Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

IBM

#1 Nedjo Ikonic osudjen na 1 godinu i bit ce deportovan

Post by IBM »

Svi vi forumasi u BiH ili van nje a pogotovo oni koji zivite u Americi ili imate rodbine tamo, javite im za ovo. Nedjo Ikonic MORA odgovarati za SREBENICKI GENOCID.

Image

----------------------
edit by IBM 20.1.09

Slijedite upustva.

19 January, 2009
NEDJO IKONIC - TRY HIM FOR GENOCIDE OR DEPORT HIM TO BOSNIA TO FACE GENOCIDE CHARGES!

Nedjo Ikonic is a wanted war criminal, participant in the Srebrenica Genocide, and a fugitive from justice. Don't let this dirtbag escape justice. Help us put Nedjo Ikonic where he belongs - behind bars on genocide charges!

ACT NOW: In January 2008, George W. Bush signed the U.S. Genocide Accountability Act of 2007, in part to help prosecute and convict Srebrenica Genocide fugitivies hiding in the U.S. Now we have a case of Nedjo Ikonic, a Bosnian Serb fugitive who commanded a special police unit responsible for taking part in forcible deportations (ethnic cleansing) and murders of Bosniak civilians during the 1995 Srebrenica Genocide. U.S. District Judge Lynn Adelman will likely set this Srebrenica Genocide fugitive free (on probation). The Judge is on record as saying "I am not a war crimes tribunal." Contact the Judge today and tell him he has legal responsibility, under the U.S. Genocide Accountability Act of 2007, to prosecute Nedjo Ikonic for genocide in Srebrenica or alternatively to deport him to Bosnia-Herzegovina so he can be properly prosecuted for his crimes in front of a panel of international judges and under the jurisdiction of the Court of Bosnia-Herzegovina.

CONTACT JUDGE LYNN ADELMAN NOW!
E-mail: [email protected]
Wisconsin Eastern District Federal Courthouse
Telephone: (414) 297-1285
Fax: (414) 297-1296
Chambers: Room 364
Courtroom: Room 390

NEDJO IKONIC - WANTED FOR GENOCIDE
According to Associated Press, a Serbian immigrant Nedjo Ikonic, 42, of Milwaukee who already pleaded guilty to lying on an Immigration form could face extradition following federal allegations that he committed war crimes in Bosnia-Herzegovina.

Ikonic is wanted by Bosnian prosecutors for taking part in the Srebrenica Genocide when he commanded a police unit near Srebrenica during the 1995 massacre. However, the Bosnian government has not formally sought Ikonic's extradition. Ikonic admitted that he commanded a special police unit that was sent to guard a stretch of road near Srebrenica. He didn't disclose that on immigration forms in 2002 when he applied for refugee status.

According to the warrant, Nedjo Ikonic and the second man, Dejan Radojkovic of Las Vegas, carried out attacks on civilians during the Srebrenica Genocide.

Ikonic was originally indicted on eight counts of lying on immigration forms. However, on September 16 2008, Ikonic arranged a plea agreement with the prosecutor. The original indictment read: "Ikonic had assisted in the murder of Muslim men during the Srebrenica massacre in July of 1995." After plea bargain was signed, that line was absent from the two counts to which he pleaded guilty for. Although the two counts carry a maximum of 20 years in prison, under the plea agreement, Ikonic is more likely to get a probation.

U.S. District Judge Lynn Adelman delayed the sentencing to give Ikonic's attorney Nikola Kostich more time to counter federal prosecutors' claims that his client committed war crimes. The Judge set the next hearing for Feb. 24, but added, "I am not a war crimes tribunal."

According to Newsday reporter Matthew McAllester, UN investigators believe men under the command of Nedjo Ikonic helped separate "over 1,000 Bosnian Muslim men from the women and children and transported these men to temporary detention sites in Bratunac on 12 and 13 July 1995." Bosniak prisoners were tortured and killed at these sites in the town of Bratunac; most were kept there before being taken to other places to be executed. People under Ikonic's command also articipated in the separation of men from women before at least 24 men and six women were the victims of "opportunistic killings" in the village of Potocari. Ikonic's men "were present at the [Kravica] Warehouse when the executions started and [they also] participated in the killings." More than 1,000 Bosniak men were shot dead in this episode on July 13. Additionally, men under his command summarily executed "a group of 10 to 15 Bosnian Muslim prisoners held in custody at Sandici meadow" on the evening of July 13.

Nedjo Ikonic is a wanted war criminal, a participant of Srebrenica Genocide, and a fugitive from justice. Don't let him escape justice! Contact the Judge today and tell him he has legal responsibility, under the U.S. Genocide Accountability Act of 2007, to prosecute Nedjo Ikonic for genocide in Srebrenica or alternatively to deport him to Bosnia-Herzegovina so he can be properly prosecuted for his crimes in front of a panel of international judges and under the jurisdiction of the Court of Bosnia-Herzegovina.

CONTACT JUDGE LYNN ADELMAN NOW!
E-mail: [email protected]
Wisconsin Eastern District Federal Courthouse
Telephone: (414) 297-1285
Fax: (414) 297-1296
Chambers: Room 364
Courtroom: Room 390

OF INTEREST: Read our debate with Chris Justice, an attorney who defended a Srebrenica Genocide participant and a dirtbag fugitive, Milivoje Jankovic, at the following page in comments.

Vise pogledajte na : http://srebrenica-genocide.blogspot.com/
Last edited by IBM on 26/02/2009 16:46, edited 4 times in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by PipiDugaDevetka »

@IBM, zašto pozivaš da samo Srebreničani iz USA šalju ovom sudiji e-mail da ga podsjete da postoji bh. sud sa međunarodnim sudijama za ratne zločince, genocidlije?
Zašto ne bi smo svi (Koji to žele) sa saiks foruma mogli USA sudiju podsjetiti na ovu direktivu, ukaz, šta li je, predsjednika Busha iz januara 2008.g. da ne oslobadja mrcine, nego da ih pošalje tamo gdje su odavno trebali biti?
MOŽE LI OVAKVA E-MAIL PORUKA - JE LI DOVOLJNO? wrote: Your Exellency Judge Lynn Adelman,

You have legal responsibility, under the U.S. Genocide Accountability Act of 2007 which President Mr. Bush signed in January 2008. to prosecute Nedjo Ikonic for genocide in Srebrenica or, alternatively deport him to Bosnia-Herzegovina, Airport SJJ Sarajevo.

When he immigrated in the USA, he lied according as on eight count of immigration forms.

If he will be deported to Bosnia, Airport Sarajevo-SJJ, he can be properly prosecuted for his crimes in front of a panel of international judges and under the jurisdiction of the Court of Bosnia-Herzegovina.

Sincerely Yours,
@PipiDugaDevetka,
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
#7 Zlatnih ljiljana ARBiH st.
Phone: ++ 387 33 123 456
Last edited by PipiDugaDevetka on 20/01/2009 20:15, edited 1 time in total.
IBM

#3 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

Pipi dusha moja draga :D kao sto i sama vidis zainteresovanost forumasa za ovakve teme je slaba, zato sam pozvao "Svi vi koji zivite u Americi ili imate rodbine tamo" , dakle ja nisam pozvao samo Srebrenicane. Ja bih bio zaista sretan kada bi svaki od nas poslao email njoj. Npr. ja zivim u BiH i nisam iz Srebrenice ali sam poslao email. :wink:

Ponavaljam iskreno se nadam da ce branioci ljudski prava, koje kakvi gradjanski aktivisti i ostalo ucestvovati u ovome. Ali poucen iskustvom u slucaju Lykourezos i Trifunovic, sumnjam. Ali et' nadam se da grijesim.
karanana

#4 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by karanana »

eh ovako, da bi nedjo dobio ulaznu (useljenicku) vizu u SAD, morao je odgovoriti na pitanja o njegovoj proslosti. izmedju ostalog jedno od pitanja je i to da li je ucestvovao u vojnim formacijama i da li je bio sudionik borbenih dejstava. ja pretpostavljam da je nedjo na ovo pitanje odgovorio sa NE. sa ovim je nedjo lagao imigracione vlasti i americki pravni sistem i ovo je dovoljna baza da se nedjo deportuje nazad u zemlju njegovog maticnog drzavljanstva. postoje li dokazi koji potvrdjuju da je nedjo bio pripadnik vojske rs i da li je ovaj sudija/sutkinja upoznat(a) sa tom cinjenicom, ili bi prvo to trebalo dokazati?

prema tome, ja cu napisati pismo sudiji samo da mu naglasim ovaj detalj. necu traziti da mu se tamo sudi za ratne zlocine nego da ga deportuje jer je na imigracionoj aplikaciji lagao, i onda ce mu se suditi ovdje, sasvim pravedno.

samo da pitam, jeli sudija musko ili zensko? doduse nije ni vazno.
Last edited by karanana on 20/01/2009 11:12, edited 1 time in total.
IBM

#5 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

karanana: sto ne procitas tekst prvo, tamo ti sve pise:

Ikonic was originally indicted on eight counts of lying on immigration forms. However, on September 16 2008, Ikonic arranged a plea agreement with the prosecutor. The original indictment read: "Ikonic had assisted in the murder of Muslim men during the Srebrenica massacre in July of 1995." After plea bargain was signed, that line was absent from the two counts to which he pleaded guilty for. Although the two counts carry a maximum of 20 years in prison, under the plea agreement, Ikonic is more likely to get a probation.

U.S. District Judge Lynn Adelman delayed the sentencing to give Ikonic's attorney Nikola Kostich more time to counter federal prosecutors' claims that his client committed war crimes. The Judge set the next hearing for Feb. 24, but added, "I am not a war crimes tribunal."
karanana

#6 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by karanana »

hahaha, sorry, brzinski sam presao preko teksta.

nista, poslacu nesto sudiji. iz ovog teksta vidim da je postignut neki dogovor sa sudom ali ne kontam bas skroz jer se odmah prelazi na ratne zlocine. ja bih se vise zadrzao na cinjenici da je lagao na aplikaciji pa neka ga deportuju na osnovu toga, ne bih sada prelazio na dokazivanje stvari koje je radio u srebrenici. to ostavljam za sud na aneksu, ja cu traziti da ga dovedu do internacionalnog aerodroma sarajevo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

I ja ću kao @karanana,
Lagao je pri imigriranju u USA, molim vas da Ikonića deportujete na aerodrom Sarajevo, a na osnovu akta koji je potpisao predsjednik Bush.

Sa-x narode šaljite i vi nešto, izmaknuće genocidlija pravdi za malo. Mirnije ću spavati ako znam da sam barem pokušao učiniti nešto. Izgleda da se tamo, u USA ovakav oblik pritiska (Slanjem e-mail poruke) ''pika'', barem malo!
IBM

#8 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

problem je sto ce njegov advokat reci kako ce ga "muslimani" u bosni muciti i kako nece dobiti pravicno sudjenje. Najbolje je traziti oboje.
PipiDugaDevetka

#9 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

up
IBM

#10 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

rekoh ti ja pipi, svi cute i ljevicari i desnicari :D
tempora

#11 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by tempora »

IBM wrote:rekoh ti ja pipi, svi cute i ljevicari i desnicari :D
Fuj.
Slijedeci put salji mailom, ovo slucajno vidjoh!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by pici »

hajd napišite kakav zajednicki tekst da ne palamudim na indijansko-engleskom.....pa da to šaljemo......
IBM

#13 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

ovo sto je pipi napisala je OK,ja sam malo izmjenio ali opet treba doraditi, u svakom slucaju she gets the point. btw dalton je obecao nesta pa cekam :D
@tempora:sorry, moja greska :sad:

Your Exellency Judge Lynn Adelman,

You have the legal responsibility, under the U.S. Genocide Accountability Act of 2007 which President Mr. Bush signed in January 2008. to prosecute Nedjo Ikonic for Genocide in Srebrenica or, alternatively deport him to Bosnia-Herzegovina, Airport SJJ Sarajevo.

If he is to be deported to Bosnia, Airport Sarajevo-SJJ, he will be properly prosecuted for his crimes in front of a panel of international judges and under the jurisdiction of the Court of Bosnia-Herzegovina.

Sincerely Yours,
IBM

#14 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

Evo jos jedno pismo, pa copy-paste ili sta vec malo modificirajte :D

Here is the text of the short email I sent to Judge Adelman:

Your honor,

It is my understanding that in the deportation matter of Serb immigrant and accused war criminal Nedjo Ikonic, you have publicly stated that you are "not a war tribunal."

I trust that by now I am not the first person to bring to your attention the Genocide Accountability Act of 2007. Nor would I expect myself to be the first person to remind you that the atrocity at Srebrenica has been ruled as an act of genocide by the the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia and the International Court of Justice.

Given the severity of this issue, it is my deepest wish that you reconsider your position on this matter.

Thank you for your time.

Sincerely,

tempora

#15 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by tempora »

Ja sam poslala ono prvo, a i ovo drugo cu, te sam svakako poslala poziv na sve meni poznate adrese da se ljudi ukljuce u protest/poziv te da time ukljuce i sve one koje poznaju. Valjda toliko mozemo? :(
TheOne

#16 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by TheOne »

Bojim se da cu vas razocarati, ali Amerika je zemlja u kojoj, vjerovali ili ne, genocid zastarjeva... Zbog istorijata Amerike sa Indijancima... Da ne duljim, ako izvjesni Nedjo il kako vec se zove, ima americke papire, dakle drzavljanstvo, nista od gonjenja jer po americkom ustavu genocid zastarjeva, e sad ne znam za tacno koliko, ali mislim da je u pitanju oko 10tak godina (mozda cak i manje)... Da napomenem nisam 100% siguran za trajanje zastare pa vas pozivam da me demantujete! Nadalje, za sve sto ima veze s Amerikom i njenim drzavljanima te (ne)djelima istih, te bilo kakvih zakonskih peripetija, cinjenica je da Amerika & Co ne potpadaju pod nadleznost niti Den Haag-a ni Strasbourg-a!
Kwaheri

#17 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by Kwaheri »

tempora wrote:
IBM wrote:rekoh ti ja pipi, svi cute i ljevicari i desnicari :D
Fuj.
Slijedeci put salji mailom, ovo slucajno vidjoh!
up..
IBM

#18 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

Zasto BH vlasti nisu trazili izrucenje???????

Ex-Serbian police officer accused of war crimes faces deportation

By John Diedrich of the Journal Sentinel

Posted: Jan. 16, 2009

A Serbian immigrant who pleaded guilty to lying on an immigration form about what he did during the Bosnian war was arrested Friday by federal immigration agents and faces deportation.

Nedjo Ikonic, 42, of Milwaukee also is wanted by Bosnian prosecutors, who allege he committed genocide when he commanded a police unit near Srebrenica during the 1995 massacre there, according to a warrant filed against Ikonic and another man last month.

The Bosnian government has not formally sought Ikonic's extradition.

Ikonic and the second man, Dejan Radojkovic of Las Vegas, carried out attacks "with the common objective to forcibly and permanently transfer around 40,000 civilians from the U.N. safe area of Srebrenica and summarily execute and bury more than 7,000 Bosniak men aged between 13 and 70 . . . ," the warrant says.

Ikonic was set to be sentenced Friday on the immigration charge, but U.S. District Judge Lynn Adelman delayed the sentencing to give Ikonic's attorney Nikola Kostich more time to counter federal prosecutors' claims that his client committed war crimes.

Kostich said the federal prosecutors in Milwaukee made unsubstantiated claims in their sentencing memorandum, and he wanted to call witnesses to refute those. Assistant U.S. Attorney Dan Sanders said the memorandum, in which prosecutors ask that Adelman give Ikonic two years in prison, is supported by ample evidence that Kostich has had for two years.

Adelman set the next hearing for Feb. 24, but added, "I am not a war crimes tribunal."

Five immigration agents were in court and after conferring with officials in Washington, D.C., arrested Ikonic, who has been free on bail for months. When he is to be deported remains uncertain.

His arrest is the latest turn in a case that began in December 2006 when he was arrested in Greenfield as part of a nationwide sweep to find soldiers involved in the massacre at Srebrenica - called the worst case of genocide in Europe since World War II.

Of Ikonic's case, this much is not in dispute: He was a police officer, and he didn't disclose that on immigration forms in 2002 when he applied for refugee status.

His attorney said he was told to lie on the form by interpreters helping him in Belgrade, Serbia.

In 1995, Ikonic commanded a special police unit, which was used by the Serbian military during the war, and sent to guard a stretch of road near Srebrenica, according to the plea agreement.

Ikonic, who needed a translator in court, has said he stayed on that road for a week but didn't arrest or shoot anybody.
melb26sa

#19 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by melb26sa »

TheOne wrote:Bojim se da cu vas razocarati, ali Amerika je zemlja u kojoj, vjerovali ili ne, genocid zastarjeva... Zbog istorijata Amerike sa Indijancima... Da ne duljim, ako izvjesni Nedjo il kako vec se zove, ima americke papire, dakle drzavljanstvo, nista od gonjenja jer po americkom ustavu genocid zastarjeva, e sad ne znam za tacno koliko, ali mislim da je u pitanju oko 10tak godina (mozda cak i manje)... Da napomenem nisam 100% siguran za trajanje zastare pa vas pozivam da me demantujete! Nadalje, za sve sto ima veze s Amerikom i njenim drzavljanima te (ne)djelima istih, te bilo kakvih zakonskih peripetija, cinjenica je da Amerika & Co ne potpadaju pod nadleznost niti Den Haag-a ni Strasbourg-a!

Ti ne znas bas njihov zakon o naturalizaciji. NEMA sanse da Nedjo ikad dobije naturalizaciju jer je lagao na imigracionim papirima sto je crime of moral turpitude i taj ne zastarjeva. Ljudi su i za manje stvari ostajali bez drzavljanstva - glasanje na izborima (cak i lokalnim) ako nisi drzavljanin - mozes biti PR ali nema glasanja.
Znaci, kad smo utvrdili da ne moze biti americki drzavljanin onda Amerika ne bi trebala imati nikakvog problema da ga deportuje.
TheOne

#20 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by TheOne »

melb26sa wrote:
TheOne wrote:Bojim se da cu vas razocarati, ali Amerika je zemlja u kojoj, vjerovali ili ne, genocid zastarjeva... Zbog istorijata Amerike sa Indijancima... Da ne duljim, ako izvjesni Nedjo il kako vec se zove, ima americke papire, dakle drzavljanstvo, nista od gonjenja jer po americkom ustavu genocid zastarjeva, e sad ne znam za tacno koliko, ali mislim da je u pitanju oko 10tak godina (mozda cak i manje)... Da napomenem nisam 100% siguran za trajanje zastare pa vas pozivam da me demantujete! Nadalje, za sve sto ima veze s Amerikom i njenim drzavljanima te (ne)djelima istih, te bilo kakvih zakonskih peripetija, cinjenica je da Amerika & Co ne potpadaju pod nadleznost niti Den Haag-a ni Strasbourg-a!

Ti ne znas bas njihov zakon o naturalizaciji. NEMA sanse da Nedjo ikad dobije naturalizaciju jer je lagao na imigracionim papirima sto je crime of moral turpitude i taj ne zastarjeva. Ljudi su i za manje stvari ostajali bez drzavljanstva - glasanje na izborima (cak i lokalnim) ako nisi drzavljanin - mozes biti PR ali nema glasanja.
Znaci, kad smo utvrdili da ne moze biti americki drzavljanin onda Amerika ne bi trebala imati nikakvog problema da ga deportuje.
Pa nisam ni rekao da znam nesto o zakonu o naturalizaciji! Srecom imamo tebe! Bilo kako bilo, po tvojoj prici ispada da ce ostati bez drzavljanstva, ako ga uopce ima! Jos da se netko sjeti zatraziti izrucenje! Samo ne kontam, koji je tvoj prob? O kakvom glasanju pricas?
Ljudi su i za manje stvari ostajali bez drzavljanstva - glasanje na izborima (cak i lokalnim) ako nisi drzavljanin - mozes biti PR ali nema glasanja.
Ovo kao ima neki smisao?
melb26sa

#21 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by melb26sa »

TheOne wrote:
melb26sa wrote:

Pa nisam ni rekao da znam nesto o zakonu o naturalizaciji! Srecom imamo tebe! Bilo kako bilo, po tvojoj prici ispada da ce ostati bez drzavljanstva, ako ga uopce ima! Jos da se netko sjeti zatraziti izrucenje! Samo ne kontam, koji je tvoj prob? O kakvom glasanju pricas?
Ljudi su i za manje stvari ostajali bez drzavljanstva - glasanje na izborima (cak i lokalnim) ako nisi drzavljanin - mozes biti PR ali nema glasanja.
Ovo kao ima neki smisao?
:zzzz:
Sve ima smisao u kontekstu drzavljanstva - ako ne pratis dobro da ti nacrtam: sama cinjenica da je lagao na imigracionim papirima ce ga kostati zelene karte. Po osnovu toga ne moze nikada ni biti drzavljanin a posto je vec u njihovom pritvoru slijedi mu deportacija. Sto se tice glasanja to je samo jedan od nacina da si neko zauvijek ukine opciju i prijave za drzavljanstvo. Ako te jos sta zanima samo pitaj.
IBM

#22 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by IBM »

Evo interesantne stvari, ista sutkinja koja je rekla da se ne bavi ratnim zlocinima, bavila se nacistom Josias Kumpf. Pitanje je : Zbog cega dupli standardi???

Exile order for ex-Nazi guard upheld
Posted 6/16/2008 6:30 PM | Comments 5 | Recommend

Josias Kumpf, who was born in Serbia, said in 2003 that he was taken from his home in Yugoslavia as a 17-year-old and forced to serve as a Nazi guard, but he did not participate in any atrocities.

WASHINGTON (AP) — A federal appeals board has upheld a deportation order for a Wisconsin man who served as a Nazi concentration camp guard during World War II, the Justice Department announced Monday.

The federal Board of Immigration Appeals upheld a deportation order issued in January 2007 against 83-year-old Josias Kumpf of Racine, who had served as a guard at the Trawniki training camp in Nazi-occupied Poland and the Sachsenhausen concentration camp near Berlin. The Board of Immigration Appeals is part of the Justice Department.

Last year's deportation order, issued by Chicago-based immigration Judge Jennie Giambastiani, called for Kumpf's removal to Germany, Austria or Serbia. Kumpf can still appeal the deportation order in the federal court system.

In 2005, a federal judge in Milwaukee stripped Kumpf's U.S. citizenship, concluding that he "personally assisted" in the persecution of prisoners. That judge, Lynn Adelman, said Kumpf arrived at Trawniki no more than a day after 8,000 Jewish prisoners were killed at an adjoining labor camp in 1943.

Adelman wrote that Kumpf "stood guard near the pits where the massacre occurred with instructions to shoot prisoners who attempted to escape, including those who in his words were 'still halfway alive."'

The judge also found that when Kumpf applied for an immigrant visa to the United States in 1956, he did not disclose that he had been an SS guard because he feared it would disqualify him.

Acting Assistant Attorney General Matthew Friedrich said in a statement that Kumpf participated in an operation that resulted in the murder of thousands of innocent victims.

"His culpability in this atrocity does not diminish with the passage of time," Friedrich said. The Board of Immigration Appeals ruling, he added, "bolsters the department's continuing efforts to ensure that those who took part in the crimes of the Nazi Holocaust are not allowed to enjoy the privileges and freedom the United States offers its citizens."

In 2003, the Justice Department's Office of Special Investigations, along with the local U.S. Attorney's office, moved to strip Kumpf of his citizenship. Kumpf, who was born in Serbia, said in an interview at the time that he was taken from his home in Yugoslavia as a 17-year-old and forced to serve as a guard, but he did not participate in any atrocities.

Messages left with Kumpf and his attorney were not immediately returned Monday.
Copyright 2008 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed.
tempora

#23 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by tempora »

Oglasavamo li se? :roll:
PipiDugaDevetka

#24 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

@Tempora,
Kako da sudinicu podsjetim za ove duple standarde, imaš li nešto već napisano samo da ja dodam svoje podatke?
JahijaJilic

#25 Re: Nedji Ikonicu suditi u SAD za srebrenicki genocid!

Post by JahijaJilic »

@Tempora,
Kako da sudinicu podsjetim za ove duple standarde, imaš li nešto već napisano samo da ja dodam svoje podatke?
Izgleda svugdje "duple standarde" samo neka ih U BiH nema. Hvala Bogu.
Post Reply