ne znam sta se desilo sa temom....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
koop

#1 ne znam sta se desilo sa temom....

Post by koop »

...al' posto sam napisao poduzi post...
Nadam se da nije otklonjen radi tematike, jer to definitivno ide na ruku onima koji su se, da kazem blago kriticki izjasnjvali. Elem,...

---------------------------------------------------------------------------
Iako previs slozena tema (I cinimi se postaje sve slozenija iz minute u minutu). Ali svejedno, samo par stvari.

Promjena imena ulica, trgova, aerodroma i slicno. Ne radi podilazenja bilo kome, ali, koga zaboli za to? Imamo 10.000.000 precih i potrebnijih stvari koje vape za promjenama u ovoj drzavi. (vidi clanak S.Pecanina u zadjem broju Dana).

Iskreno, za mene kao Bosnjaka je Alija jos uvijek kontraverzna osoba. Doduse, vjerovatno ne iz istih razloga kao vecini onih koji ga kritikuju. Da se posjetimo, bez obzira na to sto je njegovo rano akademsko pisanje upucivalo mozda na stvari s kojima se licno ne slazem, to je sve sto je bilo – pisanje. Za citavo vrijeme rata, a i poslje, covjek je dosljedno zagovarao jedinstvenu, multikulturalnu i cjelovitu Bosnu. (ako smatrate da nisam upravu, aferim, al’ onda molim za argumentovano oprecno misljenje, a ne proizvoljnje gluposti).

Kontraverza je u tome, sto (nazalost) jos uvijek nije preispitano ponasanje BiH rukovodstva u tom periodu (mada, ruku na srce smo bar 1 svjetlosnu godine ispred, tzv. RS-a, a bogami i nash susjeda iz Hrvatske i SCG). Cinjenica je da je Alija podlegao (ne jednom) pritiscima, i ucestvovao je u razgovorima u kojima se diskutovalo o djeljenju Bosne. Na kraju krajeva, RS ne bi postojao danas da izmedju ostalih Alija nije (teska srca ili ne…) nije dao svoj potpis.

Dok je kriticko misljenje, i dovodjenje u pitanje odluka iz toga perioda jos uvijek znak “anti-patriotizma”, i dok se tim bave mahom kvazi-novinari kalibra onih is SB, dalje o ovome ne bih.

Iako se mozda strukturalno ne uklapa, moram se dotateti i pitanja ljiljana i prvobitne BiH zastave. Kako bilo ko, ko pokusava tom istom Aliji, a zajedno s njim cini mi se i svim Bosnjacima prisiti epitet islamiste, ili slicno, moze kao argument koristiti ljiljane????

Ako ista, ti ljiljani vjerovatno bi trebalo (istorijski) najmanje da znace Bosnjacima. Niti imaju veze s Islamom niti muslimanima. Ti Ljiljani su potvrda onoga sto bolesnici osporavaju Bosna i Hercegovina je zemlja Bosanaca i Hercegovaca. Nikad’ se nije zagovar’o nit’ zeleni barjak, nit’ polumjesec i zvjezda kao zastava BiH (a znam da zbog toga najvise zale bolesnici iz RS-a i ostalih krajeva ove zemlje koji jos mastaju o jednonacinalnim, monoreligijskim, kao deterzentom ispranim homogenim cjelinama).
BTW, volio bih da se ljudi kojima smetaju ti isti ljiljani izjasne zasto (u slucaju da postoji jos neka teza o Bosnjackoj uroti, koji nisam imao prilike da cujem.)

Na kraju, Bosna i Hercegovina, kao sto rekoh, demokratska, multinacionalna, multi-religijska.
Tako zamisljena, za to se borili za to krv prosipali. Ja (i znam da sam bar u Federaciji daleko od manjine) ne zelim da zivim u etnicki cistoj, monoreligijskom drustvu). Oni koji zele, a i dalje ne vide zasto su njihove ideje, fasistoinde, i bolesne. E pa za vas dragi moji nema pomoci.

Na kraju za takve jedna preporuka. Ako mrzite ovu drzavu, ako mrzite to sto su vam preci rodjeni tu, ako mrzite pomisao da na poslu ili u skoli djelite vazduh s nekim ko ne djeli vjeru, jezik, ili boju koze, molim sjasite. Uzmite vase pasose, putovnice, putne isprave, i lagano se zadajte, na put u jednom pravcu, put tih drzava ciji se gradjani osjecate. (uz vasu pretpostavku da ste tamo dobrodsoli).

Na vasu nesrecu, JuznoAfricka republika vise nije apartheidna sredina kao sto je bila, jer sam ubijedjen da biste se tamo osjecali izvanredno.

Unaprijed se izvinjavam na strukturi ovoga posa (ili nedostatku iste), ali napisah ovo, isprekidan telefonskim pozivima, i prekidima od strane kolega.
pitt

Post by pitt »

ma nek si i ti jednu otvorio :D:D:D
koop

Post by koop »

:D
Ma kao sto se da vidjeti, ja rijetko "doprinosim", uglavnom samo iscitavam. Jebiga, uglavnom vas pratim s posla,...

Rekoh, grijehota da se baci, kad je vec bilo napisano. A sta je s orginalnom temom, to bi bas volio znati? (kontam ako je postalo "prevruce" so je ne premjestise bez cenzure?
Post Reply