Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pozegina

#26 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by pozegina »

SLažem se, ali nije fol u tome da ukineš plaću policajcu ili učitelju. To je onda udar na potrošnju, jer ko će kupiti proizvod koji ti prodaješ, ako ne dobiju plaću neće niko, pa nećeš ni ti dobiti svoju plaću.

Primanja u državnoj službi nisu visoka, ali su bila sigurna i to je državu jedino spašavalo bankrota i održavalo ekonomsku aktivnost. ne kažem da ne treba smanjiti administraciju, naprotiv, ali to se radi postepeno, ali ne krađom plaće.

NIje najveće zlo adminstracija, nego političko rukovodstvo koje uzima velike pare na tenderima, u javnih kompanijama i fondovima, zdravstvu i fondovima tipa "za zaštitu okoliša" gdje izvlače samo ove godine 30 miliona KM
klixo

#27 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by klixo »

Naslovnica wrote:Drago mi je zbog većine ovih budžetlija, dabogda ne dobili plate jedno 6 mjeseci.
E takvi kao ti nikad do crnog hljeba necete doci ;)
Naslovnica

#28 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Naslovnica »

Koliko u domovima zdravlja KS ima kadrova koji su u proteklim godinama primljeni bespotrebno? Desetine čuvara, sestre se sudaraju guzovima na kartoteci, a stvarne potrebe su za specijalistima i opremom - za to se nema para.
Policija - sistematizacija, zapošljavanje sposobnih i nekorumpiranih kadrova, a debele nesposobne gadove koji samo znaju uzimati harač zbog žmigavca i svjetala (usput puneći svoje džepove, a ne kantonalni), na biro. Pod hitno na test fizičke spreme, ko ne zadovoljava, dati rok, ko ne zadovolji, na biro. Ha ja.
Kantonalni Sudovi, leglo knjiških moljaca i neradnika, viška 50% nehljeba - na biro.
Pun je kanton kojekakvih kantonalnih ustanova za ovo, za ono, pa na svakoj drugoj zgradi tabla "Kantonalna...za nešto...". 50% tih "Kantonalnih za nešto" organizacija su nepotrebne, ali osnovane da bi se uhljebila familija i stranački kadrovi.
Jebote, odoh na daleko, ali samo banalan primjer - koliko košta gas koji stanovnici KS plaćaju?! Kroz koliko ruku (firmi) prođe taj gas prije nego dođe do potrošača, koga sve mi finansiramo kroz taj gas?!
Kupuje se novi auto za Toplane od 50 i kusur hiljada KM, a oni u dogu desetine miliona (samo jedan primjer)
Socijalna davanja, većina me apsolutno ne interesuje. Ako će nekome dječji dodatak od 20 KM biti pitanje života ili smrti, onda mu nema spasa. 50% onih što primaju kojekakve pare na konto kojekakvih zasluga, imaju dodatna primanja, ovo im dođe kao džeparac.
I kakav motiv onda ima bilo ko da ovdje otvori bilo kakav biznis?! Odmah će mu se natovariti brdo kojekakvih inspekcija za harač, tražiće dlaku u jajetu da bi naplatili kaznu (ili uzeli sebi kovertu), nameti na dobitak i plate su enormni u poređenju da normalnim ekonomijama, itd.
Samo neka mi neko pokuša objasniti kako je sve ovo eto normalno, kako je za sve neko drugi kriv, a ne upravo te budžetlije kojih se nakotilo toliko u svim nivoima i porama mog/našeg života, da ih ja lično smatram nametnicima/parazitima koji se treba što prije riješiti.
Alfons Kauders

#29 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

pozegina wrote:SLažem se, ali nije fol u tome da ukineš plaću policajcu ili učitelju. To je onda udar na potrošnju, jer ko će kupiti proizvod koji ti prodaješ, ako ne dobiju plaću neće niko, pa nećeš ni ti dobiti svoju plaću.

Primanja u državnoj službi nisu visoka, ali su bila sigurna i to je državu jedino spašavalo bankrota i održavalo ekonomsku aktivnost. ne kažem da ne treba smanjiti administraciju, naprotiv, ali to se radi postepeno, ali ne krađom plaće.

NIje najveće zlo adminstracija, nego političko rukovodstvo koje uzima velike pare na tenderima, u javnih kompanijama i fondovima, zdravstvu i fondovima tipa "za zaštitu okoliša" gdje izvlače samo ove godine 30 miliona KM
plate u javnom sektoru su otprilike 40% vise od plata u realnom sektoru... plus su sigurne, stabilne, do penzije si rahat...

stoga neka ih fino izjednace i cao... ali jok, valja placati glasacku masineriju i obecavati ljudima plate koje jednostavno nismo u stanju isplacivati

npr. bilo bi mi drago da profesorica u srednoj ima milju i po, ali realno bi bilo oko 800... da se nagura na milju, valja zagrabiti sa strane (zaduziti se)... to je surova realnost
fixer

#30 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

nosara wrote:Izlaz je u zaposljavanju, a ne otpustanju... Kapitalizam je ustrojen tako da ne moze funkcionisat smanjenjem potrosnje...

Ovima koji trose treba, naprotiv, povecat plate, to je jedini izlaz... Uzet kredit, povecat plate administraciji, a to ce dovest do povecanja potrosnje i veceg zaposljavanja u realnom sektoru...

Preduslov je ograniciti uvoz, a posto je to u ovakvoj drzavi nemoguce, zaboravite sve sto sam napisao... :D
Ne znaci da ces sa manjom platom smanjiti potrosnju. Nije fazon smanjiti budzet, nego napraviti preraspodjelu. To sto ce oni povecavati platu administraciji, ne znaci da ce rasti i potrosnja. Dapace, u ovom vremenu ce to imati veci utjecaj na stednju. Zbog toga je puno bolje smanjiti platu, povecati broj razvojnh projekata. Nece samo novac u rukama budzetlija povecati potrosnju, nego onaj i u rukama obicnog stanovnistva kojem ces omoguciti da radi. Dakle, em sto se ne bi smanjila potrosnja, jos bi se i povecala socijalna ravnoteza.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Truba »

mislim da se ništa neće smanjivati
samo će doći do kašnjenja
umjesto da se pare skupljaju lupam 30 dana skupljat će se 45
i onda ćemo nakon određenog vremena imati toliko nakupljenih dana viša da će jedna plata kasniti 2-3 mjeseca... ne u cugu ali tako će izgledati

sada već u prosvjeti kasne plate i to fino
ali su još uvijek jedna mjesečno
kasne i naknade za putovanja i razlike za dugove
Naslovnica

#32 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Naslovnica »

pozegina wrote:SLažem se, ali nije fol u tome da ukineš plaću policajcu ili učitelju. To je onda udar na potrošnju, jer ko će kupiti proizvod koji ti prodaješ, ako ne dobiju plaću neće niko, pa nećeš ni ti dobiti svoju plaću.

Učitelji i policajci su ovdje najmanji problem.
Primanja u državnoj službi su mnogo viša od primanja 75% onih iz čijih se plata upravo i finansira ta aždaja.
A ovo uvećano što ti napisa, apsolutno se ne slažem.
Naslovnica

#33 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Naslovnica »

klixo wrote:
Naslovnica wrote:Drago mi je zbog većine ovih budžetlija, dabogda ne dobili plate jedno 6 mjeseci.
E takvi kao ti nikad do crnog hljeba necete doci ;)
Pokušavam da shvatim pontu, i šta je pisac htio reći, ali ne uspijevam.
Ja imam sasvim dovoljno crnog i bijelog hljeba (i mesa) u svom životu, ne treba mi više.
Sve to zahvaljujući tome što radim u sivoj ekonomiji i ne finansiram ovaj činovnički aparat.
8-)
HM 2011

#34 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

fixer wrote:
nosara wrote:Izlaz je u zaposljavanju, a ne otpustanju... Kapitalizam je ustrojen tako da ne moze funkcionisat smanjenjem potrosnje...

Ovima koji trose treba, naprotiv, povecat plate, to je jedini izlaz... Uzet kredit, povecat plate administraciji, a to ce dovest do povecanja potrosnje i veceg zaposljavanja u realnom sektoru...

Preduslov je ograniciti uvoz, a posto je to u ovakvoj drzavi nemoguce, zaboravite sve sto sam napisao... :D
Ne znaci da ces sa manjom platom smanjiti potrosnju. Nije fazon smanjiti budzet, nego napraviti preraspodjelu. To sto ce oni povecavati platu administraciji, ne znaci da ce rasti i potrosnja. Dapace, u ovom vremenu ce to imati veci utjecaj na stednju. Zbog toga je puno bolje smanjiti platu, povecati broj razvojnh projekata. Nece samo novac u rukama budzetlija povecati potrosnju, nego onaj i u rukama obicnog stanovnistva kojem ces omoguciti da radi. Dakle, em sto se ne bi smanjila potrosnja, jos bi se i povecala socijalna ravnoteza.
Šta se razvija razvojnim projektima ?

Potrebno je povećati količinu novca u rukama generalne populacije, ali bilo šta da uradiš to ne povećava njihovu platu - nego povećava profit vlasnik kompanije ?

Ili je moja percepcija takva - ili većina razvojnih projekta, inkubatora i sličnih kombinatorika samo dovodi do povećanja profita vlasnika kompanije ? Ako radnik traži veću platu kod vlasnika kompanije - ona kaže da će razmisliti o tome uzimajući u obzir činjenicu da je od raspoloživog profita planirao na Bali i Havaje ove godine, a ako mu njemu i svima ostalima poveća platu neće moći dalje od Kanrskog otočja koje mu je već dosadilo i gdje ga svi već znaju....

A ako radnik inzistira na većoj plati - biva mu ponuđeno otvoreno tržište rada i na njegovo radno mjesto dolazi neko novi.....

Naravno ne treba generalizirati - ali koliko shvatam stvari skoro sve se odvija na taj način....
Last edited by HM 2011 on 25/11/2013 13:43, edited 2 times in total.
StupskaBitanga

#35 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by StupskaBitanga »

Vala i je vrijeme da se ovo počne urušavati
Čudna sorta

#36 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Čudna sorta »

kerima1 wrote:
Ccc koja zloba i jednostavno fuj
Nije to zloba,nego jednostavno je toliki jaz između budzetlija i onih koji to nisu.
A koliki je to jaz, hajde navedi jedan primjer molim te.
Alfons Kauders

#37 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

Čudna sorta wrote:
kerima1 wrote:
Ccc koja zloba i jednostavno fuj
Nije to zloba,nego jednostavno je toliki jaz između budzetlija i onih koji to nisu.
A koliki je to jaz, hajde navedi jedan primjer molim te.
odes fino na stranice fzzs i pogledas prosjecne plate po sektorima
JThomas

#38 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by JThomas »

ovo nije čudno, čudno je kako su se dosad isplaćivale.

ali nema zime za vlastodršce i armiju budžetlija, uzećemo novi kredit od MMFa i još malo jače zajahati realni sektor da uništimo i ovo malo što se koprca :skoljka:
fixer

#39 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

HM 2011 wrote:
Šta se razvija razvojnim projektima ?

Potrebno je povećati količinu novca u rukama generalne populacije, ali bilo šta da uradiš to ne povećava njihovu platu - nego povećava profit vlasnik kompanije ?

Ili je moja percepcija takva - ili većina razvojnih projekta, inkubatora i sličnih kombinatorika samo dovodi do povećaja profita vlasnika kompanije ?
Cuj sta se razvija? Sta bi se desilo kad bi gradili hidrocentrale? Sta hidrocentrala moze napraviti nasoj ekonomiji smo vidjeli ove godine. Energetski potencijali su nasa stvarna prilika. Na samoj izgradnji bi radio velik broj ljudi, sto bi doveo do povecanja potrosnje kroz primanja tih uposlenika, a i drustvo bi imalo kreiranu vrijednost. Rastao bi GDP, potrosnja, te na temelju tih projekata bi se pravili novi. Jedini ispravan put.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#40 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Truba »

mislim da nije problem što su u državnoj službi plate tolike kolike a u privatnom sektoru su manje

veći je problem što iz jedne porodice svi rade u državnoj službi a iz druge su ili svi u privatnom ili nezaposleni
da se kakva kvaka tu dodala... ako muž radi ne može i žena... pa da ga jebeš u državnu ili obratno
pa da svaka obitelj ima makar jednu sigurnu platu
manekenka u penziji

#41 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by manekenka u penziji »

Sve je ovo uvod za novi kredit od MMF-a

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
StupskaBitanga

#42 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by StupskaBitanga »

bolje bi bilo totalni krah
manekenka u penziji

#43 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Nema od ove države svakako nista, ali nek smo imali para za popis, to je bitno.

HM 2011

#44 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

Alfons Kauders wrote:
Čudna sorta wrote:
kerima1 wrote:
odes fino na stranice fzzs i pogledas prosjecne plate po sektorima
Pik ja pogledao...

Finansijski sektor - 1501 KM
Proizvodanja i snabdjevanje strujom, gasom, parom - 1436
Javna uprava i odbrana; obavezno socijalno osiguranje - 1315
Ostale uslužne djelatnosti - 1194
Informacije i komunikacije - 1181
Zdravstvena i socijalna zaštita - 1071
Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti - 634 KM (tu otpadaju svi namještenici, referenti čuda kojih je najviše)
StupskaBitanga

#45 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by StupskaBitanga »

manekenka u penziji wrote:Nema od ove države svakako nista, ali nek smo imali para za popis, to je bitno.

čiji su podaci apsoluntno irrelevantni
fixer

#46 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

Black swan wrote:mislim da nije problem što su u državnoj službi plate tolike kolike a u privatnom sektoru su manje

veći je problem što iz jedne porodice svi rade u državnoj službi a iz druge su ili svi u privatnom ili nezaposleni
da se kakva kvaka tu dodala... ako muž radi ne može i žena... pa da ga jebeš u državnu ili obratno
pa da svaka obitelj ima makar jednu sigurnu platu
Sta bi razvoda bilo :D Ne mozes bolan zoharu dohakat kad se on i na radijaciju privikne. :D
Alfons Kauders

#47 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

HM 2011 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Čudna sorta wrote:
Pik ja pogledao...

Finansijski sektor - 1501 KM
Proizvodanja i snabdjevanje strujom, gasom, parom - 1436
Javna uprava i odbrana; obavezno socijalno osiguranje - 1315
Ostale uslužne djelatnosti - 1194
Informacije i komunikacije - 1181
Zdravstvena i socijalna zaštita - 1071
Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti - 634 KM (tu otpadaju svi namještenici, referenti čuda kojih je najviše)
hahahaha otpadaju al zamal... pomocne usluzne djelatnosti i administracija su ti druze sekretarice, referenti za naplatu i sl gluposti.... ovi na koje su ti mislio su u boldiranoj kategoriji druze :D
manekenka u penziji

#48 Re: Odg: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

StupskaBitanga wrote:
manekenka u penziji wrote:Nema od ove države svakako nista, ali nek smo imali para za popis, to je bitno.

čiji su podaci apsoluntno irrelevantni
Samo me zanima kakav ce biti rasplet svega, kada se sazna finalni broj. Ali to je za drugu temu.
Ovi na vlasti da ne isplate dva topla i razliku za odvojen život mogli bi izvuci sav gubitak, ali lakše je na sitnu buraniju udariti.

fixer

#49 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

Ima li neko pondere ovih kategorija prilikom odredjivanja prosjeka. To je bitnije.
StupskaBitanga

#50 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by StupskaBitanga »

Mene interesuje jedan podatak
Naime pošto svakako nemamo novinara koji hoće i žele da rade svoj posao jedan infomacija me je malo i zainteresirala
Unazad 2 godine broj osnovaca na području novogradske opštine koja je najmnogoljudnija u KS je za oko 1000 prvačića manje
Postavlja se pitanje a šta onda radi kadar kada imamo sve manji broj prvačića
Znači li to da ćemo , karikiram imati odjeljenje sa po 5-6 učenika da bi ostale 2-3 učiteljice po školi?
Post Reply