negdje sam čuo da se samo 20-30 stanova moralo oduzeti vlasnicima
a čak 5 se prodalo da se namiri banka
tako sam čuo
dakle vjerojatno banka nađe nekog interno ko nastavlja otplaćivati kredit i to je to
ljepota
među njima je i onaj taksista s bombom
Moderator: anex
Ko uopce moze dici stambeni kredit ako su mu primanja tipa 400-500KM ?mirsek wrote:Zar se hipotekarni kredit ne daje na maksimalno 50% procijenjene vrijednosti nekretnine ?Black swan wrote:nisam ni ja pametan ali da ti objasnim na primjeru automobila laički
digneš kredit od 10 000 da kupiš kola
i nakon godine otplatiš 2000 i ne možeš više
a kola ti vrijede sada 7000
i fali ti 1000 kad prodaš kola...+ kamata
možda je slično i sa stanom...zacijenjen... kupljen za velikog balona po kvadratu 1700 a sada tu vrijedi 1450
zato je popularan folksvagen i stanovi uz tramvaj
Zna li neko kako se sad banke zastite kad daju neki kredit(ne mora biti hipotekarni) bez ziranata a osoba nema svoju imovinu ili ima mala primanja tipa 400-500 KM ?
Jel tacno da ti banka ne moze uzeti od primanja ako su ona manja od 300 KM jer ti sa tim kao ugrozava egzistenciju ?
Pa ne mora biti stambeni, moze li se dici 50 000 KM nenamjenskog kredita na 10-20 godina i onda ostanes bez posla i radis na crno da prezivis,nemas svoju imovinu, sta ti tu moze banka ?mnjonja wrote:Ko uopce moze dici stambeni kredit ako su mu primanja tipa 400-500KM ?mirsek wrote:Zar se hipotekarni kredit ne daje na maksimalno 50% procijenjene vrijednosti nekretnine ?Black swan wrote:nisam ni ja pametan ali da ti objasnim na primjeru automobila laički
digneš kredit od 10 000 da kupiš kola
i nakon godine otplatiš 2000 i ne možeš više
a kola ti vrijede sada 7000
i fali ti 1000 kad prodaš kola...+ kamata
možda je slično i sa stanom...zacijenjen... kupljen za velikog balona po kvadratu 1700 a sada tu vrijedi 1450
zato je popularan folksvagen i stanovi uz tramvaj
Zna li neko kako se sad banke zastite kad daju neki kredit(ne mora biti hipotekarni) bez ziranata a osoba nema svoju imovinu ili ima mala primanja tipa 400-500 KM ?
Jel tacno da ti banka ne moze uzeti od primanja ako su ona manja od 300 KM jer ti sa tim kao ugrozava egzistenciju ?
Svakako ide ovjera potpisa u opštini.Black swan wrote:čuo sam da je neki lik se potpisivao drugačije a za banku drugom rukom i na sudu ih oborio
otada sumnjivim ide ovjera potpisa u općini
A jesi cuo da kad uzimas kredit ne stavljas samo potpis na papir, nego ti ljudi naprave i kopiju licne i jos par stvari i dokumenataBlack swan wrote:čuo sam da je neki lik se potpisivao drugačije a za banku drugom rukom i na sudu ih oborio
otada sumnjivim ide ovjera potpisa u općini
Shit happensBlack swan wrote:a jesi li ti čuo da ti sve to kolege iz računovodstva mogu napraviti bez tebe da budeš meni žirant za 100000 maruni???
+ 60% do 100% dodas na cijenu na ime kamata koje platis u tom periodu.Rockefeller wrote:Isto razmisljam.Tomahawk11 wrote:Glupost baciti sve niz vodu, pogotovo ako plaćaš već niz godina.
Šta sam trebao, ko podstanar, neka hvala.
2024. moje, svakako bih plaćao kiriju nekome, i sutra ništa, gdje si bio, šta si radio, hajde pod most.
Samo neko ne zeli da se veze za nekretninu i mjesto gdje zivi.
Kod koga si ti to uzimao kredit?apsidejzi wrote:+ 60% do 100% dodas na cijenu na ime kamata koje platis u tom periodu.Rockefeller wrote:Isto razmisljam.Tomahawk11 wrote:Glupost baciti sve niz vodu, pogotovo ako plaćaš već niz godina.
Šta sam trebao, ko podstanar, neka hvala.
2024. moje, svakako bih plaćao kiriju nekome, i sutra ništa, gdje si bio, šta si radio, hajde pod most.
Samo neko ne zeli da se veze za nekretninu i mjesto gdje zivi.
Stambeni krediti i jesu na 30 godina mada ni ovi kraci nisu nista bolji. 100k na 10 godina u raifaizenu, rata 1100 = 32% ukupno kamate.Tomahawk11 wrote: Kod koga si ti to uzimao kredit?
Čega 60-100%?
Misliš, digneš 100 k, vratiš 160-200?
Pa jeste, ako uzimaš na 30 godina.
Ne znam, treba se protezati koliki je jorgan.apsidejzi wrote:Stambeni krediti i jesu na 30 godina mada ni ovi kraci nisu nista bolji. 100k na 10 godina u raifaizenu, rata 1100 = 32% ukupno kamate.Tomahawk11 wrote: Kod koga si ti to uzimao kredit?
Čega 60-100%?
Misliš, digneš 100 k, vratiš 160-200?
Pa jeste, ako uzimaš na 30 godina.
https://raiffeisenbank.ba/alati/kreditni-kalkulator
Ima li još neko neki odgovor?cadburry wrote:Ja sam totalni laik kad su krediti u pitanju, srecom nisam imao potrebu dizati kredit da rijesim stambeno pitanje, pa me ovo interesuje: kako uopste dodje do situacije da banka vrsi ovrhu tj. oduzimanje stana? Zasto duznik ne moze prodati stan po trzisnoj cijeni, isplatiti ostatak glavnice i zatvoriti kredit?
Jel zbog hipoteke? Zasto se banka ne dogovori sa duznikom da mu dozvoli prodaju, ako zatvara kredit? Jesu li to neki sadisticki porivi banke da naguze nekog?