame on you mr. Terzich" i zajebe sve :D:D
Zox

Post by Zox »

Paralelu je nesvjesno povukao dinash, kad je rekao da je to dobar sistem promocije.
Ako snimci masakra na Ferhadiji nisu bili dobar sistem promocije za vojnu intervenciju, ne vjerujem ni da je ovo za bilo sta.
Meni je DRAGO da se film snimio, samo ti, danas, ocito ne citas ono sto pisem. Drago mi je zbog Jasmile, iskreno, od srca. Vidio sam samo trailere do sad (kao i svi ostali), jako mi se svidja ono sto vidim.
Ne svidja mi se ono sto citam na forumu.
Zox

Post by Zox »

horns&drums wrote:Neka Jasmila trzne grud na doceku i kaze "Shame on you mr. Terzich" i zajebe sve :D:D
:D :D :D
Od sad, cugam samo s tobom, kolega!
klif

Post by klif »

Zox wrote: Drago mi je zbog Jasmile, iskreno, od srca.
:)

Pusti emocije. Mogu izazvati nesporazume.
danas

Post by danas »

Zox wrote:Paralelu je nesvjesno povukao dinash, kad je rekao da je to dobar sistem promocije.
Ako snimci masakra na Ferhadiji nisu bili dobar sistem promocije za vojnu intervenciju, ne vjerujem ni da je ovo za bilo sta.
Meni je DRAGO da se film snimio, samo ti, danas, ocito ne citas ono sto pisem. Drago mi je zbog Jasmile, iskreno, od srca. Vidio sam samo trailere do sad (kao i svi ostali), jako mi se svidja ono sto vidim.
ne bih rekla da ti je drago, govoris da bi bilo bolje da ga je snimila o nekoj drugoj temi. (tvoj citat: "klif, sve to stoji, al eto, da je BOGDO napravila film o necemu drugom"). citam ono sto ti pises, a citam i ono sto pisu ljudi na onoj drugoj temi, raduju se, kazu da im je drago, da znaju da se ne mogu kititi njenim perjem ali joj cestitaju na uspjehu... ne znam sta ti to smeta. sta ti se to ne svidja, de mi reci, da i ja shvatim u cemu je problem?
Last edited by danas on 19/02/2006 16:56, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

Zox wrote:Ne slazem se bas s onim sto si napisao na temi grbavica, dinash.
veceg uticaja na sta? i/ili na koga?
horns&drums

Post by horns&drums »

Zox wrote:
horns&drums wrote:Neka Jasmila trzne grud na doceku i kaze "Shame on you mr. Terzich" i zajebe sve :D:D
:D :D :D
Od sad, cugam samo s tobom, kolega!
Kolega, za vas sam uvijek avaliable :D:D Kao i za prijedloge Jasmilinih poteza :D:D:D:D
dinash

Post by dinash »

Zox wrote:Paralelu je nesvjesno povukao dinash, kad je rekao da je to dobar sistem promocije.
pogresno si me razumio.
rekao sam da je medvjed dobar nacin promocije FILMA. a ako film promovira neku ideju ili postavlja pitanje ili upire prstom na problem ... onda je za pretpostaviti da je (po inerciji) nagrada dobar nacin predstavljanja ideje/pitanja/problema kroz film.

zelim vjerovati da je film snimljen za nas vise nego za strance ... kao da prosjecnog slovenca/francuza/arapa/italijana briga za silovane bosanke i njihovu djecu. to treba NAS da zanima ... to JESTE nasa stvarnost.

bosanci bi umjesto da masu zastavamaza uspjeh za koji NISU zasluzni trebali da razmisle o poruci i temi ovog filma. na kraju krajeva, trebali bi da se zabrinu zbog jos jednog uspjeha filma na istu temu.
horns&drums

Post by horns&drums »

Jasmila je usla u istoriju, htjeli neki ili ne. Ucinila je pravu stvar u pogresno vrijeme, kao i svi :D:D:D:D
Zox

Post by Zox »

@dinash: ok, onda sam ja pogresno razumio. Sad govorimo istu stvar samo obrnutim rijecima. A ovo za uticaje Moorea i sise: uticaj na neizbor Busha, uticaj na zakon o cenzuri, uticaj da ljudi cuju za neki problem :)

@danas: nisam mislio da je trebala snimiti film o necemu drugom U OVAKVOJ SITUACIJI. Zao mi je zbog SITUACIJE, ne zbog FILMA, kontas?
Nije problem u radovanju na onoj temi, ponavljam da se i ja radujem, tamo sam, kao i Cici, napisao samo par razmisljanja nevezanih za bilo kakvo radovanje, pa ste me onda povukli za jezik. Cemu radovanje? Jesi li ti kad cula za ove iranske velikane? Po cemu znas za Iran? Po cemu ljudi znaju za Bosnu? Ne crkavaju dusmani, crkavamo mi.
danas

Post by danas »

Zox wrote: @danas: nisam mislio da je trebala snimiti film o necemu drugom U OVAKVOJ SITUACIJI. Zao mi je zbog SITUACIJE, ne zbog FILMA, kontas?
Nije problem u radovanju na onoj temi, ponavljam da se i ja radujem, tamo sam, kao i Cici, napisao samo par razmisljanja nevezanih za bilo kakvo radovanje, pa ste me onda povukli za jezik. Cemu radovanje? Jesi li ti kad cula za ove iranske velikane? Po cemu znas za Iran? Po cemu ljudi znaju za Bosnu? Ne crkavaju dusmani, crkavamo mi.
opet ne shvatam - kazes radujes se i ti, pa onda pitas "cemu radovanje"?
nigdje veze... :-)

raduju se ljudi uspjehu njenog filma, i to je sve. raduju se sto ce bar jednom izaci bosna na naslovnim stranicama u pozitivnom kontekstu. nije jasmilino da rjesava nasu politicko-ekonomsku situaciju, ali u domenu u kojem radi, ona predstavlja bosnu u dobrom svjetlu. to sto bosnu drugi ne predstavljaju u dobrom i pozitivnom svjetlu, nije ni do jasmile, ni do mene, ni do tebe, a sve ovo najmanje ima veze sa iranom (cija moderna kinematografija, da spomenem, je odlicna :D )
magyarovar

Post by magyarovar »

uvjek mi je drago kad se ljudi trude, rade, uspjevaju!

medjutim sta me iznenadilo od njenog interviewa je slijedece:
bih je siromasna zemlja koja nema 35-milimetarsku kameru :shock:
cekpi

Post by cekpi »

danas wrote:
Zox wrote: @danas: nisam mislio da je trebala snimiti film o necemu drugom U OVAKVOJ SITUACIJI. Zao mi je zbog SITUACIJE, ne zbog FILMA, kontas?
opet ne shvatam - kazes radujes se i ti, pa onda pitas "cemu radovanje"?
nigdje veze... :-)

raduju se ljudi uspjehu njenog filma, i to je sve. raduju se sto ce bar jednom izaci bosna na naslovnim stranicama u pozitivnom kontekstu. nije jasmilino da rjesava nasu politicko-ekonomsku situaciju, ali u domenu u kojem radi, ona predstavlja bosnu u dobrom svjetlu. to sto bosnu drugi ne predstavljaju u dobrom i pozitivnom svjetlu, nije ni do jasmile, ni do mene, ni do tebe, a sve ovo najmanje ima veze sa iranom (cija moderna kinematografija, da spomenem, je odlicna :D )
Mislim da ni jedan od ovih filmova ne predstavlja Bosnu u dobrom svjetlu. Razmislite.... i ti Srbi su u ocima svjeta Bosanci (nazalost i u mojim takodjer) - osim u svojim..... Tuzno je sto nas ovo predstavlja svijetu... jer nisu ti Srbi dosli iz Belgije pa ovde haracili.. to su nam komsije ljudi.... mi svi kroz ovaj film pusimo.... (bar ovi koji se smatraju Bosancima vise nego Bosnjacima, Srbima ili Hrvatima).

On the other hand - sve cestitke Jasmili na nagradi i izjavama nakon proglasenja pobjednika
danas

Post by danas »

kad kazem da jasmila predstavlja bosnu u dobrom svjetlu mislim na uspjeh filma, a ne na ono sto film opisuje.
danas

Post by danas »

posto je brizna moderacija zakljucala originalnu temu "grbavica i RS", evo da odgovorim ovdje... :roll:

Ahmmed wrote:danas, a da to shvatimo samo kao malu ljubomoru,manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, prema uspjehu,kako oni vole reći, "sarajevskih " filmskih radnika? :)

U Banjoj Luci se , svakako, ništa ne snima,ne događa, nema Oskara, Felixa, Medvjeda....To je svakako, što bi rahmetli Kikić rekao, provincija u pozadini.... Beogradska, naravno.....jer,oni to tako hoće!
eh, Ahmmede... :-)

zar mislis da je to slucajno i da je samo "mala ljubomora" u pitanju? film sa ovom temom? pa pogledaj im vijesti na onom linku iz RS-a, kaze "film koji govori o patnjama silovanih zena u ratovima na Balkanu"?!? kojih zena? cijih zena? silovanih od strane koga? i u kojim to "ratovima na balkanu"?
vesela

Post by vesela »

sve negativno, cenzurisano ili presuceno sa istoka je nepotrebno ovdje...mlade generacije su uvijek jedan korak ispred...kao sto smo i mi citali zabranjene knjige tako ce i njihova omladina sutra htjeti znati podatke sa dvije strane...sve polako...
magyarovar

Post by magyarovar »

vesela wrote:...mlade generacije su uvijek jedan korak ispred...
nazalost ne bas uvjek
vesela wrote:kao sto smo i mi citali zabranjene knjige tako ce i njihova omladina sutra htjeti znati podatke sa dvije strane...sve polako...
omladin-e ce htjeti znati istine sa svih strana, jer svi zive u zabludi da je njihova istina definitiva... 8)
forUMASH

Post by forUMASH »

....na forumu se place kada autoritet jednog Chomskog degradira nase stradanje i patnje i kritikuju se sve drzavne i alternativne institucije zbog nedostatka validnog kontra-argumenta......sada, kada je nas argument dobio medijsku pozornost, opet se place zbog njegovog postojanja....e, jebi ga, najgore je kad se ne zna sta se hoce....
Ahmmed

Post by Ahmmed »

danas, stvarno si muslimanski ekstremista :-)

Kako,kojih žena? Zar je važno čijih žena? I još je manje važno ko ih je silovao! Hoćemo li više, jednom, shvatiti, da je patnja univerzalna, da su imena, geografske odrednice, motivi, nebitni i nevažni! I da: Svi smo za sve krivi, naravno podjednako,a taj termin" ratovi na Balkanu", još jednom pokazuje kako obični jadni narod, nije htio ratovati, već su ih poškom gonili ti grozni političari, da drže Sarajevo pod opsadom četiri godine i pobiju deset hiljada ljudi u Srebrenici. I ne znam, danas, zašto postavljaš takva pitanja, baš ti....Kad lijepo znaš, kako je bilo na Grbavici 1992....Kako su ti komšije ,poluglasom, šaptale: Ne bismo mi, ni palili, ni ubijali, ni protjerivali,nego...eto....onako.....
:D
Post Reply