nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tester33

#1 nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

naisao sam na zanimljiv fenomen ovdje kod ljudi ... nije mi se prije desavalo .... ali samo iskljucivo u jednom gradu i u jednom kvartu u tom istom gradu ....

npr ... imam slucaj gdje te "pojedini ljudi" ... kao smiju pozdraviti u liftu ili u ulazu .... ALI ne smiju te pozdraviti ispred zgrade ili 200 metara od zgrade (ono primijeti se neka plasljivost kad ih pozdravis ili se prave kao ne znaju te) .... meni je to bas bilo zanimljivo jer je bilo slicnih slucajeva kod ljudi koje znam od prije ... ali se to desava iskljucivo u "jednom kvartu" ... a ne u ostalim kvartovima ili na poslu ...

moze li netk objasniti da li je netko imao slicna iskustva ... posto mi nisu jasna ovakva ponasanja (mislim imam pretpostavku) ali da cujem druga misljenja.

8-)
VladaFBiH

#2 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by VladaFBiH »

tester33 wrote:naisao sam na zanimljiv fenomen ovdje kod ljudi ... nije mi se prije desavalo .... ali samo iskljucivo u jednom gradu i u jednom kvartu u tom istom gradu ....

npr ... imam slucaj gdje te "pojedini ljudi" ... kao smiju pozdraviti u liftu ili u ulazu .... ALI ne smiju te pozdraviti ispred zgrade ili 200 metara od zgrade (ono primijeti se neka plasljivost kad ih pozdravis ili se prave kao ne znaju te) .... meni je to bas bilo zanimljivo jer je bilo slicnih slucajeva kod ljudi koje znam od prije ... ali se to desava iskljucivo u "jednom kvartu" ... a ne u ostalim kvartovima ili na poslu ...

moze li netk objasniti da li je netko imao slicna iskustva ... posto mi nisu jasna ovakva ponasanja (mislim imam pretpostavku) ali da cujem druga misljenja.

8-)
možda samo slabo vide a ne nose naočale :) šalu na stranu - uvijek je bilo takvih likova koji iz nekog razloga vani izbjegavaju raju iz komšiluka... razlog: nemam pojma a i zaboli me ona stvar za njima pa nikad nisam razmišljao o ovome :D
tester33

#3 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

VladaFBiH wrote:
tester33 wrote:naisao sam na zanimljiv fenomen ovdje kod ljudi ... nije mi se prije desavalo .... ali samo iskljucivo u jednom gradu i u jednom kvartu u tom istom gradu ....

8-)
možda samo slabo vide a ne nose naočale :) šalu na stranu - uvijek je bilo takvih likova koji iz nekog razloga vani izbjegavaju raju iz komšiluka... razlog: nemam pojma a i zaboli me ona stvar za njima pa nikad nisam razmišljao o ovome :D

Ja imam pretpostavku ... da neki ljudi ne pozdravljaju ako umisljaju da si u nekoj stranci .... pa se ponasaju isto sekta ... pa kao misle "neprijatelj si" ... ili da "ne smiju da te vide drugi" da se podzravljas s nekim tko je u drugoj grupaciji ili slicno .... barem tako ja imam pretpostavku ...

Jer nemoguce je da te ljudi ne poznaju ...a pozdravljas se s tim ljudima svaki put u ulazu .... jer ako smatraju te neprijateljem ... da i ja znam "preokrenut plocu" i biti opasan ...
triconja

#4 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by triconja »

Jaro a sta ako zivis nedje 5 godina a ne znas ko zivi u zgradi pa pozdravljas sve od reda u haustoru a van nisi siguran jel komsija ili nije pa da se ne ofiras? More bit i to :lol:
Dope_Man

#5 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Dope_Man »

Nezz ima li bas neke velike filozofije iza ovoga. U zgradi gdje ja radim je mix sa par privatnih stanova, i par firmi. Redovno se srecemo pri dolasku/odlasku i izlasku na pauze sa nekima i tu se uredno pozdravimo ali nista vise, cista kurtoazija jer smo u nekom ''privatnom prostoru'' pa se cini logicno podraviti tu, ali ostajemo obicni stranci.

Sreo sam ponekad ponekog, i stanara i radnika, upravo tih nekih par stotina metara dalje, na javnom prostoru. Nit se gledamo nit pozdravljamo jer tu smo vec u nekom javnom prostoru gdje vise ne vaze ta pravila koja vaze kad se sretnemo u haustoru.

Slicno je to kao ono da je sasvim normalno hodati na ulici pored plaze u kupacem, ali par ulica dalje i vec si cudan ako si i dalje u kupacem. Jednostavno razlicite situacije imaju razlicita pravila za ponasanje u tim situacijama koja usputno ucimo i drzimo ih se bez puno razmisljanja.
tester33

#6 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

triconja wrote:Jaro a sta ako zivis nedje 5 godina a ne znas ko zivi u zgradi pa pozdravljas sve od reda u haustoru a van nisi siguran jel komsija ili nije pa da se ne ofiras? More bit i to :lol:
mala je zgradica .... nije to neboder .... :D :thumbup:
she+

#7 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by she+ »

pa ja pozdravljam SVE ljude koje sretnem u zgradi, bez obzira da li tu zive ili ne
i uopste ne registrujem ko je ko, osim ako bas nesto ne udjemo u neku pricu i to, mada i to znam zaboravit
dječak sa šibicama

#8 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by dječak sa šibicama »

she+ wrote:pa ja pozdravljam SVE ljude koje sretnem u zgradi, bez obzira da li tu zive ili ne
i uopste ne registrujem ko je ko, osim ako bas nesto ne udjemo u neku pricu i to, mada i to znam zaboravit
slicno, pozdravim skoro sve, kod mene se ionako stalno mijenja personal jer ima puno studenata, pozdravljaju oni pozdravim i ja.

Neke stare stanare ne pozdravljam jer misle da im je ispod casti reci zdravo, dobar dan, kako ste, mu, be.
she+

#9 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by she+ »

da i to, plus cekam da mene djeca prva pozdrave :D

zapravo, nije to samo u mojoj zgradi, u bilo kojem haustoru da se nadjem, pozdravim ljude koje sretnem, i svi ugl tako :?

ne kontam vise temu :oops:
Heller

#10 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Heller »

Nedavno bio mi regres, petak, izlazim iz taksija, neki pichich 11/10 ispred mene, osmijeh ja razvezo, kad neka matora debela, jel se to ti meni smiješ, poče urlat na mene. :skoljka: Na kraju govori pa nije normalno tako nasmijan ulicom hodat :mrgreen:
Zejnep

#11 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Zejnep »

Mene ne pozdravljaju muškarci iz komšiluka kad su sa svojim ženama. Garant poremećaj neki :eh:
Zejnep

#12 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Zejnep »

Heller wrote:Nedavno bio mi regres, petak, izlazim iz taksija, neki pichich 11/10 ispred mene, osmijeh ja razvezo, kad neka matora debela, jel se to ti meni smiješ, poče urlat na mene. :skoljka: Na kraju govori pa nije normalno tako nasmijan ulicom hodat :mrgreen:
Pa i nije :lol:
tester33

#13 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

Zejnep wrote:Mene ne pozdravljaju muškarci iz komšiluka kad su sa svojim ženama. Garant poremećaj neki :eh:

To je zato sto se boje svojih zena .... nisu svi takvi ... ALI velika vecina se boji svojih zena ... nemam pojma zbog cega .. al to ti je realnost. Dokazao...

8-)
Norm

#14 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Norm »

Zejnep wrote:Mene ne pozdravljaju muškarci iz komšiluka kad su sa svojim ženama. Garant poremećaj neki :eh:
Sto li? :mrgreen:
Inace, ja ne pozdravljam nikog...niti odgovaram na pozdrav, samo blenem u stilu ko si sad pa ti?...i miran... 8-)
vjesticanametli

#15 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by vjesticanametli »

Eee pizdohani valja poslje jest jezika :skoljka: :mrgreen: :lol:
Zejnep

#16 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Zejnep »

Norm wrote:
Sto li? :mrgreen:
Inace, ja ne pozdravljam nikog...niti odgovaram na pozdrav, samo blenem u stilu ko si sad pa ti?...i miran... 8-)
Kralj :lol:
Hakiz

#17 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

tester33 wrote:

To je zato sto se boje svojih zena .... nisu svi takvi ... ALI velika vecina se boji svojih zena ... nemam pojma zbog cega .. al to ti je realnost. Dokazao...

8-)
Ne bih rekao da je strah.

Ti pozdraviš, krene svađa, žena počne zvocati, ti se počneš nervirati, ona ti izvuče živac, počne siktati, praviti scene itd, ti je opališ štocem i na kraju ti nasilnik.

Ili krenu suze, izazivanje osjećaja krivice, ne voliš je, šaraš okolo a ona ti je dala najbolje godine, razaraš porodicu i na kraju okrene i porodicu i prijtelje protiv tebe jer si ženskaroš i varalica.

Sve zbog bezazlenog pozdrava. Šta će ti to.

Bez zezanja, pozdrav može izazvati probleme. Još ako je u situaciji kada tenzije već postoje, onda belaj.

Ali, nikad ne znaš, može se desiti da pozdraviš, a žena pozdravljenu pozove na piće prije i cigaru poslije.

Ko ne rizikuje, neće ni uspjeti.
insomnia78

#18 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by insomnia78 »

To se kae papucar
Tercius

#19 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Tercius »

Ma sta se imas s kim pozdrvaljat ko neki ljudi ko neki komsiluk, niko nikog ne pozdravlja a opsti jebacluk i kurvaluk po spratovima i to radnim danima jer vikend je family day bokte mazo ne znas vise ko koga gazi i ko je ciji...
Hakiz

#20 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:To se kae papucar
Pa dobro. Ne bude lik papučar, pozdravi konu, žena počne, on je pukne štocem, žena udari od beton, umre, lik zaglavi 20 godina.

Bolje to?
tester33

#21 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

Hakiz wrote:
tester33 wrote:

8-)
Ne bih rekao da je strah.

Ti pozdraviš, krene svađa, žena počne zvocati, ti se počneš nervirati, ona ti izvuče živac, počne siktati, praviti scene itd, ti je opališ štocem i na kraju ti nasilnik.

Ili krenu suze, izazivanje osjećaja krivice, ne voliš je, šaraš okolo a ona ti je dala najbolje godine, razaraš porodicu i na kraju okrene i porodicu i prijtelje protiv tebe jer si ženskaroš i varalica.

Sve zbog bezazlenog pozdrava. Šta će ti to.

Bez zezanja, pozdrav može izazvati probleme. Još ako je u situaciji kada tenzije već postoje, onda belaj.

Ali, nikad ne znaš, može se desiti da pozdraviš, a žena pozdravljenu pozove na piće prije i cigaru poslije.

Ko ne rizikuje, neće ni uspjeti.

Da ti objasnim nesto, BiH je puna prevaranata (nebitno zensko ili musko)
Ako ti si "u braku s nekim" a taj netko je "prevarant" .... prevarit cete pa makar glumili svece ili svetice ... (pa makar ih nitko ne pozdravio godinama)

isto ti je i s picem ... ako netko zeli da nekog prevari ... prevarit ce ili nece ... i to je srz ...

Pa mene jedna komsinica iz istog ulaza koja je tu bila 20 godina ... naziva umjesto imena "kolegom" ... i to tek kad se udala .... i ja gledam nesto mi to bezveze "kolega" ... WTF ?!?!?!!
Hakiz

#22 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

tester33 wrote:
Ako ti si "u braku s nekim" a taj netko je "prevarant" .... prevarit cete pa makar glumili svece ili svetice ... (pa makar ih nitko ne pozdravio godinama)

isto ti je i s picem ... ako netko zeli da nekog prevari ... prevarit ce ili nece ... i to je srz ...

Pa mene jedna komsinica iz istog ulaza koja je tu bila 20 godina ... naziva umjesto imena "kolegom" ... i to tek kad se udala .... i ja gledam nesto mi to bezveze "kolega" ... WTF ?!?!?!!
Ej, hvala ti. Konačno da mi neko objasni život. Baš ti hvala.

Amazing grace

...I was blind, now I see...
tester33

#23 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

Hakiz wrote:
tester33 wrote:

Ej, hvala ti. Konačno da mi neko objasni život. Baš ti hvala.

Amazing grace

...I was blind, now I see...

Strah da ce ti partner uraditi nesto kad "nisi tu" je pravi test ... a ne kad ti vidis nekoga javno npr. na piću ...
Hakiz

#24 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

Haleluja!
tester33

#25 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

Hakiz wrote:Haleluja!

:D :D :D
Post Reply