Nedostatak intelektualnih incijativa medju omladinom u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr.Gonzo

#1 Nedostatak intelektualnih incijativa medju omladinom u BiH

Post by dr.Gonzo »

Mladi ljudi u BiH su apaticni. Iluzije su odavno razbijene, svi su se zabavili o sebi i vlastitim problemima. To su sve normalne i ocekivana posljedice situacije u kojoj se zemlja nalazi, a i u skladu je sa svjetskim desavanjima. Medjutim, i dalje mi je tesko shvatiti da pored nacionalizma, u BiH fakticki ne postoji niti jedna politicka ideologija, niti jedna intelektualna inicijativa koja zaista privlaci i okuplja mlade ljude koji hoce da mijenjaju ovo drustvo. Gdje je recimo nestala politicka ljevica, sa svim svojim frakcijma, od parlamentarne social-demokratije, pa tamo negdje do anarho-sindikalizma?

Citao sam neki dan "Apel mladima" Petra Kropotkina. Mastanje o socijalnoj revoluciji i boljem svijetu danas djeluju romanticno. Kao vremeplov u 19. vijek, u neki ruzni svjet u kome su ipak postojale budale sa idealima. Da li je 21. vijek ubio Don Kihote u svima nama? Meni se cini da je ideja socijalizma, u vjekovnoj borbi potlacenih i tlacitelja, konacno porazena jednim manje brutalnim, ali iznimno efikasnim oruzjem - masovnim medijima i konzumentskom kulturom. Zaglupljuju nas svakodnevno, pricama o Michael Jacksonu, novom Beckham-ovom ugovoru, krizi na relaciji Pitt - Jolie. Zaglupljuju nas sa svih strana. Reklame za uloske, talenti na OBN-u, kvizovi na Facebooku, Sex i grad, crveni tepih SFF-a, Liga prvaka, Lepa Brena, Thompson, Republika Srpska, vehabije, pederi. To su pitanja na kojima se ostri intelekt novih generacija. Ne treba se cuditi sto omladina nije u stanju da rjesava probleme ove zemlje. Nisu u stanju ni da ih prepoznaju.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Nedostatak intelektualnih incijativa medju omladinom u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Svaka čast dr. Gonzo, ali ipak, nije istina da nema nekih novih ''budala'' sa idealima.
Tvrtko II Kotromanić

#3 Re: Nedostatak intelektualnih incijativa medju omladinom u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

ja licno ne bih se mogao prikloniti niti jednoj "ideologiji" koja danas egzistira u bih, tj ideologijama koje propagiraju stranke, znaci ne privlaci me niti nacionalizam niti socijalizam, niti socijalna demokratija iskljucivo iz razloga sto stranke koje to propagiraju su na vlasti, a rade ono sto rade, sto nam je svima poznato.
Govoreci kao jedan skoro 18-godisnjak, priznajem da je vecina, ili iskreno govoreci 99% moje generacije totalno politicki pasivno, a sto je najgore tu svoju pasivnost ni u blizoj buducnosti ne planiraju pokrenuti.
Ja licno mislim da za mene nema mjesta u nekoj pol.partiji, te sam se okrenuo nevladinom sektoru. Mislim da je nevladin sektor mjesto za one koje su se razocarali u bh. politicke stranke, te da tu mladi iimaju mjesta da budu socijalno aktivni.
Nazalost moje misljenje ne dijeli, kao sto sam vec rekao 99% moje generacije
poz
Adooo123

#4 Re: Nedostatak intelektualnih incijativa medju omladinom u BiH

Post by Adooo123 »

Odlično si ti to sklepo doktore.

Slažem se u svemu sto si rekao, a jos bi nesto i dodao.
Prirodan razvoj tehnološih ostvarenja današnjeg vremena je uzrok nastanka jedne moćne mašinerije kao što su MEDIJI (naročito elektronski). Ali trebamo biti nečega svjesni:::: nisu mediji ti koji nam donose talente na OBN-u, kvizove na Facebooku, Sex i grad, crveni tepih SFF-a, Ligu prvaka, itd. To radi danasnja elita koja upravlja medijima i sadržajem medija.
Pa to su radili i u crvenoj rusiji (Lenjin, staljin), crvenoj Kini (Mao), i naravno za ovo vrijeme nije potrebno ni spominjati.

Mediji su moćno oružje u rukama krvnika i monstruma.

Upravo se prvi korak mladih sastoji u tome da manje vjeruju medijima, a više stvarnosti koja ih okružuje. A stvarnost je sigurno mnogo drugačija.
Krećem od sebe: Gledam TV, čitam e-novine, posjećujem forume i pratim ligu prvaka. Sta hoću da kažem: čovjek živi u tom vremenu, ali se mora na sve, ali absolutno sve, posmatrati KRITIČKI. NIŠTA ZDRAVO ZA GOTOVO.
Post Reply