NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ninja-san

#1 NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by ninja-san »

Kolege forumasi,

Vec neko vrijeme imam problemcic sa autom koji ne znam kako da otklonim.
Naime, auto (ford ka '98. god ) koji vozim vec par godina se na dobroj cesti (autoputu) ne cuje i utegnut je kao zmaj.
Medjutim , prilikom voznje neravnom i grbavom cestom , iz trapova se cuje neko lupkanje.
Vozio sam auto kod majstora, covjek ga pregledao od -do, zamjenio kugle na prednjem trapu, selene naprijed i nazad, ali opet se cuje. Zamjenio sam i akscijalne lezajeve na zadnjim amortizerima ali nije ni to.
Eh, sad kada vozim i pazljivo slusam , lupkanje dolazi iz prednjeg dijela auta i zbog toga mi nije bas svejedno. Skoro se samnom vozio jedan moj kolega i on tvrdi da je to neki od prednjih lezajeva, te kaze da je i on imao takav problem i da je odjednom izgubio kontrolu nad autom i umalo poginuo (srecom isao je relativno sporo).

Volio bih znati sta to moze lupkati iz prednjeg trapa po neravnoj i grbavoj cesti i zamijenio bih to odmah, pare nisu problem , samo mi sve vise crnjak , ja zamjenim dio a ono ponovo lupka.
Sta moze lupati ? amortizer, letva volana , kineticki ??? je li neko od vas imao takvih iskustava?

Zna li neko od vas majstora a da je dobar za uspostaviti dijagnozu kod trapova?
dark side of the moon

Post by dark side of the moon »

pa zamijeni lezajeve na prednjim....

ja sam imao slican problem.....kad vozim ne cuje se nista...kada radi u leru ili kada idem po makadamu nesto kucka.... na servisu su mi rekli da se neki saraf odvrno kod blatobrana pa je neka plastika uderala od blatobran...iritantno nema govora :D
din

Post by din »

Jesi li siguran da ti je zamjenio kugle ???Moze biti da i nije !!!
ninja-san

Post by ninja-san »

Ma jesam, bio sam tu, ja donio kugle i covjek predamnom mijenjao.
Da se razumijemo, majstor je nastojao da otkrije u cemu je problem i stvarno kugle su bile dotrajale, zadnji seleni takodjer, i nije meni zao sto sam to zamijenio.
Volio bih samo da mogu otici kod majstora, da covjek vidi sta je kvar , to zamjenim, i da lupkanje prestane jos bih dao majstoru 20 km na kafu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Kad ode lezaj ovako se cuje..."hhhrrrrrRRRRrrRRRRRRRR...."...:D...zvuk se pojachava s povechanjem brzine :D.Jel kod tebe lupka ovako,"trlk..trlk...trlk" ili samo povremeno cujesh lupkanje?Meni to mirishe na selene :D...ionako su fakat slabi gdje god da kupish tako da oni odu sad pa sad :-) .
Interceptor

Post by Interceptor »

Lezajevi nisu 100%. Oni bruje u toku voznje. Probaj da ti neko gura gore-dole auto dok ti slusas i nadjes lokaciju problema, otidji kod majstora i pokazi mu doticnu oblast. Usput, preporucujem ti Hotu-vrhunski majstor, malo skuplji, ali nema kvara koji ne zna rijesiti.
zlatan01

#7 Re: NEISPRAVNOST LEZAJEVA?

Post by zlatan01 »

ninja-san wrote:Kolege forumasi,

Vec neko vrijeme imam problemcic sa autom koji ne znam kako da otklonim.
Naime, auto (ford ka '98. god ) koji vozim vec par godina se na dobroj cesti (autoputu) ne cuje i utegnut je kao zmaj.
Medjutim , prilikom voznje neravnom i grbavom cestom , iz trapova se cuje neko lupkanje.
Vozio sam auto kod majstora, covjek ga pregledao od -do, zamjenio kugle na prednjem trapu, selene naprijed i nazad, ali opet se cuje. Zamjenio sam i akscijalne lezajeve na zadnjim amortizerima ali nije ni to.
Eh, sad kada vozim i pazljivo slusam , lupkanje dolazi iz prednjeg dijela auta i zbog toga mi nije bas svejedno. Skoro se samnom vozio jedan moj kolega i on tvrdi da je to neki od prednjih lezajeva, te kaze da je i on imao takav problem i da je odjednom izgubio kontrolu nad autom i umalo poginuo (srecom isao je relativno sporo).

Volio bih znati sta to moze lupkati iz prednjeg trapa po neravnoj i grbavoj cesti i zamijenio bih to odmah, pare nisu problem , samo mi sve vise crnjak , ja zamjenim dio a ono ponovo lupka.
Sta moze lupati ? amortizer, letva volana , kineticki ??? je li neko od vas imao takvih iskustava?

Zna li neko od vas majstora a da je dobar za uspostaviti dijagnozu kod trapova?
Ovaj udes mi bas ne izgleda kao posljedica neispravnog lezaja. Tocak nece spasti cak ni kad je lezaj potpuno raspadnut, ali tada je vec buka nesnosljiva a i cijeli sklop se pretjerano grije pa je to tesko ne primjetiti. Tvoj problem meni djeluje kao ostecene krajnice (ili jedna od njih). Kad dobiju "luft", one lupkaju na neravnom, a kad se odvoje zbog prevelikog ostecenja, onda se slijece sa ceste...BTW mislim da su krajnice najcesci uzrok teskih nesreca kod nas, kad se kaze "iznenada presao na drugu stranu i ..."
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Interceptor wrote:Lezajevi nisu 100%. Oni bruje u toku voznje. Probaj da ti neko gura gore-dole auto dok ti slusas i nadjes lokaciju problema, otidji kod majstora i pokazi mu doticnu oblast. Usput, preporucujem ti Hotu-vrhunski majstor, malo skuplji, ali nema kvara koji ne zna rijesiti.
Ma ne mora niko gurat..nek ode na tehnichki..imaju oni vibratori za ispitivanje amortizera.
ninja-san

Post by ninja-san »

I ja sam cuo da lezaj "huci" kad je neispravan.
Moj auto se stvarno po ravnoj cesti ne cuje ziv, iako je mali gradski auto, cuje se samo zrak kako susti.
Medjutim, to kloparanje i lupkanje javlja se samo po neravnoj cesti , najcece na izbocinama.
Majstor je podizao auto na dizalicu, pregledao komplet trapove (krajnice, kugle, lafete ) cak je gledao i cijev od auspuha da negdje mozda nema lufta pa kucka.
Na kraju mi covjek kaze da ne zna sta je , ali da nije nista vitalno ni bitno (je*bi ga ne znam koliko zna , ali majstor je i radi 20 i kusur godina ).
Volio bih ovo odgonetnut iz cisto sigurnosnih razloga da ne bi , ko sto neko maloprije rece , izgubio kontrolu nad autom i sl.
Kaze mi jedan kolega da i u sklopu volana zna cesto nesto lupkat, je li neko imao s tim iskustava ?
dr.iver

Post by dr.iver »

lezajevi bruje non-stop, ljudi se vec napisali.

otidji kod boljeg majstora, neka ti pregleda i amortizere...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ja sam ljetos trebao ići na more, a nazad mi je nešto hučalo pravo nakon pređenih cca 20 km. Otišao sam majstoru koji je sve pregledao i nije ništa našao. Otišao sam na more i nakon tih 700 km ništa se ne čuje evo godinu dana skoro. Misterija.
ninja-san

Post by ninja-san »

Eh, da mi je rijesit ovo.
Razmisljao sam slijedece.
Otici cu na trehnicki pregled, ne za registraciju , nego onako i dat ljudima da pregledaju,

Ako i oni na svim mogucim instrumentima ne nadju nista bitno po sigurnost, onda nek lupa, ko ga j**e.

Ako nadju nesto, gledat cu to da izmjenim.
Btw, zna li netko koliko kosta tehnicki onako a ne za registraciju.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ja nisam siguran da će ti to uopšte gledati na tehničkom. Koliko znam oni na podvozju gledaju samo upravljački mehanizam i kočnice.
ninja-san

Post by ninja-san »

kocnice koce, sto bi rekli u filmu ko to tamo pjeva "skoro u mjestu", a i volan je skroz ok.
Ipak se nadam da ce na onoj masini za ispitivanje amoritzera kada tockove cimaju gore-dolje primijetiti to lupkanje i ako se potrude, otkriti u cemu je caka.
BTW ne vjerujem da na tehnickom ne gledaju podvozje, to mi malo preliberalno zvuci.
nineac

Post by nineac »

ninja-san wrote:kocnice koce, sto bi rekli u filmu ko to tamo pjeva "skoro u mjestu", a i volan je skroz ok.
Ipak se nadam da ce na onoj masini za ispitivanje amoritzera kada tockove cimaju gore-dolje primijetiti to lupkanje i ako se potrude, otkriti u cemu je caka.
BTW ne vjerujem da na tehnickom ne gledaju podvozje, to mi malo preliberalno zvuci.
Jesil pogledo stabilizatore? To malo govno zna lupat ko da se letva volana rasula skroz zajedno sa krajnicama!
ninja-san

Post by ninja-san »

Nineac druze,
hvala ti za savjet,
Upravo cu se sada fokusirati na volan, jer je majstor do sada uglavnom gledao trapove, mada vjerujem i da je volan pogledao.
BTW , je li taj stabilizator u stvari krajnica?
Uglavnom nastojim utvrditi sta je u stvari, ako nije nesto opasno nije me briga, samo ne bih volio nekih iznenadjenja da izgubim kontrolu nad vozilom i sl.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Stabilizator nije krajnica, to je u stvari "obična" metalna šipka između dva točka.
marijindvorac

Post by marijindvorac »

Nakon citanja svih gornjih savjeta, jeftinije je da ipak kupis novi automobil.
dr.iver

Post by dr.iver »

najjeftinije je naci dobrog i postenog majstora
nineac

Post by nineac »

ninja-san wrote:Nineac druze,
hvala ti za savjet,
Upravo cu se sada fokusirati na volan, jer je majstor do sada uglavnom gledao trapove, mada vjerujem i da je volan pogledao.
Uglavnom nastojim utvrditi sta je u stvari, ako nije nesto opasno nije me briga, samo ne bih volio nekih iznenadjenja da izgubim kontrolu nad vozilom i sl.
Stabilizator nije na letvi nago veze balans stangu!
ninja-san

Post by ninja-san »

dr.iver wrote:najjeftinije je naci dobrog i postenog majstora

Druze Iver, znas li takvog,.
Bio bih ti zahvalan.
dr.iver

Post by dr.iver »

ne znam u sarajevu
ovdje (u ze) malo ih je, svi po principu jednom ides zbog onoga, jednom zbog ovoga i tako...
janje_

Post by janje_ »

nineac wrote:
ninja-san wrote:Nineac druze,
hvala ti za savjet,
Stabilizator nije na letvi nago veze balans stangu!
mogli bi biti stabilizatori. ode u njima ona mala kugla i onda imaju lufta.

nas stari ford je isto tako lupo po makadamu. i onda nam je cojk zamijenio one gumice na onim nosacima ispod motora (da li su to seleni ili ne, slabo se razumijem u terminologiju) i poslije toga je bilo sve ok.
Seat

Post by Seat »

Meni se desilo nesto slicno iako je meni lupalo i kada okrecem volan u mjestu. Ispostavilo se da je to adapter (lezaj) amortizera. Obicno se ne prodaje odvojeno, vec skupa sa cijelim amortizerom i nosacem istog.
ninja-san

Post by ninja-san »

Odoh sutra na servis , pa cemo vidjeti sta je u pitanju.
Post Reply