Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
skafiskafsnjak

#1 Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by skafiskafsnjak »

Prije 10 dana moj dragi babo je preselio na ahiret. Iznenada, ali eto kako kazu, nije se patio (hvala dragom Allahu). Par dana sam plakao neprestano zajedno sa majkom i sestrom. Vjernik sam i idem cesto u dzamiju, ali ovih dana sam krenuo jos vise nego li prije. Nakon 6-7 dana mnogo se bolje osjecam, opet hvala dragom Allahu. Nekako se mirim s tim da ga nema vise i da je na boljem mjestu.
Uzviseni kaze: "Svaka duša ce smrt okusiti,a samo cete na Sudnjem danu u potpunosti dobiti place vase! Pa ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden,uspio je! A život na ovome svijetu samo je varljivo nasladjivanje".(Ali Imran 185)

Par veceri legnem pa se pitam, kako vise ne placem, kako ne tugujem... pa bih sam sebe udarao pitajuci se zar mi je vec bolje? zar sam vec svog dragog babu zaboravio ?
Naravno da to nije istina, nikad ga zaboraviti necu.
Iskreno se nadam da mi je dragi Allah dao snage da budem jak za moju sestru i majku .

Sve je već određeno i propisano. To je jedan od principa i stavova u islamskom vjerovanju. Sljedbenici Poslanika, s.a.v.s., i njegove upute znaju da se ništa u svemiru ne dešava bez Allahove volje, određenja i dozvole.
"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego sto je damo, zapisana u Knjizi, to je Allahu, uistinu,
lakho."(El‐Hadid, 22)
"Mi sve s mjerom stvaramo" (El‐Kamer, 49)
"Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine, a ti obraduj izdržljive" (El‐Bekara, 155)
U hadisu se kaže:
"Čudno li je stanje vjernika!! Svaka stvar koja mu se desi za njega je dobro. Ako mu se desi kakvo veselje i nafaka, on zahvali Allahu i bude mu dobro. Ako ga zadesi kakva nesreća, on se strpi i opet mu bude dobro. Ovakvo stanje može imati samo vjernik."
"Znaj da sve ono što te zadesilo nije te moglo mimoići, i sve ono što te mimoišlo nije te moglo zadesiti."
Jednom prilikom Poslanik, s.a.v.s., kazao je Ebu Hurejri:
"O Ebu Hurejra, pera su se osušila za ono što će ti se desiti."
semirizsvemira

#2 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by semirizsvemira »

Tako je dragi moj brate . Mi ne mozemo nishta sprijeciti , sve se desava Allahovom voljom i kad to covjek spozna sve mu bude lakse u zivotu . Hvala Allahu koji nas je uputio na Pravi put i molim Allaha da nam podari sabur i u radosnim i u tuznim trenucima i da nas ne stavlja na iskusenja koja tesko podnosimo . Hvala Allahu gospodaru svjetova
skafiskafsnjak

#3 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by skafiskafsnjak »

Dragi Allah dao da se bolje osjecam. Svog rahmetli babu nikad necu zaboraviti, ali uz Allahovu pomoc, bit' ce mi lakse kao sto je sada....
nemoguce vruce

#4 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by nemoguce vruce »

Molim Allaha dz. da olaksa i tebi i tvojima gubitak drage i voljene osobe.
Brate, sve nas to jednog dana ceka. Zato je vazno zivjeti u islamu, jer islam pruza odgovore na sva pitanja, ne samo dunjaluckog vec i ahiretskog zivota. Zbog toga je vazno postovati i voljeti roditelje dok su zivi.
Hvala Allahu dz., Gospodaru svih svjetova, sto nam se smilovao, pa nam ukazao na pravi put, On je jedini koji ispunjava svoja obecanja, pa se nadajmo da ce nas nas Gospodar u Dzennetu spojiti sa nasim najdrazim i najvoljenijim osobama.
skafiskafsnjak

#5 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by skafiskafsnjak »

Amin !!

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
Suljaga

#6 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by Suljaga »

Amin!!!
loka.sa

#8 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by loka.sa »

L00d wrote:Prije 10 dana moj dragi babo je preselio na ahiret. Iznenada, ali eto kako kazu, nije se patio (hvala dragom Allahu). Par dana sam plakao neprestano zajedno sa majkom i sestrom. Vjernik sam i idem cesto u dzamiju, ali ovih dana sam krenuo jos vise nego li prije. Nakon 6-7 dana mnogo se bolje osjecam, opet hvala dragom Allahu. Nekako se mirim s tim da ga nema vise i da je na boljem mjestu.
Uzviseni kaze: "Svaka duša ce smrt okusiti,a samo cete na Sudnjem danu u potpunosti dobiti place vase! Pa ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden,uspio je! A život na ovome svijetu samo je varljivo nasladjivanje".(Ali Imran 185)

Par veceri legnem pa se pitam, kako vise ne placem, kako ne tugujem... pa bih sam sebe udarao pitajuci se zar mi je vec bolje? zar sam vec svog dragog babu zaboravio ?
Naravno da to nije istina, nikad ga zaboraviti necu.
Iskreno se nadam da mi je dragi Allah dao snage da budem jak za moju sestru i majku .

Sve je već određeno i propisano. To je jedan od principa i stavova u islamskom vjerovanju. Sljedbenici Poslanika, s.a.v.s., i njegove upute znaju da se ništa u svemiru ne dešava bez Allahove volje, određenja i dozvole.
"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego sto je damo, zapisana u Knjizi, to je Allahu, uistinu,
lakho."(El‐Hadid, 22)
"Mi sve s mjerom stvaramo" (El‐Kamer, 49)
"Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine, a ti obraduj izdržljive" (El‐Bekara, 155)
U hadisu se kaže:
"Čudno li je stanje vjernika!! Svaka stvar koja mu se desi za njega je dobro. Ako mu se desi kakvo veselje i nafaka, on zahvali Allahu i bude mu dobro. Ako ga zadesi kakva nesreća, on se strpi i opet mu bude dobro. Ovakvo stanje može imati samo vjernik."
"Znaj da sve ono što te zadesilo nije te moglo mimoići, i sve ono što te mimoišlo nije te moglo zadesiti."
Jednom prilikom Poslanik, s.a.v.s., kazao je Ebu Hurejri:
"O Ebu Hurejra, pera su se osušila za ono što će ti se desiti."
E hvala ti lijepi moj sad je i meni nekako lakše il bar znam u kom pravcu gledati....
TAFKAP

#9 Re: Ne tuguj jer sve je određeno i propisano

Post by TAFKAP »

Priblizan prevod hadisa, kojeg nam prenosi Muslim:

“Kada sin Ademov a.s. (čovjek) preseli na Ahiret, sva njegova djela prestaju osim u tri slučaja:
1. trajna sadaka,
2. znanje koje neko ostavi da drugima koristi,
3. pravedan sin koji se moli za svog roditelja.”

Mi smo Allahovi i Njemu (swt) se vracamo. Tebi i tvojoj familiji zelim sabura i snage da se dobro poneste s situacijom.
Post Reply