Negativna senzibilnost religija
- statix
#301 Re: Negativna senzibilnost religija
Evo tih negativnih strana religije:
Otkad je to religija privatna stvar
Mnim nešto ovih dana, a sve u svjetlu raznoraznih rasprava na temu vjere i religioznosti, otkad je to, rođo, religija privatna stvar pojedinca?Buljuci neopjevanih budala, ali bogami i izguslanih javnih ličnosti, već više od dekade iznose nam, kako je eto religija privatna stvar pojedinca. I to govore sa takvom sigurnošću, da je to nevjerovatno. E, pa nije privatna stvar! Nije, niti je kad bila, a kako stvari stoje neće ni biti. Druga stvar je upražnjavanje pojedinih vjerskih rituala.
Pa ljudi moji, nema važnijih obrazaca bez rubrike vjeroispovjest. E, sad tu možete turiti i crticu, ali,pazite da se ne zamjerite šalteruši, a u Kafkinom svijetu u kom živimo, zamjeriti se osobi tog ranga, ravno je smrtnoj kazni, kojoj predhodi mučenje.
Nego, ajmo mi iz početka. Potpisnik ovih redova je ateista. Ne, nisam ja jedan od onih što tvrdi da ima nešto, ali nije siguran da je to Bog. Ne. Ja ZNAM da ista fantamazgorija NE POSTOJI. I kakva su moja ateistička prava? Gotovo nikakva. Zapravo u slučaju ateista, ne govori se o udobnosti ,,privatne stvari“, nego,u najmanju ruku,u javnosti izgledate kao skrajnuti čudak, bez etičkih normi, koji za sobom mora vući breme Staljinovih gulaga i ostalih komunističkih pošasti. Ali, ne, ja sam jedan običan nenasilan čovjek, koji duhovni mir ili uzbuđenje nalazi u čudima Svijeta u kome živimo i ne trebaju mi alter-svjetovi.
Razgovarao sam sa dosta pametne djece u čaršiji i slobodno mogu reći, da smo u većini stvari istomišljenici. Znamo gdje smrdi, ko se najviše dere ,,Držte lopova“! i sl. stvari. Ti ljudi su u ranim tridesetim, većina je situirana, fakultetski obrazovana, sa familijama u pelceru...Svoje pravo ,,na privatnost religije“ poštuju do kraja. Međutim, na moju pomen da sam ateista, dolazi do blagog mentalnog šoka, koji se manifestuje pogledom br. 21-jesi li ti normalan čovječe.
E, da vidite ,rođaci, kako se onda iz futrola vadi Sveto pismo, misli otaca i ostala miropomazana beletristika. Ali to je razumljivo i to poštujem. Ono, što ne razumijem je potreba teista da tjeraju ateistu da dokaže nepostojanje Boga. Zašto bi ja, kao ateista trebao, morao, htio...kako god objašnjavati postojanje nečeg imaginarnog? Zar nije logičnije da onaj ko vjeruje u Zevsa, Heru, Kiklope, Jahvu, i ostala monoteistička ili politeistička božanstva, objasni meni, ubogom skeptiku, nevjernom Tomici,postojanje istih.
Većina tih intelektualaca, se busa u prsa da je sekularnost, velika tekovina i da je treba poštovati. I jeste. I ustavno-pravno, naša državica je sekularna. Crkva, džamija, sinagoga, kuća sa Jehovinim svjedocima i Hare-Krišna mjuzičarima, odvojeni su od države. A, onda valjda, da ne upadnu u logički apsurd, pobijanja samih sebe, religiju proglase ,,privatnom stvari“. A, pogotovo, što je u BIH nacionalni etnicitet sijamski vezan za religioznost, kod običnog puka ide do tačke neprepoznavanja.
Tako ,dolazimo do hiperlicemjerja, da se misleći intelektualac, o svim pojavama slaže sa mnom, da do racionalnosti dovede svaku konsekvencu, da tačno uvidi manipulaciju vjerskih zajednica na ekonomskom, emotivnom,političkom i ko zna kojem nivou na račun neukosti naroda, ali da onda stavi veto koji se zove pravo na privatnost.
Znam ja da treba poštovati svačije mišljenje, nego pitam se, treba li poštovati licemjerje, hipokriziju, dvoličnost i ostale stvari , za koje su me od djetinjstva učili da se borim protiv njih?
Da li, recimo treba poštovati mišljenje vrhunskog biologa, univerzitetskog profesora ,koji naučnim dokazima i teorijom evolucije objašnjava postojanje i razvoj života na zemlji, ili mišljenje, tog istog čovjeka, koji VJERUJE, jerbo je vjernik, u nešto sasvim drugo. Ili da poštujem oba mišljenja? Ili ni jedno?
Ili je, najbolje da ne čačkam mečku, naslov prihvatim kao neumitnu datost, čekam da se siva masa šizofrene duhovne misli zahukta do narednog rata, dok iz budžaka ne krenu iskakati, jope neuropsihijatri sa guslama,koji će objasniti naučno zašto je dobro biti pravoslavac?
Otkad je to religija privatna stvar
Mnim nešto ovih dana, a sve u svjetlu raznoraznih rasprava na temu vjere i religioznosti, otkad je to, rođo, religija privatna stvar pojedinca?Buljuci neopjevanih budala, ali bogami i izguslanih javnih ličnosti, već više od dekade iznose nam, kako je eto religija privatna stvar pojedinca. I to govore sa takvom sigurnošću, da je to nevjerovatno. E, pa nije privatna stvar! Nije, niti je kad bila, a kako stvari stoje neće ni biti. Druga stvar je upražnjavanje pojedinih vjerskih rituala.
Pa ljudi moji, nema važnijih obrazaca bez rubrike vjeroispovjest. E, sad tu možete turiti i crticu, ali,pazite da se ne zamjerite šalteruši, a u Kafkinom svijetu u kom živimo, zamjeriti se osobi tog ranga, ravno je smrtnoj kazni, kojoj predhodi mučenje.
Nego, ajmo mi iz početka. Potpisnik ovih redova je ateista. Ne, nisam ja jedan od onih što tvrdi da ima nešto, ali nije siguran da je to Bog. Ne. Ja ZNAM da ista fantamazgorija NE POSTOJI. I kakva su moja ateistička prava? Gotovo nikakva. Zapravo u slučaju ateista, ne govori se o udobnosti ,,privatne stvari“, nego,u najmanju ruku,u javnosti izgledate kao skrajnuti čudak, bez etičkih normi, koji za sobom mora vući breme Staljinovih gulaga i ostalih komunističkih pošasti. Ali, ne, ja sam jedan običan nenasilan čovjek, koji duhovni mir ili uzbuđenje nalazi u čudima Svijeta u kome živimo i ne trebaju mi alter-svjetovi.
Razgovarao sam sa dosta pametne djece u čaršiji i slobodno mogu reći, da smo u većini stvari istomišljenici. Znamo gdje smrdi, ko se najviše dere ,,Držte lopova“! i sl. stvari. Ti ljudi su u ranim tridesetim, većina je situirana, fakultetski obrazovana, sa familijama u pelceru...Svoje pravo ,,na privatnost religije“ poštuju do kraja. Međutim, na moju pomen da sam ateista, dolazi do blagog mentalnog šoka, koji se manifestuje pogledom br. 21-jesi li ti normalan čovječe.
E, da vidite ,rođaci, kako se onda iz futrola vadi Sveto pismo, misli otaca i ostala miropomazana beletristika. Ali to je razumljivo i to poštujem. Ono, što ne razumijem je potreba teista da tjeraju ateistu da dokaže nepostojanje Boga. Zašto bi ja, kao ateista trebao, morao, htio...kako god objašnjavati postojanje nečeg imaginarnog? Zar nije logičnije da onaj ko vjeruje u Zevsa, Heru, Kiklope, Jahvu, i ostala monoteistička ili politeistička božanstva, objasni meni, ubogom skeptiku, nevjernom Tomici,postojanje istih.
Većina tih intelektualaca, se busa u prsa da je sekularnost, velika tekovina i da je treba poštovati. I jeste. I ustavno-pravno, naša državica je sekularna. Crkva, džamija, sinagoga, kuća sa Jehovinim svjedocima i Hare-Krišna mjuzičarima, odvojeni su od države. A, onda valjda, da ne upadnu u logički apsurd, pobijanja samih sebe, religiju proglase ,,privatnom stvari“. A, pogotovo, što je u BIH nacionalni etnicitet sijamski vezan za religioznost, kod običnog puka ide do tačke neprepoznavanja.
Tako ,dolazimo do hiperlicemjerja, da se misleći intelektualac, o svim pojavama slaže sa mnom, da do racionalnosti dovede svaku konsekvencu, da tačno uvidi manipulaciju vjerskih zajednica na ekonomskom, emotivnom,političkom i ko zna kojem nivou na račun neukosti naroda, ali da onda stavi veto koji se zove pravo na privatnost.
Znam ja da treba poštovati svačije mišljenje, nego pitam se, treba li poštovati licemjerje, hipokriziju, dvoličnost i ostale stvari , za koje su me od djetinjstva učili da se borim protiv njih?
Da li, recimo treba poštovati mišljenje vrhunskog biologa, univerzitetskog profesora ,koji naučnim dokazima i teorijom evolucije objašnjava postojanje i razvoj života na zemlji, ili mišljenje, tog istog čovjeka, koji VJERUJE, jerbo je vjernik, u nešto sasvim drugo. Ili da poštujem oba mišljenja? Ili ni jedno?
Ili je, najbolje da ne čačkam mečku, naslov prihvatim kao neumitnu datost, čekam da se siva masa šizofrene duhovne misli zahukta do narednog rata, dok iz budžaka ne krenu iskakati, jope neuropsihijatri sa guslama,koji će objasniti naučno zašto je dobro biti pravoslavac?
Last edited by statix on 08/04/2010 13:01, edited 1 time in total.
- statix
#302 Re: Negativna senzibilnost religija
Sezona lova na ateiste
Mentalni sklop u kojem svi moramo obilježavati neki vjerski praznik i klanjati se apstraktnom Vrhovnom Biću dominantan je u društvu i toliko ukorijenjen, da se i ne primjećuje da se time vrši diskriminacija onih koji nisu religiozni. I to ne samo deklarativno. Prošle godine u javnosti se pojavio Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine i neradnim danima. Tim prijedlogom se predviđa da u godini četiri dana budu državni praznici, jednaki za sve, i to: Nova godina, Prvi maj, Deveti maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te 26. juni – Dan podrške žrtvama nasilja. Osim toga, neradni dani bi bili i za vrijeme vjerskih praznika pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjeroispovijesti. Nigdje u tekstu se ne spominju ljudi koji nisu pripadnici jedne od tih religija, odnosno, ne spominje se tabu riječ – ateisti
Religija se utiskuje u svaku poru društva na sve dopuštene i nedopuštene načine. Jedan od najboljih je vjeronauk. Taj se predmet gura u škole i rukama i nogama, čak je bilo pionirskih pokušaja da se uvede i u vrtiće. Iako crkve i Islamska zajednica u BiH imaju dovoljno crkava, džamija i svojih vjerskih škola da „istinama“ poučavaju i staro i mlado, znaju da im tamo mnogo manje djece dolazi nego što ih ide u obaveznu svjetovnu školu. Zato žele od vjeronauka napraviti zvaničan školski predmet koji bi, za one koji ga izaberu, postao onda obavezan. Na taj način se regrutuje mnogo više djece i stvaraju budući naraštaji koji će osigurati čvrsto postojanje vjerskim institucijama i velikodostojnicima da im i dalje sole pamet i po potrebi huškaju na one druge. A zanimljivo je da se i dalje zalažu za sekularno društvo, samo što sekularizam drugačije definiraju.
Koliko god mi razvukli definiciju sekularizma da bismo uvalili vjeronauk u škole, i dalje ostaje otvoren problem u onome što se na takvom predmetu uči. Primjera je mnogo, ali najzorniji su: porijeklo čovječanstva od jednog muškarca i jedne žene; s tim u vezi negacija evolucije; opći potop i pomor svega živog, pri čemu opet ostaje samo nekoliko parova različitih vrsta; bezgrešno začeće (stvaranje djeteta bez prethodnog seksa, za one koji ne razumiju); o zagrobnom životu poslije ovog života, anđelima/melecima i đavolima/šejtanima da i ne govorimo... I sve se to prodaje kao činjenica (što bi se reklo – bogom dana datost). I evropski parlamentarci primijetili su da nije uredu da vjerski učitelji predstavljaju takve stvari djeci kao gotove činjenice. Zato su tražili da se vjerska učenja udalje od zvaničnih naučnih ili da se bar naglasi da se ne radi o naučnim činjenicama, nego o vjerovanju, dogmi. Otud onda i Rezolucija Evropskog parlamenta o opasnostima kreacionizma u obrazovanju, usvojena 4. oktobra 2007. (Original se može pročitati na internetskoj stranici Evropskog parlamenta.)
Bilo kakva kritika ovakvog društva uvijek se dočekuje na oštricu. Ako se samo spomene da vjeronauk ne treba djeci u državnoj školi, da je dovoljno da o tome uče u svojim vjerskim zajednicama, odmah se nađu neki popovi i hodže da zagrakću kako ih se, pobogu, opet želi vratiti u komunizam, kako su oni mnogo propatili, kako društvo nema razumijevanja prema njima, kako su im ugrožena osnovna prava na slobodu vjere... Svaka kritički intonirana izjava prema institucionalizovanoj religiji se dočekuje lamentiranjem nad hudom sudbinom, a onda se prelazi u kontranapad na „nevjernike, nemoralne osobe, islamofobe, komuniste – ateiste“ i to svim blagoslovljenim sredstvima, od krsta i svete vodice, do hodžinih zapisa. Amin!
Toliko napadno nametanje religije na svakom ćošku jednako je loše (a možda i lošije), kao što je bilo loše ono napadno guranje religije pod tepih u nekim ranijim vremenima. Sekularno društvo podrazumijeva apsolutne vjerske slobode, podrazumijeva da čovjek slobodno može ići u crkvu ili džamiju, a uz to biti i dobar doktor, direktor, političar, predsjednik. Niko ne smije biti diskriminiran zbog vjere, kaže se, između ostalog, u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, ali to jednako znači da ista prava imaju i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju u Svemogućeg Stvaratelja. Svi pred zakonom, državom i njenim institucijama moramo biti jednaki i svima nam država mora pružiti iste uslove života. Ako u jednoj školi negdje u BiH djeca obilježavaju zvaničan dan škole krsnom slavom na Svetosavlje, onda ne možemo govoriti o jednakim uslovima za sve, ne možemo govoriti da se država prema svima odnosi isto. Na taj dan, kad ostala većinska djeca lome krsni hljeb u školi, nekolicina njihovih prijatelja mora stajati sa strane, gledani poprijeko, jer taj običaj nije njihov. Kao što će neka druga djeca, u nekoj drugoj školi u BiH, i na neki drugi dan isto tako biti gledana poprijeko, jer ih škola svjesno odvaja praktikujući običaje ove ili one religije. Ta se manjinska djeca gledaju ispod oka, kriva su što su drugačija, a država ne obraća pažnju na njih i nijemo tjera svoje. To je diskriminacija i tako će biti sve dok su vjerski običaji sastavni dio zvaničnih državnih manifestacija, na kojem god nivou one bile. Dok god je religija sastavni dio državnih struktura, ne možemo govoriti o sekularnom društvu. Evropska rezolucija o opasnostima kreacionizma u obrazovanju za nas ostaje samo još jedan papir koji ćemo ignorisati.
Mentalni sklop u kojem svi moramo obilježavati neki vjerski praznik i klanjati se apstraktnom Vrhovnom Biću dominantan je u društvu i toliko ukorijenjen, da se i ne primjećuje da se time vrši diskriminacija onih koji nisu religiozni. I to ne samo deklarativno. Prošle godine u javnosti se pojavio Prijedlog zakona o praznicima Bosne i Hercegovine i neradnim danima. Tim prijedlogom se predviđa da u godini četiri dana budu državni praznici, jednaki za sve, i to: Nova godina, Prvi maj, Deveti maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, te 26. juni – Dan podrške žrtvama nasilja. Osim toga, neradni dani bi bili i za vrijeme vjerskih praznika pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjeroispovijesti. Nigdje u tekstu se ne spominju ljudi koji nisu pripadnici jedne od tih religija, odnosno, ne spominje se tabu riječ – ateisti
Religija se utiskuje u svaku poru društva na sve dopuštene i nedopuštene načine. Jedan od najboljih je vjeronauk. Taj se predmet gura u škole i rukama i nogama, čak je bilo pionirskih pokušaja da se uvede i u vrtiće. Iako crkve i Islamska zajednica u BiH imaju dovoljno crkava, džamija i svojih vjerskih škola da „istinama“ poučavaju i staro i mlado, znaju da im tamo mnogo manje djece dolazi nego što ih ide u obaveznu svjetovnu školu. Zato žele od vjeronauka napraviti zvaničan školski predmet koji bi, za one koji ga izaberu, postao onda obavezan. Na taj način se regrutuje mnogo više djece i stvaraju budući naraštaji koji će osigurati čvrsto postojanje vjerskim institucijama i velikodostojnicima da im i dalje sole pamet i po potrebi huškaju na one druge. A zanimljivo je da se i dalje zalažu za sekularno društvo, samo što sekularizam drugačije definiraju.
Koliko god mi razvukli definiciju sekularizma da bismo uvalili vjeronauk u škole, i dalje ostaje otvoren problem u onome što se na takvom predmetu uči. Primjera je mnogo, ali najzorniji su: porijeklo čovječanstva od jednog muškarca i jedne žene; s tim u vezi negacija evolucije; opći potop i pomor svega živog, pri čemu opet ostaje samo nekoliko parova različitih vrsta; bezgrešno začeće (stvaranje djeteta bez prethodnog seksa, za one koji ne razumiju); o zagrobnom životu poslije ovog života, anđelima/melecima i đavolima/šejtanima da i ne govorimo... I sve se to prodaje kao činjenica (što bi se reklo – bogom dana datost). I evropski parlamentarci primijetili su da nije uredu da vjerski učitelji predstavljaju takve stvari djeci kao gotove činjenice. Zato su tražili da se vjerska učenja udalje od zvaničnih naučnih ili da se bar naglasi da se ne radi o naučnim činjenicama, nego o vjerovanju, dogmi. Otud onda i Rezolucija Evropskog parlamenta o opasnostima kreacionizma u obrazovanju, usvojena 4. oktobra 2007. (Original se može pročitati na internetskoj stranici Evropskog parlamenta.)
Bilo kakva kritika ovakvog društva uvijek se dočekuje na oštricu. Ako se samo spomene da vjeronauk ne treba djeci u državnoj školi, da je dovoljno da o tome uče u svojim vjerskim zajednicama, odmah se nađu neki popovi i hodže da zagrakću kako ih se, pobogu, opet želi vratiti u komunizam, kako su oni mnogo propatili, kako društvo nema razumijevanja prema njima, kako su im ugrožena osnovna prava na slobodu vjere... Svaka kritički intonirana izjava prema institucionalizovanoj religiji se dočekuje lamentiranjem nad hudom sudbinom, a onda se prelazi u kontranapad na „nevjernike, nemoralne osobe, islamofobe, komuniste – ateiste“ i to svim blagoslovljenim sredstvima, od krsta i svete vodice, do hodžinih zapisa. Amin!
Toliko napadno nametanje religije na svakom ćošku jednako je loše (a možda i lošije), kao što je bilo loše ono napadno guranje religije pod tepih u nekim ranijim vremenima. Sekularno društvo podrazumijeva apsolutne vjerske slobode, podrazumijeva da čovjek slobodno može ići u crkvu ili džamiju, a uz to biti i dobar doktor, direktor, političar, predsjednik. Niko ne smije biti diskriminiran zbog vjere, kaže se, između ostalog, u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, ali to jednako znači da ista prava imaju i oni koji vjeruju i oni koji ne vjeruju u Svemogućeg Stvaratelja. Svi pred zakonom, državom i njenim institucijama moramo biti jednaki i svima nam država mora pružiti iste uslove života. Ako u jednoj školi negdje u BiH djeca obilježavaju zvaničan dan škole krsnom slavom na Svetosavlje, onda ne možemo govoriti o jednakim uslovima za sve, ne možemo govoriti da se država prema svima odnosi isto. Na taj dan, kad ostala većinska djeca lome krsni hljeb u školi, nekolicina njihovih prijatelja mora stajati sa strane, gledani poprijeko, jer taj običaj nije njihov. Kao što će neka druga djeca, u nekoj drugoj školi u BiH, i na neki drugi dan isto tako biti gledana poprijeko, jer ih škola svjesno odvaja praktikujući običaje ove ili one religije. Ta se manjinska djeca gledaju ispod oka, kriva su što su drugačija, a država ne obraća pažnju na njih i nijemo tjera svoje. To je diskriminacija i tako će biti sve dok su vjerski običaji sastavni dio zvaničnih državnih manifestacija, na kojem god nivou one bile. Dok god je religija sastavni dio državnih struktura, ne možemo govoriti o sekularnom društvu. Evropska rezolucija o opasnostima kreacionizma u obrazovanju za nas ostaje samo još jedan papir koji ćemo ignorisati.
- softly
#303 Re: Negativna senzibilnost religija
Nedaj boze, meni moja NEVJERA ne brani suzivot ni sa kim, ali ja zaista imam odredjenih dilema kada je rijec o "vasem" prihvacanju "nas".beautyfool wrote:@softly hoces reci da zbog tog "citata" ti nemozes imati suzivot sa muslimanima
Samo Allah zna sta ce biti sutra mozda taj nevjernik poslije bude veci vjernik od nekog nazovimo muslimana, ko smo to mi da kazemo da ce neko zavrsiti ovako ili onakomislim da malo pretjerujes, muslimani su ti koji nikad ama bas nikad ne gube nadu u Allahovu dz.s. milost.
Ovaj citat, kojeg sam ovdje prilozio, je nedvojben - po njegovom tumacenju svi nemuslimani su nevjernici i njih, samo zbog toga, slijedi strasna kazna.
Zbog toga sam prethodno postavio pitanje vjernicima - da li imaju ikakvih, makar najmanjih, rezervi prema nekim detaljima iz Svetih knjiga, za koje ja, opet, vjerujem da su naknadno "umetnuti ljudskom rukom" jer ih naprosto ne mogu zamisliti u bozijem rjecniku!
Jedan od tih detalja je upravo ovaj citat kojeg sam naveo.
Dakle, ja sam prvi pitao.
Odgovora do sad nisam dobio, sto, pretpostavljam, znaci da takvih nedoumica nema, sto, nadalje, znaci da i ovaj citat o "neprihvatljivosti inovjernika i nevjernika" prihvacate bez rezervi!
Ako je tako, onda ja pitam vas - kako vi mozete prihvatiti suzivot sa takvim negativcima ?!
-
Bitte_Halt_ja_ja
#304 Re: Negativna senzibilnost religija
Interesuje me po kojoj osnovi nesto ocjenjujes kao nebozije? Po kojoj osnovi mora bog biti samo dobar i milostiv. Sve ti ukazuje da ako postoji takvo bice nije "pozitivac" (po ljudskim standardima). Jer kad imas moc da zaustavis neko zlo a ti pustis da se desi, nisi nista bolji od onoga sto ga neposredno cini. Bez obzira sto kazu da je ovaj zivot samo neki oblik testa.softly wrote:Nedaj boze, meni moja NEVJERA ne brani suzivot ni sa kim, ali ja zaista imam odredjenih dilema kada je rijec o "vasem" prihvacanju "nas".beautyfool wrote:@softly hoces reci da zbog tog "citata" ti nemozes imati suzivot sa muslimanima
Samo Allah zna sta ce biti sutra mozda taj nevjernik poslije bude veci vjernik od nekog nazovimo muslimana, ko smo to mi da kazemo da ce neko zavrsiti ovako ili onakomislim da malo pretjerujes, muslimani su ti koji nikad ama bas nikad ne gube nadu u Allahovu dz.s. milost.
Ovaj citat, kojeg sam ovdje prilozio, je nedvojben - po njegovom tumacenju svi nemuslimani su nevjernici i njih, samo zbog toga, slijedi strasna kazna.
Zbog toga sam prethodno postavio pitanje vjernicima - da li imaju ikakvih, makar najmanjih, rezervi prema nekim detaljima iz Svetih knjiga, za koje ja, opet, vjerujem da su naknadno "umetnuti ljudskom rukom" jer ih naprosto ne mogu zamisliti u bozijem rjecniku!
Samim tim sto stvori neko bice sa svrhom da bi ga testirao(iako kao svemoguci zna ishod i prije pocetka) i naknadno to bice nagradi ili kazni. Dje u svemu tome ti vidis nesto univerzalno pozitivno?
Ako je nesto naknadno mijenjano(bilo da je prvobitni autor covjek ili bog) onda su vece sanse da su se upravo te "negativne" stvari sklanjale ili mjenjale nego da se tako nesto dodavalo.
love and peace
- beautyfool
#305 Re: Negativna senzibilnost religija
Ešhedu en la ilahe illellah ve ešhedu enne muhammeden abduhu ve resuluhu
Kratak i jasan odgovor na vasa pitanja
Esselamu alejkum!
Kratak i jasan odgovor na vasa pitanja
Esselamu alejkum!
- arzuhal
#306 Re: Negativna senzibilnost religija
bjuti, ne kaže se tako, nego:
we-s-selamu 'ala meni-t-tebe'a-l-huda!

- beautyfool
#307 Re: Negativna senzibilnost religija
Tamam tako efendija Arzuhalarzuhal wrote:bjuti, ne kaže se tako, nego:
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#308 Re: Negativna senzibilnost religija
A ono sto odmah iza slijedi je...Kuran 22:17-23
Allah će na Sudnjem danu odvojiti vjernike od jevreja, sabijaca, kršćana, poklonika vatre i mnogobožaca. Allah je, zaista, o svemu obaviješten.
Zar ne znaš da se i oni na nebesima i oni na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi kaznu i zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.
Ova dva protivnička tabora spore se oko Gospodara svoga; onima koji ne budu vjerovali biće odijela od vatre skrojena, a ključala voda biće na glave njihove ljevana;
od nje će se istopiti ono što je u trbusima njihovim, i koža,
a gvozdenim maljevima biće mlaćeni;
kad god pokušaju zbog teškog jada iz nje izići, biće u nju vraćeni: “Iskusite patnju u užasnoj vatri!”
Mlivo to prevodi ovako...A one koji budu vjerovali i dobra djela činili - Allah će sigurno uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeća će im svilena biti.
Oni su bili nadahnuti da govore lijepe riječi i bili su nadahnuti na Put Onoga koji je hvale dostojan.
by Korkut
Pa tako, posto Islam i Muhammed dodjose znatno iza jevreja i krscana pa valjda ce se njima suditi po aktuelnim zakonima njihovog vremena. I sta je tu sporno... odvojit ce se vjernici od nevjernika. Dobri momci i losi momci (i djevojke). Jedni ce put dzehenema, a drugi put dzeneta. I napomena... oni koji tad odu put dzehenema ne znaci da ce bas svi tamo i zauvijek ostati. Spominje se da ce se neki, za neko vrijeme, izbaviti i odatle, zavisno koji stepen kazne budu imali.Uistinu, oni koji vjeruju a i oni koji su jevreji i Sabijci i kršćani i vatropoklonici i oni koji pridružuju - Uistinu! Allah će presuditi među njima na Dan kijameta. Uistinu, Allah je nad svakom stvari Svjedok.
Zar ne vidiš da se Allahu - Njemu potčinjava ko je na nebesima i ko je na Zemlji, i Sunce i Mjesec i zvijezde i planine, i drveće i životinje i mnoštvo ljudi? A mnoštvo - obistiniće se na njemu kazna. A koga ponizi Allah, tad mu nema nikoga ko bi mu čast ukazao. Uistinu! Allah čini što hoće!
Ova dvojica protivnika, spore se o Gospodaru svom. Pa onima koji ne vjeruju - odsjeći će im se odjeća od vatre.
Izlivaće se nad glavama njihovim ključala voda.
Rastapat će se njome ono šta je u trbusima njihovim, i kože;
A za njih su maljevi od gvožđa.
Kad god zažele da iz nje izađu zbog jada, biće u nju vraćeni: “Kušajte kaznu gorenjem!”
Uistinu! Allah će dati da oni koji vjeruju i rade dobra djela uđu u bašče ispod kojih teku rijeke; kitiće se u njima narukvicama od zlata i bisera, a odjeća njihova će u njima biti svila.
I upućeni su lijepoj riječi, i upućeni su putu Hvaljenog.
by Mlivo
Tako je kad gledas plasticno i crno-bijelo. Prica se o vjernicima izmedju razlicitih ljudskih skupina i tabora. Onima koji su vjerovali u Jednog, Jedinog Boga. I onima drugima... koji su vjerovali u sve ostalo.softly wrote:Ovaj citat, kojeg sam ovdje prilozio, je nedvojben - po njegovom tumacenju svi nemuslimani su nevjernici i njih, samo zbog toga, slijedi strasna kazna.
Ako cemo posteno, ja sam tebe stosta pitao kad smo uporedili Matrix svijet s nasim svijetom ali si ti to sasvim tiho eskivirao i otisao na nesto sasvim suprotno.softly wrote:Zbog toga sam prethodno postavio pitanje vjernicima - da li imaju ikakvih, makar najmanjih, rezervi prema nekim detaljima iz Svetih knjiga, za koje ja, opet, vjerujem da su naknadno "umetnuti ljudskom rukom" jer ih naprosto ne mogu zamisliti u bozijem rjecniku!
Dakle, ja sam prvi pitao.
Ne stigoh ti ni napisati i upitati da li znas koliko je u kompjuterskom svijetu tesko napraviti generator slucajnog broja ? Jesi cuo za botove u igrama... obicno se nazivaju "glup k' bot" a to ti je AI u nasoj realnosti.softly wrote:Zasto covjek ne bi bio "geneticka greska" u evoluciji majmuna ?!
Imao sam jednom jedan MP3 CD player koji je random svirao uvijek po istom rasporedu. Opali on "random" ali svaki put isto... sto vise i nije random.
Nejse, da ti odgovorim na pitanje, a jos cekam tvoje odgovore na pitanja koja ja vec ranije postavih tebi.
Sto se mene tice, ne bih rekao da imam rezervi... ali svakako da se nadje mjesta sumnji u neke stvari. Dosta puta sam primjetio da me more vece sumnje nego sto se ovdje iznose od strane ateista.
Ali, posto sam mnoge svoje sumnje odagnao razmisljanjem, logikom... ucenjem novih stvari i posto sam spoznao da trebas imati citavu slagalicu da bi mogao odgonetnuti sta je to na njoj onda komentarisanje pojedinih dijelova slagalice i nema previse smisla, gledano iz perspektive konacne slike.
Mislim da je to i najveca razlika izmedju teista i ateista. Teisti promatraju i preispituju dio po dio, tezeci ostalim dijelovima dok ateista upadne na prvu i stavi fokus na jedan dio slagalice (cesto surovo izvadjen iz konteksta) da bi time dokazao nesto na gostujucem terenu.
To s druge strane najcesce bude dozivljeno kao provokacija pa se, nazalost, uzvrati sa svim i svacim.
Agnostici tu obicno sute jer ne znaju kuda bi. Imaju veci dio slagalice ali ne znaju dal' bi je slagali dalje ili bi digli ruke od svega. I stvarno, na ovim temama se takvi najmanje cuju, a mene nekako i ponajvise zanima sta takvi misle o svemu.
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#309 Re: Negativna senzibilnost religija
Iskren da budem, ovo mi vise lici na praznovjerje nego na vjeru. Ako se trazenje najboljeg puta svede na pogadjanje i vjerovatnocu, onda je meni to bas licemjerno. Sat dnevno na citav zivot je puno sati... skoro 5% zivota. Ako nam 30% zivota ode u spavanju, a 20% posto u radu tih 5% i nije zanemarivo.Bosna i Hercegovina wrote:...Recimo da smo slične osobe po karakteru, da smo vodili normalan život, nismo se bavili kriminalom, krali, ubijali, živili smo u granicama opšte prihvačenih moralnih normi. Samo sa razlikom što sam ja npr . vjerovao i ispunjavao obaveze koje mi je Bog dž. š. propisao, a ti nisi , umro si u tome ubjeđenju, a u svim drugim stvarima smo bili identični. I uspostavi se, kada umremo da sam ja bio u pravu a ti ne. I ja, ako Bog da, zaslužim Božiji oprost , a ti dobiješ vječnu kaznu. Ja sam apsolutni dobitnik zar ne. U suprotnom , samo hipotetički govorim, kada bi ti bio "u pravu" , znaci navoda jer se kosi sa mojim vjerovanjem, znači poslije smti "kapak", šta sam ja to izgubio? Živjeli smo , kao što sam već napisao u sličnim moralnim normama, a šta sam ja to "izgubio" od života, ako sam odvajao po jedan sat u svome životu na obaveze prema Bogu i vjerovao, ništa.
S druge strane, ako nema Boga i ako vjernici vjeruju u nesto sto ne postoji gube oni podobro. Sve one zapovjedi (ne ukradi, ne ubij, nemoj bluditi, nemoj piti...) bi bile nesto suvisno. Covjek se ne bi ravnao po tim zakonima nego bi se ravnao samo po dunjaluckim zakonima... na sta bi to licilo, ko bi znao.
Za pocetak, time sto neko sebe smatra vjernikom i sto prakticira svoju vjeru, to ne znaci apsolutno jednu ulaznicu za dzenet. Posebno ako mu je motiv vjerovatnoca i praznovjerje... bolje ovako nego onako jer ovako manje gubim pa sta god bude.Bosna i Hercegovina wrote:Znači u prvom slučaju beskonačno sam u pravu i apsolutni sam dobitnik, a u "drugom slučaju" ja ništa faktički ne bih izgubio !!!
P.S.
Svaki čovjek koji sumnja ili nije religiozan, ako se drži nauke , čisto matematički/logički bi trebao biti vjernik/praktičar, jer je veća šansa da "pogodi", a isplati se da "rizikuje" !!
Pitam se koliko takvom covjeku moze biti jak iman ako polazi od takvih temelja.
-
Bitte_Halt_ja_ja
#310 Re: Negativna senzibilnost religija
21.12.2012 Punuda Dana
FC Dzenet Raj : NK Pakao-Dzehenem 1[1.23] x[13.13] 2[6.66] 1x[1.01] 2x[3.33]
(Potrebno najmanje 5 parova)
Listici se primaju najkasnije do 20.12.2012. u 23.55h
FC Dzenet Raj : NK Pakao-Dzehenem 1[1.23] x[13.13] 2[6.66] 1x[1.01] 2x[3.33]
(Potrebno najmanje 5 parova)
Listici se primaju najkasnije do 20.12.2012. u 23.55h
- Bosna i Hercegovina
#311 Re: Negativna senzibilnost religija
Big Boy wrote:Iskren da budem, ovo mi vise lici na praznovjerje nego na vjeru. Ako se trazenje najboljeg puta svede na pogadjanje i vjerovatnocu, onda je meni to bas licemjerno. Sat dnevno na citav zivot je puno sati... skoro 5% zivota. Ako nam 30% zivota ode u spavanju, a 20% posto u radu tih 5% i nije zanemarivo.Bosna i Hercegovina wrote:...Recimo da smo slične osobe po karakteru, da smo vodili normalan život, nismo se bavili kriminalom, krali, ubijali, živili smo u granicama opšte prihvačenih moralnih normi. Samo sa razlikom što sam ja npr . vjerovao i ispunjavao obaveze koje mi je Bog dž. š. propisao, a ti nisi , umro si u tome ubjeđenju, a u svim drugim stvarima smo bili identični. I uspostavi se, kada umremo da sam ja bio u pravu a ti ne. I ja, ako Bog da, zaslužim Božiji oprost , a ti dobiješ vječnu kaznu. Ja sam apsolutni dobitnik zar ne. U suprotnom , samo hipotetički govorim, kada bi ti bio "u pravu" , znaci navoda jer se kosi sa mojim vjerovanjem, znači poslije smti "kapak", šta sam ja to izgubio? Živjeli smo , kao što sam već napisao u sličnim moralnim normama, a šta sam ja to "izgubio" od života, ako sam odvajao po jedan sat u svome životu na obaveze prema Bogu i vjerovao, ništa.
S druge strane, ako nema Boga i ako vjernici vjeruju u nesto sto ne postoji gube oni podobro. Sve one zapovjedi (ne ukradi, ne ubij, nemoj bluditi, nemoj piti...) bi bile nesto suvisno. Covjek se ne bi ravnao po tim zakonima nego bi se ravnao samo po dunjaluckim zakonima... na sta bi to licilo, ko bi znao.
Za pocetak, time sto neko sebe smatra vjernikom i sto prakticira svoju vjeru, to ne znaci apsolutno jednu ulaznicu za dzenet. Posebno ako mu je motiv vjerovatnoca i praznovjerje... bolje ovako nego onako jer ovako manje gubim pa sta god bude.Bosna i Hercegovina wrote:Znači u prvom slučaju beskonačno sam u pravu i apsolutni sam dobitnik, a u "drugom slučaju" ja ništa faktički ne bih izgubio !!!
P.S.
Svaki čovjek koji sumnja ili nije religiozan, ako se drži nauke , čisto matematički/logički bi trebao biti vjernik/praktičar, jer je veća šansa da "pogodi", a isplati se da "rizikuje" !!
Pitam se koliko takvom covjeku moze biti jak iman ako polazi od takvih temelja.
"Za pocetak, time sto neko sebe smatra vjernikom i sto prakticira svoju vjeru, to ne znaci apsolutno jednu ulaznicu za dzenet. " U pravu si, svi ovisimo od Božije dž.š. milosti. Ali da imamo nadu da ćemo biti spašeni ako vjerujemo i prakticiramo vjeru u Boga dž. š. za to imamo sasvim realne pokazatelje u Kur´anu i Sunnetu. Postoje mnogi hadisi koji govore o tome da će onaj koji bude imao iman u srcu kad -tad, biti spašen iz vatre i uveden u džennet. "Posebno ako mu je motiv vjerovatnoca i praznovjerje... bolje ovako nego onako jer ovako manje gubim pa sta god bude." Nije motiv vjerovatnoća nego je jedini način da razgovaraš/polemišeš sa ljudima koji ne uzimaju tvoje vjerske/imanske principe kao validan argument u diskusiji , da im odgovoriš "njihovim" rječnikom, pa sam zato i napiso da je to hipotetički. "Pitam se koliko takvom covjeku moze biti jak iman ako polazi od takvih temelja." Ne znam da li je osoba o čijem se imanu pitaš, pisac ovoga posta tj. ja, ali tebi, ako je moja malenkost u pitanju, mogu odgovoriti da u Boga dž.š. vjerujem 100%, imam čvrst jekin-uvjerenje, i trudim se raditi ono što mi vjera propisuje, a da li je to dovoljno i od Boga dž. š. priznato to je na Allahu dž.š; ja znam da ga vjerujem.U postu iznad ovoga si napisao-la: "Pa tako, posto Islam i Muhammed dodjose znatno iza jevreja i krscana pa valjda ce se njima suditi po aktuelnim zakonima njihovog vremena. I sta je tu sporno... odvojit ce se vjernici od nevjernika. Dobri momci i losi momci (i djevojke). Jedni ce put dzehenema, a drugi put dzeneta. I napomena... oni koji tad odu put dzehenema ne znaci da ce bas svi tamo i zauvijek ostati. Spominje se da ce se neki, za neko vrijeme, izbaviti i odatle, zavisno koji stepen kazne budu imali. " Ne mogu suditi o tvome imanu jer to može samo Bog Uzvišeni ali o tvome znanju o islamu mogu, na osnovu ovoga što si napisao. Za tvoju informaciju islam je došao na početku sa prvim čovjekom Ademom a.s., pa su po islamskome učenju : Adem, Nuh, Ibrahim, Musa , Isa i Muhammed a.s.i svi ostali poslanici bili muslimani. A Muhammed a.s. je samo poslednji poslanik islama, iza njega nema više poslanika do smaka svijeta, i on je poslan svim ljudima kao pečat vjerovjesništva. Dakle poslanik islama kao i svi poslanici prije njega.
- Big Boy
#312 Re: Negativna senzibilnost religija
Takodje postoje i hadisi koji govore da je Bozija milost tako velika da ce i oni koji nisu kroz zivot pratili i prakticirali obicaje vjere, ali su bili dobri i posteni ljudi , zasluziti bolji svijet.Bosna i Hercegovina wrote:U pravu si, svi ovisimo od Božije dž.š. milosti. Ali da imamo nadu da ćemo biti spašeni ako vjerujemo i prakticiramo vjeru u Boga dž. š. za to imamo sasvim realne pokazatelje u Kur´anu i Sunnetu. Postoje mnogi hadisi koji govore o tome da će onaj koji bude imao iman u srcu kad -tad, biti spašen iz vatre i uveden u džennet.
Nisam pristalica razgovora necijim rijecnikom na necijem nivou. Istina je da je jako tesko napraviti dijalog ali dokazivanje dogme bilo cijim rijecnikom je precesto sasvim besmisleno.Bosna i Hercegovina wrote:Nije motiv vjerovatnoća nego je jedini način da razgovaraš/polemišeš sa ljudima koji ne uzimaju tvoje vjerske/imanske principe kao validan argument u diskusiji , da im odgovoriš "njihovim" rječnikom, pa sam zato i napiso da je to hipotetički.
Ne pricam o tebi, vidjeh da navodis da je sve to hipoteticki, ali me zanima da li zaista postoje takvi ljudi kojima je korijen vjere i vjerovanja neka kombinatorika i izdvajanje najbezbolnijeg slucaja.Bosna i Hercegovina wrote:Ne znam da li je osoba o čijem se imanu pitaš, pisac ovoga posta tj. ja, ali tebi, ako je moja malenkost u pitanju, mogu odgovoriti da u Boga dž.š. vjerujem 100%, imam čvrst jekin-uvjerenje, i trudim se raditi ono što mi vjera propisuje, a da li je to dovoljno i od Boga dž. š. priznato to je na Allahu dž.š; ja znam da ga vjerujem.
Da, sve sto si naveo je istina samo tu postoji jedna kvaka... mislim da je ovo jedno bukvalno poimanje gore navedenog.Bosna i Hercegovina wrote:Ne mogu suditi o tvome imanu jer to može samo Bog Uzvišeni ali o tvome znanju o islamu mogu, na osnovu ovoga što si napisao. Za tvoju informaciju islam je došao na početku sa prvim čovjekom Ademom a.s., pa su po islamskome učenju : Adem, Nuh, Ibrahim, Musa , Isa i Muhammed a.s.i svi ostali poslanici bili muslimani. A Muhammed a.s. je samo poslednji poslanik islama, iza njega nema više poslanika do smaka svijeta, i on je poslan svim ljudima kao pečat vjerovjesništva. Dakle poslanik islama kao i svi poslanici prije njega.
Na arapskom jeziku, Islam znaci "predanost" (jednom Bogu, Allahu s.w.t.) i opisan je kao Din (arap. dîn el-islâm), sto znaci "nacin zivota" ili "religija". Etimoloski, derivirano je iz istog korijena kao i Selam, "mir" (cest pozdrav medju muslimanima). Rijec musliman je takodjer povezana sa rijecju Islam i znaci "onaj koji se predaje Bogu".
Znaci, po arapskom jeziku, Islam doslovno znaci "predanost Jednom Bogu", a musliman je svako onaj koji se pokorava tom Jednom Bogu.
I nemusliman postaje musliman kada izgovori Kelimei sehadet koji je prvi rukn (stup) Islama. Sehadet je javno svjedocenje vjere kako nema drugog boga (bozanstva) osim Allaha kojem je Muhammed njegov rob i konacni Poslanik.
To svjedocenje ide ovako: ''Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Allahov rob i Poslanik.''
Sad, pitanje za razmisljanje... kako je iko prije vremena Muhammeda mogao izgovoriti nesto slicno ?
Sljedece pitanje za razmisljanje je... koliko je uopste star arapski jezik koji definise sta je sta u jezickom maniru ?
-
vratnik
#313 Re: Negativna senzibilnost religija
mene zanima kako je Muhammed izgovarao sehadet i kako je klanjao, s obzirom da se i on cesto spominje u molitvama. Mozda sam trebao postaviti pitanje negdje drugo, ali..Big Boy wrote:[I nemusliman postaje musliman kada izgovori Kelimei sehadet koji je prvi rukn (stup) Islama. Sehadet je javno svjedocenje vjere kako nema drugog boga (bozanstva) osim Allaha kojem je Muhammed njegov rob i konacni Poslanik.
To svjedocenje ide ovako: ''Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Allahov rob i Poslanik.''
Sad, pitanje za razmisljanje... kako je iko prije vremena Muhammeda mogao izgovoriti nesto slicno ?
Sljedece pitanje za razmisljanje je... koliko je uopste star arapski jezik koji definise sta je sta u jezickom maniru ?
hvala unaprijed na odgovoru.
- Bosna i Hercegovina
#314 Re: Negativna senzibilnost religija
Big Boy wrote:Takodje postoje i hadisi koji govore da je Bozija milost tako velika da ce i oni koji nisu kroz zivot pratili i prakticirali obicaje vjere, ali su bili dobri i posteni ljudi , zasluziti bolji svijet.Bosna i Hercegovina wrote:U pravu si, svi ovisimo od Božije dž.š. milosti. Ali da imamo nadu da ćemo biti spašeni ako vjerujemo i prakticiramo vjeru u Boga dž. š. za to imamo sasvim realne pokazatelje u Kur´anu i Sunnetu. Postoje mnogi hadisi koji govore o tome da će onaj koji bude imao iman u srcu kad -tad, biti spašen iz vatre i uveden u džennet.
Nisam pristalica razgovora necijim rijecnikom na necijem nivou. Istina je da je jako tesko napraviti dijalog ali dokazivanje dogme bilo cijim rijecnikom je precesto sasvim besmisleno.Bosna i Hercegovina wrote:Nije motiv vjerovatnoća nego je jedini način da razgovaraš/polemišeš sa ljudima koji ne uzimaju tvoje vjerske/imanske principe kao validan argument u diskusiji , da im odgovoriš "njihovim" rječnikom, pa sam zato i napiso da je to hipotetički.
Ne pricam o tebi, vidjeh da navodis da je sve to hipoteticki, ali me zanima da li zaista postoje takvi ljudi kojima je korijen vjere i vjerovanja neka kombinatorika i izdvajanje najbezbolnijeg slucaja.Bosna i Hercegovina wrote:Ne znam da li je osoba o čijem se imanu pitaš, pisac ovoga posta tj. ja, ali tebi, ako je moja malenkost u pitanju, mogu odgovoriti da u Boga dž.š. vjerujem 100%, imam čvrst jekin-uvjerenje, i trudim se raditi ono što mi vjera propisuje, a da li je to dovoljno i od Boga dž. š. priznato to je na Allahu dž.š; ja znam da ga vjerujem.
Da, sve sto si naveo je istina samo tu postoji jedna kvaka... mislim da je ovo jedno bukvalno poimanje gore navedenog.Bosna i Hercegovina wrote:Ne mogu suditi o tvome imanu jer to može samo Bog Uzvišeni ali o tvome znanju o islamu mogu, na osnovu ovoga što si napisao. Za tvoju informaciju islam je došao na početku sa prvim čovjekom Ademom a.s., pa su po islamskome učenju : Adem, Nuh, Ibrahim, Musa , Isa i Muhammed a.s.i svi ostali poslanici bili muslimani. A Muhammed a.s. je samo poslednji poslanik islama, iza njega nema više poslanika do smaka svijeta, i on je poslan svim ljudima kao pečat vjerovjesništva. Dakle poslanik islama kao i svi poslanici prije njega.
Na arapskom jeziku, Islam znaci "predanost" (jednom Bogu, Allahu s.w.t.) i opisan je kao Din (arap. dîn el-islâm), sto znaci "nacin zivota" ili "religija". Etimoloski, derivirano je iz istog korijena kao i Selam, "mir" (cest pozdrav medju muslimanima). Rijec musliman je takodjer povezana sa rijecju Islam i znaci "onaj koji se predaje Bogu".
Znaci, po arapskom jeziku, Islam doslovno znaci "predanost Jednom Bogu", a musliman je svako onaj koji se pokorava tom Jednom Bogu.
I nemusliman postaje musliman kada izgovori Kelimei sehadet koji je prvi rukn (stup) Islama. Sehadet je javno svjedocenje vjere kako nema drugog boga (bozanstva) osim Allaha kojem je Muhammed njegov rob i konacni Poslanik.
"Takodje postoje i hadisi koji govore da je Bozija milost tako velika da ce i oni koji nisu kroz zivot pratili i prakticirali obicaje vjere, ali su bili dobri i posteni ljudi , zasluziti bolji svijet. "
Odgovor: Ne znam da postoji hadis koji kaže da će dobri i pošteni , ali i bez trunke imana zaslužiti Božiju milost -džennet. To je nemoguće, uslov da Bog dž.š. nekome oprosti je da ima makar i "zeru"-bogdu imana-vjerovanja!!!
"To svjedocenje ide ovako: ''Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Allahov rob i Poslanik.''
Sljedece pitanje za razmisljanje je... koliko je uopste star arapski jezik koji definise sta je sta u jezickom maniru"
Odgovor: Od prijašnjih naroda se tražilo da slijede poslanike toga vremena . Adema, Nuha, Ibrahima, Musa, Isa a.s kao i ostale poslanike. svi su poslanici pozivali u islam i vjeovanje u Allaha dž.š, a svjedočenje o kojem ti govoriš je svjedočenje ummeta Muhammeda a.s. dakle njegovih sljedbenika, a ne prijašnjih generacija muslimana :
" "On je vas izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, a i u ovom Kuranu..."
(Kur’an: el-Hadždž, 78.)
Također, svi su oni isti šerijat (vjerozakon) kao suštinski element religije - dini-islama slijedili:
"On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavlju¬jemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!"
(Kur’an: eš-Šura,13.)
Svi vjerovjesnici pozivaju ljude da robuju, klanjaju se i dive samo Allahu, dž.š., da Ga štuju, da imaju osjećaj potpune ovisnosti samo o Allahu, dž.š., i da nikada jedni druge, niti bilo koje biće, stvorenje, stvar ili predmet ne obožavaju niti mu robuju. Naprotiv, svi (Nuh, Hud, Salih, Ibrahim) u općem manifestu objave govore:
" narode moj, govorio je on, Allahu se klanjajte, vi drugog Boga osim Njega nemate!"
(Kur’an: el-Eraf, 59.)
Svi oni ljudima prenose da budu Boga svjesni, da imaju punu vjersku svijest i da budu Allahu, dž.š., poslušni (ittekullahe ve eti’uh). Svaki poslanik poslan je svome narodu u određenom vremenu i na određenom prostoru izuzev Muhammeda, a.s, kome je objavljeno da kaže:
"0 ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik."
(Kur’an: el-Eraf, 158.)
Svi su poslanici prije njega njegov dolazak i njegovo univerzalno poslanstvo za sve svjetove i sve ljude do Sudnjeg dana najavljivali. U zajedničke osobine ili svojstva svih vjerovjesnika spada:
-SIDK - istinoljubivost, iskrenost, govorenje i zastupanje istine;
-EMANET - povjerljivost i osvjedočeno poštenje;
-TEBLIG - dosljednost, tj. tačno i potpuno prenošenje Božije poruke ljudima, neovisno o svim životnim opasnostiina pa čak i smrti;
-ADALET - pravednost (to su bili pravedni, pošteni i pravi ljudi, pogotovo pravedni i strogi prema sebi, svojoj djeci i rodbini, gdje je to najteže biti; nikada nepravdu i nasilje nad ljudima nisu činili);
- FETANET - oštroumnost (imali su razvijene unme, moralne, duhovne, intelektualne i spoznajne sposobnosti);
- ISMET -negriješenje u stvarima vjere i morala (kao Svoje izabranike i uzore ljudima, Allah, dž.š., sačuvao ih je od grijeha);
-RUDŽULET - muškost (svi su bili muškarci);
- svi su imali ista obredna mjesta ili svetilišta (Kabu kao prvu u ime Allaha sagradenu kuću);
- svi su imali iste, od Allaha naredene i u ime Allaha činjene obrede, koje su oni prenosili i kazivali ljudima te ih njima podučavali (najvažniji je obred salat ili namaz, njega su klanjali svi vjerovjesnici);
-svi su imali isti pozdrav - selam;
-svi su učili isti ajet -bismillu.
U njihovu zajedničku praksu spada brak, sunećenje (obrezivanje muške djece), upotreba mirisa, čišćenje zuba, podrezivanje brkova, ispiranje usta, grla i nosa, odrezivanje nokata, otklanjanje dlaka ispod pazuha, čišćenje vodom poslije oba¬vljene male i velike nužde, abdest i kupanje. Svi su se po Allahovom dopuštenju služili mudžizama kao natprirodnim, samo njima, u svrhu potvrde poslanstva, darovanim djelima. Prvi je poslanik Adem, a.s., a posljednji Muhammed, a.s. Najpoznatiji, ulu-l-azm poslanici, poslanici odluke ili povijesnih prekretnica, jesu: Adem, Nuh, Ibrahim, Musa, Isa i Muhammed, a.s. Kada se izgovori ime kojeg poslanika, treba dodati riječ alejhisselam, što znači: neka je na njega Allahova milost i spas."
- Bosna i Hercegovina
#315 Re: Negativna senzibilnost religija
vratnik wrote:mene zanima kako je Muhammed izgovarao sehadet i kako je klanjao, s obzirom da se i on cesto spominje u molitvama. Mozda sam trebao postaviti pitanje negdje drugo, ali..Big Boy wrote:[I nemusliman postaje musliman kada izgovori Kelimei sehadet koji je prvi rukn (stup) Islama. Sehadet je javno svjedocenje vjere kako nema drugog boga (bozanstva) osim Allaha kojem je Muhammed njegov rob i konacni Poslanik.
hvala unaprijed na odgovoru.
Izgovarao je šehadet onako kako mu je Bog dž.š. naredio da izgovara i njemu i ostalim muslimanima.
U Kur´anu piše:
"Reci(o Muhamede),;Ja nisam drugaciji od ostalih poslanika, ja ne znam sta će se desiti samnom ili sa vama. ja samo slijedim ono što mi je objavljeno. Ja nisam drugo do jasni opominjač.-" 46:9
Muhammed, `alejhis selam, po čitavu je noć provodio u namazu/molitvi, tako da bi mu noge oticale od predugog stajanja na kijamu.
- Big Boy
#316 Re: Negativna senzibilnost religija
Pripazi sta pricas... upravo si za Svemoguceg izjavio da je nesto njemu nemoguce. Bog je rekao da samo nece (ne, ne moze) oprostiti sirk i mnogobostvo. Sjeti se i da se ljudima nece suditi prema djelima, vec prema namjerama (nijetu). A zaista, covjek ne moze ni zamisliti posteniji sud od toga.Bosna i Hercegovina wrote:Ne znam da postoji hadis koji kaže da će dobri i pošteni , ali i bez trunke imana zaslužiti Božiju milost -džennet. To je nemoguće, uslov da Bog dž.š. nekome oprosti je da ima makar i "zeru"-bogdu imana-vjerovanja!!!
Na Sudnjem danu bit će doveden neki čovjek čija će dobra djela na Vagi biti ista kao i njegova loša djela. Bit će mu potrebno jedno dobro djelo da bi mu dobra djela pretegla na Mizanu, a da bi ušao u Džennet. Iz milosti prema njemu Allah, dž.š., će reći: - Idi i raspitaj se kod ljudi ima li ti ko dati jedno dobro djelo pa da te uvedem u Džennet.
On će otići među ljude i raspitivati se ko će mu dati jedno dobro djelo. Međutim, svi ljudi koje bi pitao odgovarali su mu:- Bojim se da neću imati dovoljno dobrih dijela ni za sebe. Strah me je da sam ja u težoj situaciji od tebe.On će tada, iz straha da neće uspjeti naći jedno dobro djelo, pasti u očaj. U tako jadnom stanju ugledat će ga neki čovjek i reći mu: - Šta tražiš?- Tražim jedno dobro djelo. Pitao sam ljude koji imaju hiljade dobrih dijela, ali su se prema meni pokazali škrti i nisu mi ništa dali – odgovorit će on.
Taj čovjek će mu reći: - Ja sam došao pred Uzvišenog Allaha, a imam samo jedno dobro djelo. Mislim da mi ono kod Allaha ništa neće koristiti. Uzmi ga ti sebi. Poklanjam ti ga! Čovjek će uzeti to dobro djelo i radostan potrčati Uzvišenom Allahu Koji će ga upitati, mada On bolje zna šta se dogodilo:- Šta se desilo?- Uspio sam naći dobro djelo i to na takav način, a onda je ispričao Allahu šta se desilo. Uzvišeni Allah, dž.š., tada će pozvati čovjeka koji mu je poklonio dobro djelo i reći mu: - Ja sam darežljiviji od tebe. Povedi svog prijatelja i obojica uđite u Džennet.“
Pouke priče:
1. Vaganje djela na Mizanu je istina.
2. Allahova milost je naizmjerna i obuhvata sve.
3. Dobročinitelji će i na Sudnjem danu biti dobročinitelji.
4. Moguće je da vjernik uđe u Džennet zbog samo jednog djela.
5. Ne treba potcjenjivati ni najmanje dobro djelo.
Pripovijesti Allahovog Poslanika, a.s.,
mr. hfz. Duranović Elvir
Na ovaj tvoj dugi copy/paste odgovor tesko je ista reci jer nisi ni malo svojih misli ubacio (http://www.igbd.eu/index.php?option=com ... &Itemid=47).
Poenta je u tome da su svi poslanici slijedili jednog Boga i da su pozivali u vjeru prema jednom Bogu. Muhammed, posljednji od poslanika je prenio Kur'an (prije toga su postojale druge objave) i aktuelne zakone i postulate Islama kao vjere i religije.
- softly
#317 Re: Negativna senzibilnost religija
@big boy
mada te smatram neozbiljnim sagovornikom na ovoj temi (cas se ukljucis u ozbiljnu raspravu, cas se zayebavas) ponajvise zbog onog tvog bukvalnog reagovanja na moju alegoriju sa PROGRAMEROM, ja cu ti ipak kratko odgovoriti
(i inace, zamolio bih sve diskutante u ovoj raspravi da nastoje biti kratki i konkretni, umjesto da dugim postovima demonstriraju svoju nacitanost)
Dakle, kad sam uzeo za primjer PROGRAMERA neke, recimo, PC igrice imao sam namjeru da na jednom jasnom primjeru pokusam dokuciti UNIVERZALNE ODNOSE SVORITELJA sa njegovim OSTVARENJEM !
Ali i inace, mislim da je fenomen vjestacke inteligencije i virtuelnih svjetova koje je covjek stvorio najbolji put ka nasem POKUSAJU da dokucimo NASEG STVORITELJA.
Znate ono . kad imamo tri tacke onda je poznata i krivulja. Sad imamo samo jednu tacku - Znamo tacno kakav je covjek Kreator, ali i to je dovoljno da bi naslutiti neke osnovne principe KREIRANJA, te tako naslutili "tacku ispred i tacku iza".
Naprimjer teza - "Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i priliku".
Da li je ta teza potvrdjena na relaciji Covjek - kompjuter?
I jeste i nije. Jasno je odmah da ta slicnost NIJE U OBLIKU, vec u STRUKTURI.
I zaista, frapantna je slicnost u strukturi jednog PC sa covjekovom strukturom.
Hardware - tijelo
Software - razum
Procesor - pamet
Memorija - pamcenje
File - misao
Internet - covjecanstvo (zajednica)
itd.
Naravno, u vezi s tim neizbjezno je primjetiti da je upravo VIRTUAL REALITY logicna analogija sa nasom stvarnoscu (ja se volim poigrati rjecima pa kazem - REAL VIRTUALITY!).
I zato sam ja uzeo za primjer PROGRAMERA i njegov proizvod - PC igru.
Ti si, veliki djecko, to iskoristio da bi banalizovao i da bi se sprdao sa mojim razmisljanjem ("promjeni monitor"), umjesto da osporis ili dalje razradjujes ovu nevjerovatnu analogiju.
A kad vec drvim o fenomenu Covjeka Stvoritelja, zar se moze izbjeci fenomenalna analogija koja proistice iz UNIVERZALNE podjele Hardware/Software.
Zar nije ohrabrujuca spoznaja da software moze napustiti svoj hardware?
Zar to nije dovoljno da kazemo da ima nade za nase dushe i kad napuste nasha tijela?
Zar to nije dovoljno da zakljucimo - da je to DOVOLJNO i da nam ne treba djetinjarija tipa "ključala voda biće na glave njihove ljevana"?!
mada te smatram neozbiljnim sagovornikom na ovoj temi (cas se ukljucis u ozbiljnu raspravu, cas se zayebavas) ponajvise zbog onog tvog bukvalnog reagovanja na moju alegoriju sa PROGRAMEROM, ja cu ti ipak kratko odgovoriti
(i inace, zamolio bih sve diskutante u ovoj raspravi da nastoje biti kratki i konkretni, umjesto da dugim postovima demonstriraju svoju nacitanost)
Dakle, kad sam uzeo za primjer PROGRAMERA neke, recimo, PC igrice imao sam namjeru da na jednom jasnom primjeru pokusam dokuciti UNIVERZALNE ODNOSE SVORITELJA sa njegovim OSTVARENJEM !
Ali i inace, mislim da je fenomen vjestacke inteligencije i virtuelnih svjetova koje je covjek stvorio najbolji put ka nasem POKUSAJU da dokucimo NASEG STVORITELJA.
Znate ono . kad imamo tri tacke onda je poznata i krivulja. Sad imamo samo jednu tacku - Znamo tacno kakav je covjek Kreator, ali i to je dovoljno da bi naslutiti neke osnovne principe KREIRANJA, te tako naslutili "tacku ispred i tacku iza".
Naprimjer teza - "Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i priliku".
Hardware - tijelo
Software - razum
Procesor - pamet
Memorija - pamcenje
File - misao
itd.
Naravno, u vezi s tim neizbjezno je primjetiti da je upravo VIRTUAL REALITY logicna analogija sa nasom stvarnoscu (ja se volim poigrati rjecima pa kazem - REAL VIRTUALITY!).
I zato sam ja uzeo za primjer PROGRAMERA i njegov proizvod - PC igru.
Ti si, veliki djecko, to iskoristio da bi banalizovao i da bi se sprdao sa mojim razmisljanjem ("promjeni monitor"), umjesto da osporis ili dalje razradjujes ovu nevjerovatnu analogiju.
A kad vec drvim o fenomenu Covjeka Stvoritelja, zar se moze izbjeci fenomenalna analogija koja proistice iz UNIVERZALNE podjele Hardware/Software.
Zar to nije dovoljno da kazemo da ima nade za nase dushe i kad napuste nasha tijela?
Zar to nije dovoljno da zakljucimo - da je to DOVOLJNO i da nam ne treba djetinjarija tipa "ključala voda biće na glave njihove ljevana"?!
- Bosna i Hercegovina
#318 Re: Negativna senzibilnost religija
Big Boy wrote:Pripazi sta pricas... upravo si za Svemoguceg izjavio da je nesto njemu nemoguce. Bog je rekao da samo nece (ne, ne moze) oprostiti sirk i mnogobostvo. Sjeti se i da se ljudima nece suditi prema djelima, vec prema namjerama (nijetu). A zaista, covjek ne moze ni zamisliti posteniji sud od toga.Bosna i Hercegovina wrote:Ne znam da postoji hadis koji kaže da će dobri i pošteni , ali i bez trunke imana zaslužiti Božiju milost -džennet. To je nemoguće, uslov da Bog dž.š. nekome oprosti je da ima makar i "zeru"-bogdu imana-vjerovanja!!!
Odgovor:
Ne imputiraj mi nešto što nisam napisao jer ne mogu napisati da je Bogu dž.š.nešto nemoguće. Rekao sam da čovjek mora imati "zeru" imana da bi ušao u džennet. Molim te nadži mi ajet, hadis, gdje piše da će Bog dž.š oprostiti dobrim i poštenim pa makar preselili bez imalo imana. Iman , vjerovanje je uslov svih uslova!!!
Na ovaj tvoj dugi copy/paste odgovor tesko je ista reci jer nisi ni malo svojih misli ubacio (http://www.igbd.eu/index.php?option=com ... &Itemid=47).
Odgovor:
Ne treba ni da odgovaraš, eto si se i sam složio sa mnom i sa onim što sam citirao iz drugih izvora. Nije sve copy/paste kada sam ti napisao:"Od prijašnjih naroda se tražilo da slijede poslanike toga vremena . Adema, Nuha, Ibrahima, Musa, Isa a.s kao i ostale poslanike. svi su poslanici pozivali u islam i vjeovanje u Allaha dž.š, a svjedočenje o kojem ti govoriš je svjedočenje ummeta Muhammeda a.s. dakle njegovih sljedbenika, a ne prijašnjih generacija muslimana :"
Poenta je u tome da su svi poslanici slijedili jednog Boga i da su pozivali u vjeru prema jednom Bogu. Muhammed, posljednji od poslanika je prenio Kur'an (prije toga su postojale druge objave) i aktuelne zakone i postulate Islama kao vjere i religije.
Slažem se sa ovim zadnjim! Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?! I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!!
- NIN
#319 Re: Negativna senzibilnost religija
E moj @BiH, nisi ni svjestan koliko zapravo mozes i trebas nauciti od covjeka kojemu govoris, kojeg li apsurda, da vise nauci o svojoj vjeri i da ne pise proizvoljnosti! Jedino u sto nisam siguran je da li je rijec o tvojoj prostoj plitkosti ili je posrijedi ona jos gora ignorantnost, ta gorda norma danasnjeg beznadnog Bosanca.Bosna i Hercegovina wrote:Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?! I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!![/b]Big Boy wrote: ...
- Bosna i Hercegovina
#320 Re: Negativna senzibilnost religija
NIN wrote:E moj @BiH, nisi ni svjestan koliko zapravo mozes i trebas nauciti od covjeka kojemu govoris, kojeg li apsurda, da vise nauci o svojoj vjeri i da ne pise proizvoljnosti! Jedino u sto nisam siguran je da li je rijec o tvojoj prostoj plitkosti ili je posrijedi ona jos gora ignorantnost, ta gorda norma danasnjeg beznadnog Bosanca.Bosna i Hercegovina wrote:Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?! I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!![/b]Big Boy wrote: ...
Kojeg li apsurda , da se ti upličeš u ovu diskusiju. Valjda kao "vrli" poznavalac/kritičar religije ? A da, u pitanju je lik koji ima probleme sa "paradoksima tehnicko-eticke prirode" !
- Big Boy
#321 Re: Negativna senzibilnost religija
Znaci, po tebi svi oni koji svoju vjeru ne zovu bas Islam i Boga ne zovu Allah nemaju nikakve sanse na Sudnjem danu !?Bosna i Hercegovina wrote:Slažem se sa ovim zadnjim! Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?! I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!!
Shvatas li ti da je Bog Jedan... i da je taj isti Bog poslao svakog poslanika ponaosob. Pa eto ti dokaz... imanski sarti: Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje (objave) kitabe, sto znaci da Kur'an nije jedina objava od tog istog Boga (znas li sta uopste u arapskom jeziku znaci Allah ?).
Sta je onda sa svima onima koji su zivjeli prije objave Kur'ana (upute) !?
Sto se tice price cime covjek moze zasluziti Dzennet navedoh ti i argument. Jedno jedino dobro djelo moze biti dovoljno za Dzennet jer je fokus na Bozijoj milosti, na na onom sto covjek cini... kvaka je u tome zasto i kako radi to sto radi.
Znas li da postoji hadis koji kaze da ce neki ljudi na Sudnjem danu biti sprovedeni u Dzennet bez ikakvog sudjenja ? Jesi li se upitao kakvi su to ljudi i zasto oni imaju tako povlasten tretman !?
A kad pomislimo na sve narode od vremena prvog covjeka na dunjaluku i za to se navodi da ce imati drugaciji tretman na Sudnjem danu jer su zivjeli u razlicitom vremenu i obicajima.
I na kraju... molim te (a fakat me zanima) gdje sam ja to izjavio nesto sto se kosi s Islamom i sta to ja pisem proizvoljno ?
- Bosna i Hercegovina
#322 Re: Negativna senzibilnost religija
@Big Boy
"Znaci, po tebi svi oni koji svoju vjeru ne zovu bas Islam i Boga ne zovu Allah nemaju nikakve sanse na Sudnjem danu !?"
Odgovor:
Nisam tako napisao, opet mi inputiraš, a odgovoriću ti na to pitanje.Evo ti odgovora ajetima iz Kur´ana Časnog i iz komentara hafiza Ibn Kesira: „"Allah će na Sudnjem danu odvojiti vjernike od jevreja, Sabijaca, kršćana, poklonika Vatre i mnogobožaca. Allah je, zaista, o svemu obaviješten." /17/ (Kur´an/ El Hadž)
Uzvišeni kazuje o privrženinicima različitih vjera: neki od njih su vjernici, neki nevjernici, te da će im Uzvišeni Allah na Danu sudnjem pravično presuditi. Onoga koji u Allaha bude vjerovao, u Džennet će uvesti, a onoga koji ga je nijekao - u Džehennem. Allah je doista svjedok onoga što oni rade, šta govore, njihovih tajni, pa i onoga što je od toga skrivenije. "(Tefsir Ibn Kesira)
I drugi ajet iz Kur´ana: "One koji su vjerovali, te one koji su bili židovi, kršćani i Sabejci, a koji su vjerovali u Allaha i drugi svijet i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; za njih nema straha i oni neće tugovati."(Kur´an El-Bekare/62/)
(Pošto je Allah Uzvišeni dao objašnjenje u prethodnim ajetima (sure El-Bekare) u vezi s položajem nevjernika, licemjera, židova i drugih koji se suprotstavljaju Nje¬govim naredbama, djelujući preko granica dozvoljenih od Allaha, dž.š., zatim objasnio kazne koje im pripadaju, On upozorava da kod prethodnih zajednica ima također i dobra, ima onih koji su se pokora¬vali Allahovim naredbama onako kako je On, dž.š., zapovjedio, pa njima pripada lijepa nagrada.
(Tefsir Ibn Kesira)
"Shvatas li ti da je Bog Jedan... i da je taj isti Bog poslao svakog poslanika ponaosob. Pa eto ti dokaz... imanski sarti: Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje (objave) kitabe, sto znaci da Kur'an nije jedina objava od tog istog Boga (znas li sta uopste u arapskom jeziku znaci Allah ?). "
Odgovor:
Naravno da je Bog dž.š. jedan i nije Kur'an jedina objava: Tevrat , Zebur, Indžil, suhufi... Samo islam je došao na početku sa prvim čovjekom Ademom a.s., pa su po islamskome učenju : Adem, Nuh, Ibrahim, Musa , Isa i Muhammed a.s.i svi ostali poslanici bili muslimani. A Muhammed a.s. je samo poslednji poslanik islama, iza njega nema više poslanika do smaka svijeta, i on je poslan svim ljudima kao pečat vjerovjesništva. Dakle poslanik islama kao i svi poslanici prije njega. "On je vas izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, a i u ovom Kuranu..."
(Kur’an: el-Hadždž, 78.)“
Najbolji dokaz ko su bili predhodni poslanici i kom su se Bogu klanjali je Ka’be – Bejtullah:
„O gradnji Ka’be – Bejtullaha, Bejtul-atika u jednom hadisu stoji sljedeće: “Allah je rekao Ademu, što se tiče tebe Ademe, oprošteno ti je i od tvog pokoljenja ko zijareti ovu Kuću”. Drugi hadis nas obavještava o obredima koji su bili sastavni dio ibadeta Adema a. s. kod Ka’be: “Adem a. s. je tavafio oko Ka’be sedam puta. Potom bi se okrenuo prema vratima i klanjao dva rekjata”. Hadis koji prenosi Abdurezzak od Ata’a glasi: “Adem a. s. je sagradio Kabu”. Bejhekija prenosi hadis od Resulullaha: “Poslao je Allah Džibrila Ademu a. s. pa mu naredi da sagradi Kuću (Ka’bu), a potom da tavafi oko nje. Džibril mu je tad rekao: - Ti si prvi čovjek, a ovo je prva Kuća koja je podignuta radi ljudi”. Kada je Ibrahim a. s. dobio naredbu od Allaha dž. š. da pravi Ka’bu, tu vijest saopštava svom sinu Ismail a. s. koji odgovara da otac postupi kako je naređeno. Melek Džebrail je pokazao brežuljak na kome su bili zatrpani prvi temelji Ka’be iz vremena Adem a. s. Kopajući na mjestu koje je pokazao Džibril-Emin, poslanici Ibrahim i Ismail, pronašli su temelje Ka’be i mnoštvo kostiju. Ismail a. s. donosio je kamenje sa obližnjih litica mekanskih brda. Kako je gradnja napredovala Ibrahim a. s. je stavio jedan kamen pored zida koji mu je poslužio kao skela sa kojeg je zidao Ka’bu. Taj kamen se zove pijadestal Ibrahimov ili poznatiji kao “Mekami Ibrahim”. O značaju Ka’be kroz povijest ljudskog roda govori i hadis kojeg prenosi Junus od Zubejra da je Resulullah rekao: “Nije bilo ni jednog Allahovog Poslanika a da nije zijaretio ovu Kuću”.
Svi ovi ajeti i hadisi jasno nam kazuju da je Ka’ba najstarija građevina i da je sagrađena u ime Allaha.“
"Sta je onda sa svima onima koji su zivjeli prije objave Kur'ana (upute) !?"
Odgovor:
Oni su imali svoje Objave i svoje poslanike. Svi su pozivali u vjerovanje u Allaha dž.š.
"Sto se tice price cime covjek moze zasluziti Dzennet navedoh ti i argument. Jedno jedino dobro djelo moze biti dovoljno za Dzennet jer je fokus na Bozijoj milosti, na na onom sto covjek cini... kvaka je u tome zasto i kako radi to sto radi. "
Odgovor:
Može jedino dobro dijelo ako čovjek posjeduje iman. Iman-vjerovanje. Ako nema imana đabe mu na Ahiretu dobra djela, tj. ako umre, ne daj Bože, bez imana.
"Znas li da postoji hadis koji kaze da ce neki ljudi na Sudnjem danu biti sprovedeni u Dzennet bez ikakvog sudjenja ? Jesi li se upitao kakvi su to ljudi i zasto oni imaju tako povlasten tretman !?"
Odgovor:
Naravno. Bog dž.š. sve može i ima takvih hadisa. Ali nije nigdje navedeno da će biti oprošteno ljudima koji umru bez imana.
"A kad pomislimo na sve narode od vremena prvog covjeka na dunjaluku i za to se navodi da ce imati drugaciji tretman na Sudnjem danu jer su zivjeli u razlicitom vremenu i obicajima.
I na kraju... molim te (a fakat me zanima) gdje sam ja to izjavio nesto sto se kosi s Islamom i sta to ja pisem proizvoljno ?"
Odgovor:
Opet mi inputiraš ! Napisao sam:„Slažem se sa ovim zadnjim! Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?! I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!!“ Nisam napisao da si izjavio nešto što se kosi sa islamom nego da si proizvoljan /nedorečen, nisi naglasio koja je to vjera objavljena svim poslanicima !
P.S.
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi we selleme, je rekao: „Iz vatre će izići onaj u čijem srcu bude i trunka imana!“ (Buharija i Muslim)
"Znaci, po tebi svi oni koji svoju vjeru ne zovu bas Islam i Boga ne zovu Allah nemaju nikakve sanse na Sudnjem danu !?"
Odgovor:
Nisam tako napisao, opet mi inputiraš, a odgovoriću ti na to pitanje.Evo ti odgovora ajetima iz Kur´ana Časnog i iz komentara hafiza Ibn Kesira: „"Allah će na Sudnjem danu odvojiti vjernike od jevreja, Sabijaca, kršćana, poklonika Vatre i mnogobožaca. Allah je, zaista, o svemu obaviješten." /17/ (Kur´an/ El Hadž)
Uzvišeni kazuje o privrženinicima različitih vjera: neki od njih su vjernici, neki nevjernici, te da će im Uzvišeni Allah na Danu sudnjem pravično presuditi. Onoga koji u Allaha bude vjerovao, u Džennet će uvesti, a onoga koji ga je nijekao - u Džehennem. Allah je doista svjedok onoga što oni rade, šta govore, njihovih tajni, pa i onoga što je od toga skrivenije. "(Tefsir Ibn Kesira)
I drugi ajet iz Kur´ana: "One koji su vjerovali, te one koji su bili židovi, kršćani i Sabejci, a koji su vjerovali u Allaha i drugi svijet i dobra djela činili - doista čeka nagrada od Gospodara njihova; za njih nema straha i oni neće tugovati."(Kur´an El-Bekare/62/)
(Pošto je Allah Uzvišeni dao objašnjenje u prethodnim ajetima (sure El-Bekare) u vezi s položajem nevjernika, licemjera, židova i drugih koji se suprotstavljaju Nje¬govim naredbama, djelujući preko granica dozvoljenih od Allaha, dž.š., zatim objasnio kazne koje im pripadaju, On upozorava da kod prethodnih zajednica ima također i dobra, ima onih koji su se pokora¬vali Allahovim naredbama onako kako je On, dž.š., zapovjedio, pa njima pripada lijepa nagrada.
(Tefsir Ibn Kesira)
"Shvatas li ti da je Bog Jedan... i da je taj isti Bog poslao svakog poslanika ponaosob. Pa eto ti dokaz... imanski sarti: Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje (objave) kitabe, sto znaci da Kur'an nije jedina objava od tog istog Boga (znas li sta uopste u arapskom jeziku znaci Allah ?). "
Odgovor:
Naravno da je Bog dž.š. jedan i nije Kur'an jedina objava: Tevrat , Zebur, Indžil, suhufi... Samo islam je došao na početku sa prvim čovjekom Ademom a.s., pa su po islamskome učenju : Adem, Nuh, Ibrahim, Musa , Isa i Muhammed a.s.i svi ostali poslanici bili muslimani. A Muhammed a.s. je samo poslednji poslanik islama, iza njega nema više poslanika do smaka svijeta, i on je poslan svim ljudima kao pečat vjerovjesništva. Dakle poslanik islama kao i svi poslanici prije njega. "On je vas izabrao i u vjeri vam nije ništa teško propisao, u vjeri pretka vašeg Ibrahima. Allah vas je odavno muslimanima nazvao, a i u ovom Kuranu..."
(Kur’an: el-Hadždž, 78.)“
Najbolji dokaz ko su bili predhodni poslanici i kom su se Bogu klanjali je Ka’be – Bejtullah:
„O gradnji Ka’be – Bejtullaha, Bejtul-atika u jednom hadisu stoji sljedeće: “Allah je rekao Ademu, što se tiče tebe Ademe, oprošteno ti je i od tvog pokoljenja ko zijareti ovu Kuću”. Drugi hadis nas obavještava o obredima koji su bili sastavni dio ibadeta Adema a. s. kod Ka’be: “Adem a. s. je tavafio oko Ka’be sedam puta. Potom bi se okrenuo prema vratima i klanjao dva rekjata”. Hadis koji prenosi Abdurezzak od Ata’a glasi: “Adem a. s. je sagradio Kabu”. Bejhekija prenosi hadis od Resulullaha: “Poslao je Allah Džibrila Ademu a. s. pa mu naredi da sagradi Kuću (Ka’bu), a potom da tavafi oko nje. Džibril mu je tad rekao: - Ti si prvi čovjek, a ovo je prva Kuća koja je podignuta radi ljudi”. Kada je Ibrahim a. s. dobio naredbu od Allaha dž. š. da pravi Ka’bu, tu vijest saopštava svom sinu Ismail a. s. koji odgovara da otac postupi kako je naređeno. Melek Džebrail je pokazao brežuljak na kome su bili zatrpani prvi temelji Ka’be iz vremena Adem a. s. Kopajući na mjestu koje je pokazao Džibril-Emin, poslanici Ibrahim i Ismail, pronašli su temelje Ka’be i mnoštvo kostiju. Ismail a. s. donosio je kamenje sa obližnjih litica mekanskih brda. Kako je gradnja napredovala Ibrahim a. s. je stavio jedan kamen pored zida koji mu je poslužio kao skela sa kojeg je zidao Ka’bu. Taj kamen se zove pijadestal Ibrahimov ili poznatiji kao “Mekami Ibrahim”. O značaju Ka’be kroz povijest ljudskog roda govori i hadis kojeg prenosi Junus od Zubejra da je Resulullah rekao: “Nije bilo ni jednog Allahovog Poslanika a da nije zijaretio ovu Kuću”.
Svi ovi ajeti i hadisi jasno nam kazuju da je Ka’ba najstarija građevina i da je sagrađena u ime Allaha.“
"Sta je onda sa svima onima koji su zivjeli prije objave Kur'ana (upute) !?"
Odgovor:
Oni su imali svoje Objave i svoje poslanike. Svi su pozivali u vjerovanje u Allaha dž.š.
"Sto se tice price cime covjek moze zasluziti Dzennet navedoh ti i argument. Jedno jedino dobro djelo moze biti dovoljno za Dzennet jer je fokus na Bozijoj milosti, na na onom sto covjek cini... kvaka je u tome zasto i kako radi to sto radi. "
Odgovor:
Može jedino dobro dijelo ako čovjek posjeduje iman. Iman-vjerovanje. Ako nema imana đabe mu na Ahiretu dobra djela, tj. ako umre, ne daj Bože, bez imana.
"Znas li da postoji hadis koji kaze da ce neki ljudi na Sudnjem danu biti sprovedeni u Dzennet bez ikakvog sudjenja ? Jesi li se upitao kakvi su to ljudi i zasto oni imaju tako povlasten tretman !?"
Odgovor:
Naravno. Bog dž.š. sve može i ima takvih hadisa. Ali nije nigdje navedeno da će biti oprošteno ljudima koji umru bez imana.
"A kad pomislimo na sve narode od vremena prvog covjeka na dunjaluku i za to se navodi da ce imati drugaciji tretman na Sudnjem danu jer su zivjeli u razlicitom vremenu i obicajima.
I na kraju... molim te (a fakat me zanima) gdje sam ja to izjavio nesto sto se kosi s Islamom i sta to ja pisem proizvoljno ?"
Odgovor:
Opet mi inputiraš ! Napisao sam:„Slažem se sa ovim zadnjim! Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?! I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!!“ Nisam napisao da si izjavio nešto što se kosi sa islamom nego da si proizvoljan /nedorečen, nisi naglasio koja je to vjera objavljena svim poslanicima !
P.S.
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi we selleme, je rekao: „Iz vatre će izići onaj u čijem srcu bude i trunka imana!“ (Buharija i Muslim)
- Big Boy
#323 Re: Negativna senzibilnost religija
Bogu hvala... i mi se slozismo.
I pogledaj koliko cesto koristis podebljana slova i koliko cesto uzvicnicima zavrsavas svoje recenice... a nadam se da znas da je po internet bontonu to ravno vikanju i svadljivom tonu.
Nejse... ti i ja smo ocito na istom putu, to je ono sto je tu najbitnije. Halali brate ako sam te necim uvrijedio... to mi stvarno nije bila namjera.
Kad stavim upitnik na kraj svoje recenice ta recenica postaje upitna... a dobro sam pazio da tu ne stavim tacku ili uzvicnik. Imputiranje bi trebalo biti da u tvoje stavljam svoje... a ja to nisam uradio.Bosna i Hercegovina wrote:Opet mi inputiraš ! Napisao sam:„Slažem se sa ovim zadnjim! Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?!
Kad napises "ubuduce nauci vise o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti" je podaleko od "nedorecenosti". Prvim mi sufliras kako sam ja onaj koji ne poznaje svoju vjeru, a drugim da pisem nesto proizvoljno (svjesno mijenjam cinjenice, radim nesto na svoju ruku).Bosna i Hercegovina wrote:I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!!“ Nisam napisao da si izjavio nešto što se kosi sa islamom nego da si proizvoljan /nedorečen, nisi naglasio koja je to vjera objavljena svim poslanicima !
I pogledaj koliko cesto koristis podebljana slova i koliko cesto uzvicnicima zavrsavas svoje recenice... a nadam se da znas da je po internet bontonu to ravno vikanju i svadljivom tonu.
Nejse... ti i ja smo ocito na istom putu, to je ono sto je tu najbitnije. Halali brate ako sam te necim uvrijedio... to mi stvarno nije bila namjera.
- Big Boy
#324 Re: Negativna senzibilnost religija
Jednostavno se ne slazem s tobom. Mozda me zato ti vidis kao neozbiljnog ali u onom sto ti kazes ja nalazim jako mnogo praznina i nelogicnosti.softly wrote: mada te smatram neozbiljnim sagovornikom na ovoj temi (cas se ukljucis u ozbiljnu raspravu, cas se zayebavas) ponajvise zbog onog tvog bukvalnog reagovanja na moju alegoriju sa PROGRAMEROM
Koliko znam, Islam se ne drzi teze da je Bog stvorio covjeka na svoju sliku i priliku. I da to i jest istina, ne slazem se da se moze to uporediti s jednim racunarom. Softver je nedjeljivo vezan za hardver a i obrnuto. Procesor nije pamet... procesor je ugradjena logika. I to ona cista matematicka. E gdje su tek emocije, osjecaji, intuicija, zelje, vjera... slobodna volja !?softly wrote:Naprimjer teza - "Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i priliku".
Hardware - tijelo
Software - razum
Procesor - pamet
Memorija - pamcenje
File - misao
itd.
Osporio, osporio... pa se malo nasalio na samom kraju.softly wrote:Ti si, veliki djecko, to iskoristio da bi banalizovao i da bi se sprdao sa mojim razmisljanjem ("promjeni monitor"), umjesto da osporis ili dalje razradjujes ovu nevjerovatnu analogiju.
Softver koji napusta svoj hardver ?!? Hajd' mi pls navedi neki primjer jer koliko ja poznajem tu tematiku jedno bez drugog ni pod razno ne fercera.softly wrote:A kad vec drvim o fenomenu Covjeka Stvoritelja, zar se moze izbjeci fenomenalna analogija koja proistice iz UNIVERZALNE podjele Hardware/Software.
- Bosna i Hercegovina
#325 Re: Negativna senzibilnost religija
Big Boy wrote:Bogu hvala... i mi se slozismo.![]()
Kad stavim upitnik na kraj svoje recenice ta recenica postaje upitna... a dobro sam pazio da tu ne stavim tacku ili uzvicnik. Imputiranje bi trebalo biti da u tvoje stavljam svoje... a ja to nisam uradio.Bosna i Hercegovina wrote:Opet mi inputiraš ! Napisao sam:„Slažem se sa ovim zadnjim! Samo još preciziraj kog Boga su svi poslanici slijedili i u koju su vjeru svi poslanici pozivali. Da ne bude sumnje, da je dini-islam ta vjera, a Allah Uzvišeni, taj Bog ?!
Kad napises "ubuduce nauci vise o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti" je podaleko od "nedorecenosti". Prvim mi sufliras kako sam ja onaj koji ne poznaje svoju vjeru, a drugim da pisem nesto proizvoljno (svjesno mijenjam cinjenice, radim nesto na svoju ruku).Bosna i Hercegovina wrote:I molim te, ubuduće nauči više o svojoj vjeri i nemoj pisati proizvoljnosti !!!“ Nisam napisao da si izjavio nešto što se kosi sa islamom nego da si proizvoljan /nedorečen, nisi naglasio koja je to vjera objavljena svim poslanicima !
Halali ti meni. I hvala na sugestijama .