NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
-
G.O.D.
#1 NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
Koliko vam se puta desilo da kupujete nesto i da vam prodavac kaze:nemam sitno,moze zvaka???hajde de to,ali koliko me izbacuje iz takta kada vidim cijenu recimo: 2,89 ja dam tri marke...po svim propisima prodavac MORA da mi vrati kusur od 11 pfeninga...naravno,nasa sjajna i bajna zemlja nije proizvela apoene od po 1i 2 pfeninga...nervira me zasto taj prodavac stavlja tu cijenu ako vec ne postoji nikakva mogucnost da vrati kusur od taj jedan pf...
-
Murisno1
Pa cista varka! Upravo te cijene su formirane iz razloga da ti "proda" zvaku! a s tim da ti "mudri" trgovci znaju da je kod nas uvijek na trzistu vladao sistem pijace on stavi cijenu od 3,89 gdje ce , dokazano, ljudi prije kupiti nego kod onog od 3,90 ... jer na oko izgleda da je kod ovog prvog cijena ustvari 3,80 ! a u vecini vecih marketa ljudi ce vratiti kusur strogo propisan a ako nema - ide na svoju stetu! a ovi sitni buranijasi ce vazda dedi kome je penzija 120 KM dati zvaku umjesto kusura a on siroma ni zuba u glavi nema, a to je cudu sta ljudi rade za 10 pfeninga a kamoli vise!
- SiSaJuMe
Pored zvaka, mozes ako hoces i sibice, il prasak za pecivo.
Ma DRPANJE kako ko stigne. Vidi u normalnim zemljama postoje takodje iste cijene. Pa ako je prozvod npr.2.88 il 2.89 placas 2.90 (zaokruzeno) a ako je 2.86 il 2.87 placas 2.85 (zaokruzeno). i nema zvaka. Znaci ako nema 1 ili 2 pf a postoji 5pf zaokruzi brate pa jednom ti dobar jednom ja. Bez zvaka i sibica. Al to se kodnas nepraktikuje nego kupac uvjek donji.
Stom zvakom i kvaris zube pa jos ces morat zubaru platit popravku. Sve ti je to sracunato.
Ma DRPANJE kako ko stigne. Vidi u normalnim zemljama postoje takodje iste cijene. Pa ako je prozvod npr.2.88 il 2.89 placas 2.90 (zaokruzeno) a ako je 2.86 il 2.87 placas 2.85 (zaokruzeno). i nema zvaka. Znaci ako nema 1 ili 2 pf a postoji 5pf zaokruzi brate pa jednom ti dobar jednom ja. Bez zvaka i sibica. Al to se kodnas nepraktikuje nego kupac uvjek donji.
Stom zvakom i kvaris zube pa jos ces morat zubaru platit popravku. Sve ti je to sracunato.
-
xygirl
#4 Re: NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
G.O.D.
"moze li jedna zvaka, nemam sitno?"
a ja svaki put kazem "ma u redu je, no probl" jer su joj zvake nekakve prijeratne zalihe...
ima jedan granap na Grbavici u kojem mi se svaki put to desiKoliko vam se puta desilo da kupujete nesto i da vam prodavac kaze:nemam sitno,moze zvaka???
a ja svaki put kazem "ma u redu je, no probl" jer su joj zvake nekakve prijeratne zalihe...
-
G.O.D.
heheheMurisno1 wrote:Pa cista varka! Upravo te cijene su formirane iz razloga da ti "proda" zvaku! a s tim da ti "mudri" trgovci znaju da je kod nas uvijek na trzistu vladao sistem pijace on stavi cijenu od 3,89 gdje ce , dokazano, ljudi prije kupiti nego kod onog od 3,90 ... jer na oko izgleda da je kod ovog prvog cijena ustvari 3,80 ! a u vecini vecih marketa ljudi ce vratiti kusur strogo propisan a ako nema - ide na svoju stetu! a ovi sitni buranijasi ce vazda dedi kome je penzija 120 KM dati zvaku umjesto kusura a on siroma ni zuba u glavi nema, a to je cudu sta ljudi rade za 10 pfeninga a kamoli vise!
inace nemam naviku da uzimam kusur od tih tricavih petnaestak pfeninga...kada sam bio u Italiji u nekom music shop-u da kupim cd koji je kostao 21,84 eura,naravno dam ja 22 eura i prodavac mi daje racun i kusur u cent a ja po navici odmahujem glavom kao: udure je jarane
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
onda trebaju poceti proizvoditi ORBIT pojedinacno pakovanje....SiSaJuMe wrote:Pored zvaka, mozes ako hoces i sibice, il prasak za pecivo.
ma meni je sve to vise postalo smijesno.... nafurali se na RTL prije rata CVAJ MARK NOJN UND NOJNCIH....i ti kontas dvije marke, a ono tri manje fening...
navlakusha....vizuelna....
-
G.O.D.
da,ali tebi onaj svabo vrati kusur u cent,a kod nas to shvatili kao : oooo ma daj da se klepa samo po ushimamIRCerka wrote:onda trebaju poceti proizvoditi ORBIT pojedinacno pakovanje....SiSaJuMe wrote:Pored zvaka, mozes ako hoces i sibice, il prasak za pecivo.
ma meni je sve to vise postalo smijesno.... nafurali se na RTL prije rata CVAJ MARK NOJN UND NOJNCIH....i ti kontas dvije marke, a ono tri manje fening...
-
Murisno1
ma dobro nije to nista strasno! kako rece mircerka sve je to vizuelna navlakuša ! ako sad uzmeš u obzir da je kod nas hljeb 0,5 KM a tamo isto toliko ali eura ili skuplje onda jebo taj fening! da mi hoćemu uzimat račune eh onda se već nešto može pričat a vako svako svakog krade!
-
mIRCerka
spiking of svabo...2002 godina, Lagenbeck....kafa 1.20 EUR, casa vode 1.30 EUR...plus jos neki slatkis, sve se svelo na 4.99 EUR...i vraca meni konobarica onaj jedan EUR cent, ja govorim IT'S OK!! a ona trci za mnom jadna i ganja me da mi vrati kusur....G.O.D. wrote:da,ali tebi onaj svabo vrati kusur u cent,a kod nas to shvatili kao : oooo ma daj da se klepa samo po ushimamIRCerka wrote:onda trebaju poceti proizvoditi ORBIT pojedinacno pakovanje....SiSaJuMe wrote:Pored zvaka, mozes ako hoces i sibice, il prasak za pecivo.
navlakusha....vizuelna....![]()
![]()
a kod nas racun 23 KM a konobar zaokruzi na 30....
odokativna metoda....

-
G.O.D.
e o tome ti ja campri ba...eeee svabo je to!!!mIRCerka wrote:spiking of svabo...2002 godina, Lagenbeck....kafa 1.20 EUR, casa vode 1.30 EUR...plus jos neki slatkis, sve se svelo na 4.99 EUR...i vraca meni konobarica onaj jedan EUR cent, ja govorim IT'S OK!! a ona trci za mnom jadna i ganja me da mi vrati kusur....G.O.D. wrote:da,ali tebi onaj svabo vrati kusur u cent,a kod nas to shvatili kao : oooo ma daj da se klepa samo po ushimamIRCerka wrote: onda trebaju poceti proizvoditi ORBIT pojedinacno pakovanje....
navlakusha....vizuelna....![]()
![]()
a kod nas racun 23 KM a konobar zaokruzi na 30....
odokativna metoda....
nema zajebancije
-
vryzas
poznato mi ovoG.O.D. wrote:heheheMurisno1 wrote:Pa cista varka! Upravo te cijene su formirane iz razloga da ti "proda" zvaku! a s tim da ti "mudri" trgovci znaju da je kod nas uvijek na trzistu vladao sistem pijace on stavi cijenu od 3,89 gdje ce , dokazano, ljudi prije kupiti nego kod onog od 3,90 ... jer na oko izgleda da je kod ovog prvog cijena ustvari 3,80 ! a u vecini vecih marketa ljudi ce vratiti kusur strogo propisan a ako nema - ide na svoju stetu! a ovi sitni buranijasi ce vazda dedi kome je penzija 120 KM dati zvaku umjesto kusura a on siroma ni zuba u glavi nema, a to je cudu sta ljudi rade za 10 pfeninga a kamoli vise!
inace nemam naviku da uzimam kusur od tih tricavih petnaestak pfeninga...kada sam bio u Italiji u nekom music shop-u da kupim cd koji je kostao 21,84 eura,naravno dam ja 22 eura i prodavac mi daje racun i kusur u cent a ja po navici odmahujem glavom kao: udure je jaranei krecem svojim poslom,covjek prenerazeno potrca i povika za mnom povisenim tonom bukvalno gurajuci mi kusur u ruku...ostao sam zbunjen,jer je djelovao uvrijedjen...poslije sam vidio i u ostalim zemljama svijeta da je to normalno i da niko nece prihvatiti taj "baksis" sem ako nije u restoranu ili kaficu...samo kod nas ima toga...a jos vise me izbaci iz takta kada ti ni ne kaze: komsija nemam sitno nego samo precuti i napravi se lood kao da je to normala!
-
mIRCerka
murisno, najbolje bi bilo radit u njemackoj a zivjet u bosni....Murisno1 wrote:jest ali kod nas komotno za tih 4,99 eura mozeš na janjetinu otić i onaj ostatak pfeninga bacit ribicama u bazenčić za sreću zaljubljenima
ne mozes ti ta dva standarda mijesati....
u istom tom Lagenbecku nastavnica domacinstva i hemije, radi u dvije skole, imala je platu 7000 EUR....
sto ja nisam mogla vjerovati.....
a ja ovdje za te pare rmbacim cijelu godinu jos sam sretna sto mogu raditi po 12 sati dnevno....
u macku piterinu
-
Murisno1
ma znam ja to ..
evo imam neke rodbine tamo i Bogumi ni malo se ne hvale životom a tamo su već 15 godina! kirija je 500 eura a stan nije neki ! kino je 15 eura ebo te patak banjalučki! a da izađeš u kafić nećeš se baš lijepo provest
! a da bi bilo super tamo raditi a ovdje zivjeti tu si upravu 200% !
a znam jednog asistenta na nekom masinskom univerzitetu koji je skoro nesto magistriro platu mu povećali na 9000 eura! Mene spucal grom u glavu od iznenađenosti
ali opet oni njih opeljuše na sve strane
kod njih ne možeš naći plac pristojan ispod 300 000 eura a kod nas za te pare možeš kupit predsjedništvo sa originalnim osobljem
!
evo imam neke rodbine tamo i Bogumi ni malo se ne hvale životom a tamo su već 15 godina! kirija je 500 eura a stan nije neki ! kino je 15 eura ebo te patak banjalučki! a da izađeš u kafić nećeš se baš lijepo provest
a znam jednog asistenta na nekom masinskom univerzitetu koji je skoro nesto magistriro platu mu povećali na 9000 eura! Mene spucal grom u glavu od iznenađenosti
ali opet oni njih opeljuše na sve strane
kod njih ne možeš naći plac pristojan ispod 300 000 eura a kod nas za te pare možeš kupit predsjedništvo sa originalnim osobljem
-
vratnik
#15 Re: NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
Ja znam covjeka koji je te zvake skupljao i svaki put kad mu u granapu kazu moze zvaka, on izvadi svoje zvake i kaze nema problema, imam ja sitno.. Probaj s tom taktikom, ako nista oni granapi u tvojoj blizini ce ti poceti vracati KUSUR.G.O.D. wrote:Koliko vam se puta desilo da kupujete nesto i da vam prodavac kaze:nemam sitno,moze zvaka???hajde de to,ali koliko me izbacuje iz takta kada vidim cijenu recimo: 2,89 ja dam tri marke...po svim propisima prodavac MORA da mi vrati kusur od 11 pfeninga...naravno,nasa sjajna i bajna zemlja nije proizvela apoene od po 1i 2 pfeninga...nervira me zasto taj prodavac stavlja tu cijenu ako vec ne postoji nikakva mogucnost da vrati kusur od taj jedan pf...
-
G.O.D.
#16 Re: NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
vratnik wrote:Ja znam covjeka koji je te zvake skupljao i svaki put kad mu u granapu kazu moze zvaka, on izvadi svoje zvake i kaze nema problema, imam ja sitno.. Probaj s tom taktikom, ako nista oni granapi u tvojoj blizini ce ti poceti vracati KUSUR.G.O.D. wrote:Koliko vam se puta desilo da kupujete nesto i da vam prodavac kaze:nemam sitno,moze zvaka???hajde de to,ali koliko me izbacuje iz takta kada vidim cijenu recimo: 2,89 ja dam tri marke...po svim propisima prodavac MORA da mi vrati kusur od 11 pfeninga...naravno,nasa sjajna i bajna zemlja nije proizvela apoene od po 1i 2 pfeninga...nervira me zasto taj prodavac stavlja tu cijenu ako vec ne postoji nikakva mogucnost da vrati kusur od taj jedan pf...
fakat cu da probam
-
xygirl
#17 Re: NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
ma u pravu si... znam da nece ali nekako mi lakse ne otici tamo drugi put, ako bas ne moram, nego peglat` se oko te zvake...ovi ljudi izgleda nisu svijesni da na kraju ipak oni gube...stochar wrote:Haj' nakupi tih zvaka u vrijednosti od jedne marke pa probaj kupiti nesto kod njih... Mozhe, al' u qrtzu! Trgovci masovno koriste nas mentalitet i ubiru lovu a mi k'o levati 'u dure je'. Kad ce tebi prodavac reci u dure je? Chast izuzecima, ali rijetko...xygirl wrote:G.O.D.ima jedan granap na Grbavici u kojem mi se svaki put to desiKoliko vam se puta desilo da kupujete nesto i da vam prodavac kaze:nemam sitno,moze zvaka???![]()
najbolji primjer su mi nasi taksi drajveri, gdje sam rekla vise nikad u zivotu ne sutim, ali to je vec druga tema
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
Ako se pobuni, a ti izvadi i onu iz usta i onako, sav ozbiljan, hvali je da je bez šećera jer si ga posisao.G.O.D. wrote:vratnik wrote:Ja znam covjeka koji je te zvake skupljao i svaki put kad mu u granapu kazu moze zvaka, on izvadi svoje zvake i kaze nema problema, imam ja sitno.. Probaj s tom taktikom, ako nista oni granapi u tvojoj blizini ce ti poceti vracati KUSUR.G.O.D. wrote:taj jedan pf...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
fakat cu da probam![]()
![]()
-
vesela
#19 Re: NECU ZVAKE,DAJ MI KUSUR!!!
E ovo je bilo pravo!PipiDugaDevetka wrote:Ako se pobuni, a ti izvadi i onu iz usta i onako, sav ozbiljan, hvali je da je bez šećera jer si ga posisao.G.O.D. wrote:vratnik wrote: Ja znam covjeka koji je te zvake skupljao i svaki put kad mu u granapu kazu moze zvaka, on izvadi svoje zvake i kaze nema problema, imam ja sitno.. Probaj s tom taktikom, ako nista oni granapi u tvojoj blizini ce ti poceti vracati KUSUR.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
fakat cu da probam![]()
![]()
-
mamica papucarka
ima to nekakve veze sa porezom, pa da ga ne bi placali nesto extra, onda spuste cijenu 1 cent manje.mIRCerka wrote:onda trebaju poceti proizvoditi ORBIT pojedinacno pakovanje....SiSaJuMe wrote:Pored zvaka, mozes ako hoces i sibice, il prasak za pecivo.
zato su sve cijene poput 1 99 cent
-
digger
U Dubrovniku, ovog ljeta. Radnja "Konzum" na Pilama. Prodavacica je danima imala pored kase malu plasticnu metlicu koja kosta nekih 4-5 kuna (manje od eura). Svako ko nije lokalac bi "kupio" i tu metlicu, a sami znate da stranci bas ne kontaju sta placaju...
Ako bi se neko pobunio, ona bi valjda mirno rekla: Ahh, to nije vase? Izvinite, evo kusur.
I nikom nista.
Ko zna, zna.
Ako bi se neko pobunio, ona bi valjda mirno rekla: Ahh, to nije vase? Izvinite, evo kusur.
I nikom nista.
Ko zna, zna.
- flora.sa
SiSaJuMe (citat):
tako je jedna pametnica pokupila isti taj prasak za pecivo, plus jos 70pf., i u istu prodavnicu, otisla da kupi cokoladu...kaze prodavacica sta ti je to, pa ne mozes tako kupiti cokoladu...a na to ce ona: e mogu, ti si mi ovo juce vratila umjesto kusura, i ima da ga uzmes
...puna mi je kuca tvojih prasaka za pecivo
prodavacica se morala pomiriti sa sudbinom i izvrsiti trampu
drugi slucaj...rahatlokumu istekao rok, oni nabavili kartonsku kutiju, i sve istresili u nju, i prodavali na kilo...

tako je jedna pametnica pokupila isti taj prasak za pecivo, plus jos 70pf., i u istu prodavnicu, otisla da kupi cokoladu...kaze prodavacica sta ti je to, pa ne mozes tako kupiti cokoladu...a na to ce ona: e mogu, ti si mi ovo juce vratila umjesto kusura, i ima da ga uzmes
prodavacica se morala pomiriti sa sudbinom i izvrsiti trampu
drugi slucaj...rahatlokumu istekao rok, oni nabavili kartonsku kutiju, i sve istresili u nju, i prodavali na kilo...
-
nidll
ma trebo' si je pomesti tom metlicomdigger wrote:U Dubrovniku, ovog ljeta. Radnja "Konzum" na Pilama. Prodavacica je danima imala pored kase malu plasticnu metlicu koja kosta nekih 4-5 kuna (manje od eura). Svako ko nije lokalac bi "kupio" i tu metlicu, a sami znate da stranci bas ne kontaju sta placaju...
I nikom nista.
Ko zna, zna.
-
car-x
vrijeme je novac, rece konobar, i sabra datum sa iznosom.

u austriji moraju vracati kusur do zadnjeg centa, ali isto tako ce ti rijetko oprostiti i ako nemas sitno, pa i po cijenu da ti radi 5 centi "razbije" dvadesku..
na kusur manji od 10 centi uglavnom odmahnem rukom, jer za te bakrene kovanice nemam zivaca..
a u srebreniku u jednoj radnji blizu moje hacijende, ima radnja u kojoj je sefica strogo nalozila da se sve cijene zaokruzuju prije sabiranja.. tako da te svaki put dva put klepe po usima.. i umjesto uobicajene metode, round to zero (od 0 do 5 je nula, od 6 do 9 je 1), kod njih se iskljucivo racuna sa "round to even" metodom (od 0 do 9 sve je 1)..
i onda si prilikom malo veceg pazara u startu zijanio nekih pola marke.. a sve ko fol legalno.. legalno my ass..
u austriji moraju vracati kusur do zadnjeg centa, ali isto tako ce ti rijetko oprostiti i ako nemas sitno, pa i po cijenu da ti radi 5 centi "razbije" dvadesku..
na kusur manji od 10 centi uglavnom odmahnem rukom, jer za te bakrene kovanice nemam zivaca..
a u srebreniku u jednoj radnji blizu moje hacijende, ima radnja u kojoj je sefica strogo nalozila da se sve cijene zaokruzuju prije sabiranja.. tako da te svaki put dva put klepe po usima.. i umjesto uobicajene metode, round to zero (od 0 do 5 je nula, od 6 do 9 je 1), kod njih se iskljucivo racuna sa "round to even" metodom (od 0 do 9 sve je 1)..
i onda si prilikom malo veceg pazara u startu zijanio nekih pola marke.. a sve ko fol legalno.. legalno my ass..