NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
- stochar
#276 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
pratm ovo, i ne znam ko je gori: oni stoslijepo napadaju SDP i Zlayu, ili ovi sto ga slijepo brane. mislim da su ovi drugi za 'zeru' gori. pa ljudi moji, ako podrzavate neku opciju, ne znaci da je ne smijete i kritikovati. sve drugo je jednoumlje i ne vodi nigdje. ako SDP bude gruoa ljudi koji jedni druge hvale i tapsu po ramenima, nece daleko dogurati. gresaka ima i bice ih, samo ih kritika moze ispraviti.
moje politicko ubjedjenje je socijaldemokratija, glas'o sam za SDP na svim dosadasnjim izborima, uz pokoji glas za Liberale (kad je Lamija bila) i Nasu stranku (kantonalni nivo, iz zajebancije), ali ni najmanje nisam odusevljen ovim sto od njih vidim. vec na dan ozbora su poceli prosipati nekakvu silu, razgrabili su se oko ministarskih i ambasadorskih pozicija, glavno im je gdje ce ko nego sta ce ko raditi, a seru mi o nekakvoj platformi. svaki dobar potez uvijek cu pohvaliti, ali cu uvijek kritikovati lose poteze. i vidim dosta takve raje na forumu, koja od ovih slijepih fanova SDP-a odmah bivaju prozvani 'negativnim elementima', 'izdajnicima', 'fasistima' i sta sve ne...
ovi sto slijepo brane, imam osjecaj kad bi sutra Zlaya izas'o na TV i rek'o da je cijelu BiH prod'o Rusima i da imamo pet minuta da se iselimo, da bi oni rekli 'bravo Zlaya, tako radi pravi drzavnik!'. u biti, kao sto rekoh, ako bi se pravio rezultat, bilo bi nekih 3:2 za Zlayu s bar jednim golom iz penala, jer je Aleksandar razocarao, a Zlaya moze reci da je prilicno uspio, jer je bio dobro zasr'o sa Josipovicem i danas se plaho izvadio, tako da sve ostalo ne valja tu ima plus. ipak, daleko je to od dobrog. uvijek pomislim kako sam glasajuci za SDP glas'o za Šaje, Čengiće i ostalu SDA kliku, i to im nikada necu oprostiti. mozda sljedeci put odmah glasam za SDA, pa da bar odmah znam na cemu sam...
moje politicko ubjedjenje je socijaldemokratija, glas'o sam za SDP na svim dosadasnjim izborima, uz pokoji glas za Liberale (kad je Lamija bila) i Nasu stranku (kantonalni nivo, iz zajebancije), ali ni najmanje nisam odusevljen ovim sto od njih vidim. vec na dan ozbora su poceli prosipati nekakvu silu, razgrabili su se oko ministarskih i ambasadorskih pozicija, glavno im je gdje ce ko nego sta ce ko raditi, a seru mi o nekakvoj platformi. svaki dobar potez uvijek cu pohvaliti, ali cu uvijek kritikovati lose poteze. i vidim dosta takve raje na forumu, koja od ovih slijepih fanova SDP-a odmah bivaju prozvani 'negativnim elementima', 'izdajnicima', 'fasistima' i sta sve ne...
ovi sto slijepo brane, imam osjecaj kad bi sutra Zlaya izas'o na TV i rek'o da je cijelu BiH prod'o Rusima i da imamo pet minuta da se iselimo, da bi oni rekli 'bravo Zlaya, tako radi pravi drzavnik!'. u biti, kao sto rekoh, ako bi se pravio rezultat, bilo bi nekih 3:2 za Zlayu s bar jednim golom iz penala, jer je Aleksandar razocarao, a Zlaya moze reci da je prilicno uspio, jer je bio dobro zasr'o sa Josipovicem i danas se plaho izvadio, tako da sve ostalo ne valja tu ima plus. ipak, daleko je to od dobrog. uvijek pomislim kako sam glasajuci za SDP glas'o za Šaje, Čengiće i ostalu SDA kliku, i to im nikada necu oprostiti. mozda sljedeci put odmah glasam za SDA, pa da bar odmah znam na cemu sam...
- madner
#277 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Ne znam o kakvom tabu govoris, isto da se nije desio Jelacic i pokusaj Hrvatske samouprave.
Koja drzava podrzava treci?
- emigrazione
#278 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Kada bi neko samo argumerntovano objasnio kakve veze ima SDP sa socijalnemokratijom, osim sto im to pise u nazivu stranke
- JBT
#279 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
tulio wrote:Te kategorične tvrdnje su smiješne, poput one Dodikove "Nećemo nikada udale cooper wrote:Nema rješenja pitanja Hrvatske ravnopravnosti bez ustavnih reformi, a ustavnih
reformi nema bez saglasnosti sva 3 naroda u BiH. Pošto Bošnjaci nikada neće
pristati na 3 entitet, Čović treba sjesti sa Lagumdžijom i Tihićem i razgovarati o
onome što se realno može uraditi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH.
koaliciju sa SDP-om". Bošnjaci (većina) bi i danas pristali na treći entitet da
je riječ samo o npr. ZHK. Problem je Srednja Bosna i Mostar.
Također o tome će odlučivati međunarodna zajednica, a ne Bošnjaci. Hrvati
samo trebaju ukazivali na nejednakopravnost, a bošnjačka politika im u
tome daje municije. Razgovarati o trećem entitetu je bio tabu prije nekoliko
godina, a danas ga svi spominju, pa i stranci.
To da Čović i Ljubić, kao predstavnici Hrvata, trebaju sjesti sa Lagumdžijom i
Tihićem, kao predstavnicima Bošnjaka, se slažem.
U cemu se ogleda ta hrvatska neravnopravnost?
Mislim da si svjestan da tvoje etiketiranje SDP kao samo bosnjacke partije smanjuje tvoj rejting kao polemicara u ovoj situaciji.
-
tulio
#280 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Srbima jeste bio cilj Velika Srbija, ali te iluzije se polako tope.madner wrote:Sta ti je, pa nije njima bio cilj da zive u BiH, sa jednom vojskom, granicnom sluzbom itd... Kako si dosao do tog zakljucka u vezi Bosnjaka?
Oni su dovoljno zadovoljni institucionalno.
Što se tiče Bošnjaka to se može vidjeti po potezima koje povlače, od
izbora hrvatskog člana predsjedništva do maničnog traganja za Hrvatima
Goražda da popune Dom naroda, osnivanja neustavnih federalnih
ministarstava i slično. Dakako, to je sasvim prirodno ponašanje jednog
naroda koji želi majorizirati drugi. I moj narod bi vjerojatno isto radio da
je većina u Federaciji, što opet ne znači da je to ispravno.
-
Alfa_Ze
#281 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Na kraju ces, koliko vidim, zavrsiti na '' demokratskom '' Poskoku !!Corto Maltese wrote: Koji sam ja glupan! Kada su, neki od nas, prije tri godine nosili transparente: "Kupili ste Avaz, internet je naš!", nije mi palo na pamet da je to bio partijski slogan.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#282 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Pa nista ondapalermo wrote:Da i šta onda. Ta mala "sitnica" određuje odnos prema zvaničnom Sarajevu i Bošnjacima. Dok Čović svoje saveznike traži i nalazi u Dodiku, HSP i Jurišić to ne radi. Meni dovoljno.plain vanilla wrote: HSP je skoro izdao priopcenje u kojem je rekao da bi sutra digli ruku u parlamentu za Treci entitet, ako bi taj entitet obuhvatao i dijelove RS-a
Ako ta federalna jedinica obuhvaća i dio Republike Srpske dižem za nju obje ruke u Parlamentu BiH, ali ako je samo u Federaciji BiH, to je onda 'izdaja' HDZ-a BiH, stoji u priopćenju za javnost predsjednika HSP-a BiH dr. Zvonka Jurišića.
rekao si da ne spominju Treci
ja kazem da spominju
- madner
#283 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Mislis da je Komsic izabran da se pokaze Hrvatima ko je glavni?tulio wrote:Srbima jeste bio cilj Velika Srbija, ali te iluzije se polako tope.madner wrote:Sta ti je, pa nije njima bio cilj da zive u BiH, sa jednom vojskom, granicnom sluzbom itd... Kako si dosao do tog zakljucka u vezi Bosnjaka?
Oni su dovoljno zadovoljni institucionalno.
Što se tiče Bošnjaka to se može vidjeti po potezima koje povlače, od
izbora hrvatskog člana predsjedništva do maničnog traganja za Hrvatima
Goražda da popune Dom naroda, osnivanja neustavnih federalnih
ministarstava i slično. Dakako, to je sasvim prirodno ponašanje jednog
naroda koji želi majorizirati drugi. I moj narod bi vjerojatno isto radio da
je većina u Federaciji, što opet ne znači da je to ispravno.
Hrvat iz Gorazda je tu 10 godina, nije to nista novo i u skladu je sa konstitivnoscu svih naroda u svakom kantonu.
-
tulio
#284 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Nije Jelačić, nego Jelavić.madner wrote:Ne znam o kakvom tabu govoris, isto da se nije desio Jelacic i pokusaj Hrvatske samouprave.
I pokušaj samouprave se desio nakon izigravanja izborne volje Hrvata,
opet od strane SDP-a. Nakon toga, treći entitet je tabu tema, sve do
trenutka kada se opet počinje sa otvorenom majorizacijom. Prvi put je
SDP to uradio sa Zubakom, sada to isto radi sa Jurišićem.
Neće nikakva država podržati treći entitet još uvijek, bit je da se o
njemu priča i ističe se kao zahtjev Hrvata.
- dale cooper
#285 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
To ti nisu kategorične tvrdnje to su činjenice. Ne može se promijeniti ustav ako to jedna stranatulio wrote:Te kategorične tvrdnje su smiješne, poput one Dodikove "Nećemo nikada udale cooper wrote:Nema rješenja pitanja Hrvatske ravnopravnosti bez ustavnih reformi, a ustavnih
reformi nema bez saglasnosti sva 3 naroda u BiH. Pošto Bošnjaci nikada neće
pristati na 3 entitet, Čović treba sjesti sa Lagumdžijom i Tihićem i razgovarati o
onome što se realno može uraditi na poboljšanju položaja Hrvata u BiH.
koaliciju sa SDP-om". Bošnjaci (većina) bi i danas pristali na treći entitet da
je riječ samo o npr. ZHK. Problem je Srednja Bosna i Mostar.
Također o tome će odlučivati međunarodna zajednica, a ne Bošnjaci. Hrvati
samo trebaju ukazivali na nejednakopravnost, a bošnjačka politika im u
tome daje municije. Razgovarati o trećem entitetu je bio tabu prije nekoliko
godina, a danas ga svi spominju, pa i stranci.
To da Čović i Ljubić, kao predstavnici Hrvata, trebaju sjesti sa Lagumdžijom i
Tihićem, kao predstavnicima Bošnjaka, se slažem.
smatra da ide na njenu štetu, posebno kada je u pitanju najbrojnija nacionalnost u BiH. Znači
Dayton forever, ustavne reforme zdravo!.
Ako je nekada i bilo vrijeme kada bi Bošnjaci pristali na svoj entitet (tor), to je vrijeme mislim definitivno prošlo.
A priča se o trećem entitetu, ali uglavnom o nečemu što je teško dostižno i izvodljivo.
Zainteresovanost međunarodne zajednice da ovdje više nešto nameće i odlučuje je vidno spala zadnjih godina,
a da ne govorimo o njenoj podršci eventualnom trećem entitetu kojem se Amerikanci otvoreno suprotstavljaju, a
oni su ipak jedan od najbitnijih faktora u međunarodnoj zajednici.
-
tulio
#286 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Komšić je izabran jer je SDP tu imao najviše šanse, lako je preglasati Hrvate,madner wrote:Mislis da je Komsic izabran da se pokaze Hrvatima ko je glavni? Hrvat iz Gorazda je tu 10 godina, nije to nista novo i u skladu je sa konstitivnoscu svih naroda u svakom kantonu.
malo ih ima. Također, u načelu socijaldemokracije i da bi pokazali kako su
multietnička stranka, ovaj put su trebalo istaknuti Bošnjaka kao kandidata, ali
nisu. Ovako bošnjačka politika zaista ima dva predstavnika u predsjedništvu.
Realno, SDP tim činom ništa nije dobio. Predsjednik je fikus funkcije, a samo
su Hrvatima ogadili BiH još više, kako nekoć predvidi Silajdžić. Hrvatima taj
potez i izgleda kao "E jesmo im ga šuknuli.".
Hrvat u Goraždu postoji, ali je smiješno da on u Domu naroda bilo koga predstavlja.
Dom naroda i jeste institucija gdje se štite nacionalni interesi, i tu trebaju biti Hrvati koji
predstavljaju masu, narod Hrvata iz BiH, a ne 10 Hrvata Goražda. Ta podvala se ne može
opravdati. Da je SDP i hrvatska stranka bez manipulacija bi sakupio Hrvate u Dom naroda.
- Alfons Kauders
#287 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
a zasto mislis da bi sdp ili bilo koja druga stranka morala uvaziti stavove stozernog jugoslovena?tulio wrote:Nije Jelačić, nego Jelavić.madner wrote:Ne znam o kakvom tabu govoris, isto da se nije desio Jelacic i pokusaj Hrvatske samouprave.
zasto bi bosnjaci morali uvazavati stavove ljudi koji prizivaju novu podjelu drzave i papagajski ponavljaju kako ce mostar biti centar nekog novog kantona?
zapitaj se kako bi npr. zvanicni zagreb reagovao na stvaranje srpskog entiteta sa stolnim srpskim gradom u kninu...
-
tulio
#288 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Ali Bošnjaci i Hrvati već žive u svojim "torovima",dale cooper wrote:Ako je nekada i bilo vrijeme kada bi Bošnjaci pristali na svoj entitet (tor), to je vrijeme mislim definitivno prošlo.
samo što nisu institucionalizirani. Kako rekoh, nije pitanje
entiteta, nego granica entiteta.
- madner
#289 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Drugim rijecima, dok je HDZ na vlasti treci entitet nije potreban i ne treba talasat. Zar nije malo cudno da vladaju 20 godina, podpisu takav ustroj a onda se zale?tulio wrote:Nije Jelačić, nego Jelavić.madner wrote:Ne znam o kakvom tabu govoris, isto da se nije desio Jelacic i pokusaj Hrvatske samouprave.
Mislim da od toga sto se neko spominje nemas previse fajde, zahtjevi Srba i Bosnjaka se spominju 15 godina bez nekog efekta.
-
tulio
#290 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Barem SDP-u ne bi trebalo smetati jugoslovenstvo.Alfons Kauders wrote:a zasto mislis da bi sdp ili bilo koja druga stranka morala uvaziti stavove stozernog jugoslovena?
A stavove mora donekle uvažavati jer taj ima ruke u Domu naroda,
te vlast u pet kantona. Bez toga, SDP može čekati do sudnjeg dana
da sastavi vlast.
-
hajducka travica
#291 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Bas ti hvala kad si imao snage da mu to skreses u lice.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa SNSD baštini politiku Karadžića i šta sada?stochar wrote:ovo oko HSP-a se isprovaljiv'o. lik ga jasno pita: 'Oni bastine Antu Pavelica, vi Tita, kako ste se spojili?'
I on kaze: 'prihvatili su platformu'. Pa da je Šešelj prihvatio platformu, onda bi i s njim tom logikom koalir'o...
- madner
#292 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Ali Komsic je dobio puno vise glasova od ostalih, nije opste bitno iz kojeg naroda.tulio wrote:Komšić je izabran jer je SDP tu imao najviše šanse, lako je preglasati Hrvate,madner wrote:Mislis da je Komsic izabran da se pokaze Hrvatima ko je glavni? Hrvat iz Gorazda je tu 10 godina, nije to nista novo i u skladu je sa konstitivnoscu svih naroda u svakom kantonu.
malo ih ima. Također, u načelu socijaldemokracije i da bi pokazali kako su
multietnička stranka, ovaj put su trebalo istaknuti Bošnjaka kao kandidata, ali
nisu. Ovako bošnjačka politika zaista ima dva predstavnika u predsjedništvu.
Realno, SDP tim činom ništa nije dobio. Predsjednik je fikus funkcije, a samo
su Hrvatima ogadili BiH još više, kako nekoć predvidi Silajdžić. Hrvatima taj
potez i izgleda kao "E jesmo im ga šuknuli.".
Hrvat u Goraždu postoji, ali je smiješno da on u Domu naroda bilo koga predstavlja.
Dom naroda i jeste institucija gdje se štite nacionalni interesi, i tu trebaju biti Hrvati koji
predstavljaju masu, narod Hrvata iz BiH, a ne 10 Hrvata Goražda. Ta podvala se ne može
opravdati. Da je SDP i hrvatska stranka bez manipulacija bi sakupio Hrvate u Dom naroda.
SDP je i prije isticao hrvatske kandidate, ali to tada nije bio problem jer isti nije uspio sakupiti dovoljan broj glasova. HDZ je dakle imao preko 10 godina da promjeni takvo stanje (oni su bili pozicija, SDP opozicija).
Zasto bi SDP morao rotirati covjeka kada isti dozivi validaciju na izborima?
Nije bitno koliko ljudi isti predstavlja. Hrvata ima puno manje od Bosnjaka pa u Domu Naroda imaju isti broj glasova. Bitno je da svaka jedinica ima predstavnika iz svakog naroda.
- JBT
#293 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Nego, da malo pocnemo o temi.
Zlatko je na jedan fin i suptilan nacin objasnio gledateljima HRT-a u Hrvatskoj i BiH da SDP ima i plan i program i da je taj program nesto sto niko ne moze kritikovati a da pri tome bude na liniji koja vodi u EU.
Gledatelji su se mogli uvjeriti da je dio informacija koje su dobili doslo iz centara koje manipulacijom javnog mnjenja na silu hoce zadrzati svoje fotelje kao da su ih nasljedili ocevom linijom.
Hrvati u BiH su mogli vidjeti da nemaju razloga da se brinu i da neko zeli ici na stetu hrvatskog naroda.
Moglo se vidjeti da postoje ljudi u BiH koji imaju zacrtane ciljeve i da imaju koaliciju koja vuce u istom pravcu.
Moglo se vidjeti da niko niko iz koalicije ne zeli fotelje posto-poto jer su spremni ici u opoziciju ako drugi ne zele vuci u smjeru iz krize i prema Europi i da se ne zele mijesati u vladu koja ce zeljeti zadrzati stanje od posljednje 4 godine i u narednom periodu.
Stankovic je bio kao i uvijek provokativan, ali se brzo ispostavilo da nije najbolje informisan i da je on takodje pod dijelom utjecaja iskrivljenih informacija koje su mu dosle iz centara koji podrzavaju opciju bez plana i programa i kojima nije stalo da BiH krene naprijed.
Na kraju je shvatio cinjenicno stanje i emisija je za njega zavrsila u stilu "izvini, nisam znao".
Uglavnom, sve je onako kako se prema profesionalnim standardima i ocekivalo.
Zlatko je na jedan fin i suptilan nacin objasnio gledateljima HRT-a u Hrvatskoj i BiH da SDP ima i plan i program i da je taj program nesto sto niko ne moze kritikovati a da pri tome bude na liniji koja vodi u EU.
Gledatelji su se mogli uvjeriti da je dio informacija koje su dobili doslo iz centara koje manipulacijom javnog mnjenja na silu hoce zadrzati svoje fotelje kao da su ih nasljedili ocevom linijom.
Hrvati u BiH su mogli vidjeti da nemaju razloga da se brinu i da neko zeli ici na stetu hrvatskog naroda.
Moglo se vidjeti da postoje ljudi u BiH koji imaju zacrtane ciljeve i da imaju koaliciju koja vuce u istom pravcu.
Moglo se vidjeti da niko niko iz koalicije ne zeli fotelje posto-poto jer su spremni ici u opoziciju ako drugi ne zele vuci u smjeru iz krize i prema Europi i da se ne zele mijesati u vladu koja ce zeljeti zadrzati stanje od posljednje 4 godine i u narednom periodu.
Stankovic je bio kao i uvijek provokativan, ali se brzo ispostavilo da nije najbolje informisan i da je on takodje pod dijelom utjecaja iskrivljenih informacija koje su mu dosle iz centara koji podrzavaju opciju bez plana i programa i kojima nije stalo da BiH krene naprijed.
Na kraju je shvatio cinjenicno stanje i emisija je za njega zavrsila u stilu "izvini, nisam znao".
Uglavnom, sve je onako kako se prema profesionalnim standardima i ocekivalo.
-
hajducka travica
#294 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Koji je to peti kanton?tulio wrote:Barem SDP-u ne bi trebalo smetati jugoslovenstvo.Alfons Kauders wrote:a zasto mislis da bi sdp ili bilo koja druga stranka morala uvaziti stavove stozernog jugoslovena?
A stavove mora donekle uvažavati jer taj ima ruke u Domu naroda,
te vlast u pet kantona. Bez toga, SDP može čekati do sudnjeg dana
da sastavi vlast.
-
tulio
#295 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Kao prvo, hrvatski član predsjedništva bi trebao dobiti validaciju od Hrvata,madner wrote:Zasto bi SDP morao rotirati covjeka kada isti dozivi validaciju na izborima? Nije bitno koliko ljudi isti predstavlja. Hrvata ima puno manje od Bosnjaka pa u Domu Naroda imaju isti broj glasova. Bitno je da svaka jedinica ima predstavnika iz svakog naroda.
a ne od Bošnjaka. Nećemo se praviti da su tri predsjednika tek tako tu
slučajno.
Drugo, bitno je koliko predstavlja jer za to Dom naroda i služi.
Dakle, zaštita interesa jednog od tri konstitutivna naroda.
Za sve ostalo tu je Predstavnički dom.
- dale cooper
#296 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Da, nisu, i samim tim ne predstavljaju torove kao što je to recimo RS i kako bi to Čović volio da bude.tulio wrote:Ali Bošnjaci i Hrvati već žive u svojim "torovima",dale cooper wrote:Ako je nekada i bilo vrijeme kada bi Bošnjaci pristali na svoj entitet (tor), to je vrijeme mislim definitivno prošlo.
samo što nisu institucionalizirani. Kako rekoh, nije pitanje
entiteta, nego granica entiteta.
Ekskluzivni entitet za jedan narod, jednu stranku i jednog političkog lidera.
- emigrazione
#297 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Kada bi neko samo argumerntovano objasnio kakve veze ima SDP sa socijalnemokratijom, osim sto im to pise u nazivu stranke
-
tulio
#298 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Imaš pogrešno viđenje situacije. Pravi pluralizam i ne možemo doživjetidale cooper wrote:Da, nisu, i samim tim ne predstavljaju torove kao što je to recimo RS i kako bi to Čović volio da bude. Eksluzivni entitet za jedan narod, jednu stranku i jednog političkog lidera.
u ovoj situaciji. Dok god postoji neriješeno nacionalno pitanje kod Hrvata
će pobjeđivati HDZ ili srodna mu stranka.
Pogledaj primjer Hrvatske. Dok nije bilo rješeno nacionalno pitanje HDZ je
uvijek premoćno pobjeđivao. Kada nacionalno pitanje više nije problem, HDZ
ima sve manje glasova i mora se modernizirati i europeizirati.
- madner
#299 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
Ali u ugovoru koji je HDZ podpisao to se nigdje ne spominje.tulio wrote:Kao prvo, hrvatski član predsjedništva bi trebao dobiti validaciju od Hrvata,madner wrote:Zasto bi SDP morao rotirati covjeka kada isti dozivi validaciju na izborima? Nije bitno koliko ljudi isti predstavlja. Hrvata ima puno manje od Bosnjaka pa u Domu Naroda imaju isti broj glasova. Bitno je da svaka jedinica ima predstavnika iz svakog naroda.
a ne od Bošnjaka. Nećemo se praviti da su tri predsjednika tek tako tu
slučajno.
Drugo, bitno je koliko predstavlja jer za to Dom naroda i služi.
Dakle, zaštita interesa jednog od tri konstitutivna naroda.
Za sve ostalo tu je Predstavnički dom.
Ljepo pise da se biraju dva clana, koji se izjasnjavaju kao Bosnjak i Hrvat, i to je to.
To je izmisljanje principa. Za koga bi onda mogli glasat ostali?
Nije bitno jer se Federacija sastoji i od kantona. Opet se vracamo da to nije nista novo.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#300 Re: NEDJELJOM U DVA - gost Zlatko Lagumdžija
nikakve, cak im to ne pise ni u imenu strankeemigrazione wrote:Kada bi neko samo argumerntovano objasnio kakve veze ima SDP sa socijalnemokratijom, osim sto im to pise u nazivu stranke
a tema nije ni SDP, ni Treci, ni ugrozenost Hrvata