NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Cevljanovici

#26 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Cevljanovici »

zlatiborka wrote:Posto se ovdje dogovaramo, predlazem da pocnemo razmisljati kako dalje ici na visi nivo tj. preci na federaciju. Evo tuzlaci sutra krecu sa protestom. Podrzavam ih u svemu. Da li vec u nedelju poceti makar sa upozorenjem misonja federalnih?

http://www.sarajevo-x.com/clanak/080404084

Da li da napravimo neke transparente ili govore tako da i njih potkacimo?

Ovo je moj prijdelog, ako budemo cekali da ova 2 trenutna misa istjeramo iz brloga pa tek onda da krenemo na misonje, moglo bi biti kontraproduktivno.....

Misice cemo i dalje ganjati a poceti prozivati i one vece tj. pacove.....
ja sam ZA.....ii da ih potkacimo i da pravimo transparente.. tako je najbolje... TV snimi poruke na transparentima,a u slijedecim gostovanjima treba potkacit i njih i brankovica i feliksa i sve koji nam idu na....... koji uzimaju sakom i kapom i ne rade svoj posao a mi ispastamo...i placamo njihove udobne fotelje,vile i vikendice na Bjelasnici ,Jahorini,inostranstvu....itd... Cim pocnem nabrajati njihove ugodjaje smuci mi se i iznerviram se...
45cents

#27 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by 45cents »

Cevljanovici wrote:
45cents wrote:
Cevljanovici wrote:treba nam 10 metara carsafa za parolu:
POLICIJO STA NAS NE STITIS, STRAH NAS JE[/size]

trebamo izvrsiti pritisak na policiju koja je umjesto da stiti gadjane krenula stiti guzonje... svakako njihove ruke su dobro umazane nesigurnsocu u gradu

Molim da ne gubimo fokus. Policija nije naša meta. Problem je što policija nađe počinioca, a onda ostatak sistema sliježe ramenima.

Dobro smo se ispričali sa policijom, sada kad svaka od strana zna za stavove one druge strane, sada idemo dalje putem kojeg smo odabrali.

Odgovornost za obavljanje javne funkcije, kredibilitet, greške i cehovi.... Vrijeme je za rekapitulaciju počinjene štete!
Nije mi jasno sto stitis policiju :? :? :? :?MENE JE STRAHHH. . dva auta su mikradena,,baki su mi pred policajcem oteli tasnu..i on nista!. A oni sa zatamljenim dzipovima prodju kroz crveno 150km na sat.
A kriminalcima skidaju kape i piju kafe sa njima... :-) Ne zelim trositi temu na ovu dikusiju
POLICIJA MORA BITI PROZVANA.. narod to cekuje...zbog bolje sigurnosti.. za koju si i ti rekao da je ugrozena :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Taj dio kukolja će se sad reformisati (evo svi čekamo tu reformu policije), pa nema srkleta.....
Moramo ljude platiti kao gradonačelnicu, pa da zahtijevamo visoke standarde.
Policajac (prašinar) ne smije biti plaćen ispod 1.800 KM, pa ćeš vidjeti kako se radi posao.
Zaista, sad to nije prioritet, vidiš da se digla cijela EU da se pokrene reforme s mrtve tačke...
buba

#28 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by buba »

Policiji trebaju vece ovlasti, plate i da im pendrek ne sluzi za ukras!
Ali to na stranu, ne razvodnjavajte temu.
Neko je predlozio transparente. Par velikih transparenata koje ce kamere sigurno uhvatiti i neka budu upecatljivi. Sto se tice nekog govora, cini mi se da je i to neko spomenuo..ide i to, ali ne ad hoc, treba osmisliti i neka i to zakace kamere, pa koliko god.
Neko je rekao da se print opcija ostavi u Papirusu, pa ko god dodje da mu se odstampa. Mislim da je tako najlakse, najmanja je zabuna i zahmet svima...svi znaju gdje je Skenderija, a radnju je lako naci. Ko bude odnio fajl u Papirus, neka vidi odmah koliku cijenu traze za print, pa neka obavijesti ostale da znaju.
furija Strašna

#29 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by furija Strašna »

Da, ali samo da se požuri s tim, ne znam da li nedjeljom rade i do koliko uopšte subotom...
Znači crna majica...
maki_celo

#30 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by maki_celo »

ja imam ovu maJicu :D

Image
amrica

#31 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by amrica »

maki_celo wrote:ja imam ovu maJicu :D

Image

takva majica!
Skenderija ne radi nedeljom, znaci moze samo sutra. Ko ima taj famozni file sa logom? Ako je neko vec odnio neka prijavi.
buba

#32 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by buba »

Nedeljom ne rade.
Ma majice i nisu toliko bitne jer nema dovoljno vremena, a vremenski uslovi bas nece dozvoljavati neku komociju s odjecom, plus to su vecernji sati, tako da mislim da je pametnije fokusirati se na transparente i druge stvari, a za majice ima vremena tokom iduce sedmice ko god zeli neka odstampa pa ce se koristiti kasnije.
maki_celo

#33 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by maki_celo »

posto su to vecernji sati,transparente pisati fluoroscentnim bojama :wink:
Šapat

#34 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Šapat »

Izvolite :)

Image

Image
maki_celo

#35 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by maki_celo »

imali kakvih zadataka za sutra?

znam da idu standovi za potpisivanje peticija i nam da fali ljudi na tim standovima,no,mozda ima drugih zadataka koje bi neki odradili jer ne mogu stajati na standu
OSPF-BGP

#36 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by OSPF-BGP »

45cents wrote:
Cevljanovici wrote:
45cents wrote:
Molim da ne gubimo fokus. Policija nije naša meta. Problem je što policija nađe počinioca, a onda ostatak sistema sliježe ramenima.

Dobro smo se ispričali sa policijom, sada kad svaka od strana zna za stavove one druge strane, sada idemo dalje putem kojeg smo odabrali.

Odgovornost za obavljanje javne funkcije, kredibilitet, greške i cehovi.... Vrijeme je za rekapitulaciju počinjene štete!
Nije mi jasno sto stitis policiju :? :? :? :?MENE JE STRAHHH. . dva auta su mikradena,,baki su mi pred policajcem oteli tasnu..i on nista!. A oni sa zatamljenim dzipovima prodju kroz crveno 150km na sat.
A kriminalcima skidaju kape i piju kafe sa njima... :-) Ne zelim trositi temu na ovu dikusiju
POLICIJA MORA BITI PROZVANA.. narod to cekuje...zbog bolje sigurnosti.. za koju si i ti rekao da je ugrozena :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Taj dio kukolja će se sad reformisati (evo svi čekamo tu reformu policije), pa nema srkleta.....
Moramo ljude platiti kao gradonačelnicu, pa da zahtijevamo visoke standarde.
Policajac (prašinar) ne smije biti plaćen ispod 1.800 KM, pa ćeš vidjeti kako se radi posao.
Zaista, sad to nije prioritet, vidiš da se digla cijela EU da se pokrene reforme s mrtve tačke...
nema potrebe za razvodnjavanjem, ne mozemo zahtjevati bolju sigurnost a da ne prozovemo policiju.
U potpunosti se slazem za POLICIJU
Alhemicarkaa

#37 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Alhemicarkaa »

Image
E maki, a ja ti sacuvala jednu... Eto, neko me preduhitrio... :)

Jedva cekam nedjelju...
amrica

#38 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by amrica »

ima li neka dobra dusa koja ne spava da mi objasni kako skinuti logo na USB stick?
45cents

#39 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by 45cents »

amrica wrote:ima li neka dobra dusa koja ne spava da mi objasni kako skinuti logo na USB stick?
Prvo - ja samo ne spavam (zadovoljio sam drugi uslov), a dobra duša nisam više odavno... :-)

E, ovako... Mišem se pozicionirate negdje iznad slike i desnim klikom otvore se brojne opcija. Najvažnija je "save image as..." itd... "save image to desktop" (pa poslije na USB) itd...
Fair Life

#40 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Fair Life »

Drugari... mozda je na vas mislio...

Negdje pred samu smrt od svojih prijatelja i svoga Sarajeva se oprostio veliki gospodin i
Sarajlija Hajrudin Krvavac Šiba rjecima:

"Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da priželjkujem da se kao iz
magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su
uvijek znali da naprave čuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se čuda napraviti neće i da
će se sve rane Sarajeva na najljepši način zaliječiti i da će Sarajevo po onom svom starom
istorijskom običaju uvijek izaći novije i ljepše."

#41 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by maki_celo »

Alhemicarkaa wrote:

Image
E maki, a ja ti sacuvala jednu... Eto, neko me preduhitrio... :)

Jedva cekam nedjelju...

hvala drug,ponesi je u nedelju mozda je veci broj od ovog sto imam :-D ova me malo steze :D
45cents

#42 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by 45cents »

Margaret Mead: “Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, jedino su ga on i uspjeli promijeniti.”

U zatišju pred buru (ma šta se sutra dogodilo), samo da kratko podvučemo liniju.

Ovo što slijedi, to je tekst pjesme mlade bosanskohercegovačke i sarajevske demokratije, a melodiju dodajte sami, po svom ukusu:

Građani Sarajeva su za nepunih 60 dana uspjeli da svojim skromnim protestom osvjetlaju obraz i pogledaju u oči svim društvenim problemima koji su se godinama nagomilavali i koji su rezultirali takvim malololjetničkim kriminalom tipa “Ništa mi ne možete”;

Građani Sarajeva su uspjeli dići svoj glas protiv nerazumne indolencije i bahatosti velikog dijela javnih institucija, te natjerati ih na pospremanje i komunikaciju s javnošću;

Građani Sarajeva su se uspjeli obratiti čelnim pozicijama u Kantonu Sarajevo i gradskoj upravi sa konkretnim zahtjevima kojima se traži otklanjanje uzroka porasta kriminala u Sarajevu i pokrenuli su pitanje odgovornosti i smjene pozicija najvišeg ranga;

Mala grupa ljudi koja je to iznijela tako što je svaki pojedinac uložio stotine radnih sati u društveno koristan rad, uspjela je skinuti hipoteku da iza nje stoje određene političke opcije i strane službe. Ostala je neutralna po svaku cijenu dok je zastupala interese građana Sarajeva;

Toj maloj skupini građana je skinuta etiketa “rulje” koju je nezasluženo dobila od istog državnog zvaničnika i to zbog dostojanstvenog i ustrajnog demokratskog načina podnošenja legitimnih zahtjeva za poboljšanje uslova života nakon nevine smrti jednog dječaka;

Mala skupina entuzijasta je dokazala da nisu anarhisti, već da poštuju ustavni poredak i demokratski izabrane vlasti – sve svoje zahtjeve, uključujući i zahtjeve za ostavkama uputili su kroz institucije sistema, na legalan i zakonom predviđen način komunikacije.

Niti jedan pojedinac iz te skupine nije pokazao ni najmanje ambicije da sjedne u fotelju onih čije se smjene zahtjevaju, već naprotiv – pozivaju se domokratski izabrane stranke da imenuju stručnije, sposobnije i odgovornije pojedince.

Zog toga su inicijative i zahtjevi dobile ogromnu, nemjerljivu podršku hiljada građana koji su se pridružili ovom opravdanom protestu potpisivanjem peticija, učešćem u mirnim demonstracijama, učešćem u brojnim programima i aktivnostima koje su inicirane.

Građani su po prvi put poslije rata dobili brojne dokaze o zanemarenim javnim dužnostima i funkcijama koje su nas dovele u ovakvo stanje:
- javne službe su iz prašine počele izvlačiti skupo plaćene strategije, akcione planove, timove, štabove;
- javne službe su natjerane da se organizuju i djeluju na poslu za koji su plaćene (a često, zbog očiglednog nemara) i preplaćene ili suvišne;
- dokazalo se da ne postoji spremnost javnih službi da se utvrdi odgovornost pojedinca, već se još uvijek barata sa komunističkom terminologijom (krivi smo svi mi), a pojedinačnim raspolaganjem Budžeta Kantona Sarajevo;
- dokazalo se da zvaničnici najvišeg ranga nisu spremni izaći pred građane, pred birače, već svoju odgovornost nude političkim strankama koje su ih upisale na glasačke listiće na opštim izborima;
- dokazalo se da je kod naših izabranih zvaničnika još uvijek jača politika nezamjeranja između unutarnjih interesnih grupa i lobija, nego osjećaj javne odgovornosti za obavljanje javnog posla;
- dokazalo se da političke stranke koje stoje iza takvih pojedinaca ne žele stati na stranu građana, već bezrazložno i u tajnosti bodre svoje pulene čime tjeraju “svoj” narod u još veću krizu morala. Logično je da se poslije hoće iskupiti nerazumnim nametanjem religije u svim segmentima života.

Pokazalo se da imamo gradonačelnicu koja je hrabar i istrajan borac, ali da još uvijek nije spremna javno prozvati poimenice one pojedince u vlasti koji su svojim nemarom doveli grad u stanje pogibije pokojnog Denisa Mrnjavca i spaljivanje starice. Izjave koje je dala u tom pravcu još uvijek štite njene političke saveznike.

Pokazalo se da je premijer Kantona Sarajevo tipičan javni funkcioner koje postavljaju stranke na vlasti bez trunke savjesti. Njegovo izbjegavanje javnog dijaloga i način ophođenja će biti trajno zabilježen kao crna mrlja u javnom životu savremene Bosne i Hercegovine.

Građani i mlade kolege pokojnog Mrnjavca su dobili skromna obećanja gradonačelnice bez ovlaštenja, da će od Grada dobiti zid za grafit posvećen toj nevinoj smrti, da će mjesto pogibije biti dostojno obilježeno.
Last edited by 45cents on 06/04/2008 11:19, edited 1 time in total.
Asana

#43 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Asana »

Bravo, 45c.
Corto Maltese

#44 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Corto Maltese »

Fair Life wrote:Drugari... mozda je na vas mislio...

Negdje pred samu smrt od svojih prijatelja i svoga Sarajeva se oprostio veliki gospodin i
Sarajlija Hajrudin Krvavac Šiba rjecima:

"Nedavno sam govorio sa prijateljima ovdje da priželjkujem da se kao iz
magnovenja javi neki pokret obnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jer njegovi ljudi su
uvijek znali da naprave čuda. I ne sumnjam ni jednog trenutka da se čuda napraviti neće i da
će se sve rane Sarajeva na najljepši način zaliječiti i da će Sarajevo po onom svom starom
istorijskom običaju uvijek izaći novije i ljepše."

#45 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by ribadori »

:thumbup: @45 cents

vidimo se sutra u sto vecem broju!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#46 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by pape »

buba wrote:Nedeljom ne rade.
Ma majice i nisu toliko bitne jer nema dovoljno vremena, a vremenski uslovi bas nece dozvoljavati neku komociju s odjecom, plus to su vecernji sati, tako da mislim da je pametnije fokusirati se na transparente i druge stvari, a za majice ima vremena tokom iduce sedmice ko god zeli neka odstampa pa ce se koristiti kasnije.
Treba napisati i transparente na engleskom jeziku, ... neka stranim zvanicama, i diplomatskom koru bude jasno da se traze ostavke onih koji su im uputili pozivnice za svecanost. :oops:
zlatiborka

#47 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by zlatiborka »

pape wrote:
buba wrote:Nedeljom ne rade.
Treba napisati i transparente na engleskom jeziku, ... neka stranim zvanicama, i diplomatskom koru bude jasno da se traze ostavke onih koji su im uputili pozivnice za svecanost. :oops:
To, napisati velikim slovima i isturiti naprijed transparente na engleskom, sto vise to bolje. I dok se podizu transarenti (kad ovi budu izlazili iz pozorista), treba sve da dreci i buci.....svim sredstvima
Corto Maltese

#48 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Corto Maltese »

“Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, jedino su ga oni i uspjeli promijeniti.”

http://plamenko.blogger.ba/

Promjenili su ga '41 godine. Promjenili su ga '92. godine. Mi ga mijenjamo DANAS!

Za nepunih dva mjeseca uspjeli smo razotkriti ljenost i bahatost javnih službenika, te ih natjerati na rad!

Dobili smo podršku hiljada Sarajlija i Sarajki koji su se pridružili našem protestu potpisivanjem peticija i učešćem u mirnim demonstracijama.

Skinuta nam je etiketa “rulja” i "anarhisti" koju smo nezasluženo dobili.– sve zahtjeve, uključujući i one za ostavkama uputili smo kroz institucije sistema, na legalan i zakonom predviđen način.

Razjasnili smo da nismo tu zbog ličnih interesa i da iza nas ne stoje političke opcije i strane službe.

Ukazali smo da gradonačelnica Sarajeva nije spremna da preuzme svoj dio krivice, niti da prestane štititi svoje političke saveznike i javno stane uz nas.

Dokazali smo da premijer Kantona nije sposoban vladati sobom a kamo li ovim kantonom. Raskrinkali smo birokratu koji je spreman lagati, vrijeđati i manipulirati, jer mu je važnija vlast nego savjest i čast.

I kao najvažnije, pokazali smo da iza nas stoji samo ljubav prema Gradu, a uz nas mnogo onih kojima je mrva pravde važnija i veća od pune šake vlasti.

POKAŽI SE I TI!

Nedelja 6. aprila u 19:00, plato ispred Narodnog Pozorišta.
Last edited by Corto Maltese on 06/04/2008 00:58, edited 1 time in total.
1964Nermin

#49 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by 1964Nermin »

Evo je, osvanula nedelja!
Daleko sam, ali se nadam da ce vas moje zelje stici: Haj'mo Sarajevo, na noge, sretno vam veceras !

:bih:

:sax:
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#50 Re: NEDELJA, 06.04., 19:00 - Dogovaramo se!

Post by Big Boy »

Tesko je prstom pokazati na glavnog krivca jer ni onaj ko bi trebao biti odgovoran ne zna, ili nece da (pri)zna da je bas on odgovoran.

Vjerujem da je trenutno puno lakse traziti odgovornost od institucija (time i najvise pozicioniranih ljudi u prozvanim institucijama) nego poimenice prozivati ljude cime u nasoj realnosti nazalost ujedno dobijamo i prozivanje stranke, porijekla, nacionalnosti, boje koze i cega sve ne.

Na kraju krajeva, posto su ovo gradjanski protesti svako ponaosob ima pravo naglasiti zasto je on tu licno prisutan. Neki ce se s tim sloziti, neki i ne... dovoljno je receno za emisiju Zabranjeni forum i ljude koji su predstavljali proteste. Ja sam ipak stajalista da su oni predstavljali segmente protesta, svako za sebe... kao pojedinac. Konacni zbir predstavlja proteste kao takve, nezavisne i proizasle iz nezadovoljstva i bunta naroda.

Vidimo se veceras i nadam se da ce ovaj vecerasnji skup imati velikog efekta. :thumbup:

GRADJANI BRANE SARAJEVO - 6. april 2008. - 19:00 sati ispred Narodnog pozorista - Nije gotovo jos nista ! :bih:
Post Reply