Nece da boot windows!!!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Sejtan

#1 Nece da boot windows!!!

Post by Sejtan »

Imam problema sa hard diskovima. Bili su u raid 0 ( dva 74gb 10000rpm western digital) sa jos jednom seagate 250gb koja je bila koristena samo za data. Kada upalim komp dobijem error DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK and PRESS ENTER

normalno da to mozda da znaci par stvari, prvo najstrasnije da su riknule, ali BIOS ih vidi.

Volio bi naci nekoga ovde u SA ko moze da to pregleda licno i da vidi sta je najbolje rjesenje. Da li iko zna nekoga ko dolazi kuci da to pregleda?
sabanss

Post by sabanss »

Ne mora biti da su diskovi riknuli, prije ce biti da se RAID polje raspalo, ili je riknuo samo jedan (sa obzirom da je RAID 0). Ukratko kakvog profesionalca zovi, nemoj djundera...
bojanko

Post by bojanko »

Sta je raid 0:

RAID 0 implements a striped disk array, the data is broken down into blocks and each block is written to a separate disk drive

I/O performance is greatly improved by spreading the I/O load across many channels and drives

Best performance is achieved when data is striped across multiple controllers with only one drive per controller

Ako ti je riknuo jedan disk tesko da ces vratit bilo sta.

Kod raida 0 postizes brzinu ali mozda je pametnije drzati mirror nego raid0
shin

Post by shin »

Da nisi sta u biosu cackao, iskljuci sve boot uredjaje (floppy, cd-rom) ostavi samo diskove i vidi o cemus e radi.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

stipu suplje price i slusaj mova:)

posto je raid0, on ti pravi kopiju na drugom disku i drzi ih sinhronizovane. Kad jedan rikne, drugi bi morao biti tu da ih preuzme. Najgore je sto je ovo vecinom nemoguce, i cim jedan disk rikne, citav raid padne. Moj prijedlog je da u biosu promjenis sa raid-a na sata/ide, totalno izbacis jedan drive i probas pkrenuti windows. Ako budes uspjesan/neuspjesan, isto uradi i sa drugim, tj prikljuci ga a onaj prvi iskljuci, i bootaj sa non-raid interfejsa. Ako ne uspijes, onda znas da su i jedan i drugi poremeceni. Ako uspijes startati sa jednog, onda ubaci novi hd, dodaj ga u biosu u raid set i napravi offline drive rebuild.
sabanss

Post by sabanss »

neko iz mase wrote:stipu suplje price i slusaj mova:)

posto je raid0, on ti pravi kopiju na drugom disku i drzi ih sinhronizovane. Kad jedan rikne, drugi bi morao biti tu da ih preuzme. Najgore je sto je ovo vecinom nemoguce, i cim jedan disk rikne, citav raid padne. Moj prijedlog je da u biosu promjenis sa raid-a na sata/ide, totalno izbacis jedan drive i probas pkrenuti windows. Ako budes uspjesan/neuspjesan, isto uradi i sa drugim, tj prikljuci ga a onaj prvi iskljuci, i bootaj sa non-raid interfejsa. Ako ne uspijes, onda znas da su i jedan i drugi poremeceni. Ako uspijes startati sa jednog, onda ubaci novi hd, dodaj ga u biosu u raid set i napravi offline drive rebuild.
Ako on to napravi tako kao sto ti kazes ja obecavam da cu napraviti harakiri i svu svoju imovinu prepisati tebi. ccc...

Haj malo procitaj sta je bojanko napisao:

"RAID 0 implements a striped disk array, the data is broken down into blocks and each block is written to a separate disk drive"

Gdje ovdje vidis da se ista kopira sa diska na disk?
sabanss

Post by sabanss »

neko iz mase wrote:stipu suplje price i slusaj mova:)

Ako on to napravi tako kao sto ti kazes ja obecavam da cu napraviti harakiri i svu svoju imovinu prepisati tebi. ccc...

Haj malo procitaj sta je bojanko napisao:

"RAID 0 implements a striped disk array, the data is broken down into blocks and each block is written to a separate disk drive"

Gdje ovdje vidis da se ista kopira sa diska na disk?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Izvrsicu ja harakiri i to kasikom. Zamjenio sam RAID 0 i !
Qler

Post by Qler »

neko iz mase wrote:Izvrsicu ja harakiri i to kasikom. Zamjenio sam RAID 0 i !
i to plasticnom :D
Sejtan

Post by Sejtan »

popusio sam sve sto je bilo na diskovima
ali sam sada stavio raid 1 tako da sve sto stavljam na jedan snjima i na drugi.

Shin hvala za pomoc!!!
sabanss

Post by sabanss »

Moze li se pitati sta toliko bitno radis na racunaru da rizikujes sa RAID poljem?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

cuj sta radi
pa i da igrice igra, dovoljan je razlog da stavi raid :)
sabanss

Post by sabanss »

Pitam zato sto sam malo se interesujuci za RAID i gledajuci neke testove vidio da na vecini testovi ne donosi nikakvo poboljsanje a ponegdje je cak i sporiji u slucaju da se radi o integrisanim (fus) RAID kontrolerima. Sa obzirom na brzinu njegovih diskova RAID mu je nepotreban na kontroleru integrisanom na ploci.
Sejtan

Post by Sejtan »

sabanss wrote:Moze li se pitati sta toliko bitno radis na racunaru da rizikujes sa RAID poljem?
pa sabane nema tu neki veliki razlog

kada sam sastavljao komp to je vise bilo iz razloga eto da i to probam

inace kada imas raptore 10000rpm normalno da je velika razlika izmedju obicni hard diskova

najveca razlika je da programi startaju dosta brze

da testovi mozda pokazuju da nema velike razlika ali ja stvarno imam osjecaj da je brze

xp pro starta veoma brzo
shin

Post by shin »

Naravno, HDD je rudimentalna komponenta u racunaru. Svaki hardver napreduje godisnjim ritmom dok diskovi povecavaju velicinu, a ne i performanse. Dva raptora :kravata:
Post Reply