(Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dobar osjecaj

#1 (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

Cesto cujem ljude da za nekoga kazu "on je pravo zahtjevan", "ti si pravo zahtjevan" ili "on/a nije uopste zahtjevan/a".

U kojim situacijama najcesce koristite ove izraze za nekoga s kim ste bliski ili s kim cesto dolazite u dodir? Sta je vama "zahtjevna osoba"? Da li vam se desi da cesto osjecate da ti "zahtjevni ljudi" zasluzuju da se vise oko njih trudite i na neki nacin osjecate vise postovanja prema njima i obrnuto - da li ljudi koje dozivljavate kao manje zahtjevne zasluzuju manje vaseg postovanja? Hvala.
shibonja

#2 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by shibonja »

Eto sad sam se nasikiro,libo me racku sta ko zahtjeva i zel?i,bitno je hanumi ugodit,sve ostalo je veliiika 0 :D
dobar osjecaj

#3 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

shibonja wrote:Eto sad sam se nasikiro,libo me racku sta ko zahtjeva i zel?i,bitno je hanumi ugodit,sve ostalo je veliiika 0 :D
Znaci prva asocijacija na zahtjevne osobe ti je tvoja "hanuma". Sta je cini zahtjevnom?
shibonja

#4 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by shibonja »

dobar osjecaj wrote:
shibonja wrote:Eto sad sam se nasikiro,libo me racku sta ko zahtjeva i zel?i,bitno je hanumi ugodit,sve ostalo je veliiika 0 :D
Znaci prva asocijacija na zahtjevne osobe ti je tvoja "hanuma". Sta je cini zahtjevnom?
Hoce svako vecher,.a ja mogu svako jutro :D
dobar osjecaj

#5 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

shibonja wrote:
dobar osjecaj wrote:
Hoce svako vecher,.a ja mogu svako jutro :D
Pjesnicki receno jebeno zahtjevna. Mene tema zanima ozbiljno, posebno jer primjecujem da ljudi cesto kao zahtjevne opisuju osobe koje ocekuju od drugih ljudi stvari koje same nikad nisu i ne bi uradile ni za koga, pa tako cesto nemaju ni pojma ni osjecaj sta traze, a osoba s druge strane ko neko zeljno kuce skakuce i misli da osvaja haman Mont Everest. Ali hvala za tvoj dzejenbi doprinos :D
broj dva

#6 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by broj dva »

Zahtjevne ljude dozivljavam kao one koji "naprdivaju" ili traze dlaku u jajetu. Supa nije dovoljno slana, plaza je prenatrpana, krevet je premekan a jastuk pretvrd. Sad, sve to moze biti istina, supa moze biti neslana i sve to ali nemoj mene gnjavit tim stvarima. Napravi sebi supu po ceifu, bukiraj ferije gdje nema ljudi, kupi tvrdji krevet ili meksi jastuk, jednostavno boli me neka stvar za tvoje zahtjeve, tvoji su nisu moji...
Nezahtjevni ljudi su mi drazi cisto jer je sa njima lakse deverit.
Mislim da ni zahtjevnost ni nezahtjevnost nema pretjerane veze sa kolicinom postovanja preama osobi, licno su mi druge karakterene kvalitete bitnije...
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#7 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by Zviz »

Pa vecina moje rodbine je jako nezahvalna i pitas me jos kako ih dozivljavam... pa vjeruj mi ko je njih poznavao ni pakao mu nece tesko past :D Cast izuzetcima.

Ja procita kao da pise nezahvalni... a ti oz zahtjevnin pises... take nepoznam :pisnuo:
JThomas

#8 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by JThomas »

sve se to u krajnjoj liniji svede na shvaćanje lično stvari koje nisu lične, i na shvaćanje sebe kao božjeg dara okolini, milošću božjom ljeta gospodnjeg...
dobar osjecaj

#9 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

JThomas wrote:sve se to u krajnjoj liniji svede na shvaćanje lično stvari koje nisu lične, i na shvaćanje sebe kao božjeg dara okolini, milošću božjom ljeta gospodnjeg...
Zviz wrote:Pa vecina moje rodbine je jako nezahvalna i pitas me jos kako ih dozivljavam... pa vjeruj mi ko je njih poznavao ni pakao mu nece tesko past :D Cast izuzetcima.

Ja procita kao da pise nezahvalni... a ti oz zahtjevnin pises... take nepoznam :pisnuo:
Vidim ja Zviz ti i ovaj asketa se nesto zadeverali o zahvalnosti - takvo je doba godine, kad se puno prica o zahvalnosti :D
Kazem ja uvijek - svi se cesemo gdje nas svrbi a vas trenutno svrbe nezahvalnici i bozji darovi - ako, samo vi dajte :thumbup:
switty

#10 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by switty »

to za nezahtjevne ljude ne mora biti tacno, jer oni najvjerovatnije ne zele da se zamaraju nebitnim stvarima, "popustaju" da ne bi stvarali nepotrebnu svadju i prepucavanje.
cLo

#11 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by cLo »

Percepcija zahtjevnosti je individualna. Zahtjevnost čovjeka se mjeri (ne)podudaranjem interesa. Što je disbalans u interesima veći, to su ljudi jedno drugom zahtjevniji. Tako da je suludo okarakterisati nekoga zahtjevnim, jer se sve svodi na osobnu percepciju. Ljudima kojima je sve svejedno su zahtjevni oni kojima ništa nije svejedno. I obrnuto. Ljudima kojima ništa nije svejedno smeta nehajnost i nedostatak osobnosti ljudi kojima je sve svejedno. :D I ne mora značiti da su ljudi kojima nije svejedno zahtjevni, prije bih rekla da tačno znaju šta hoće. :P Što naravno ide na živce onima koji ne znaju šta bi. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by _BataZiv_0809 »

cLo wrote:Percepcija zahtjevnosti je individualna. Zahtjevnost čovjeka se mjeri (ne)podudaranjem interesa. Što je disbalans u interesima veći, to su ljudi jedno drugom zahtjevniji. Tako da je suludo okarakterisati nekoga zahtjevnim, jer se sve svodi na osobnu percepciju. Ljudima kojima je sve svejedno su zahtjevni oni kojima ništa nije svejedno. I obrnuto. Ljudima kojima ništa nije svejedno smeta nehajnost i nedostatak osobnosti ljudi kojima je sve svejedno. :D I ne mora značiti da su ljudi kojima nije svejedno zahtjevni, prije bih rekla da tačno znaju šta hoće. :P Što naravno ide na živce onima koji ne znaju šta bi. :D
Potpis :kiss:
cLo

#13 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by cLo »

_BataZiv_0809 wrote:
cLo wrote:Percepcija zahtjevnosti je individualna. Zahtjevnost čovjeka se mjeri (ne)podudaranjem interesa. Što je disbalans u interesima veći, to su ljudi jedno drugom zahtjevniji. Tako da je suludo okarakterisati nekoga zahtjevnim, jer se sve svodi na osobnu percepciju. Ljudima kojima je sve svejedno su zahtjevni oni kojima ništa nije svejedno. I obrnuto. Ljudima kojima ništa nije svejedno smeta nehajnost i nedostatak osobnosti ljudi kojima je sve svejedno. :D I ne mora značiti da su ljudi kojima nije svejedno zahtjevni, prije bih rekla da tačno znaju šta hoće. :P Što naravno ide na živce onima koji ne znaju šta bi. :D
Potpis :kiss:
:kiss:
I tebi Bato sigurno smeta kada na svako pitanje dobiješ odgovor - meni je svejedno :D Koji ćeš sok?-Ma svejedno je. Gdje ti se ide?-Ma svejedno je. Koji ćemo film?-Ma svejedno je. E jbg!!!!! Meni je to recimo baš zahtjevno! :D
dobar osjecaj

#14 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

Da. Moja tema i jeste usmjerenana licnu percepciju svakog pojedinca koji ima interesa za temu i koji moze da se sjeti kad je i zasto pomislio da je neko zahtjevan ili nezahtjevan. Hvala za doprinos ali mene licno ne zanimaju neke opste tvrdnje s kojima se slazem jer sam tako i formulisala temu :kiss:

Edit: ali drugi odgovor je znatno konkretniji :D
cLo

#15 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by cLo »

dobar osjecaj wrote: Da. Moja tema i jeste usmjerenana licnu percepciju svakog pojedinca koji ima interesa za temu i koji moze da se sjeti kad je i zasto pomislio da je neko zahtjevan ili nezahtjevan. Hvala za doprinos ali mene licno ne zanimaju neke opste tvrdnje s kojima se slazem jer sam tako i formulisala temu :kiss:

Edit: ali drugi odgovor je znatno konkretniji :D
Pa eto, meni su recimo zahtjevni ljudi koje moraš pokretati, pa su mi zahtjevni oni kojima se stalno moraš diviti i komplementirati, pa su mi zahtjevni oni koji nemaju mišljenje, šutljivi i vječito neraspoloženi ljudi...i tebi cmok :D :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by _BataZiv_0809 »

cLo wrote: :kiss:
I tebi Bato sigurno smeta kada na svako pitanje dobiješ odgovor - meni je svejedno :D Koji ćeš sok?-Ma svejedno je. Gdje ti se ide?-Ma svejedno je. Koji ćemo film?-Ma svejedno je. E jbg!!!!! Meni je to recimo baš zahtjevno! :D
Pogodila si svog Batu ko snajperom. :shock: :thumbup: :kiss:

Kako samo mrzim te ljude kojima je izgleda mrsko i disati! Kad mi kaze da mu je svejedno, pravo mi je zahtjevan :D Vrlo cesto odrzim nadahnut govor kako je odgovor "svejedno" odraz loseg pristupa zivotu :) To kad sam raspolozen. Kad sam neraspolozen gundjam u sebi. :lol:

A i ja sam tim amebama zahtjevan, jer im remetim mir.

Dakle tvoj post je ispravan, sve je to do licne perspektive.

Mom nekadasnjem cimeru je bilo neshvatljivo sto ja zahtjevam da spavam u mirisnoj posteljini i da je zbog toga cesto perem, dok je meni bilo neshvatljivo da moze spavati u necemu sto vise podjseca na zvjersku nastambu nego na carsaf i cebe :lol:

Jedan drugom smo bili pravo zahtjevni :thumbup:
sema911s

#17 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by sema911s »

da dodam zahtjevne zene volim,

spadam u te nezahtjevne ljudove jer oko mene netreba mnogo muke, sta mi treba to i uradim, mnogi kazu da smo mi samotnjaci, nedrustveni medjutim vecinom je obratno ali nije uvjek tako,

zahtjevni cesto kenjaju bezveze neznaju ni oni sami sta hoce, koliko god da skaces oko njih oni sjede i kukaju, ali ima i onih zahtjevnih koji nece dupe da pomjere(recimo dosta naroda u Bosni je zahtjevno- kada trazi posao ono bi da posao dodje njemu i da ono odredjuje uslove rada)

kod nezahtjevnih je to losa osobina sto uvjek u svemu nahebu jer vecinom se neznaju borit za sebe, kada im nesto smeta vecinom se priviknu ako nemogu sami promjenit jer kao takvi neznaju trazit pomocili ukazat na problem

mada ima mnogo u sivoj zoni
Hajvan

#18 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by Hajvan »

:thumbup:

katanac!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by _BataZiv_0809 »

Ja sam po prirodi solo igrac i volim da sve svoje potrebe, po mogucnosti, podmirujem sam (seksualne ne spadaju ovdje :per:). U principu rijetko ocekujem da neko nesto ucini za mene, i uvijek mi je draze i platiti malo vise, ali da ne zavisim od drugih.

Tipa: za novu godinu se kupuju stvari i sad raja uzima gulase, pastete, hrenovke i sl....

Posto ja to ne jedem, ja sebi od svojih para, mimo onih koje sam dao na kamaru, kupim ono sto volim i mirna bosna. Sad neko kaze da je to kurcenje, izdvajanje iz mase :roll:
dobar osjecaj

#20 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

Hajvan wrote: katanac!
Slusaj ti, mnogo si mi zahtjevan :D
Taj katanac nabaci na svoju temu a na mojoj temi si dobrodosao i ako nemas sta da napises :)
dobar osjecaj

#21 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

sema911s wrote:da dodam zahtjevne zene volim,
Primjer toga sta tebi znaci zahtjevna zena? I sta zapravo volis kad kazes da volis zahtjevne zene?
Hajvan

#22 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by Hajvan »

dobar osjecaj wrote:
Hajvan wrote: katanac!
Slusaj ti, mnogo si mi zahtjevan :D
Taj katanac nabaci na svoju temu a na mojoj temi si dobrodosao i ako nemas sta da napises :)

hahahha, tačno ovo sam očekivao :thumbup:
dobar osjecaj

#23 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by dobar osjecaj »

_BataZiv_0809 wrote:Ja sam po prirodi solo igrac i volim da sve svoje potrebe, po mogucnosti, podmirujem sam (seksualne ne spadaju ovdje :per:). U principu rijetko ocekujem da neko nesto ucini za mene, i uvijek mi je draze i platiti malo vise, ali da ne zavisim od drugih.

Tipa: za novu godinu se kupuju stvari i sad raja uzima gulase, pastete, hrenovke i sl....

Posto ja to ne jedem, ja sebi od svojih para, mimo onih koje sam dao na kamaru, kupim ono sto volim i mirna bosna. Sad neko kaze da je to kurcenje, izdvajanje iz mase :roll:
Je li ti se desavalo nekad da te zbog toga sto sve rijesavas sam neko dozivljava kao nekoga kome ne treba nista?
mushkile chibira

#24 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by mushkile chibira »

:run:
Last edited by mushkile chibira on 11/01/2015 20:49, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#25 Re: (Ne)zahtjevni ljudi - kako ih dozivljavate?

Post by ultima_palabra »

Zahtjevnost, pa i ekstravagantnost da... ali ako imaju neku podlogu u vidu šarma, obrazovanja, kulture, stila. U suprotnom je to preseravanje oliti pokondirena tikva.

S druge strane, nije dobro ni kad nemaš nikakvih zahtjeva... ljudi to tumače kao da mogu s tobom kako hoće.

Ja lično imam te neke sitne ćeife u kojima uživam, ali ne tražim od drugih da mi ih ispunjavaju... a vidim, nešto slično je @bata već napisao :D
Post Reply