Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Locked
Pjanic15

#1 Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pjanic15 »

Čitam današnji tekst i za nepovjerovati.
Svečanom ceremonijom otvoren je Islamski kulturno-obrazovni centar Sultan Mehmed Fatih u Goraždu.

Kako je kazao, premijer Erdogan je imao veliku želju da bude danas prisutan u Goraždu, ali je bio spriječen zbog velikih obaveza te je poslao pozdrave. "Ovo je naša kuća, osjećamo se kao kod svojih", poručio je Ak.

Dosadašnji muftija goraždanski Hamed ef. Efendić poželio je dobrodošlicu u grad u čijoj blizini je sultan Mehmet Fatih ušao u Bosnu.
Ok, otvoren centar na osnovu prijateljstva i suradnje, ali pazi naziva - Sultan Mehmed Fatih. Da li su ljudi uopšte svjesni da veličaju nekadašnje okupatore, koji su srušili Bosansko kraljevstvo:
"1463. godine velika osmanska vojska, pod komandom Mehmeda II napada Bosnu. Prva bosanska tvrđava koja je pala, bila je stara bosanska kraljevska tvrđava Bobovac, koja je pala 20.juna 1463. godine, te kralj Stjepan Tomašević prelazi u tvrđavu u Ključu. Opkoljen osmanskim snagama odlučuje da se preda, nakon čega biva pogubljen. Poslije toga Bošnjani sklapaju neku vrstu mirovnog sporazuma sa Osmanlijama i u samo sedam dana predaju ključeve od još 20 tvrđava širom Bosne, koja od te 1463. godine, postaje dijelom Osmanskog carstva." - Bojić, Mehmedalija; 2001, Historija Bosne i Bošnjaka
Nikako da se načudim smislu veličanja okupatora i rušioca temelja Bosne, kada je ugašen jedan dio njene historije, kako i zašto ?
Stoner

#2 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Stoner »

Istu temu sam ja nedavno otvorio ali su mi je zaključali.

Smiješno, mislim da su Bošnjaci jedini narod na svijetu koji veliča okupatora.
Aj eto Hrvati i Albanci( u manjoj mjeri) su tu još al nebitno opet.

Mislim da je problem u tome što još uvijek postoje "Bošnjaci" koji su to samo na papiru a mentalno i kulturološki su i dalje Muslimani sa velikim M.
Recimo SDA , to je ustvari nekakav islamski pokret, Muslimanska desnica, ja kao Bošnjak se nikako ne mogu identificirati sa tom strankom niti njenim glasačima.

Da se mene pita ta džamija/centar nikada ne bi nosila taj naziv.

Ali čekaj da ti sada dođu dežurni turkofili Havatar, arslanbey pa ti objasne neke stvari.
cenecimoveocino

#3 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by cenecimoveocino »

:ljulja:
arslanbey

#4 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

Nacionalizam i islam ne idu zajedno,za muslimane je Fatih HALIFA

a ovaj centar je islamski

jel sad jasnije
Havatar

#5 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Havatar »

Ne vidim niikakav problem Bosnjaci i Turci su prijateljski narodi . Isto tako nije to nista sto je cudno posto i Madzari su prijateljski narod sa Turcima a i oni su bili pod njima tako da to predstavljanje neceg negativnim iako to nije nema nikakvog smisla pogotovo ako se neko predstavlja kao neki desnicar posto ne postoji razlog zbog cega bi tim izmisljanjem unizavao svoj narod i govorio kako to nigdje nema iako ima.
webby-x

#6 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by webby-x »

U isto vrijeme slavljenje bosanskih kraljeva i turskih sultana
koji su ove prve skraćivali za glavu. Povijesna šizofrenija.

:D
Pjanic15

#7 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pjanic15 »

Okupatori su okupatori i tu ne treba da bude ikakve dileme, isti su napali ovu zemlju te veličati bilo koje okupatore je van pameti, to je u principu biti protiv (historije) svoje zemlje i njenih temelja. Znači, veličati one koji su napali/napadali Bosnu, za takvo nešto ne postoji ikakav smislen razlog osim ako je neko protiv ove zemlje, trećeg nema.
Last edited by Pjanic15 on 20/06/2014 18:57, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#8 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by julisiz es grant »

Osmanlijama nam je došao islam. Da nije bilo osmanlija, mi danas ne bi bili muslimani.
A to je ono što ovi "osmanomrsci" ustvari ne mogu provariti.
Centar se zove onako kako odluče ljudi koji su ga od svojih para napravili i POKLONILI nam ga, servirali na tacni.
julisiz es grant

#9 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by julisiz es grant »

webby-x wrote:U isto vrijeme slavljenje bosanskih kraljeva i turskih sultana

Da je Vatikan uspio u svojoj namjeri da pokori Bosnu, a poznajući tadašnje metode obračuna sa "hereticima", ne bi letjele samo kraljevske glave.
Pjanic15

#10 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pjanic15 »

webby-x wrote:U isto vrijeme slavljenje bosanskih kraljeva i turskih sultana

O tome ja pričam, ne može se biti na obje strane, ili si na strani svoje zemlje Bosne ili okupatora koji su je napadali.
webby-x

#11 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by webby-x »

julisiz es grant wrote:Centar se zove onako kako odluče ljudi koji su ga od svojih para napravili i POKLONILI nam ga, servirali na tacni.
Zamisli da Poljaci otvore crkvu Adolfa Hitlera.

:roll:
Šveđanin

#12 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Šveđanin »

Havatar wrote:Ne vidim niikakav problem Bosnjaci i Turci su prijateljski narodi .
A jesu li Austrijanci prijateljski narod?

Po meni njihov uticaj na BIH je bio mnogo vrijedniji nego turski da to tako kažem.
arslanbey

#13 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

webby-x wrote:
julisiz es grant wrote:Centar se zove onako kako odluče ljudi koji su ga od svojih para napravili i POKLONILI nam ga, servirali na tacni.
Zamisli da Poljaci otvore crkvu Adolfa Hitlera.

:roll:
Sultan Fatih kod bosnjaka nije omrzen ,i mi ga volimo
Pjanic15

#14 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pjanic15 »

julisiz es grant wrote:Osmanlijama nam je došao islam. Da nije bilo osmanlija, mi danas ne bi bili muslimani.
Centar se zove onako kako odluče ljudi koji su ga od svojih para napravili i POKLONILI nam ga, servirali na tacni.
Ono što je ostalo/sačuvano tipa kultura, tradicija, religija itd. nema veze sa ovim, nit je išta negativno, odvojeno od toga ovakve stvari, poput okupacije i rušenja jednog dijela historije se ne mogu smatrati pozitivnim događajem, znači gledajući parcijalno.
Last edited by Pjanic15 on 20/06/2014 19:02, edited 1 time in total.
Šveđanin

#15 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Šveđanin »

arslanbey wrote:Sultan Fatih kod bosnjaka nije omrzen ,i mi ga volimo
Pričaj u svoje ime.

Na čemu temeljiš to mi?
webby-x

#16 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by webby-x »

arslanbey wrote:Sultan Fatih kod bosnjaka nije omrzen ,i mi ga volimo
Znam, ali čudno voljeti sultana i sultanovu žrtvu.
Ili voljeti Bosnu i sultana, a sultan uništio Bosnu.

:-)
arslanbey

#17 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

Pjanic15 wrote:
julisiz es grant wrote:Osmanlijama nam je došao islam. Da nije bilo osmanlija, mi danas ne bi bili muslimani.
Ono što je ostalo/sačuvano tipa kultura, tradicija, religija itd. nema veze sa ovim, nit je išta negativno, odvojeno od toga ovakve stvari, poput okupacije i rušenja jednog dijela historije se ne mogu smatrati pozitivnim događajem.
Nasa vjera nam naredjuje da volimo svoju bracu po vjeri
Pjanic15

#18 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pjanic15 »

arslanbey wrote:
Pjanic15 wrote:
Ono što je ostalo/sačuvano tipa kultura, tradicija, religija itd. nema veze sa ovim, nit je išta negativno, odvojeno od toga ovakve stvari, poput okupacije i rušenja jednog dijela historije se ne mogu smatrati pozitivnim događajem.
Nasa vjera nam naredjuje da volimo svoju bracu po vjeri
Opet ne razumiješ, ovo nema veze sa današnjicom. Nisu ti mogli biti braća ni u kojem smislu oni koji su ti napali i okupirali zemlju i srušili kraljevstvo, to što je ostalo, već sam rekao kultura tradicija, religija, nemaju veze sa istim nit je šta negativno.
Hafis

#19 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Hafis »

Sasvim normalno. Još uvijek se traže.
Stoner

#20 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Stoner »

Sva islamska učenja, svi muslimanski teolozi uvijek naglašavaju da Islam i vjera dolaze SAMO od Allaha dž.š.

Nešta razmišljam, koja je razlika između turkofila i Emira Kusturice kojeg oni ne mogu nikako smislit.

Agresija osmanlija, agresija Srbije.
Konvertiti na Islam, konvertit u pravoslavlje.
Slave okupatora, ispijao viski s okupatorom.
:D :D :D

I zamolio bi dežurne turkofile da prestanu generalizirati i govoriti "mi bošnjaci, svi bošnjaci" recite "ja,lično" nemojte se stidit.
Last edited by Stoner on 20/06/2014 19:09, edited 1 time in total.
Havatar

#21 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Havatar »

Šveđanin wrote:
Havatar wrote:Ne vidim niikakav problem Bosnjaci i Turci su prijateljski narodi .
A jesu li Austrijanci prijateljski narod?

Po meni njihov uticaj na BIH je bio mnogo vrijedniji nego turski da to tako kažem.
Nisu posto su cinili teske zlocine nad bosnjackim narodom . Osim toga ne bih rekao da je njihov uticaj vrijedniji od turskog i prije je to propaganda da se Bosnjaci odvrate od prijateljstva sa muslimankim narodima kako bi polahko bili odvajani od islama i onda asimilirani u krscanske narode , preciznije u katolicke narode .
arslanbey

#22 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

Ne kontate ovo je VJERSKI objektak,a sultan fatih je bio halifa islamske drzave,,,muslimani halifu moraju da postuju ,kad bi sutra dosao drugi halifa,svi muslimani bi ga podrzali u pohodu na drzavu
detroit-mercy

#23 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:Sasvim normalno. Još uvijek se traže.
Ne seri. U Mexicu u kome su Spanci srusili kraljevstvo i civilizaciju Maya gledaju pozitivno na to sto su im Spanci donijeli krscanstvo. Takvih primjera imas bezbroj u svijetu. Al nek ti moras bit svakom loncu poklopac.
Pjanic15

#24 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Pjanic15 »

arslanbey wrote:Ne kontate ovo je VJERSKI objektak,a sultan fatih je bio halifa islamske drzave,,,muslimani halifu moraju da postuju ,kad bi sutra dosao drugi halifa,svi muslimani bi ga podrzali u pohodu na drzavu
Ne možeš poštovati onoga koji je napao tvoju zemlju, nit je po islamu dozvoljeno ratovati i osvajati. Znači da sutra opet sličan napadne BiH ti / vi bi ga podržali ? Kakva nebuloza.
detroit-mercy

#25 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

arslanbey wrote:Ne kontate ovo je VJERSKI objektak,a sultan fatih je bio halifa islamske drzave,,,muslimani halifu moraju da postuju ,kad bi sutra dosao drugi halifa,svi muslimani bi ga podrzali u pohodu na drzavu
Haj i ti ne kenjaj. Jasta bi nego podrzali ga. Istorijski momenti onda i sad su potpuno razliciti i praviti usporedbe danas i onda je suludo.
Locked